Nord Stream 2 ligt er

Zoals al een ganse tijd te verwachten was is de gaspijplijn Nord Stream 2 tussen Rusland en het distributiestation in de Duitse deelstaat Pommeren de voorbije week deels afgewerkt. Dit ondanks hevig verzet van de VS die hiervoor de vrienden in de Baltische staten, Oekraïne, Polen en Denemarken alsmede de Duitse Grünen inschakelde.

het betreft hier een van de twee pijplijnen van Nord Stream 2 die door een Russische kabellegerschip de voorbije weken werd gefinaliseerd. Gazprom heeft een van haar schepen die voorheen in het Verre-Oosten actief was speciaal hiervoor moeten ombouwen.

Goed voor 22% der Europese gasbehoefte

Het nieuws werd door de Russische president Vladimir Poetin gisteren vrijdag bekend gemaakt op het Sint-Petersburg Internationaal Economisch Forum (SPIEF) in de stad Sint-Petersburg waar de top van het Russische zakenleven, politiek en administratie zoals met Davos jaarlijks bij elkaar komt en er overlegt met mensen uit de rest van de wereld.

Na de steeds maar oplopende ruzies van de EU met Rusland zijn dat vooral mensen van elders zoals uit Azië. Het is een voor de EU cruciaal project om zo de energieveiligheid van de unie veilig te stellen en vooral om de energietransitie naar een meer groenere elektriciteitsproductie mogelijk te maken. Nu immers werken veel Duitse energiecentrales op bruin- en steenkool.

Wat erg vervuilend is. Nord Stream 2 ligt parallel met Nord Stream 1 en loopt van de Russische stad Vyborg aan de Finse grens en via de Oostzee en de Baltische Golf naar het Duitse Lubmin. Ze kan jaarlijks 55 miljard m³ gas vervoeren en dus samen met zuster Nordstream 1 een 110 miljard m³ gas of 22% van de huidige behoeften van de EU voor aardgas.

Nord Stream 2 betekent dan ook dat men in de EU alle steen- en bruinkoolcentrales kan sluiten evenals de kerncentrales die men in België en Duitsland wil opdoeken. Wel dient men nog om milieureden verder te werken aan het probleem van de stikstof die bij gascentrales vrijkomt. Maar dat lijkt nu oplosbaar.

Vladimir Poetin en Alexei Miller, CEO van Gazprom

De Russische president Vladimir Poetin in gesprek met Alexei Miller, CEO van Gazprom, de melkkoe van Rusland. En alhoewel beursgenoteerd staat ze, zoals bij ons Proximus, onder staatscontrole. Ze is immers voor de Russische economie te belangrijk.

Het project wordt geleid door Nord Stream AG waarin het Russische Gazprom de meerderheid heeft. Die is voor 50,23% dan weer in handen van de federale regering van Rusland en voor 19,7% eigendom van de Amerikaanse Bank of New York Mellon. De algemene directeur (CEO) is Alexei Mïller. Het is ‘s werelds grootste gasproducent.

Europese energiereuzen

Gezien de omvang en het belang voor West-Europa hoeft het niet te verbazen dat de top van de Europese energiebedrijven bij de zaak nauw betrokken waren zoals Engie (Electrabel), Shell, Wintershall, Total, ENI en het Oostenrijkse OMV.

Toen de VS nog onder president Barack Obama tegen het project sancties troffen trokken de meeste West-Europese bedrijven zich uit de zaak terug. Vrezend uit de Amerikaanse markt geduwd te worden. Nord Stream is eigendom van de Duitse holding Nord Stream AG waarin de vroegere sociaal-democratische kanselier Gerhard Schröder een sleutelrol speelt.

Nu dient nog wel de tweede pijplijn van Nord Stream 2 verder afgewerkte te worden. Wat de komende maanden zal gerealiseerd worden. Wel kan vanaf midden juni die eerste pijplijn al in werking treden daar ook het bovengrondse werk in Vyborg en Lubmin klaar is. De kost van het project wordt ergens rond de 10 miljard euro geschat.

Dat Nord Stream 2 grote strategische betekenis heeft is duidelijk. Dat wil echter niet zeggen dat Duitsland hier zijn buitenlands beleid gaat voor wijzigen. Integendeel, men ziet het zowel in Rusland, Duitsland en de EU als een zuiver economisch project.

Zo bewees de zaak met Alexei Navalny en nu ook de herrie rond Wit-Rusland dat de relaties tussen Duitsland en de EU met Rusland alleen maar verder verslechteren. De beschuldiging dat de voor de Britse geheime dienst MI6 werkende Alexei Navalny dor Rusland met dat zogenaamde novichok vergiftigd werd kwam uiteindelijk van het Duitse leger.

Het is dus een politieke zaak. En had Duitsland dat gewild dan had men daar zo over kunnen zwijgen, de medische Russische analyse bevestigen of een ander al even ongeloofwaardig verhaal kunnen rond maken. Neen, zoals de twee wereldoorlogen in de vorige eeuw toonden wil Duitsland ook nu nog ‘lebensraum im osten’. De Russische rivaal klein maken en eventueel zelfs uitschakelen.

Amerikaanse druk

Nordstream 2 - kaart

Ondanks het enorme verzet van de Verenigde Staten en sommige van haar vazallen in Europa is al een deel van Nord Stream 2 geheel afgewerkt en kan ze vanaf midden juni aardgas vervoeren. De realisatie van de tweede pijp, een soort back-up, is voor dit najaar. Dat het verzet faalde toont nogmaals de zwakte van de VS die er niet in slaagde haar wil op te dringen. Het was ooit anders.

Maar voor de VS kwam het er ook op aan om de EU te treffen en haar energietransitie en energiezekerheid te bemoeilijken. Veel aardgas loopt door Oekraïne waar Duitsland, Rusland en vooral de VS strijden voor de invloed. Doet het onstabiele Oekraïne nog eens lastig zoals voorheen dan kan het zo de gaskraan toedraaien en de EU wurgen. Dat wordt nu onmogelijk.

Onder Amerikaanse invloed blijft de propagandamolen wel verder draaien. Zo schreef de Duitse overheidszender Deutsche Well op haar website deze vrijdag ‘Moreover, Ukraine and Poland oppose the project as it effectively cuts them out of the transit business’ (Bovendien verzetten Oekraïne en Polen zich tegen deze aanleg daar het hen effectief uitsluit van het gastransport’ (Die lucratief is, nvdr.) (1)

Complete onzin. De pijplijnen die nu deels via Oekraïne en deels Polen lopen blijven gewoon verder actief zoals met betrokken partijen is afgesproken. Nog straffer, die welke via Polen naar Duitsland loopt gaat ook door Wit-Rusland, het tegenwoordige zwarte schaap van de EU, en zeker ook voor Polen die er een staatsgreep poogt te ensceneren.

Met andere woorden: Die gaspijplijn levert Wit-Rusland en dus Alexander Loekasjenko, de nieuwe ‘smeerlap’ van het ogenblik, zonder praktisch iets te doen een flinke stuiver op. Van sancties wil Warschau in dit geval zeker niet weten. Ook hier is er dus veel hypocrisie in het spel. Zoals gewoonlijk. Kijk maar naar de houding van de Duitse Grünen met Nord Stream 2.

Willy Van Damme

1) Deutsche Welle,  Nord Stream 2: First section of pipeline is complete, Putin says | News | DW | 04.06.2021

3 gedachten over “Nord Stream 2 ligt er

 1. Deze blog is één van de beste van het net. Proficiat!
  Luc Lepoudre

  Antwoord:
  Bedankt voor die bloemenruiker. Ik poog mijn best te doen en roeien tegen de stroom van de Britse en Amerikaanse pr-bureaus en veiligheidsdiensten is niet simpel. Zij zijn meesters in het manipuleren van de nieuwsgaring. Maar de hulp van lezers is hierbij steeds welkom. Het helpt.

  Willy Van Damme

 2. Vraag me werkelijk af wanneer de regimepers een verzoekschrift gaat richten aan de paus om Biden gaan heilig te verklaren???
  Emile De Roy

  Antwoord:

  Het is een gewoonte van onze media om de Amerikaanse presidenten, zeker als ze tot de Democratische partij behoren, de hemel in te prijzen en alle kritische benadering achterwege te laten. Stroop à la volonté. Qua buitenlands beleid is er zelfs amper verschil tussen Trump en Biden.

  Het ergst was natuurlijk Barack Obama die nog amper president was en van Noorwegen al de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Jens Stoltenberg, die er toen premier was, werd nadien dan secretaris-generaal van de NAVO en roept dan ook regelmatig op tot steun aan de VS. Voor wat hoort wat.

  Barack Obama is de man die de zogenaamde Arabische Lente, een term ongetwijfeld uitgevonden door een Amerikaans of Brits PR-bureau, op gang trok die zorgde voor honderdduizenden doden en een vernield Libië, Syrië, Libanon en Jemen. Als dat geen vredesprijs waard is.

  Willy Van Damme

  • Obama’s Nobelprijs is een geweldige vergissing gebleken. Geir Lundestad, de man die gedurende een kwarteeuw directeur was van de Nobelprijs, zegt dat hij achteraf besefte dat het geen goed idee was de Nobelprijs voor de Vrede aan de Amerikaanse president Barack Obama toe te kennen.

   Zeven jaar na de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede vertrok president Barack Obama uit het Witte Huis als de president die iedere dag van zijn ambtstermijn oorlog voerde en gaat de boeken in als de enige president uit de Verenigde Staten die elke dag tijdens zijn bewind in oorlog was. En dat voor een winnaar van de Nobelprijs voor Vrede. Obama bombardeerde in totaal in zijn 8 jarige bewind in 7 landen.

   Libië, zijn ‘Srebrenica’, verkeert sinds de ‘bevrijding’ van Khadaffi in complete puin en verschillende terreurgroepen hebben zich in het land gevestigd. Mede hierdoor was de doos van Pandora geopend en vluchten veel Libiërs en andere Afrikanen massaal richting Europa.

   Voor de Libië-oorlog van 2011 hadden de Libiërs de hoogste levensstandaard van heel Afrika. Niet voor niks noemde Obama Libië de grootste vergissing van zijn carrière en dat zegt genoeg over zijn eigen barbaars aandeel hierin. Toen een pacifistische oplossing nog mogelijk was, koos Obama in samenspraak met zijn staatssecretaris Killary Clinton en de politici van Londen en Parijs om Khadafi te elimineren met de hulp van de NAVO en de totale vernietiging van Libië te organiseren. “We came, we saw, he died” zo heeft Killary Clinton de lynchmoord op het Libische staatshoofd wereldkundig gemaakt.

   In samenwerking met de Golf-monarchieën, 13 april 2011 de dag waarop die heilige Barack Obama de Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, emir van Qatar, verwelkomde in het Witte Huis die dan eindelijk instemde om aan boord te komen met zijn extreme proxy Jihadstrijders om samen de Amerikaanse democratie in Libië te exporteren. Hierdoor heeft de VS-administratie de dood van de Libische staatsleider geprovoceerd en het rijke Afrikaanse land tot een puinhoop en chaos herleid, terug naar het stenen tijdperk.

   Dank u wel Barack Hussein Obama, als u enig vermogen zou hebben gehad om Vrede te stichten dan hebt u dat goed verborgen gehouden. Bekijkt u alstublieft aandachtig een klein deel van zijn erfenis:

   https://www.google.com/search?q=slavenhandel+libie+beelden&sxsrf=ALeKk028H0cFNdM83vUDOyuZmJgIeNG-Wg%3A1623355171303&ei=I2_CYPT2EcHhgwfDr5igDg&oq=Libie+slavenhandel&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYATIHCCMQsAMQJzILCAAQsAMQCBAeEBNQAFgAYPSbAWgBcAB4AIABVogBVpIBATGYAQCqAQdnd3Mtd2l6yAECwAEB&sclient=gws-wiz

   Er is onder de regering van Obama bijzonder weinig bijgestuurd. Als zelfs het vlaggenschip van de nieuwe koers die Obama zou varen, de sluiting van Guantánamo, na de ondertekening van de nodige documenten, nog steeds niet is uitgevoerd, kan niemand anders dan moedeloos zijn voor wat de veranderingen
   tijdens zijn ambtstermijn betreft.

   Obama voerde tijdens zijn campagne ook actief campagne tegen het afluisteren zonder gerechtelijk bevel van de regering-Bush. Snowden lekte de beroemde geheime informatie uit op het massale surveillanceprogramma dat de NSA onder Obama die deze bewakingsstaat niet alleen actief in stand heeft gehouden maar zelfs heeft uitgebreid. Obama’s campagnebelofte om klokkenluiders te beschermen is een gotspe gebleken.

   Obama, een schijnbeweging voor de buitenwereld, het is moeilijk om zijn acht jaar als VS-president anders te zien dan jaren van crisissen en van de dood van duizenden burgers, een nog nooit geziene stroom van vluchtelingen naar Europa en de onschuldige slachtoffers van Amerikaanse luchtaanvallen met de inmiddels beruchte “Obama’s drone verschrikking”.

   De staat van dienst van deze president met betrekking tot het respect voor burger- en mensenrechten is bijzonder klein. De enige prijs die men hem zou moeten verlenen is die voor professionele hypocriet veeleer dan Nobelprijs voor de “vrede”.
   Faraday

   Antwoord:

   Die Nobelprijs voort de Vrede is gewoon een onderdeel van de oorlogsstrategie van de NAVO en zo de VS. Men hoeft maar de lijst te bekijken van wie hem al gewonnen heeft. Veel PR geen inhoud.

   Van een lid van de Jemenitische Moslimbroeders over Henry Kissinger – toch een organisator van massamoorden zoals in Indonesië, Oost-Timor en Chili – en een lijst van Zionistische kolonisten zoals Menachem Begin tot door de VS gefinancierde politieke opposanten zoals de Dalai Lama en dan weet men het toch.

   Barack Obama was misschien qua buitenlands beleid niet de moorddadigste Amerikaanse president maar het aantal doden dat hij op zijn kerfstok heeft is massaal. Ik moet wel zeggen dat de PR-campagne rond de man extreem professioneel was.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s