Big Brother in Israël en elders

Dat de digitalisering van vooral de communicatie voor vele zaken een zegen is kan niet worden betwist. Er is echter een schaduwzijde aan dit fenomeen dat weinig belicht wordt of waarbij men zelden of nooit kijkt naar de consequenties.

Zo heeft de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, vorige week op bevel van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de opdracht gekregen om wegens de coronacrisis de data van miljoenen gsm’s te traceren op het vlak van de bezitter en gebruiker en waar en wanneer hij ergens gaat of staat. (1)

Officieel is het om de problemen rond het coronavirus beter te bestrijden en zou dat alleen maar voor beperkte tijd gelden. Maar men ziet onmiddellijk wat hier aan de hand is. Het betekent dat de Shin Bet, en vermoedelijk ook zo alle veiligheidsdiensten wereldwijd met een voldoende professionele werking, in staat zijn de bewegingen van alle inwoners, en wie weet die van andere landen, in kaart te brengen.

1

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil weten waar alle Israëlisch gaan en staan. Om het coronavirus beter te bestrijden zegt hij. Volgens het Israëlisch gerecht is hij een crimineel. En niet alleen volgens het Israëlisch gerecht trouwens. Met als vraag: Hoeveel gegevens verzamelde de Mossad al in België?

Bovendien is er het digitale betalingsverkeer en winkelen via het internet. En dan zijn er op de markt ook al luidsprekers en televisietoestellen te koop die aan of niet alle geluiden en beelden in de kamer registreren. En waarom maakt bijvoorbeeld Samsung dergelijke televisietoestellen? Om een betere beeldkwaliteit te krijgen misschien? 

Het invoeren van een totalitaire staat die alle woorden en daden van zijn inwoners zo kan registreren en desnoods ingrijpen is geen onmogelijkheid meer. Het is in wezen alleen nog wachten op de politieke wil van de overheid om dat te realiseren. Technisch staat alles klaar. En wie gaat dat verhinderen? De media of ngo’s als Human Rights Watch? Kom nou. Die eten allen uit de hand van diezelfde overheid.

Willy Van Damme

1) The Financial Times, 18 maart 2020, Mehul Srivastava, ‘Netanhyahu enlists Israeli intelligence to keep track of sufferers’.

Daarvoor mocht Shin Bet dat alleen doen in het kader van terreuraanslagen en de nationale veiligheid. Maar kan iemand voor dat begrip een goede en sluitende definitie geven?

7 gedachten over “Big Brother in Israël en elders

 1. Willy het verbaast me dat jij nog verbaasd kùnt zijn. Wie het boek van Snowden heeft gelezen en de onthullingen van Wikileaks heeft bestudeerd maakt zich geen enkele illusie meer. Tien jaar geleden was ik al zo wantrouwig dat ik toen ik een nieuwe laptop kocht, ik meteen de ingebouwde camera afdekte met zwarte kleefband. Verder heb ik Kaspersky Anti Virus, Kaspersky Security Connection om mijn IP adres te verdoezelen en kan ik encrypted mails versturen als ik dat wil. Mijn computer is altijd leeg, alles staat op 3 externe harde schijven die ik in m’n kluis stop. Ik ben niet zo stom om dingen in de Cloud te zeggen. Dat is ècht je gegevens te grabbel gooien. En toch weet ik dat het hopeloos is. Van zodra je op internet gaat ben je een vogel voor de kat. Alles wat je intikt op je computer, zelfs het kleinste Word document, elk woord; elke foto kan in real time gevolgd worden en wordt voor eeuwig opgeslagen op NSA computers in de VS. Ik heb nog een Nokia 3310. Het ding is 20 jaar oud maar toch kan ik aan de hand ervan gelokaliseerd worden. Ik heb uiteraard geen Facebook, Twitter enz. omdat ik privé privé wil houden maar toch weet ik dat zowat elke minuut van mijn leven kan gereconstrueerd worden. Geld uit de muur halen, Carrefour klantenkaart gebruiken, overal met Bancontact of Credit card betalen, in winkels, tankstations, hotels, Om nog niet te spreken over al de camera’s op straat. Ziekteverzekering, al compleet gedigitaliseerd; de dokter en de apotheker kunnen zowat alles nakijken. Officieel zijn het de enigen…. Men wil niet voor niets liquide geld afschaffen. Als dat gebeurt kan een sukkelaar die naar de hoeren gaat, zelfs dat niet meer verborgen houden. Men spreekt zelfs om bij iedereen een microchip in te planten, zogezegd met de medische gegevens om iemand in een noodgeval beter te kunnen helpen. Je moet wel compleet idioot zijn om dat als normaal te aanvaarden, dan is de machtsgreep op je als persoon compleet. Sommigen zijn al zo wantrouwig geworden dat ze geen inentingen meer willen. Wie kan hen immers verzekeren dat ze tegelijkertijd geen micro chip ingespoten krijgen die het mogelijk maakt om hen overal te volgen? Waanzinnig? Misschien maar het is inderdaad technisch mogelijk.
  Zoals altijd zal wat technisch mogelijk is, ook gebeuren. In een verrre of nabije toekomst;
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Ik bracht het verhaal omdat men hier zelf toegeeft alles van iedereen te kunnen registreren. En dus weet ik uiteraard af van Snowden en Wikileaks maar hier krijg je op de VRT een Amerikaanse ambassadeur zeggen dat men moet oppassen met Huawei want die spioneren zonder dat die reporter simpel de bal terugkaatst.

  Trouwens wie heeft de controle over je en mijn computer Microsoft of ik en jij? En weet je wel wat er exact gebeurt bij die updates van Microsoft. Ik herinner mij dat men nog niet zolang geleden in de kranten kon lezen dat what’s App niet kon gekraakt worden. Toen al gebruikte Israel het om te spioneren.

  Willy Van Damme

 2. alleen militaire zeer machtige landen (NAVO en bondgenoten)hebben recht op nationale veiligheid,territoriale soevereiniteit, recht op zelfverdediging,vergelding, bombardementen met massavernietigingswapens,, pre-emptive agressieoorlogen te voeren,miljoenen burgers slachten,martelen,mensen onwettelijk gevangen nemen en de rest van de wereld spioneren….
  https://www.dewereldmorgen.be/community/untermenschen-bestempelen-als-terroristen-om-ze-ongestraaft-uit-te-moorden/
  Janu

  Antwoord:
  Het is de macht van de sterkste die denkt zich alles te kunnen permitteren.
  Willy Van Damme

 3. Een toepasselijke tekst Bibi zal het zeker appreciëren. De laatste momenten van vrijheid besteden we dank ook aan afscheidt nemen van ….
  Mensen zijn zo eenvoudig en zo geneigd om onmiddellijke behoeften te gehoorzamen dat het een bedrieger nooit aan slachtoffers zal ontbreken voor zijn misleidingen.”
  Niccolo Machiavelli
  De belangrijkste zorg van de macht is natuurlijk het vermogen om zichzelf te verbergen. Het blootleggen ervan als macht verzwakt het per definitie. Eenmaal ontmaskerd, wordt de macht geconfronteerd met vragen over haar legitimiteit, haar methoden, haar doelen. De macht wil niet gezien worden, ze wil niet opgesloten worden, ze wil niet verantwoordelijk worden gesteld. Ze wil absolute vrijheid om zichzelf te reproduceren, en idealiter om meer macht te vergaren.
  Daarom maakt ware macht zichzelf zo onzichtbaar en ondoorgrondelijk mogelijk. Als een paddenstoel kan macht alleen groeien in de duisternis. Daarom is het zeer moeilijk om over haar te beschrijven op een manier die begrijpelijk is voor die mensen die in haar ban zijn, zoals de meesten onder ons, het merendeel van de tijd. Omdat de macht de taal beheerst, zijn woorden niet geschikt om het verhaal van de echte macht te beschrijven.
  Louise

  Antwoord:
  Daarom ook spreekt men van de ‘Deep State’. De duisternis waar de echte mach verborgen zit. Daarom kon een pervert als Epstein perfect functioneren zonder gepakt te worden. En als hij gepakt word dan ‘zelfmoord’ pleegt zodat de anderen zoveel mogelijk buiten schot blijven.
  Willy Van Damme

 4. Deep State Europa ;
  -orkanen krijgen voor de Zuidelijken een andere benaming dan voor de Noordelijken.
  -Corona : “men’ experimenteert met Social distance voor de Zuidelijken en met groepsimmuniteit voor de Noordelijken.
  …zomaar opgemerkt, misschien niet ter zake ?
  Ludoke

  Antwoord:

  Volgens de laatste berichten van deze ochtend neemt de Britse regering nu ook strenge maatregelen. Morgen zou men gans Londen in een soort lockdown zetten en zal de rest van England snel volgen. Het vooruitzicht van 200.000 verwachte Engelse doden werd ook Boris Johnson teveel. Merkwaardig feitelijk.

  Willy Van Damme

  • Enkel in ziekenhuizen is de standaard(test)behandeling Nivaquine en Azithromycine en op de koop toe off label.
   Allebei gekend voor fatale ritmestoornissen, vooral bij bejaarden.
   Een aantal doden is te wijten aan die bijwerking. Nivaquine is sinds 2016 uit de handel genomen in Belgie (BCFI.be) en mag nu enkel ingevoerd worden uit Nl en Fr naar apotheken van ziekenhuizen.
   Ludoke

   Antwoord:

   Niet te snel geloven dat wat men allemaal vertelt. Eerst ies natrekken en dan schrijven.
   Willy Van Damme

   • De kans op schade is dus groter dan de kans op verbetering als azithromycine wordt gebruikt in de ambulante setting bij COVID-19 patiënten.
    Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsinstanties (FAGG) heeft daarom op 20 maart beslist om aan de firma’s quota op te leggen betreffende de levering van specialiteiten op basis van azithromycine, zodat de beschikbaarheid gegarandeerd blijft. Begin deze week besliste het FAGG reeds om de levering van hydroxychloroquine en chloroquine te beperken (zie bericht van 18 maart 2020); ook voor paracetamol en sommige antivirale middelen gelden ondertussen restricties op de aflevering/levering (zie daarover ook website FAGG, berichten 18 maart en 19 maart).

    Achtergrond

    De Procedure voor ziekenhuizen en specialisten “Behandeling van gehospitaliseerde patiënten (versie (Engelstalig) van 19/03/2020)” [Sciensano] meldt hierover: “Results of Gautret1 study have been just released and confirm that viral positivity in respiratory secretions (measured by PCR) is significantly decreased at day 6 in hydroxychloroquine-treated COVID-19 patients (n=26) versus those with supportive care (n=16 controls): 30% positivity versus 87.5%, p<0.001). This observation strongly supports the current choice of hydroxychloroquine as first-line treatment; we suggest to keep the current recommended dosage (see Table), which is pharmacologically very close to that used in Gautret’s study. Of note, in a small subgroup (n=6) of COVID patients incidentally treated with azithromycin for suspected bacterial superinfection, a more pronounced viral suppression was observed, but this observation is still too preliminary to recommend systematic administration of both drugs concomitantly, taking into account some significant risks of interaction[15].”
    -OP VTM op 20 maart om 19u vermelde Van Ranst de 2 als standaard therapie en ik deed nog eens occasioneel wat nazicht op BCFI.be Je hoeft dit niet te publiceren
    Janu

    Antwoord:

    Dit systeem wordt nu ook in vele landen toegepast waaronder België en ik stel mij de vraag of dit in de praktijk helpt bij de bestrijding van dit virus. Soms stelt men in, kranten over dit systeem om via de GSM mensen te volgen in hun bewegingen en contacten dat dit typerend is voor totalitaire regimes zoals China.

    De kwestie is echter dat het geruisloos kan, in vele landen wordt ingevoerd en door geheime diensten zoals de CIA al jaren wordt toegepast. De onthullingen van Julian Assange en Edward Snowden tonen dat perfect.

    Willy Van Damme

 5. FAGG 24 maart 2020

  Bijsluiters en SKP’s (Samenvattingen van de Kenmerken van het Product) van geneesmiddelen
  Zoeken
  chloroquine Geen zoek resultaat

  Guidance on the Management of Clinical Trials during the COVID-19 (Coronavirus) pandemic Version 1 (20/03/2020)

  Absolute priority should be given to clinical trials on treatments for COVID-19 and COVID19-COVID-19related illnesses, or trials on serious diseases with no satisfactory treatment option. In case a sponsor plans to initiate a trial aiming to test new treatments for COVID-19, advice should be sought on alternative procedures to obtain informed consent, as it is likely that the physical consent cannot leave the isolation room, and therefore is not appropriate as trial documentation. In case of emergency situations, when trial participants are incapable of giving their informed consent (for example because they are under intensive medical care), sponsors shall adhere to the provisions set out in the Directive (Art 5) and by national regulations. Informed consent of these patients or their representatives will need to be acquired later, as soon as feasible, if deferred consent in emergency situations is permitted under national law.

  Voor een aantal specifieke materies gaat het FAGG gedetailleerde nationale richtsnoeren uitwerken zoals de rechtstreekse aflevering aan patiënten.
  Deze nationale richtsnoeren worden op 25 maart 2020 gepubliceerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s