Oekraïne–De instorting

Vandaag raakten een aantal macro-economische cijfers over de Oekraïense economie bekend en de toestand blijkt nog veel dramatischer te zijn dan de grootste pessimisten voorzagen. Zo daalde het bruto binnenlands product voor de eerste drie maanden van dit jaar in vergelijking een jaar geleden met een bijna onvoorstelbare 17,6%.

Een puinhoop

In vergelijking met het vorige kwartaal was de daling 6,5%. Bij de door de VS gecontroleerde Wereldbank blijft men er echter nog wat de moed inhouden en voorziet men een krimp dit jaar van 7,5%. Dit lijkt echter nog wat optimistisch. Veel hangt immers af van het al of niet opnieuw starten van de oorlog.

Petro Porosjenko

Petro Poroshenko, president van de republiek van dieven, fascisten en ultra-nationalisten, werd de voorbije twee decennia multimiljardair terwijl zijn bevolking elke dag armer wordt. Hij is de president van een failliet land die openlijk droomt van nog meer oorlog. Een gevaarlijk man dus.

Maar de extremisten in Kiev lijken wel te kicken op oorlog. Zo spreekt president Petro Poroshenko openlijk over het heroveren van de internationale luchthaven van Donetsk. Dit terwijl die volgens de laatste vredesakkoorden van Minsk in het gebied ligt van de afgescheurde provincies Donetsk en Loehansk.

En dan zijn er natuurlijk de fascistische groepen waaronder het Azov Bataljon en Pravy Sektor voor wie Russen en andere niet-raszuivere Oekraïners ongedierte zijn dat men best dient te verwijderen. De vrede lijkt dan ook meer dan precair.

Alles hangt hier echter af van de VS die overal aan de touwtjes lijkt te trekken. Wil die meer oorlog of wil die een oplossing? Het antwoord ligt in Washington, niet in Brussel, Berlijn, Moskou of Kiev.

Een Amerikaanse minister

Nadat men aantal Amerikaanse of pro-Amerikaanse buitenlanders op sleutelposities in de regering opnam  – Natalie Jaresko, de minister van Financiën, is in feite een ambtenaar van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken – werd die Amerikaanse invloed de voorbije dagen nog groter gemaakt.

 Arsenik Jatsenjoek (links), Oleh Tyahnybok en Amerikaanse senator John McCain (rechts)

John McCain (rechts) in gesprek met premier Arseni Jatsenjoek en Oleh Tyahnybok (midden), de leider van Svoboda, een volbloed fascistische partij. In Syrië ontmoette McCain in het publiek mensen van al Qaeda. McCain is als het ware verslaafd aan oorlogen en heeft daarom ook niet verrassend een voorliefde voor tuig.

Zo benoemde Poroshenko deze week drie adviseurs die hem gaan helpen bij het uitstippelen van zijn beleid. Zij moeten zo de greep van Washington nog vergroten en de haat in het land tegen Moskou verder aanzwengelen.

De drie adviseurs zijn Carl Bildt, de Zweedse zeer pro-Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken, Michael Saakasjvili, de zijn land ontvlucht zijnde Georgische ex-premier die voorheen in de VS als advocaat aan de bak kwam, en de Amerikaanse senator John McCain, de voorzitter van de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten en gewezen Republikeins presidentskandidaat. Een man die verslaafd lijkt aan oorlog voeren.

John McCain voelde dat voorstel van Poroshenko aan als een grote eer maar bedankte daar deze functie volgens hem niet samengaat met zijn positie als senator. McCain heeft in het verleden al herhaaldelijk opgeroepen om het Oekraïense leger te bewapenen en soldaten te sturen. Het toont wel aan dat de invloed van de EU in Kiev praktisch zero is.

5 jaar cel

Recent maakte men het nu ook mogelijk om buitenlanders in het Oekraïense leger op te nemen. Er werd al een algemene mobilisatie ingevoerd maar die wordt massaal geboycot, zeker in het oosten maar blijkbaar ook elders. Ondanks de zware straffen die men hier instelde. Maar in feite vechten er al heel wat buitenlanders mee in het Oekraïense leger en bij groepen als het Azov Bataljon.

Natalie Jaresko - 5

Alhoewel Natalie Jaresko de Amerikaanse nationaliteit heeft, financieel verre van onbesproken is en haar loon volgens sommige bronnen nog steeds komt van Washington werd ze minister van Financiën in de regering van premier Arseni Jatsenjoek, een van de serie buitenlandse benoemingen. Jatsenjoek, een racist van het zuiverste water, is al evenzeer een Amerikaanse benoeming.

En terwijl men in Rusland met luide trom het einde van de tweede wereldoorlog herdacht en de overwinning 70 jaar geleden op het fascisme, ging men in Kiev een gans andere richting uit.

Hier geen herdenkingsmarsen over de strijd tegen het fascisme of de bevrijding van de vernietigingskampen, maar een nieuwe wet die de nieuwe ultranationalistische en fascistische koers moet versterken.

Met de bedoeling zo Rusland cultureel verder te verwijderen van Oekraïne. Wat de ultieme bedoeling is van Washington. Die wil Rusland omsingelen met Moskou vijandig gezinde staten om het zo continu te destabiliseren.

Het moet ook een toenadering van de EU tot Rusland onmogelijk maken. Iets waarvoor onze media de voorbije paar jaar ‘prachtig’ werk leverden. Nooit voorheen gooide onze media met zoveel modder als naar de Russische president Vladimir Poetin. 

Zo worden als gevolg van die nieuwe wet alle herinneringen aan Rusland en de Sovjetunie verwijderd en mag men dit verleden ook niet meer ophemelen. Alle symbolen van het communisme zoals straatnamen en monumenten worden verboden. Wie dit verleden toch als positief ziet riskeert een celstraf van 5 jaar.

Azov Bataljon - Embleem

Volgens een vorige maand door het parlement goedgekeurde wet zijn zowel communistische als fascistische symbolen voortaan verboden. Maar men mag ook geen kritiek meer leveren op de Oekraïense fascistische groepen uit het interbellum en de Tweede Wereldoorlog zoals de OON-B en het UPA. Maar hun nakomelingen als het Azov Bataljon, het vrijwilligersleger, gebruiken alleen nazi-symbolen.

Officieel zegt Kiev, na brave protesten uit het buitenland hierover, dat ze niet gericht is tegen de persvrijheid of het intellectueel debat, maar de pers ligt al geheel aan banden. Wee de journalist met een andere dan de officiële mening. Een ‘zelfmoord’ is zoals al bleek hier geen enkel probleem.

Officieel zijn ook alle fascistische symbolen verboden maar de nieuwe wet stelt ook dat men geen kritiek mag leveren op de fascistische bewegingen uit WO II zoals de Organisatie van Oekraïense Nationalisten en de ermee gelieerde bewegingen. Hierop kritiek leveren kan ook 5 jaar cel opleveren.

Een gruwelijk monster

Het bewind in Kiev is dan ook aan het ontaarden in een gruwelijk monster en een schertsvertoning. Voor de mensen in het land is dit zo te zien de ergste periode sinds de tweede wereldoorlog.

Het land is failliet, de corruptie is nog erger dan voorheen en met politieke moorden en repressie die schering en inslag zijn geworden. Oekraïne is een van die enkele landen uit het vorige Oostblok dat er sinds de instorting van de Sovjetunie op achteruit ging. En dat was dan voor o.a. Herman Van Rompuy hoogstnodig mee een staatsgreep moesten plannen.

Petro Porosjenko met Manuel Barroso en Herman Van Rompuy - Milaan - 16-10-2014

En fier dat ze waren over hun staatsgreep toen begin 2014. Hier glunderend, Manuel Barroso, toen voorzitter van de Europese Commissie, Petro Poroshenko en Herman Van Rompuy, toen Europees president. De oorlogsstokers en puinmakers. Een ongehoorde schande.

De door de VS en de EU georganiseerde staatsgreep heeft van het al arme en trieste land een grote ruïne gemaakt. Onze media weten dit wel allemaal onder de mat te vegen maar de realiteit is echter te schokkend om het blijvend te verzwijgen. Dit kan alleen maar slecht aflopen. Dit wil zeggen: nog slechter dan het nu is!

Guy Verhofstadt, Herman Van Rompuy en al die andere imperialistische dagdromers in het westen maakten het land kapot, zorgden voor vele duizenden slachtoffers, minstens een miljoen vluchtelingen, destabiliseerden Europa en brachten onmetelijke schade toe aan de Europese economie.

Al men iemand aan de schandpaal mag nagelen dan zijn het zeker deze heren en dames. Zij verdienen alleen maar de grootst mogelijke verachting.

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “Oekraïne–De instorting

 1. “Als men iemand aan de schandpaal mag nagelen dan zijn het zeker deze heren en dames. Zij verdienen alleen maar de grootst mogelijke verachting.”

  Zeg dat wel!
  Edith Legrand

 2. Ik ben beniewd wat er uit het gesprek met Kerry en Putin is gekomen. Het feit dat Kerry Rusland bezocht was natuurlijk al een teken aan de wand. Moet wel zeggen dat het verschil in analyse van uw schrijven en ook dat van vele andere op het internet (the Saker, Paul Graig Roberst ea) en de reguliere pers lachwekkend begint te worden. Waarbij een presentator van nieuwsuur (Vrijdagavond 15 mei NLD2) een gesprek met Koenders ( minister Blz Nederland) de kroon spant , ze begint met de woorden: “het westen bied een open hand aan Poetin en de reactie is meer troepen naar de Oekriane” sorry als je deze taal spreekt als journalist ben of niet goedwijs of bewust de boel aan het belazeren, ik denk denk het laaste. Het is de wereld op zijn kop! Wij in het westen hebben het nakijken en niet andersom.

  Deze in mijn ogen uitstekende analyse van “the saker” geeft aan waarom:
  http://thesaker.is/yet-another-huge-diplomatic-victory-for-russia/
  Simon tS
  Antwoord:
  The Saker is naar mijn smaak een der betere analisten die er ter vinden zijn. Wel lijkt het mij nog wat voorbarig om al te schrijven dat de door het westen georganiseerde isolatie van Rusland voorbij is.

  Die isolatie betreft trouwens alleen het westen. De feestelijkheden van 9 mei in Moskou bewezen trouwens dat die enigen die zich isoleerden in wezen de EU en de VS waren.

  Dat troepen van Indië en China samen met Russische door de straten van Moskou paradeerden kan moeilijk iemand die met dit dossier bezig is ontgaan zijn. Men schreef hier wereldgeschiedenis.

  Zoals The Saker zelf schrijft is de VS berucht voor het veranderen van haar positie in dit soort zaken. De relatie van de VS met Noord-Korea en het nucleaire dossier met dat land is typerend.

  Je had Madeleine Albright die als minister van Buitenlandse Zaken bij de familie Kim op bezoek ging en dan plots zomaar en op basis van vervalste gegevens (komende van het Pentagon) opnieuw sancties invoerde. Wat dan tot de Noord-Koreaanse atoombom leidde.

  De Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei waarschuwt zijn land trouwens regelmatig voor dit probleem van onderhandelen met de VS. Er zijn in de VS nu eenmaal een serie machtscentra – de CIA, Buitenlandse Zaken, het Witte Huis en het Pentagon om de voornaamste te noemen – die ieder hun eigen visie hebben en die continu ook pogen door te drukken.
  Wat zware gevolgen heeft voor het Amerikaanse buitenlandse beleid welke daardoor instabiel is.

  Maar de economische realiteit in Oekraïne dwingt de VS tot toegevingen. Zo daalde Hryvnia, de lokale munt op een jaar tijd van 6,2 cent voor een euro naar nog 4,1 cent (-34%) en van 8,5 cent voor een dollar tot 4,7 cent (-45%).

  Bovendien is de inflatie al opgelopen tot 61%, steeg de overheidsschuld sinds die staatsgreep van 40 naar 94% van het bruto binnenlands product en stellen bepaalde economisten in het westen dat de nu al door het IMF, de VS en EU voor het land geplande lening van 40 miljard dollar onvoldoende zal zijn.
  In de periode van de staatsgreep was het maximum genoemde cijfer hier een 12 miljard euro!

  Alleen op de tweedehandsmarkt voor Oekraïense overheidsschulden is er enige verbetering merkbaar en zijn ze nu rond de 40% van hun originele prijs waard. Een kleine stijging van enkele procenten in vergelijking met enkele maanden geleden.

  Wat vermoedelijk vooral het gevolg is van het akkoord voor het staakt het vuren van Minsk 2. Daarbij zal de toenadering van de VS en EU naar Rusland ook voor verbetering hebben gezorgd. Het maakt immers een regeling voor die Oekraïense schuldenberg realistischer.

  Dat land is sinds die fascistische door de VS en EU georkestreerde staatsgreep van 21 februari 2014 dus ingestort.
  Stuurt iemand felicitaties naar Herman Van Rompuy?
  Willy Van Damme

 3. Willy, op ‘Gewoon-nieuws.nl’ een interessante gedachtegang over het amerikaanse bezoek aan Rusland.
  http://www.gewoon-nieuws.nl/2015/05/enorme-overwinning-voor-poetins-politiek/#.VVbvBadwZjo
  Gerrit
  Antwoord:
  Een goed stuk maar zo te zien vooral een overname van wat The Saker (zie een eerdere reactie) over de zaak schreef.
  Het was mij door de ontzettende drukte van die dagen een beetje ontgaan. Dit kwam mede doordat onze media (De Standaard, De Tijd, De Morgen, NRC, enzovoort) dit nieuws erg beknopt en geheel foutief brachten.

  Ik las het kort nadien ook zo in een aantal Amerikaanse kranten en die berichten hierover gezien hun reputatie ditmaal vrij goed.
  Het is wel een schokkend verhaal. Victoria Nuland is sindsdien ook naar Moskou gegaan voor verder overleg. Ben erg benieuwd over dit resultaat. Maar het ruziemaken met Rusland lijkt in de VS wat op een waakvlammetje te staan.

  Nu is het vooral kijken hoe het nu verder gaat met het Amerikaans buitenlands beleid. Ze concentreren zich echter nu vooral op het maken van ruzie met China. Het moet blijkbaar niet altijd met de EU, Rusland of met Iran zijn.
  De VS, de eeuwige onruststoker.
  Willy Van Damme

 4. Why I Wept at the Russian Parade

  By F. William Engdahl

  http://www.informationclearinghouse.info/article41853.htm

  Een aanrader.

  Is Washington Coming To Its Senses?

  http://www.paulcraigroberts.org/2015/05/15/washington-coming-senses-paul-craig-roberts/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Het centrale thema van de Amerikaanse buitenlandse politiek is het verhinderen van een groot Euro-Aziatisch blok, economisch, politiek en cultureel. Hoe dichterbij dit komt hoe zwakker de VS wordt.

  Daarom die aanval op de euro van nu al een paar jaar terug, daarom die aanval op onze banken met de financiële crisis en daarom ook dat men in de VS alleen Europese banken straft wegens de handel met Cuba en Iran.
  Geen bank uit Latijns-Amerika, Azië of Afrika die hiervoor moet boeten. Alsof die geen dollarhandel hadden of hebben met Cuba en Iran.

  Verder is natuurlijk de aanwezigheid van China, Indië en een gans ander pak staten op die Overwinningsmars van 9 mei gelijk aan het zetten van een neus naar Washington en hun lakeien in Europa.

  En inderdaad, de afwezigheid van de EU en de VS daar is een zware belediging, niet van Poetin en zijn regering maar van alle Russen, ongeacht hun geaardheid of visie. Wat dwaas, wat dom, wat een arrogantie.

  Het is alsof hier door hun aanwezigheid een militaire alliantie op symbolische wijze haar kracht toonde. Alleen Iraanse troepen ontbraken nog. Maar dat zal men uit beleefdheid tegenover de VS nog achterwege hebben gelaten. Ze waren er in de geest.

  Verder moet men Rusland of China natuurlijk ook niet gaan voorstellen als de ‘goeden’, het paradijs. China heeft bijvoorbeeld alle kenmerken in zich om op termijn een even grote imperialistische mogendheid te worden als de VS.

  Herinner dat de VS rond 1890 reeds ’s werelds grootste economie was maar pas definitief vanaf 1945 de gendarme van de wereld begonnen te spelen. Ze hebben daardoor veel kunnen plunderen maar ook zichzelf de doodsteek toegebracht.

  Sommigen als de Amerikaanse nationalistische politicoloog Jospeh Nye en de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zien de VS de wereld ook de komende honderd jaar overheersen.

  Dat is best grappig daar het voor iedereen duidelijk zou moeten zijn dat de invloed van de VS in de wereld feitelijk al jaren op de terugweg is. Maar als je zoals een paard oogkleppen draagt dan zie je dat natuurlijk niet.

  Verder heb ik wel groot bezwaar om de VS te omschrijven als een land met een soort fascistische structuur. Het fascisme is een typische vorm van een allesomvattende dictatuur met zeer eigen kenmerken die ik niet zie in de VS.

  Er loopt daar ontzettend veel fout en het heeft de eigenschappen van een politiestaat, maar dat is iets anders dan een vorm van fascisme. Dit schrijven lijkt teveel op een slogan. En daar doe ik niet aan mee.
  Willy Van Damme

 5. http://www.paulcraigroberts.org/2015/05/13/hell-unleashed-paul-craig-roberts/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Een boeiende tekst. Twee opmerkingen. Het Russische leger speelde inderdaad de hoofdrol bij het vernielen van het Franse leger onder Napoleon. Maar men mag ook niet de zware verliezen in Spanje vergeten die voor een belangrijk deel het gevolg waren van de campagnes daar van generaal Arthur Wellesley, lord Wellington. In wezen waren er een ganse serie oorzaken voor de nederlaag van Napoleon in Waterloo.

  Verder valt het inderdaad op welke de invloed de Amerikaanse neoconservatieven ook onder Obama hebben op het Amerikaanse beleid. Mensen als Robert Ford, die tot begin 2014 de oorlog tegen Syrië leidde, en Victoria Nuland, de dame achter de staatsgreep in Oekraïne, zijn duidelijk vertegenwoordigers van die strekking.
  De resultaten zijn er dan ook naar.
  Willy Van Damme

 6. FRIENDS, PLEASE, DO THE MAXIMUM REPOST IN SOCIAL NETS, IN GROUPS AND COMMUNITIES, EXTEND NOT ONLY IN THE RUSSIAN SEGMENT, YOU LEAVE TO OTHER COUNTRIES. IT IS NECESSARY TO INFORM AS MUCH AS POSSIBLE THAT MORE PEOPLE WOULD WERE INFORMED OF – THAT SUCH THE UKRAINIAN FASCISM! ! THE COLLECTION CONTAINS EIGHT PARTS:
  1 . MASS GENOCIDE
  2 . DEMOCRACY SHOT WITH THE CAMERA
  3 . DEMOCRACY SHOT WITH THE CAMERA (CONTINUATION)
  4 . RETALIATORY OPERATION IN THE SOUTHEAST
  5 . WAR CRIMES AND ATROCITIES OF THE UKRAINIAN ARMY
  6 . BANDERA’S FOLLOWERS, OUN-UPA, WAFFEN-SS GALICHINA [Bandera’s successors]
  7 . THE DEATH AND DESTRUCTIONS PROCEED IN EAST UKRAINE / JUNTA KILLS PEOPLE
  8 . DONBASS. GENOCIDE CHRONICLE
  THE REQUEST TO EXTEND EVERYWHERE, WE WILL STOP LIE IN MASS MEDIA!

  1. http://www.odnoklassniki.ru/video/13380356730
  2. http://www.odnoklassniki.ru/video/13418498682
  3. http://www.odnoklassniki.ru/video/13418564218
  4. http://www.odnoklassniki.ru/video/13411814010
  5. http://www.odnoklassniki.ru/video/13409913466
  6. http://www.odnoklassniki.ru/video/14319946362
  7. http://www.odnoklassniki.ru/video/14294452858
  8. http://www.odnoklassniki.ru/video/15126039162

  Ik wil u bedanken voor alle artikels over Oekraine ;

  Gholobova Marina
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende informatie. spijtig dat ze natuurlijk in het Russisch is, maar de beelden zijn toch zo duidelijk.
  Wel krijg ik de indruk dat de lokale bevolking die verhaaltjes niet zomaar slikt. Hun groot probleem om hun leger aan te vullen door het invoeren van de dienstplicht en het oproepen van reservisten lijkt meer dan een bewijs hiervoor.

  Verder wordt dit een steeds grotere farce. De benoeming tot gouverneur van de gevluchte Georgische ex-president Michail Saakasjvily toont dit aan. De man die ooit live op TV nadat hij Rusland aanviel zijn das zat op te eten.

  Prachtig gewoon, beter dan Monty Python en Mr Bean. En die oorlogszuchtige gek maakt men dan in Oekraïne gouverneur, vlak aan het front! Het grote slachtoffer van dit alles zijn natuurlijk de Oekraïners wier levenstandaard sinds 1989 almaar achteruit gaat.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s