Zielige Europese Unie

Zoals te verwachten kondigde de Europese Unie vandaag ‘sancties’ af tegen Rusland want het toont volgens de EU geen respect voor de mensenrechten door Alexei Navalny niet vrij te laten. Vier personen die zogenaamd betrokken waren bij zijn arrestatie, veroordeling en gevangenschap krijgen geen visa meer voor de EU en zullen hun banktegoeden en eventueel andere eigendommen in de EU bevroren zien. Sidder en beef daar is de EU.

Al maanden voort men vanuit de Europese media en politiek een ware kruistocht tegen Rusland. Het enigste wat men Poetin zo te zien nog niet lijkt te verwijten is dat hij een kinderverkrachter is. Alhoewel, je moet met onze pers na het succesverhaal over het ‘paleis van Poetin met zijn gouden WC-borstel en paaldansen’ natuurlijk van niets meer verschieten. Waar wachten ze trouwens op?

Pablo Hasél

Josep Borrell, de Spaanse verantwoordelijke voor het buitenlands beleid van de EU, was naar Moskou gegaan om de vrijlating van Navalny te eisen maar kreeg een ferm Russisch njet. Wat in ‘s hemelsnaam denkt Brussel? Dat Rusland een soort bananenrepubliek is met aan het hoofd een soort van negertje dat alleen maar ja knikt? Denk aan wijlen onze Belgische Congo en het zilverpapier van weleer.

Typerende voor deze in wezen koloniale mentaliteit was het verslag van Bart Beirlant in De Standaard over deze ontmoeting. Hij had het over een schande want de Russen hadden de zaak tijdens de persconferentie zitten manipuleren. Waarom? Wel Vanuit de Russische media had men de lef gehad om aan Borrell vragen te stellen over de arrestatie in Letland van enkele Russischtalige journalisten.

Josep Borrell

Josep Borrell, de Spaanse verantwoordelijke voor het buitenlands beleid, kwam naar Moskou met een eisenpakket. Pech, hij was vergeten zijn kanoneerboten mee te nemen. Zielig figuur.

En dus voerde Beirlant & Co in onze media de spanning verder op: Sancties moeten er komen om die vuile Poetin met zijn gouden WC-borstel eens mores te leren. Nog een geluk dat Rusland aan de Spanjaard Borrell niet de vrijlating eiste van die Spaanse rapper Pablo Hasél die wegens het beledigen van de vorige koning in een cel zit. Of dat Moskou protesteerde tegen de ‘zeer brutale onderdrukking’ van die betogingen.

Kijk Rusland is het paradijs niet en Vladimir Poetin is geen heilige en er is veel dat niet deugd in Rusland. Maar waar niet? In België waar er vandaag opnieuw een schandaal is ontstaan over politiegeweld tegen ditmaal tieners? Ze moeten niet altijd doodgeknuppeld worden door ‘ordehandhavers’ niet?

Koloniale mentaliteit

Maar Rusland is onze grootste buur en een bron van goederen, geld en technologie die wij goed kunnen gebruiken. Juist zoals zij ons geld, goederen en technologie even goed kunnen gebruiken. Met een koloniale mentaliteit naar Rusland kijken gaat de EU niets vooruit helpen. Integendeel. Het is een doodlopend spoor.

De vraag is of men in Brussel ooit wel eens leert. Frankrijk met Napoleon en Duitsland met Hitler poogde het land tweemaal te veroveren. Tweemaal leidde dit tot een enorme nederlaag met als gevolg een massaslachting en het afzetten van zowel Napoleon als van Hitler. Frankrijk was nadien nooit meer de oude.

Nu men in de VS praat over het nieuwe buitenlands beleid van president Joe Biden komen ook de kleiharde sancties van Trump tegen Iran ter sprake. Israël, en de VS, willen Iran kapot en liefst in stukken gehakt. Het lukt echter niet en Iran heeft het economisch moeilijk maar gaat niet ten onder. Het blijft gewoon verder doen zonder toegevingen.

Vandaar dat men in de VS nu begint in te zien dat die sanctiepolitiek contraproductief is en niets oplevert en men dus nieuwe wegen dient te bewandelen. Wat ook al heel lang wordt geschreven door de meer verstandige Amerikaanse geostrategen. Zelfs al waren en zijn het witte raven.

In Europa is men nog niet eens aan dit stadium en denkt men door de Russische procureur-generaal de toegang tot de EU te ontzeggen iets kan bereiken. Wat een grap. Of hoe de EU zich op wereldschaal belachelijk maakt. Het zijn clowns.

Nordstream 2 - kaart

Het verzet van de VS en de NAVO tegen Nordstream 2 lijkt voorbij. Alleen nog de Duitse Grünen, trouwe vazallen van de NAVO en de VS, lijken zich in Berlijn nog tegen de afwerking te verzetten. Het lijkt een van de meer belangrijke koerswijzigingen van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden te worden. Veel viel er trouwens toch niet meer tegen te doen.

De EU heeft het moeilijk en zit met grote economisch problemen. Die lost men niet op met sancties tegen buurlanden maar door er mee samen te werken. Dat is toch de logica zelf en poepsimpel. Maar zelfs dat lijkt Bussel niet te snappen. Neen, Rusland voldoet niet aan onze eisen en moet dus boeten.

Russisch gas

Rusland heeft vaccines en Europe heeft er tekort. Hoe idioot moet men dan zijn om dat Russisch aanbod af te wijzen? Het is zelfs niet dom maar ronduit crimineel want men moet er mensenlevens mee redden. Wel lijkt het nu zeker dat de druk tegen Nordstream 2 vanuit de veiligheidsdiensten en de NAVO lijkt weg te ebben, The Financial Times, altijd haantje de voorste om dit project te saboteren, lijkt er zich nu bij neer te leggen.

Hetzelfde voor de Atlantic Council, de intellectuele spreekbuis van dit militair genootschap, die in een brief aan The Financial Times stelde om naar alternatieve sanctiemaatregelen te zoeken. Hun voorstel: Onderbreekt Rusland de gastoevoer naar Oekraïne dan moet Duitsland dan maar de gastoevoer via Nordstream 2 onderbreken. Ze erkennen dus dat die pijplijn er komt.

Waarmee men nog maar eens bewees er niets van te begrijpen. De EU heeft dat goedkope Russisch gas broodnodig wil het haar energiebehoeften kunnen blijven dekken. Koopt de EU dat Russisch gas niet dan is er nog altijd het aan gas verslaafde China. Heel simpel om te begrijpen. Maar lukt dat in Brussel en bij onze media wel?

Maar als we naar onze politici en media kijken dan is het huilen met de pet op. Donald Trump en zijn medecowboy Mike Pompeo noemden vlak voor zijn aftreden als president als extra strafmaatregel tegen China de toestand in Sinkiang een genocide.

Wat toen als wilde politiek werd gezien. Recent verschenen er in onze media de eerste verhalen over die ‘genocide’ en nam Groen dit zelfs over. Zo diep kan men in België zakken. Wie weet vraagt Trump hier wel politiek asiel aan. Hij heeft er al geestesgenoten.

Willy Van Damme

4 gedachten over “Zielige Europese Unie

 1. Ik vraag mij af of die reactie van de EU niet in de eerste plaats een krakkemikkige poging is om haar gezicht te redden, zij het een contraproductieve poging.
  De inmenging in interne Russische aangelegenheden neigt naar het belachelijke zeker in een context zoals je beschrijft namelijk met blindheid voor eigen problemen en humanitaire capriolen.
  Ik kan mij niet ontdoen van de indruk dat ze achter de schermen met schaamrode wangen zitten. Een desastreus vaccinbeleid, onduidelijkheid en verdeeldheid over Nordstream 2 en de “morele” verplichting tot meer zinloze militaire uitgaven in een crisistijd. Kortom grote uitdagingen inzake energie, gezondheid en budgetten.
  Veel te moeilijk voor de senielen in Strasburg. In tijden van wanhoop en uitzichtloosheid, nemen de onbekwamen en lafaards hun toevlucht tot het terechtwijzen van anderen en meer bepaald van hen die toch iets doen. Is het afgunst, dwaasheid, hoogmoed, afleiding, …? Het doet er niet toe.
  GV

  Antwoord:

  Het is een zielig vertoon en sommigen in de EU weten dat wel maar er is blijkbaar niemand in de politiek en media die dat openlijk toegeeft en hen toont zoals ze zijn: Naakt. Iedereen zit er als een konijn naar die lamp in de nacht te kijken en ziet niets eens dat achter die lamp een schutter staat.

  Wat als Rusland zegt: Rot op met jullie Nordstream 2, wij verkopen dat gas aan China of Japan. Die zullen dat zeker kopen. De reden waarom Rusland toch wil doorgaan met die zaak is om zo meerdere kopers te hebben en dus een stabielere marktsituatie te krijgen.

  Rusland wil zijn eigen beleid bepalen en wil daarom zoveel mogelijk kopers voor zijn producten hebben. Moest alleen China dat gas kopen dan was Rusland de gevangene van China en dat wil niemand in Rusland.

  Vandaag in het tijdschrift Foreign Policy van de VS: ‘Torn between mending ties with Germany or Republicans in Congress, the Biden administration takes a softer line on Nord Stream 2 than some lawmakers expected.’

  Zoals ik gisteren dus schreef is die strijd dan ook feitelijk voorbij en krijgen we nu alleen nog een achterhoedegevecht om vooral het gezicht te redden. Vandaag in De Morgen Arie Elshout, columnist bij De Volkskrant met als alleszeggende titel ‘Pak Poetin met Nord Stream 2 bij de ballen.”

  Deze heeft zo weinig kennis van geopolitiek en zit zo vast in dit strak ideologisch kader dat hij niet eens ziet dat die strijd voorbij is. Maar dat is ook wel typerend voor De Morgen. Maar dromen zijn bedrog.

  Toen Washington en Londen in afspraak met Israël in 2009 in Iran de ‘Groene Revolutie’ ontketenden om de regering van de Ayatollahs te doen vallen en zo het land te vernielen bleek dat een flop. Toen het feitelijk gedaan was publiceerde die krant een stuk alsof het toch aan het lukken was. Ach, grapjassen.

  Willy Van Damme

 2. Ik vraag me steevast af hoe ze in godsnaam sancties kunnen opleggen aan een land dat volledig zelfbedruipend is?
  Louis

  Antwoord:

  Je bent hier fout. Geen enkel land is zelf bedruipend om de simpele reden dat de wereldeconomie een geheel vormt waarin elke land vast hangt aan de andere. De VS is dit nu tot haar eigen scha en schande aan het ondervinden. Het dacht China uit de wereldhandel te duwen, Was dat een flop.

  Willy Van Damme

 3. Maar mijn beste welgeinformeerde en scherpe Willy van Damme. U weet toch dat de EU gekaapt is? Bijna alle westerse regeringen zijn gekaapt door het corporatisme. We weten toch dat er geen wil is om de crisis op te lossen maar wel dat de crisis misbruikt dient te worden om de middenklasse af te breken? Dat is nu realiteit aan het worden. In Nederland iig wel.

  Van Middelkoop was duidelijk bij Rtl Z: https://youtu.be/K-H7Jqm_NNc

  Met zulke politici houd alles op. Het is schandalig. Onze regeringen hebben niks meer op met de burger maar zijn gehorig aan het int. corporatisme met de VS als bovenbaas en in dat licht moet de Russische olichargie een knieval doen voor datzelfde corporatisme. Blijkbaar moeten alles en iedereen onderworpen worden. Zowel de Europese burger als ook het buitenland.
  Jan

  Antwoord:

  De reden waarom de beurzen ondanks de slechte economische situatie in de VS en de EU het zo goed doen heeft gewoon te maken met het feit dat sparen via een simpele spaarrekening niets opbrengt en in de praktijk zelfs voor verlies zorgt. Geld stroomt dus naar de beursfondsen.

  Ook is Klaus Schwab maar een van de velen die aan de economische en politieke top meedraaien. Beweren zoals Middelkoop doet dat dit WEF en Schwab de top is van onze maatschappij kloipt niet. Hij is invloedrijk maar zo zijn er tienduizenden.

  Verder is dit gewoon onzin. Hij neemt een uitlating van die Schwab en begint daaruit allerlei zaken af te leiden die hij nooit kan sterk maken. Het is fantaseren tegen 10.000 km per uur. Natuurlijk zie je de wereld continu veranderen en wat nu aanvaardbaar en logisch is hoeft dat binnen 5 jaar niet meer te zijn.

  Verder beheerst geld de wereld en dat was altijd zo. Neem Julius Caesar die wou alleenheerser worden in Rome en had geld nodig om een leger samen te stellen zodat hij zijn concurrenten kon verslaan. Hij wist dat er in Gallië veel goud was en daarom veroverde hij Gallië.

  Verder is het ook duidelijk dat de macht van de VS aan het afbreken is en dat Bretton Woods, die de dollar als machtsinstrument betonneerde, aan vervanging toe is.

  We zoeken op dit ogenblik gewoon een nieuwe wereldorde. De VS verzette zich tegen de benoeming van een Nigeriaanse bazin bij de Wereldhandelsorganisatie maar stond alleen en heeft uiteindelijk bakzeil moeten halen. En dit is maar een van de zeer vele voorbeelden.

  Verder doet de VS zeer agressief en verwoed pogingen om zijn macht te behouden. Dat is vanuit haar standpunt begrijpelijk en logisch. Maar met minder dan 15% van de wereldeconomie is dit een op voorhand verloren strijd.

  Neem Iran en de VS. De VS hebben alles gedaan om het kapot te maken maar het faalde over de ganse lijn. Vandaag nog een uitgebreid stuk in de Washington Post daarover gelezen waarin men tot het besef komt dat al die onvoorstelbaar harde sanctiemaatregelen niets hebben opgeleverd.

  Willy Van Damme

 4. Iemand verwees mij naar deze tweet van Aaron Maté (ik heb er nog niet van gehoord)

  Wetende waarvoor Amnesty staat, kan dit alleen betekenen dat ze Navalny niet meer kunnen gebruiken. Hij is nu een wegwerpproduct.
  GV

  Antwoord:

  Bedankt voor die informatie die nieuw is voor mij. Maar die gegevens waar Amnesty International het over heeft zijn al jaren oud en dat AI dat nu gebruikt is merkwaardig. Maar het zou wel kunnen zijn dat ze dat gewoon niet wisten. Hun onderzoeken zijn nu eenmaal in veel gevallen beneden alle peil.

  Aaron Maté is wel een uitstekende journalist die ik recentelijk ontdekte en die in een dossier waar ik mee bezig ben baanbrekend werk heeft verricht. Leugenaars als Bellingcat vrezen hem.

  Ik vermoed dat men op vrij korte termijn Navalny zal laten vallen. De video over de ontmoeting tussen een van zijn naaste medewerkers en een man van de Britse militaire inlichtingsdienst MI6 waarin die eerste om extra geld vraagt om de bank VTB kapot te maken is ronduit vernietigend. Wat een schande.

  Over dat fameus verhaal zoals het ‘paleis’ van Poetin begint men de voorbije weken ook amper of niet meer in onze kranten. Het is nog maar eens een van de zovele laagtepunten van het journaille. Een mens vraagt zich dan af of dat allemaal dan idioten zijn. Natuurlijk niet.

  Hetzelfde met dat proces rond smaad tegen Navalny die een 94-jarige oorlogsveteraan en fan van Poetin corrupt noemde en zich nu voor de rechtbank moet verantwoorden. Op moreel vlak kun je moeilijk lager zakken. Mogelijks is dat natuurlijk ook een verklaring voor de houding van AI.

  Ik heb jaren geleden een diepgaand onderzoek gedaan naar AI toen ze onder meer Madeleine Albright, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de VS hadden gevraagd om op een conferentie te komen spreken. Dezelfde dame die er geen problemen mee had om 500.000 Iraakse kinderen te doden.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s