Would-be toogpraat

Iedereen die de Dendermondse gemeenteraad wat volgt weet dat het zeker wat de oppositie betreft zielig gesteld is. Tijdens de vorige legislatuur had je daar nog enkele echte intellectuelen zitten als een Ferdy Willems en Peter Bombay, nu is men afgezakt naar wat toogpraat in café de Zatte Reisduif.

Niet dat die intellectuelen toen veel bijbrachten, integendeel hun houding was bijna continu negatief en was er mee de oorzaak van dat burgemeester Norbert De Batselier (sp.a) gedegouteerd de deur achter zich toetrok. Bijna het enige wat zij toen konden was beledigingen in de zaal gooien en vulgair insinueren dat men sjoemelde.

De Zatte Reisduif

Het is niet beter met deze legislatuur, alleen dat men nu aan de toog van café De Zatte Reisduif zit.  Dat men daarbij niet bezig is met politiek de naam waardig is ook duidelijk. Integendeel men saboteert zelfs projecten die essentieel zijn voor het welzijn van de bevolking.

De gemeenteraad begon nochtans allemaal netjes met Robert Van Overloop van het Vlaams Belang die de brandweer en politie namens zijn fractie wou feliciteren voor het gezwoeg tijdens de recente watersnood. En daarna bleef het nog een tijdje heel rustig met nochtans belangrijke onderwerpen die zonder een woord passeerden. Het punt over de herinrichting van de wijk Hof ten Rode in Baasrode was gestemd voor iemand het goed besefte.

Vondelbeek

De voorbije wateroverlast kwam even ter sprake. Hier de Vondelbeek aan het station.

En natuurlijk moest Marcel Borms (Open VLD) zich terug laten horen toen er een zoveelste begrotingswijziging diende gestemd. Het is een traditie en de vroegere schepen van Financiën moest tonen dat hij dit dossier blijft volgen. Niet dat het iets bijbracht of dat iemand echt luisterde. Een begrotingswijziging en hup daar is Borms. Het is zo voorspelbaar als het vallen van de bladeren.

Een bocht

En dan kwam er de toch wel belangrijke bocht die het stadsbestuur maakt over het parkeerbeheer met de geplande privatisering van wat velen altijd zagen als de centrale overheidsopdracht: de openbare orde. Lange tijd werkte men met hulpagenten die men via extra subsidies tijdelijk kon aanwerven. In Brussel is het echter een en al bezuinigingen geblazen en geld voor hulpagenten is er niet meer. Met als gevolg dat elke controle op het betalen van de parkeerretributie in de stad al zeer lang bijna onbestaande is. Dit gaat dus veranderen en de mensen kunnen straks maar beter oppassen. Het zou in de stad wel eens parkeerboetes kunnen gaan regenen.

In de nabije toekomst gaat dus normaal gezien een privébedrijf toezicht houden op het parkeren. “Een goede zaak die we steunen”, wist Hilde Dierickx van Open VLD. Zij maakte zich wel zorgen over de juridische omkadering van het besluit. “In andere gemeenten zijn daar veel problemen mee geweest”, wist ze nog. Een probleem dat echter door een aangepaste wetgeving intussen nationaal werd opgelost.

Over would-be en andere journalisten 

En dan kwam daar weer het probleem van de bejaardenwoningen in Oudegem ten tonele. Ditmaal werd het vorige besluit rond een vergoeding voor de CVBA Volkswelzijn voor het wijzigen van het project voor bejaardenwoningen in Oudegem herstemd. (zie voor een meer gedetailleerde achtergrond hierover elders op deze blog) De Stad had zich gaan informeren bij advocaat Dirk Van Heuven, een der specialisten op het gebied der gemeentewetgeving. Een man die er ook al heel wat over publiceerde en dus weet waarover hij advies geeft.

Zijn advies was dat de gouverneur hier de zaken verkeerd had geïnterpreteerd en dat beroep gezien de wetgeving en de historiek dus zinvol was. Voor Kris Verberckmoes, fractieleider van Open VLD en zelf advocaat, toonde het advies van Van Heuven echter dat de gouverneur gelijk had. Waarop schepen en advocaat Dirk Abbeloos stelde dat hij zeer selectief was met zijn citaat uit dat advies. Ook was er een rel over het feit dat dit advies pas laat aan de raadsleden was bezorgd. Iets waar Dirk Abbeloos (CD&V), schepen voor Juridische Aangelegenheden, zich voor verontschuldigde.

 Oudegem - Kerkplein

                                       Het Oudegemse kerkplein kwam weer ter sprake

Kris Verberckmoes had het daarbij ook over een “would-be journalist die het ook nu weer totaal niet begrepen heeft”. Een soort herhaling van wat partijgenote Hilde Dierckx stelde toen zij het enkele maanden geleden had over: “Een blogger die zich ook journalist noemt”. Wat men telkenmale op geglimlach onthaalde. Kritiek doet blijkbaar pijn.

Politieke spelletjes

Ook nu weer vroeg Kris Verberckmoes dat Carine Verhelst en Theo Janssens, beiden sp.a en respectievelijk directeur en voorzitter van Volkswelzijn, voor de stemming de zaal zouden verlaten. Wat door burgemeester Piet Buyse (CD&V) werd geweigerd. “Wij gaan in beroep tegen de beslissing van de gouverneur en bovendien werden er in het verleden over hun aanwezigheid bij dergelijke stemmingen nooit problemen gemaakt. Zo verkochten we aan Volkswelzijn de vroegere Garage Van Malderen terwijl we daar op de private woningmarkt meer geld voor hadden gekregen. En toen zweeg iedereen en was er geen probleem. Nu plots wel. We wachten het resultaat af”, aldus de burgemeester.

Maar voor Kris Verberckmoes kon het niet dat zij meestemden over wat hij omschreef als “het Volkswelzijn van Janssens en Verhelst”.  Een merkwaardige bewering daar de aandelen van de CVBA grotendeels in handen zijn van de stad Dendermonde en dus ook van haar burgers als een Kris Verberckmoes. Ook vergetend dat een van de weinige private aandeelhouders van Volkswelzijn raadslid Thérèse Van Gucht (CD&V) is. En daarover wordt opvallend door Open VLD en het Vlaams Belang nooit iets gezegd. Daar zien zij geen ‘belangenvermenging’.  Wat aantoont dat het hier alleen maar gaat over politieke spelletjes en niet over het beheer zelf.

Typerend was ook de bewering van Stefaan Van Gucht dat die schadevergoeding die voorlopig op ongeveer 100.000 euro is geraamd niet bestemd is voor dit architectenbureau welke het ontwerp maakte maar voor de CVBA Volkswelzijn en dat daarover in dit advies gelogen wordt. Blijkbaar vergetend dat tijdens het debat op 19 mei dit juist het centrale thema van de zaak was. Het bedrag werd zelfs niet definitief vastgelegd omdat men bij Volkswelzijn uiteraard de facturen toen nog niet had ontvangen en men dus pas daarna kon uitrekenen wat de ware verloren kosten zijn. Niet verrassend die vergetelheid natuurlijk. Voorheen had zijn fractie – en die van de Open VLD – dit project in Oudegem unaniem goedgekeurd. Waarna enkele jaren later plotseling bij hen een no-passeran klinkt en men deed alsof men dit nooit had goedgekeurd.

Stefaan Van Gucht, fractieleider Vlaams Belang

Stefaan Van Gucht was vergeten dat zijn fractie van het Vlaams Belang dit plan voor die Oudegemse bejaardenwoningen ooit had goedgekeurd. 

Op kap van de bejaarden

Maar ja, aan de toog van café De Zatte Reisduif mag men als eens zeveren. Dat dit project voor bejaardenwoningen in Oudegem door die liberale obstructie nog maar eens een jaar vertraging oploopt kwam niet ter sprake. Bejaardenzorg is secundair, politieke spelletjes primeren. Indien de stad had doorgezet en ballen had getoond dan was men in Oudegem nu al aan het bouwen en hadden de Oudegemse bejaarden in 2012 oud kunnen worden in hun eigen dorp, onder de kerktoren. Volkswelzijn had immers al de bouwvergunning op zak maar voert ze niet uit. Wat men nochtans zo zou kunnen. Nu verliest men misschien wel vijf jaar en zeker 100.000 euro.

Natuurlijk heeft de oppositie het hier gemakkelijk om te scoren. Binnen de meerderheid mankeert het immers aan voldoende sterk leiderschap en bij sp.a en CD&V zijn er een aantal opposanten die hier om puur persoonlijke reden dwars liggen. Ivan Verleyen en Jean-Michel De Potter van sp.a omdat niet zij maar Carine Verhelst schepen mocht worden.

En bij CD&V is Thérèse Van Gucht het niet vergeten dat haar zoon in 2006 bij Volkswelzijn na protest van collega’s werd ontslagen. Ze krijgt hierbij de steun van haar bondgenoot Kristel Gevaert (CD&V). Als steeds vluchtte De Potter voor de stemming de zaal uit terwijl de andere drie zich bij de stemming onthielden. Een erg vervelende zaak voor de sp.a.

Carine Verhelst

                              Schepen Carine Verhelst was opnieuw kop van jut voor partijgenoot Ivan Verleyen.

Zijn tak afzagen

Een volgende botsing binnen de sp.a  deed zich wat later voor bij het probleem van de evaluaties in het stedelijk onderwijs, een dossier dus van onderwijsschepen Carine Verhelst en opnieuw moest Ivan Verleyen zo nodig tegen haar ten aanval trekken. Het zorgde voor heel boze gezichten binnen zijn fractie. Ivan Verleyen is een van de knapste koppen in de gemeenteraad met een sociaal gevoel, dossierkennis en werkijver die het daarbij ook nog goed kan uitleggen. Zijn weinig zinvolle actie hier en zijn optreden voorheen ondermijnt echter zijn eigen sp.a waarvoor hij al heel zijn leven gevochten heeft. Het is als de man die heel hoog in de boom de tak wegzaagt waarop hij zit. Hetzelfde uiteraard voor De Potter. Ze zetten heel veel op het spel.

Na deze voor Verhelst onprettige botsing kwam dan het goedkeuren van het project rond de erfgoedvereniging voor ‘het land van Dendermonde’. Met Wetteren, Hamme, Zele, Laarne, Wichelen, Lebbeke en Buggenhout wil men een erfgoedvereniging oprichten die dan vanuit de Vlaamse regering subsidies kan krijgen voor allerlei activiteiten rond erfgoed. Men hoopt zo personeel te kunnen aanwerven en de woonst naast Zwijveke staat al klaar. Voor Robert Van Overloop de gelegenheid om zich nog eens te tonen zonder ditmaal ruzie te maken met de verantwoordelijke schepen Marius Meremans (N-VA). Erfgoed is van van zijn passies.

Het kerkhof van Baasrode

En dan kwamen de interpellaties. En uiteraard konden de wortelen van het Baasroodse kerkhof niet ontbreken. Een faits divers dat bijna de wereldpers haalde. Bij de ontruiming van een aantal graven had de aannemer aarde vermengd met wortelen gebruikt om die leeggehaalde graven te vullen. Geen zicht uiteraard en een bewijs voor de onkunde van deze aannemer. Baasrodenaar Stefaan Van Gucht nam hierbij de verantwoordelijke schepen Leen Dierick (CD&V) op de korrel en had het daarbij ook over de slechte timing voor die ontruiming pal voor Allerheiligen wanneer velen de graven van hun overleden familie en vrienden komen opkuisen en bezoeken.

Leen Dierick - 1-09-2009 - 2

Schepen Leen Dierick had een hoog oplopend gesprek met de aannemer over die wortelengrond.

Het kerkhof van Baasrode lag er op 1 november bij alsof hier de loopgravenoorlog van 1914-‘18 was herdaan. Wat feitelijk niet kan en ontruimingen doet men dan ook best niet in het najaar pal voor 1 november maar in het voorjaar. Het bespaart herrie als dit. Het is een voor de bezoekers pijnlijke zaak die zich dit jaar niet alleen in Baasrode voordeed maar ook in het nabije Sint-Amands. Voor Leen Dierick is de aannemer geheel in de fout en respecteerde hij de timing en het bestek niet en heeft hij ook nog schade toegebracht aan sommige graven.

Achteraf is gebleken dat enkele graven zelfs onrechtmatig werden weggehaald. Leen Dierick had het daarbij ook over een hoog oplopend gesprek met de bewuste aannemer. Die heeft na blijkbaar eerst schuld te bekennen nu in kranteninterviews alles richting de stad geduwd. De gesprekken van de stad met deze aannemer zullen in de toekomst duidelijk via advocaten verlopen. En de wortelen zullen bijna zeker nog een tijd blijven liggen. Of de konijnen zouden moeten toeslaan.

Interessante bouwgrond

Als laatste punt van de openbare zitting was het dan opnieuw de beurt aan Kris Verberckmoes die de lamentabele toestand aanklaagde van de loods waar de Dendermondse carnavalsverenigingen aan hun wagens moeten werken. Ook loopt het huurcontract met de stad naar haar einde. Zo regent het er al jaren binnen, een probleem dat de stad de voorbije jaren alleen met wat oplapwerk wist te verhelpen. “Die carnavalsgroepen kunnen nog een hele tijd in die loods blijven. Maar natuurlijk is er het plan om de Dendermondse stationsbuurt geheel te herinrichten en die loods ligt in dit gebied zodat de toekomst ervan nog onduidelijk is”, stelde schepen Leen Dierick.

Spoorwegstation Dendermonde

De loods en de stadsgebouwen gaan mee opgenomen worden in de grote herstructurering van de stationsomgeving.

Hierbij denkt men ook aan appartementsgebouwen en bedrijfscentra en daarbij zou dit terrein dat eigendom is van de stad erg interessant zijn. Dit omzetten in bouwgrond is voor de stad uiteraard financieel lonend. Dat besefte ook Kris Verberckmoes wel en hij had al een nieuwe ruimte gevonden die de stad voor de carnavalsgroepen dan kon huren. Bij het textielbedrijf De Saedeleer op het Hoogveld namelijk, een erg innovatieve onderneming met een uitstekende reputatie. Een bedrijf ook waarvan de liberale voorkeur goed gekend is. De Open VLD mag er met elke verkiezingscampagne steevast reclameborden neerzetten. En Kris Verberckmoes lijkt dat niet vergeten te zijn. Niet verrassend.

Oh ja, ook nu weer was raadslid en notaris Anne Vander Donckt (Open VLD) afwezig. Als deze legislatuur ten einde loopt kan men haar misschien huldigen als het raadslid met de meeste afwezigheden ooit. Het is te hopen dat haar notariaat beter werkt.

Willy Van Damme

4 gedachten over “Would-be toogpraat

  1. Beste Willy,
    De datum waarop je dit bericht hebt geplaatst laat mij vermoeden dat je bent mosselen gaan eten bij Sp-a Dendermonde.U w commentaar zou immers zo uit de mond van C.Verhelst,T.Janssens,R.Van Marcke … kunnen geplukt zijn.
    Natuurlijk was ik kwaad omdat men destijds een schepenambt gaf aan iemand die totaal onbekwaam is in onderwijsmaterie terwijl men iemand had die 15 jaar op het hoogste echelon de regelgeving had mee gevolgd ;Als voorzitter van de koepel provinciaal onderwijs ,die samen met het gemeentelijk onderwijs het officieel gesubsidieerd onderwijs vormt,meen ik te kunnen stellen dat ik daar wel een en ander van afweet,en dus reageer ik als men willens nillens stomiteiten ter stemming voorlegt aan de gemeenteraad.
    Ik heb u altijd gewaardeert als journalist maar hier ga je toch te kort door de bocht als je stelt dat ik zou tussenkomen om puur persoonlijke redenen.Ik wil u het ganse verhaal wel eens doen maar niet om het via de krant te publiceren.Maar als ik u iets mag voorstellen/luister naar de inhoud van wat ik telkens breng en dan zul je zien dat deschepen de bal misslaat in wat ze voorlegt.
    Wat echter erger is :ik meen dat er in vele gevallen weinig of niet socialistisch wordt gedacht en daar heb ik het uiteraard zeer moeilijk mee.
    En om in hetzelfde beeld te eindigen ,beste Willy:aan een rozelaar groeien takken die prachtige bloemen dragen.Af en toe krijg je echter wilde scheuten die wel het voedsel van de plant opvreten,dus vegeteren.Die parasieten kan men beter op tijd wegsnoeien alks men wil vermijden dat de struik totaal verwildert.;.
    Sans rancune,
    Met vriendelijke groet
    Ivan.

    Antwoord
    In een politieke partij zijn er altijd een boel discussies en ruzies. Dat kan nu eenmaal niet anders. Wanneer die geschillen publiek in een gemeenteraad of parlement worden uitgevochten dan gaat het verder. Dat U meent daarvoor voldoende reden te hebben is uw volste recht als gemeenteraadslid die uiteindelijk het beleid moet controleren. Wat U deed. Normaal echter doet men dit in uw geval intern binnen de partij en de fractie. U besloot dat publiek te doen. Nogmaals uw recht welke ik respecteer.
    Als U deze blog goed opvolgt had U bemerkt dat het zondagmorgen geplaatst is toen ze daar die mosselen nog moesten klaar maken. De tekst was trouwens al op zaterdag klaar maar kon wegens het veel werk pas zondagochtend geplaatst worden.
    Groeten ook,
    Willy Van Damme

    • Beste Yvan,
      Vrije Willy,
      Ik heb altijd gewaardeerd (met -d en niet met -t) dat politici, met veel ervaring in de hoogste echelons…, hun minder ervaren collega’s positieve ondersteuning bieden. Binnen een linkse fractie moet dat zeker kunnen. De vergelijking met ‘parasieten’ lijkt me dan ook, voor een ervaren politicus, echt een stommiteit (geen stomiteit). Wie uiterlijk versiert wat hij innerlijk te kort heeft haalt zonder moeite zichzelf onderuit. Wie daarenboven veel te hard roept, geeft vaak uiting van wantrouwen in de draagkracht van zijn eigen woorden. Maar het is zo menselijk omdat elke politicus een beetje een hoogmoedige ezel is (moet zijn?). Daarom vermommen sommigen zich ook (een tijdje) als journalist. Die tikt zijn woorden en wikt zijn daden. Een politicus moet zijn woorden wikken en liefst zonder fouten tikken.
      Vriendelijke groeten.
      Johan

  2. Zeg Willy,
    Ge zijt in uw inleiding ne positieven ‘intellectueel’ uit de voorbije legislatuur vergeten te noemen. 😉
    Verder niets dan goeds

    Carlo Van Hoey
    Antwoord:
    Bedankt voor je reactie Carlo. Twee opmerkingen hierover: Volledig zijn kan niet en eigen stoef stinkt. Wat niet wil zeggen….. En zoals je al wel gehoord zal hebben is het nog steeds droevig gesteld op die maandelijkse vergadering. De voorbije week ging het over strooizout en grond met wortelen. Zoute wortelsoep dus. Echt boeiend. Ik kan direct een aantal punten opnoemen die wel een vraag waard zijn. Maar ja….
    Willy Van Damme

  3. Wat een kinderachtig gedoe en dat voor grote mensen!!!
    Louis Scholliers
    Antwoord:
    Het is wat het is, ik ben maar de pianist en niet diegene die de partituur schrijft.

    De huidige gemeenteraad is qua intellectueel niveau wel een stuk hoger. Wat niet wil zeggen dat de debatten dat daarom zijn. Politiek is een raar spel en grotendeels een kwestie van compromissen en zien wat haalbaar is.
    Daartegenover staat een oppositie die op alles zit te vitten, ook op zaken die ze zelf ook zouden doen of die ze ooit zelfs mee goedkeurden.

    Het verhaal van het Oudegemse kerkplein is er zo een. Ondanks een eerder eenparig gestemd besluit begonnen enkele mensen naderhand in de meerderheid om puur persoonlijke redenen dit dossier te gebruiken om hun vetes uit te vechten.

    Met andere woorden ze gebruikten de nood aan bejaardenwoningen in Oudegem om hun private oorlog te beslechten. Schandelijk feitelijk. Het dossier dateert al uit de jaren negentig van de vorige eeuw en zal nu ten vroegste pas van start kunnen gaan in 2018!

    Er is voor dit erg nodig sociaal project dus ongeveer tien jaar vertraging om de simpele reden dat enkelingen zich op een schepen wilden wreken.
    Verwacht van mij geen sympathie voor dit soort politiek. Integendeel!
    Willy Van Damme

Plaats een reactie