President Xi charmeert Arabische wereld

De Chinese president Xi Jinping arriveerde vandaag in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië in wat voor de Arabische wereld een sleutelmoment kan genoemd worden. Onder Mao was zowat elk contact tussen beide landern verboden en was de VS met in haar zog de Europese vazalstaten alles bepalend voor het beleid van het Arabische schiereiland.

Dat is geschiedenis

De relatie tussen de familie al Saoed en de CIA was in die periode zo intens dat toen de Amerikaanse regering op bepaalde ogenblikken wat streng werd voor de CIA men in Virginia voor het financieren van allerlei acties steeds een beroep kon doen van de onuitputtelijke geldkoffers van de al Saoed.

Dat is echter geschiedenis. Zo heeft de VS geen nood meer aan de Arabische olie. Ze heeft er wel nog interesse voor maar dat is voor het manipuleren van de markt als men bijvoorbeeld Iran, Libië en Venezuela wil wurgen. Of voor de creatie van roof– en moordzuchtige bendes zoals in Syrië.

Maar dit is voorbij. Riyad heeft nu andere afnemers voor haar olie en dat is eerst en vooral China. Een land dat men wegens zijn zogenaamd goddeloos communisme verketterde is nu een vriend geworden. Maar de echte grote breuk in Riyad kwam er met de omvorming van OPEC tot OPEC+. En die plus was Rusland, eveneens een Saoedische aartsvijand uit het verleden.

575241986576031544_330474166

Het driedaags bezoek van Xi Jinping zal in de geschiedenis van de Arabische wereld gezien worden als historisch. Het einde van de Westerse overheersing.

Voortaan ging Rusland dus vanop de eerste rij samen met de Saoedi’s de oliemarkt mee manipuleren. Ooit het privilegie van de VS ging nu over naar Riyad en Moskou. Het moet voor de Verenigde Staten overgekomen zijn als een schok. Niets toont de neergang van de Amerikaanse wereldwijde invloed meer dan dit.

In Caracas, Tripoli en Teheran moet er gejuicht zijn bij de stichting van OPEC+. Dat de Chinese president Xi Jinping nu op bezoek komt naar het land van de Saoedi’s is ook geen echte verrassing. Evenmin als het in de kwestie van Oekraïne weigert de bevelen van de VS en de Europese vazallen te volgen. De olieprijs is dus een kwestie van de familie al Saoed en Rusland.

Arabische wereld eert Xi Jinping

En dan komt Xi voor een driedaags bezoek. En wat er op de agenda staat is minstens spectaculair te noemen. Zo is er natuurlijk een protocollair gesprek met de koning Salman bin Abdullah-Aziz al Saoed maar dat stelt niet veel voor want wat zijn lievelingszoon prins en nu ook Eerste-Minister Mohammed bin Salmans wil telt.

En logischerwijze is er zoals verwacht een bijeenkomst gepland van een gezamenlijke commissie van Saoedi Arabië met China. Maar dat is maar het begin. Zo is er voor het eerst een vergadering van China met de voltallige Golf Samenwerkingsraad, het officiële overlegorgaan van de landen van het Arabisch schiereiland. Wel ontbreekt Jemen dat in een burgeroorlog zit en nooit lid was.

Mohammed bin Salman bin Abdoelaziz al Saoed, prins en minister van Defensie

Dat Joe Biden stelde dat hij van Saoedi Arabië een globale pariastaat ging maken zal men zich nog lang herinneren. Of hij het nog zal herhalen is twijfelachtig.

Zo is erin Saoedi Arabië ook een bijeenkomst van de Arabische landen voorzien, van een primeur gesproken, Waarbij met China over verdere samenwerking zal gesproken worden. Volgens berichten zouden er zelfs 14 staatshoofden komen om met Xi te overleggen. Pure horror voor Brussel en Washington.

In het zog van die Chinese missie zijn ook veel Chinese ondernemingen meegekomen waaronder bijvoorbeeld het door de VS vervolgde telecombedrijf Huawei of bedrijven die betrokken zijn bij projecten rond de nieuwe Zijderoute.

En daar zijn havenbedrijven en constructeurs op het vlak van wegen en de aanleg van spoorlijnen bij. Verder tekenden oliebedrijven als Sinopec en Aramco al akkoorden. Typerend is dat geen enkel islamitisch land nog de Oeigoerse extremisten steunt. Dat is louter een zaak van de NAVO. 

Niet-inmenging centraal

In 2021 bedroeg de gezamenlijke handel van de Golfstaten incluis Iran met China 248 miljard US dollar. En die zal nog sterk toenemen. Opvallend was dat Xi de Saoedi’s prees voor hun steun in de kwestie van Hongkong, de Oeigoeren en Taiwan. Vooral de zaak van niet-inmenging in de binnenlandse zaken van andere landen stond heel hoog op de agenda. Geen verrassing.

Hier dus geen Charles Michel die hoogst nodig in Beijing meende bevelen te moeten uitdelen. Een vroegere Saoedische minister van Buitenlandse Zaken zag het ietwat eigenaardig zo: “Onze relatie met de VS is niet die van een katholiek huwelijk met één man en één vrouw. Wij mogen meerdere vrouwen hebben.” Het lijkt hier eerder het afstoten van de eerste vrouw.

Kroonprins Mohamed bin Nayef

Prins Mohammad bin Nayef controleerde als minister van Binnenlandse Zaken een groot deel van de veiligheidsdiensten en was de troonopvolger moest koning Salman bin Abdoelaziz komen te sterven. Een jaar nadien had de man huisarrest en zit nu wegens verraad in de cel, vermoedelijk een luxueuze.

En ze zullen in Riyad nooit de verklaring van president Joe Biden over het land vergeten. “Ik maak er een pariastaat van”, opperde hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in 2020. Zoals hij ook de Russische president Vladimir Poetin dit jaar al vogelvrij verklaarde. Een uiterst agressief mannetje dus.

Ho ja, hij mocht in juli wel op bezoek komen bij de familie al Saoed maar het was er ongetwijfeld een dat hij nooit zal vergeten. Met de komst van kroonprins Mohammed bin Salman koos de familie al Saoed op buitenlands gebied toen al voor een meer onafhankelijke koers.

Dit in tegenstelling met zijn aartsrivaal prins Mohammad bin Nayef, vriend van de later vermoorde columnist Jamal Khashoggi. Prins Nayef was na de dood van de vorige koning uitgeroepen tot eerste troonopvolger. Zijn geluk duurde echter niet lang want al snel verdween hij, afgesloten van de buitenwereld. Waarna prins Mohammed bin Salman de nieuwe sterke man werd.

Prins Nayef vertegenwoordigden de pro-Amerikaanse vleugel aan het Saoedische hof. Zijn vriend Jamal Khashoggi was trouwens een vaste columnist bij de krant The Washington Post en steunde zonder discussies het voor de regio zo dramatisch Amerikaanse optreden in het Midden-Oosten. Prins Nayef werd later in 2020 gearresteerd voor verraad. Khashoggi werd nadien door de Saoedi’s versneden.

Willy Van Damme

6 gedachten over “President Xi charmeert Arabische wereld

  1. Schoon volk daar in Riyadh. We missen wel Poetin, Madero, Khameney en Kim Yong Un want dan zou de pret niet op kunnen.
    Ro Dut

    Antwoord:

    Waren ze dan niet gewassen en geschoren en proper gekleed? Het artikel ging over de veranderde machtsverhoudingen in de wereld niet over wie de mooiste en beste is. Het gaat over machtsverhoudingen.

    Maar Maduro heeft Libië niet doen vernielen zoals Poetin geen jihadisten naar Syrië stuurde en Khamenei niet betrokken was bij de oorlog van de NAVO tegen Joegoslavië. Evenmin als Kim Jung-on betrokken is bij de gruwelijke wurging van Jemen.

    Men stelt het in het Westen natuurlijk voor als een strijd van het goede versus het kwade maar dat is platte propaganda en een zware belediging voor de miljoenen slachtoffers van het Westerse imperialisme. Dat U dat blijkbaar niet ziet is begrijpelijk. Teveel onze ‘kwaliteitspers’ geloven is schadelijk?

    Verder vind ik prins Mohammed bin Salman een verachtelijk figuur en een dwaas die zich met die kunstkoop van Salvador Mundi belachelijk heeft gemaakt door wat ik moeilijk anders kan beschrijven als een zaak van oplichterij in maatpak.

    Willy Van Damme

  2. Of je het nu met Mijnheer Van Damme eens bent of niet, niemand kan ontkennen dat de poppen aan het dansen zijn. Ik bedoel, de belangrijke actoren in de wereldpolitiek. De illusie van een unipolaire wereld onder het gezag van de U.S.A. die Obama afkondigde, is ver weg. Het gaat niet op om dat met dedain af te schuiven op een Kamenei of Kim Yong Un; Biden heeft het immers zelf over een grote uitdading aan het adres van de USA. Begrijpelijk als de man naar India gaat met een uitnodiging voor de Pacific-Alliantie en door Modi bedankt wordt en naar de uitgang begeleid. Wat stelt de pretentieuze G7 nog voor? Met daarin “wereldmacht” Frankrijk, of Italië?
    Daar is een verstikkende, zelf afgeroepen energiecrisis die de staal- en chemieindustrie van de wereldmarkt vaagt. Er is een lange lijst van problemen van grondstoffen . Er is de ontbrekende productiecapaciteit, de torenhoge schuld, inflatie, migrantentsunami… Het belangrijkste is dat het rammelen van de sanctieketting geen indruk meer maakt en men genoeg heeft van het huichelachtig discours van de oud-kolonisator. De lijst recalcitrante naties neemt toe, Turkije, Saoudi-Arabië, de Brics-landen… Straks blijft alleen nog de gigantische militaire macht over van de Navo als de USA te onder gaat met de Dollar, in een samenleving met toenemende armoede, geweld en bestuurloosheid.
    Luc Lepoudre

    Antwoord:

    Er zijn op die Arabische top met Xi Jinping 14 landen aanwezig waarbij vooraf tussen China en een aantal Arabische landen allerlei akkoorden zijn gesloten. In China kan men zeker tevreden zijn.

    Afwezig zijn Libië, Jemen en Syrië omwille van de oorlogen daar en het ontbreken van een aanvaardbare regering. die Arabische landen laten zich veelal vertegenwoordigen door het staatshoofd of de eerste-ministers van die landen. Het toont dus niet alleen de invloed van China maar ook van Riyad.

    Mogelijks zal dit ook kunnen leiden tot een politiek akkoord in die drie afwezige landen. In Syrië is het vooral de VS die delen van het land blijft bezetten en er de aardolie en het graan steelt. Zij lijkt voorlopig geen aanstalten maken om er te vertrekken en blijft het land wurgen en verarmen.

    De relatie van de familie al Saoed met Syrië is ook nog steeds een probleem. Riyad is zowat het enige Arabische land dat zijn relaties met Syrië niet normaliseerde. Lang kan dit natuurlijk niet blijven duren.

    Uit nagekomen informatie blijkt dat ook Libië en Jemen aanwezig waren met iets wat dan op een regeringsleider moet lijken. Of Syrië aanwezig was is er nog steeds geen duidelijkheid. China steunt de Syrische regering.

    Willy Van Damme

  3. Biden en zijn bende slaafjes van de EU zijn het volledig aan het verkorven en drijven meer en meer landen in de armen van BRIC!!
    Door de steeds toenemende leugens en slaafse journalisten die corruptie en machtsmisbruik blijven toedekken keren meer burgers zich af van hun eigen politici!!
    De VS zijn geen vredestichters meer maar ordinaire oorlogstokers en wapenleveranciers die andere landen beduvelen!!
    Nu blijkt de EU ook al een corrupte graaimachine te zijn!!
    Emile De Roy

    Antwoord:

    Wat de opeenvolgende Amerikaanse regeringen waren moet je gewoon vragen aan de originele inwoners van dat land. Je krijgt zeker weten massa’s griezelverhalen over menselijk leed. En ja, de NAVO beseft het vermoedelijk niet maar ze graven hun eigen ondergang. Hoogmoed komt voor de val.

    Willy Van Damme

  4. Pingback: De paus die de toekomst van de Kerk voorzag | Geef Mij je liefde

  5. Pingback: Een bericht uit Syrië zonder poco bril | Golfbrekers

Plaats een reactie