Saoedi Arabië–Geen schaamtegevoel

Je moet het de Saoedi’s toegeven. Met het kromzwaard – altijd goed om wat hoofden om te hakken – het geweer en het kanon veroverden ze nu 90 tot 80 jaar geleden het grootste deel van het Arabisch schiereiland en noemden dat het Arabië van de familie al Saoed, Saoedi Arabië.

Mijn land

Het zou zijn alsof Napoleon of bijvoorbeeld keizer Karel V Spanje of Nederland Karelland, Habsburgerstan of Napoleonrijk hadden genoemd. Het typeert de familie al Saoed. Het land is van hun en zij doen ermee wat ze willen. Inspraak voor de inwoners in welke vorm dan ook? Vergeet het.

De koning en enkele prinsen beslissen wat kan, mag en moet. En wie niet luistert krijgt in het beste geval wat zweepslagen, en wie toch ageert mag zo zijn hoofd al op de kapblok gaan leggen. Koning Salman de Hakbijl weet hoe men dat dan oplost. Dit jaar al meer dan 100 keer. Recent rekruteerde hij hiervoor zelfs nog vlug wat extra beulen.

Salman bin Aboelaziz al Saoed - 3

Koning Salman de Hakbijl. Wie zich niet laat omkopen riskeert het kapblok.

Nu zijn de voorbije weken honderdduizenden mails tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riaad en haar ambassades via Wikileaks gelekt. Was er eerst nog wat twijfel of het hier geen vervalsingen betrof dan heeft de Saoedische ambassadeur in Libanon in wezen elke twijfel weggenomen.

Topdiplomaat

Daar stelde ambassadeur Ali Awad Asiri – gezien zijn positie een topdiplomaat – immers vlakaf dat het Huis van Saoed zich hier voor niets hoeft te schamen. Dat nu in officiële Saoedische documenten blijkt dat men buitenlandse politici gewoon omkoopt en terreurbewegingen steunt is hem dus geen zorg. Diplomaat Asiri is er, aan hem althans te horen, zelfs nog trots op.

Daar Wikileaks alle berichten niet gelijktijdig in de media gooide krijgen we dus met de regelmaat van de klok allerlei nieuwe onthullingen over die Saoedische praktijken waar alleen geld telt. En waarbij wie zich niet laat omkopen dan maar naar het kapblok wordt verwezen zoals Kadhaffi en Assad.

Bij de nieuwe onthullingen deze week komt opnieuw Libanon ter sprake en ditmaal eveneens Afghanistan. Wel betreffen het diplomatieke kabels die vermoedelijk geen topgeheimen bevatten en daarom relatief gemakkelijk door computerhackers te bemachtigen waren.

Amine Gemayel - 5

Amine Gemayel, falangistenleider is een christen slaaf van het Saoedische vorstenhuis, verspreiders van het salafistische gif. Hier poseert hij met de vlag van Libanon maar feitelijk had hier die van Saoedi Arabië moeten staan, zijn echt vaderland.

Ook zijn er geen berichten onderschept van de Saoedische geheime dienst. Die zouden immers tonen hoe het land wereldwijd een terreurnetwerk opzet. Maar zelfs zonder die gegevens is er voldoende materiaal aanwezig om dit te bewijzen.

Amine Gemayel

Bij de eerste serie openbaar gemaakte mails kwam de zich christen noemende politicus Samir Geagea van de Libanese Krachten in opspraak. ‘Die doet alles wat wij hem vragen”, was de – vernederende – teneur van de Saoedi’s over de man. Een ‘christen’ slaaf van dit salafistisch koninkrijk dus. Samir Geagea reageerde er tot heden zelfs nog niet eens op. Immers, wat zeg je hierop?

Nu komt een ander Libanees christen toppoliticus in beeld, namelijk die van Amine Gemayel, de vorige leider van de falangisten en de vader van Samy Gemayel, de huidige topman van deze politieke fractie. 

Een in oorsprong fascistische beweging die wereldberoemd werd met de afslachting in september 1982 van minstens honderden – geschat op ergens tussen de 762 en 3.500 doden – Palestijnse vluchtelingen in de kampen Sabra en Shatilla. Op vraag van de toenmalige Israëlische topmilitair, minister van Oorlog en later premier Ariël Sharon.

Ook deze Amine Gemayel komt zoals Geagea uit die Saoedische diplomatieke naar voor als een ‘christen slaaf’ van het Saoedische salafisme, een ideologie die elke christen in de praktijk nochtans wil uitroeien.

Sabra en Shatila - 5

Het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila was goed voor ergens tussen de 762 tot 3.500 doden. Met steun van Israël wiens leger toekeek en als wraak voor de moord eerder op Pierre Gemayel, toen Libanees president en vader van Amine Gemayel. Honderden moslims werden hier vermoord door een zich christen noemende militie. Geen probleem voor Riaad die de leider van deze terreurgroep omhelsde. Een bewijs dat godsdienst in deze conflicten geen enkele rol speelt behoudens als excuus voor slachtpartijen en hebzucht.

De citaten over Amine Gemayel in die diplomatieke berichten laten hierover weinig aan de verbeelding over. Het staat er zwart op wit. Rest de vraag of Amine Gemayel ‘s morgens naar de Saoedische ambassade belt om te weten wat hij die dag mag eten en of hij dan ook nog seks mag hebben.

“Another document revealed that then-Kataeb Party chief Amine Gemayel was seeking Saudi Arabia’s permission to visit Syria and accept the Syrian government’s efforts to restore relations with his party.”

“Een ander document onthulde dat de toenmalige falangistenleider Amine Gemayel aan de Saoedi’s de toelating vroeg om Syrië te bezoeken en de vraag van de Syrische regering mocht aanvaarden om de relaties met zijn partij te herstellen.”

“The document – a letter from Asiri to Faisal – mentioned that Gemayel would abide by the “king’s personal instructions” and would not do anything except under King Abdullah’s command.” It said that his party’s relations with Syria would follow the “standard” set by the kingdom” (1)

Het document – een brief van Asiri naar Faisal (toen de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken nvdr.) – stelde dat Gemayel ‘alle instructies van de koning zal aanvaarden en niets zal ondernemen behalve die onder het bevel van koning Abdoellah (tot zijn overlijden begin dit jaar de Saoedische koning, nvdr.).’ Het document stelde dat zijn partij wat betreft de relaties met Syrië de regels zou volgen die het koninkrijk vastlegde.”

‘Christen’ slaven

Zoals met de onthullingen rond Geagea wekt ook dit geen grote verbazing. Alleen de totale slaafsheid ten opzichte van het salafistisch koninkrijk van beide zich christen noemende politici is wel schokkend. Ook Gemayel of iemand van zijn partij reageerde trouwens tot op heden niet op deze onthullingen.

Samir Geagea - 4

Ook Samir Geagea stelt zich graag voor als een Libanees nationalist en poseert eveneens graag met de Libanese vlag. Geheel ten onrechte.

Geagea en Gemayel vormen het ‘christen’ deel van de zogenoemde 14 Maart Beweging waartoe ook de clan Hariri en die van Walid Jumblatt toebehoren. Goed om weten is het feit bijvoorbeeld dat vader en zoon Rafik en Saad Hariri, beiden vroegere Libanese premiers, de dubbele nationaliteit hebben, Libanees en Saoedisch.

Bovendien verdiende deze zakenfamilie fortuinen in de Saoedische bouwsector. Meer hoeft daarover feitelijk niet geschreven te worden. En dan is er als vierde fractie nog druzenleider Walid Jumblatt.

Deze riep recentelijk openlijk maar tevergeefs zijn geloofsgenoten in Syrië op om Jabhat al Nusra (al Qaeda) te vervoegen en zich te bekeren tot het salafisme à la al Qaeda. Druzen vormen een wat bizar religieus buitenbeentje in het gebied van Syrië en Libanon.

Ook hier lijkt alles overduidelijk. Libanon was dan ook dankzij deze corrupte politici jaren een doorgeelfuik voor wapens, geld, jihadisten en allerlei materiaal voor Al Qaeda en consoorten in Syrië. Het succesvol optreden van Hezbollah en het Syrische leger in het hooggebergte aan de gemeenschappelijke grens maakt dit echter nu zeer moeilijk, zo niet onmogelijk.

Saad Hariri & Walid Jumblatt - 2

Gewezen premier Saad Hariri (rechts) met druzenleider Walid Jumblatt. Druzen gebruiken onder meer elementen uit de Griekse filosofie en zelfs uit Indië om hun godsdienst vorm te geven. Die mengen zij dan o.m. met invloeden uit de joodse religie, het christendom en de islam. 

Terreurvrienden

Explosiever en meer onthullend zijn de diplomatieke berichten over de relatie van het salafistische koninkrijk van Salman de Hakbijl met Afghanistan. (2) Blijkt immers dat het Afghaanse zogenaamde Haqqani Netwerk eveneens van uitgebreide Saoedische steun kan genieten.

Het Haqqani Netwerk gaat terug tot de periode toen de VS vanaf 1979 tot 1990 via allerlei salafistische bendes, niet zelden verbonden aan de heroïnehandel, Afghanistan poogde te veroveren.

Het was toen volgens onze media een bevrijdingsstrijd tegen de Sovjetbezetting van het land. Het Haqqani Netwerk is altijd blijven bestaan en vecht nu tegen de huidige regering en de bezettingsmacht van de NAVO. Wel naast en dikwijls ook tegen de Taliban.

Ze werd onder het leiderschap van de CIA opgericht door Jalaluddin Haqqani  en is er nog steeds officieel de leider van. Ze werd verder o.m. geleid door zijn zoons waaronder Nasiruddin Haqqani.

Die blijkt volgens die documenten zowat de officiële contactman geweest te zijn voor de Saoedi’s. Nasiruddin werd veelal omschreven als de financier van de groep. Wat zijn vele Saoedische contacten helpt verklaren.

Tot die dan in november 2013 in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad in zeer duistere omstandigheden vermoord werd. De groep is berucht voor sommige heel gedurfde aanvallen op NAVO-basissen, hotels, ministeries en ambassades, waaronder die van de VS en Indië in Kaboel.

Nasiruddin Haqqani - 3

De vermoordde terroristenleider Nasiruddin Haqqani had zeer goede contacten met de Saoedi’s en kreeg er duidelijk veel steun. Dat hij in Afghanistan tegen de NAVO vocht en in Pakistan tegen de Pakistaanse regering was voor Riaad geen probleem.

Ook ontvoerde ze in het verleden een aantal journalisten en is ze verantwoordelijk voor tientallen doden bij onder de NAVO-vlag dienende soldaten, journalisten en burgers die ginds voor westerse organisaties werken. Ze is officieel volgens de VN een terreurorganisatie wat betekent dat iedereen die ze steunt een criminele daad stelt.

Maar voor Saoedi Arabië geen enkel probleem. Zoals koning Salman de Hakbijl nog jaren na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS al Qaeda bleef financieren, zo ook heeft men in Riaad geen enkel probleem met de Pathanenclan rond de familie Haqqani.

Belgische wapens

Uit de Saoedische diplomatieke berichten is nu gebleken dat Jalaluddin Haqqani de Saoedische nationaliteit heeft. Dit ondanks het feit dat hij in Afghanistan geboren is, er minister was van o.a. Defensie, en steeds daar of in Pakistan woonde. Ook had men er geen probleem mee om hem in Saoedische hospitalen te verzorgen.

Maar terwijl ons leger en dat van de andere NAVO-landen al jaren vecht tegen de terreurbeweging van de clan Haqqani, wat bij de NAVO zorgde voor vele doden en gewonde soldaten, trekt het Huis van Saoed bij die terreurbeweging dus aan de touwtjes.

Maar Saoedi Arabië is officieel wel de vriend van de NAVO en ons land. En in Brussel of op de meeste plaatsen elders binnen de NAVO heeft men er geen problemen mee om aan de Saoedi’s massaal wapens te verkopen.

NAVO in Afghanistan - 4

De NAVO in Afghanistan is er om het land te verdedigen tegen onder meer het Haqqani Netwerk. het vocht er al herhaaldelijk erg bloedige gevechten mee uit. De clan Haqqani krijgt ondertussen steun van Saoedi Arabië, officieel een bondgenoot van de NAVO. Het land is ook de grootste afnemer van ons wapentuig. Bestemd voor Haqqani & Co?

Wapens die dan desnoods via de Saoedi’s vlot bij de terreurgroep van de Haqqani ’s kunnen geraken. Of hoe onze soldaten met door België geleverde wapens worden beschoten en eventueel zelfs vermoord. Het is wat men de grote westerse diplomatie noemt. Met als vraag of er zich, zoals bij het Huis van Saoed, binnen de NAVO niemand hierover schaamt. Waarschijnlijk.

Men schermt bij de NAVO met het gevaar van een Vladimir Poetin, over het Saoedische probleem hoort men echter bij de NAVO of de EU in Brussel niemand piepen. Zouden er hier binnen de EU en de NAVO misschien ook typetjes zoals Samir Geagea rondlopen? Wie weet komen we dit eerstdaags nog te weten. Met dank dan aan Wikileaks en Julian Assange.

Willy Van Damme

1) The Daily Star, 30 juni 2015, Nizar Hassan, ‘Saudi ambassador to Lebanon responds to WikiLeaks: ‘We are not ashamed of anything’. http://www.dailystar.com.lb/News/Lebanon-News/2015/Jun-30/304497-saudi-ambassador-to-lebanon-responds-to-wikileaks-we-are-not-ashamed-of-anything.ashx

2) The Wall Street Journal, 28 juni 2015, Saeed Shah, ‘Saudi Officials Linked to Jihadist Group in WikiLeaks Cables’. http://www.wsj.com/articles/saudi-officials-linked-to-jihadist-group-in-wikileaks-cables-1435529198

Plaats een reactie