Baasrode wordt 1200 jaar oud

Persbericht Baasrode 821-2021

Volgend jaar op 22 juni zal het exact 1200 jaar geleden zijn dat keizer Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote, in een oorkonde de schenking van het Baceroth domein bevestigde aan de Sint-Amandusabdij in Pevele in het noorden van Frankrijk.

Het is de eerste gekende vermelding van Baasrode in een officieel document. Een werkgroep van gedreven inwoners en sympathisanten wil dit herdenken door in 2021 een aantal evenementen te organiseren. Vooral dan op historisch vlak.

In alle stilte werd sinds enkele maanden hieraan gewerkt en een programma is deels al samengesteld. Het start op zondag 20 juni om 15 uur met een academische zitting met daarbij een voorwoord van burgemeester Piet Buyse, zelf een historicus.

Het verdere programma bestaat onder meer uit de publicatie van een boek over de uitzonderlijk rijke geschiedenis van Baasrode tot en met het einde van de verwoestende godsdienstoorlog (1568-1648). Het wordt geschreven door historicus Bart De Bondt die in het verleden al uitgebreid over Baasrode publiceerde. Hij baseert zich daarbij op jarenlang onderzoek binnen zowat alle beschikbare archieven, ook die van het buitenland.

IMG_0174

Baasrode heeft naast Dendermonde een heel eigen geschiedenis die vooral in relatie staat tot de Schelde. Ze gaat zoals gebleken is uit archeologische opgravingen duizenden jaren terug. Dit zal volgend jaar uitvoerig aan bod komen tijdens allerlei wandelingen en voordrachten.

Bovendien voorziet de werkgroep o.a. een tentoonstelling van de in Baasrode gevonden archeologische vondsten, een serie wandelingen door het dorp rond het Hof van Peene, de natuur, de industrie en de scheepswerven. Met na de zomer ook een aantal lezingen, rond onder meer de Romeinse aanwezigheid, de geschillen tussen Baasrode en Dendermonde en de algemene toestand in de 9de eeuw in de streek ten tijde van Lodewijk De Vrome. Alle evenementen zullen terug te vinden zijn op de site www.baasrode821.be.

Over het initiatief is er al informeel overleg geweest met de stad Dendermonde, de Erfgoedcel van het Land van Dendermonde, de provincie en de Erfgoedcoördinator IOED van het Regionaal Landschap. Zij toonden interesse en leken bereid in de mate van het mogelijke hun medewerking te verlenen.

De werkgroep

Willy Van Damme

Pieter D’ Hollander

Frank De Ridder

François De Saeger, namens de Heemkring Baceroth

Bert Heyvaert, archeoloog

Bart De Bondt, historicus

François Veyt

Yves Segers, hoofddocent KU Leuven en coördinator Centrum Agrarische Geschiedenis vzw KUL

Cedric Verheyen, heemkundige

Verdere info bij Willy Van Damme: 052/22.59.09 of 0478/90.11.07, willyvandamme@skynet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s