De kaviaarnationalist

Theo Francken van de N-VA toonde deze week weer eens aan wat voor politici men bij de N-VA heeft, mannen die zo door de mand vallen. De N-VA van Theo Francken is een partij wiens top stiekem ging eten met de (sic) vrienden van het MR/FDF in een der meest poepsjieke restaurants van Brussel. Een etentje waar Koen Milieubox Blyweert dan nog mee aan de selecte tafel mocht gaan aanschuiven.

Die Theo Francken zag er dan deze week plezier in om via Facebook Groen! te belasteren door te beweren dat de parlementsfractie van Groen! en Ecolo was gaan eten in de Karmeliet, een ander toprestaurant. Hij sprak van kaviaarecologisten, naast dan de kaviaarsocialisten van sp.a en PS.

Het verhaal bleek uit de duim gezogen. Men was in een goedkope annex van de Karmeliet gaan eten. En dat had hij zo al kunnen weten want de fractie werd door hem omschreven als een groep bestaande uit 62 mensen. Een aantal parlementsleden welke men bij de ecologisten niet haalt, verre van zelfs. Het verhaal bewijst niet alleen de politieke vederlichtheid van de man maar ook dat hij een kwaadwillige natrapper is.

Theo Francken zou over zo’n dingen beter zijn vuilgebekte mond houden. Ook ecologisten mogen immers genieten van een maaltijd bij de Karmeliet. Daar is niets mis mee. Er was veel meer mis met het stiekeme etentje van zijn partijtop met een toen nog oppositie voerende MR/FDF in aanwezigheid ook van een figuur als Koen Blyweert.

Onderhandelingen voeren en op TV komen zeggen hoe goed men het meent, en daarna achter de rug van de gesprekspartners aan een peperdure tafel gaan zitten met het kartel MR/FDF, hun zogenaamde aartsvijanden, is gewoon een schande. Het is politiek hooliganisme. Maar dat was voor Theo Francken geen probleem.

Vooreerst zou Theo Francken voor hij iets aan de grote klok hangt dat verhaal moeten controleren. Die essentie was hem blijkbaar ontgaan. Ten tweede moet hij niet jaloers zijn of kwaad omdat er ook nog anderen dan zijn partijleden in dure eetgelegenheden als de Karmeliet gaan eten.

Ten derde was zijn verontschuldiging van een onbeschofte halfslachtigheid. Zich verontschuldigen is onomwonden zeggen: ik was fout. Nu was het: als ik fout ben dan verontschuldig ik mij. Ten vierde predikt ook zijn partij de soberheid – toch voor de gewone burger – en zou ze om die door hem tegen Groen! gehanteerde reden dus eveneens uit peperdure restaurants moeten blijven.

Theo Francken is een kaviaarnationalist.

Willy Van Damme

Plaats een reactie