Bullebakken in Maleisië

Als je de VS en de EU bezig hoort dan klinkt het of zij voeren hoge principes in hun vaandel. Democratie, mensenrechten, respect voor de internationale rechtsorde en de niet-inmenging in de interne zaken van andere landen staan er zo te zien hoog op de agenda. Waarbij men, zeker in de VS, Rusland en China kapittelt omdat het zich moeit met de interne zaken van de VS en ook wel eens met die van de EU.

Politieke benoemingen

Het is maar wat je geloven wilt natuurlijk. In veel gevallen immers gedragen de Amerikaanse ambassadeurs zich in het buitenland als een soort van vice-koning, een bazig typetje die zich desnoods met alles bemoeit dat de VS niet aanstaat. Zoals de Alexander De Croo, Belgische premier, het recent stelde  intimideerde de VS Nederland in de kwestie van chipsmachinemaker ASML.

En die ambassadeurs zijn veelal, en dat is geen toeval, politieke benoemingen die de zittende president moet belonen omdat deze een gulle sponsor was van de nieuw verkozen president. De VS is niet corrupt hoor maar wie veel geeft krijgt van de president een benoeming als vice-koning. Of hij dat land nu kent of niet, het doet er niet toe. Kennis van diplomatie is ook geen vereiste.

De recente herrie in het Zuidoost-Aziatische Maleisië toont nogmaals aan hoe de VS en de EU denkt in de wereld te moeten opereren. Zij bevelen en de lokale regering moet zich voegen naar de eisen van de Grote Witte Man.

Opgepast want er zou eens iets naars kunnen gebeuren

IMG_6634

Premier Alexander De Croo beschuldigde de VS ervan Nederland te intimideren in de kwestie van chipsmachinemaker ASML. De VS eiste dat dit bedrijf zou stoppen met de uitvoer naar China. De Nederlandse premier Mark Rutte moest het zelfs in Washington gaan uitleggen. In het kader van de niet-inmenging? Dit bedrijf heeft op zeker niveau een bijna monopolie in deze economische sector.

Zo is er de kwestie van het 5G telecomnetwerk dat het land verder wil uitrollen en waar het Zweedse Ericsson nu mee bezig is. Een 50% van het land heeft al 5G. Maar de regering van eerste-minister Anwar Ibrahim heeft nu een nieuwe aanbesteding uitgeschreven en dat was niet naar de zin van de VS en de EU.

En daarbij ging het in kontakten met de regering er duidelijk grof aan toe. Men dreigde zeker geen kanonneerboten te sturen zoals in de negentiende eeuw. Toch niet direct maar de waarschuwingen van de Amerikaanse ambassadeur Brian McFeeters en Michalis Rokas, de ambassadeur voor de EU waren duidelijk zelfs al bleef ogenschijnlijk alles beschaafd

Geanalyseerd waren hun woorden echter gewoon het brutaal bedreigen van deze voormalige Britse kolonie. De vrees van de EU en de VS is dat deze tweede aanbesteding zou gaan naar het Chinese Huawei en dat mag van Brussel en Washington – die zeer opvallend broederlijk één front vormen – zeker niet gebeuren.

Zo stelde volgens The Financial Times de Amerikaanse ambassadeur dat moest dit contract naar Huawei gaan dan is dit een groot veiligheidsrisico voor het land en dat zou het nu goede investeringsklimaat van het land ernstige schade toebrengen. Lees: desnoods trekken we onze investeringen terug.

Waarbij Rokas er bij de Maleisische regering fijntjes eveneens op wees dat men vanuit de EU reeds meer dan 25 miljard euro in het land investeerde. En een onveilig investeringsklimaat zou dit wel eens op de helling kunnen zetten. Het doet denken aan de verhalen van Al Capone & co die het tegen de tegenstrever heeft over diens kinderen die toch nood hebben aan een veilige buurt.

Spionage 

De reden is natuurlijk dat Huawei voor de VS een te gevaarlijk bedrijf is die de totale hegemonie van de VS in telecom en het internet doet wankelen. Dat Huawei en zo China via telecomcontracten zouden kunnen spioneren staat buiten kijf maar het is natuurlijk een wel heel domme uitvlucht.

Sinds klokkenluiders Edward Snowden en Julian Assange weten we met zekerheid dat de VS, met hulp van vooral de Britten, de Australiërs en de Canadezen en ook Europese veiligheidsdiensten op enorme schaal aan spionage doen. Amerikaanse bedrijven beheersen het internet en dan komt daar Huawei die een Chinese oplossing heeft.

De kans dat China via Huawei aan spionage doet kan men dus niet uitschakelen. Maar er is geen enkel bewijs. Ook na al die jarenlange  Amerikaanse en Europese beweringen. En zelfs als zou dat zo zijn, iedereen die het internet en telecom kent weet dat men geen telefoonmaatschappij moet bezitten om via de telefonie of het internet te spioneren. Spionage is schering en inslag.

Edward Snowden

Edward Snowden werkte bij de NSA, ‘s werelds grootste spionagebureau, vluchtte en toonde hoe de VS desnoods iedereen kan bespioneren. En Europese veiligheidsdiensten bespioneren zoals onlangs in Denemarken bleek op vraag van de VS zelfs hun eigen bedrijven. Veiligheid dus.

Neen, dit heeft niets met spionage te maken maar wel met het behoud van de Amerikaanse hegemonie zelfs al zijn Ericsson, Samsung en Nokia geen Amerikaanse bedrijven maar opereren wel binnen de door de VS gecontroleerde alliantie en het is te betwijfelen dat die niet samenwerken met Amerikaanse veiligheidsdiensten als de NSA.

Vazallen

Maar dit voorval toont nogmaals hoe de EU gewoon aan de leiband van Washington loopt en doet wat de VS wil. Van een eigen Europees buitenlands beleid is er in wezen geen enkele sprake. En de klachten over Chinese en Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen zijn nep.

In bijvoorbeeld Rusland waren er tot onlangs misschien wel honderden door het Westen gefinancierde organisaties die openlijk ageerden tegen het beleid van de Russische regering. De voorbode van een zoveelste kleurenrevolutie. Ze organiseerden zelfs betogingen. Rusland of China zouden dit eens moeten gedaan hebben in de EU of in de VS.

Maar Rusland is volgens onze media een keiharde dictatuur terwijl de EU en de VS bakens van vrije meningsuiting zijn met respect voor de internationale rechtsregels en de mensenrechten. Behalve als je toevallig in bijvoorbeeld Oekraïne, Libië, Syrië of Jemen woont. 

Of dat het gebrul van die bullebakken in Maleisië enige indruk zal maken is te betwijfelen. De tijd van dreigen door het Westen lijkt voorbij. Ook in Zuid-Afrika poogt men op dit ogenblik het land te bedreigen wegens zijn goede relaties met Rusland.

De Amerikaanse ambassadeur mocht het in Pretoria direct komen uitleggen. In Maleisië en Zuid-Afrika wonen wel apen maar de mensen daar zijn dat niet. Ze hebben gewoon een eigen visie. Wanneer zullen ze dat in het Westen eindelijk leren? 

Willy Van Damme

Plaats een reactie