Hongerdood in Oekraïne

Dat onze pers rond Oekraïne in overdrive gaat en de meest waanzinnige verhalen vertelt is een open deur intrappen. Met Tom Van de Weghe van de VRT die men een vuilnisbelt toont en dat dan een verblijfplaats voor Russische soldaten noemt. Je kan het zo zot niet in inbeelden maar het ‘kruim’ van onze journalistiek neemt werkelijk alles aan wat men ze voorschotelt

Het maakt het werk van persvoorlichters en PR-bureaus natuurlijk een pak gemakkelijker. Even nadenken en wat duimzuigen en hop daar is een nieuw schokkend verhaal over bloeddorstige Russen. In deze waanzin is werkelijk alles toegelaten. Zelfs het verbieden van de muziek van een geniaal componist als Tsjaikovski.

Vandaag gaat in deze strijd om het meest waanzinnigste verhaal de prijs naar De Standaard met Corry Hancké die nog een stap hoger gaat. In  het artikel (pagina 4) “Oekraïne vraagt zware wapens, Scholz weigert” schrijft zij: “De pacifisten hebben geen antwoord op de hongerdood die het Russische leger voor de bewoners van Mariupol of Charkov in petto heeft.”

Waarop De Morgen ook vandaag dan een foto publiceert van een Russische dame die volgens de krant met haar hondje in de vernielde stad op wandel was met twee Russische soldaten bij haar. Zou het kunnen dat die dienen om die dame daar met haar hondje gevangen te houden tot ze stervend van de honger dood valt? Of wilden ze haar eerst verkrachten? Die kwaliteitskranten toch.

Mariupol - Vrouw en hondje met Russische soldaten

De Morgen vandaag. Met een dame in Mariupol die volgens Corry Hancké en De Standaard de hongerdood wacht? De factcheckers van Knack op afsturen? Die kennen er ook wat van.

De strijd om de stad is nu praktisch over en alleen nog de gigantische staalfabriek blijft zo te zien nog over. Het Azovbataljon poogt daar nog stand te houden. Wat het volgende Russische doelwit is blijft onzeker. Odessa of Kharkov is de vraag die militaire strategen zich stellen. Behalve als ze de Russische strijdplannen kennen. Wat geen verbazing zou mogen zijn.

Na de staatsgreep van februari 2014 kwamen mensen in de stad in opstand en werd die veroverd/bevrijd door het Azovbataljon. De stad is grotendeels Russisch sprekend, een taal die de mensen van het Azovbataljon willen uitroeien.

Willy Van Damme

39 gedachten over “Hongerdood in Oekraïne

 1. Goed nieuws, Willy.
  Het azov-bataljon heeft zich verscholen in gangen onder de staalfabriek.
  De russen zijn daar volop water aan het laten instromen. Ze zullen dan wel bovenkomen, en duidelijk herkenbaar aan hun hakenkruis tatoeage.
  Wat blijkt, in die staalfabriek is ook een bio-lab verborgen.
  Ondertussen vernietigd, dank je wel Poetin.
  arQiRIeK

  Antwoord:

  Wat ik altijd plezant vindt zijn de beweringen in onze kranten over mensen die dagenlang zonder voedsel, water en verwarming zitten. Je zou nog gaan denken dat die mensen het wekenlang zonder water kunnen stellen. Een zot die dat gelooft. En ze zullen zich wel overgeven. Er is geen alternatief.

  Willy Van Damme

 2. “De stad is grotendeels Russisch sprekend, een taal die de mensen van het Azovbataljon willen uitroeien. ”

  The history of the Azov Regiment begins with ultranationalists from the Metalist Kharkiv football club, known as Sekt 82…. before the war in 2014 they were allied with Spartak Moscow’s ultranationalists.

  It is worth noting that the members of the regiment are Russian-speaking, as are most residents of Kharkiv

  https://oko.press/the-azov-regiment-neo-nazis-football-hooligans-or-defenders-of-ukraine/

  Mvg
  Danssaert

  Het klopt natuurlijk dat de stichter Andrej Biletsky en de originele groep bestaan uit voetbalhooligans uit Kharkov een bijna uitsluitend Russisch sprekende stad. Maar dat was voor de staatsgreep en sindsdien is het Azov bataljon een internationale brigade van in essentie fascistisch tuig.

  De taal zal dan ook wel niet meer Russisch zijn maar Oekraïens of Engels. Die Polen pogen in deze tekst Azov gewoon wit te wassen. Bovendien is Azov een der speerpunten van het regeringsbeleid en dat is gericht op het uitroeien van de Russische cultuur in het land.

  Uit verhalen in allerlei media is ook gebleken dat Azov al wie tegen de regering is – men keek de gsm’s na bij de controleposten – gestraft werd. Wie tegen de regering was moest blijven als een soort menselijk schild.

  Willy Van Damme

  • In hoeveel bochten met men zich wringen om toch maar een Russische link te vinden dat men afkomt met een Poolse pro-Oekraine bron?
   Hooligans zijn er overal en hebben links met andere hooligans in vele landen.
   Iedereen is het er over eens dat Azov ontstaan is in Mariupol.
   De naam komt letterlijk van de zee van Azov.
   Het zou redelijk belachelijk zijn om je Azov bataljon te noemen in Kharkov.
   Edward Bernays

   Antwoord:

   Het Azov Bataljon noemde voordien de Sociaal Nationalistische Partij van Oekraïne en werd opgericht door Andriy Biletsky die voordien als student geschiedenis een thesis maakte over het UPA, het Oekraïense Opstandelingenleger, dat aan de zijde vocht van Duitsland tegen Polen en de Sovjetunie.

   Ontkennen dat dit een fascistisch clubje is is als ontkennen dat de zon schijnt. Hun grootste huzarenstuk was het neerslaan van de opstand in Mariupol tegen de staatsgreep van 2014 en het daarna bezet houden. Maar over die strijd toen hoorde je hier natuurlijk amper. Biletsky was immers een ‘goede’.

   Willy Van Damme

  • Net zoals deze site eveneens een aantal “rare vogels” aantrekt door eenzijdige subjectieve kritiek die heel wat feiten op het slagveld negeert, minimaliseert tot zelfs ridiculiseert. Het is toch niet niks om een onafhankelijk land binnen te vallen en totaal te vernietigen en dat allemaal omwille van uiteindelijk vooral geopolitieke economische, financiële en militair strategische doelstellingen. Daarbij een niets en niemandontziend geweld gebruikt die menig terrorist vandaag doen blozen.
   Onze goeie vriend Magnier kan als ex- oorlogjournalist en nu ook alleen nog stukjesschrijver en ‘analist expert’ nog wel deze nuances in zijn stukjes weergeven.
   Anderen zitten als konijnen voor een lichtbak op de gruwelijke feiten te kijken zonder ze nog te zien. Russische staatsburgers krijgen ze al helemaal niet te zien en ja de propagandamachines doen aan alle kanten overuren. Deze oorlog is in alles Hitleriaans. Ik kijk uit naar het eerste boek van Poetin. “ Mein Kampf mit Klichko” lijkt me een goeie titel.
   Johan Baert

   Antwoord:

   Wat is eenzijdig? Jij die beweert dat er geen staatsgreep is geweest in Oekraïne of diegene die dat wel zegt. Jij schrijft: “Het is toch niet niks om een onafhankelijk land binnen te vallen en totaal te vernietigen”. Sinds wanneer is Oekraïne totaal vernietigd? In je dromen misschien?

   Elke cameraman en fotograaf weet dat een beeld zeer vervalsend kan werken. De redactie vraag een foto van stad X met vernielingen van woonblokken waarna de fotograaf/cameraman op zoek gaat naar een dergelijk beeld en hij zal dat plichtsgetrouw leveren. .

   Daarna komt een andere redactie en vraagt hem naar en vredevol beeld van diezelfde stad en de fotograaf zorgt ervoor. Beide beelden zijn in wezen vervalsingen, en geven maar een fragmentarisch beeld. Iedereen die begaan is met media weet dat. En dan heb je nog de bij foto ‘passende’ tekst.

   Ken je de stad Fallujah in Irak, iets ten noorden van Bagdad? Die werd sinds de Amerikaans/Westerse invasie in 2003 op een tien jaar tijd 6 maal aangevallen, veroverd en bevrijd. Eerst door de VS waarna de bevolking die buiten joeg. Dit als gevolg van het optreden van de huurlingen van Blackwater.

   Daarna poogde het Amerikaanse leger die stad te heroveren. Dat faalde en daarom deed de VS een tweede poging. Eerst bezette men de hospitalen en daarna viel men de stad opnieuw aan. En ditmaal gebruikte men munitie met verarmd uranium.

   Deze heeft de eigenschap op twee wijzen te doden. Eerst door zijn ontploffingskracht en daarna door de aanwezigheid op het slagveld, ditmaal de stad Fallujah, van dat giftig uranium. Sindsdien zijn in deze heel grote stad er praktisch alleen nog geboortes van misvormde baby’s. Geen woord op de VRT.

   Daarna kwam dan nog eens ISIS, dat zoals bewezen is gestuurd was door de VS en haar bondgenoten waaronder België, om de stad te veroveren. Waarna eindelijk het Iraakse leger de stad bevrijde van die door Amerika en België gesponsorde gesel.

   En dan begint U te lullen over een Hitleriaanse Poetin. Kent U nog Agent Orange met zijn veelvoud aan dioxine en de monstertjes die in Vietnam geboren werden? Ik heb nog wat foto’s. Interesse? Of kent u de Syrische jihadisten? In Syrië helden in onze media tot ze op Zaventem arriveerden.

   Weet dat vermoedelijk 95% van het foto en beeldmateriaal over Oekraïne afkomstig is van Amerikaanse en Britse bronnen naast dan die van de Oekraïense regering. Bronnen die wegens hun directe betrokkenheid bij deze oorlog niet uitblinken door betrouwbaarheid. Dat zou je toch moeten beseffen.

   En van Hitler gesproken, de politieke erfgenamen van zijn lokaal hulpleger, het UPA, zijn diegenen die er nu de plak zwaaien. En bij de Wehrmacht en de SS noemde men hen toen uiterst moorddadig. De Canadese vicepremier zat recent met die vlag van de UPA te waaien. Jawohl.

   Doe de groeten aan Uw vrienden en hun Stepan Bandera. Leg een krans neer aan een van zijn vele standbeelden. Maar ja, Oekraïne is onder controle van de VS een democratische modelstaat geworden en van een staatsgreep is er nooit sprake geweest. Nietwaar?

   Willy Van Damme

   • Ik heb nog niet één seconde één oorlogstoker van welke kant dan ook verdedigd. Duw me dus niet in welk kamp dan ook. Dat doe je elke keer opnieuw. Je hebt mij al eens van laster beschuldigd maar wat jij doet is 10 keer erger. Het is een vals en zelfs gemeen, niets meer dan een semantisch trucje. Ik ben misschien een grapjas maar geen idioot hoor.
    Ik ben een pacifist die gruwt van elk geweld tegen wie dan ook, waar dan ook. Heb ik mijn levenswerk van gemaakt, ik werk met en voor slachtoffers van menselijk geweld sinds mijn 16 jaar, en ook al tegen de kernraketten en gevechtsvliegtuigen van de VS en de NAVO in ons land toen al 50 jaar geleden.
    Opnieuw ridiculiseer jij hier het leed dat onschuldige burgers, vrouwen en kinderen vandaag in Oekraïne. Ik kies altijd hun kant, in Jemen in Syrië waar dan ook waar oorlogsindustrie en zijn lobby aan de kassa passeert.
    Ik doe niet mee aan je spelletje – wie niet voor is is tegen.
    Grapjas

    Antwoord:

    Je ontkent dat er een staatsgreep is geweest die direct resulteerde in een burgeroorlog met duizenden doden en tientallen mensen die ongestraft levend verbrand werden. En dan zegt U dat U gruwt van elk mensenleed.

    En dan schrijft U: “Net zoals er een verschil is tussen een korte militaire interventie en een nietsontziende aanvalsoorlog.” Jemen: 400.000 doden, Syrië 400.000 doden en Irak zoals Madeleine Albright toegaf zeker 500.000 dode kinderen. “Een korte militaire interventie”? Grapjas.

    Willy Van Damme

   • wie niet voor is, is tegen
    Dat is een pure neocon uitdrukking.
    Stamt nog van Georges Bush jr.
    En kijk waar dat toe leidt.
    arQiRIeK

    Antwoord:

    Wat wil je als iemand als Robert Kagan aan de touwtjes trekt. De man is het type voorbeeld van een neocon voor wie oorlog voeren de regel is en voor wie er maar een macht in de wereld aanvaardbaar is: de zijne via de VS.

    Willy Van Damme

 3. Wij ‘moeten’ allemaal maar aan de kant staan van Zwendelensky en zijn aanbidders, want dat zijn de ‘goeden’. “De Russen zijn Oekraïne binnengevallen, niet andersom!!!” is het steevaste commentaar, volledig voorbijgaand aan de maidan cia staatsgreep en de minsk akkoorden.

  En dat allemaal na meer dan 2 jaar van leugens, bedrog, bedreiging, misleiding, chantage, psyops, experimenten en omkoping van dezelfde politiek, media, experts en overige corona non valeurs.

  Diezelfde kliek met hun beloftes en ‘nieuwe bestuursculturen’, die moeten we nu wel echt geloven op hun blauwe ogen.
  Rudy

  Antwoord:

  Ach internationale politiek, zeker die van het Westen, is een aaneenschakeling van liegen, bedreigen, geweld en bedriegen. Wie niet plooit zal men desnoods economisch, sociaal en politiek zo wurgen dat ze begeven.

  En dat is ook binnen die zogenaamde Alliantie het geval. Een paar jaar terug waren er in de VS zoveel problemen met de auto’s van Toyota, de voornaamste markt voor het bedrijf, dat de groep onder die klachten dreigde ten onder te gaan als gevolg van de torenhoge bedragen die men als schadevergoeding eiste.

  Alles leek volgens de Amerikaanse media wel mis met die auto. Merkwaardig genoeg nergens anders, ook niet in Europa. Tot de grote baas van Toyota zich in de VS kwam verontschuldigen en de Japanse regering aftrad en samen met haar het idee om de Amerikaanse basis van Okinawa daar op te doeken.

  Plots waren er geen problemen meer. De waren reden voor die herrie was natuurlijk Okinawa en de Japanse plannen daar. Men denkt verder maar aan de plotse Amerikaanse speculatie tegen de euro.

  Dat hing niet aan elkaar beweerden o.m. Johan Van Overtveldt en Paul De Grauwe. Dat kon nooit overleven en diende opgedoekt stelden zij. Tot er plots in de VS een geheim akkoord kwam tussen Barack Obama en de EU met o.m. Herman Van Rompuy. Plots viel de speculatie stil en was de Eurozone wel stabiel.

  Van Overtveldt die privé al victorie kraaide zweeg en sindsdien lopen Japan en de EU netjes in de pas. De rest is theater en gelul goed voor de eerste de beste dronken cafépraat om alles te verklaren. De Grauwe had toen in London een door Paulson, de grootste speculant tegen de euro, gefinancierde leerstoel.

  Willy Van Damme

 4. En het ongenoegen van mensen die weten waarover ze spreken wordt groter. Ik kan niet anders dan mij daar bij aansluiten.

  https://scheerpost.com/2022/04/11/hedges-the-pimps-of-war/
  arQiRIek

  Antwoord

  Ik wordt met de dag pessimistischer en zie de kernoorlog met drasse schreden naderen. Er is in het Westen niemand die nog met Rusland wil praten en beledigen is de norm geworden van die ‘diplomatie’. Ursula von der Leyen mag er zeer fier over zijn.

  Bangelijk is dat men nu het feit dat er geen diplomatieke onderhandelingen zijn geheel op de conto van de Russen schuift. Zelensky wordt heilig verklaart en krijgt meer wapens dan zijn leger ooit zou kunnen gebruiken. Bovendien laat men toe dat Oekraïense raketten op Rusland afgeschoten worden.

  Dit kan vrees ik alleen heel slecht aflopen. De na 1990 niet nagekomen afspraken over de oostwaartse uitbreiding van de NAVO moest feitelijk leiden tot dit. De door Van Rompuy, van Baalen en Verhofstadt aangemoedigde staatsgreep van februari 2014 is een gruwelijk monster aan het baren.

  Willy Van Damme

  • Geachte heer,
   Dagelijks komen beelden van vechtende en vernielende mensen mijn huiskamer binnen. Ik lees de commentaren van journalisten. Ik word overspoeld met tegenstrijdige berichten die als mistgordijnen mijn hersenen binnendringen. Dit is de hel mijnheer Van Damme! Wat als Poetin kernwapens inzet? Beseft men wel voldoende wat de gevolgen daarvan gaan zijn na het beëindigen van deze waanzin? Oekraïne is de graanschuur van Europa, gaan we daar nog tarwe kunnen laten groeien na een kernaanval? De heropbouw van al die kapotgeschoten woningen, welk een impact zal dat weer niet hebben op onze planeet? Voor één kubieke meter beton hebben we 160 liter water nodig dat verdwijnt uit de kringloop en vast komt te zitten in het beton. Hoeveel liter water die schaarser en schaarser wordt denkt u dat weerom zal verspild worden? Waarom hoor ik hier nooit iets over in de media? Degenen die vandaag komen vertellen dat ze hun kinderen graag zien terwijl ze het aan de gang zijnde geweld en vernietigingen aanmoedigen zijn gevaarlijke huichelaars. Ik dacht dat we beschaafder waren, maar ik vergis mij, dat laagje beschaving lijkt flinterdun of niet bestaande te zijn. Nogmaals bedankt mijnheer Van Damme voor uw artikels die mij dieper doen nadenken over dit nefaste tot niets leidende oorlogsspel. Bedankt om mij toe te laten om een reactie te posten.
   Hoogachtend,
   Segher Marc

   Antwoord:

   Wij worden bestuurd door een troep psychopaten die geen zier inzitten met het lot van de mens. Men had dit zo kunnen vermijden maar de kans om Rusland te vernielen, ten kostte van Oekraïne, was te groot. Op die eenzame witte raaf na is er niemand in het Westen, incluis de media, die oproept tot bezinning.

   Willy Van Damme

   • Mijnheer Van Damme,

    ‘De Siberische bossen staan in brand, maar de Russische soldaten die deze normaal gesproken blussen zitten in Oekraïne.’ Deze tekst las ik deze morgen bij het doornemen van het nieuws. Aangezien we vandaag minder en minder kunnen vertrouwen op de berichten die de media verspreiden en ik uw mededelingen wel nog vertrouw stel ik mijn vraag aan u of dit bericht juist is. Als het bericht juist is, moeten we dan niet dringend maatregelen treffen? Maatregelen om een einde te maken aan het zinneloze geweld in Oekraïne, en onze krachten bundelen om een bedreiging te lijf te gaan die de totale mensheid kan vernietigen, inbegrepen de psychopaten die ons vandaag besturen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we de ganse mensheid in gevaar brengen door bewust een nog grotere ontwrichting van het klimaat te bewerkstelligen. Een ontwrichting die onvermijdelijk zal leiden tot oorlogen om het vege lijf te proberen te redden. Zijn we echt zo dom dat we alles willen vernielen inclusief onszelf?

    Met vriendelijke groeten,

    Segher Marc

    Antwoord:

    Er wordt weinig over bericht maar het lijkt wel te kloppen. Uiteraard moet deze oorlog zo snel mogelijk stoppen maar gesteund door de NAVO die hen alle mogelijke speelgoed bezorgt wil de Oekraïense regering geen onderhandelingen. Dat lijkt men nu in onze media eindelijk toe te geven.

    Hun eis, en die is er al van kort na de staatsgreep van februari 2014, is het installeren van een Amerikaans protectoraat over het land. En dus derussificatie (culturele genocide) met een verbod op het gebruik van het Russisch in media, cultuur en onderwijs. Kritiek op fascistische groepen als UPA is verboden.

    Ook het onderdrukken van elke oppositie en het heroveren van de Krim hoort daarbij. Voor de regering in Kiev zijn die opstandelingen in Donbass, zoals de minister van Buitenlandse Zaken herhaaldelijk stelde, gewoon terroristen. Onder die condities lijken gesprekken onmogelijk en zal de oorlog verder duren.

    Willy Van Damme

   • Die bossen worden wel geblust, en een bos moet af en toe eens branden. Heel gezond.
    Maar wat er echt staat te gebeuren wordt hier niet eens aangeraakt.
    Goeie raad: leer chinees, of russisch?
    😂
    arQiRIeK

    Antwoord:

    De VS heeft sinds haar ontstaan miljoenen mensen afgeslacht en geplunderd dat het een lieve lust is. Haar verdwijning als enige supermacht kan dan ook alleen maar toegejuicht worden. Wel is het zo dat men zeker niet moet denken dat er nu een paradijs in aantocht is. Hebzucht is des mensen.
    Willy Van Damme

   • Geachte heer, u hebt volkomen gelijk als u schrijft dat bosbranden gezond zijn voor het bosbestand en het natuurgebeuren. U verliest echter uit het oog dat het hoegenaamd niet goed gaat met onze bossen wereldwijd. Het celgroeiproces dat zorgt voor de houtaangroei van een boom werkt op vele plaatsen niet meer zoals het zou moeten werken, dat proces is ondermeer heel gevoelig voor droogte. Hier in Vlaanderen bijvoorbeeld is één op de vijf bosbomen beschadigd. 27% van onze zomereiken, 20 % van onze beuken, 19 % van onze Corsicaanse dennen hebben een bladverlies van meer dan 25%. Deze beschadigingen worden veroorzaakt door atmosferische deposities, klimaatveranderingen die in frequentie toenemen, verkeerd bosbeheer, insecten en schimmels.
    We worden vandaag volledig opgeslorpt door een zinneloos oorlogsspel en machtsvertoon waarbij vernietigen de toon aangeeft niet alleen van mensenlevens, maar ook van ons leefmilieu. Daarom herhaal ik het hier nog eens dat het beter zou zijn, dat men al die vechtende soldaten zou inzetten om mee te helpen om ons te beschermen tegen een leefmilieu dat meer en meer onvriendelijk wordt voor de mensheid. We zijn goed bezig om van ons leefmilieu een genadeloze vijand te maken.
    Verder geef ik u ook volkomen gelijk als u schrijft dat ik talen moet leren. De taal is één van de sleutels die toegang verleent tot kennis. Taalkennis verrijkt de mens, en stelt hem in staat om oorlogen te voorkomen als hij het wil tenminste.
    Met één iets heb ik het wel een beetje moeilijk. Een tranen met tuiten lachend icoontje kan kwetsend overkomen. Ik heb het in mijn leven zo dikwijls zien gebeuren hoe mensen anderen uitlachen en daarmee gewild of ongewild iemand kleineren, ongelukkig maken, en in het ergste geval opzadelen met een minderwaardigheidsgevoel. Uit respect voor mijn medemensen zou ik persoonlijk nooit gebruik maken van dit icoontj, het vormt een hinderpaal om ernstig met elkaar in debat te gaan en nieuwe kennis op te doen.

    Met vriendelijke groeten,
    Segher Marc

    Antwoord:

    Ik ben geen kenner van dit uiteraard zeer belangrijk dossier maar ik denk wel dat je hier 100% gelijk hebt. Dit brief met dat icoontje kwam wel niet van mij maar van een lezer. Maar mensen zomaar kwetsen is iets wat niet kan. Bewust kwetsende brieven gaan richting vuilbak.

    Willy Van Damme

   • Nog nooit van geo-ingeneering gehoord.
    En Bill Gates is bezig met de zon te dimmen. Moordenaars zijn het. Waarom geloven de meeste mensen alles wat de overheid zegt.

   • Geachte arQiRiek,
    Ik laat mij niet leiden door een Bill Gates, een Elon Musk of een Jeff Bezos, superrijken die er meestal een verborgen agenda op nahouden voor het eigen belang. Met filantropen pas ik op. Het boek waarin ik dagelijks lees is niet dat van Bill Gates, maar is geschreven door de natuur. Als ik zie hoe in het prille begin van de lente mijn hazelaar zijn bladeren afwerpt, dan is dit voor mij een niet te ontkennen signaal dat het niet goed gaat, en dat er maatregelen moeten worden getroffen. Er worden heel wat signalen gegeven, maar de meeste mensen kijken alleen naar hun eigen neus. Het klimaat is een motor waar miljoenen jaren is aan gebouwd en gesleuteld, het is de motor die de energie levert aan al wat leeft op aarde, inclusief de mens. Wat we tot op heden hebben gedaan is eraan prutsen zodat hij is beginnen te sputteren. Geo-engineering zou dus de oplossing zijn om hem weer aan de praat te krijgen, laten we toch maar voorzichtig zijn met een dergelijk experiment.
    Het probleem met geo-engineering is dat we hoegenaamd niet weten wat de gevolgen gaan zijn van de experimenten om zonlicht te beheersen en de CO2 uit de atmosfeer te halen. Als het verkeerd uitdraait gaan de volgende generaties de gevolgen dragen, de natuur heeft een andere tijdsinvulling dan de mens. Ik vraag mij af wie zal beslissen waar en hoe het klimaat zal worden bijgestuurd. Zijn we in staat om overeen te komen? Ik denk het niet. Als ik zie hoe we vandaag oorlog voeren voor grondstoffen en hoe iedereen het laken naar zich toe wil trekken houd ik mijn hart vast. Misschien komt er wel een Poetin die geo-engineering gaat gebruiken voor militaire doeleinden. Kijk maar hoe onze Russische leider vandaag tarwe wil inschakelen om de wereldbevolking uit te hongeren.
    Ik vraag mij ook af wat de drijfveer is om de problemen met het klimaat op te lossen met geo- engineering. Gaan we de inspanningen waarmee we nu noodgedwongen bezig zijn terug op de lange baan schuiven? Gaan we gerustgesteld verder de aarde uitputten, of gaan we het anders aanpakken? Zijn we in staat om onze manier van leven ondergeschikt te maken aan de draagkracht van ons leefmilieu?

    Vriendelijke groet,

    Segher Marc

   • Natuur moet worden beschermd.
    Klimaat trekt zijn plan.
    Het is gewoon een leugen.
    En je trekt je niks aan van Gates?
    Ben je gevaccineerd?
    arQiRIeK

    Antwoord:

    Klimaat trekt zijn plan? Het gedrag van onze 7 miljard mensen zijn een onderdeel van het klimaat en vormen dan ook een probleem waar wij rekening mee moeten houden. Bill Gates is een miljardair die in navolging van zijn vader passioneel bezig is met geboorteplanning.

    Met dat laatste is op zich geen probleem wel met zijn optreden in andere zaken zoals zijn relatie met de Amerikaanse overheid en Microsoft en zijn vriendschap met een figuur als Jeffrey Epstein.

    Willy Van Damme

 5. Willy,
  Voor een gewone burger, zoals ik is het een complex kluwen : het “geogebeuren” (politiek, maatschappelijk, wetenschap, …)
  Om nog maar enig zicht te krijgen op De realiteit (of noem het De waarheid – en in mijn benadering is er maar één absolute) is het zweten en knarsetanden en veel lezen, herlezen. En dan nog met twijfels achterblijven.
  De main stream pers is hierbij alvast geen hulp gebleken, dus daar luister ik al lang niet meer naar. Ik heb me erbij neergelegd met de bedenking dat de doorsnee journalist een gezin te onderhouden heeft en daardoor niet tegen schenen gaat schoppen en de lijn van de hoofdredactie volgt, de hoofdredactie die ook lijnen moet volgen. De code van Bordeaux blijft dan vanonder in de schuif liggen, naast de stoute schoenen. Zeer te betreuren maar ook ergens menselijk.
  Dan volg ik alternatieve sites maar daar zijn er tig van en daardoor dus niet te behappen en ten tweede moet je daar ook telkens voorbehoud aan de dag leggen, wikken en wegen.
  Niemand van ons zit immers “aan de bron”.

  Ik stel me voor dat u zich ook moet beperken tot een aantal bronnen waarvan u in de loop der jaren analyses hebt gemaakt qua credibiliteit.
  Onder het motto vragen staat vrij, zou u van uw als goed geregistreerde bronnen hier enkele willen vermelden. Ik stel me voor dat er vele van uw volgers dit zouden appreciëren, om tijd en moeite te besparen, en ook om te vermijden te ver in het bos te verdwalen.
  Vriendelijke groet

  PS Lezers mogen uiteraard ook hun favorieten melden.
  Zelf volg ik o.a. gezondverstand.eu, blckbx.tv, soms blue tiger studio, Sven Hulleman, recent Steven Arrazola de Oñate (Met o.a. compleetdenkers)
  En ook frontnieuws.com
  Commentaren over deze mogen komen
  Lucky Strike

  Antwoord:

  Sorry voor het late antwoord maar het is hier druk. Mijn raad is te zorgen dat je een brede mix van informatie leest, zowel die van klassieke en inderdaad onbetrouwbare westerse media maar zeker ook om meer klaarheid te krijgen andere bronnen.

  Een goede is de Amerikaanse journalist Aaron Mate die je onder meer bij de website The Grayzone kunt vinden. Die heeft al pareltjes geschreven o.a. over het dossier van de chemische wapens in Syrië en nu ook Oekraïne volgt. Verder Global Times van China, Tehran Times en The South Front.

  Willy Van Damme

 6. Waarom verhuis je met je pro Poetin propaganda niet gewoon naar het land van uw grote leider? Het AZOV bataljon is Russischsprekend. Het werd gestart door de Ultra’s van voetbalclub Metalist Kharkiv. Volgens uw eigen logica zouden dat Russisch sprekenden moeten zijn. Wel in de absurde Poetin propaganda zijn dat dus Russen. Net zoals wij volgens U dus Nederlanders zijn? Maar gezien Poetin propaganda de grootst mogelijke waanzin is, zijn zelfs die Russen dus Oekraïense Neo Nazi’s die hun eigen taal onderdrukken.
  Luc Vancraen.

  Antwoord:

  Betaalt die ‘vaderlandslievende’ Zelensky nu zoals elke Oekraïense burger zijn belastingen of stopt hij zijn geld nog steeds in Cyprus en in de Caraïben? En heeft Ihor Kolomoyskyi nu al die miljarden die hij via Privat Bank in 2014 van het IMF heeft gestolen nu al terugbetaalt?

  Maar U beseft duidelijk niet dat de NAVO Oekraïne gebruikt om Rusland aan te vallen. Tot de laatste Oekraïner desnoods. En ja ik zit in België en niet in Oekraïne waar iedereen die niet akkoord gaat met de regering problemen krijgt en desnoods vermoord wordt.

  En wat betreft het Azov bataljon heb ik daar elders al op geantwoord. Als het beleid nu verder wordt gezet dan spreekt binnen 40 jaar niemand nog Russisch. Het heet etnische zuivering. Maar ja volgens U was er in 2014 zelfs geen staatsgreep. Of was dat een picknick in het park toen? U bent een fantast.

  Willy Van Damme

 7. Heel de regimepers ten lande doet een copy-paste van de propaganda en oorlogstokerij van de BBC!!!Moet U er daar de verslaggeving eens op nagaan!!!
  Wanneer gaat die Zelensky door de mand vallen, die wil geen vrede, die wil enkel zwaardere wapens!!
  Emile De Roy

  Antwoord:

  De BBC is een Brits overheidsbedrijf en heeft met deze regering een contract lopen wat betreft de berichtgeving over Rusland waarbij die BBC nauw moet samenwerken met de lokale ambassade. Ik vermoed dat dit ook zo is wat betreft andere landen zoals China, Syrië, Venezuela, enzovoort.

  Willy Van Damme

 8. Ik dacht dat je je dieptepunt had bereikt maar het wordt blijkbaar nog cynischer.
  Op 17 febr 2022 toen de westerse intelligence zei dat Poetin klaar was om Oekraïne binnen te vallen was jouw commentaar hier dat dit klinkklare onzin was. Jouw analyse bleek fout. Beetje later zei je dat het een korte snelle militaire interventie ging zijn. Opnieuw grandioos fout. Zo kan ik al een resem voorspellingen en commentaren van jou citeren die kompleet fout bleken, waren of zijn.
  Dat het westen juichte, toen in 2014 via een straatrevolutie met nogal wat geweld van de toenmalige Russisch gezinde regering én van de oppositie waarin ook een paar groepen extreme rechtsnationalisten actief waren, dat klopt.
  Jij noemt dat steevast een staatsgreep. Je moet echt wel eens de dikke Van Daele openslaan voor de definitie van staatsgreep. Ik dacht dat uiteindelijk 328 van de 450 verkozen (73%) parlementsleden de gevluchte president via een stemming in het parlement hebben afgezet. Dat er daar een aantal van zijn omgekocht zou best kunnen. Maar een staatsgreep kan je dit niet echt noemen. Dat is Newspeak. 30% van de bevolking is Russisch, de andere 70% en de regering Nazi’s noemen lijkt me ook niet correct. De weerstand en het nationaal gevoel bij de meerderheid van de bevolking en de materiële steun van het westen zorgt er in tegendeel voor dat men straat per straat moet veroveren en nu met staart tussen de poten weer wegtrekt.
  Het is duidelijk dat met de blokkade van Mariopol men de achtergebleven bevolking en soldaten wil op de knieën krijgen. Het verhaal van uithongeren is dus geen echt fake news. Dat de media graag dingen spectaculair in beeld brengen klopt. Maar dat jij hier cynische grapjes over maakt en doet alsof die Russen modelsoldaten zijn, heeft minstens evenveel spektakelwaarde. De suggestie van verkrachting van de vrouw met hondje is van hetzelfde niveau als je opmerking dat Zelenski als acteur de rol van pedofiel of jager kan spelen. Misplaatst en grof. Zelfs bij wijze van voorbeeld. Je had kunnen zeggen: de ene dag speelt hij de rol van Russische president, de volgende dag die van Oekraïense soldaat… maar nee het moest pedofiel zijn. Ik heb de voorbije 50 jaar jaarlijks 20 theatervoorstellingen gezien, op 1000 voorstellingen nooit een acteur gezien die de rol van een pedofiel speelde. Zo kan ik nog een stukje verdergaan. Er werden vrouwen verkracht en burgers afgeslacht de voorbije maanden én er werden ook dingen in scène gezet, langs beide zijden om dit te weerleggen of versterken. Dat is oorlogspropaganda.
  Elke Oekraïense politicus die niet Russisch gezind is is fraudeur. Elke journalist broodschrijver enz… stuk voor stuk onware veralgemeningen. Wat niet wil zeggen dat er geen kaf onder het koren zit , integendeel.
  Ongetwijfeld ga je jezelf hier opnieuw met 78 details naaste kwestie uitlullen.
  Feiten zijn: Poetin voert een aanvalsoorlog op een onafhankelijke staat waarvan hij voorheen al een stuk wederrechtelijk van had geannexeerd. Hij heeft zijn zogenaamde militaire interventie nu compleet fout ingeschat met een zootje ongeregeld leger en logistieke improvisatie en dreigt nu de ene dwaasheid na de andere te begaan in een oorlog die hij zelfs bij winst verliest. De reputatie van zijn land in de wereld te grabbel gooit. De Russen verdienen veel beter. Ik ben grote fan van de Russische cultuur en die verbieden is grote onzin, behalve voor degenen die zich erdoor nu met steun van het Kremlin verrijkt hebben en/of dat vandaag nog doen.
  Dat de VS mee boter op het hoofd heeft in dit conflict is duidelijk. Alleen denk ik dat ze niet hebben ingeschat dat Poetin zo’n volslagen idioot was om die aanval ook echt te doen. Ze hebben wat dat betreft zijn enorme ego danig onderschat.
  Nu zit iedereen met de gebakken peren. Maar het is Poetin die de peren in brand heeft gestoken. Niet de VS, niet de EU en niet Zelensky of de Oekraïnse bevolking. Dat zijn de FEITEN. Daarnaast lezen we veel propaganda, ook bij jou jammer genoeg.
  Als ik zie hoe opnieuw een land en zijn bevolking en kinderen aan flarden wordt geschoten, na inderdaad Irak, Jemen, Syrië enz… zeg ik: de wapenlobby zegeviert altijd en lachen zich te pletter. Vraag is of Poetin niet zelf mee deelt in de baten van deze industrie ten koste van zijn eigen bevolking en die van Oekraïne. Maar ja volgens jou stoppen de fraudeurs aan de grens met Rusland. Ik heb grote twijfels.
  Johan Baert

  Antwoord:

  Je bent een grapjas. Er was dus in februari 2014 geen staatsgreep? Wat was het dan: Een familiefeestje, een picknick of een barbecue? Feit is dat de NAVO in 2013 een opstand organiseerde waarbij fascistische groepen, volgens het Europees parlement in 2012 gekend om hun jodenhaat, geweld gebruikten.

  Waarbij deze gewapende groepen honderden mensen hebben vermoord en toen ze de politie – de enige die in een rechtstaat toch geweld mag gebruiken – verjoegen en de overheidsgebouwen bezetten waaronder het parlement was de kust vrij.

  In zo’n toestand een stemming over wat dan ook organiseren is onwettelijk en zou door iedereen met enig rechtsgevoel gezien moeten worden als een aanslag op de rechtstaat. En wat het resultaat van een stemming in zo’n toestand is is van nul en generlei waarde. Wat zelfs elke simpele van geest kan zien.

  Bovendien had men niet 328 stemmen nodig maar volgens de normale rechtsregels 338. Verder had er voor men zelfs aan de stemming mocht beginnen een aantal regels moeten volgen zoals een debat en een onderzoek.

  Maar dat was blijkbaar voor jou niet nodig. De VS had immers zoals gebleken is al haar interim-premier klaar, Yatsenyuk. En na die illegale afzetting hield men dan parlementsverkiezingen waaraan de tot dan grootste partij, de Partij van de Regio’s, niet eens mocht deelnemen. En dat steun jij dus!

  Als gevolg hiervan brak in het land een burgeroorlog uit waarbij alleen al in de Donbass een 15.000 doden vielen. Van een massamoord gesproken. Maar Poetin is een massamoordenaar en je woede die je hier toont is duidelijk. En over de verovering en doden van Mariupol toen op de VRT geen woord.

  En ook jij lijkt dit te aanvaarden. Het toont dat mensenrechten en de rechtstaat voor jou alleen van tel zijn als een tegenstander van de NAVO in het vizier komt. Dan is er geschreeuw met luide veroordelingen.

  Het zich mengen in de interne werking van een ander land zoals hier gebeurde is, net zoals de Russische inval nu, een grove schending van de internationale rechtsregels.

  Zeker als er daarbij geweld wordt gebruikt en men de regering ten val brengt om een Washington vriendelijk bewind aan de macht te brengen. Maar daarover zwijg jij. Het is de NAVO en die mag dat doen zoals ze dat ook mag in Syrië, enzovoort.

  Verder had ik die inval niet verwacht en de machtsverhoudingen verkeerd ingeschat. Maar dat was bij zowat de ganse media van welke strekking ook het geval. Fouten is menselijk, ook bij mij zoals ik hier al herhaalde malen stelde.

  Verder heeft de VS op meerdere ogenblikken wel gezegd dat Rusland Oekraïne ging binnenvallen. Mijn sterk vermoeden is dat ze de geheime Russische codes hebben en zo veel kunnen voorspellen.

  Mijn idee en dat ook van andere waarnemers is dat men Rusland heel bewust in de val heeft gelokt. Daarvoor zijn nog geen verklaringen in die aard van Amerikaanse beleidsmakers voorhanden maar wel meerdere sterke aanwijzingen.

  Het is een truc die de VS, zoals officieel toegegeven, al eerder gebruikte bij Pearl Harbour in 1941 en in 1979 met de Russische inval in Afghanistan. In 1941 had men Japan met de rug tegen de muur gezet zodat ze feitelijk geen andere keus hadden dan aanvallen.

  Waarbij gebleken is dat de VS alle Japanse geheime codes hadden ontcijferd, wisten op welk uur de aanval ging beginnen en hun ganse vloot op Pearl Harbour met een 3.000 manschappen opofferden zodat de bevolking voldoende opgejut was en ten oorlog wou. In Pearl Harbour wist men niets.

  Het huidig probleem is ontstaan als een gevolg van de instorting van de Sovjetunie in 1990. Toen kreeg de Duitse Bondsrepubliek (tot woede van Margaret Thatcher) er Oost-Duitsland bij, kwam er de euro en beloofde men dat de NAVO niet verder oostwaarts ging uitbreiden.
  ,
  Maar de VS en de EU hebben er hun laars aan geveegd. En toen in 2008 de VS het kandidaat-lidmaatschap van de NAVO voor Oekraïne en Georgië voorstelden (tegen de wil van Duitsland, Frankrijk en ook België) en het haalde was de door Rusland vastgelegde rode lijn geheel overschreden.

  De staatsgreep van februari 2014 waarna men zelfs het gebruik van het Russisch in de media en het onderwijs verbood zijn de oorzaak van deze oorlog. Ook België is schuldig hieraan en zeker een Verhofstadt of Van Rompuy die zoals Poetin zeker ook oorlogsmisdadigers te noemen zijn. Nog meer zelfs.

  Zij openden immers via Svoboda co het eerst vuur. Zonder die kwestie van dit lidmaatschap en zonder die staatsgreep was er nu geen oorlog. En daar hoeft men niet aan te twijfelen.

  Willy Van Damme

  • Ik onthou vooral dat je me een grapjas vind. Dat is een eretitel voor een toneelspeler en nar. Voor de rest voldoe je perfect aan mijn verwachtingen.
   Vraagje nog: hoe zit het met de perscensuur in Rusland? Jij hebt het hier wat verder over het feit dat die hier bij ons een groot probleem is. Zou jouw site in Rusland kunnen denk je als je pro-VS commentaar zou schrijven of opnemen?
   Er is nog een ‘feitelijk’ verschil tussen monddood en morsdood
   Net zoals er een verschil is tussen een korte militaire interventie en een nietsontziende aanvalsoorlog.
   Die nuances zou ik graag in jouw commentaren ook lezen Willy.
   De grapjas

   Antwoord:

   Een korte militaire interventie zoals in Irak, Afghanistan, Syrië, Jemen en Libië? Het verschil zit hem waarschijnlijk in het aantal doden. Lees wat ik U hiervoor schreef over Fallujah. En vertel Uw verhaal eens anders aan de er overgebleven inwoners of aan mijn Syrische vrienden. Ze zullen U geen grapjas vinden.

 9. Met afstand het beste, meest volledige en meest objectieve artikel over de Oekraïne wat ik tot nu toe gelezen heb. https://zaplog.pro/post/29989/de-geopolitieke-situatie-in-oekra-iuml-ne-niets-is-zoals-ons-werd-verteld.
  Gerrit Zeilemaker

  Antwoord:

  Bedankt en dat ziet er uitstekend uit. Ik ga het vandaag pogen te lezen. Het is immers nogal lang en ik wil alle reacties eindelijk beantwoorden. Wel is het gevolg van het gebruik van het Russisch volgens de meest gebruikte statistieken sterk dalend. Met 30% als het meest gebruikte cijfer.

  Dit is het gevolg van allerlei repressieve maatregelen die eerst onder president Viktor Janoekovitsj (die gehuwd was met een Amerikaanse diplomate) werden ingevoerd. De vraag is ook hoe definieer je iemand als ‘Russisch sprekend’? Dat is feitelijk praktisch onmogelijk.

  Willy Van Damme

  • Willy,
   Deze reactie (artikel van Kolonel Baud) verdient zeker een apart artikel in je blog !
   Zocht zelf al geruime tijd naar een gezaghebbende stem uit een neutraal land over Oekraine en word nu op mijn wensen bediend. Zeer grote dank Gerrit !
   Het artikel is ook een eerherstel voor de (uiterst zeldzame) bekwame en moedige commentatoren zoals jij.
   Hopelijk komen Johan Baert en andere snotneuzen nu tot bedaren.

   Antwoord:

   Ik ben eventjes niet mee, wie is die kolonel Baud?

   Willy Van Damme

   • Jacques Baud, oud-kolonel van de Generale Staf, oud-lid van de Zwitserse strategische inlichtingendienst, specialist in Oost-Europa
    arQiRIek

    Antwoord:

    Bedankt maar ik had nog niet de tijd gevonden om het te lezen maar zoals ik al schreef ziet het er boeiend uit. Ik ga het nog vandaag onder meer wegens de bron pogen te lezen.

    Ondertussen begin ik steeds pessimistischer te worden. Het opvrijen van Indië vanuit de NAVO is ZEER verontrustend. Ik vraag me af hoeveel geld men Modi al heeft aangeboden. Het moet enorm zijn.

    Willy Van Damme

   • Jacques Baud is de auteur van het artikel waarnaar Gerrit Zeilemaker verwijst.

   • Oei Willy, je zal de link van Gerrit nog niet aangeklikt hebben, want anders had je de openbarende analyse van kolonel Baud gelezen. Ik heb de kolonel niet gegoogled maar veel is in lijn met andere berichten die ik las. De absolute waarheid kan ik onmogelijk weten en mijn kennis van geschiedenis is beneden peil. Dus moet ik het doen met lezen, hopen wat ik lees zo dicht mogelijk bij de waarheid zit, en verder nog een buikgevoel dat me hopelijk niet in de steek laat. Maar zoals de onvoorstelbare 9/11 leugen mij geleerd heeft is niets wat het lijkt en al zeker niet als het uit de propagandatoeter van onze media en politici komt.
    Disclaimer : het kan zijn dat dit artikel van de kolonel Russische propaganda is maar mijn buikgevoel zegt van niet.
    Lucky Strike

    Antwoord:

    Ik kende de man niet maar hij is blijkbaar in bepaalde milieus goed gekend. Naar reputatie kijk ik maar met een half oog want ik maak zelf wel mijn oordeel. Maar een Zwitserse bron met zo’n achtergrond is normaal steeds het lezen waard. Nogmaals bedankt.

    Kijk deze oorlog is er een om de geostrategische richting van de wereld te bepalen, niet de goeden versus de slechten. Krijg de VS de alleenheerschappij of wordt de macht verdeeld? De botsing tussen die twee visies lag in wezen in de lijn der verwachtingen.

    Willy Van Damme

   • Willy

    Kleine correctie “En ditmaal gebruikte men munitie met verarmd uranium. Deze heeft de eigenschap op twee wijzen te doden. Eerst door zijn ontploffingskracht…” Veramd uranium heeft geen grotere ontploffingskracht. Het is zelfs niet explosief. Als zwaar metaal heeft het de eigenschap een grote penetratiekracht te bezitten waardoor het zich door allerhande bepantsering kan boren.

    Ik zie dat de negationisten van de Russische agressie een nieuwe goeroe hebben gevonden.

    De heer Baud is heel selectief in het lezen van de OVSE rapporten.

    Deze beweringen zijn fout
    (1) “Laten we echter niet vergeten dat er vóór 23-24 februari 2022 nooit Russische troepen in de Donbass waren.”
    (2) “Bovendien hebben OVSE-waarnemers nooit ook maar het geringste spoor van Russische eenheden in de Donbass waargenomen.”

    Om te beginnen bij punt 2.

    Het dagelijks OVSE rapport van 12 maart 2020 spreekt over “On 10 March, an SMM mini-UAV spotted three electronic warfare systems (one RB-341V Leer-3, one R-934B Sinitsa and one RB-636 Svet-KU) in a compound in the southern outskirts of Luhansk city (outside the security zone).”

    Het dagelijkse rapport van 10 november 2020 spreekt over aanwezigheid van Navodchik-2 grondstation in omgeving Luhansk.

    Deze systemen worden alleen door Rusland gebruikt.

    Daarbij mogen we ervan uitgaan dat deze systemen vanwege hun complexiteit bemand werden door Russische soldaten, en niet door opstandelingen uit de Donbass. Luhansk ligt naar mijn weten in de Donbass. Dus beide punten zijn hierdoor ontkracht.

    De volgende bewering moet sterk worden genuanceerd: “Maar sinds de 16e zijn de artilleriebeschietingen op de bevolking van Donbass dramatisch toegenomen, zoals blijkt uit de dagelijkse rapporten van de OVSE-waarnemers.”

    De heer Baud laat uitschijnen dat de verwijzing naar Donbass in OVSE rapporten uitsluitend zou verwijzen naar het gebied onder controle van de opstandelingen. Dat is dus niet het geval. De OVSE rapporten spreken over de ganse Donbass regio, zijnde het gebied “government-controlled” en “non-government-controlled”.

    Schendingen van het wapenbestand werden aan beide zijden van de frontlinie vastgesteld.

    Uit de dagelijkse rapporten blijkt ook dat beide zijden geen pottenkijkers wensten.

    Mvg
    Danssaert

    Antwoord:

    Bedankt voor je reactie over Baud. Ik moet het nog lezen. Maar er zijn voor mij nog heel veel onopgehelderde zaken rond deze oorlog. Waarom werd in februari 2014 het leger tegen die opstandelingen niet ingezet. Een logisch iets dat echter niet gebeurde.

    En dan is er de vraag wat de relatie toen was tussen en in de EU met de VS. Ik had toen de indruk dat Duitsland en de VS toen in open conflict zaten met Duitsland die Vitali Klitschko als premier wilden en de VS die hun eigen mannetje hadden. De woorden: ‘Fuck the EU’ zijn legendarisch geworden.

    En dan is er de vraag hoever Rusland ging met zijn interventie. De Krim wilden ze natuurlijk nemen, simpelweg omwille van hun vloot en dus geostrategische reden. Bij mij was er altijd de indruk dat de Krim voor Moskou voldoende was. Met tegenzin gave ze toen de rest op.

    Maar hoe en vanaf wanneer is men ook de opstandelingen beginnen te steunen? Hier was bij mij altijd de indruk dat ze oogluikend en zeer beperkt steun vanuit Rusland toelieten. Vermoedelijk is die steun gegroeid toen de VS Oekraïne echt in handen kregen en met grootschalige wapenleveringen begonnen.

    Willy Van Damme

 10. Ik heb een aantal bedenkingen wat het commentaar betreft van West-Europa over de sancties tegen Rusland. Zou het echt zo zijn dat regeringen kunnen roepen wat ze willen? De ceo’s van de duitse industrie hebben al gewaarschuwd dat gas afsluiten de economie zal terugwerpen naar een situatie gelijk aan die van 1945. Dan zijn er ook nog de investeerders, aandeelhouders enz. die maar moeten accepteren dat zij alles kwijt zijn? Bedrijven die gelaten alles zullen accepteren door een overheid die zich in de afgrond stort, alles met zich meesleurend? Ik hoop ergens dat het niet meer dan spierballentaal is, totdat men zich realiseert dat dit echt gebeurt en tot bezinning komt. Overigens lijkt het erop dat er wel degelijk voedseltekorten zullen komen. Er wordt druk gewerkt (alweer) aan de komst van de “birdflu”, deze keer een variant die op de mens kan overgaan, met de daarbij horende vernietiging van miljoenen stuks pluimvee. Daarbij nog onheilspellende berichten wereldwijd over het niet tijdig inzaaien van tarwe, kunstmest tekorten enz. Dat laatste baart mij wel zorgen, het lijkt me alleen wel heel toevallig, alles bij elkaar genomen.
  Met vriendelijke groet,
  Bart Verstraten

  Antwoord:

  De regeringen zijn de baas en bevelen. Daarboven staat duidelijk de VS. Als gevolg van de sancties tegen Rusland hebben vele Westerse bedrijven waaronder grote multinationals zich uit Rusland moeten terugtrekken en hun handelsrelaties moeten stopzetten.

  Hoeveel dit die bedrijven al gekost heeft is niet geweten maar het zijn astronomische cijfers en een getal dat door de Financial Times genoemd werd is een 135 miljard, euro of dollar is mij niet zeker. Het grootste slachtoffer van deze oorlog zijn naast de Oekraïners die kleine en heel grote Westerse bedrijven.

  Als ik het goed heb begrepen zou de Russische economie nu sneller groeien dan die van West-Europa. In België zegt men bijvoorbeeld dat de bevoorrading verzekerd is en dat zal wel deels nog kloppen maar tegen welke prijs?

  Men is nu achter de schermen druk aan het onderhandelen over de koop van Russisch gas dat qua prijs onklopbaar is. Rusland eist nu betalingen in roebel via een wat bizar schema. Gaskopers moeten betalen aan de Gazprombank in Zwitserland en in euro of dollar zoals afgesproken.

  Hierna zet de Gazprombank die om in roebels en betaalt zo het moederbedrijf. Wat de vraag naar roebels en zo haar waarde doet stijgen. Wat Moskou wil bekomen. Maar men eist dat de West-Europese kopers hun toestemming moeten geven voor die omzetting naar door de bank.

  Wat eigenaardig is maar het is een vermoedelijk wettige methode om die Europese gaskopers en de EU te dwingen de roebel te aanvaarden. Pas na die omzetting in roebels is volgens Gazprom de betaling afgerond. Waartegen de EU de voorbije dagen nu begint te steigeren.

  Sommige bedrijven in landen zoals Oostenrijk en Duitsland willen dit aanvaarden maar hebben schrik dat de EU hen en de betrokken landen hiervoor gaat straffen. Maar hiertegen door de EU een procedure opstarten vergt blijkbaar meerdere jaren en dus kunnen ze er praktisch hun laars aan vegen.

  Wel is het zo dat als men stopt met het kopen van Russisch olie en gas aan te kopen de Europese economie in elkaar stuikt. Want onze regering mag dan wel lullen over dat onze bevoorradingszekerheid geregeld is maar de West-Europese economie is zoals feitelijk de wereldeconomie aan elkaar gekoppeld.

  Begeeft Duitsland het dan zo de rest. Onze Antwerpse chemie is voor een groot deel Duits en die zal zoals de Duitse chemie het begeven. Onze politici doen nu wel stoer maar ze weten perfect wat hen te wachten staat. Brullen dat wel maar …

  Zo stelt minister Tinne Van der Straeten dat Rusland slechts goed is voor 4% van onze energiebehoeften. Maar ze verzwijgt zo wel hoeveel Russisch gas men procentueel invoert. En dat zou, gebaseerd op Eurostat, volgens de Financial Times tegen de 17% zijn. Wie gaat ons komende winter verwarmen. Niemand?

  Willy Van Damme

 11. De waarheid zal de westerse media nooit tonen . Nochtans werd het in het verleden wel meermaals in tv-programma’s vermeld , maar doet men of het niet waar is .
  Raoul

  Antwoord:

  Het is nooit de bedoeling geweest om beide kanten van dit conflict in beeld te brengen. De dag dat men Russische specialisten in onze media laat spreken moet nog komen. Diegene die hier het woord krijgen zijn die zeldzame tegenstanders van de regering.

  De bevolking moet ten volle weten dat wat de regering doet voor het goede doel is. Zelfs als ze een oorlog ontketend. Want de ‘slechterik’ moet om de wereld te redden vernield worden. Daarvoor dient de media. Desinformatie geen informatie.

  Willy Van Damme

 12. Beste Willy,

  er schiet steeds minder persvrijheid over.
  De censuur in onze “vrije wereld” wordt steeds erger: sinds vandaag is bijvoorbeeld de website Strategic-Culture geblokkeerd (en de auteurs daarvan lagen in de VS al langer onder vuur). Het verwondert me dat Moon of Alabama of MintPress nog bereikbaar zijn…Julian Assange zal hoogstwaarschijnlijk worden uitgeleverd door een gewetenloze Britse regering. Gonzalo Lira blijkt dood gefolterd te zijn door Oekraïnse neonazi’s: ik ben benieuwd wat onze pers daarover schrijven zal…En de anti-Russische propaganda is zo extreem hevig, in elke Belgische krant, dat het lijkt alsof men op een grote oorlog wil aansturen. We mogen dagelijks horen wat voor monster Putin is (terwijl de doorsnee Amerikaanse president wel meer doden op zijn geweten heeft…) maar ook wat voor onbehouwen sukkels de Russen in het algemeen zijn…En de grootmoedigheid van ons Westen wordt dan nog eens getoond door de Russische tennisspelers van Wimbledon te weren…Maar wat dat alles echt toont, lijkt me, is dat wij hier, in de NAVO landen zeg maar, onze waarden en cultuur verloren zijn en dat voorspelt niets goeds voor onze toekomst, zeker niet in combinatie met een naderende ongeziene economische crisis…
  Anton

  Antwoord:

  De censuur begint inderdaad steeds grotere vormen aan te nemen. Ik neem die anti-vaccinatie campagners niet serieus maar hen zomaar van het internet gooien kan niet omdat het nepnieuws zou zijn. Men moet zijn visie over zaken kunnen geven, zelfs al is dat klinkklare onzin.

  Willy Van Damme

 13. Willy, doe zo voort, en straks trekken de gekende leugenaars (Amerika, de EU) weer alle registers open.
  Lees maar.

  https://thesaker.is/sitrep-urgent-briefing-from-the-russian-mod-re-new-provocations/
  arQiRIek

  Antwoord:

  Het wekt enige verbazing dat er tot heden nog geen verhalen verschenen over het gebruik door de Russen van chemische wapens. Zeker als we weten dat onze klassieke media alles slikken wat de westerse geheime diensten hen serveren.

  In het Syrische Douma zouden er zo na een aanval met chloor meer dan 40 doden gevallen zijn. Een verhaal dat men zo aannam terwijl men nochtans nooit een lijk heeft getoond. Chloor is als oorlogswapen ook niet interessant omdat het te weinig effectief is. De Duitsers in WO I stopt er daarom mee.

  Willy Van Damme

 14. Willy, Amerika is van plan een chemische aanval te openen en dat op Putin te schuiven. US is dat gewoon, ze hebben nooit iets anders gedaan dan liegen en bedriegen.
  ArQiRIek

  Antwoord:

  Het is een vast onderdeel van elke oorlog.

  Willy Van Damme

 15. Waarom is het Westen meer bereid om de Oekraïnse vluchtelingen op te vangen dan andere vluchtelingen?

  Andere vluchtelingen:
  amper was het bericht over de machtsovername door de Taliban binnen of er klonk angstig geschreeuw: er zou weer een vluchtelingenstroom op gang komen, wat een verschrikking! We hebben “slechte” vluchtelingen, namelijk Syrische, Libische, Afghaanse en andere Midden-Oosten vluchtelingen, die hier met tegenzin welkom zijn en we geven Erdogan 6 miljard om ze tegen te houden.

  Oekraïense vluchtelingen:
  “Om het bot te zeggen, dit zijn geen vluchtelingen uit Syrië, dit zijn vluchtelingen uit Oekraïne. Het zijn christenen, ze zijn blank. Ze lijken erg op ons.” (NBC News)

  Niet elke vluchteling is welkom in de EU: aan de Poolse grens stierven 21 vluchtelingen van de vrieskou deze winter, omdat Polen de grenzen heeft gesloten met omheiningen voor vluchtelingen uit Syrië, Irak of Afghanistan.

  Maar de Oekraïense vluchtelingen kunnen vlotjes de grens over en kunnen rekenen op een warm onthaal van de EU.

  In de Conventie van Genève, dat elk van onze lidstaten nochtans heeft ondertekend, staat dat elke vluchteling, een veilige doortocht en een eerlijke asielprocedure moet krijgen: “De Verdragsluitende Staten zullen zonder onderscheid naar ras, godsdienst of land van herkomst de bepalingen van dit Verdrag op vluchtelingen toepassen.”

  -Dit heet discriminatie en staat haaks op het grondbeginsel dat alle mensen gelijkwaardig zijn.

  Het verbaast dan ook niet dat mensen die in Oekraïne leven met een bruine of zwarte huidskleur, nu het slachtoffer zijn van racisme als ze het land willen ontvluchten:
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/28/sprake-van-racisme-aan-oekraiens-poolse-grens/

  Witte vluchtelingen uit Oekraïne kunnen daarentegen zonder moeite door de poorten van Fort Europa.

  -Dit heet racisme, waardoor bepaalde mensen minder rechten hebben dan andere…

  In de mainstream media en ook hier zijn er pogingen om het flagrante verschil van aanpak tussen de Oekraïense vluchtelingen en die andere vluchtelingen te verklaren en/of goed te praten. Wij zouden ons beter kunnen inleven met de problemen van ‘witte’ vluchtelingen, omdat ze meer “herkenbaar” zijn en dichter bij ons staan: dit is puur racisme en discriminatie dat in onze strot wordt geramd via media en beleid.
  Faraday

  Antwoord:

  De nagel op de kop. Vluchtelingen moeten geholpen worden maar wie geen vluchteling is moet terug. Dat is natuurlijk theorie want eens binnen krijg je ze in de praktijk amper weg. Bovendien heeft bijvoorbeeld België een grote nood aan werkkrachten en om de lonen te drukken is die instroom nodig.

  Maar er zijn in onze grootsteden duizenden die dakloos zijn en in krotten wonen of op straat leven en nu komen hier die Oekraïners toe en voor die richt men zelfs nooddorpen op. Goed zo, maar hebben die anderen die hier dakloos zijn niet het recht op eenzelfde behandeling? Blijkbaar niet.

  Maar elke Oekraïner die hier wil blijven is voor onze overheid welkom natuurlijk. Dit terwijl men arbeidskrachten nodig voor de latere heropbouw van dit land er broodnodig zijn. Dat is ook mede de reden waarom Polen zo zijn grenzen openstelt. Polen kwamen naar hier en nu moet Oekraïne dat doen in Polen.

  Willy Van Damme

 16. De topadviseur van Vladimir Zelenski, Oleksiy Arestovych, heeft heel betreurenswaardig aangekondigd dat de mensen zich moeten voorbereiden op een nederlaag in de Donbass. Het goede nieuws is, dat de Oekraïners hard aan het winnen zijn op plaatsen waar geen Russische troepen zijn. Ook is het mogelijk dat Azov uit Azovstal gaat breken waar ze op de een of andere manier nog niet verhongerd zijn en echt harde klappen gaan uitdelen.
  arQiRIek

  Antwoord:

  Ik denk inderdaad dat de Donbass in de handen van Rusland gaat vallen. Het Oekraïense leger heeft nog geen enkele slag gewonnen en zit feitelijk met de rug tegen de muur in die regio. Ondanks de nooit geziene stroom van wapens door de NAVO. Ze verdedigen zo te zien wel veel beter dan ooit gedacht.

  Willy Van Damme

 17. Wachten tot het ballonnetje van Zelensky zal doorprikt worden!!
  https://www.golfbrekers.be/de-bevolking-manipuleren-hoe-doe-je-dat/
  Emile De Roy

  Antwoord:

  Het is geen toeval dat Mario Draghi, de Italiaanse premier en gewezen voorzitter van de Europese Centrale Bank, gisteren opriep tot onderhandelingen. Men begint hier in de EU stilaan te beseffen dat men deze oorlog niet kan winnen. Ik denk dan ook dat de EU geen nieuwe sancties zal invoeren.

  Zo groeide de Russische economie volgens de Wereldbank het eerste kwartaal van dit jaar met 3,5% tegen 2,3% voor de EU. De inflatie is 16,7% voor Rusland vooral blijkbaar een gevolg van het instorten van de roebel in maart.

  Maar die is terug in waarde gestegen en zo begint ook de inflatie te dalen. Dit terwijl de Europese inflatie overal verder begint te stijgen. Gans het oosten van de EU en enkele andere landen zitten met een inflatie van meer dan 10%.

  De EU moet toch zien dat na al die jaren met dolle imperialistische avonturen tegen Venezuela, Nicaragua, China, Syrië, Zimbabwe e.a. dat sancties en het economisch wurgen van landen hen niets oplevert behalve dan een steeds slechtere naam. Het is de reden waarom zoveel landen Rusland steunen.

  Willy Van Damme

 18. Willy waar ben je?

  Ik lees graag je blogs maar mis je al een tijdje. Gaat het goed met je?
  Johan den Haag

  Antwoord:

  Ziekte heeft mij wat weerhouden. Je kon het hier lezen.

  Willy Van Damme

 19. Geweldig die NAVO! SS feestjes in sommige Baltische staten, nazi’s in Oekraïne en sinds 2017 een echt NAVO hoofdkwartier in Brussel in de vorm van SS symbolen. De NAVO is ook niet op haar achterthoofd gevallen, Er moet toch een reden zijn waarom het nationaal socialisme in Europa weer de kop op steekt? Er moet toch een reden zijn waarom de CIA in 2004 de nationaal socialisten in Oekraïne adviseerde haar naam te wijzigen in een wat gematigdere naam, in naam van “oude westerse sentimenten”? Is Svoboda acceptabel genoeg voor U?

  htpps//www.google.com/search?q=birds+eye+view+nato+headquarters+in+brussels&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&vet=1&fir=CXXRpMmejeGdrM%252C3DmDTigJeq8M0M%252C_%253BS_u2pG6gUfnDBM%252C04PNndH1mHtWkM%252C_%253BbzaCd5QCM-VLpM%252C4IwOK_K8RHtZYM%252C_%253B4fZEZ2wB288TXM%252Cgm3ujFGtC403wM%252C_%253BjlM8_WJbDBjd7M%252C_Fppo4OrAY8W3M%252C_%253BLcA0OI5RirwcFM%252C0uXJkqHst8EMWM%252C_%253BJm7__JYQLT5jvM%252CE6jFqzvGer6WeM%252C_%253BRjXEc35jtVtIfM%252CQ-51rpcnI7aD0M%252C_%253BIid2RZla0mgeUM%252Cqd4345zlBdAGCM%252C_%253B3L2MuSvuN2FNiM%252CaIUOgjEIiZbfmM%252C_&usg=AI4_-kSlirYHv88UBcOwei5HqQBPnojOiw&sa=X&ved=2ahUKEwjGu-zb3-T3AhXJCOwKHb9WDXUQ9QF6BAgHEAE#imgrc=aQUc2RTMboQOlM
  They Knew

  Antwoord:

  Ik vermoed dat de vorm van hun hoofdkwartier in Brussel eerder toevallig is maar het is natuurlijk leuk. Zeker gezien hun steun voor allerlei tuig in Oekraïne. De mensen daar weten nu hoe ze gebruikt worden in de strijd van de VS voor wereldhegemonie.

  Willy Van Damme

  • Geachte heer Van Damme
   Met al mijn respect voor de meningen die hier neergeschreven worden, maar ik heb de indruk dat men al die jonge soldaten die tot nu hun leven hebben ‘moeten’ laten, al die ontheemden, al die verkrachte vrouwen, al die kinderen die gedurende hun spel neergemaaid werden, al die ouderen die hun levenswerk zien vernietigd worden, dat al die slachtoffers er gewoon niet toe doen. Ik zou graag begrijpen wat de zin is van al wat men hier neerschrijft. Het lijkt mij allemaal zo zinneloos.
   Vriendelijke groet,
   Marc Segher

   Antwoord:

   Dat wat jij hier opwerpt is gewoon het gevolg van de oorlog. En dat is niet fraai. Gruwel genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s