Milieuvergunning hangt uit

Sinds een tijd hangt de milieuvergunning die nodig is voor de bouw van de nieuwe Dendermonde gevangenis uit. Het was het allerlaatste obstakel voor men met de bouwwerken van start kan gaan. Normaal moest het private consortium binnen de NV Poort van Dendermonde, de groep die het gevangenisgebouw tijdelijk gaat beheren,  op 12 oktober beginnen maar daar is twee maanden rek op mogelijk. Het vermoeden is dan ook dat de werken elke dag nu zullen gaan aanvangen. Moet men langer dan 2 maanden met de start wachten dan dreigen er voor de federale regering zware boeteclausules die in de vele duizenden euro’s oplopen.

Aanplakbrief voor de milieuvergunning van de nieuwe gevangenis

De bekendmaking via aanplakbrief van de milieuvergunning voor de nieuwe gevangenis gebeurde zeer snel en al op 21 oktober. De vergunning dateert van 13 oktober. Beroep hiertegen bij de Vlaamse minister voor Leefmilieu  is mogelijk tot 21 november.

Nu is er voor de aannemers die de gevangenis moeten neerpoten geen reden meer om te wachten. Het aanplakken van die milieuvergunning is voldoende om het startschot te geven. Wel kan men er gif op nemen dat de tegenstanders hiertegen ook naar de kortgedingrechter zullen stappen om de bouw te verhinderen. Verder loopt er nog een beroepsprocedure tegen de bouwvergunning bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Deze vervangt voor bouwdisputen langs Vlaamse zijde de Raad van State.

Deze werkt echter zeer slecht. De bij haar voorliggende vraag tot schorsing van de bouwvergunning voor de ontsluitingsweg is nog steeds hangende terwijl de weg er straks ligt. Ook hier zou het beroep tegen de bouw der gevangenis wel eens nutteloos kunnen zijn.

Het lijkt er dan ook meer en meer op dat het gevecht van het actiecomité tegen de gevangenis en Raldes een achterhoedegevecht is. De overheid wil er een gevangenis en in een democratische staat is het uiteindelijk de overheid die beslist, niet een lokaal actiecomité van hooguit een paar tientallen mensen.

Joke Schauvliege

Als laatste in een steeds langer wordende rij krijgt Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege nu ook praktisch zeker het dossier van de gevangenis op haar bord.

Duidelijk is ook dat deze steeds ingewikkelder wordende juridische veldslag zowel aan de overheid als aan de actievoerders een fortuin kost. Zo waren er voorheen tegen het eerste RUP twee procedures bij de Raad van State. Hetzelfde voor het tweede RUP. Wat in beide gevallen steeds voorafgegaan werd met een beroep bij de minister.

En dan zijn er al vier procedures aanhangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, tweemaal een voor schorsing en twee maal een voor vernietiging. Verder was er tegen de ontsluitingsweg nog een proces bij de kortgedingrechter. Bijna zeker zal men ook in kortgeding naar de rechter stappen tegen de aanvang van de bouw. Met mogelijks nog een beroep in Gent tegen de beslissing van de kortgedingrechter rond de bouw.

Daarnaast komt er nu dan nog een nieuwe procedure rond de milieuvergunning bij de Vlaamse minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege. Wat zeker zal leiden tot opnieuw twee beroepen bij de Raad van State. Wie weet dat een advocaat bij een simpele rechtszaak al flink wat geld kost weet dat beiden hier een fortuin uitgeven. Zo is er in dit dossier nu al sprake van mogelijks 16 juridische procedures!

Dit mits men geen nieuw RUP moet opmaken. En dan raakt men al aan een getal van 19 zaken die via de advocaten in deze kwestie al zijn en nog gaan worden uitgevochten. Men bouwt met dat aan advocaten uitgegeven geld er straks een huisje mee. En de hier actieve advocaten behoren in hun specialiteit tot de top. Met daarbij passende erelonen?

Met andere woorden: De advocaten zijn hier de winnaars. Reken uit! De verliezers zijn uiteraard nu al gekend.

Willy Van Damme

Plaats een reactie