De Klaptand sloeg weer toe

Straks bijna een jaar is de Klaptand in Dendermonde actief. De Klaptand is een satirische website rond het leven in Dendermonde die al voor heel wat animo in de stad zorgde (1). Maar wie er achter zit is tot heden niet geweten. Bij het stadsbestuur krabben ze zich voor zover geweten nog steeds in het haar over wie dit stuurt. Zeker is dat ze goed ingelicht zijn over het reilen en zeilen in de stad. Zeker is ook dat ze de satire op een zeer hoog niveau bedrijven. Al dus bijna een jaar lang.

IMG_5696

Nu vannacht woensdag op donderdag sloegen ze terug toe, en ditmaal niet met een leuke tekst maar met een soort kunstproject in de normaal drukke Brusselsestraat, samen met de Oude Vest en de Vlasmarkt het winkelhart van de stad. In een soort remake van wat voorheen het tv-een programma Villa Vanthilt had gedaan werden alle paaltjes die er het voetpad van het autoverkeer beschermen aangepakt met een mooie versiering.

IMG_5710

Ze kregen allen een leuke beschilderde of bewerkte kartonnen huls over zich die de Brusselsestraat deze nacht een gans ander uitzicht gaf. De paar rare wandelaars keken in de heel vroege uurtjes dan ook vol verbazing en ook ontzag naar dit nieuw omklede straatmeubilair.

IMG_5708

Een of meerdere makers van enkele tubes haalden hun inspiratie bij Keith Haring, de jong gestorven man van de pop-art, anderen hadden zo hun eigen idee gevonden terwijl nog weer enkelen simpelweg de Dendermondse kleuren hadden gebruikt, wit, keel, wit. Hier en daar zinspeelde men dan weer op de actualiteit. Zo had een paaltje het schilderij de Rechtvaardige Rechters als onderwerp.

IMG_5715

En neen, het in 1934 gestolen paneel uit het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is niet terecht. Alhoewel dit weekend een bekend lid van de families Van Cauwelaert, Storme en De Schrijver in de stad werd opgemerkt.

IMG_5716

Zeker is dat deze nachtelijke actie van de heren en dames van de Klaptand als kunstzinnig project meer dan slaagde in zijn opzet, en dat was de zomer starten met een knal. Een symbolische knal dan. Maar het is er een die nog lang zal blijven nazinderen.

IMG_5720

Officieel is dit een actie van de groep #21nov maar die is zeer nauw verbonden met de Klaptand. Voorheen brachten die reeds stiekem in de stad een serie stoeptegels aan ter herinnering aan belangrijke Dendermondenaars zoals Franz Courtens, jazzman Bert Heuvinck en levensartiest Jean Tsaar Steeman. De tegels weerstonden spijtig genoeg niet de tand des tijds. Ook dit hier is natuurlijk vergankelijke kunst. Alleszins felicitaties.

IMG_5721

Willy Van Damme

IMG_5705

1) Het eerste verhaal dat de Klaptand in augustus 2014 brachten was onmiddellijk een schot in de roos. Zo bleek het stadsbestuur volgens de Klaptand eindelijk een oplossing gevonden te hebben voor de herinrichting van het Oudegemse kerkplein. En die oplossing betrof het omvormen van de kerk tot een … moskee. Waarna ei zo na in Oudegem een revolte uitbrak en de telefoons bij de schepenen roodgloeiend stonden.

En dan was er onmiddellijk nadien het hilarisch verhaal dat de jaarlijkse reuzenommegang Katuit – het voor vele stedelingen emotionele hoogtepunt van het jaar – niet zou doorgaan daar de pijnders, de dragers der reuzen, geen nieuwe pantoffels kregen en daarom in staking waren gegaan. Waarna de telefoons bij de toeristische dienst eveneens roodgloeiend stonden.

IMG_5706

Ook was er het verhaal dat Nele Dooms, correspondente voor Het Laatste Nieuws, een boek ging uitgeven rond de pikante sms’jes die ze van de lokale politici al had gekregen. En wie wou kon van haar in november dan een gesigneerd exemplaar van dat boek krijgen. En, inderdaad, op de vermeende signeerdatum stonden er mensen te wachten hopend dit boek te kunnen bemachtigen. Pech.

Ook hebben ze een correspondent Willy Vandamned waarna de lokale politie, en nog een boel anderen, dacht dat die het brein was achter deze Klaptand. Maar dat bleek dus wel heel fout. Op de ondervraging bij de politie – het gevolg van een domme klacht – werd goed gelachen, door beiden.

IMG_5713

De Klaptand bewijst natuurlijk een ijzeren wet van de media, je kan de mensen gewoon alles wijsmaken, van de waarheid tot de allergrootste onzin. Zelfs al zou het onmiddellijk duidelijk moeten zijn dat het hier gewoon satire betreft.

P.S: Al straks bijna een jaar zaagt men tegen mij om meer te vertellen over wie of wat die Klaptand juist is. Maar wie mij wat kent weet dat ik op dit vlak zwijg als een graf. Ik gun de Klaptand nu eenmaal zoveel mogelijk plezier en de anonimiteit is er een van.

En verder was ik deze ochtend om 4 uur heel toevallig in de Brusselsestraat zoekend naar wat frisse afkoeling. En wie mij kent wat dat mijn fototoestel feitelijk het verlengde is van mijn arm. Ik kon er dus niets aan doen. Maar… ik heb wel genoten van zowel de frisse lucht als van het spektakel.

Een gedachte over “De Klaptand sloeg weer toe

  1. Pingback: Open brief van de redactie van De Klaptand (2) | De Klaptand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s