Ros Beiaardommegang verplaatst naar 30 mei 2021

Wat velen al vreesden of verwachten is dan toch werkelijkheid geworden. Als gevolg van de pandemie rond COVID19 zal de Dendermondse Ros Beiaardommegang dit jaar zoals voorzien voor 24 mei niet plaats hebben. Volgens burgemeester en voorzitter van het Ros Beiaardcomité Piet Buyse wordt er intern nog altijd wel verder gewerkt aan de komende ommegang, maar met nog maar 59 dagen te gaan was de datum van 24 mei in de praktijk niet meer haalbaar.

Geen flauw afkooksel maar topkwaliteit

Naar hij stelde waren er vanuit het verenigingsleven, het essentieel onderdeel van de stoet, en vanuit de noodzakelijke leveranciers vragen en vreesde men daar voor problemen met die datum.

DSC_0007

Bij de technische dienst van de stad werkt men nog steeds naarstig verder aan de bouw van de ganse serie wagens voor de Ros Beiaardommegang..

“Verenigingen moeten zich voorbereiden en repeteren en dat is met de verwachte verlenging van de quarantainemaatregelen erg moeilijk. En wij willen de Dendermondenaars en alle anderen die er naar uitkijken een kwaliteitsvol topevenement presenteren en geen flauw afkooksel”, aldus Piet Buyse (CD&V).

Een van de problemen was verder dat er bij de Ros Beiaardommegang ook groepen en mensen uit Nederland  en Frankrijk deelnemen en ook daar zijn er zeer strenge maatregelen genomen. Mogen die bijvoorbeeld tegen dan al over de grens?

Daarom werd nu gekozen voor een nieuwe datum en na lang bestuderen van de kalender voor 2021 werd gekozen voor 30 mei. De winter- en vakantieperiode zijn hierbij uitgesloten want men moet zich ook terdege kunnen voorbereiden.

Waarbij herfst en winter klimatologisch niet kunnen. Met verder in april de paasvakantie. En dan zijn er de grote gelijkaardige activiteiten in het land van begin mei zoals de Kattenstoet in Ieper en de Heilige Bloed Processie in Brugge. En dus viel de datum op zondag 30 mei.

DSC_0818

Wie de voorbije winter bij nacht, regen en bittere kou twee nachten lang heeft staan aanschuiven voor een tribuneticket blijft zijn plaats behouden. Zo niet krijgt hij zijn geld terug.

Een ander probleem is dat veel mensen dagen na elkaar in de kou en bij regen al hebben staan aanschuiven voor een tribunekaart en die tickets wil men behouden zien. Er is dan een akkoord gezocht met de leverancier van de 14 voorziene tribunes en dat is gelukt. Wie een ticket heeft voor een specifieke plaats blijft die behouden.

“De leverancier kan ze blijven leveren want er zijn er niet veel die een dergelijk groot volume aankunnen. Wie wil kan zijn geld terugkrijgen de anderen behouden gewoon hun voorziene plaats”, stelt Piet Buyse nog verder. Er worden voor deze ommegang tot minstens 50.000 toeschouwers verwacht.

Willy Van Damme

Naschrift:

De Rosse Buurtenstoet die normaal op 26 april moest plaats hebben en een soort eerbetoon van de buurten en deelgemeenten van Dendermonde aan het Ros Beiaard zal ook naar latere datum verhuizen. Een nieuwe datum zal geprikt worden zodra de werkgroep terug kan samenkomen. Als gevolg van de quarantainemaatregelen kan dit op dit ogenblik niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s