Skripal, novichok, Trump, Clinton en Tatarstan

Er begint stilaan meer informatie los te komen over de Britse affaire met Sergey en diens dochter Julia Skripal. Zo is de naar de VS overgelopen Russische wetenschapper Vil Mirzayanov, de man die het eerst het woord novichok populariseerde, al jaren president van de regering in ballingschap van Tatarstan, een aan de bovenloop van de Volga gelegen Russische deelstaat met als hoofdstad Kazan.

Peperdure villa

Het is een staat met een omvangrijke islamitische aanwezigheid die de VS lang heeft pogen los te weken van Rusland. Dit in het kader van haar plan om na de Sovjetunie ook Rusland zelf in stukken te hakken.

Die Vil Mirzayanov woont tegenwoordig in de stad Princeton in de staat New Jersey in een miljoenen dollar waard zijnde villa. De man heeft dus in de VS blijkbaar goed geld verdiend. Met wat is dan de logische vraag. In ballingschap president van Tatarstan spelen?

Vil Mirzayanov in Princeton, New Jersey

Vil Mirzayanov, president van de Republiek Tatarstan in ballingschap woont in een peperdure villa in Princeton, New Jersey. Werken voor de VS om Rusland te vernielen is duidelijk lucratief. Hier fier poserend in zijn villa met zijn fameus boek.

Het roept allemaal veel vragen op natuurlijk. Zeker omdat nu blijkt dat de VS en het Verenigd Koninkrijk jarenlang elke discussie o.m. binnen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OVCW) over die nieuwe generatie gifgassen met succes hebben onderdrukt. Elke discussie werd volgens Wikileaks door hen gewoon onmogelijk gemaakt. Desnoods zette men zelfs regeringen onder druk.

Het gevolg was dat dit nooit werd opgenomen in de officiële lijsten van bestaande chemische wapens. Die discussie onder specialisten was ontstaan door het publiceren in 2008 van het boek hierover van Vil Mirzayanov. Zeer logisch natuurlijk.

Maar waarom wilden Londen en Washington dat men daarover niet discussieerde? Waarom wilden ze dat zoveel mogelijk voor zichzelf en feitelijk geheim houden? En er is het feit dat het de VS zelf was die toekeek op de vernieling van die Russische labo’s waar men die experimenten had uitgevoerd.

Het is alleszins tegen de regels van de OVCW. Pas toen de Iraniërs in 2016 zoals het hoort de OVCW melden dat zij die nieuwe generatie gifgassen hadden weten te analyseren dat deze op de lijst van de OVCW werden gezet.

Washington en Londen moeten woest geweest zijn op Teheran maar men kon niet anders meer. Waar waren Londen en Washington betreffende die zogenaamde novichok in stilte mee bezig? Zeker is dat het geheim moest blijven. En illegaal? .

Skripal, Clinton en Trump

Ondertussen blijkt Sergey Skripal door MI6 in Spanje te zijn gerekruteerd door een zekere Pablo Miller, officieel een diplomaat die echter voor MI6 werkte. En die man woont in ….. Salisbury waar ook Sergey Skripal verblijft. En Salisbury ligt op 12 km van Porton Down. Skripal zou volgens sommige bronnen trouwens spijt hebben van zijn overlopen naar MI6.

 Julia Skripal - 1

Julia Skripal wist woensdagavond via de telefoon aan haar in Rusland verblijvende nicht Victoria Skripal te melden dat zij en haar vader geheel herstellen. Zij hoopt kortelings zelfs het ziekenhuis te verlaten en dit zonder enig overblijvend letsel. Tot voor een paar dagen zouden beiden volgens de Britse regering en haar pennenlikkers bij The Guardian, BBC, Sun en The Times in het beste geval als een soort plant overleven. Van nepnieuws gesproken. En dan is de 1000 dollar vraag: Wat gebeurde hier echt? Onze massamedia zullen het ons wel nooit vertellen.

Ook blijkt die Pablo Miller medeauteur te zijn van het fameuze rapport van Christopher Steele over Donald Trump en de vermeende plasseks in Rusland. Beiden werken tegenwoordig voor Orbis Business Intelligence Ltd., de Britse firma gespecialiseerd in spionagewerk die tijdens de Amerikaanse kiescampagne het door Hillary Clinton bestelde rapport afleverde.

Ondertussen blijkt het gifgasverhaal wel zeer eigenaardig af te lopen. Zo stelde Julia Skripal tegen haar nicht Viktoria Skripal woensdagavond via de telefoon dat zij en haar vader het goed maken en volledig zullen herstellen. Zij hoopt ook snel het ziekenhuis te verlaten. Hoe zal premier May dit allemaal aan de buitenwereld gaan verkopen? Dat wordt bochtenwerk om het Circque du Soleil jaloers te maken.

Tot deze donderdagmiddag was Sergey Skripal volgens de Britse regering ten dode opgeschreven. En nu bleek hij volgens dochter Julia al zeker gisteren woensdagavond geheel te recupereren. Zonder letsels na te laten! Hoeveel leugens gaan de Britten hier nog produceren?

Willy Van Damme

8 gedachten over “Skripal, novichok, Trump, Clinton en Tatarstan

 1. Wel vreemd dat Sergey en Julia Skripal niet worden opgeofferd om het verhaal toch een schijntje van geloofwaardigheid te pogen geven.

  Is dat een cynische opmerking? Is WMD’s uit de duim zuigen als voorwendsel om ergens in de verre bommen te gaan gooien dan fraaier? Honderdduizenden dooien, maar dat was het waard. Heette het.
  Bart Van Stappen

  Antwoord:

  Goede vraag natuurlijk. Nu blijkt dat de pagina van Julia Skripal op 7 maart, drie dagen na de opname in het ziekenhuis, de V-Kontaktpagina, de Russische Facebook, werd aangetikt. waarna er dan een verklaring komt van een dokter van het hospitaal dat zij eventjes uit de coma was geweest.

  Er is ook nog steeds geen contact geweest van de Russische consulaire diensten met Julia Skripal. De Britten stelden dat zij geen contact wou. Toch gemakkelijk als je alle communicatie controleert.

  Nu is er ook bewijs dat het Amerikaanse legerlabo voor biologische en chemische wapens in Edgewood met succes onderzoek heeft gedaan naar die gifgassen maar dit werk had verborgen voor de buitenwereld. Waarom toch?

  Er zijn ook twijfels over wat gifgas er juist gebruikt zijn alsmede over de beweringen van Mirzayanov in zijn boek. Zeker gezien het merkwaardige herstel van beiden. Hopelijk zal het onderzoek van het OVCW meer duidelijkheid brengen. Maar dit is een politiek zwaar geladen dossier en dus kan je manipulaties verwachten. Afwachten dus en sceptisch blijven vragen stellen.

  Willy Van Damme

  • (“Er zijn ook twijfels over wat gifgas er juist gebruikt [zou] zijn”)

   Je lijkt er nog steeds zomaar voetstoots van uit te gaan dan wel vanzelf aan te nemen dat er op die Sergey en Julia Skripal wel degelijk een aanslag is gepleegd – en dan nog wel met (een) gifgas.

   Je mag me voor al te cynisch of wat je maar mooi of lelijk vindt verslijten, maar waar grond je die veronderstelling op? Of een officiële verklaring van de een of andere overheid?

   Jamaar, zúlks zullen ze toch niet zomaar uit hun duim kunnen/durven zuigen! Niet zomaar, daarover zijn we het allicht eens. Maar voor het overige? Ook die WMD’s hadden ze niet zomaar … dat kun je ook zelf wel verder aanvullen. Uitgesloten.

   Met kinderlijke beuzelarijen moet je misschien een beetje opletten, maar leugens, en hoe, zó gortig en schaamteloos dat haast niemand durft te geloven of nog maar vermag zich in te beelden dat je dérwijze zou kunnen, zou dúrven, ahum, de feiten een beetje bij te kleuren, die gaan erin als zoete koek.

   Met betrekking tot het artikel twee weken geleden in Esquire: “15 Years. More Than 1 Million Dead. No One Held Responsible. : The War in Iraq’s latest anniversary passed in all-American silence.” levert iemand de kurkdroge inhaak, even wrang als raak: “They held Saddam responsible, but he cannot defend himself any more for not having made WMD’s.”

   Welke ‘spelletjes’ er nu weer worden gespeeld, weten we niet. En wie het wel weten zullen het ons heus niet komen vertellen. Zo gaat dat. Dat heet raison d’état. Overigens ook wel te gebruiken en vaker gebruikt om de aandacht van een probleempje thuis te pogen af te leiden.

   Grote staatslieden moeten minstens een paar miljoen doden op hun geweten hebben. En al helemaal als ze in aanmerking willen komen voor een Nobelprijs, de Nobelprijs voor de vrede bijvoorbeeld.

   En dan zou je mij cynisch durven noemen?
   Bart Van Stappen

   Antwoord:

   Ik heb mij van in het begin over deze zaak erg sceptisch opgesteld. En hoe meer ik het bestudeer en er over nadenk hoe minder ik het verhaal van Theresa May geloof.

   En je vermoeden dat er geen gifgas is gebruikt zou wel eens kunnen kloppen. Maar dan blijft nog steeds de vraag waarom beiden ziek werden. Het zal wel niet van het eten van een bedorven stuk vis of vlees uit dat restaurant zijn geweest. En uit het gesprek van Julia met nicht Viktoria weten we dat ze ziek is geweest en een twee tot drie weken in de coma lag.

   Maar Julia hoeft zeker niet te weten wat er juist gebeurde toen ze ziek werden en wat er in dat hospitaal gebeurde. Zoals ik al antwoorde in een tweede naschrift bij die reactie van Edith Legrand is er het toch wel heel merkwaardig verhaal van die huisdieren van Sergey Skripal

   Als er sprake zou zijn van een aanval met dat vermeend zo dodelijk gifgas waarom nam men dan bij die huiszoeking(en) nooit die huisdieren mee voor observatie en om ze in leven te houden? Dat klopt toch niet.

   Elke serieuze forensisch onderzoeker de naam waardig had in dit geval zeker die huisdieren meegenomen voor onderzoek en zeker ook observatie. Maar neen, men liet ze schandelijk aan hun lot over zonder water of voedsel. Dec dood tegemoet! Wat soort onderzoek was dit dan? Zeker niet profesioneel en dat zou men toch op zijn minste van Porton Down mogen verwachten.

   Uiteindelijk hebben we hier in deze zaak alleen officiële Britse verklaringen en niet meer. Geen enkele van die verklaringen werden door derden bevestigd. En dan is het simpel: ‘volgens de Britse regering, bla, bla, bla….’ Meer niet. En politici en regeringen durven liegen en soms heel hard. Geen twijfel.

   Bovendien is er de Britse keuze van hun woorden van ‘BIJNA ZONDER TWIJFEL de Russen” en “novichok OF IETS GELIJKAARDIGS”. Nu is novichok een term die komt van Vil Mirzayanov, een Amerikaans geheim agent zoals gebleken is.

   Dat woord klonk Russisch en erg geheimzinnig want behoudens een tien à twintig specialisten in de wereld kende niemand dat woord of het bestaan van die experimentele gassen. Het klonk wel Russisch maar is niet Russisch want in Rusland sprak men wat betreft die experimenten van Foliant en niet van novichok.

   Men verspreidde daarbij vanuit Londen het idee dat dit een geheim Russisch programma was waarbij Moskou de conventie over het verbod van chemische wapens van 1997 had verbroken. Een extra smeer richting Rusland.

   Maar dankzij de lekken in het verleden van Wikileaks is nu gebleken dat de Britten en de Amerikanen daar wel rond gewerkt hebben maar dit bewust aan de buitenwereld verzwegen hebben. Wat illegaal lijkt. Ze bezitten dus die gifgassen ook.

   En dan is er het mirakel van Salisbury dat beide bijna dode Julia en Sergey nu ineens genezen zijn. Jullia wist dit woensdagavond reeds per telefoon aan Viktoria te melden. Wat dan donderdagochtend via televisie bekend raakte.

   Waarna hospitaal en politie plots enkele uren nadat dit via de Russische televisie openbaar kwam ook wat betrof Julia via een amper iets zeggende mededeling wisten te melden. Volgens de politie komende van Julia zelf. Maar is dat wel zo?

   En kijk twee dagen na dat telefoongesprek komt op vrijdag, dat bericht van het hospitaal dat ook Sergey snel aan het genezen is. Mirakel, mirakel. Het maakt het verhaal van de Britten wel heel ongeloofwaardig.

   Gebleken uit dat telefoonverhaal is dat Julia de Britten erg wantrouwde en wist dat de Britten Viktoria een inreisvisum gingen weigeren. En Julia is de dochter van Sergey en dat wantrouwens is dus vermoedeluijk ook gebaseerd op wat haar vader overkwam en aan de dochter vertelde. De man woont in Salisbury in een ordinair rijtjeshuis met piepkliene voor- en achtertuin. dit verraad leverde hem zo te zien geen rijkdom op.

   Als je dat vergelijkt met de poepchique villa van Vil Mirzayanov dan weet je het wel. Het verhaal dat Sergey wel eens terug naar Moskou wou zou dus ook kunnen kloppen. En dat geeft zoals ik al schreef de Britten een torenhoog motief.

   En dan is er het feit dat de Briiten elk contact van Julia en Sergey met de familie en de Russische ambassade ontzeggen. Ook dat is uitermate verdacht. Waarom is elk contact feitelijk verboden. Schrik dat de waarheid zal buitenkomen? Maar dat is normaal onvermijdelijk. Wil men hier tijd winnen?

   En dan is er het probleem van het onderzoek. De staalnames gebeurden door Britse artsen, forensische specialisten en de mensen van Porton Down. De Britse overheid dus. En die stalen gaan, als ik het begrijp, nog eens onderzocht worden door labo’s aangesteld door de OVCW.

   Wie die specialisten en die labo’s zijn die dit gaan onderzoeken weten wij niet. De Russen blijkbaar ook niet. Maar achterdocht is hier meer dan gewettigd. De kans echter dat dit puur bedrog is en misschien wel het grootste nepverhaal van de voorbije decennia is groot.

   Zoals je in die tweede reactie laat uitschijnen schrikte de Britse regering er in het verleden niet voor terug om desnoods via leugens in Irak een miljoen mensen te vermoorden. En waarom zou men dan misbaar maken over twee doden, Russen dan nog. Cynisch? Neen, eerder realistisch.

   Willy Van Damme

   • @Willy Van Damme — (‘Maar dan blijft nog steeds de vraag waarom beiden ziek werden.’)

    Nounou, ziek. Erger dan in levensgevaar! Nauwelijks nog planten en beter zouden ze nooit weer worden! Aldus toch de officiële verklaringen.

    En wijlen meneer Saddam mag dan misschien niet binnen het uur een WMD-aanval op Londen hebben kunnen plegen, maar hij zal die WMD’s toch heus wel hebben gehad. Dáár zul je toch wel niet aan kunnen, niet aan durven twijfelen?! Oef.

    Bart Van Stappen

    Antwoord:

    Julie heeft tegen haar nicht zelf gezegd dat zij en haar vader in een coma lagen. Laat ons veronderstellen, dat dit waar is, maar we weten niet wat die coma dan veroorzaakt heeft.

    Craig Murray, de gewezen Britse diplomaat die over dit dossier het beste geïnformeerd lijkt, stelde dat men de firma Orbis van de vroegere Britse spionnen Christopher Steele en Pablo Miller nader zou moeten bekijken.

    Het lijkt mij het onderzoeken waard. Maar ik tip op de Britse of Amerikaanse overheid; Die zijn daar perfect toe instaat. Maar men moet als professioneel onderzoeker alle hypothesen en sporen grondig onderzoeken.

    Willy Van Damme

 2. Straks ziet België zich nog verplicht Britse diplomaten uit te wijzen.
  Bart Van Stappen

  Antwoord:

  Toen bleek dat de Britse veiligheidsdiensten op grootschalige wijze in het netwerk van Belgacom/Proxymus hadden ingebroken had dat moeten gebeuren. Beeld je in als gebleken was dat Rusland dit had gedaan. Het kot had VEEL te klein geweest. Nu verdween de zaak na 1 à 2 dagen uit het nieuws.

  Met De Tijd en Lars Bove die hierover dan nog meenden nepnieuws te moeten verspreiden alsof de Chinezen het hadden gedaan. Nooit verontschuldigingen gelezen in die ‘kwaliteitskrant’. Met andere woorden: Geen probleem om lezers leugens wijs te maken. Een sorry was teveel.

  Willy Van Damme

 3. heel grondig https://www.msn.com/en-gb/news/other/police-continue-to-search-the-home-of-sergei-skripal/vi-BBK2CN5
  en nu RIP Nash Van Drake (naam van zijn Perzische kat) en haar twee vrienden

  Commentaar is overbodig

  Antwoord:

  Ik hoop snel nog eens op de zaak terug te komen. De sleutel is wel die dieren welke die aanval met novichok ‘overleefden’ en stierven als gevolg van de politieactie. Het lijkt mij een van de meer serieuze aanwijzingen dat er geen zenuwgas werd gebruikt.

  In wezen lijkt mij dit een vorm van propaganda en een zaak van de ontvoering van die twee mensen. Leuk is ook te constateren dat er geen camerabeelden zijn van dat deel van Salisbury waar die aanval dan zou plaats hebben gevonden. In Britse detectivefilms noemt men zoiets een ‘doofpotoperatie’, a cover-up.

 4. Beste,

  Blijkbaar had niemand de moeite genomen om enige aandacht te schenken aan de huisdieren van Skripal in dat huis, waar dat ‘meest dodelijke gif ooit’ zou zijn aangetroffen. De Guinea pigs waren van honger en dorst gestorven. De kat leefde nog, maar was in zo’n droevige staat dat ze haar maar meteen geëuthanaseerd hebben. Julia Skripal zou aan de telefoon tegen een familielid hebben gezegd dat zij én haar vader het goed maakten. Allemaal zeer vreemd, vind ik. .
  Edith Legrand

  Antwoord:

  De zaak wordt met de dag steeds eigenaardiger en roept almaar meer vragen op. Een aantal van die vragen kunnen zo beantwoord worden, een aantal vermoedelijk nooit. We hebben hier immers te doen met geheime diensten, diplomatie van een zeer hoog niveau en een Britse regering die onder het gewicht van haar leugens dreigt ten onder te gaan.

  Vooreerst is daar het feit dat mits een goede lectuur van het dossier blijkt dat de Britten bij hun voornaamste verklaringen vooral veel mist spuiten. Zo stelde Theresa May niet dat ze zeker was dat de Russen dit hadden gedaan maar ‘heel waarschijnlijk’. Met andere woorden, de Britten durfden het woord ‘zeker’ niet gebruiken. Wat toch zeer cruciaal is want twijfel blijft dus bestaan.

  Dan stelde men dat het gebruikte gif novichok is of iets gelijkaardigs en van militaire kwaliteit is. Maar ook hier durfde men niet aan om te stellen dat men zeker was dat het gebruikte gifgas behoorde tot die groep van gifgassen verwant aan sarin. ‘Of iets gelijkaardigs’ stelden die. Opnieuw volop twijfel.

  Maar van een wetenschappelijke instelling als Porton Down zou men natuurlijk iets preciezere verklaringen mogen verwachten en vooral meer uitleg. Waarom is het nog steeds wachten op die cruciale details. Erg bizar.

  En dan is daar het lot van vader en dochter Skripal. Eerst stelt men dat ze geen kans op overleven hadden en dat als ze toch overleven dit als een soort plant zal zijn, in continue coma. Dit blijkt nu niet te kloppen.

  Nu zijn die gassen waar Porton Down en de Westerse media het steeds over hebben erg dodelijk. Tot 10 keer meer dan sarin en 2 mg is al voldoende om 500 mensen te doden, zo beweerde men daar. Waarom zijn de Skripals dan niet dood en rijzen ze nu als het ware plots op uit de doden?

  Ook het feit dat die huisdieren, naar verluidt twee katten en twee guineese biggetjes, die ‘aanval’ met novichok overleefden is merkwaardig. Volgens de Britse autoriteiten zou de aanval met dat novichok gebeurt zijn aan de voordeur van de woning van Sergey Skripal.

  Waarom zijn die dieren dan niet dood door die gifgasaanval maar omgekomen door dorst en een gebrek aan eten? En waarom ook nam men die dieren niet mee voor forensisch onderzoek? Waarom horen we dit pas een maand later? Als je naar iets als gifgassen onderzoek doet dan neem je die toch in berscherming en voor onderzoek mee. Niets daarvan. Bizar!

  Maar dit lijkt hier – het klinkt in dit geval bijna banaal – een geval van verregaande dierenmishandeling door hen een maand lang in een verzegelde woonst alleen te laten zonder drinken en eten. Iets voor de Britse dierenbescherming de RSPCA. Maar die zal omwille van het staatsbelang wel zwijgen.

  En dan is er dat heel bizar voorval van het contact tussen Julia Skripal en haar in Rusland wonende nicht Victoria Skripal. Plots blijken vader en dochter volgens dat gesprek gezond en wel te zijn met vader die een slaapje nam en dochter die sprak van snel terug naar Rusland te keren?

  Wat betekende dat de Britten het monopolie over de informatieverstrekking in dit dossier verloren. Een groot probleem voor London die aan de buitenwereld kon vertellen wat ze wou. Niemand kon het controleren of het wel klopte wat May en de militaire wetenschappers van Porton Down allemaal beweerden.

  Wat was de waarheid en wat was fictie, een leugen ofte nepnieuws? Daarom snel nadien dat kort bericht van de politie dat naar zij stelden van Julia zou komen? Ik zeg wel zou want hier zijn geen zekerheden meer.

  Over de echtheid van het gesprek dient men met wat we nu weten niet meer te twijfelen. Maar hoe in ’s hemelsnaam kwam Julia aan die telefoon en waarom zijn er voor zover geweten nu geen telefoongespreken meer met Viktoria? Zeer belangerijke vragen waarop een antwoord zou moeten komen.

  Gaf iemand van de veiligheidsdiensten, op eigen intiatief of in opdracht van de bazen, haar een telefoon? Dit laatste is wel twijfelachtig want hier verloor London de controle over de communicatie in deze zaak en dus zullen de bazen dit vermoedelijk niet bevolen hebben. Was het een personeelslid van het hospitaal, op eigen initiatief of in opdracht van de hospitaaldirectie? Belangrijk om te weten.

  En werd die telefoon onmiddellijk na het uitlekken van het gesprek haar afgenomen? Daar lijkt het op want Julia en Viktoria zullen nog wel verhalen te vertellen hebben. Maar geen nieuws hierover en dus lijkt de conclusie dat men vanuit Londen dat contact verbrak door die telefoon af te nemen.

  Merkwaardig is ook dat tijdens het gesprek tussen Julia en Viktoria die laatste stelde snel bij haar op bezoek te willen komen. Waarop Julia stelde dat de Britten haar wel een visum zullen weigeren. Wat doet vermoeden dat Julia de Britten in deze zaak erg wantrouwde.

  En Julia blijkt nu gelijk te hebben want Viktoria kreeg inderdaad geen visum. Schandelijk want Viktoria is blijkbaar het familielid waarmee Sergey en Julia het nauwst contact hebben. Een zogenaamd ten dode opgeschreven dame die geen familiebezoek hoe afgeschermd ook mag krijgen. Hoe diep kan de Britse regering hier zakken?

  En waarom weigert men de Russen inzage in het medisch dossier van Julia Skripal, een Russische dame. Ook dat is ongehoord. En kijk na dat gesprek tussen Julia en Viktoria waaruit bleek dat Sergey en Julia praktisch genezen zijn kwam er plots vanuit het Salisbury District Hospital bericht over haar verbeterde gezondheidstoestand. Men hield zo te zien het dus verborgen.

  En als men officieel de Russen onder internationaal recht verplichte toestemming geeft voor consulaire contacten dan stelt de Britse regering dat Julia dat niet wenst. Is dat zo? Want nochtans lijkt Julia wantrouwen tegen de Britten te koesteren.

  Bovendien zou Sergey spijt hebben van zijn verraad door voor MI6 te gaan werken. Wat eventueel een motief geeft voor de Britten om ‘op te treden’ tegen wat dan een verrader is.

  Waren beiden woensdagavond nog praktisch morsdood dan bleek eerst Julia springlevend en is nu volgens dat hospitaal ook de gezondheidstoestand van Sergey plots sterk aan het verbeteren. Merkwaardig toch hoe een gesprek op de Russische TV plots zorgt voor een mirakel in dat hospitaal.

  Wat moet men dan nog geloven van het Britse verhaal? Niets natuurlijk. Gans dit dossier heeft de reputatie van het Salisbury District Hospital grote schade toegebracht. Terwijl men daar het nog had over ‘stabiel maar kritiek’ bleken beiden al dagen uit de coma en grotendeels herstelt te zijn. Waar is de deontologie van die behandelende artsen en dat hopsitaal? Nergens blijkbaar.

  Verder is daar natuurlijk Porton Down. Die reputatie is na dit voorval al even slecht als de rest van dat leger. Blijkt nu dat ze wel degelijk stalen bezitten van die gifgassen die zij tot de categorie van novichok rekenen. Bovendien is er de vraag hoe het mogelijk is dat mensen die een aanval met die toch uiterst dodelijke gifgassen te verwerken kregen dit niet alleen overleefden maar ook nu zelfs genezen lijken.

  In hoeverre heeft Porton Down hier zitten liegen dat het niet mooi is? Het lijkt er op, en dat is dodelijk voor de reputatie van wat een wetenschappelijke instelling hoort te zijn. Er zijn in dit dossier dus inderdaad nog heel veel vragen onbeantwoord. Of de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens hier meer duidelijkheid zal verschaffen is wel twijfelachtig.

  Voor de Britten, en ook de VS, staat er enorm veel op het spel. De reputatie en het overleven van de Britse regering is er een van. Nog crucialer is de oorlog zonder wapens die de NAVO en vooral de VS voert tegen Rusland. Die krijgt het met dat nepnieuws wat moeilijker.

  Wees zeker, achter de schermen zullen Londen en Washington er alles aan doen om hun versie van de feiten te laten overleven. De OVCW is een door het Westen gecontroleerde organisatie en die is tot alles instaat. De wijze waarop dit OVCW omging met de verhalen over chemische wapens in Syrië bewijst dat ten volle.

  En verder ook geen zorg, In Washington is men vindingrijk en bovendien is er de zekerheid dat de massamedia nog meer van dit nepnieuws zo zonder een vraag te stellen zullen overnemen. Het verhaal van de Skripals bewees dit nog maar eens. De propagandaoorlog tegen Rusland zal dus verder gezet kunnen worden.

  Willy Van Damme

  Naschrift:
  Dat men die huisdieren na die huiszoeking gewoon achterliet wekt bij nader toezien meer dan verbazing. Normaal mag je immers verwachten dat bij dit soort huiszoekingen alles met de microscoop wordt bekeken en men elk mogelijk spoor hoe klein ook onderzoekt.

  Nu is het minste dat men in dergelijke situaties verwacht is dat men niet alleen bloedstalen neemt van die dieren maar hen ook in observatie neemt. Men had immers volgens het officieel verhaal geen enkel idee hoe die vergiftiging met dat novichok was gebeurd. Dat kon dus ook in huis zelf gebeurd zijn. Men had geen enkel idee.

  Het verhaal van de voordeur ging pas een twee weken nadien rond. En toch liet men die dieren gewoon achter. Dat is niet alleen een vorm van zware dierenmishandeling maar eerst en vooral ook verdacht.

  Aangezien men niet wist wat er juist aan de hand was dan dienden die dieren zeker mee in observatie genomen te worden en dan eventueel verder onderzocht naar de evolutie van hun gezondheidstoestand. Waarom werden die niet meegenomen?

  Wist men dat het onderzoek gewoon theater was? Of is dit gewoon een heel serieuze beroepsfout vanwege Porton Down en de politiediensten? Maar kunnen die een dergelijke serieuze flater gedaan hebben? Porton Down heeft op wetenschappelijk vlak toch nu eenmaal een stevige reputatie. Raar!

  Willy Van Damme

 5. Hallo Willy
  Wat is jouw veronderstelling dat die telefoon gesprek waar is? Is het normaal dat men dit naar buiten brengt. Iets van afluisteren en opnemen. Dat men dat kan begrijp ik. Maar naar buiten brengen vanuit ‘ziekenhuis’ weet ik even niet. En nu weer Trump (vandaag 8-4-2018) man man/vrouw. Dit gaat niet meer over olie of wat dan ook.Dit gaat nergens meer over.Ligt daar nog wat goud of zo?Water putten? Ik weet alleen niet welk gebied Trump bedoeld. Is de grootste gedeelte nog veilig, of begint het opnieuw.In heel het gebied. Trump zegt hierbij wel de bevolking is niets. In mijn optiek (helaas). Dank voor jouw schrijven. Ach ja media, men vind het fake news maar verteld/hang/vertaald er wel naar. Moeilijk, moeilijk.
  Nan

  Antwoord:

  Dat telefoongesprek is hoogst merkwaardig om twee reden. Vooreerst is dit het eerste en ook enige contact met de buitenwereld en haar blijkbaar nauwste familielid, nicht Viktoria.

  Dat nicht Viktoria daar mee naar de Russische televisie trok is zeker logisch. Dit was een scoop van enorme omvang. Vraag is natuurlijk hoe dat gesprek tot stand kwam. Blijkbaar kende Julia het telefoonnummer van Viktoria van buiten of had het op een papiertje geschreven. Niet onlogisch natuurlijk.

  Ik ben in geen geval 100% zeker dat het echt was maar daar lijkt het toch wel op. Je hoort duidelijk beide stemmen en niemand heeft tot op heden beweert dat dit niet de stem van Julia is. Een neef werd vandaag in The Sun geciteerd zeggende dat hij de stem van Julia herkende. Eigenaardig is wel dat Viktoria het gesprek vanaf het begin opnam.

  Bovendien was dit toch wel heel straf nieuws. Tot dan stelden de Britse overheden, zijnde Porton Down, de regering en die kliniek dat beiden heel vermoedelijk gingen sterven en in een coma lagen. En het verhaal van de Russische televisie was nog warm of daar kwam de politie plots met een mededeling van een ineens wakker zijnde Julia. Het mirakel van Salisbury.

  En de dag nadien bleek volgens het hospitaal ook Sergey plots wakker en ‘snel genezend’ te zijn. Zekerheden hebben we hier in geen geval maar het vermoeden is toch wel heel sterk dat de Britten over deze affaire leugens vertelden. Of dat vermoeden klopt weten we nog niet maar het kan zo opgelost worden door interviews met Sergey en Julia.

  Maar nu lijkt men dat onmogelijk te willen maken door hen in de anonimiteit te laten verdwijnen. Officieel omdat ze schrik hebben voor een nieuwe aanval. Maar de verklaringen van Julia tegen Viktoria wijzen er integendeel op dat ze de Britten zeer wantrouwt. Toch een zware contradictie.

  Mijn sterk vermoeden is dan ook dat gans dit verhaal zo nep is als de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein. Maar het is aan de Britse regering om het tegendeel te bewijzen door ze vrij te laten en te laten interviewen.

  Maar dat wordt zo te zien verhinderd. En dat lijkt mij toch meer dan voldoende reden om de Britse regering in verdenking te stellen wegens minstens de mishandeling van beiden.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s