Aleppo–Dood knijpen

Het begint er steeds slechter uit te zien voor de salafistische terreurgroepen die nu nog het oostelijk deel van de miljoenstad Aleppo bezet houden. Sinds de omsingeling sinds medio september een feit is lijken de jihadisten in Aleppo steeds meer en meer terrein te verliezen.

De voorbije week verloren zij een ganse serie stadswijken aan het leger, vooral in het noorden maar ook centraal aan de Citadel van Aleppo en in het zuidwesten. Het gebied dat zij nu controleren is zo’n 8 kilometer in lengte en drie kilometer breed, een 24 km² dus. Volgens Russische bronnen zitten er nog ongeveer 2.500 jihadisten vast. Maar dat is te weinig om dat gebied adequaat te verdedigen.

Versterking in welke vorm dan ook is onmogelijk en elke kogel die verschoten wordt zal niet vervangen worden. Hetzelfde met de medicijnen, fototoestellen essentieel voor hun propagandaoorlog, voedsel en computers. En een dode jihadist zal evenmin vervangen worden.

En als het waar is dat er ginds, zoals de westerse media stellen, nog een 250.000 mensen verblijven dan zal de situatie zonder bevoorrading snel heel precair worden. Zo’n aantal mensen hebben immers een massale bevoorrading nodig.

Voor hen is het misschien nog veel erger. Al Qaeda & Co zullen immers wel niet zo snel honger hebben. Alleen indien de VS militair echt tussenbeide zou komen is er nog een kans voor al Qaeda & Co om zich hieruit te redden.

Aleppo - 85 - Aleppo stad - Militaire situatie - 1 oktober 2016

De militaire toestand rond Aleppo op 1 oktober 2016. Een tweede poging om al Qaeda te ontzetten lijkt twijfelachtig gezien het hoog aantal slachtoffers langs rebellenzijde tijdens de bestorming van eind augustus in het zuidwesten bij de wijk Ramoeseh. Het leverde amper iets op en al na enkele dagen wist het leger de omsingeling te herstellen. Al die vele moeite voor niets.

Wat in Aleppo nu gebeurt gebeurde ook al elders in Syrië maar op kleinere schaal en op even grote schaal met Iraakse steden als Hit, Baiji, Ramadi en Falluja. Men omsingelt ze en mat de rebellen af om ze daarna de genadeslag te geven. En steeds met succes. Er is geen enkele twijfel mogelijk dat dit ook met Aleppo zal gebeuren. De vraag is alleen hoelang het zal aanslepen. Wordt het een maand, zes maanden of een jaar?

Het Syrische leger en haar bondgenoten zetten er trouwens alles op in om de stad te bevrijden van die salafistische terreur. Getuige de zware bombardementen en de massale inzet van het leger. En eens dit veroverd rest er voor de opstandelingen alleen nog het woestijnachtige oosten van het land en de landelijke provincie Idlib van waaruit de jihadisten Aleppo deels veroverden.

Voor de jihadisten in Aleppo is de enige mogelijkheid om zo lang mogelijk te overleven zich terug te trekken op een kleiner deel van Aleppo en te wachten tot eventueel Hillary Clinton of Donald Trump als nieuwe president hen komt redden. Wat echter twijfelachtig is want de VS gaat voor Syrië duidelijk geen wereldoorlog uitlokken. Sarajevo en Aartshertog Ferdinand zijn Aleppo niet.

Het aantal wijken in Aleppo die de voorbije week geheel of deels in handen viel van het Syrische leger is best impressionant te noemen. Het betreft hier de wijken Bostan Pasha, Handarat Palestijns Vluchtelingenkamp, Shuqayyif, al Kindi, Farafira, al Ameria, Sjeik Saeed en Sukkari. Aan de oostkant van het rebellengebied is het tot heden merkwaardig erg kalm.

Vooral de bevrijding van al Kindi met het grote gelijknamige kankerziekenhuis was voor het leger ook symbolisch belangrijk. Hier vermoorden die jihadisten bij de verovering begin 2013 al de overgebleven soldaten die dit hospitaal en het errond liggende gebied verdedigden.

De indruk ontstaat dus dat het wel eens relatief snel afgelopen zou kunnen zijn met al Qaeda & Co in de stad Aleppo. Grote delen zullen wel zwaar verwoest zijn maar het leven zal er zich geleidelijk aan kunnen herstellen. Zeker in die delen waar de schade beperkt is. Wie weet kan Obama zijn presidentschap in januari nog eindigen met de nederlaag van zijn vrienden in Aleppo. Het zou een passend einde zijn.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Aleppo–Dood knijpen

 1. Willy,
  al een job in de propagandadienst van zoontje Assad aangeboden gekregen?
  je doet me aan de jaren zeventig denken en de Maoblindheid;
  al het beste verder,
  Rie
  Antwoord:
  Je kunt natuurlijk al Qaeda en haar bondgenoten bloemen aanbieden en chocolade. Je kunt hen vriendelijk vragen om te zorgen dat die mensen de oorlogszone kunnen verlaten. Je kunt hen natuurlijk ook de macht geven. Maar vertel me: Hoe ga je dan al Qaeda en die salafistische terreur in Syrië bestrijden?

  In Irak werden een boel steden veroverd op die terreurgroepen zonder dat iemand in het westen er een moer om gaf wat er met de bevolking gebeurde. De VS en ook België gooit bommen op Rakka en al Bab en voorheen op Kobani en Manbij. Geen kat die erover herrie maakte. Integendeel.

  Maar nu het al Qaeda betreft worden de zakdoeken bovengehaald? Ik begin al te wenen. Steunt U dan misschien al Qaeda? Weet U, U hebt geen keus in de zaak Syrië: Salafistische terreur of Assad. U kunt misschien beiden verwerpen maar hebt geen alternatief. Het Syrië van Assad is het ‘maoïstische’ paradijs niet. Verre van maar zo zit het. Of U dat nu graag hebt of niet.

  Uiteraard zijn die burgers die daar nog wonen het slachtoffer van die oorlog, maar dat was ook zo in Palmyra, Ramadi, Hit, Falluja, Baiji en nu nog in Mosoel. In Mosoel wonen vermoedelijk een gans pak meer mensen dan in die zone in Aleppo. Waar blijft dan die westerse smeekbede voor die mensen?

  Kijk naar Libië en Kaddafi. Kaddafi was in veel opzichten een mafkees, een dictator en zijn regering was zeker ook corrupt. Maar de mensen hadden gratis onderwijs en gezondheidszorg, ze hadden huisvesting en een inkomen.

  Nu lopen er alleen nog grotere zotten rond die plunderen, moorden en branden met geen centrale regering meer en alleen nog jihadisten van allerlei soorten pluimage. Dat zal in jouw ogen dan zeker wel beter zijn.

  Hetzelfde met Saddam Hoessein en Irak of voor 199O in Afghanistan. Maar blijkbaar heb jij liever dat uitschot van het ergste soort die landen in handen krijgt om dan alles kapot te slaan. Loop dan achter typetjes als Sarkozy en zijn vriend Bernard-Henry Levi, de schreeuwers over mensenrechten.

  Dat gehuil van die media, ngo’s en regeringen waaraan jij blijkbaar meedoet is gewoon de grofst mogelijke hypocrisie. Ze kakken gewoon op die mensen.
  Verder hebt U het over propaganda. Wat is dan fout? Wat is dan propaganda? Maar als je Knack, De Standaard en De Morgen wil geloven en mij propaganda verwijten dan is dat Uw zaak en goed recht.
  Willy Van Damme

  • Bravo voor je antwoord aan de heer Putteman, ik erger mij iedere dag aan de naïviteit van vele mensen en ook politici die de Amerikaanse propaganda en valse inlichtingen voor waarheid aannemen ,grote schuldigen zijn onze journalisten die geen background hebben of deze niet(mogen) gebruiken schrik voor broodroof of…
   Dierick – De Keijser
   Antwoord:
   De man had voorheen al geschreven dat Poetin en Assad moordenaars waren. Dat zal wel, maar als je land met hulp van het westen aangevallen worden door tienduizenden salafistische moordenaars heb je geen keuze. En oorlog is gewoon het meest brutale wat een mens kan overkomen.

   Dan doen normaal brave zachtaardige mensen soms de grootste brutaliteiten, ontstaan helden en grote smeerlappen, lafaards en dapperen. Dan de president van een land een moordenaar noemen omdat hij zich tegen die bendes verzet en zijn leger gebruikt is feitelijk heel grof.

   Moet Assad dan misschien zijn hoofd aan dat crapuul gaan aanbieden? Moeten de niet-salafisten in Syrië dan misschien gezamenlijk zelfmoord plegen? Voor sommigen blijkbaar wel. Wat een niveau!!! De strijd tegen de terreur is geen picknick in het park maar bloedige ernst en een absolute noodzaak.

   En dat daar vele onschuldigen bij sterven kan niet anders. Het is diep te betreuren maar alleen de verantwoordelijkheid van figuren als Obama en hier een Didier Reynders. Zij stuurden aan op oorlog en hun geschrei is dan ook walgelijk van een zelden gezien niveau. Hetzelfde voor de persmuskieten van onze massamedia.
   Willy Van Damme

 2. Dit artikel stond vandaag in de NRC.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/06/levens-redden-uit-het-puin-van-syrie-4658632-a1525056

  Ik zal me maar van commentaar onthouden…
  Martin Oei
  Antwoord:
  Het stond vandaag ook in zusterkrant De Standaard en het is om van te kotsen. Pure propaganda. Die Le Mesurier, de officiële oprichter, is niet zomaar een ex-soldaat maar ook een gewezen Brit diplomaat die nadien betrokken was bij een firma die huurlingen levert. Dat verzweeg men dan maar want het zou te duidelijk zijn uit welke hoek die Witte Helmen komen, zijnde de CIA/MI6.

  De zaak wordt gefinancierd door de VS, Het Verenigd Koninkrijk en speculant en meestermanipulator George Soros. Ook dat verzweeg onze Marloes, gekend voor haar zoveel mogelijk verhullende reportages. Er is op het internet een filmpje te zien waarin de Saoedische sjeik Abdoellah al Muhaysini de Witte Helmen prijst als echte Mujahedeen, leden dus van de salafistische terreurinternationale.

  Deze Muhaysini was de man die extra maagden in de hemel beloofde aan ieder die sneuvelde voor Aleppo. Hij is als financier en topman een sleutelfiguur in die salafistische opstand van al Qaeda & Co. Dit artikel kadert in een grote campagne om die groep de Nobelprijs voor de Vrede te geven. Deze wordt nu vrijdag bekend gemaakt door het Noorse parlement, een lid van de NAVO dus.

  Het zou echter niet de eerste maal zijn dat die prijs gaat naar een salafistische terreurgroep. Immers in 2011 ging die naar Tawakkol Karman, lid van de Jemenitische al Isla partij, de lokale versie van de Moslimbroederschap.

  Dit is een door Saoedi-Arabië gefinancierde groep met goede persoonlijke contacten met al Qaeda op het Arabisch Schiereiland, in het Engels afgekort als AQAP. Je weet wel die mannen die bij Charlie hebdo toesloegen. Het is iets waar men in Noorwegen en de media merkwaardig heel stil over is. Zie dat men dit parlement linkt met de gebeurtenissen in januari 2015 bij Charlie Hebdo.

  Opvallend in het artikel is het aanvallen van kritische stemmen door het te hebben over trollen en Rusland. Onze massamedia begint het duidelijk op haar heupen te krijgen dat de waarheid stilaan overal doordringt en ze steeds meer gezien worden als een stel ordinaire leugenaars, oorlogsstokers en vrienden van al Qaeda.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s