De NAVO vervolgt de Kosovaarse president?

Het bericht in de krant vandaag dat de president van Kosovo Hashim Thaçi, samen met partijgenoten van de UCK, door de aanklagers van de Kosovo Specialist Chambers, een zoveelste Nederlandse uitzonderingsrechtbank, in beschuldiging werd gesteld is hoogst merkwaardig.

Het gaat hier immers vooral over daden, gepleegd tijdens de oorlog van de NAVO tegen Joegoslavië in de periode 1998 en 1999, zoals foltering, de handel in organen, moord en ontvoering. Maar dat is stokoud nieuws. Het zijn feiten die toen bij insiders goed gekend waren maar waarover men zedig zweeg. Zowel bij Europese regeringen, de pers als het wereldje van de ngo’s zoals Pax Christi.

Pax Christi wist het

Zijn UCK werd in die periode bij sommige politiediensten gezien als een van de gevaarlijkste criminele organisaties die in veel landen actief was met het plegen van criminele feiten waaronder drughandel en geweld.

Hashim Thaçi

Hashim Thaçi, president van Kosovo en volgens vele kenners van het dossier Joegoslavië gewoon een leider van een criminele bende die zijn ‘land’ graag lid wil zien worden van de EU. En plots ontdekt men bij de NAVO dat die man een crimineel is. Een die ze wel via een illegale oorlog en bezetting aan de macht brachten. En nu wil Nederland hem berechten. Wat een cynische grap. En hoe gaat Pax Christi reageren? Door te zwijgen? Wedden? Syrië achterna. En zoals het hoort is de man netjes in het pak. Hij is immers de baas.

Maar ja, het UCK kreeg toen de steun vanuit de NAVO tegen de toen rechtmatige Joegoslavische regering. Dat men er nu strafrechtelijk maatregelen tegen neemt roept dan ook vragen op. Waarom nu? Het was trouwens geen toeval dat na de machtsovername door de NAVO en het UCK orthodoxe kerken en abdijen overal in Kosovo werden vernietigd en niet-Kosovaren op de vlucht moesten.

Maar men bleef in de EU zwijgen, ook bij een ngo zoals het christelijk Pax Christi die toen erg begaan leek met de regio. Zoals de toenmalige voorzitter tijdens een gesprek met mij ook toegaf was de essentie van het probleem in Kosovo de weigering van bepaalde Kosovaren om met anderen, vooral maar niet alleen, Serviërs samen te leven. Vrede en mensenrechten dus!

Wat resulteerde in allerlei terreuracties tegen de Kosovaarse minderheden en de spiraal van geweld. Pax Christi wist met andere woorden dus dat ze leugens verkocht en massamoordenaars, folteraars en drughandelaars steunde.

Dat men pas in 2011, 12 jaar na de feiten, dit tribunaal voor Kosovo heeft opgericht kan dan ook alleen maar die vraag naar het waarom versterken. Wil men Servië paaien na de vernielingen in Servië aangebracht door de NAVO en zo verhinderen dat het nauwer gaat samenwerken met Rusland en China?

Verder kan men dit tribunaal alleen maar zien als een schertsvertoning die niets met rechtspreken te maken heeft. De oorlog die de NAVO tegen Servië voerde was immers zonder toestemming van de VN en dus illegaal en daarom crimineel. Men liet zelfs bommen vallen op de Chinese ambassade in Belgrado. Maar dit blijft allemaal buiten vervolging. Geen verrassing uiteraard.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Standaard.

5 gedachten over “De NAVO vervolgt de Kosovaarse president?

 1. Lees eenvoudig het boek van Carla del Ponte, “Madame Prosecutor – Confrontation with Humanity’s worst Criminals and the Culture of Impunity (2009 – ISBN 9781590513026)”,
  Ze was hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en als je dat boek hebt gelezen besef je welke gruwelijkheden er in Kosovo zijn gebeurd onder toezicht van de NAVO.
  Schokkend in het boek van Del Ponte is vooral de getuigenis over “organ-harvesting” op levende Servische krijgsgevangenen en burgers waarna hun lichamen gewoon in anonieme graven werden gedumpt.
  Heb je dan nog wat energie, lees dan;
  “Travesty – The Trial of Slobodan Milosevic and the Corruption of International Justice” (2007) door John Laughland (ISBN – 13 978 0 7453 2636 8)
  en je beseft dat “Recht(vaardigheid)’ ofwel niet bestaat ofwel dat “Recht” altijd het recht van de sterkste is geweest.
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Ach, ik las recent in The Financial Times dat Hongkong en de Chinezen de kant van het westen moeten kiezen want daar zijn er ‘moral standards’. Waar die mensen de lef halen om dergelijke smeerlapperij te schrijven schokt mij. Massamoord is voor hen vroeger nooit een probleem geweest en ook nu niet.

  Ik had in die periode een lezersbrief naar Humo geschreven waarin ik Pax Christi in de zaak aankloeg en kreeg ’s avonds een telefoon van Jo Hanssen die ik in de jaren zeventig had leren kennen en die toen voorzitter was. Hij gaf toen letterlijk toe dat het probleem bij die Kosovaarse ultranationalisten lag.

  In wezen is het simpel en was, zoals ISIS, het UCK een huurlingenleger waarmee de VS de Balkan destabiliseerde richting een oorlog. En dan durft men in de EU/NATO zeggen dat Servië moet luisteren naar hen. Als er een ding duidelijk is dan is dat dit soort figuren geen enkele schaamte kent.

  Maar de VS heeft er haar grootste militaire basis in Europa Bond Steel bouwen en Kosovo leverde het in verhouding grootst aantal jihadisten voor Syrië en dus is men in Washington heel tevreden. Nu die Serviërs nog eens echt in de pas doen lopen. Die van de morele waarden natuurlijk.

  Willy Van Damme

 2. Los van de hierboven vermelde lectuur wil ik stellen dat als het Westen een vazal laat vallen het alleen maar kan betekenen dat hij zijn houdbaarheidsdatum heeft overschreden en dat hij niet meer voldoende in het gelid loopt.
  Ik heb mijn bronnen in Servië. De jeugd is er niet zoals bij ons maar is meer dan ooii nationalistisch en zal Kosovo, de bakermat van de Servische beschaving, nooit laten vallen. De uitslag van de laatste verkiezingen bewijst het.
  Wat Kosovo betreft; misschien is het nuttig om te weten dat in Kosovo een van de grootste VS basissen van Europa is gelegen, nml CAMP BONDSTEEL.
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Een zeer merkwaardig feit dat men plots die dag besloot om Hashim Thaçi in beschuldiging te stellen. Zoals ik schreef: Over oude door iedereen die het dossier volgde gekende feiten.

  Maar omdat Thaçi een huurling van de VS was werden die netjes onder het tapijt gevegen. Thaçi van hondsbrutaal crimineel tot held des vaderland en vriend van de rechtstaat, etc die het Westen beweert te verdedigen.

  Wat de achtergrond van de zaak is blijft in het duister maar de indruk onstaat dat dit het gevolg is van een hevige ruzie binnen de VS, NAVO en de EU. Dat dit persbericht enkele dagen kwam voor zijn gepland bezoek aan het Witte Huis en Donald Trump is te opvallend om te negeren.

  Hij ging hier onder Amerikaans toezicht onderhandelen met de Servische premier Alexandar Vucic, de vroegere woordvoerder van de in Nederlandse gevangenschap op verdacht wijze overleden Servische president Slobodan Milosovic. Het gevolg van die bekendmaking is dat dit gesprek niet doorging.

  Het idee van de VS was om via etnische zuiveringen aan gebiedsruil te doen tussen Servië en Kosovo. Dan mogen etnische zuiveringen dus plots wel. Tijdens die oorlog tegen Joegoslavië was dit het grootste verwijt van de NAVO tegen Milosovic.

  Het komt ook kort na het vertrek als premier van Albin Kurti die in mei vervangen werd door Avdullah Hoti. Daarbij lijkt het zeker dat de VS zorgde voor het vertrek van Kurti. Wat Kurti en zelfs de Amerikaanse pers zoals Foreign Policy zegt.

  En kijk de voorbije donderdag was de nieuwe Kosovaarse premier Avdullah Hoti in Brussel voor een gesprek met Commussievoorzitter Ursula von der Leyen en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad van ministers. Toeval? De dag nadien kwam Vucic naar Brussel. Ook toeval?

  De voor de VS centrale figuur is Richard Grenell, een uiterst arrogante Amerikaanse diplomaat die in de praktijk bijna persona non grata was in Berlijn. Die regelde nog toen hij in Berlijn op post was de gesprekken rond Kosovo. Hij is een man van Trump en verliet onlangs Berlijn.

  Dat de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn de diplomatieke gesprekken rond Kosovo leidde is ook merkwaardig. Geweten is dat Duitsland onder kanselier Helmut Kohl en Hans-Dietrich Genscher (BZ) in de EU de drijvende kracht was achter die Joegosalvische oorlog

  Maar ik betwijfel het sterk dat dit dossier kortelings naar een oplossing zal gaan. De oorlog tegen Joegoslavië van de NAVO is een zware misdaad tegen de menselijkheid geweest en op alle vlakken een grote ramp. Zie Bosnië-Herzegowina.

  Maar bij de NAVO wou men kost wat kost het onafhankelijke Joegoslavië vernietigen. Het zorgde voor een massaslachtig en andere drama’s. Maar de NAVO controleert nu de Balkan. Juich Brussel, juich.

  Vermoedelijk heeft het ook te maken met de mogelijkse komst van Joe Biden als Amerikaans president. In de EU rekenen Duitsland en ook anderen op de komst van Biden om de alliantie nieuw leven in te blazen. Ik vrees echter dat ze dromen.

  Willy Van Damme

 3. NAVO blijft de grootste terreurorganisatie

  Antwoord:

  Afhangend van de definitie voor terreurorganisatie kan ik er wel akkoord mee gaan. Wat ze al in Irak, Syrië, Afghanistan, Somalië en Libië hebben gedaan lijkt hun optreden op dit vlak onklopbaar. Een proficiat dus.

  Willy Van Damme

 4. De timing van de aanklacht tegen Thaçi ziet er inderdaad politiek gestuurd uit en verrassend genoeg tegen de initiatieven van Grenell in. Maar wie er precies achter zit snap ik niet. Is Kosovo Specialist Chambers door de NATO aangestuurd dan? Het is wat mij betreft plausibel hoor, ik mis alleen de houvast die duidelijk naar de NATO wijst. Wat wil Grenell eigenlijk, terugtrekking van VS aanwezigheid?
  Tuyzentfloot:

  Antwoord:

  Zie mijn antwoord op de reactie van luc De Vincke. Het was een Amerikaan die als hoofd van de openbare aanklager het bericht verstuurde. Blijkbaar ook een interne Amerikaanse ruzie.

  willy Van Damme

  • Ik heb ondertussen dit stuk van Doug Bandow gelezen en hij windt geen doekjes over de misdadige rol van de Navo (op een paar rare details na) maar hij geeft Grenell het krediet dat hij iets nuttig aan het doen was en een overeenkomst probeerde te bereiken zodat de VS kan terugtrekken . Hij zegt niks over wie erachter kunnen zitten maar me dunkt dat er veel kunnen zijn.
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Een stevige en ook interessante boterham. Een belangrijke opmerking wel. De bewering dat de VS er geen geostrategische belangen had klopt niet. Na Croatië, Slovenië en Macedonië wilden de VS/NAVO/EU ook Servië totaal onder de knoet brengen. Maar dat is nooit gelukt. Daarvoor was een landoorlog nodig.

   En wat betreft bedreigingen van de vroegere Sovjetunie. Moskou heeft, ondanks de aanwezigheid van Sovjettroepen, na 1945 altijd de neutraliteit van Belgrado aanvaard. Er kan misschien wel eens (stevige) druk geweest zijn maar voor zover ik weet niet meer dan bijvoorbeel de NAVO dat deed.

   Verder is het geklaag van de EU over Kosovo dat het een bandietenland is best grappig. Eerst breng je de maffia aan het bewind en dan ga je achteraf klagen dat ze onder meer in drugs, organen en vrouwen handelen. Het is als de strijd tegen de terreur nu. Hen eerst wapens geven en dan klagen.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s