Kurpershoek wil nog meer oorlog in Syrië

Juist het opiniestuk van Marcel Kurpershoek ‘Schaakmat in Syrië’ (NRC 23 februari) met grote verbazing gelezen. Zo roept die man op tot een diepgaande escalatie van het conflict in Syrië, wat uiteraard tot een internationaal conflict met onoverzichtelijke gevolgen kan leiden.

Dat hij daarbij geen enkel respect toont voor het internationaal recht en de soevereiniteit van staten, in dit geval Syrië, valt natuurlijk ook op. Wat eveneens opvalt is dat hij geen enkele melding maakt van de aanwezigheid van al Qaeda, in Syrië Jabhat al Nusra genoemd. Deze is in het westen van het land de grootste rebellengroep. Een terreurgroep die men nu eindelijk aanvalt.

Het is een publiek geheim dat de VS, de EU, Turkije en ook de landen van het Arabisch schiereiland, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, openlijk al Qaeda steunen of steunden in hun strijd tegen de Syrische regering.

En als we zien dat hij nu les geeft in die Verenigde Arabische Emiraten dan wekt zijn discours geen enkele verbazing. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Recent is trouwens nog gebleken dat dit land aan de zijde van al Qaeda vecht in Jemen tegen de opstandelingen daar.

Dat een Nederlander echter al Qaeda en andere Syrische terreurgroepen steunt blijft wel schokkend. Evenals het feit dat kranten als het NRC die oorlogspraat en steun voor terreur plaatsen.

Willy Van Damme

Lezersbrief gestuurd naar de Nederlandse krant NRC over een column van Marcel Kurpershoek die verscheen in dit dagblad op 23 februari.

Advertenties

7 thoughts on “Kurpershoek wil nog meer oorlog in Syrië

 1. Beste Willy,

  Schokkend, inderdaad, maar verbaasd ben ik niet. Het valt mij al jaren op dat het doorsnee GELOOF in Nederland in belangrijke mate bepaald wordt door Shell Oil/Koninklijke Olie. Die oliemaatschappijen zijn gewoon geweest van almachtig te zijn. Ze konden oorlogen op touw zetten zonder dat er hun een strobreed in de weg werd gelegd. Maar nu Rusland zich een belangrijke rol heeft toebedeeld, weren ze zich natuurlijk als duivels in een wijwatervat en die kunnen rare kronkels maken. Er staat ons nog wat te wachten.

  Mvg,
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Dat Shell in Nederland zeer machtig is is braafjes uitgedrukt denk ik. De Indonesiërs kunnen er over spreken. En wie de recent nu na 70 jaar in de Nederlandse media eindelijk opgedoken verhalen leest ziet wat voor leed die ongebreidelde hebzucht van de Nederlandse heren ginds veroorzaakte. Mensenrechten nietwaar.

  Wat mensen als Kurpershoek en anderen in onze media vooral ergert is het feit dat Poetin en zijn regering, dit is immers geen eenmanszaak maar groepswerk, Rusland op het internationaal speelterrein tot een volwaardige speler maakten.

  De vazallen van de VS maken zich dus heel boos omdat iemand de lef heeft al eens neen te zeggen tegen Washington. Uiteraard is die houding totaal onaanvaardbaar en druist ze in tegen de internationale rechtsregels.

  Maar iets als respect voor de internationale rechtsregels is een zaak die je van dat soort volk niet kunt verwachten. Voor hen is er in de internationale rechtsorde maar een regel: Buigen voor Washington.

  Doe je dat niet dan wacht je een onoverzichtelijke berg modder, destabilisering van je bewind, uithongering van je bevolking en desnoods je dood.
  Dat is mijnheer Kurpershoek visie op de wereld. Walgelijk volk.
  Willy Van Damme

 2. De beslissing van de rechtbank dat je niet ongestraft blijft als je aanspoort om terreur te plegen is duidelijk alleen geldig voor de moslims, en dus discriminerend.
  Als een moslim zegt dat Iran België gaat of moet aanvallen is dat een misdrijf. Als een minister en journalist zeggen dat de terreurlegers van het westen Syrië of Iran moeten bombarderen dan is dat gewoon vrije meningsuiting.
  Ik ben van mening dat, zolang de politici en journalisten haatpredikers niet vervolgd worden, alle moslims die omwille van hun ideeën en meningen in de gevangenis zitten politieke gevangenen zijn.
  Janu
  Antwoord:
  Zo gaat dat de heren die achter de schermen aan de touwtjes trekken blijven buiten schot en houden mooie toespraken over rechtvaardigheid, vrede, mensenrechten, enzovoort.
  Hun loopjongens vliegen in de cel.

  Jarenlang heeft ons journaille en de zogenaamde intellectuele elite van onze universiteiten dit zitten goedpraten en steunen. Nu zwijgen zij en hebben het over terroristen.
  De charme van de bourgeoisie zeker.
  Willy Van Damme

 3. Wellicht een kleine kentering in de berichtgeving over Syrië:
  http://thesaker.is/is-there-a-crack-in-the-dam-holding-back-the-truth-on-syria/
  Maar goed, een zwaluw maakt nog geen zomer.

  Groeten, Ben Braam
  Antwoord:
  Die website The Saker is het werk van een of meerdere grootmeesters. Het is nog steeds huilen met de pet op bij de media. Wel zag ik bij de Morgen dat die recent al een paar maal schreven dat het door hun geciteerde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten deel uit maakt van die oppositie.
  Ook had Humo de nu voorbije week een goed stuk over de Moslimbroeders in België.
  Maar het zijn zeldzame witte raven.
  Willy Van Damme

 4. Geachte heer Van Damme,

  In aansluiting op bovenstaand stuk, een artikel van Stan van Houcke over onder andere Marcel Kurpershoek. Laat ik het zo zeggen, Stan is in vorm!
  http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2016/02/vluchtelingenstroom-72.html
  Vooral deze frase is raak: ‘Maar mijn mainstream-collega’s zwijgen als het graf over dit Amerikaans ‘expansionisme,’ gebaseerd op de krankzinnige ideologie van het ‘exceptionalisme’ en ‘manifest destiny.’ Hun dogma’s zijn dat ‘Poetin’ niet deugt en ‘Obama’ wel. Hier manifesteert zich opnieuw het infantiele manicheïsme van de Nederlandse ‘politiek-literaire elite.’ In tegenstelling tot ware cultuurlanden durft nagenoeg niemand achter de dijken tegen de officiële consensus in te gaan. De zelfgenoegzame betweters hier zijn liever corrupt dan eerlijk. Vandaar dat iedereen zwijgt zodra men op de eigen persoonlijke verantwoordelijkheid wordt aangesproken.’
  Niemands Knegt
  Antwoord:
  Je reactie zat bij de spam en werd pas nu ontdekt. Sorry hiervoor.

  Wat een verfrissing die tekst van Stan van Houcke in vergelijking met die Kurpershoek. Deze blog stijgt duizenden mijlen uit boven de afval die kranten als de Standaard, De Morgen, NRC en Volkskrant dagelijks produceren. Deze man is véél te goed voor die pulpbladen. Bedankt voor de link naar dat boeiende verhaal. Leve het internet!

  Later nadat dat salafistisch geboefte in hun hemel bij hun maagden zitten kom ik zeker terug met een evaluatie van deze massale door de VS en Obama georkestreerde massaslachting.

  En een ervan zal gaan over het punt die U hier kort bespreekt. Er is immers geen echt debat meer in Nederland of België en de landen in de EU. Er is alleen de door Human Rights Watch, de media, Pax Christi en Amnesty International gecreëerde eenheidsworst van de goeden versus de slechten.

  En bij het bestrijden van die slechten is werkelijk alles toegelaten. En ieder die een andere opinie heeft wordt vakkundig kaltgestellt. Alleen enkele uitzonderingen zoals hier in België De Zondag en Trends durfden tegen die stroom in te gaan. De rest produceerden alleen maar schandelijke verhalen die haaks staan op de realiteit.

  Onze universiteiten, politici, onze schrijvers en journalisten heulden allen in het bos mee met die salafistische bendes. Het spoor van vernieling en moord dat zij zo mogelijk maakten is niet te overzien.

  En dan verschieten dat het salafisme ook in Europa vaste voet aan de grond kreeg en we de ene terreuraanslag na de andere zien.
  Er is in Uw en mijn land geen echt debat, er is alleen nog een gehoorzaam neerknielen voor Ome Sam. Journalisten zijn als de hond van Pavlov alleen nog maar goed getrainde papegaaien.

  Wie stelt in Nederland of België nog de NAVO in vraag? Niemand toch, zelfs de gewezen maoïsten van de SP niet meer, laat staan GroenLinks die desnoods met een F35 Syrië zouden platleggen. Ho ja, in het kader van de strijd voor de democratie, mensenrechten en vrijheid natuurlijk.
  Willy Van Damme

 5. Beste Willy,
  Uw poging dit commentaar als (ingezonden) brief gepubliceerd te krijgen — in de kolommen van NRC-Handelsblad — acht ik bij voorbaat onhaalbaar. Jammer, want het wél publiceren van uw brief zou velen de ogen kunnen openen voor ontwikkelingen in de wereld die ons onvoldoende, of in ’t geheel niet, bereiken. Niet mógen bereiken, wat neerkomt op manipulatie van het lezers- c.q. kiezers-volk. Graag zou ik geloochenstraft worden, door het wél publiceren van uw brief door de NRC-redactie.
  Mijn vermoeden houdt verband met het feit dat ik zelf vele malen nul op het request kreeg, na het insturen van mijn commentaar, dat vrijwel geheel door het conflict Israel-Palestina werd bepaald.

  Ik mocht er hier al eerder op wijzen, dat het Westerse – lees: Amerikaans-Israelisch — opereren in het Midden-Oosten, mede een basis vindt in deze twee programma’s: ACB-Securing the Realm, en PNAC; de inval in Irak (2003) werd er geheel door bepaald. Deze invalshoek ontbreekt per definitie in alle artikelen in onze media; m.i. kan dit met geen mogelijkheid op toeval berusten. Gezien het feit dat Israel en Syrië aan elkaar grenzen, maakt dit de positie c.q. rol van Assad des te meer saillant.

  Egbert Talens, Zutphen
  Antwoord:
  Dit is langs de ene kant een opiniestuk over de actualiteit en langs de andere kant ook een aanklacht tegen het bedrog dat kranten als De Standaard en NRC plegen tegenover hun lezers.

  Een echt stevig onderbouwde analyse moet je daar niet zoeken. Wel hadden De Morgen en The Financial Times vandaag een in verhouding met eerder betrekkelijk serieus stuk geplaatst.

  Tot mijn verbazing hadden ze het over al Qaeda in het land en het probleem dat ze overal onder die rebellen zitten. Wat, constateerden ze voor het eerst, een groot probleem voor een politieke oplossing vormt.
  Willy Van Damme

  • Beste Egbert
   Uw opmerking dat de oorlog in Syrië een onderdeel vormt van de lange termijn strategie die door Perle uiteengezet werd in “the Clean Break report”, verdient de nodige aandacht. De media negeert het of is zich niet bewust van die mogelijkheid (volgens mij meer dan een mogelijkheid).
   En dan durven ze schrijven dat in deze wereld niemand nog een lange termijn visie heeft … waarmee ze gezwind de neocons en de zionisten vergeten.
   Trouwens ik heb uw boek gelezen. Heel gedetailleerd, ik zou zeggen ‘te’ gedetailleerd voor veel lezers (bijvoorbeeld het belang van een lidwoord in een tekst en hoe dit in een andere taal kan verschillen), maar voor mezelf was het niet alleen informatief schitterend, ook uw kennis van de Nederlandse taal is leerrijk en aangenaam en de tekst is gespekt met enkele uitzonderlijke filosofische mijmeringen (evenzo het voorwoord).
   GV
   .

   • Beste GV,
    Om met onze gastheer te spreken: dank voor de bloemen; ter zake van mijn boek, uiteraard, en dienaangaande nog het volgende. Ik ben blij dat u het voorwoord ter sprake brengt, geschreven door polemoloog drs. Leon Wecke. Namelijk om te vermelden dat deze scherpe observator — inzake de politieke zionisten die, in samenhang met hun project ‘der Judenstaat’, voor niets terugschrokken, én schrikken — op 13 juni 2015 is overleden. Een gevoelig verlies voor hen die zich sterk maken voor het bedrijven c.q. ondersteunen van een politiek, die aan állen ten goede komt.
    Egbert Talens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s