Vernieling Syrisch erfgoed

Een van de minder gekende aspecten van de Syrische oorlog is de grootschalige vernieling en plunder van het onschatbare Syrische historische erfgoed. En ook nu weer lijken die Syrische rebellen hier de hoofdverantwoordelijke. Een verhaal in de Washington Post (1) van gisteren woensdag bracht dat nogmaals in beeld.

Irak

Het is niet het eerste verhaal in de regio. Een gelijkaardig drama deed zich immers voor toen de VS in 2003 Irak aanviel en onder de ogen van het Amerikaanse bezettingsleger zeer waardevolle historische voorwerpen uit musea en archeologische sites werden gestolen.

De zo gerenommeerde Iraakse musea verloren hierdoor een pak van hun waardevolle voorwerpen. Wat een Saddam Hoessein streng bewaarde liet de VS roven. De VS ging er zelfs zover door op archeologische sites militaire basissen te bouwen. Met de gekende gevolgen.

Syrië, Irak en Iran vormen samen met de rijken aan de Indus en de Gele Rivier zowat de bakermat van onze beschaving. En wat eerder in Irak en nu in Syrië plaats grijpt is dan ook een zeer zware aanslag op het culturele erfgoed van niet alleen de regio maar van gans de wereld.

Citadel van Aleppo

De citadel van Aleppo, wereldhistorisch erfgoed voor Unesco, een schietschijf voor de rebellen.

Een culturele misdaad die niet meer gezien is sinds de vernielingen door de Spaanse conquistadores en de uitroeiing in de VS van de inheemse beschavingen in de negentiende eeuw.

Volgens de krant, en het verhaal is ook al elders wel eens beschreven, zouden het vooral die rebellen zijn, samen dan met ordinaire roversbendes, die hun oog hebben laten vallen op deze relieken van o.m. het oude Assyrië en de Mesopotamische beschavingen.

Bewuste strategie

Stukken die nu in handen vallen van rijke geen scrupules bezittende nog anonieme verzamelaars. Het toont opnieuw het misdadig karakter van die door het westen gesteunde groepen.

DSC_0199

Zowat alle grote beschavingen hebben grote invloed gehad op Syrië, ook de Romeinse met o.m. de stad Palmyra. Hier de ruïnes van Sint-Simeon genoemde naar de gelijknamige kluizenaar uit de vijfde eeuw.

Ook de aanvallen van de vooral salafistische rebellen op oeroude steden als Aleppo, Damascus en Homs en andere waardevolle historische sites hebben al enorme schade aangericht aan dit cultureel erfgoed.

Daarbij werd bijvoorbeeld de prachtige binnenstad van Aleppo aan diggelen geschoten. Een historische rijkdom dat hier deels onherroepelijk verloren dreigt te gaan. Zo is Damascus gekend als de oudste steeds bewoonde stad ter wereld.

De Washington Post doet daarbij o.a. het verhaal van een zekere rebellenstrijder Jihad Abu Saoed, vermoedelijk een schuilnaam van een Saoedische in Syrië vechten en stelende rebel, die tabletten in het Sumerisch schrift daterend uit het bronzen tijdperk had gevonden en het dan maar verpatste aan een of andere dubieuze handelaar in Jordanië.

Volgens berichten zouden ook al 12 van de 36 musea bestolen zijn. Zij het volgens de overheid zeer beperkt daar zij het grootste deel van de waardevolle historische voorwerpen al op een veilige plaats hebben opgeborgen. Wat dus in schril contrast staat met de houding van die rebellengroepen.

Teams van plunderaars

Volgens het verhaal in de Washington Post, een krant die normaal steeds die opstandelingen steunt, hebben die rebellengroepen zelfs speciale teams gevormd om archeologische sites te plunderen en de inhoud ervan te verkopen in Jordanië, Turkije en Libanon.

Landschap - Ruïne

Syrië ligt vol met wereldhistorisch erfgoed zoals de stad Palmyra en de Krak des Chevaliers, ooit een burcht van de kruisvaarders. Het is een der voornaamste schatkamers van onze wereldgeschiedenis die nu door die rebellen bewust wordt vernield.

Zij beweren tegen de krant dat dit de enige wijze is om aan geld te geraken. Een flagrante leugen als we weten dat ze probleemloos in de VS fondsen kunnen verzamelen en Qatar, Saoedi Arabië en Turkije op grootschalige wijze naast wapens ook geld geven aan die groepen.

Bovendien is een groot deel van het verzet in buitenlandse salafistische handen en die hebben als regel dat alles wat niet past in hun strikte interpretatie van de islam te vernielen. Zie maar naar wat eerder al gebeurde in Afghanistan, Mali, Nigeria, Libië en Tunesië.

Zo vernielde men recent in de stad Deir Ezzor de Grieks-orthodoxe kerk van de Heilige Apostelen. Deze staat gekend als de oudste kerk in het Midden Oosten en werd door de salafistische rebellengroep van Jabhat al Nusra gezien als een plek waar de duivel woont.

Grieks orthodoxe kerk van de Heilige Apostelen in Deir Ezzor, Syrië

De Grieks-orthodoxe kerk van de Heilige Apostelen in Deir Ezzor, mogelijks de oudste kerk ter wereld. Vernield omdat volgens de salafistische Jabhat al Nustra – volgens Pax Christi en De Standaard  vrijheidsstrijders – de duivel er woont.

Na de door de VS aangerichte vernielingen van het historisch erfgoed van Irak is nu dus Syrië aan de beurt. Krijgt Iran hierna een gelijkaardige behandeling? De VS en haar vrienden zijn druk bezig gans de regio met de grond gelijk te maken. Dat is zeker.

Willy Van Damme

1) http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/syrian-rebels-loot-artifacts-to-raise-money-for-fight-against-assad/2013/02/12/ae0cf01e-6ede-11e2-8b8d-e0b59a1b8e2a_story.html?wpisrc=nl_headlines

5 gedachten over “Vernieling Syrisch erfgoed

  1. En het gaat maar door. Is er dan niemand aan de top die nog een greintje eergevoelen heeft???
    Mercury Traveller
    Antwoord:
    Dat eergevoel werd verkocht aan de emir van Qatar. Ze stonden daar in de rij.
    Willy Van Damme

  2. Nog een goede boekbespreking:

    http://metamag.fr/metamag-1165-La-face-cachee-des-revolutions-arabes–Un-livre-qui-fait-tomber-les-masques.html
    Mercury Traveller
    Antwoord:
    Bedankt. Het schandelijke is dat onze media jarenlang geheel zwegen toen bijvoorbeeld dictator Ben Ali in Tunesië nog aan de macht was. En plots vanuit het niets begint diezelfde persmeute over Ben Ali alleen maar kwaad te schrijven. Je moet maar durven. De schaamte is hier reeds lang voorbij.
    Willy Van Damme

  3. Het is inderdaad wraakroepend. En dit gebeurt allemaal met de steun van de westerse regeringen die vanuit hun grenzeloze hebzucht verantwoordelijk zijn voor de gevechten in Syrië.
    Kruitvat
    Antwoord:
    Je moet wel beseffen dat er in het land onderhuids zoals elders in de regio een pak tegenstellingen waren. Zoals die tussen stedelingen en het platteland, de moderne seculiere middenklasse en de diepgelovige vooral arme onderlaag.
    Er waren de religiueze tegenstellingen, die tussen een corrupte klasse en anderen die dat haten, rijk en arm, enzovoort….

    Feit is echter dat, zonder het cruciale ophitsen via o.m. de moskeeën door Qatar en Saoedi Arabië en zonder de wil van Israël en het westen om Assad te vermoorden, Syrië dit jaar door honderduizenden toeristen bezocht was geweest. Het land is immers gewoon prachtig.
    Zonder dat hadden Ahmed en Fatima nu op een terras in Deir Ezzor, Homs of Aleppo ongestoord een koffie of een rakki zitten drinken terwijl hun jonge spruiten wat verder spelen, zonder lastig te worden gevallen.

    Dat is het misdadige, het zeer zwaar criminele van een Obama, Hague, Reynders, Merkel en company. En stop daar een AI, Pax Christi en de klassieke media maar gerust bij. Ze zijn allemaal medeschuldig.
    En het gaat hem voor mij helemaal niet over de familie Assad en haar lot maar over Ahmed en Fatima uit Syrië. Zij verdienen respect.
    Willy Van Damme

    • Zoals je zegt, waren er talrijke tegenstellingen in Syria en heeft de maandenlange oorlogspropaganda, zoals we dat ook in de NATO-oorlog tegen Lybië gezien hebben, deze situatie uitgebuit. Het is echt schokkend. Ik schaam me werkelijk voor de corrupte Belgische regering van glimlachende politici die dit spel heeft meegespeeld.
      Kruitvat
      Antwoord:
      Een mens zou zich al voor veel minder schamen.
      Die ondermijning van deze seculiere regimes door Saoedi Arabië en Qatar gebeurde vooral via religieuze instellingen. Uiterst perfide hoor.
      Recent onderzoek in Algerije leerde dat alle religieuze werken in het land afkomstig waren uit Saoedi Arabië. Ik vermoed dat men er nu eindelijk maatregelen tegen zal nemen. Het is te hopen.
      Willy Van Damme

  4. Pingback: Een dag uit het leven van Ya’qoubiyah | Mediawerkgroep Syrië

Plaats een reactie