Van Riyad naar Teheran via Beijing of omgekeerd

De aankondiging gisteren dat Saoedi Arabië en Iran hun diplomatieke relaties gaan normaliseren kwam als een verrassing. Zeker omdat alle betrokken partijen openlijk stelden dat dit gebeurde via Chinese bemiddeling en in Beijing. En blijkbaar was de VS verrast. Terwijl men over de EU maar best zwijgt.

Het toont nogmaals hoe de geopolitieke kaart van de wereld tegen als het ware een sneltreinvaart aan het veranderen is. Dat was al zo met de naamsverandering van het oliekartel OPEC naar OPEC+. Waar Rusland dan lid van werd en in wezen een alliantie sloot met de familie al Saoed. Wat in Washington tot hevige discussies moet hebben geleid.

Vaarwel  Amerika?

Sinds 14 februari 1945 controleerde de VS deze regio onder meer via een akkoord van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt met de Saoedi’s. Zij zorgden voor de oliebevoorrading en kregen in ruil hun percentje op die olie en politieke en militaire bescherming.

De VS is nu zelf een enorme producent van gas en olie geworden en weet via de sabotage van Nordstream 1 & 2 Europa, de grote consument van olie en gas, aan zich te binden. Met de EU die dat naar buiten toe zonder protest allemaal slikt.

Prins Mohammed bin Salman bin Abdoelaziz al Saoed met Xi Jinping

Mohammed bin Salman al Saoed, premier en kroonprins van Saoedi-Arabië, met de Chinese president Xi Jinping. Voor wie het nog niet doorheeft: Diplomatie gaat niet over zogenaamde ‘hogere waarden’ zoals onze pers en de 1001 westerse experten beweren maar over macht. Het was toch Madeleine Albright, ooit minister in de VS van Buitenlandse Zaken, die op TV beweerde dat het afslachten van 500.000 Iraakse kinderen het waard waren. Dan zijn beide bovenstaande heren heiligen.

Op 9 december was er in het Midden-Oosten een topconferentie van de Samenwerkingsraad voor de Golf – waarop alle landen van het Arabisch Schiereiland behoudens Jemen aanwezig waren – met als eregast en topspreker president Xi Jinping waar die nieuwe diplomatieke lijnen verder werden uitgezet. 

Maar dat zorgde voor grote onrust in Iran waar men bevreesd was dat China hen ging negeren ten koste van de al Saoed. Een isolatie die het kon missen als kiespijn.

Dat lijkt nu merkwaardig snel opgelost. Eerst kwam de Chinese minister van Buitenlandse Zaken bij de Ayatollahs op bezoek en nu is er dus dit akkoord tussen landen die steeds twee vijanden zijn geweest. En dat is toch een diplomatieke meesterzet van Beijing. Wat het Westen niet wilde – het lijmen van de breuken in de regio – lukt China.

Een oplossing voor Syrië en Jemen? 

Een reden te meer voor het Westen, en vooral de VS, om zich nog agressiever tegen de Chinese leiders te keren. Het Midden-Oosten was eerst voor de Britten en nu voor de VS al meer dan 100 jaar hun privaat jachtterrein en nu moeten ze er Rusland en China aanvaarden naast dan een ‘ongehoorzaam’ Syrië, Irak, Libanon, Jemen en Iran. Om over Turkije nog maar te zwijgen.

Ook Israel zit met een serieus probleem. Het heeft de Arabische en andere staten in de regio altijd tegen elkaar weten uit te spelen. Het akkoord tussen Riyad en Teheran zal dit spel erg bemoeilijken. En blijkens haar houding rond de oorlog in Oekraïne – waar ze neutraal blijft – zitten de VS en Israël ook niet meer op diezelfde lijn.

Natuurlijk zijn zeker niet alle plooien glad gestreken. Zo is er de chaos in Libanon, de restanten van de oorlog in Syrië, de oorlog in Jemen en de door de VS achtergelaten puinhoop in Irak. Om dan nog maar te zwijgen over het door de Britten gecreëerde kluwen in Palestina met de racistische staat Israël en de Palestijnse slachtoffers.

Maar dit probleem van Iran en Saoedi Arabië is er een dat reeds lijkt opgelost zelfs al is het nog wachten op de resultaten. Maar dat Syrië terug tot de Arabische Liga zal worden toegelaten – tot woede van het Westen en ook België dat de hulpverlening aan het land na de aardbevingen saboteert – is een kwestie van tijd.

Het kan elk ogenblik gebeuren. En ook dat is een goede zaak. Bovendien zwijgen in Jemen de wapens al ongeveer een jaar. En nu Riyad en Teheran rechtstreeks en openlijk met elkaar kunnen praten moet ook dit relatief snel oplosbaar zijn. Goed voor de doorsnee Jemeniet.

 Prins Mohammed bin Salman al Saoed en Vladimir Poetin - August 2015 - 1

De Russische president  Vladimir Poetin en Mohammed bin Salman al Saoed. De als uiterst agressief gekende Amerikaanse president Joe Biden stelde in het publiek de Saoedi’s te zullen kraken. Nadien ging hij er smeken om de olieproductie te verhogen om zo Rusland te kraken. Mohammed bin Salman samen met zijn Russische vrienden verlaagden de olieproductie.

Blijkbaar heeft sterke man Mohammed bin Salman al Saoed zijn flater betreffende Jemen ingezien. Het werd hier al in 2015 geschreven dat die oorlog tegen Jemen alleen maar op een ramp kon uitdraaien met dan een nederlaag voor de al Saoed. De Houthi’s en hun vele Jemenitische vrienden wonnen de oorlog tegen de Saoedi’s en het Westen.

Wel moesten er ook hier weeral honderdduizenden sterven van vooral ontbering. Voor het zogenaamde herstel van de ‘internationale rechtsorde’? De vraag is waarom Mohamed bin Salman zijn kar plots met 180° draaide. Zijn optreden en dat van zijn andere familieleden hebben wereldwijd enorm veel leed veroorzaakt. Zijn inkeer komt niet te vroeg.

Willy Van Damme

4 gedachten over “Van Riyad naar Teheran via Beijing of omgekeerd

  1. Is het daarom Willy, dat de Amerikanen overal op oorlogspad zijn??En dat ze de EU in hun plannen willen betrekken??Ze dreigen hun dominantie te verliezen en dan moet er maar een oorlog uitgelokt worden!!Hopelijk doorzien de EU burgers de plannen van oorlogsstoker Biden!!
    Emile De Roy

    Antwoord:

    Zonder de EU had men aan deze oorlog niet moeten beginnen. Het is immers de EU die grenst aan Oekraïne, niet de VS. Van zodra de eerste kolonisten er voet aan wal zetten heeft men oorlog gevoerd, tegen de inheemse bevolking, de Britten, Fransen en Spanjaarden en nu tegen de rest.

    Alle Amerikaanse regeringen (The Founding Fathers en verder) waren expansionistisch en zien zichzelf als het uitverkozen volk dat mag doen wat het wil. Maar naar mijn smaak is dit de meest oorlogszuchtige die de VS al heeft gekend. En daar zaten in het verleden al veel massamoordenaars tussen.

    Willy Van Damme

  2. Bedankt Mr Van Damme om deze belangrijke gebeurtenis onder het licht te plaatsen want in onze pers is het maar niets. De tekst van de verklaring is heel bondig (https://www.spa.gov.sa/viewfullstory.php?lang=en&newsid=2433231#2433231). We moeten wel voorzichtig zijn omdat we niet vertrouwd zijn met de Oosterse hoofse omgangsvormen. Maar het is wel een klap voor het prestige van de Anglo-Amerikanen vanwege China.
    Enkele dagen eerder heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken een quasi-officiële algehele veroordeling van de gevaarlijke hegemoon in Washington gepubliceerd:

    https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjbxw/202302/t20230220_11027664.html

    Dit document is te downladen want het wordt van het internet gehaald. Wat de burger wordt verzwegen en ik al twintig jaar probeer te ontdekken, te doorzien, te begrijpen, te ontrafelen, staat daar doodleuk op een A4-tje.
    Het is leerrijke lectuur en ik hoop dat er eens een doctoraat-studie aan onze universiteiten over verschijnt. Zo’n verklaring is een waarschuwing voor het wereld-diplomatiek-toneel en is een diplomatieke oorlog met de USA.
    Ik vind uw publicaties de stem van ons moreel geweten in Vlaanderen.
    Luc Lepoudre

    Antwoord:

    Het is inderdaad een zeer belangrijke gebeurtenis. Sindsdien zijn er directe contacten geweest tussen de minister van Buitenlandse Zaken van beide landen. Ook zou de president van Iran Ebrahim Raisa op bezoek gaan naar Saoedi-Arabië. Positieve ontwikkelingen dus.

    De wereld is niet gediend met conflicten om welke reden dan ook maar met oplossingen en wederzijdse betrekkingen op cultureel en economisch vlak. Het Westen daarentegen lijkt te teren op conflicten en oorlog tegen wie men dan ook in het vizier heeft.

    Nadat men Rusland zodanig provoceerde poogt men het nu kapot te maken. Hetzelfde met Taiwan waarbij onze pers Washington naar de mond pratend de indruk poogt te geven van een oorlogszuchtig China dat elk ogenblik Taiwan kan binnenvallen. Maar dat lijkt wonderwel een flop te zijn. Oef.

    Verder is het zeer belangrijk dat Saoedi Arabië aankondigde om voortaan olie te verkopen niet alleen maar in dollar maar ook in andere munten. Het einde van de petrodollar.

    Ook willen steeds meer landen lid worden van de Brics die Indië, China, Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland omvat. Zo was er recent zelfs Mexico. Hetzelfde fenomeen voor de Shanghai Cooperation Organisation. De nieuwe wereldorde krijgt elke dag steeds meer vorm.

    Willy Van Damme

  3. In het voorgaande stuk van jou, noemde ik ook de BRICS en zal dat nu ook weer doen. Ze zijn bezig met een nieuwe BRICS currency geloof ik en de trein dendert maar door. Zal Europa op tijd zijn?
    Dan moeten alle puppets het veld ruimen. Het kan, maar of dat snel en soepel zal gaan?

    De meest prangende vraag voor mij is of hoe de nieuwe werkelijke wereldorde zal zijn, zeker niet die van de woke EU?VS voorstelling.

    Hopelijk blijven, vrede en menselijkheid overeind of beter nog, gaan die weer overeind geholpen worden!
    Johan den Haag

    Antwoord:

    Er zouden volgens een bericht zelfs 20 landen lid willen worden van de BRICS. Ook bij de Shanghai Cooperation Organisation zijn er veel aanvragen. Het is duidelijk dat dit allemaal in een beginnende fase zit en men op dit ogenblik bezig is die organisaties via nieuwe structuren verder vorm te geven.

    Men zal dus nog veel geduld moeten hebben voor we die nieuwe vormen zien ontstaan. Deze structuren opzetten is een zeer moeilijke zaak en reken er op dat het Westen dit zal pogen te saboteren.

    Willy Van Damme

  4. Het is voor de VS (en zijn vazalstaten) nog veel erger. De VS wist zich van de vraag naar dollars, fiatgeld, verzekerd door de petrodollar. Zou de OPEC+ nog betaling in dollar eisen of zelfs maar verlangen, of aanvaarden ze wel zo graag een andere munt, (wél) gedekt door en inruilbaar tegen goud.

    Dat Saoedi-Arabië en Iran nu tot een akkoord komen, mag ook niet echt bevreemden, in de aanloop naar BRICS+, een blok dat steeds machtiger wordt.

    Zie bijvoorbeeld ook:

    BRICS Debates Expansion as Iran, Saudi Arabia Seek Entry

    • More than a dozen countries express interest in membership
    • BRICS seen as counterweight to Western-dominated institutions

    — Antony Sguazzin
    Bloomberg | 15 februari 2023 om 06:00 CET
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-02-15/brics-debates-expansion-as-iran-saudi-arabia-seek-entry
    Bart Van Stappen

    Antwoord:

    Ongetwijfeld is het Westen zeer ongerust over die ontwikkelingen en de herrie rond Taiwan en de oorlog in Oekraïne zijn aanwijzingen hiervoor. Het is ook geen toeval dat de BBC recent negatief begon te schrijven over de Indische premier Modi en het economisch imperium van Gautam Adani.

    Modi sloeg al hard terug en zorgde voor een huiszoeking bij de BBC in Indië. Dat de Britse staatsomroep BBC jaren na de feiten plots de racistische rellen in Gujarat bovenhaalde waar Modi toen een vuile rol speelde is geen verrassing.

    Zeker is dat we door een erg instabiele periode moeten en de vraag is hoeveel schade er zal zijn en hoeveel mensen er het leven zullen bij laten. Biden, Blinken en Sullivan zijn op het oorlogspad. Hou je vast. En de Oekraïners betalen nu al het gelag.

    Willy Van Damme

Plaats een reactie