Wat is belangrijk: Dit erfgoed of de vzw?

Rede uitgesproken op de algemene vergadering van 24 oktober 2018 van de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode

Baasrode, het Scheepvaartmuseum en de vzw staan vandaag voor een keerpunt, de weg naar een mooie toekomst of de stagnatie en mogelijks zelfs verval.

De provincie die eigenaar is van zowel de grond als de gebouwen wil veel geld investeren in de site en die zo een nieuw elan geven. De komst met steun van de stad Antwerpen van de Lauranda is hier een mooi voorbeeld van.

De vzw heeft via de vele vrijwilligers de voorbije jaren uitstekend werk verricht en dient hiervoor geprezen. Daarover kan geen enkele twijfel bestaan en die mensen verdienen een stevig applaus.

Echter, de vereniging was ook dikwijls het slachtoffer van haar eigen leden die al eens liever onderling ruzie maakten dan samen te werken. De episode met Filip De Saeger was hier misschien het dieptepunt. Alhoewel.

En wat is belangrijker? Dit erfgoed natuurlijk want de vzw is er alleen maar om dit unieke en mooie erfgoed niet alleen te beschermen maar ook aan de buitenwereld te tonen. Een bewijs voor de pracht ervan alsmede van een industrieel verleden waarover deze gemeente fier kan en moet zijn.

DSC_0791

De palingbotter Rosalie. Men raakte zover vooral dankzij de subsidies komende van Toerisme Vlaanderen en een stevig pak geld komende uit de faling van de Scheepwerven Boel uit Temse. Curator was hier – de aartsvijand, zot, enzovoort – provinciaal gedeputeerde Jozef Dauwe. Toen het geld kwam kreeg hij nadien zelfs nog namens toenmalig voorzitter Jan Annemans een brief met daarin beledigingen en beschuldigingen. De vzw voluit.

De overeenkomst met de provincie die we nu bespreken geeft dit erfgoed via een stevige subsidie nieuwe kansen. Het geeft bovendien aan de vzw extra impulsen om verder werken aan haar taak: het beschermen en propageren van dit mooie belangrijke verleden. De jaarlijks afgesproken subsidies kunnen de afwerking van onze schepen realiseerbaar maken.

Natuurlijk zal de vzw niet meer de eigenaar zijn van veel van dat erfgoed maar we weten uit de ervaring van de erfgoedsites in Ename en Velzeke dat de provincie op dit vlak een zeer betrouwbare partner is.

Laten we daarom alle aarzelingen over deze overeenkomst achterwege. Het is de weg naar een mooiere toekomst voor deze site. Wat de vzw op haar eigen krachten nooit zal kunnen realiseren. Dit weigeren is de weg inslaan naar verval.

Willy Van Damme

Nawoord: Men koos voor neen en het wordt voor de vzw dus het einde. 

Een gedachte over “Wat is belangrijk: Dit erfgoed of de vzw?

  1. Als ego’s de leiding nemen, of als misplaatste nostalgie of misbegrepen autonomie de bovenhand nemen, verdwijnt alle redelijkheid en gezond verstand. Hopelijk zal er toch iemand inzien dat het “nu” van enkelen niet opweegt tegen de toekomst van velen, die best wel willen weten wat de generaties voor hen hebben gedaan, in dit geval hoe Baasrode in de binnenscheepvaart een NAAM is.
    Frans De Leeuw

    Antwoord:
    De zaak begon ooit als een fantastisch initiatief en een protest tegen een overheid die lak had aan zowel erfgoed als aan verkeersveiligheid. Voor haar waren de individuele belangen van enkelingen zo te zien de leidraad bij het uitstippelen van het beleid.

    Dit ontaarde echter in een dusdanig geruzie en een ongeremde lange reeks beledigingen dat elk gezond verstand weg is. Niet het erfgoed telt maar de private belangen van enkele vermeende erfgoedbewaarders. Immens triest feitelijk. Wat kan een mens met een passie voor erfgoed daar anders over zeggen?

    Willy Van Damme

Plaats een reactie