Maleisië – Het deksel op de westerse neus

Enkele maanden geleden kwam een delegatie van de VS en de EU om Maleisië de les te leren en zeggen dat ze geen Chinees telecombedrijven voor de uitbouw van het 5G netwerk in hun land mogen toelaten. Nu is er al het Zweedse Ericsson maar de uitrol van 5G verloopt naar de smaak van de Maleisische overheid veel te traag. Reden waarom men een tweede bedrijf ter hulp roept. Mogelijks het Chinese Huawei.

Arrogantie en domheid

En dus kwamen de VS en de EU het land onder druk zetten om Huawei of welke Chinese firma dan ook niet toe te laten om mee te dingen voor dit contract. Het typeert een mentaliteit die nog stamt uit de koloniale periode maar ditmaal hadden de EU en de VS zoals toen geen kanonneerboten mee. Maleisië was ooit een Britse kolonie maar dat is een geschiedenis die men in dat land niet meer terug wil.

En dictaten in welke vorm dan ook zijn uit den boze. Het land is welvarend en politiek vrij stabiel. Het ligt bovendien in Zuidoost-Azië dat het nieuwe centrum van de wereldeconomie aan het worden is. In wezen zou men dit bezoek en de eisen van het Westen simpelweg kunnen weglachen.

Dat de EU en de VS gezamenlijk optrokken toont dat men vastbesloten is om Huawei, en zo China, de toegang tot dat land zoveel als mogelijk is te ontzeggen. Maar Maleisië zei zoals verwacht neen. (1) Het voorval toont de ware aard van het westerse optreden ginds dat getuigt van een zeer grote arrogantie en een al even grote domheid.

Maar echt verbazend is dat niet. Mensen als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en zijn Europese collega de Spaanse sociaal-democraat Josep Borrell lijken wel als die figuren uit de negentiende eeuw die toen met de tropenhelm en het machinegeweer door de Brousse trokken op zoek naar nog meer rijkdommen en die de ‘inboorlingen’ desnoods neerknalde.

Josep Borrell

De Spanjaard Josep Borrell, chef van het Europees buitenlands beleid, hier als spreker op een forum over onze relaties, zeg verplichtingen tegenover, met de VS. Wat men noemt de uitverkoop van de EU.

In een recent document over de relaties van de EU met China schrapte men uit het ontwerp de zin: ‘Het Europees beleid heeft niet als doel om China’s vooruitgang tegen te houden’.

Het Europees bedrijfsleven wordt zo in gevaar gebracht. Een voorbeeld: De omzet van automaker VW is voor 40% afhankelijk van China. Dat men die zin in de definitieve tekst schrapte zegt alles voor de EU die onder voorzitter Ursula von der Leyen en Josep Borrell de EU een bijhuis aan het maken zijn van de VS.

Hun boodschap aan de regering ginds was dat zij door met Huawei in zee te gaan het ondernemersklimaat in het land zware schade zouden toebrengen en Europese en Amerikaanse investeringen ging wegjagen en naar elders doen trekken.

Want, aldus dit duo, zou China hier dan kunnen spioneren zodat het een gevaar betekent voor het bedrijfsleven. Complete onzin natuurlijk die ze heel waarschijnlijk zelf niet geloofden. Maar op de keper beschouwd kan men dit zien als bedreigingen vanuit het Westen aan het land. Al zij het omfloerst.

Het was toch Borrell die niet zo lang geleden stelde dat Europa de beschaving voorstelde en de rest de brousse was. De regering van Maleisië in Kuala Lumpur heeft hen nu de deur gewezen. Geen verrassing natuurlijk maar door zo op te treden berokkenen beide heren hun eigen land en hun industrie grote schade toe.

Inmenging in de interne zaken van Maleisië

De komende aanbesteding voor 5G zal dan ook niet verlopen volgens de regels van Brussel en Washington maar volgens die van Kuala Lumpur. In Brussel en Washington kan men elke dag en met luide trom Blinken en Borrell horen klagen over de Chinese en/of Russische inmenging in de zaken van de VS en de EU.

Dat zij dit in het geval van Maleisië zelf echter zo open en bloot doen ontgaat hen. Zij weten het natuurlijk wel maar gebaren van kromme haas en doen voort alsof we nog steeds in 1900 leven. Het toont hun onbekwaamheid om een degelijk buitenlands beleid te voeren en hadden om die reden al lang moeten afgevoerd worden. Handjes afkappen deed men in de negentiende eeuw, niet in 2023.

Dit gedrag kan voor een normale waarnemer van de wereld als waanzinnig overkomen maar het is spijtig genoeg de hedendaagse realiteit. Pas nu beginnen zij stilletjes aan goed te beseffen dat de wereld verder draait en de EU en VS gewoon achter zich laat. Ze hebben hen niet echt meer nodig. Hun op een farce uitgedraaide poging om Rusland te ruïneren toont dat perfect aan.

Verstandige mensen hadden hen dat zo kunnen zeggen maar in de EU en de VS leeft men mentaal nog in 1900 en dus konden zij dat niet zien. Ook al die vele honderden Amerikaanse en Europese ‘specialisten’ die onze media dagelijks consulteren zagen dat natuurlijk niet want ook zij leven in die waan dat men nog in 1900 leeft.

Secretary_Blinken's_Official_Department_Photo

Anthony Blinken, minister van Buitenlandse Zaken van de VS, brengt door zijn uiterst agressief buitenlands beleid de wereld in gevaar. Oorlog met Rusland en afstevenend op een oorlog met China?

Natuurlijk zijn er in het Westen wel heel veel mensen die dat goed zien maar die zijn door de media en de overheid verbannen naar de ondergrond. Hen aan het woord laten mag niet. En wee de journalist die dat toch zou pogen te doen. Daar is de deur met zijn C4.

De les van Oekraïne

Toen de Britse openbare aanklager en de Poolse rechtbankvoorzitter van het Internationaal Strafhof in Den Haag een strafklacht tegen Poetin lanceerden dachten zij vermoedelijk dat Poetin nu vast zat. Onzin. Wat zij in realiteit deden was dat strafhof vernietigen. Hun plan ontbrak het aan enige geloofwaardigheid en dat is dus nu onder nul gezakt.

Binnenkort gaat Poetin naar de topconferentie van de BRICS, de vereniging van Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika. Een alliantie waar men niet naast kan kijken. De volgende vergadering is in Zuid-Afrika en dus poogde het Westen de regering in Pretoria onder grote druk te zetten. Alles haalde men uit de kast.

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg beweerde op zeker ogenblik zelfs dat de Zuid-Afrikaanse regering had toegeven aan die westerse druk. Een grove leugen. Ook een krant als de Britse Financial Times voerde met gerichte artikelen de spanning op. En ongetwijfeld dreigde men bij de NAVO met sancties tegen het land zeker toen men zonder bewijs beweerde dat Zuid-Afrika wapens leverde aan Rusland.

Ook poogde men de politieke oppositie in het land voor haar kar te spannen. Inmenging in de interne zaken van een ander land heet dat. Een overtreding van de internationale rechtsregels dus. Ook hier. Maar dat is voor Brussel en Washington een courante praktijk. Zij zien zich als de heren van de schepping die overal de beschaving moeten brengen.

BRICS

Men poogt vanuit de NAVO nu met wat vooral symbolische toegevingen die landen van het Zuiden toch te paaien. Zo mag het Amerikaanse Chevron terug aan de slag in Venezuela en zit Hashim Thaçi, sterke man van het Kosovaars Albanese UCK  en de eerste president van Kosovo, in Den Haag nu plots in een cel.

Men ontdekte als het ware pas nu dat de man gewoon een crimineel is. Het lijkt wel een mislukte poging om Servië van Rusland los te weken. Nadat de NAVO het land eerst bombardeerde. Met daarbij onder meer de Chinese ambassade in Belgrado als doelwit.

Thaçi zou, volgens de aanklacht, bij de door de NAVO gefinancierde oorlog voor de controle over Kosovo de mensenrechten hebben geschonden. Wow. Het UCK was in alle opzichten geen bevrijdingsbeweging maar een zwaar criminele organisatie die volgens de Zwitserse rechter Carla Del Ponte en een officieel Europees onderzoek ondermeer een handel in nieren had opgezet. Lekkere Servische nieren natuurlijk. Hashim Thaçi - ex-president Kosovo

Hashim Thaçi leider van het UCK, het zogenaamde Kosovaarse Bevrijdingsleger, en de eerste president van Kosovo dat na massale etnische zuiveringen, moord en plunderingen onafhankelijk werd. Met een deels op de vlag van de EU gebaseerde vlag van Kosovo. Zoiets als Europese waarden. In het Westen werd hij uitgeroepen tot de ‘goede’ jongen. Alleen weigert o.m. Spanje die onafhankelijkheid nog steeds te erkennen.

Regeringen, ngo’s als Pax Christi en de verzamelde westerse pers roemden hem. Hij leek wel klaar voor de Nobelprijs voor de Vrede maar zit nu in een cel in Den Haag wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De echte misdadigers zijn echter diegenen die hem en zijn kornuiten financierden, bewapenden en politiek steunden.

Die blijven echter geheel buiten schot en beheren in wezen ook dat Internationaal Strafhof. Commentaar verder overbodig.

Zij waren de vrienden van het Westen en mochten al doen we ze wilden zoals moorden, plunderen, folteren enzovoort. Ongestraft. Maar dat zijn allen geheel symbolische toegevingen die niemand kan overtuigen om met het Westen mee te doen in de oorlog tegen Rusland.

Een Westen dat al decennia hen chanteert waarbij plunderen essentieel is en ze steeds onbetrouwbaar bleken. Thaçi weet het nu ook. Ooit dacht men hem ongetwijfeld de Nobelprijs voor de Vrede te geven. Het eindigt nu in een cel van het voordien bevriende Nederland. Ooit heilig en nu een ketter zoals vele andere andere Amerikaanse zetbazen als de Vietnamese president Nguyen Van Thieu of Saddam Hoessein.

Intussen heeft die westerse arrogantie en ook de oorlog in Oekraïne zware gevolgen voor het Westen. Het regent bij BRICS aanvragen van landen die het lidmaatschap aanvroegen. Zodanig dat het duidelijk is dat men een nieuwe structuur voor die organisatie en vermoedelijk nieuw naam zal moeten vinden.

Kandidaat lidstaten zijn Algerije, Argentinië, Afghanistan, Bangladesh, Bahrein, Wit-Rusland, Venezuela, Egypte, Zimbabwe, Indonesië, Iran, Kazakhstan, Mexico, Nigeria, Nicaragua, de Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan, Saoedi-Arabië, Senegal, Syrië, Soedan, Thailand, Turkije en Uruguay. Maar er zijn ongetwijfeld nog meer kandidaten. Het wordt een lastige karwei om dit vorm te geven.

Was de conferentie van de ongebonden landen met Indië en Indonesië in de jaren vijftig van de vorige eeuw en schuchtere poging om mee met het Westen een zeg te krijgen over de wereld dan zien we nu een veel grotere groep landen die kordaat een eigen weg uitstippelen los van de vroegere imperialistische mogendheden. Een man als de Indonesische president Soekarno zou moest hij nog leven zijn ogen niet kunnen geloven.

Willy Van Damme

The Financial Times: 3 mei 2023, “Malaysia warned Huawei bid presents national Security risk, Mercedes Ruehl

The Register, 2 juni 2023, Dan Robinson, ‘Malaysia goes its own Huawei, won’t ban Chinese vendor from 5G network’

4 gedachten over “Maleisië – Het deksel op de westerse neus

  1. Had er hier en daar al een beetje over gelezen, maar dit is toch een eye opener!!
    https://www.golfbrekers.be/het-nieuwe-geneesmiddel-voor-oekraiense-militairen/
    Emile De Roy

    Antwoord:

    Tijdens WO I was het vooral Nederland die dergelijke middelen verkocht aan de Duitse troepen. Uiteraard gebruikten beide kanten dat toen, Een groot verbruiker zou nu Saoedi-Arabië zijn.

    Toen de Italiaanse douane vorig jaar een enorme hoeveelheid captagon in beslag nam stelde die dat ze een circuit van ISIS hadden ontmanteld. Waarna onze superhelden van de pers beweerden dat het afkomstig was van de Syrische regering want het was verscheept via Latakia, een Syrische haven.

    Verder bewijs was er niet behalve dan wat verhalen komende uit het geruchtencircuit. Alsof alle cocaïne die via de Antwerpse haven verscheept wordt het werk is van onze regering.

    In 2013 werd in jihadistengebied vlakbij de Libanese grens door het Syrische leger een fabriek voor captagon ontdekt. Het was toen al tijdens die oorlog het pepmiddel bij uitstek voor die vechtersbazen.

    Willy Van Damme

  2. Eigenaardig dat het bezoek van Borrell afgezegd is door China ;Ik heb de indruk dat China graag met Duitland besprekingen voert over handel maar niet zo tuk is op de Europese Unie.
    Myriam Deguise

    Antwoord:

    China wil als eerste handelsnatie ter wereld logischerwijze met iedereen handel drijven. Maar als men Beijing begint te bedreigen en politiek getinte voorwaarden stelt dan staat China op zijn rechten. Het kan dat. Een land als Algerije kan dat al veel minder.

    De Duitse Groenen zijn een van de meest slaafde volgelingen van de Amerikaanse regering en voeren op diens vraag de spanning verder op. Het is voornamelijk het bedrijfsleven dat nog op de rem staat. Baerbock & co zouden desnoods ten oorlog trekken. Om reden van de mensenrechten zeker?

    Ik heb er een artikel over geschreven dat bijna klaar is voor publicatie. Ik had het gisteren woensdag niet opgemerkt maar het verhaal verbaasde mij niet. Ook Borrell is zo een aan de VS vastgebonden politicus die denkt dat de rest van de wereld zijn voorstellen moet uitvoeren. Hoe idioot kan men zijn?

    Bedankt voor het bericht.

    Willy Van Damme

  3. Het is interessant dat Maleisië een eigen koers voert die balanceert tussen China en de VS . Zo hebben ze een serieus conflict met China over de ontginning van gasvelden https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2023/05/08/anwars-dilemma-over-malaysia-china-og-cooperation-in-south-china-sea/ dat ze gaan trachten oplossen door het voor zich uit te schuiven.
    Tuyzentfloot

    Antwoord:
    De Associatie van Zuidoost Aziatische landen (ASEAN) leunt meer op China dan op de VS. Dat is ook logisch daar China in de regio ligt en economisch sterker staat dan de VS. Dat is ook zo voor Maleisië.

    Uiteraard poogt men een zo neutraal mogelijke positie in te nemen uit schrik voor de druk van de VS die hoe dan ook een zeer belangrijke economische partner blijft. Daarom dat men in Azië vooral kwaad is op de VS die hier ruzie stookt en de spanning opdrijft. Wat slecht is voor de handel.

    Het lijkt mij logisch dat men kiest voor de gezamenlijke ontwikkeling van dat soort economische projecten. Het is in de wereld bijna klassiek te noemen. De kwestie is ook dat China in 1940 toen nog onder de KMT van Chiang Kai Shek die lijn vastlegde. De andere landen op Thailand na waren toen nog kolonies.

    Verder hebben de feiten de voorbije jaren geleerd dat China wel een claim stelde maar in de praktijk die nooit uitvoerde. China wil handel drijven en daarvoor heeft men vrienden nodig. En met een agressief beleid creëert men geen vriendschappen. Pragmatisme is de Chinese beleidslijn hier.

    Bedankt voor die link. Het bevatte nogal wat info die ik niet kende en die toch wel belangrijk is om het verhaal goed te vatten. Tussen haakjes: De Britten legden een claim op een rots genaamd Rockall die halverwege Schotland en IJsland ligt met water die veel vis bevat. Die is nu na Britse dreigementen Brits.

    Willy Van Damme

    • De VS is heel bezorgd om de vrijheid van navigatie in de Zuid-Chinese Zee omdat die voor China van levensbelang is en de VS hen die wil ontzeggen, vooral via de Filippijnen. Duterte hield dat tegen maar onder Marcos zijn ze weer terug.
      China wil liefst zelf de Zuid-Chinese Zee te controleren en zelf de vrijheid van navigatie garanderen.

      De nine-dash line is een territoriale claim en dat is belangrijk voor China om de VS te counteren. Maar het is een zwakke en dus onredelijke claim. Met Maleisië kan wel iets onderhandeld worden op voorwaarde dat ze de nine dash line niet onderuit halen.
      Tuyzentfloot

      Antwoord:

      Er is vrijheid van navigatie in de Zuid-Chinese Zee en toen in 1974 op het einde van de Amerikaanse interventie China de door Zuid-Vietnam bezette Paraceleilanden veroverde zweeg de VS alsof er niets was gebeurd. In essentie wil China hier gewoon een status quo.

      De Zuid-Vietnamese troepen hadden na W.O.II de Franse posities daar overgenomen. Gans die zaak wordt door de VS opgeblazen zoals ze ook Tibet, Binnen-Mongolië, Sinkiang en Hongkong plots op de voorgrond zetten als voorbeeld van het ‘agressieve’ China.

      Natuurlijk is er in China een tendens om de arrogante klootzak te spelen. Wat wil je met 1,4 miljard mensen, zo’n geschiedenis en de sterkste economie ter wereld is arrogantie praktisch niet te vermijden.

      Ik herinner mij het verhaal, waar of niet waar, dat mij verteld was door een dame die het beroepshalve kende over Taiwan dat Chinese toeristen op bezoek in Taiwan stelden dat Taiwan toch van China is. Wat volgens het internationaal recht ook zo is. Maar het stoort en belooft niet veel goeds voor de toekomst.

      Ook de Filippijnen zweven tussen de Amerikaanse eisen en het belang van goede relaties met China. Zelfs de huidige Australische regering beseft dat. En wat betreft Taiwan zal er na de presidentsverkiezingen van 2024 hoe dan ook op buitenlands gebied een andere wind waaien. Zelfs bij de DPP.

      Willy Van Damme

Plaats een reactie