Syrië–Krokodillentranen over Aleppo

De pers staat er natuurlijk vol van nu de strijd voor de controle over de stad Aleppo in haar eindfase zit. En zoals men van onze klassieke media kon verwachten worden de feiten weeral een flinke draai gegeven, wat wit is wordt zwart en omgekeerd.

De droom van Poetin

Dat al Qaeda en haar Syrische zusterorganisatie Ahrar al Sham daar die regio bezet houden lees je nergens in de massamedia. Men heeft het over verzetslui, rebellen, gematigden en dies meer. En die gematigden zijn dan het slachtoffer van Russische en Syrische bombardementen die vooral de burgers treffen. “Een drama dreigt”, klinkt het eenstemmig in de media.

Aleppo - 3 - Militaire situatie 13 April 2014

De evolutie van de toestand rond de stad Aleppo, ooit de dichtstbevolkte stad met meer dan 2 miljoen inwoners en het economisch hart van het land. Een stad met 10.000 jaar geschiedenis. In de zomer viel al Qaeda en de Moslimbroeders de stad aan. De aanval mislukte feitelijk want ze veroverden maar een kleine meerderheid van Aleppo. Vanaf het najaar van 2013 begon het tij te keren en werd een groot deel van de stad rechts op de kaart heroverd door het leger. Bovenaan is de centrale gevangenis waar soldaten bijna twee jaar een belegering wisten te weerstaan. Merk dat al Qaeda & Co hier toen overal in de aanval waren.

Uiteraard weten al die klassieke kranten, radio- en televisiestations en webmagazines dat al Qaeda hier de strijd tegen de regering voert. Uiteraard weet die media dat al Qaeda hier meedogenloos de onder haar knoet levende bevolking onderdrukt. Het zijn daar geen idioten. Maar dat lees je niet. Dat wordt de lezer heel bewust onthouden.

Neen, als je de Turkse president Recep Tayyip Erdogan moet geloven dan dreigen er 600.000 mensen om te komen als een gevolg van die brutale Poetin en de nog brutalere Assad. The Financial Times zag gisteren in haar editoriaal hierin zelfs een poging van Poetin om extra vluchtelingen naar de EU te sturen om zo de Europese Unie te ontwrichten. Volgens de krant zijn droom. Het is het verhaal van barbertje moet hangen.

Maar de hier opgevoerde tranen dat zijn de tranen van een krokodil nadat ze haar slachtoffer heeft opgevreten. Straks vijf jaar lang hebben kranten als The Financial Times, Turkije en de EU al Qaeda en haar bondgenoten zitten toejuichen toen ze de stad bestormden. Als zij in juli 2012 samen met de Moslimbroederschap en hun vrienden, en voorzien van o.m. Amerikaanse adviseurs, Aleppo aanvielen was er op alle grote redacties in het westen gejuich te horen.

Aleppo - 29 - Militaire situatie 06-09-2015

De situatie rond Aleppo op 6 september 2015, drie weken voor de Russen intervenieerden. Eerder in de lente was het leger opgerukt naar het noordwesten en de twee door het leger gecontroleerde stadjes Nubbol en Zahraa. De belegering ervan doorbreken faalde toen wegens een gebrek aan mankracht en een goede planning.

Van Assad naar Qatar

Journalist en correspondent voor De Standaard Jorn De Cock, wiens vrouw eerst aan de ruif van Assad had gezeten en nadien bij Qatar – de financier van al Qaeda – ging aankloppen, zag dat jaar op de VRT al het hoofd van Assad rollen. Wat hij vrijheidsstrijders noemde gingen volgens hem Syrië veroveren, sorry bevrijden.

Toen Al Qaeda Aleppo aanviel vluchten er ongeveer 1 miljoen mensen uit de regio. Jorn De Cock en de rest van dat soort pennenlikkers zagen hen niet eens. Hun lot kon hen geen barst schelen. Neen, ze moesten desnoods maar doodbloeden. Waarom zich zorgen maken?

Nu Rusland, Iran, Irak, Hezbollah en de Syrische regering eindelijk al Qaeda in de knel hebben is het in de media en de politiek plots een geschrei van jewelste over die Syrische vluchtelingen. Plots zijn het sukkelaars die dringend moeten geholpen worden. Voorheen bestonden zij niet eens.

Aleppo - 31 - Oost - Militaire situatie 20 October 2015

De toestand ten oosten van de Aleppo op 20 oktober 2015 drie weken na de start van de Russische interventie. Men was toen begonnen aan de opmars naar de sinds de zomer van 2012 omsingelde luchtmachtbasis Kweiris. Maandenlang poogde ISIS die te veroveren. De omsingeling werd doorbroken op 10 november.

Maar zij schreien niet over het trieste lot van die vluchtelingen. Neen, hun tranen zijn er in wezen alleen omdat al Qaeda deze oorlog eindelijk aan het verliezen is. Dag aan dag hebben onze massamedia in de kwestie van Syrië bewezen dat zij niet aan de kant staan van die Syrische sukkels maar aan die van al Qaeda.

Nu het Syrische leger na jaren de Turkse grens terug aan het bezetten is zal het trouwens ook gedaan zijn met de vluchtelingenstroom. Zij zullen op termijn terug kunnen keren en hun land heropbouwen. En mogelijks zullen de meesten dat ook willen doen, terugkeren naar hun buurten, vrienden en familie. Thuis in het zo merkwaardig multiculturele land om de schade aangebracht door de VS, EU, de massamedia en anderen te herstellen.

Het vuile werk

Want ze zullen het wel niet openlijk zeggen, maar de bovengenoemde alliantie met Rusland is zoals een Belgisch gewezen bankier en gewoon waarnemer gisteren stelde: “Bezig het vuile werk van de VS op te kuisen. En daar is de VS (en de EU) in wezen maar in alle stilte zeer blij om.”

Aleppo - 58 - Noord en Oost - Militaire situatie - 10 februari 2016

De toestand rond Aleppo op 10 februari 2016. De corridor is nu meer dan 10 km breed. Tussen de Koerdische bondgenoten YPG en het Syrisch Democratisch Front (SDF) en het Syrische regering is blijkbaar afgesproken dat het noorden van die corridor met de luchtmachtbasis Menagh en de stad Azaz voor de YPG/SDF is en het zuiden ervan met de steden Tal Rifaat en Maere voor het leger. Beiden krijgen Russische luchtdekking. De YPG en SDF krijgen ook uitgebreide Amerikaanse steun. Maar hier niet uit de lucht. Dat is voor de Russen. Taakverdeling heet dat.

Maar Rusland is de grote vijand in de andere dossiers zoals Oekraïne en dus blijft men maar met modder gooien. Tegen beter weten in. Hen de overwinning gunnen kan niet, toch niet in de media. De waanzin van het westen!! Maar Rusland is hoe dan ook de overwinnaar en dat kan onmogelijk verborgen gehouden worden.

Alleen hadden velen toch nog graag gehad dat al Qaeda deze oorlog won. Want dat was ooit de bedoeling en een zo zware nederlaag hadden zich journalist noemende figuren als een Jorn De Cock zeker niet verwacht.

Hij gokte op Qatar en de VS en verloor. Pech. Hij zullen moeten smeken om terug te mogen. Zoals die bekende VRT-journalist die nu overal zoekt om toch maar naar Syrië te mogen gaan. Na president Assad eerst voor bloedig tiran te hebben zitten uitschelden.

Willy Van Damme

Advertenties

9 thoughts on “Syrië–Krokodillentranen over Aleppo

 1. Ik heb naar het journaal op de VRT gekeken en De Morgen online overlopen. Dat zouden dan de ‘beste kwaliteit’ nieuwbronnen zijn. Het is één grote propaganda en wat je kan zeggen over de VRT, is dat ze een mooi staaltje ten beste geven van wat onze verre voorouders van duizenden jaren geleden als ‘wolven in schapenvacht’ beschreven. De schijn van deftigheid is misleidend.

  De media doen de eerstelijns psychologische oorlogsvoering, zorgen ervoor dat het gros van de burgers GELOVEN in wat de machthebbers aan de top der toppen willen dat ze geloven. En dan zijn ze verbaasd dat er zoveel journalisten omkomen. Dat journaille van VRT, die Jorn De Cock en de rest zorgen er ook voor dat de wereld veel gevaarlijker wordt voor de ernstige journalisten. ’t Is triest.

  Ook op Nederland 2 deden ze er alles aan om de provocaties van wild beest, Erdogan en zijn premier als ‘redelijk’ en ‘begrijpelijk’ voor te stellen.

  Nogmaals bedankt, Willy
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ze hebben bij de massamedia niet het minste respect voor welke mens dan ook. Respect is voor hen iets als koopwaar. Doet het kranten verkopen dan komt het in grote titels op de voorpagina. Maar ook dan blijft het een commercieel product dat men zodra men het qua verkoop nutteloos acht dan maar snel in de vuilbak gooit.
  Willy Van Damme

 2. Vandaag was het weer Rusland Bashen tijd met als dieptepunt eenvandaag op NLD 1. Wat daar wordt gemaakt, ik weet het niet meer maar journalisme heeft het NIETS te maken. Alsof er vanuit de VS een signaaltje wordt gegeven even weer flink wat tegengas geven want de Russen doen het te goed. Niet te harden, pure oorlogspraat diep triest.

  Uitzending Wo 10 feb: http://www.eenvandaag.nl/index.php/10-02-2016
  Simon ter Schegget
  Antwoord:
  Het valt feitelijk nog mee want ze lieten de Russische ambassadeur aan het woord. En dat zien we niet altijd gebeuren.
  Maar ja, verder krijgen we hier het klassiek moddergooien met als nieuwste thema de bewering dat Rusland verantwoordelijk is voor die vluchtelingenstroom naar Europa.

  Ter zot voor woorden. Of moet ik te term walgelijk gebruiken. Eerst stuurt het westen tienduizenden salafisten op het land af om het te vernielen. Waarna de mensen vluchten en de Russen de schuldigen zijn.
  Willy Van Damme

 3. Deze ochtend weer zo’n ‘analyse’ gelezen die bol staat van de krokodillentranen over de ‘gematigde’ rebellen die klop krijgen. Deze keer worden ze geplengd door Koen Vidal. Over de wreedheden die zijn ‘gematige’ rebellen (hebben) begaan in Aleppo rept hij natuurlijk met geen woord. In tegenstelling tot Peter Oborne, die verslag uitbrengt vanuit deze stad: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3436456/Inside-city-damned-human-tide-flees-Aleppo-Europe-PETER-OBORNE-sends-devastating-dispatch-war-torn-Syrian-city.html

 4. Beste Willy

  bedankt om hier een duidelijk overzicht te plaaten van de gebeurtenissen in Syrië. Alles moet precies voorkomen worden dat het duidelijk wordt dat Rusland hier de boel aan het rechtrekken is en dat de VS alles doet om te verbergen dat ze banden hebben met Al-Q en dat Europa en de VS hier grandioos hebben geblunderd. Toch vreemd dat Rusland meer respect lijkt te tonen voor soeveriniteit van een land dan de VS, tenminste, als je niet enkel afgaat op westerse coorperate media.
  Wat denkt u trouwens van de toenemende bewapening van de NAVO aan de grenzen van Oost-europa? De zuiverste provocatie lijkt me.
  Alugana
  Antwoord:
  Men wil wegens de complete chaos in de regio, de oncontroleerbare vluchtelingenstroom en de terreurdreiging snel komaf maken met die oorlog. En daar kan men niet zonder Rusland. De reden waarom men hier samen met Rusland ageert.

  Het dilemma voor de VS en de EU is dat men Rusland op die wijze een enorme populariteit geeft in de regio. En om dat te neutraliseren men dus gelijktijdig bezig is met een campagne tegen Rusland. Het is een beetje Dr. Jekyl en Mr. Hyde.

  De VS wil verhinderen dat het Europese en Aziatische continent een globaal machtsblok vormen en poogt dit met alle mogelijke middelen te verhinderen.

  De oorlog met Georgië en het moddergooien naar Poetin, die dan de verpersoonlijking van alle kwaad moet uitbeelden zijn hier een voorbeeld van. De oorlog rond Georgië mislukte voor de VS en dus heeft men nu Oekraïne. De druk om te herbewapenen vormt hiervan een onderdeel.
  Willy Van Damme

 5. Pingback: Syrië–Krokodillentranen over Aleppo/ de werkelijke situatie. | Alfred Vierling

 6. wie kun je nu nog geloven: US A-10s bombed city of Aleppo on Wednesday, shifted blame onto Moscow – Russian military.. https://www.rt.com/news/332109-russian-jets-isis-warlords/
  Kaat Dierick
  Antwoord:
  Het betreft bombardementen op een hospitaal en school. De Russen beweren dat de VS het gedaan hebben, de VS zegt dat Rusland het dood. Wat er juist aan de hand is is mij een raadsel.

  De ruzie werd wel snel gestopt – wat belangrijk is – en toont vooral de fragiliteit aan van die relaties tussen beide machtsblokken. Wel heb ik niet de indruk dat Rusland en Syrië bombardementen uitvoeren op het centrum van de stad Aleppo en zich op dit ogenblik beperken tot de steden errond waar tussen het leger en die rebellen gevochten wordt zoals Anadan.
  Willy Van Damme

 7. Altijd al haarfijn aangevoeld…….
  Welke idioot gaat zijn eigen bevolking slachtofferen?
  Dát doen alleen on bewindvoerders hier in Europa!
  Jan Piet Van Eechoud
  Antwoord:
  Ik poog gewoon naar best vermogen de toestand te beschrijven en te analyseren. Wel denk ik dat niet alleen onze Europese bewoners hun eigen burgers durven laten slachten.

  Er zijn in de wereldgeschiedenis heel veel voorbeelden van dergelijke praktijken buiten Europa. Het heeft te maken met hebzucht en dit is een eigendom die heel veel mensen gemeen hebben. Gemeen, maar dan anders begrepen, is hier trouwens een goed woord voor.
  Willy Van Damme

 8. Beste, het hoeft niet strijdig te zijn met je analyses (die ik met interesse volg), maar toch benieuwd hoe je volgend stuk plaatst:
  http://www.mo.be/interview/rami-jarrah-beschrijft-wat-er-cht-gebeurt-aleppo
  Pieter
  Antwoord:
  Bedankt voor die link naar dat stuk. Ik had er al van gehoord maar nog niet gelezen.
  Voor het interview heb ik enkele woorden en dat zijn dom, schandelijk, onzin, prietpraat, leugens, verdraaiingen, enzovoort.

  De man moet blijkbaar recent de pers opgezocht hebben want er verschenen gesprekken met hem in De Tijd, NRC en dus MO magazine.
  In de NRC beschreef men hem als ‘activistisch reporter’.

  Hier is hij een ‘bekroonde journalist’ en stichter van ‘ANA Press een van Syrië’s eerste onafhankelijke persagentschappen’. Je acht dit soort laags bij de grondse journalistiek niet voor mogelijk. En dat MO dit publiceert? Straffe kost.

  Gisterenavond was ik nog bij uit Aleppo komende mensen in Dendermonde. De vrienden van Rami Jarrah hadden eind 2013 de woning naast hen met een raket kapot geschoten en dus vluchtte het gezin met hun twee kleine kinderen weg.

  De echtgenote haar moeder zat er nog maar leefde onder de permanente angst van die raketten van die ‘vrijheidsstrijders’. Maar dat soort mensen hoort je nooit in onze media. Zoals ik schreef: ‘de krokodillentranen voor Aleppo’.

  MO Magazine, NRC, enzovoort kakken op dat soort mensen. Ze komen nooit aan het woord. Zo heeft die Rami Jarrah het over bevrijd gebied waar dan al Nusra (al Qaeda) vecht.

  Met de bevolking van Aleppo die deze rebellen steunen. Om kotsmisselijk van te worden. Dit is gewoon onverbloemde steun voor al Qaeda die dan volgens deze ‘bekroonde journalist’ het alternatief is voor Assad. En ik die dacht dat het steunen van Al Qaeda verboden was.

  Verder durft die man te zeggen dat Assad ISIS groot maakte. Dit terwijl ISIS als toen nog Al Qaeda in Irak vanaf dag één bij die opstand tegen Assad betrokken was. Ze werden na ruzies eind 2013 over de buit door de anderen uit Aleppo verdreven. Verder vecht alleen het Syrische leger samen met de Koerden van de YPG tegen ISIS.

  Het niveau van de journalist Pieter Stockmans blijkt ook uit zijn vraag: ‘En Turkije kijkt lijdzaam toe’. Alsof Turkije niet al jaren miljarden uitgeeft aan het steunen van al dat salafistisch uitschot.

  Wat ook opvalt is dat de NRC het tijdens hun gesprek heeft over een aanvaring tussen de Shariarechtbank van de provincie Idlib en deze propagandist.

  Die (sic) rechters stelden dat hij door een bepaalde gezichtsuitdrukking te tonen tijdens een persconferentie van de Turkse president Erdogan die had zitten beledigen en dat verdiende volgens die als rechters verklede beulen’ de doodstraf. Bij MO magazine over dit toch belangrijk voorval geen woord.

  Pieter Stockmans chreef samen met Montasser AlDe’emeh al het boek ‘De Jihadkaravaan’ en toont hier zijn onbekwaamheid. Je krijgt ook niet de indruk dat beiden goed de militaire situatie rond Aleppo kennen. Ze zouden het anders niet hebben over de kansen voor ISIS om Aleppo te veroveren.

  Het niveau van de Belgische en ook Nederlandse journalistiek over het Midden-Oosten is behoudens iemand als bijvoorbeeld een Arnold Karkskens in de klassieke media van een ontzettend laag niveau. Dit gesprek bewees dat nog eens ten volle. Ik poog snel het boek van Jef Lambrechts over ISIS en de Moslimbroeders te bespreken maar dat past eveneens in dat plaatje.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s