Marc De Vos is een leugenaar

Je kan aan het opiniestuk van Marc De Vos (Trends – 3 januari – President Poetin ruikt bloed) opmaken dat hij inderdaad aan een Australische universiteit werkt. Een land dat nog meer pro-Amerikaans wil zijn dan de VS zelf. Zo schrijft hij dat Rusland in 2008 Georgië binnenviel.

Blijkbaar heeft hij amper kennis van de zaken waarover hij schrijft want een officieel Europees onderzoek naar de feiten heeft toen Georgië de schuld gegeven voor die oorlog waarbij Russische vredestroepen om het leven kwamen. Waarna Rusland inderdaad heeft opgetreden.

Die soldaten waren daar immers als gevolg van een internationaal mede door de VS en de Georgische regering ondertekend vredesverdrag. Bij die Georgische inval werd trouwens het hospitaal in Tsinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië, door het Georgische leger beschoten.

Sir Anthony Brenton - Brief FT oorlog Georgië Zuid-Ossetië Augustus 2008 - FT 24-11-2021

Matt Bryza is een gewezen diplomaat die regelmatig in de Amerikaanse en Britse media ageert tegen Rusland. Voor hem het rijk van het kwaad. Maar geen zorg in het geval van een nieuwe wereldoorlog zal hij rustig van bij hem thuis deze in de Amerikaanse en Britse media bespreken. Heren maken hun handen niet vuil. Dat is voor het plebs.

De beelden hiervan waren toen live op tv te zien. Toch een oorlogsmisdaad. Zie ook in bijlage de brief van Sir Anthony Brenton, de Britse vroegere ambassadeur in Rusland in die periode. Verder verwijt hij Poetin ook zijn medeplichtigheid aan een serie oorlogen zoals het recente conflict van Nagorno-Karabach met Armenië. Een grap. Waarom niet het conflict in Somalië, Myanmar of Soedan? 

Maar het door hem opgesomde lijstje is exact hetzelfde dat ik enkele weken geleden tegenkwam bij het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy maar dan van een andere auteur. Plagiaat dus. Wat mij dan de vraag doet stellen hoe is Marc De Vos daar aan die Australisch universiteit geraakt.

Willy Van Damme

Naschrift:

Lezer Edith Legrand maakt mij er attent op dat er recent op de website De Wereld Morgen een stuk verscheen over diezelfde Marc De Vos en blijkbaar is het nog veel erger dan hier eerst gemeld. Hij nam immers op die Australische universiteit op 25 oktober van vorig jaar ontslag om ‘familiale reden’.

Blijkt dat er over zijn werking toen aan de Law School van de Macquarie University na een serie klachten een rapport werd opgemaakt. Onder andere over wangedrag tegenover vrouwelijker leden van de staf. Toen het aan de leiding van de universiteit werd overgemaakt nam hij ontslag. Merkwaardig is dat het rapport confidentieel blijft.

Ondanks dat ontslag stelde hij zich bijna drie maanden later op Trends nog steeds voor als de decaan aan die universiteit. Het dragen van valse tittels dus. Maar geen verrassing, de man blijkt een groot fan van de Amerikaanse filosofe Ayn Rand die zowat elke vorm van overheid overbodig acht maar zich ook keerde tegen het anarchisme.

Zie dat die overheid het gebruik van valse titels zou bestraffen. Vroegtijdig ontslag Marc De Vos uit prestigieuze functie aan Australische universiteit roept vragen op – DeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.be

12 gedachten over “Marc De Vos is een leugenaar

 1. Blij met dit artikel dat aansluit op mijn vroegere reactie. Er is geen enkele nuance te vinden in de Westerse media: “Rusland IS de boosdoener.” Zelfs bij een orgaan zoals de VRT is de Ruslandfobie algemeen. Ik denk dat Jan Balliau, Werner Trio of Rudy Vranckx propaganisten zijn. Als ze zich voordoen als journalisten zijn het in weze beroepsleugenaars. Mijn vraag is: hoe werkt het? Hoe wordt het aangestuurd dat onze opiniemakers ongenuanceerd verslag uitbrengen conform met de drijverijen van de Navo. Karel van Wolferen en professor Van de Pijl hebben op Café Weltschmerz daar interessante dingen over verteld. Het is zover gekomen dat ik nu vragen heb bij de werking van de democratie: de macht in handen van diegenen die de volksopinie kan naar zijn hand zetten? (Churchill; “een leugen zo lang herhalen tot het werkelijkheid wordt”
  Luc Lepoudre

  Antwoord:

  Uit mijn ervaring en met mijn kennis van dossiers als dit denk ik dat er enkele mogelijkheden zijn die echter tot hetzelfde resultaat leiden: Het verspreiden van propaganda, leugens.

  Zo denk ik, zonder echt 100% dat te kunnen bewijzen, dat die gewezen Amerikaanse diplomaat voor derden werkt om dit soort leugens te verspreiden via opiniestukken zoals in The Financial Times, Foreign Affairs of The Guardian. Die weten dan dat ze dit moeten plaatsen om geen problemen te krijgen.

  Verder heb je dan journalisten die gewoon hun nek niet durven uitsteken en gemakshalve dit dan voor waar aannemen of alleszins de essentie ervan kopiëren. Zij weten dat het verhaal stinkt maar doen mee met wat men dan noemt ‘de mainstream’.

  En dan heb je die welke niet beter weten, de loonslaven die omdat het van een prestigieus blad als The Washington Post of Clingendael komt denken dat dit wel waar moet zijn. Dat is volgens mij wel de kleinste groep. Journalisten zijn doorgaans geen dommeriken en ruiken wel onraad.

  Wel heb ik al opgemerkt dat sommige van die ‘topjournalisten’ op bepaalde ogenblikken wel stukken plaatsen waarin bijvoorbeeld de Amerikaanse steun aan Al Qaeda of ISIS wordt besproken om daarna dan weer braafjes de richtlijnen van hun bazen volgen. Zeker is: We worden hier bedrogen.

  Willy Van Damme

 2. Beste Willy,

  Ook in onze kranten wordt regelmatig geschreven dat Rusland de oorlog begon. In de b.v. de nrc zie ik dat regelmatig.
  Ko Ruijter

  Antwoord:

  Ik had van de NRC niets anders verwacht. Het is dan ook een (sic) kwaliteitsblad.

  Willy Van Damme

 3. de grote nazi’s zijn koloniale Europa sinds 500 jaar ,een koloniale holocaust van 100 miljoen mensen die ze wel beschouwen als echte minderwaardige mensen en daardoor het is geen misdaad, geen genocide.

  Beschaving van koloniaal Europa is gebaseerd op ‘negationisme’ van koloniale holocaust en racisme. De burgers worden sinds de kleuterschool gehersenspoeld met dit  ‘negationisme’ en racisme.

  Onze politici en media (VRT,VTM,HLN,De Morgen,De Standaard …) in hun buitenlandse politiek,  zijn negationisten van de koloniale genocide en dus racisten. Het nieuws is partijdig (pro- Europese kolonialisten) en dus fake news.

  Een beschaving gebaseerd op een grote leugen, de Europese kolonialisten staan boven de wet omdat ze de ware superieure mensen (duivelse militaire macht) en agressieoorlogen, oorlogsmisdaden, genocides zijn “wettelijk” omdat de slachtoffers, de volkeren van andere continenten, de echte minderwaardige mensen zijn en daardoor is massamoorden te plegen geen misdaden!  De burgers worden gehersenspoeld sinds kleuterschool, door de media en politici…zolang geen Neuremberg-achtig rechtbank komt om de koloniale genocide van Europa en Europese veroveraars in andere continenten  Verenigde Staten(V.S.) te onderzoeken en vervolgen leven we in een misdadige leugen….en in een bepaalde psychologische ziekte..
  Janu

  Antwoord:

  Toen Madeleine Albright, de vorige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, op de Amerikaanse televisiezender CBS toegaf dat ze de moord op 500.000 Iraakse kinderen een nuttige zaak vond bleef het in de westerse politiek muisstil. Geen roep om haar naar een rechtbank te sturen.

  Neen, de dame is nog steeds ‘graag’ gezien en mocht nadien voor Amnesty International Amerika zelfs een toespraak houden. Ik heb mij altijd afgevraagd wat het onderwerp toen was. Mensenrechten en kinderen of hoe vermoord je ongestraft 500.000 kinderen?

  Het is een piepklein detail maar voldoende veelzeggend om de aard van de VS te tonen en het niet bestaan van wat een rechtsstaat hoort te zijn. Ze is als directeur van Pew Research, een wereldwijde actieve opiniepeiler die zo aan Washington toont hoe groot het ongenoegen elders is en hoe manipuleerbaar.

  Willy Van Damme

 4. Wat heeft de *westerse*media nog niet uit de kast gehaald om Rusland in een slecht daglicht te stellen?Elke dag weer een of andere EU-diplomaat die opgevoerd wordt om Poetin te pesten en te sarren!!En maar oorlogstaal blijven uitslaan dat er harde sancties zullen volgen bij een eventuele aanval!!Dit alles onder instructies van *heilige*Biden!!!
  Emile De Roy

  Antwoord:

  Wat we nu meemaken met de berichtgeving is een stroom van propaganda waarbij men desnoods de grofste leugens produceert. Zie bijvoorbeeld het verhaal over het paleis van Poetin. Je kon op dat filmpje al het ware blind zien dat het nep was maar onze media bleven volharden. Alles is mogelijk.

  Willy Van Damme

 5. Toen mijn nonkel een dik overheidscontract binnenhaalde was een geapprecieerde wederdienst: de buitenlandse reis, vlieg- en hotelkosten, betalen van die en die journalist om de minister op zijn buitenlandse missie te vergezellen. Wat verwacht je dan van zulke media? Mijn felicitaties en dank Mijnheer Willy dat er door uw werk nog communicatie rond kritische observatie mogelijk is.
  Luc Lepoudre

  Antwoord:

  De media hangen aan elkaar van de corruptie. Wie braaf is en dus in de pas loopt krijgen snoepreisjes, etentjes en vette primeurs. Als een krant of journalist met een primeur komt dan kijk ik direct naar de auteur en de bron. Altijd interessant.

  Een type van dit verhaal ken ik niet maar het wekt niet de minste verbazing. Er was een journalist bij de VRT die schreef over zwart geld bij de PS/SP en ondertussen, volgens een goed geplaatste bron van een andere partij, van die partij in het zwart geld kreeg. Hij schreef over die zaak van PS/SP een boek.

  Willy Van Damme

 6. het Duitse programma :die anstalt” heeft hier een uitzending aan besteed,hoe redacteuren van kranten zo als Frankfurter allgemeine verbonden zijn aan NAVO instanties,
  Zo is er een die zelfs een partij program maakt, intussen dit partijprogramma in zijn eigen krant de hemel in prijst en voorzitter is bij het Aspen instituut.
  En zo zijn er nog veel meer.
  Rob

  Antwoord:

  Het verhaal van hoe die zogenaamde kwaliteitskrant juist werkt is perfect weergegeven in het boek ‘Gekochte journalisten – Hoe de CIA het nieuws koopt’ van de overleden Udo Ulfkotte, een oud-medewerker van het blad. Het boek bulkt van dat soort praktijken.

  Het was wel de krant die ooit het echte verhaal van de slag rond de Syrische stad Houla tussen het regeringsleger en die jihadisten bracht. Wat De Standaard in overleg met hun ‘ombudsman’ Tom Naegels toen weigerde te plaatsen. De versie van al Qaeda over dat bloedbad was voor hem genoeg.

  Een van de beste voorbeelden van een werkelijk totaal gebrek aan enige deontologie in de pers was het verhaal van Hugo De Ridder en De Standaard. Hugo De Ridder was de redacteur die voor DS de Wetstraat volgde en ook de speechschrijver was van wijlen premier Leo Tindemans.

  Nadien onthulde die dan het schandaal van Poupehan, een klein dorpje in de Ardennen waar men stiekem de laatste devaluatie van de Belgische frank organiseerde. Dit gebeurde door de vakbondsvleugel van CVP (CD&V) met premier Wilfried Martens.

  Mee aan die kleine tafel zat Hubert De Tremmerie van de bank BAC die zo over een enorm pak voorkennis beschikte. Wilfried Martens was wel van diezelfde partij als Leo Tindemans maar waren aartsvijanden. Geen toeval dus dat Hugo De Ridder dit uitbracht.

  Nadien ging die bij het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek mee bepalen wie voor projecten steun kreeg. Dit fonds werkte met overheidsgeld en nadien ook van miljardair George Soros. Een van de zo gemaakte stukken stelde de Oekraïense coupplegers en fascisten voor als helden.

  En dan is er het boek ‘het Burgermanifest’ officieel van Guy Verhofstadt maar geschreven door Sus Verleyen die het ook in Knack de hemel in prees. Of het ‘schandaal’ rond Elio Di Rupo uitgebracht door de huidige mediaspecialist van Bart De Wever en De Standaard waar Dirk Achten toen hoofdredacteur was.

  Men moest de regering waarin Di Rupo minister was doen vallen en vervangen door een met de VLD. Dirk Achter werd nadien door Karel De Gucht via een speciale procedure benoemd tot topman op Buitenlandse Zaken. Hij is nu ambassadeur in Den Haag. Je kan met dit soort verhalen een boek vullen.

  Willy Van Damme

 7. Als onze kranten iets beweren, is het meestal andersom. Beste Willy, heb je dit gezien? https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/01/05/vroegtijdig-ontslag-marc-de-vos-uit-prestigieuze-functie-aan-australische-universiteit-roept-vragen-op/

  ’t Is wel ‘De Wereld Morgen’, een site, waar ik weinig vertrouwen in heb.
  Mvg,
  Edith Legrand

  Antwoord:

  Bedankt voor die wel leuke extra info. Ik heb het ondertussen al in een voetnoot verwerkt. De auteur en het stuk zijn wel betrouwbaar. Dat hij een fan is van een totaal warhoofd als Ayn Rand zegt ook alles. Aan de UG Gent zal men wel niets doen zelfs al zet de man zijn unief te kakken.

  Leuk is wel dat zijn specialiteit het arbeidsrecht is. Vanuit Gent moesten zijn Australische medewerkers werken volgens de Belgische uren. Dus als de man werkte tot 18 uur was het daar al na middernacht. Inderdaad arbeidsrecht. Je kan het je amper inbeelden en toch is het waar. En dan waren er de vrouwen.

  Willy Van Damme

 8. 19.) There is the question of whether the use of force by Georgia in South Ossetia, beginning with the shelling of Tskhinvali during the night of 7/8 August 2008, was justifiable under international law. It was not.

  INDEPENDENT INTERNATIONAL FACT-FINDING MISSION ON THE CONFLICT IN GEORGIA, REPORT, VOLUME I-III, 2009 (1100 blz)

  https://www.mpil.de/en/pub/publications/archive/independent_international_fact.cfm

  Mvg
  Danssaert

  Antwoord:

  Dat is heel duidelijk en komende van de EU maar daarover zal het Europees parlement en onze pers nooit iets zeggen. Die grossieren liever in leugens. Een oorlog op het Europees continent lijkt die dames en heren geen enkel probleem. En dat zijn dan de verkozenen des volks. Bangelijk. Bedankt voor de info.

  Willy Van Damme

 9. Beste Willy

  Zie hier (op een links blog nog wel) een mooi voorbeeld hoe men onnozelen hun propaganda werk laat doen.

  https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-westen-moet-niet-terugdeinzen-voor-poetin.

  De situatie in Kazachstan is slechts een paar dagen oud, en Poetin heeft de schuld al weer te pakken. Jezelf afvragen hoe die protestanten zo snel aan (zware) wapens komen zit er niet in. Totaal voorbij gaan aan het feit dat een legitieme regering de hulp inroept van een legitiem samenwerkingsverband.

  Het hebben over Russische expansiedrift en dan in willen grijpen in Oekraïne en Kazachstan. Hypocrisie ten top.

  Als men in het artikel Rusland en NAVO omwisselt, zit men dichter bij de waarheid. Te triest. En dat is dan een student rechtsgeleerdheid. Het is slecht gesteld in Nederland met de moderne student.

  Epigonen, dat zijn het.
  Img Ikke

  Antwoord:

  Ach !k heb dat gelezen en de man is, sorry voor de uitdrukking, een idioot die maar raaskalt. Zo schrijft hij: “We hebben in het verleden gezien dat appeasement-politiek bij een dictator nooit werkt.” Dat is een niet bewezen stelling en bovendien is het enige alternatief oorlog.

  Vooreerst is Poetin geen dictator zoals onze media tot treuren toe schrijven. Hij werd verkozen tijdens verkiezingen zoals wij die hier houden. Ook zijn er in het parlement meerdere oppositiepartijen en ook op lokaal vlak is dat zo. Maar ja, Poetin is populair en dat wil men niet toegeven en dus is hij een dictator.

  Verder is er persvrijheid. Meer dan hier zelfs want de westerse massamedia is een eengemaakte soep. Van enige meningsverschillen bij het behandelen van zaken als Venezuela, China, Taiwan of Rusland en nu Kazachstan is er geen enkele sprake. Het is eenheidsworst.

  In Rusland heb je wel meerdere visies. Wie de berichtgeving van bijvoorbeeld RT leest zal zien dat die over vele zaken meer genuanceerd is dan onze media die eensluidend klinkt. Maar ook hier kan veel beter en dat heeft vermoedelijk te maken met het beleid vanuit de regering die geen conflicten wil.

  Ik heb RT en Sputnik niet gelezen maar wel enkele andere westerse mainstream kranten en publicaties zoals Foreign Policy, Washington Post, Economist; Financial Times, De Morgen en De Standaard.

  Mijn indruk, is dat deze rellen (opstand) te vergelijken is met de Gele Vesten in Frankrijk waar ook de olieprijs de boel deed ontploffen en zorgde voor massademonstraties en geweld. Waarbij de ordediensten, zoals dat heet, wel op de betogers schoten met doden tot gevolg zoals nu in Kazachstan.

  Ook hier werd er geschoten en door beide partijen. Wat onze media in andere gevallen amper of niet over berichten. En dan is er de vraag waar die wapens bij de betogers vandaan kwamen. Maar van Amerikaanse inmenging lijkt er ditmaal geen sprake. Zo zag je geen betogers met protestborden.

  Neen, dit zijn geen door de VS en NAVO aangestuurde en gefinancierde opstanden maar gewoon het gevolg van een spontaan ontstaan ongenoegen over het regeringsbeleid. Het kwam ook massaal en totaal verrassend.

  Wel is de berichtgeving zoals steeds wanneer het over Rusland gaat van een bedroevend niveau en stinkt het van verre naar de propaganda. Het minst slechtst was verbazend The Financial Times met het slechtste The Washington Post, De Morgen en De Standaard.

  Zo wist de Russofobe Corry Hancké in De Standaard te schrijven: ‘De opstandige burgers ondermijnen Poetins verhaal dat revoltes alleen maar ontstaan omdat het Westen en de Navo stoken‘.

  Merkwaardig dat ze dat schrijft want nooit heeft zij bij het bespreken van die kleurenrevoluties zoals in Oekraïne, Hongkong of Georgië geschreven over de centrale rol die de VS hier speelde. Zij verzweeg het stelselmatig en professioneel . Waardoor zij haar lezers natuurlijk bedroog.

  En Poetin heeft nooit gezegd dat al die revoltes en opstanden steeds het werk waren van de NAVO en de VS. In veel gevallen wel maar niet in alle gevallen. En natuurlijk hebben zowel Kazachstan als Rusland geen regering maar is het in onze pers een regime, Een zeer pejoratieve term die men bewust gebruikt.

  En als de NAVO tegen het internationaal recht in Kosovo bezet dan is dat om er de vrede en de mensenrechten te herstellen en te zorgen voor een democratisch bestel.

  Hier met Kazachstan hebben alle geconsulteerde media het niet over vredestroepen maar over ‘vredestroepen’. Waarbij men dus feitelijk stelt dat dit geen ‘vredestroepen’ zijn zoals met de VS in Kosovo of nu Irak maar in wezen een bezettingsmacht. Geloof dus ‘dictator’ Poetin niet, de ‘alleenheerser’.

  En over het resultaat in Kosovo kan men feitelijk kort zijn. Compleet wanbestuur, chaos en het land welke binnen Europa diegene was die in verhouding tot het bevolkingsaantal de meeste jihadisten naar Syrië stuurde. Samen met Albanië en Bosnië. Landen waar de VS helemaal vrij spel heeft.

  Verder is de opstand door het leger al duidelijk sinds gisteren onderdrukt en is de komst van die troepen van de partners alleen maar een bewijs van solidariteit. Men was in Kazachstan verrast en deze is na het ingrijpen van het leger onder controle gebracht. Morgen is het geen nieuws meer. Let er op.

  Lees verder: https://www.rt.com/russia/545298-kazakhstan-protests-international-crisis/. Het geeft een Russische visie op de zaak weer waarvan men vermoeden dat ook de regering zo denkt. Zeer genuanceerd.

  Willy Van Damme

 10. Is het dan werkelijk nog verantwoord dat de regimepers met hun vooringenomen berichtgeving, eenheidsworst zoals jij het noemt, geld toegeschoven krijgt van de overheid? Waarom daarover niet eens een referendum over organiseren?
  De Roy Emile

  Antwoord:

  Het begrip eenheidsworst is hier wel alleen van toepassing op de aangehaalde onderwerpen zoals Rusland en Syrië. Voor zaken als bijvoorbeeld het energiedebat zijn er wel verschillen tussen bijvoorbeeld De Tijd en De Standaard, Zij het wel dat die beperkt zijn.

  Het is ook logisch dat een regering de pers in haar land steunt om zo haar boodschap naar het publiek over te brengen. Maar dat betekent natuurlijk ook controle. Maar die gebeurt rimpelloos, in stilte.

  Verder staat er vandaag een zogenaamd ontbijtgesprek in De Tijd van Henk Dheedene met de man. Zijn ontslag komt daarbij eventjes ter sprake maar men beperkt het tot zijn versie van dit ‘ontslag om familiale redenen’. Over het onderzoek dat ginds tegen hem liep en de klachten geen woord.

  Willy Van Damme

 11. Kijk, zo doet men dat bij de vrt: zondagmorgennieuws op radio 1 om 7u:
  Massaal protest in Frankrijk tegen de coronamaatregelen van Macron(105000)in verschillende Franse steden!! Maar, en in een adem genoemd, volgens een recente peiling (wanneer, hoeveel, hoe…raden naar) steunt een grote groep Fransen de plannen van Macron!!
  Emile De Roy

  Antwoord:

  Ik heb dat bericht nadien niet gehoord en kan er moeilijk iets over zeggen. Maar het is niet omdat er een grote betoging tegen iets is dat een andere veel grotere groep wel akkoord is. We zien dat ook in België, Oostenrijk, Nederland, enzovoort. Het lijkt mij ook een erg slordig gemaakt bericht.

  Bovendien is gebleken dat die tegenstanders van het huidige beleid rond corona er erg verschillende visies op nahouden. Het is een chaotische boel met allerlei profeten die regelmatig tegenstrijdige beweringen doen.

  Willy Van Damme

 12. Felicitaties en dank aan Mr Van Damme voor het initiatief en het werk en ook de reacties. Zulk kwaliteitsjournalistiek is er bijna niet hier en verdient brede aandacht in Vlaanderen/België.

  Antwoord:

  Bedankt maar ik wil ook allen bedanken die op een of andere wijze meehelpen aan de blog door het debat aan te zwengelen en extra informatie te geven zoals recent Edith Legrand met dat verhaal over de Australische praktijken van Marc De Vos.

  Ook Peter Danssaert met zijn link naar dat EU-rapport over de oorlog van Georgië met Zuid-Ossetië en Rusland in 2008, of Tuyzentfloot met dat verhaal over de Oekraïense fascist Dmitro Yarosh. Het toonde veel over de huidige spanningen rond Oekraïne. Wat niet beledigend of lasterlijk is wordt geplaatst.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s