Allemaal roddels

Alain Winants, al wat jaren de grote chef van de Veiligheid van de Staat, zit voor het eerst echt in een mediastorm. Het ene ‘schandaal’ na het andere rolt van de krantenpersen. En dan stelt een wat kritisch waarnemer zich vragen. Wat is hier aan de hand?

Belliraj en Osama Bin Laden

En dat het hier stinkt is duidelijk. Jarenlang waren er bij insiders van de dienst regelmatig verhalen te rapen over praktijken die het daglicht niet mochten zien. De affaires rond terrorist Abelkader Belliraj en wapenhandelaar Jacques Monsieur of nog erger die met baron Benoit de Bonvoisin toonden de duistere praktijken van de dienst.

Jaarlijks maakt het Comité I voor het parlement een jaarverslag over de werking van zowel de Staatsveiligheid als de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), de militaire vooral buitenlandse inlichtingendienst. Wie wat schokkende verhalen wou lezen vond hier steevast zijn gading, ook onder Alain Winants die nu doet of alles bij hem perfect gaat.

Schokkend en ronduit schandalig was het resultaat van het onderzoek naar de relatie tussen Belliraj, hun informant en een man die in contact stond met Osama Bin Laden en volgens vier betrouwbare bronnen vooral voor de Mossad werkte, en de Staatsveiligheid.

Annemie Turtelboom

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft nog steeds het volste vertrouwens in Alain Winants, chef van de Staatsveiligheid en zelf een Vlaams liberaal. Erg simpel. 

Zo staat er in het toenmalige verslag zwart op wit te lezen dat ALLE agenten van de dienst toen tegen de onderzoekers van het Comité I hierover stonden te liegen. En de baas was op dat ogenblik Alain Winants. Onderzoekers die politionele bevoegdheden hebben en rapporteren aan nota bene de wetgevende macht, het centrum der democratie.

Baron de Bonvoisin

Maar toen was er in de media amper aandacht voor. Maar het grootste schandaal ooit was dat natuurlijk met baron Benoit de Bonvoisin, een man uit de entourage van de toen zeer machtige christen-democraat Paul Vanden Boeynants. Een zeer veel over tong gaande dubieuze figuur.

De Bonvoisin had verder ook goede connecties richting de Generale Maatschappij. Hij is immers de kleinzoon van de in de tweede wereldoorlog door de DeVlag, de fascistische groep rond SS’er Robert Verbelen, vermoorde Alexandre Galopin, dan de grote baas van de Generale.

De toenmalige baas Albert Raes (CVP) liet de Bonvoisin bespioneren en er een dossier over maken. Dit zonder dat amper iemand op de dienst het wist. Dat dossier werd dan opgesmukt en door Raes bezorgd aan zijn toenmalige baas Philippe Moureaux (PS), toen minister van Justitie.

Die smukte het nog wat verder op een speelde dat dan door aan journalist Walter De Bock die het blijkbaar zonder veel nadenken in zijn krant De Morgen gooide. Als je het verhaal moest geloven was De Bonvoisin, en zo Vanden Boeynants, de financier van allerlei neofascistisch tuig genre Paul Latinus en zijn Westland Newpost alsook het Front de la Jeunesse. 

Een lege kas

Het Comité I deed na een klacht van de Bonvoisin toen een huiszoeking bij de Staatsveiligheid en moest – men kon zogezegd de sleutel niet vinden – zelfs een kas in het bureau van de chef openbreken.

De kas was voordien echter al leeg gemaakt. Men wist dus blijkbaar vooraf van het bezoek. Het enige dat er nog overbleef was een alfabetische lijst met namen van politici die op de binnenkant van de deur stond geplakt. Dat was men vergeten te verwijderen. Gênant.

Raes werd in dit dossier voor ondervraging opgeroepen maar vertikte het gewoon te komen. Het bleef bij die vraag en van een ondervraging is er nooit iets gekomen. Over het motief voor zijn optreden is het nog steeds raden.

Wel kreeg de Bonvoisin na zeer veel jaren van gerechtelijk procederen onlangs eindelijk een schadevergoeding van de overheid van 100.000 euro. De man is al wat jaren zwaar ziek.

Vermoedens

Achteraf bleek gans dit dossier op losse schroeven te staan en was veel gebaseerd op vermoedens. Het maakte wel de PSC, partij van Vanden Boeynants, kapot en nekte de carrière van Vanden Boeynants. En daar was het Moureaux natuurlijk om te doen, namelijk het uitschakelen van zijn politieke Brusselse aartsrivaal.

Grof is dan ook diezelfde Philippe Moureaux nu te horen zeggen dat de Staatsveiligheid best afgeschaft wordt want, zegde hij woensdag: “Ze werken op basis van geruchten en spelen altijd spelletjes”. En wie kan dat beter weten dan Moureaux.

Oh ja, voor het lek kijkt men best ditmaal naar Franstalige kringen. De eventuele opvolger van Winants wordt normaal dit keer een Franstalige en blijkbaar is er discussie tussen de kandidaturen van iemand van MR en de CDH. Maar dat zal Winants met zijn spionnen ook al wel weten. Met als vraag: Wie gaat hier wie onder druk zetten? Salamander?

En natuurlijk heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) nog steeds het volste vertrouwen in het werk van Alain Winants, zelf van Limburgse liberale huize. Wat had men gedacht.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Allemaal roddels

 1. Wist ik niet, was toen permanent in Azië.
  Bedankt voor de klare info.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  De essentie van de vervalsing was dat men het originele rapport dat in de voorwaardelijke wijs stond herwerkte waarbij Albert Raes alles herschreef alsof er geen twijfels waren over zijn schuld.
  Dat kwam dan in handen van Philippe Moureaux die uiteraard zijn kans greep. Wat wil je, in de hoofdstad wemelde het toen van de vele geruchten over het zeer dubieuze leven van het duo de Bonvoisin en Vanden Boeynants. Men kan het allemaal op het internet lezen daar die rapporten van het comité I publiek zijn.

  Recent was er trouwens een nieuw schandaal dat amper als dusdanig is opgemerkt.
  Zo bracht het tijdschrift MO enkele maanden geleden het verhaal over een Belgische diplomaat die voor Rusland spioneerde. Dit verhaal kwam overduidelijk vanuit de Staatsveiligheid. Elke insider kon dat zo zien.
  Probleem was dat die man toen al meer dan een jaar op zijn dienst geschorst was en er al die tijd een gerechtelijk onderzoek liep.
  Zonder enig resultaat echter want er was nooit enige inbeschuldigingstelling tegen hem gedaan. Ook nu, maanden later hoort men niets meer van de zaak. En wees gerust, dat zal zo blijven.

  De man wordt geschorst op basis van een rapport van een buitenlandse inlichtingendienst. De totaal onbetrouwbare CIA?
  De naam van de diplomaat kwam wel niet in de krant maar wel zijn beroep en waar hij woont. Voldoende dus voor een identificatie.
  Misschien kan men dit lek anders eens onderzoeken. Maar ook hier, geen zorg, het zal niet gebeuren.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s