Iemand nog wat olie?

Voorwoord:

Als gevolg van een ziekte en drukke andere bezigheden lag dit een tijdje stil. Met excuses.

Vorige zaterdag is een Amerikaanse regeringsdelegatie in alle stilte met een private jet neergestreken in …. Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Met een private jet want de Amerikaanse regering heeft feitelijk de oorlog aan het land verklaart, organiseerde er een (mislukte) staatsgreep tegen en ontdekte allerlei zware schendingen van de mensenrechten. Wat wil je, die regering ligt in de weg van de VS.

Bij de duivel

Washington had zelfs al een nieuwe president klaar, Juan Guado die vlakbij een militaire kazerne zich uitriep tot de nieuwe en echte president. Simpel: Nicolas Maduro had volgens hem en zijn Amerikaanse vrienden die verkiezingen vervalst en als parlementsvoorzitter was hij dan het tijdelijke nieuwe staatshoofd. Een operetterevolte die echter veel kwaad veroorzaakte.

Want gelijktijdig begon men het land financieel verder te ondermijnen. Alle Venezolaanse activa in het Westen waren plots eigendom van die Guado en daar was onder meer het zeer belangrijke Amerikaanse dochterbedrijf van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA bij plus de in Londen geparkeerde Venezolaanse goudvoorraden.

Gelijktijdig riep men ook de aanhangers van Guado op om ten strijd te trekken tegen de ‘corrupte dictator’. Het gevolg was een stroom vluchtelingen naar o.m. buurland Columbia. Het Amerikaans ingrijpen eindigde allemaal zoals een natte voetzoeker op niets. Zoals zoveel andere zogenaamde kleurenrevoluties.

De Venezolaanse regering hield verkiezingen en won die met vlag en wimpel. Alleen enkel steden kwamen in handen van de oppositie. Recent poogde Caracas haar goudvoorraad uit Londen terug te halen maar dat weigerden de Britten want London had de ‘regering‘ van Guado erkent als de wettige. Zo simpel pluk je een land. Maar hoe idioot moet men zijn om daar nog geld te laten ‘bewaren’?

Naamloos

Tot voor kort stond Nicolas Maduro op de Amerikaanse lijst met de te doden staatshoofden. Nu gaat men bij hem smeken om olie.

Venezuela overleefde de economische en financiële oorlog maar verarmde wel drastisch. Iran kwam het land dan te hulp  en stuurde enkele olietankers want onder meer door een gebrek aan onderdelen werken sommige raffinaderijen niet meer. En wat deed de VS? Op de volle zee een Iraanse olietanker kapen. De VS als piratenland.

Iran

Maar nu dus gaat men stiekem naar Caracas om te zien of Maduro hen niet uit deze knoeiboel kan halen want de olieprijs klimt als nooit gezien stijl omhoog. En bij OPEC, het kartel van olieproducenten, lijkt men er zelfs plezier in te hebben. Kassa, kassa. De VS droomt ervan om Rusland als olie-exporteur zoals voorheen met Venezuela, Libië, Syrië en Iran uit te schakelen.

in het Midden-oosten steunt trouwens niemand de VS en de EU in hun oorlogsbeleid. Opmerkelijk, zelfs Israël weigert hieraan mee te doen. Waar is de tijd van toen de VS maar met de vingers hoefde te knippen om iedereen achter zich te krijgen. In wezen steunt OPEC zelfs Rusland.

En zeker even opvallend is dat we in onze media plots positieve geluiden zien verschijnen dat een akkoord met Iran en haar nucleair programma nabij is. Zou het kunnen dat de VS al een tijd bezig was met haar plannen om Rusland uit de oliehandel te gooien? Ik zie China al toejuichen. China weet perfect dat de VS als ze succesvol is tegen Rusland daarna haar even hard zal aanpakken.

Niet zo moeilijk. Het enige dat de VS moet doen is om de Taiwanese ultra”s, en die zijn er, zo ver te krijgen om de officiële naam van het eiland Republiek China te laten vallen en zo de onafhankelijkheid uit te roepen. En dan is daar de Chinese rode lijn en is het ook hier oorlog.

Washington lijkt nog steeds te dromen dat de wereld aan haar voeten ligt en dat men manu militari met wat dreigen en pakken dollars iedereen in de pas kan doen lopen. Met de EU is dat geen probleem maar met de rest van de wereld is dat al veel moeilijker. Eerst poogt men Maduro te vermoorden en daarna als dat mislukt gaat men hem smeken om olie. Hoe noemt men dat?

Het blijkt trouwens dat de aan Venezuela gedane Amerikaanse voorstellen amper het bespreken waard waren. Wel werden de voorbije dagen twee kaderleden van de Amerikaanse tak van de PDVSA vrijgelaten. Ze waren volgens de veroordeling betrokken bij het bestelen van de PDVSA.

Ondertussen is het overduidelijk dat het oliekartel OPEC met Saoedi-Arabië dat via OPEC+ met Rusland nauw samenwerkt niets doet om de toestand op de oliemarkt te stabiliseren en de prijs neerwaarts te drukken. Wat simpel kan door gewoon te zeggen dat men de kranen gaat opendraaien. Men zwijgt echter.

Amerikaanse geloofwaardigheid 

Maar het verlossende woord komt niet en dreigt zo in de EU en de VS te zorgen voor een enorme catastrofe. De prijs van een vat olie stijgt stilaan naar 200 dollar voor en vat. Waanzin. Nog erger voor de gasmarkt welke niet alleen de gewone burger wurgt maar nog meer de bedrijven die stilaan de wanhoop nabij moeten zijn.

Secretary_Blinken's_Official_Department_Photo

Anthony Blinken weigerde Rusland garanties te geven over het Oekraïense lidmaatschap van de NAVO en over de grote wapenleveranties aan Oekraïne. Hij lijkt nu te moeten toegeven.

Het verklaart vermoedelijk waarom de VS toch een akkoord wil met Iran en er de laatste weken steeds maar positieve signalen over een akkoord met Iran in onze media verschenen. Gevoed uiteraard door de VS en de EU. Plots wil men naast Venezolaanse olie ook Iraanse olie op de markt.

Maar het enorme probleem is dat amper iemand in de wereld nog één woord gelooft van wat een president Joe Biden of zijn minister voor Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zegt. Het is de geschiedenis van de VS al meer dan 200 jaar lang. Eerst tegen de inheemse bevolking en daarna tegen de rest van de wereld.

Het is geen toeval dat het Iraanse parlement de Majlis met een zeer grote meerderheid neen zegde tegen de Amerikaanse beloften in deze zaak van het nucleaire programma. Ze eisen betere garanties dan wat nu op tafel ligt en in hun ogen waardeloos papier van de VS is.

Geen uitbreiding van de NAVO

De VS had toch in 1990 bij de éénmaking van Duitsland aan de Russen belooft dat de NAVO niet ging uitbreiden naar het Oosten. Waarna ze onmiddellijk daarna begonnen met het vernielen van Joegoslavië en zelfs het bombarderen van de Chinese ambassade in Belgrado. En nu zit de NAVO in wezen al vlakbij de Wolga en viel het in 2008 via Georgië ook Rusland aan.

Rusland had het NATO-lidmaatschap van Oekraïne omschreven als een rode lijn die niet mocht overschreden worden. Men lapte het zowel in Brussel als in Washington aan hun laars. De gevolgen kan men nu elke dag zien. Oekraïners worden gebruikt als pionnen in een luguber machtsspel over de nieuwe of de oude wereldorde.

De oorlog had zo vermeden kunnen worden had men in de EU en de VS de lef gehad om te zeggen dat Oekraïne nooit een lid van de NAVO zou worden. Een visie gedeeld door pakken westerse geostrategen die de westerse regeringen echter straal negeren.

(There would, of course, have to be iron-clad guarantees that NATO’s jurisdiction or forces would not move eastward.” Bron: U.S. Department of State, FOIA 199504567 (National Security Archive Flashpoints Collection, Box 38)

Liever stromen bloed en onbetaalbare energieprijzen dan het opgeven van de westerse controle over Oekraïne. Dat opgeven zou betekenen dat de staatsgreep van februari 2014 mislukt is. En dat wil men niet. Het toont hoe belangrijk de controle over Oekraïne is voor de NAVO. Het mag fortuinen kosten en veel Oekraïense mensenlevens.

NATO expansion document promise UK US Germany

Een document komende uit de Britse archieven waarin men duidelijk stelt dat de oostwaartse uitbreiding van de NAVO onaanvaardbaar is. Het document dateert van 6 maart 1991. Desondanks poogt men bij de NAVO en de westerse massamedia dit of te ontkennen of te minimaliseren. Het nep nieuws van onze media en zijn massa’s ‘factcheckers’.

En dan moet men bij de Venezolanen gaan smeken en goede woordjes doen bij de Iraanse ayatollahs, twee aartsvijanden waarmee Washington en in haar zog de vazallen van de EU al decennia in oorlog leven.

Sancties

Maar roepen op embargo’s en blokkades zal deze oorlog niet dichter bij haar einde brengen. Wil men in de EU Rusland echt uit het internationaal handelssysteem gooien? Leeft men zo in dromen? Neem diamant en Antwerpen. De meeste diamanten die men in Antwerpen koopt en verkoopt en laat slijpen komen van het Russische Alrosa, net geen monopolie op het ‘steentje’.

Bart De Wever hield zoals men kon verwachten deze week een vurig pleidooi tegen Rusland met Poetin als een nieuwe  Hitler. Maar wat met de diamant en zijn goede joodse vrienden? Gaat men hen ruïneren of uit Antwerpen jagen? Daar zal ongetwijfeld veel volk naar komen kijken.

Hetzelfde met de door de VS en EU opgelegde weigering van Boeing en Airbus om nog in Rusland te werken en te zorgen voor het onderhoud van de door hen aan Moskou verkochte vliegtuigen. Wie denken ze zo schade te berokkenen? Raad eens.

Maar Boeing en Airbus hebben Rusal, na China de grootste aluminiumproducent ter wereld, broodnodig. Een paar jaar geleden dacht de VS eraan om via allerlei nepbeschuldigingen Rusal op juridische wijze het gebruik van de dollar te ontzeggen. Al een paar dagen na die maatregel kwam de VS schoorvoetend en in stilte op haar beslissing terug.

En dan is er de voedselkwestie. Door de oorlog en de sancties zijn ‘s werelds twee grootste voedseluitvoerders uit de markt geduwd. Met het klassieke resultaat van hogere voedselprijzen die geleidelijk als het blijft aanslepen zullen zorgen voor voedseltekorten. Hoe gaat de EU dat oplossen?

Grote fiere natie

En dat simpel omdat men Oekraïne na de gelukte staatsgreep van 2014 dacht te kunnen verlossen van elke Russische invloed. Want voor de EU, NAVO en de VS moet Rusland kapot. Alsof Rusland dat zo maar zonder terug te slaan zou aanvaarden.

Russen zien zichzelf als lid van een grote fiere natie met een verleden waar ze erg trots op zijn. Welke natie niet trouwens? Sinds 1990 is men vanuit de NAVO echter gestaag bezig om Rusland verder te vernederen. Zo werden de Baltische staten lid van de EU maar Russisch sprekenden verloren er daardoor hun  stemrecht. Met steun van de EU want hier zwijgt onze media over.

Bart De Wever - Belz Antwerpen

Bart De Wever met zijn toenmalige schepenen op bezoek bij de Belz, een prominente clan binnen de joodse gemeenschap in Antwerpen. Wat gaat De Wever doen als men de handel van de EU met Rusland in diamant gaat verbieden?

Wil De Wever de Antwerpse verkiezingen winnen dan kan hij de steun van de joodse diamantairs heel goed gebruiken. Het als delicaat te bestempelen probleem kwam dit weekend eventjes in de media.

Hetzelfde doet zich nu voor in Oekraïne, een regio en nu land welke honderden jaren sinds de hereniging onder kozakkenleider Bohdan Zynovi Mychajlovytsj Chmelnytsky, die de Polen had verjaagd, in 1648 Russisch is. Met figuren als bijvoorbeeld schrijver Nikolaj Gogol en politicus Lev Trotski die beiden in Oekraïne geboren zijn.

Het was ook een vast deel van het Russische rijk in de periode tussen ongeveer 800, met de stichting van Kiev Rus, en de verovering door de Mongoolse Gouden Horde in de periode rond 1237. Met als hoogtepunt de kerstening op de Krim in 988 van vorst Vladimir de Grote uit Kiev. Een cruciaal ogenblik in de Russische cultuur toen het land een deel werd van het orthodoxe christendom.

Het ultranationalisme van groepen als Svoboda ontstond rond 1900 in de streek van het toen nog Oostenrijkse Lemberg/Lviv en was een marginale beweging die toen al uiterst gewelddadig was. Maar de stad was een smeltkroes van vele culturen wier rust verstoord werd door de oorlog van 1914-18 en het optreden van Bandera en zijn volgelingen.

Diepe haat

De rust zou nooit meer weerkeren. Want de haat van de ultranationalisten onder de Oekraïens sprekenden was een van diepe haat tegen de Polen. Rusland kwam pas in 1939 aan de beurt. Stepan Bandera werd ooit door een Poolse rechtbank zelfs ter dood veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de moord op de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Bronisław Pieracki.

Maar de komst van Nazi-Duitsland betekende dat het fascisme van Stepan Bandera zich met dezelfde haatdragende retoriek ook begon te richten tegen de Sovjetunie en zijn Russen. Geweten is dat fascistische groepen in Oekraïne en de Baltische staten nog gewelddadiger waren dan de SS en de Einsatzgruppen van het Duitse leger?

Stepan-Bandera_thumb1

Stepan Bandera fascisteleider uit Galicië. Men poogt in onze media de man zoveel mogelijk wit te wassen door onder meer te zeggen dat hij in 1942 in Duitsland was gevangen gezet. Onzin natuurlijk, alsof hij daarom minder moorddadig en fascistisch zou zijn.

Hij liep gewoon in de weg van Duitsland. Meer was dat niet. Zijn volgelingen hebben onder Duits bevel alleszins verder blijven moorden dat het een lieve lust was. Voor Hitler waren zij bruikbaar.

Maar die Sovjetunie won de oorlog en deed Duitsland als macht wegkwijnen. Geen nood echter want dit gewelddadig ultranationalisme kreeg al snel steun van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Neem Mykola Lebed, de rechterhand van Stepan Bandera, die men in geheime rapporten van de CIA ervan beschuldigde tijdens de Tweede Wereldoorlog minstens honderdduizend mensen, met veel Polen, te hebben doen vermoorden. Ook hij was betrokken bij de moord op Pieracki en kreeg hiervoor de doodstraf die echter zoals bij Bandera omgezet werd in levenslang.

De man leefde vanaf 1949 tot zijn dood in de VS zonder dat iemand een vinger naar hem uitstak. Hij stierf in 1998 in Pittsburgh en stond gans zijn leven in de VS onder bescherming van de CIA.

En als Oekraïne door het instorten van de Sovjetunie voor het eerst in haar geschiedenis een onafhankelijke natie wordt staan de volgelingen van Bandera klaar, geholpen met honderden miljoenen uit de VS, voor hun greep naar de macht.

Wat tot 1990 een eerder marginale beweging was die vooral was gesitueerd in Galicië groeide die dankzij het Westen uit tot een machtige beweging welke zich begin 2014 met geweld naar de macht schoot.

Het is dankzij die staatsgreep en de daarop volgende gewelddadige politieke zuiveringen die van de Russenhaat de leidende staatsideologie in Oekraïne maken. Voor Bandera moesten Russen uitgeroeid worden.

Een valstrik?

Merkwaardig daarbij is dat toen de vroegere president Viktor Joeshenko in 1990 Bandera uitriep tot nationale held de EU protesteerde. Hetzelfde in 2012 toen het Europees Parlement de fascistische groep Svoboda streng veroordeelde wegens haar virulente jodenhaat. De echtgenote van Joeshenko was een Amerikaanse diplomate.

Maar kort nadien begon men blijkbaar in Europa te beseffen dat men de zware jongens van Svoboda nodig had wou men een vaste greep op Oekraïne krijgen. En dus kregen we figuren als Herman Van Rompuy, toen voorzitter van de Europese ministerraad, en de liberale Europarlementsleden Guy Verhofstadt en Hans van Baalen die Svoboda kwamen ophitsen om de macht te grijpen.

De-Standaard-en-Novaya-Gazeta---Halv

Een verhaal uit 2014 in De Standaard over de toestand in de regio Donbass. Volgens die krant lag achter die krans een halve Russische brigade begraven die in Donbass actief was geweest en gesneuveld. ‘Per toeval’ had een fotograaf van die krant dat ontdekt. Een halve brigade is normaal meer dan 1.000 soldaten.

Novaya Gazeta wordt in onze media omschreven als een onafhankelijk dagblad dat kritisch is en kwaliteitsnieuws brengt. Ze wordt onder meer vanuit Nederland gefinancierd en is dus zeker niet onafhankelijk want om die subsidies te krijgen moet ze bij haar broodheren rapporteren. En die legt voorwaarden op. Als ik het goed begrijp heeft ze nog 4.500 abonnees. Commercieel en politiek dus een grote flop.

Dat Rusland dan toch Oekraïne aanviel hoeft dan ook niet te  verbazen (zie de tekst van John Mearsheimer onderaan). Een Russisch nationalisme kwam hier feitelijk onvermijdelijk in botsing met de Russenhaat van de Oekraïense ultra’s. Het gevolg zijn vele doden en massale vernielingen.

Met als vragen: Was men eerlijk toen de Duitse, Franse en Belgische leiders zegde dat ook Rusland nood heeft aan veiligheid? En wat wou men daarmee exact zeggen? Of was dit gewoon alleen maar een slecht theaterstuk van het duo Macron en Schultz?

Hierbij is het toch wel heel opvallend dat The Financial Times dit weekend neutraliteit voor Oekraïne als een goede zaak ziet. (1) Het klonk tot voor kort anders. Dan was het dat Oekraïne zelf zijn keuzes moet maken en dat Rusland zich daar niet mee moet bemoeien.  Met andere woorden: Rusland heeft al gewonnen.

Het wordt vermoedelijk iets als het bij de zogenaamde Cubaanse rakettencrisis van 1962 toegepast draaiboek. In wezen ging dit niet zozeer om die Cubaanse raketten maar om de Turkse-Amerikaanse luchtmachtbasis van de vlakbij de Sovjetunie gelegen stad Inçirlik waar de VS atoomraketten had geplaatst.

Nadien trok Rusland zijn raketten terug en de VS die van haar in Inçirlik. Maar dat laatste werd in onderlinge afspraak verzwegen. Wat een foute indruk gaf.

Nu zal men bij de NAVO en dus onze media zeggen dat men dankzij de dappere Oekraïners  en het eendrachtig en harde optreden van de EU met haar strafmaatregelen de Russen uit Oekraïne heeft verdreven. In Rusland zal men dan vooral over de neutraliteitsbelofte van Oekraïne hebben. Wat, samen met de taalkwestie, de voornaamste Russische eis was. Maar zo ‘wint’ iedereen.

Een andere vraag is natuurlijk wat Rusland hoopt te bereiken met deze oorlog. Klassieke rechtsgronden zijn er niet voor en de kleine man wordt weer het slachtoffer. Wil Rusland gans Oekraïne veroveren of blijft men tot aan de Dnjepr? Of wil men via een omsingeling van enkele grote steden druk uitoefenen op de lokale regering. Het lijkt dat laatste te zijn.

Een botsing van nationalisten

De basiseisen van Rusland zijn gekend: Oekraïne moet neutraal blijven – net zoals België na 1839 – en dus niet bij de EU en NAVO gaan, er komt een rem op de bewapening, men moet de huidige situatie rond de Krim en de Donbass erkennen en vooral het moet terug de volle rechten toekennen aan de Russischtaligen. Een taboe onderwerp in onze media. 

Wat wel zeker is is dat Rusland zich met deze aanval er zeker niet populairder op heeft gemaakt. Hoe dat juist zit is op dit ogenblik moeilijk in te schatten. En terwijl Zelenski zoals de vorige er door de VS geplaatste politici als Joeshenko en Poroshenko amper nog stemmen haalden leek ook Zelenski eveneens op de weg neerwaarts. De zoveelste uitgespuwde collaborateur.

Positief is wel dat zowel Rusland al de Oekraïense regering sinds kort water bij hun wijn deden. Moskou wil met Zelenski verder en Zelenski ziet plots wat in neutraliteit en het erkennen van de Krim als Russisch en de Donbass als een onafhankelijke staat. Maar de politiek van Zelenski is als die van een windhaan en zijn zijn verklaringen geloofwaardig? .

Een wel heel drastische koerswijziging van de regering in Kiev. Maar gezien de Russenhaat als leidende ideologie wat met de culturele eisen rond de taal? En hoe reageren de Oekraïense ultra’s hierop? Men had deze oorlog simpel kunnen voorkomen door Rusland veiligheidsgaranties te geven maar men weigerde dat.

Integendeel men steunde sinds 1990 alle mogelijke Russenhaters zowel in de Baltische staten als in Oekraïne. En dan was er nog de mislukte staatsgreep in Wit-Rusland want ja Loekasjenko is een, zegt men in de EU, dictator en die dient opgeruimd en vervangen door een figuur gesteund door de NAVO.

Wat we hier zien is het gevecht om een nieuwe wereldorde die of unipolair of multipolair zal zijn. Dat men bij ‘aartsvijanden’ moet gaan smeken toont echter de zwakte van de VS. En dat er na Oekraïne nog oorlogen rond dit probleem gaan gevoerd worden zijn is zeer goed mogelijk. We gaan door een periode met heel veel turbulentie.

Willy Van Damme

1) The Financial Times, 12 maart 2022, ‘Path to peace – Talk of neutrality status offers glimmer of hope‘. Daniel Dombey, Ben Hall en Jean Yackley.

EXTRA

John Mearsheimer over Oekraïne. Dat soort stemmen zal je normaal hier in België of Nederland nooit lezen of horen. Men zou eens iets teveel te weten komen.

John Mearsheimer on why the West is principally responsible for the Ukrainian crisis – The political scientist believes the reckless expansion of NATO provoked Russia

Mar 11th 2022

The war in Ukraine is the most dangerous international conflict since the 1962 Cuban missile crisis. Understanding its root causes is essential if we are to prevent it from getting worse and, instead, to find a way to bring it to a close.

There is no question that Vladimir Putin started the war and is responsible for how it is being waged. But why he did so is another matter. The mainstream view in the West is that he is an irrational, out-of-touch aggressor bent on creating a greater Russia in the mould of the former Soviet Union. Thus, he alone bears full responsibility for the Ukraine crisis.

But that story is wrong. The West, and especially America, is principally responsible for the crisis which began in February 2014. It has now turned into a war that not only threatens to destroy Ukraine, but also has the potential to escalate into a nuclear war between Russia and nato.

The trouble over Ukraine actually started at nato’s Bucharest summit in April 2008, when George W. Bush’s administration pushed the alliance to announce that Ukraine and Georgia “will become members”. Russian leaders responded immediately with outrage, characterising this decision as an existential threat to Russia and vowing to thwart it. According to a respected Russian journalist, Mr Putin “flew into a rage” and warned that “if Ukraine joins nato, it will do so without Crimea and the eastern regions. It will simply fall apart.” America ignored Moscow’s red line, however, and pushed forward to make Ukraine a Western bulwark on Russia’s border. That strategy included two other elements: bringing Ukraine closer to the eu and making it a pro-American democracy.

These efforts eventually sparked hostilities in February 2014, after an uprising (which was supported by America) caused Ukraine’s pro-Russian president, Viktor Yanukovych, to flee the country. In response, Russia took Crimea from Ukraine and helped fuel a civil war that broke out in the Donbas region of eastern Ukraine.

Javelin---Oekraiensleger-traint-met-

De VS heeft een geschatte 5 miljard dollar uitgegeven aan de uitbouw van het Oekraïense leger. Hier trainen ze het Oekraïense leger met de Javelin, een Amerikaanse antitankwapen. 

The next major confrontation came in December 2021 and led directly to the current war. The main cause was that Ukraine was becoming a de facto member of nato. The process started in December 2017, when the Trump administration decided to sell Kyiv “defensive weapons”. What counts as “defensive” is hardly clear-cut, however, and these weapons certainly looked offensive to Moscow and its allies in the Donbas region. Other nato countries got in on the act, shipping weapons to Ukraine, training its armed forces and allowing it to participate in joint air and naval exercises. In July 2021, Ukraine and America co-hosted a major naval exercise in the Black Sea region involving navies from 32 countries. Operation Sea Breeze almost provoked Russia to fire at a British naval destroyer that deliberately entered what Russia considers its territorial waters.

The links between Ukraine and America continued growing under the Biden administration. This commitment is reflected throughout an important document—the “us-Ukraine Charter on Strategic Partnership”—that was signed in November by Antony Blinken, America’s secretary of state, and Dmytro Kuleba, his Ukrainian counterpart. The aim was to “underscore … a commitment to Ukraine’s implementation of the deep and comprehensive reforms necessary for full integration into European and Euro-Atlantic institutions.” The document explicitly builds on “the commitments made to strengthen the Ukraine-u.s. strategic partnership by Presidents Zelensky and Biden,” and also emphasises that the two countries will be guided by the “2008 Bucharest Summit Declaration.”

Unsurprisingly, Moscow found this evolving situation intolerable and began mobilising its army on Ukraine’s border last spring to signal its resolve to Washington. But it had no effect, as the Biden administration continued to move closer to Ukraine. This led Russia to precipitate a full-blown diplomatic stand-off in December. As Sergey Lavrov, Russia’s foreign minister, put it: “We reached our boiling point.” Russia demanded a written guarantee that Ukraine would never become a part of nato and that the alliance remove the military assets it had deployed in eastern Europe since 1997. The subsequent negotiations failed, as Mr Blinken made clear: “There is no change. There will be no change.” A month later Mr Putin launched an invasion of Ukraine to eliminate the threat he saw from nato.

This interpretation of events is at odds with the prevailing mantra in the West, which portrays nato expansion as irrelevant to the Ukraine crisis, blaming instead Mr Putin’s expansionist goals. According to a recent nato document sent to Russian leaders, “nato is a defensive Alliance and poses no threat to Russia.” The available evidence contradicts these claims. For starters, the issue at hand is not what Western leaders say nato’s purpose or intentions are; it is how Moscow sees nato’s actions.

Salafisten-in-Ukrane---2015_thumb1

Ook de salafistische vrienden uit Syrië kwamen wel eens op bezoek in Oekraïne. Zoals die Oekraïense vrienden ook in Hongkong die amok makende jongeren kwamen steunen in hun vernielzucht. 

Mr Putin surely knows that the costs of conquering and occupying large amounts of territory in eastern Europe would be prohibitive for Russia. As he once put it, “Whoever does not miss the Soviet Union has no heart. Whoever wants it back has no brain.” His beliefs about the tight bonds between Russia and Ukraine notwithstanding, trying to take back all of Ukraine would be like trying to swallow a porcupine. Furthermore, Russian policymakers—including Mr Putin—have said hardly anything about conquering new territory to recreate the Soviet Union or build a greater Russia. Rather, since the 2008 Bucharest summit Russian leaders have repeatedly said that they view Ukraine joining nato as an existential threat that must be prevented. As Mr Lavrov noted in January, “the key to everything is the guarantee that nato will not expand eastward.”

Tellingly, Western leaders rarely described Russia as a military threat to Europe before 2014. As America’s former ambassador to Moscow Michael McFaul notes, Mr Putin’s seizure of Crimea was not planned for long; it was an impulsive move in response to the coup that overthrew Ukraine’s pro-Russian leader. In fact, until then, nato expansion was aimed at turning all of Europe into a giant zone of peace, not containing a dangerous Russia. Once the crisis started, however, American and European policymakers could not admit they had provoked it by trying to integrate Ukraine into the West. They declared the real source of the problem was Russia’s revanchism and its desire to dominate if not conquer Ukraine.

My story about the conflict’s causes should not be controversial, given that many prominent American foreign-policy experts have warned against nato expansion since the late 1990s. America’s secretary of defence at the time of the Bucharest summit, Robert Gates, recognised that “trying to bring Georgia and Ukraine into nato was truly overreaching”. Indeed, at that summit, both the German chancellor, Angela Merkel, and the French president, Nicolas Sarkozy, were opposed to moving forward on nato membership for Ukraine because they feared it would infuriate Russia.

The upshot of my interpretation is that we are in an extremely dangerous situation, and Western policy is exacerbating these risks. For Russia’s leaders, what happens in Ukraine has little to do with their imperial ambitions being thwarted; it is about dealing with what they regard as a direct threat to Russia’s future. Mr Putin may have misjudged Russia’s military capabilities, the effectiveness of the Ukrainian resistance and the scope and speed of the Western response, but one should never underestimate how ruthless great powers can be when they believe they are in dire straits. America and its allies, however, are doubling down, hoping to inflict a humiliating defeat on Mr Putin and to maybe even trigger his removal. They are increasing aid to Ukraine while using economic sanctions to inflict massive punishment on Russia, a step that Putin now sees as “akin to a declaration of war”.

Stadhuis-Kiev-7de-verdieping---Cijfe

Het stadhuis van Kiev een goeie maand na de staatsgreep van februari 2014. Zie o.m. het cijfer 88 dat verwijst naar Hitler en de zwart-rode vlag van de UPA, het Oekraïense fascistenleger uit de tweede wereldoorlog. Wie goed oplet kan in de beelden van o.m. de VRT die zwartrode vlag tegenwoordig regelmatig zien.

America and its allies may be able to prevent a Russian victory in Ukraine, but the country will be gravely damaged, if not dismembered. Moreover, there is a serious threat of escalation beyond Ukraine, not to mention the danger of nuclear war. If the West not only thwarts Moscow on Ukraine’s battlefields, but also does serious, lasting damage to Russia’s economy, it is in effect pushing a great power to the brink. Mr Putin might then turn to nuclear weapons.

At this point it is impossible to know the terms on which this conflict will be settled. But, if we do not understand its deep cause, we will be unable to end it before Ukraine is wrecked and nato ends up in a war with Russia. ■

John J. Mearsheimer is the R. Wendell Harrison Distinguished Service Professor of Political Science at the University of Chicago.

27 gedachten over “Iemand nog wat olie?

  1. 1992 moet 1962 zijn, nietwaar?
    Verzorg je Willy! Als zou het maar zijn om deze blog te blijven volgen. Al zal ik niet soms akkoord kunnen gaan, je werk is hiervoor te belangrijk.
    aV

    Antwoord:

    Zoals je misschien al hebt kunnen opmerken is het sindsdien aangepast. Je las het stuk duidelijk met veel aandacht. Bedankt.

    Willy Van Damme

  2. “Als de Palestijnse volksnationalist Jesus niet was vermoord in 33 door de met de Romeinen collaborerende Joden waren de miljoenen Amerikaanse Indianen van 1492 tot nu niet uitgemoord met de zegen van de volgelingen van deze Jesus zijn sekte”. “De enige goeie indiaan is een dode indiaan”. Hiermee persifleer ik jou stijl.
    Met verdraaide contexten bewijs je alles en niets.
    Als er geen journalisten in oorlogsgebied waren zouden we vandaag niet weten dat Poetin een massamoordenaar is (geworden) die vrouwen, noch kinderen, jounalisten noch burgers ontziet- en niet alleen in Oekraïne – om zijn machtshonger te stillen.
    Je blog is opnieuw de tunnelvisie van een toeschouwer die, met een gekleurde bril en vanop een veilige afstand, zijn vooringenomen stellingen tracht te bewijzen. Met journalistiek of geschiedschrijving heeft dit zeer weinig vandoen. Dat is jammer want hier en daar zeg je wel zinvolle dingen natuurlijk, maar de saus is steeds zo zuur.
    Betrouwbare journalistiek en/of geschiedschrijving laat ruimte voor nuance, belicht verschillende standpunten, visies en feiten. Jouw knip en plakwerk is dat zelden.
    Maar ik vrees dat je dat niet (meer) beseft.
    Johan Baert

    Antwoord:

    Ha nu kun je van Poetin een massamoordenaar maken want hij voert oorlog. Dat deed hij al in het geval van Tsjetsjenië nadat hij president werd. De hoofdstad Grozny toen gezien? Maar hier had hij steviger rechtsgronden.

    Verder heeft België sinds 1990 meegedaan aan de oorlogen tegen Joegoslavië, Afghanistan, Irak, Syrië, Jemen en Libië waarbij vermoedelijk vele miljoenen mensen omkwamen.

    Soms zoals met Libië gebeurde dit met unanieme parlementaire steun. Dus waren Dehaene, Verhofstadt, en Van Rompuy & co en zelfs onze parlementairen massamoordenaars. De eerste journalist van de massamedia die dat schijft in zijn krant op zijn radio- en televisiezender laat horen krijgt een bak bier.

    En geen van die landen vormden enige bedreiging voor België. Het argument dat Rusland inriep. Als U liever De Standaard & co gelooft dan doet U dat maar. Ik kijk verder.

    Willy Van Damme

    • Doe er van mij maar een bak bier bij.
      Johan Smekens

      Antwoord:

      We gaan hier nog zat worden.

      Willy Van Damme

  3. Het antwoordt van president Maduro op de vraag om olie aan Amerika te leveren was ook om in te lijsten: Geef eerst al ons gepikte goud terug en zet alle sancties tegen ons land stil, dan praten we verder.
    Matt

    Antwoord:

    Het bewijst in welke moeilijke positie het Westen zit. Dit weekend hoorde ik De Croo in de kwestie van de energiebevoorrading zeggen dat men toch niet onze begroting gaat ruïneren. En Bart de Wever zal wel al eens naar het steentje gekeken hebben.

    Willy Van Damme

  4. Willy,

    Je schrijft: ‘En zeker even opvallend is dat we in onze media plots positieve geluiden zien verschijnen dat een akkoord met Iran en haar nucleair programma nabij is.’
    Krijgt Iran nu de vrije hand om atoombommen te ontwikkelen ?

    Maar wat zou Israel daar van denken ? Blijkbaar wisten ze hiervan en zijn ze ‘not amused’.
    Zie https://www.debka.com/israels-leaders-split-three-ways-on-iran-tehran-promises-fresh-ideas-for-vienna-talks/
    Een ‘proactieve ingreep’ dus !

    En om het nog erger te maken: Iran/Hezbollah denken blijkbaar op hun beurt aan een proactieve-proactieve ingreep (eerste verkenningsdrones op 16 jaar tijds boven Galilea).
    https://www.debka.com/flying-object-from-lebanon-blown-up-over-galilee-by-iron-dome/
    Assur Banibal

    Antwoord:

    Er is nooit de minste aanwijzing gevonden die toonde dat Iran interesse had voor het atoomwapen. Het was deels de achterdocht van Israël, die zelf de atoombom bezit, en de VS die zorgde voor die sfeer.

    De verhalen waren zoals men in de VS goed wist gebaseerd op leugens, verdraaiingen en halve waarheden. Voor Israël en ook de VS was het echter een methode om via het IAEA zo de militaire en technologische toestand van het land beter in de gaten te kunnen houden.

    Dat was de reden dat Hillary Clinton toen dat nucleair verdrag met Iran ondertekende. Een kwestie van legale spionage. Bij het Israëlische legerleiding en de veiligheidsdiensten waren dan ook kwaad dat Donald Trump onder aanstoken van Benjamin Netanyahu dat contract toen verbrak. Ze werden plots blind.

    En ja, Hezbollah wordt steeds sterker. Het is een probleem waarmee Israël geen blijf weet.

    Willy Van Damme

  5. Voor een beter inzicht: olie is niet zomaar olie. Blijkt dat er verschillen zijn in de soorten aardolie die meer en andere minder geschikt zijn voor sommige chemische processen. Bekijk de aardolie die niet als brandstof voorbestemd is maar als grondstof voor de scheikundige nijverheid. Dit is de reden waarom de U.S.A. zo’n grote afnemer zijn/waren van de typische soort Russische olie. Je kan die niet vervangen door meer op te pompen bij de Arabieren, want het is een andere type. Die andere soort zit ook in Venezuela. Dit is nodig om de demarche te begrijpen.

    Het Amerikaanse denken is gebaseerd op de Clinton-doctrine: “het recht van de Verenigde Staten om militair in te grijpen om hun ‘vitale belangen’ veilig te stellen, waaronder ‘het verzekeren van onbelemmerde toegang tot belangrijke markten, energievoorraden en strategische hulpbronnen.”
    De Angelsaksen zijn dus gewoon, naar aloude traditie rovers: maken een voor de USA gunstig voorstel, niet akkoord, dan sturen ze hun leger.
    De politiekers uit de vazallanden van de E.U. ijveren om ter best om in het koor hun meesters in Washington bij te treden.
    Voor mij als kleine man ben ik gedegouteerd door de dubbele standaard, de selectieve moraal, de hypocresie, de huichelarij. Zoals het indiaans opperhoofd zei: blanke man heeft een gespleten tong.
    Dank u Mijnheer Willy.
    Luc Lepoudre

    Antwoord:

    Kijk als ze al in het publiek zeggen dat China naar hen moet luisteren in de kwestie van Oekraïne of dat ze anders slaag krijgen dan moet men toch wel vermoeden hoe ze bijvoorbeeld Nederland en België aanpakken. Gunfight at the OK Corral!!

    Er zijn inderdaad veel soorten aardolie. Vandaar dat heel groter olieproducenten soms van elders olie invoeren. Je heb lichte en zwaardere soorten, je hebt er waarmee je kerosine kan maken en met veel zwavel of niet.

    Willy Van Damme

  6. Asselineau sonne l.alarme pour la paix en Ukraïne https://YouTube.be TXamO5KKKHB die man durft de oorzaken te benoemen en de verschrikkelijke gevolgen die als een boemerang het westen zullen treffen.we weten dat de NAVO niet direct een vredelievende instelling is kijken we wat ze in’t verleden voor “goeds “ hebben gedaan,de Russen zijn ook geen heiligen, maar heel het in brand steken van het midden oosten om de zogenaamde democratie te brengen staat wel op het conto van Amerika, met hulp van het gedwee westen.
    Rit Dekeyser

    Antwoord:

    In het spel van de internationale diplomatie is ethiek onbestaande. Het gaat hem om macht en om niets anders. En inderdaad vergeleken met wat het Westen de voorbije decennia deed in het Midden-Oosten is dat wat nu gebeurt in Oekraïne een picknick. Hoeveel miljoenen slachtoffers er al vielen is onbekend.

    Fameus is het interview op CBS in het nieuwsmagazine 60 minutes waar Madeleine Albright, ex-minister van Buitenlandse Zaken de vraag werd gesteld of de 500.000 Iraakse kinderen die stierven door het door haar geïntroduceerde embargo het waard waren. Haar antwoord was ja.

    Het is diezelfde dame die recent in De Morgen meende Rusland les te komen geven over de oorlog in Oekraïne. Het zegt alles over de kwaliteiten van De Morgen. Te slecht voor het toilet.

    Willy Van Damme

  7. Geachte heer,

    Ik blijf uw teksten, waarvoor ik u dank, met aandacht lezen. Ze doen mij nadenken over de absurde en chaotische wereld waarin ik leef.

    In welk een ellendig sukkelstraatje is de mensheid toch verzeild geraakt. Ondanks alle geleerdheid en hoge diploma’s lukt het maar niet om te beseffen dat al dat oorlogsgedoe tot niets leidt. Hebt u enig idee wat deze oorlog in Oekraïne ons weer zal kosten aan energie, materialen, heropbouw? Niemand denkt er blijkbaar aan dat onze planeet uitgeput raakt. Men vecht en maakt ruzie voor de laatste druppel, en weer maar eens wordt het smeulende vuur van haat en wraak van nieuwe brandstof voorzien voor een volgende oorlog. Het is duidelijk dat we de verkeerde leiders hebben, maar we laten hun verziekte geesten vrij spel. Onbegrijpelijk dat Hitler ons niets heeft geleerd.

    Regelmatig ga ik op bezoek bij familie in Ieper. Iedere keer ga ik er naar de Last Post luisteren en overloop ondertussen de vele namen gebeiteld op de muren. Jonge mensen aan flarden geschoten, gestorven met het idee dat ze het voor een betere wereld deden. Vandaag zien we weer maar eens dat hun offer zinneloos was, maar we begrijpen het niet. We begrijpen de woorden op de Ijzertoren in Diksmuide niet. Nooit meer oorlog!

    Hoogachtend,

    Segher Marc

    Antwoord:

    De wijze waarop men beleid maakt tart elke verbeelding. Het is als schieten van de heup. Emoties en nog eens emoties, veel meer is dat niet. Pas nu begint men te beseffen dat die twee landen zorgen voor ons voedsel.

    Men zit gewoon in de hand te bijten die instaat voor ons eten. De waarschuwing deze week van Fevia, de federatie van onze voedingsbedrijven, over de situatie die voor het eerst zorgde voor een alarm. En nochtans is dat geen geheim. Men had er blijkbaar niet aan gedacht.

    Het verhaal van premier Alexander De Croo vandaag dat men voor energie niet van Rusland mag afhankelijk zijn is dan ook een Belgenmop. Men mag blijkbaar voor onze voedselbevoorrading er wel afhankelijk van zijn. Ik vermoed dan ook dat eens het zaaiseizoen er is de oorlog gedaan zal zijn.

    Willy Van Damme

  8. Het kan verkeren:van een land,onder Tump,dat volledig onafhankelijk was van energieinvoer,naar gaan smeken voor olie onder Biden!!! Met de billen bloot gaan noemt men dat!!Was het niet volledig eens met Trump maar je ziet maar!
    Nog een beetje en hij moet die pijplijn terug openen met Canada!!!
    Emile De Roy

    Antwoord:

    Het is complete waanzin. Vandaag kopte The Financial Times dat het afziet van zijn plannen voor onderhandelingen met Maduro. De manier waarop Washington Caracas benaderde is goed voor een stukje in Monty Python.

    Hun houding tegenover Venezuela is diezelfde als tegen China dat men bij gesprekken gisteren bedreigde wegens haar steun aan Rusland. Het was volgens Washington, zoals de FT schreef, een ‘grondige discussie’. Men is dus juist niet op de vuist gegaan. Wat dacht men dat Caracas en Beijing zouden zeggen?

    Het doet denken aan de wijze waarop de Britten in de achteinde en vooral negentiende eeuw hen benaderden. China is als Rusland en anderen een zeer trotse natie die fier is op haar verleden. Wat men er ook van mogen denken. Maar dit is niet 1800 maar 2022. Kan iemand dat Washington duidelijk maken?

    En dan de beste grap. De Britse premier Boris Johnson gaat naar Saoedi-Arabië om hen te vragen toch wat meer olie op te pompen. Dit nadat men dit weekend schande had gesproken over de 81 executies van dit weekend. Londen heeft er plots het ‘licht’ gezien en het deksel op de neus gekregen.

    En als ik het goed begrijp gaat men nu niet minder maar maar gas oppompen in Groningen. Ook kan men de sluiting van de kerncentrales in Duitsland en België op hun buik schrijven. En leve de Poolse en Duitse bruinkool. We zitten met een zootje zich illusies makende imbecielen.

    Willy Van Damme

  9. Biden is vlg. mij als de dood dat Rusland, China en India goede relaties aanknopen want dan is de leidersrol van de VS,economisch en militair uitgepeeld!!En nu tracht Biden de EU nog in oorlog te storten om zijn eigen hachje te redden!!
    Emile De Roy

    Antwoord:
    Toen Australië, Indië, Japan en de VS met elkaar aan tafel zaten er spraken over een QUAD sprak een blad als de Financial Times over een nieuwe zeer machtige militaire alliantie de Rusland en China zou breken.

    Een zoveelste illusie van dat soort media. Het werd niets en nu koos het de kant van Rusland. Ik ben benieuwd welke druk de VS uitoefende op New Delhi. Het moet veel geweest zijn en tevergeefs. Wel blijven de relaties tussen China en Indië een groot probleem.

    Willy Van Damme

  10. Ook het schalie gas speelt een grote rol,usa willen met hun schalie gas grootste uitvoerder worden van gas op vw dat de prijs van natuurlijk gas hoog blijft. Zoon van Biden was op dit terrein actief in Oekraïne.
    Het ga je goed. Met hartelijke groet.
    Pdv

    Antwoord:

    Schaliegas is duur en milieutechnisch slecht. Alle fossiele brandstoffen hebben zo hun nadeel maar schaliegas is in zoverre mijn informatie gaat de slechtste vorm van gaswinning.

    Maar men maakt hier geen rationale keuzes maar een die in essentie gebaseerd is op emoties. Op dit ogenblik verwarmt Oekraïne zich voor 100% met gas dat Russisch is. Dat wordt dan maar verzwegen. Ondertussen zit men Duitsland aan te klagen omdat het Russisch gas blijft gebruiken. Logica = 0.

    Willy Van Damme

  11. Beste Willy

    (1) “Zo werden de Baltische staten lid van de EU maar Russisch sprekenden verloren er daardoor hun stemrecht. … Hetzelfde doet zich nu voor in Oekraïne”

    Dat ‘probleem’ wordt momenteel opgelost door Poetin. Het overwegend Russisch sprekende Mariupol, Odessa, Kherson… worden met de grond gelijk gemaakt.

    (2) “Een Russisch nationalisme kwam hier feitelijk onvermijdelijk in botsing met de Russenhaat van de Oekraïense ultra’s. ”

    Je had ook kunnen schrijven dat de Groot-Russische gedachte van imperialist Putin botst op de soevereiniteitsgedachte van de Oekraïners. Het merendeel van bevolking heeft voor onafhankelijkheid gestemd, incl. de Russisch sprekenden.

    En waarom zou de haat enkel uitgaan van ‘de Oekraïners’ tav de ‘de Russen’ ? Het lijkt me dat Putin er ook iets van kent. Het huidige conflict lijkt me meer en meer op een strafexpeditie te gelijken.

    Mvg
    Danssaert

    Antwoord:

    De NAVO wou geen veiligheidsgaranties geven aan Rusland en hen dus verder bedreigen door de NAVO uit te breiden tot vlakbij de Wolga. Wat zowat elke geostrateeg voorspelde is dan ook gebeurt: een oorlog.

    En uiteraard gaat ook Rusland zoals elke andere oorlogvoerende natie of regio daar met de heel vuile voeten door. Rusland heeft jaren zich strikt legalistisch gedragen zoals bleek uit de aanval van Georgië op Zuid-Ossetië. Nu zijn de handschoenen uit.

    En uiteraard zijn hier twee botsende nationalistische visies en zijn de Oekraïners, welke taal die ook spreken, de pineut. Ik ken geen enkele andere oorlog. Maar had de NAVO die garanties gegeven zoals Rusland die nu alsnog gaat krijgen dan is mijn stelling dat er geen oorlog was geweest.

    Maar voor de NAVO is dit fantastisch. Oekraïne was een land dat in twee was gedeeld. Dankzij deze oorlog is het goed mogelijk dat die tweedeling nu voorbij is en de NAVO hier zo wel gewonnen heeft. De toekomst zal dit echter uitwijzen. De oorlog van de VS/NAVO met Rusland gaat echter verder.

    Willy Van Damme

  12. Nu gaat Biden blijkbaar ook al bepalen wat een land, China, wel of niet mag zeggen of doen over Rusland!! Is die nu werkelijk ook een rel aan het uitlokken met China???
    Emile De Roy

    Antwoord:

    De VS denken nog altijd dat zij de leider van de wereld zijn die moeten bepalen wat anderen doen en denken. Toen men in Zaventem een Amerikaans zakenman arresteerde werd die door de Kortrijkse procureur na een telefoontje van de ambassadeur al de dag nadien vrijgelaten.

    Willy Van Damme

  13. Het is een trapladdertje: eerst de Oekraïne, vandaar hogerop Rusland, en dan China kunnen vastgrijpen. Maar als de klus tegen 2030 niet geklaard is dan is het te laat.
    Luc Lepoudre

    Antwoord:

    De neoconservatieven met o.m. die Robert Kagan pogen met alle mogelijke middelen de wereld onder hun voeten te krijgen. Die tijd is echter voorbij en eens zullen ze het beseffen. De vraag is alleen hoe lang dat nog gaat duren. Ik vrees het ergste.
    Willy Van Damme

  14. Jaren heb ik al die Willy-leugens gelezen over het land waar ik woonde. Over de onderdrukte Russen en het verbod van het Russisch dat ik elke dag hoorde en gebruikte zonder er ooit een opmerking over te krijgen. Over de staatsgreep, terwijl elke verkiezing er door OVSE waarnemers gevolgd werd. Willy gaat het nooit hebben over de OVSE en Rusland want dan zou hij moeten toegeven dat Poetin een ordinaire dictator is. Nu had ik wel gedacht dat de gebeurtenissen van de afgelopen weken hem tot enige bescheidenheid ging brengen. Maar nee, de “journalist” die nooit ter plaatse is heeft het niet over de duizenden doden bij de massabombardementen. Over het systematisch bombarderen van burgers. We gaan toch niet toegeven dat we fout waren? Wat Willy verontwaardigt is het onverantwoord gedrag om burgers wapens te geven om hun land te verdedigen. Dat de grote leider van Willy dreigt met het gooien van een atoombom zal wel uitgelokt zijn zeker? En als hij het doet en Willy leeft nog dan zal er toch iemand zijn die het normaal vindt. Soms vraag ik mij af hoe laag kunnen die Poetinfans zinken? Blijkbaar nooit zo laag dat ze verhuizen naar hun heilstaat. Ik heb nog een liedje dat ze gezongen hebben in 2017 voor de grote leider. De kinderen hadden tenminste door dat hij zijn grote eindstrijd ging starten toen er vrede was in de wereld. https://youtu.be/AR7eMWM9wkQ

    Antwoord:

    Zoals je misschien hebt kunnen lezen heb ik het al gehad over de bombardementen en de inval van Rusland. Maar dat U hier ontkent dat er een gewelddadige staatsgreep is geweest en men toen de oppositie ertegen met geweld neersloeg. Om maar een voorbeeld te noemen: Odessa.

    Waarna men dan maar ‘verkiezingen’ hield. Ik heb nooit geschreven dat het spreken van Russisch verboden is. Hoe zou men dat immers doen? In Galicië is dat wel geen aanrader hoor. En als men wapens uitdeelt dan dient men dit volgens strikte regels te doen en niet lukraak zoals in het begin zeker gebeurde.

    Verder kreeg ik nog deze week een rapport van de OVSE over de toestand in Donbass. Moet ik er stukjes over voorlezen? Kijk, Oekraïne is een ramp met aan het hoofd de VS en een stel door hen aangestelde dieven. Succes ermee.

    Willy Van Damme

    • Er is nooit een coup geweest omdat president Yanukovych legitiem afgezet is door het parlement. De tijd van de absolute monarchen, stijl Poetin is voorbij in Europa.

      Maar als je wil weten waarom iedereen in Kyiv ervan overtuigd was dat Yanukovych geen (eerlijke) verkiezingen meer ging organiseren dan moet je naar het burgemeesterschap kijken van Kyiv, dat een rechtstreeks verkozen functie is. De legitiem verkozen burgemeester trad af in 2012. In plaats van nieuwe verkiezingen die zijn partij zeker ging verliezen te organiseren benoemde hij iemand van zijn partij als interim en startte dan eindeloos vertragingsacties tot in het absurde toe. Pas na de revolutie kon er terug een burgemeester verkozen worden, samen met een nieuwe president.

      Extreem rechts haalt in Oekraïne maar 2-4% bij de verkiezingen, dus onder de kiesdrempel. Veel minder dan in extreem rechts Vlaanderen. Azov is één van de weinige puur Russisch sprekende legereenheden. Ze zijn als des duivels afgeschilderd in de Russische propaganda, van Anti Nazi Poetin die zelf een zuivere fascist is. Ze weten dat ze op een paar na, om misbruikt te worden voor de pers, allemaal gaan vermoord worden. Het resultaat is een heroïsch verzet tegen een superieur leger. Daar zitten zeker extreem rechtse elementen in. Maar er is ook veel bravoure omdat ze de Russische propaganda volgen. Door een SS symbool te laten tatoeëren bijvoorbeeld weten ze, dat overgave onmogelijk wordt omdat ze door de Russen hiervoor zullen gedood worden.

      Waar U systematisch in slaagt is kleine details eruit pikken en die dan te verheffen tot belangrijke feiten en ondertussen abstractie maken van de belangrijke feiten. Hieronder een lijstje van Paul Cordy van internationaal rechtelijke relevante feiten.

      Omdat er om de haverklap wel iemand met de “gebroken beloftes aan Rusland” afkomt, nog eens op een rijtje welke verdragen (geen vage en nauwelijks bewijsbare beloftes maar door beide landen ondertekende verdragen en akkoorden) al sinds 2014 door Rusland geschonden worden:
      – Slotverklaring van de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa (1975 en volgende jaren) ondertekend door zowel Rusland als Oekraïne als opvolgingsstaten van de Sovjetunie waarbij de ondertekenende staten vastleggen geen geweld tegen andere staten te zullen gebruiken. Geschonden door annexatie van de Krim en ondersteunen van de gewapende opstand in de Donbas
      – Memorandum van Boedapest (1994) waarbij Oekraïne alle kernwapens op Oekraïens grondgebied aan Rusland overdraagt in ruil voor de garantie dat Rusland het territorium van de staat Oekraïne zal garanderen. Geschonden door annexatie van de Krim.
      – Russisch-Oekraïens Vriendschapsverdrag (1997) waarbij Rusland en Oekraïne vastleggen elkaars territoriale integriteit te garanderen en elkaars grenzen te respecteren. Geschonden door annexatie van de Krim.
      -Akkoorden inzake de Zwarte-Zeevloot (1997): definitieve verdeling van de Zwarte Zeevloot en de verhuur van de militaire basis van Sevastopol door Oekraïne aan Rusland. Deze huur werd in 2010 verlengd tot 2042. Naast een huurprijs sprak dit verdrag ook een maximum af voor de Russische militaire aanwezigheid op de Krim waarbij Rusland geen troepen mocht verplaatsen buiten de militaire bases zonder dit te coördineren met de Oekraïense overheid. Geschonden door de bezetting en daaropvolgende annexatie van de Krim.
      – De Minsk-akkoorden (2014, 2015) waarbij Luhansk en Donetsk binnen Oekraïne bleven en de grens tussen Rusland en Oekraïne onder Oekraïense controle zou blijven. Door de erkenning van beide volksrepublieken werden deze akkoorden definitief onmogelijk gemaakt.
      – Art. 2.4 Handvest Verenigde Naties (1945 – zowel Rusland in opvolging van de Sovjetunie als Oekraïne zijn oprichtende leden van de VN.) waarbij leden afzien van geweld tegen elkaar en de territoriale integriteit respecteren van andere staten. Geschonden door annexatie van de Krim en de huidige invasie.
      Luc Vancraen

      Antwoord:

      Er is inderdaad een parlementaire stemming over zijn afzetting geweest. In de aanwezigheid van gewapende vechtersbazen en zelfs dan had men nog niet voldoende stemmen. U bent een grapjas en op uw andere opmerkingen zal ik niet reageren. Ik heb wel wat anders te doen dan fantasten te beantwoorden.

      Willy Van Damme

      • – Extreem rechts in Oekraine haalt bij nationale verkiezingen al lang niet meer de kiesdrempel (ze schommelden tussen de 2 en 3%)
        – Ook de Donbas heeft Azov bataljons, met name Russian National Unity, The Other Russia, Eurasian Youth Union…
        – Ook Rusland heeft extreem rechtse milities, één ervan wordt oogluikend toegestaan door Putin, de Russian Imperial Movement. Zou trainingskampen in Rusland organiseren voor extreem rechtse groeperingen uit West-Europa, ondermeer voor het Zweedse Nordic Resistance Movement. Die laatste hebben bomaanslagen gepleegd in Zweden. (https://icct.nl/publication/the-russian-imperial-movement-rim-and-its-links-to-the-transnational-white-supremacist-extremist-movement/)

        Danssaert

        Antwoord:

        Dat klopt en bleek de dag na de met verkiezingen die Poroshenko aan de macht brachten. Ze waren ook niet meer nodig en kunnen hun geweld nu kwijt aan het front. Maar de invloed zit elders. En inderdaad ook Rusland heeft zijn smeerlappen; Kadyrov bijvoorbeeld komt dichtbij. Die groep ken ik niet.

        Willy Van Damme

  15. Beste Willy,
    Een litanie van bombastische leugens en verdraaiingen van historische feiten kunnen niet verbergen of goedpraten dat Poetin een onafhankelijk land eenzijdig is binnengevallen en daar een niets en niemand ontziende vernietigingsoorlog voert. Voor zover ik weet is er nog geen enkele kogel over de Russische grens gegaan. Poetin, hoorde ik met zijn eigen woorden, in het stadion zonet tijdens de viering van 8 jaar “bevrijding van de Krim”: zeggen dat de militaire actie diende om de neonazistische genocide in Oekraïne uit te roeien. Zijn verantwoording haalt hij uit de Bijbel naar zijn zeggen… die zegt “dat je goed zorg moet dragen voor je vrienden”.
    In het stadion zaten 80.000 Russische overheidsambtenaren die hiervoor speciaal een dagje verlof kregen.
    Zou je dat in je blog aub ook eens kunnen belichten ipv enkel steeds behoorlijk cynisch op zoek te gaan externe verantwoordelijken en 99% van alle journalisten te schofferen.
    En ja Europa is inderdaad vergeven van neonazistische partijen en groeperingen, van Vlaanderen tot in Oekraïne. Maar nergens in Europa zie ik hen vandaag op grote schaal genocides uitvoeren. Maar laat ons aub waakzaam blijven. Maar dat dit de reden is voor zijn “militaire operatie”, (dixit Poetin) probeert hij enkel zijn eigen kiezers te doen geloven.
    Ik vrees dat hij deze oorlog enkel voert voor binnenlands gebruik. Als je de manier ziet waarop hij probeert om elk intern protest of elke externe info over deze oorlog te wissen voor de Russen.
    Graag eens een artikeltje van jou over censuur van de pers in Rusland. Ik heb de indruk dat hij gebruik maakt van een aantal effectief gebleken misleidende en manipulatieve propagandatechnieken van… de Nazi’s.
    Ik kijk er naar uit en bespaar me propaganda aub.

    Ter info een artikel uit Historiek.net om het geheugen op te frissen.
    —————————
    Nazipropaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog

    Hitler über Deutschland

    In de Eerste Wereldoorlog werd propaganda onderdeel van het regeringsbeleid, in de tweede was het zo belangrijk geworden dat Duitsland er een apart ministerie voor had.
    Samen tegen de Ander
    Een beetje een vies woord is het nu: propaganda. Het staat synoniem voor bedrog, leugens en manipulatie. Dit is een grote afgang voor een ooit officieel oorlogsmiddel van Europese grootmachten. Het werd in de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruikt om de eigen bevolking enthousiast te maken voor de strijd, de vijand te demoniseren en vooral om de eigen politieke boodschap over te brengen.
    Propaganda komt aan zijn slechte naam doordat het misleidend en manipulatief is. Met propaganda worden er prioriteiten gesteld, verbanden gelegd en wordt vooraf besloten welke informatie wel en welke niet voor het publiek interessant is om kennis van te nemen. Informatie die in strijd is met de ideologie of de situatie onnodig ingewikkeld maakt, wordt achtergehouden. Propaganda is daarmee iets anders dan reclame. Reclame heeft een duidelijk commerciële boodschap en moet altijd als zodanig aangeduid worden. Terwijl het venijnige van propaganda is dat het niet altijd als propaganda te onderscheiden is.
    Eerste Wereldoorlog

    Paul von Hindenburg
    Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd propaganda voor het eerst regeringsbeleid. Op grote schaal werd door middel van prenten, pamfletten en de nieuwspers geprobeerd om de bevolking enthousiast te maken voor de (militaire) strijd, het moreel van de eigen soldaten op te schroeven en de vijandige soldaten hun wil om te vechten te ontnemen.

    Dit was een oorlog met een ongeëvenaarde omvang waarbij aan beide kanten miljoenen levens verloren gingen. Aan het begin van de oorlog waren het vooral de geallieerden, Engeland en de Verenigde staten die op grote schaal gebruikmaakten van propaganda.
    De Duitse legerleiding zag in eerste instantie niets in deze vorm van oorlogvoering. Veldmaarschalk Von Hindenburg was van mening dat propaganda een manier was om de geesten te vergiftigen. Een eerlijke soldaat vocht volgens hem alleen met het wapen. Pas toen de positie van de Centralen (Duistland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk) steeds slechter werd, raakte de Duitse leider ervan overtuigd dat propaganda een zeer bruikbaar, en in hun positie zelfs onmisbaar, politiek middel was. In augustus 1918 werden de eerste Duitse pamfletten verspreid, twee maanden voor het einde van de oorlog.
    Adolf Hitler
    Dat het na vier jaar vechten voorbij was, kwam in Duitsland hard aan. De soldaten hadden zich vol overgave voor hun land gegeven en nu bleek alles tevergeefs. Veel Duitsers zaten met de vragen: Hoe kon dit gebeuren en wie is hier verantwoordelijk voor? De behoefte aan antwoorden was groot. Een van de veteranen die opzoek was naar antwoorden was Adolf Hitler, een jonge ordonnans die vier jaar vol overgave aan het westelijke front voor zijn geliefde Duitsland gevochten had. Het leger was de eerste plaats geweest waarin Hitler het gevoel had dat hij zich helemaal voor een doel kon inzetten en een grote groep kameraden had waarmee hij zich kon vereenzelvigen. Deze toewijding deed de nederlaag hard aankomen. De nederlaag hadden ze niet aan zichzelf te danken, zo beredeneerde Hitler en vele andere Duitsers, maar de overwinning was hen ontnomen door vijandige krachten van binnenuit en van buitenaf. Van binnenuit zou het Duitse leger ‘met het mes in de rug gestoken’ zijn door de Joden en van buitenaf zou de buitenlandse propaganda de Duitsers de wil ontnomen hebben om nog verder te vechten.
    De basis voor het propagandabeleid van het nationaal-socialisme was met dit collectieve trauma gelegd. Hitler was er van overtuigd geraakt dat de mogelijkheden van propaganda nooit onderschat mochten worden. Het was, volgens hem, propaganda geweest die Duitsland de eerste overwinning had gekost en propaganda zou hét politieke middel bij uitstek moeten worden om de overwinning in de komende strijd veilig te stellen.
    Ministerie voor propaganda

    “Sieg oder Bolschewismus” – © Deutsches Historisches Museum, Berlin
    Dit immense geloof in de mogelijkheden van propaganda kreeg vorm in het Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda, eenvoudig afgekort tot ProMi. Het ministerie werd geleid door propagandaminister Joseph Goebbels. Hij was er verantwoordelijk voor dat alle media in dienst kwamen te staan van het regime. Elk onderdeel van de samenleving, van het leven, moest doordrongen worden van de nationaal-socialistische boodschap. Met massabijeenkomsten, radio-uitzendingen, kranten, aanplakbiljetten, pamfletten en speciale cursussen op scholen en bij nationaal-socialistische organisaties werd de Duitse bevolking doordrongen van de ‘juiste’ manier van denken en doen.

    Het propagandabeleid van de nationaal-socialisten hield stevig vast aan een aantal basisideeën. Een daarvan was dat de boodschap vooral duidelijk moest zijn. Effectieve propaganda betekende voor de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) dat de boodschap tot een paar speerpunten teruggebracht moest kunnen worden. De bedoeling was dat de Duitse bevolking zoveel met de propagandaboodschap geconfronteerd moest worden, dat die de boodschap zich eigen ging maken. Om dit te bewerkstelligen werd er veel aandacht besteed aan stijl. Dit hield in dat bij posters enkel kleuren werden gebruikt die direct de aandacht trokken. De slogans moesten kort en bondig zijn. De boodschap moest in een oogopslag begrepen kunnen worden: wit en vredig stond voor de ideale Duitse familie, terwijl donker en bedreigend voor de vijand.

    “De Jood is onze vijand, onze vijand wordt gesteund door de jood” (Geheugen van Nederland)
    Al in 1920 had Hitler deze manier van presenteren doorgevoerd toen hij de krant Der Völkischer Beobachter kocht. Hierin stonden geen ellenlange academische artikelen of discussies maar korte populistische stukken over het kwaad van het Jodendom en het gevaar van het communisme. En steeds met dezelfde boodschap: Er mocht nooit een glimp van twijfel doorschemeren of toegegeven worden aan de mogelijke juistheid van beweringen van de tegenpartij. De propagandaboodschap moest rechtlijnig en eenduidig zijn.

    Het idee van eenvoud en helderheid was direct verbonden met de minachting die de nazi’s hadden voor de bevolking. De ontvankelijkheid van de massa werd gezien als beperkt en hun intelligentie als erg klein, terwijl het vermogen om te vergeten als enorm werd ervaren. Het intellectuele niveau van de boodschap hoefde, volgens de nationaal-socialistische doctrine, daarom ook niet hoger te zijn dan dat van de domste personen onder de bevolking. Als gevolg daarvan werd de vuistregel aangehouden dat hoe groter de groep was die men wilde bereiken hoe lager het intellectuele niveau hoefde te zijn. Het publiek was volgens de nazi’s verder zo overwegend vrouwelijk in hun houding dat emoties en gevoelens veel meer invloed hadden op hun gedachten en handelen dan een feitelijke beredenering.
    Emotie

    Posters die Duitsers moet laten geloven dat ze het onder Adolf Hitler heel goed krijgen (USHMM)
    Propaganda moest zich daarom volgens de NSDAP richten op emotie. Het betoog werd dusdanig opgebouwd dat mensen verleid werden mee te gaan met de emoties die gepresenteerd werden. De eigen groep werd gepresenteerd als een vredig gezin waar warme en veilige gevoelens bij horen. Met daar tegenover het donkere en bedreigende beeld van de Ander die er enkel op uit is de wereld te vernietigen. Het idee was dat de propaganda mensen enkel een gevoel van hoop of agressie hoefde te geven. Hoop dat de partij het land vrijheid, eenheid en stabiliteit zou brengen. Woede over het gevaar dat de Joden, communisten en liberalen volgens de NSDAP voor het Duitse volk vormde. De gevoelens van agressie werden vervolgens aangewakkerd met de boodschap dat alleen als mensen zich verzetten tegen de Ander de toekomst van de eigen groep veilig was.

    Geen concrete beloftes
    Belangrijk bij deze strategie was dat er nooit concrete beloftes gedaan werden, waarop de partij later zou kunnen worden aangesproken. Deze methode maakte het gemakkelijker om waar hen dat uitkwam op de actualiteit in te springen en de ‘feiten’ dusdanig te interpreteren dat ze de eigen doctrine ondersteunde zonder zich druk te maken of dat wel overeenkwam met eerder gedane beweringen. Zo beloofde de NSDAP de werkeloosheid terug te dringen maar noemde ze nooit concrete cijfers over hoeveel mensen er in hoeveel jaar weer aan de slag moesten zijn. Door nooit echt concreet te worden was de NSDAP tot op zekere hoogte ongrijpbaar voor kritiek. Dit gecombineerd met de haatdragende interpretatie van actuele ‘feiten’ maakte het onmogelijk om de boodschap te weerleggen zonder een uitvoerige uiteenzetting. Om deze reden werd er veel gebruik gemaakt van retorische vragen, waarbij het idee was dat mensen niets anders konden dan het eens zijn met de gepresenteerde redenatie:
    “Ik vraag u, Duitse broeder, u bent toch ook tegen ziektemakers en bacteriën, tegen de tuberculose die aan uw longen vreet? Wanneer u uzelf wilt beschermen, dan moet u hard zijn en het beste doen voor ons volk, de Jood is onze parasiet!”
– Robert Ley: Reichsorganisationsleiter der NSDAP

    Propaganda is emotie, propaganda moet aansluiten bij al bestaande ideeën. In dit voorbeeld het oude idee dat Joden christelijke kinderen offeren. Afbeelding op de voorpagina van het nazi-blad Der Stuermer, 1939 (USHMM)

    Een andere beproefde methode om de geloofwaardigheid van de boodschap te vergroten was het toevoegen van ‘wetenschappelijke’ cijfers. Hierbij kon het bijvoorbeeld gaan over de verschillen in criminaliteitscijfers of geesteszieken binnen de Arische en Joodse gemeenschap. De percentages en verhoudingstabellen die de NSDAP in hun propaganda gebruikte schiepen de illusie dat hun beweringen echt onderzocht waren en de politieke doctrine daadwerkelijk insprong op de ‘problemen’ in de samenleving.

    Om te zorgen dat alle propaganda op dezelfde manier gevoerd werd, hield de nationale propagandaleiding de touwtjes stevig in handen. Vanuit het hoofdkantoor in München ging een constante stroom aan richtlijnen, nieuwe slogans en campagne materiaal naar de lokale partijafdelingen.
    Richtlijnen
    De plaatselijke nazi-organisaties kregen gedetailleerde instructies over hoe de campagnes gevoerd moesten worden. Op speciale bijeenkomsten werd uitgelegd hoe een goede partijposter eruit hoorde te zien, welk taalgebruik voor welk publiek gebruikt moest worden en zelfs hoe de kans vergroot kon worden dat het vlugschrift ook daadwerkelijk gelezen werd. Een tip die de lokale medewerkers meekregen was dat de pamfletten uitgedeeld moesten worden aan mensen die een metrostation in gaan in plaats van uitlopen. Andere zaken waar op gelet moest worden, was bijvoorbeeld het kleurgebruik en wanneer het beter was een kiosk vol te hangen met dezelfde pamfletten of wanneer er gevarieerd moest worden. De Sicherheitsdienst (SD) bracht regelmatig verslag uit aan de NSDAP- leiding over de openbare sfeer en de reactie van het publiek op politieke besluiten en de propagandacampagnes. Dit om er zeker van te zijn dat de propaganda aansluiting vond bij het beoogde publiek.

    Hitler über Deutschland (USHMM)
    Op basis hiervan werd dan besloten of de campagne aangepast moest worden. In sommige steden werd bijvoorbeeld minder aandacht besteed aan de antisemitische boodschap en werd er meer nadruk gelegd op het socialistische aspect van de NSDAP. In meer conservatieve gebieden werden de traditionele waarden van het nationalisme en de christelijke familiewaarden benadrukt. In weer andere contexten werd de nadruk gelegd op de nationaal-socialisten als personificatie van de moderniteit en vooruitgang. Een bekend voorbeeld is de verkiezingscampagne waarbij Hitler in een vliegtuig van de ene naar de andere plaats vloog om 46 toespraken door het hele land te geven onder het motto Hitler über Deutschland.
    Deze verschillende facetten van de NSDAP kwam ook terug in hun vlag. De rode achtergrond voor het socialisme, de witte cirkel als representatie van het nationalisme en het hakenkruis als symbool van het ultrarechtse facet van de partij. Door verschillende delen van de Duitse samenleving aan te spreken sloot de NSDAP aan bij de politieke verscheidenheid die altijd onderdeel is geweest van de Duitse samenleving. Hitler gebruikte een vage maar krachtige retoriek om duidelijk te maken dat hij er naar streefde om de verschillende politieke en sociale groepen te verenigen. De NSDAP profileerde zichzelf als een beweging die boven alle sociale grenzen en conflicten uitsteeg. De nationaal-socialisten beloofden van Duitsland weer een wereldmacht van formaat te maken. De wereldoorlog die volgde bewees hun ongelijk
    ————
    Johan Baert

    Antwoord

    Ik heb herhaalde malen al geschreven dat dit een aanval is op een (ogenschijnlijk) onafhankelijk land en dat dit mensenlevens kost. Maar dit heeft niets met de binnenlandse politiek te maken maar met de verhoudingen in de wereld,. Ik zal het nog eens schrijven: een unipolaire wereld of een multipolaire wereld.

    Natuurlijk gaat dit gepaard met propaganda, Langs beide zijden. Al een Rus op onze televisie het standpunt van de Russen horen uitleggen en verdedigen? Nog in geen 1000 jaar.

    Zie pater Daniel Maes en Syrië of de in de stad Homs door jihadisten vermoorde jezuïet Frans Van der Lugt. Pas toen men hem had vermoord was er in de Nederlandse media plots aandacht voor.

    Met een krant die de schuld zelfs nog poogde te steken op de Syrische regering. Moet ik voor dat zootje respect hebben? Vergeet het. Lees mijn reactie op Jens Franssen en je zal zien waarom ik zo reageer.

    Voor RT hier verboden was was er ook sprake van propaganda maar je hoorde ook de standpunten van het Westen. Bij de BBC, VRT, NOS & co hoor je dat niet. Wel las ik in De Morgen een vrije tribune van de Amerikaan Jeffrey Sachs die zoals Mearsheimer hier de schuld vooral bij het Westen legt.

    Maar verder gaat men niet. En dan heeft men hier nog de lef om het over de vrije pers van het Westen te spreken. Het zijn ingehuurde papagaaien die goed weten wat men mag zeggen en schrijven en wat niet. Als je 43 jaar in de stiel zit dan weet je dat.

    Ik ben toch ooit door Buitenlandse Zaken bij Knack als losse medewerker ontslagen want ik had in 1984 iets negatiefs over China geschreven. Nu moet dat en wee diegene die iets positiefs schrijft. China is immers de vijand van Washington. Maar zo ben ik, recht door zee. Niemands dienaar.

    Willy Van Damme

    • Willy,
      Het zat er aan te komen. Vraag me af of dat goed betaalt. Ulfkotte wist het wel.
      Maar op andere forums worden trollen toch buiten gegooid ?
      Dikke proficiat ! Je bent een oase in onze mediawoestijn.
      Assur Banibal

      Antwoord:

      Het is geen trol en ik laat iedereen aan het woord. Ik heb hier wel al in het verleden van jihadisten doodsbedreigingen gekregen en heb toen klacht
      neergelegd. Het kwam bij de Antwerpse politie terecht en die gooiden er, tot woede van hun Dendermondse collega’s, met hun politieklak naar.

      De man was zogezegd toen op de tram maar hij had wel kinderporno op zijn tweede GSM. Kinderen van Allah dus? Veel van die jihadisten blijken trouwens een grote ‘liefde’ voor kinderen te hebben.

      Wie grossiert in beledigingen zoals wel heel zelden gebeurt vliegt er wel af. Wel ben ik maar een gewoon feilbaar mens zoals die 7 miljard anderen. Maar ik heb geen probleem met hard werken en zoek graag. Maar fouten maak ook ik. Zeker weten. Maar bedankt voor de bloemenruiker.

      Willy Van Damme

  16. Geachte Heer,

    U schrijft uw artikel, ik lees het aandachtig. De meerwaarde van uw pennenvruchten zit hem voor mij in het feit dat ze doen nadenken. Uw artikels laten mij toe om de verborgen hersenkronkels van mijn medemensen te ontdekken en om te begrijpen waarom ze zo gemakkelijk over oorlog praten en schrijven. Ik stelde mij bij het lezen van al die reacties op dit artikel één vraag. Hoe zouden we ons voelen als we samen in stelling zouden liggen tegenover een oprukkende tankkolonne? Ik denk dat er op dat moment nog maar één gedachte door ons hoofd zal razen. Hoe gaan we dit overleven? Ik ben er van overtuigd dat op deze eigenste moment de Oekraïense en de Russische gewone mensen, omringd door zinneloos geweld, deze gedachte hebben. “Duizenden en duizenden soldaten altijd iemands vader altijd iemands kind”, zingt Vermandere. Begrijpen we die woorden van Vermandere wel, dringen die tot ons door? Steeds maar weer voeden we het vuur van de haat en de wraak waarmee we generatie na generatie besmetten. Zo stopt het nooit, en maken we van de aarde de ware hel. Poetin, Biden, Erdogan en nog velen anderen zijn niet geschikt voor een leidende functie. Het zijn oude, versleten mensen die het einde van hun aards bestaan aan de horizon zien opdagen. Ze hebben voor mij duidelijke persoonlijkheidsstoornissen. Stoornissen die een gevaar betekenen voor de toekomst van de jonge generatie die ze gestuurd door hun ziekelijke geesten graag bestempelen als leverancier van kanonnenvlees. Die jonge generatie die klaar staat om het roer over te nemen heeft echter andere katjes te geselen. Ze gaan geconfronteerd worden met een vijand die andere wapens zal hanteren. Een vijand die we generatie na generatie hebben gesard en waartegen een kernraket of bom speelgoed is. Deze vijand is zijn troepen in stelling aan het brengen, onze satellieten zien het, maar de huidige wereldleiders begrijpen de signalen niet. Hopelijk mijnheer Vandamme stopt de oorlog als de zaaitijd aanbreekt, maar ik vrees ervoor.

    Hoogachtend, en heel erg bedankt voor uw artikels.

    Segher Marc

    Antwoord:

    Ik had een goeie twee jaar geleden een gesprek met een nu gewezen partijvoorzitter over Syrië en het probleem van die terroristen die daar gevangen zitten. Onze media en bepaalde ‘experten’ wilden die gaan halen en hier dan doen veroordelen.

    Hij was met mij akkoord om te stellen dat dit een schending van het internationaal recht was (en dus crimineel) want de grenzen van een soeverein land mogen niet geschonden worden. Wat diezelfde media en ‘experten’ nu inroepen voor Oekraïne.

    Maar zo gaat dat. Wat het Westen wil is goed, zelfs al is het crimineel. Nu plots vandaag heeft men het in de kranten over het taalprobleem in Oekraïne en – ze specifiëren niet – de maatregelen genomen tegen de Russische taal, De taal van zegt men 30% van de bevolking.

    Als men het over China heeft dan schrijft men dat China in Tibet en in Sinkiang (de Oeigoeren) een culturele genocide doorvoert daar hun taal praktisch te verbieden. Wat een leugen is. Maar hier in Oekraïne, zoals in de Baltische staten, voert men zelf een culturele genocide door.

    Verder is het probleem niet alleen bij die door U genoemde politici. Neem Herman Van Rompuy die jarenlang de lobbyist was voor de Iraanse Mujahedeen e Khalq, een terroristische beweging en een sekte die gul is met geld en 800.000 euro als startgeld voor de Spaanse Franquistische partij VOX.

    Als voorzitter van de Europese ministerraad ging hij in Kiev Svoboda en Pravy Sector, toch fascistische knokploegen, opjutten om alsnog hun staatsgreep te plegen. Maar in onze media verkoopt men die man als een vreedzaam, verstandig en zeer degelijke bestuurder.

    Het is gewoon eigen aan de mens om elkaar om reden van geld, macht en seks te verscheuren. Wat zijn het meest brutale en valse dier op de aarde. Daar zit het probleem.

    Willy Van Damme

    • “… Het meest brutale en valse dier …”
      Dat is kort door de bocht. Te kort. Er zit ook veel goeds in de mens. Moraal is ook bepaald door de context waarin men leeft. En het economische (en technische) aspect is daar belangrijk.
      aV

      Antwoord:

      Volledig akkoord met je maar een opmerking. Als de situatie zich zo voordoet zal de mens ontaarden in het meest brutale wezen mogelijk. Maar normaal zijn de overgrote meerderheid van de mensen empathische wezens steeds bereid op te helpen. Het is yin en yang.

      Willy Van Damme

  17. https://multipolarista.com/2022/03/14/ukrainian-leftist-war-russia-us/
    Het lezen waard.
    Met hartelijke groet,
    De muur
    Pdv

    Antwoord:

    Het is mij nu wel heel duidelijk dat de VS een ijzeren greep heeft over het land. Zo is er in Lviv een opleidingscentrum waar men de zorgvuldig van de schoolbanken gehaalde jongeren opleiding geeft en waar slechts twee talen worden gesproken Oekraïens en Engels met Russisch uiteraard verboden.

    Het betekent wel dat normaal de VS de komende decennia zal bepalen wat er gebeurt. Zelenski kan dus nu wel een akkoord tekenen met Rusland maar ik vrees dat dit dezelfde waarde zal hebben als de akkoorden die de regering in Washington ooit tekenden met de Sioux en de Dakota.

    Neen het ziet er niet goed uit want uiteindelijk is Oekraïne voor Washington maar de springplank voor het grotere werk. En wat nu gebeurde zal de kloof tussen Rusland en Oekraïne verder vergroten. Reken dus op verdere conflicten in Europa. En wees zeker: Men zal het op Rusland en Poetin steken.

    Willy Van Damme

  18. Pingback: Een volgens internationaal recht ruimschoots verantwoorde interventie – Katholiek Forum

  19. Pingback: Een verslag uit Syrië, zonder poco bril | Golfbrekers

Plaats een reactie