De fantasierijke verhalen van Joanie de Rijke over Syrië

Ik las het verhaal van Joanie de Rijke over Syrië ‘Ooit wil ik op een proces getuigen tegen Assad’ in Knack van 26 februari 2020, en ben niet verbaasd.

De in het stuk geïnterviewde dame Amani Ballour die stelt kinderarts te zijn geeft bijvoorbeeld geen woord van kritiek op de toestanden in Oost-Ghouta toen ze er werkte onder controle van de salafistische terreurgroep het Leger van de Islam. Zij hoopt ooit het proces mee te maken tegen de Syrische president Bashar al Assad.

Maar misschien had men ook kunnen belichten dat deze maand in Marseille, Frankrijk Islam Alloush, topman van het Leger van de Islam, werd gearresteerd voor oorlogsmisdaden zoals foltering, moord en verdwijningen. Zij kan dan dit proces bijwonen.

Heel recent ontdekte de Syrische overheid daar een massagraf met o.m. het lijk van Razan Zaitouneh, een activiste voor de mensenrechten die er verdween toen figuren als Islam Alloush en zijn Leger van de Islam er heersten en waarvoor men Islam Alloush arresteerde.

Maar daarover lees ik niets in dit verhaal. En dat er in Oost-Ghouta doden vielen zal zeker. Het was oorlog en beide kanten schoten op elkaar en dus vielen aan beide zijden doden. Ook over de slachtoffers van de andere kant geen verhalen.

Verder stelt zij met zekerheid dat het Syrische leger gifgas gebruikte. Ake Sellström, hoofd van de VN-missie die de gifgasaanslagen van 2013 met o.m. Oost-Ghouta onderzocht, stelde tijdens de persconferentie in december 2013 in de VN-gebouwen dat de daar gebruikte met sarin gevulde raket hoogstens twee kilometer bereik had.

Wat voorheen door o.m. de Amerikaanse MIT-professor en specialist in rakettechnologie Theodor Postel was gezegd. Maar dat betekent wel dat de sarin afkomstig was van die salafistische groepen. Het leger zat immers verder.

Die sarin kwam vermoedelijk van een Syrische legerbasis welke die salafisten eind 2012 veroverd hadden. Zie hiervoor het verhaal van Jenan Moussa en Harald Doornbos in het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy.

Maar ook deze versie van dat verhaal krijgen wij niet. Wat wij wel kregen is een soort journalistiek die men alleen maar als propaganda kan bestempelen. Geen verbazing echter.

Willy Van Damme

Lezersbrief betreffende een artikel in Knack van Joannie de Rijke. Het blijft opvallen hoe onze media die salafistische terreurgroepen in Syrië in bescherming blijven nemen. Iets al bronnenkritiek is er daarbij verboden en een salafist komt met een gruwelverhaal over hun tegenstanders en onmiddellijk komt het journaille er op af als strontvliegen naar een hoop kak. Walgelijk is een goed woord hiervoor al zijn krachtiger termen ook mogelijk. Steun aan de terreur is misschien een mogelijkheid.

4 gedachten over “De fantasierijke verhalen van Joanie de Rijke over Syrië

 1. Je kunt verdorie geen antwoord op het artikel plaatsen op de digitale knack of op hun facebook pagina
  Ik heb het dan maar onder hun Erdogan artikel geplaatst.
  Samen met deze commentaar en dit filmpje.
  “Luister eens goed naar deze neo ottomaanse Erdogan speech
  Herken je een kalief met een snorretje?”

  Geert Vanduffel

  Antwoord:

  Er was gisteren een debat over de zaak in het Turks parlement. Tot een parlementslid Erdogan vergeleek met Satan. Waarna een minutenlang vuistgevecht losbrak tussen de parlementsleden. Niemand bleef zitten.

  Verder is het interessant te zien hoe onze media reageren. Erdogan wordt verder in de hoek geduwd en niemand roept op tot de opname van vluchtelingen uit Turkije. Sorry, er was er een. Vandaag in The Financial Times riep George Soros op tot steun aan Erdogan wat betreft Syrië.

  De voorbije twee weken poogde al Qaeda, nu ook met ISIS, dankzij de Turkse levering van zware wapens, pantserwagens, moderne tanks, artilleriesteun en het gebruik van Turkse bewapende drones het Syrische leger terug te dringen. Eerst leek dat te lukken en nu zien we dat het Turks offensief mislukt is.

  Het is zoals de woordvoerster van Erdogan in De Standaard deze week toegaf dat Turkije er alleen voor staat. Een man die om politieke reden – het steunen van al Qaeda – vluchtelingen in de Griekse en Europese vuurlinie stuurt moet als een oorlogsmisdadiger gezien worden. Hoe walgelijk kan iemand zijn.

  Willy Van Damme

 2. Het blijft opvallen hoe jij telkens Assad blijft in bescherming nemen en het vooral op journalisten hebt gemunt die zich kritisch over deze dictator uitlaten. Telkens reageer je met de oorlogsmisdaden van zijn tegenstanders te belichten. Dat pleit hem geenszins vrij. Of wel?
  Zeg me eens eerlijk: heeft Assad de dood van 1000den onschuldige vrouwen en kinderen, ook Syriërs, op zijn geweten ja of neen? Collateral damage? Of bewuste strategie? Maakt eigenlijk niks uit. Probeer het nu in je antwoord eens voor één keer niet over de oorlogsmisdaden van zijn vijanden te hebben.
  Johan Baert

  Antwoord:
  Een kritische journalist is iemand die als hij verhalen hoort of leest dat analyseert onder meer door het natrekken van de bronnen en die met een kritisch oog te evalueren.

  Mensen als Koen Vidal en de rest zijn geen kritische journalisten maar papegaaien die overschrijven wat op zich per definitie verdachte bronnen hen vertellen. Als U dat kritische journalisten noemt dan is dat zeker Uw goed recht.

  Ik heb daar een totaal andere mening over. Ik denk dat ik al veel keren bewezen heb hoe zij de feiten vervalsen, leugens schrijven en in wezen propaganda maken. Ik heb ook al getoond dat bepaalde journalisten en ‘experts’ voor hun schrijven geld krijgen van o.m. Qatar en de VS.

  Recent nog een stuk gelezen hoe de Britse MI6 lokale journalisten voor die oorlog tegen Syrië rekruteerde. Als ik iets als feit geef dan is dat omdat het in voldoende mate bewezen is, niet omdat men dat in Moskou, Damascus of waar ook zegt. Zo werk ik niet.

  De oorlog in Syrië is het land opgedrongen en daar zijn zeer veel bewijzen voor. Dit was geen spontane opstand zoals men in onze media schrijft. Het bewijs is simpel een in Nederland wonende Syrische die op haar blog wist te verkondigen dat de ‘revolutie’ niet zoals voorzien in februari maar op 15 maart 2011 zou beginnen.

  Wat ook gebeurde. Ze ging nadien voor het Nederlandse overheidsinstituut Clingendael werken. Hoeveel bewijs wil je nog meer? Maar dat verhaal lees je in de NRC, DS en DM natuurlijk niet. Ik nam met haar contact op maar ze reageerde niet. Begrijpelijk natuurlijk want ze kent zeker mijn naam.

  Neen, je neemt zomaar alle verhalen over van wat die leugenaars vertellen zoals dat over het leger dat huizen leeg haalt. Een verhaal waarvoor alleen beweringen zijn uit onduidelijk bron die dan nog stellen het te hebben van horen zeggen. Je moet kijken wie wat zegt of schrijft en zien waar het bewijs is. Dat moet je toch altijd doen of neem je zomaar alles over wat je hoort of leest?

  Natuurlijk was het onder vader en zoon Assad geen paradijs en folterde men wel eens een opponent. Het was ook een eenpartijstaat waar men voorzichtig moest zijn met het uiten van bepaalde opinies. Zeker met het organiseren van partijpolitieke activiteiten.

  Men moet echter ook weten dat Syrië sinds het loskwam van het Ottomaanse rijk in 1918 de facto steeds in oorlog is geweest. Eerst met Frankrijk, dan met Israël en daarna met de Moslimbroederschap die er hun kalifaat wilden oprichten en een paar maal in opstand kwamen.

  Een land dat in zo’n situatie zit kan moeilijk een volwaardige democratie zijn. De vijand loert nu eenmaal steeds om de hoek en kan elk ogenblik toeslaan. En in wezen heeft men naar mijn mening te zacht geweest toen al Qaeda en de Moslimbroeders in maart 2011 in opstand kwamen.

  En de keuze in Syrië is erg simpel, het is of chaos onder leiding van allerlei terreurgroepen zoals al Qaeda, het Leger van de Islam en de Islamic Turkestan Party of het is de regering van Bashar al Assad.

  Wil je alle minderheden zien vermoord of verjaagd worden en hun culturele instellingen zoals kerken vernield of wil je hen beschermen? Daar gaat in Syrië de keuze over. Het is als Libië. Kadhaffi zij toen ‘het is mij of de chaos, terreur en drugs’. Wel het Westen en onze media kozen voor het laatste. Is dat ook Uw keuze?

  En natuurlijk worden er onschuldige burgers nu in de gevechten gedood. Maar er is simpelweg geen alternatief. De Syrische regering koos niet voor deze oorlog, het werd hen door het Westen opgedrongen om zo Israëls plannen voor een in stukken gehakt Midden-Oosten te kunnen uitvoeren.

  En zeker, legers welk ook begaan in oorlogstijd misdaden. Dus ook het Syrische. Ik heb eerder al kort het verhaal gebracht over de ontbonden Woestijnvalken (Desert Falcons) die veel weg hadden van een privémilitie. Ze is om die reden opgedoekt en men had ze ook militair niet meer nodig.

  Maar toen men in Irak ISIS aanviel werd de toen nog dichtbevolkte stad Mosoel door o.m. Belgische bombardementen met de grond gelijk gemaakt. Hoeveel tienduizenden stierven daar dan?

  Iemand in onze media, ngo’s en politiek daar al over horen klagen? Er is geen stad in de regio zo vernield als Mosoel met lijken die er liggen te stinken en wilde honden die delen van de stad beheersen.

  Het is aan U de keuze: Al Qaeda of Assad. Heel simpel. Ik was geen vriend van Kadhaffi en ook van Bashar al Assad niet. Maar de feiten zijn wat ze zijn. En de propaganda vanuit de VS, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië laat ik voor wat het is. Ik bekijk het en zie wat er van aan is.

  Willy Van Damme

 3. Gisteren een soortgelijke ingezonden brief gestuurd naar de NRC: Betreft de oorlog in Syrie door Toon Beemsterboer uit Gaziantep dd. 26 febr. 2020

  Geachte redactie

  Zo’n artikel als vandaag over de oorlog in Idlib kan gewoon niet. De oorlog beschrijven vanuit Gaziantep ook niet. “Er zitten 1 miljoen mensen klem” schrijft Toon Beemsterboer. Dat klopt. Ze kunnen naar Syrie. Dat is heel vaak aangeboden door de Syrische regering. Ze kunnen daar vrij zijn en hen zal geen haar gekrenkt worden. Alleen moslim-extremisten en burgers van Idlib die oorlogsmisdaden op hun geweten hebben zullen het niet leuk vinden dat Turkije en het westen hun niet binnenlaat. Wie is dan de schuldige die mensen klemzet? Niet Syrie.

  De burgerslachtoffers worden en werden gegijzeld door de moslim-extremisten. Dat gebeurde al die jaren hiervoor ook.

  Dat Assad, Syrie, Poetin en/of Hezbollah of Iran “het op ziekenhuizen gemunt heeft”, is gewoon niet waar. Dat verhaal over “83 ziekenhuizen” en “opzettelijk ook door de Russen” zelfs, zegt uw reporter, is onzin (83 stuks van de laatste weken of van het laatste jaar?); en blijkbaar opgeschreven om deze oorlog nog dramatischer te maken dan hij al is. Deze oorlog is onvoorstelbaar. Maar volledig de schuld van de binnendringers! Heeft Toon Beemsterboer 9 jaar onder een steen geslapen? Ik niet in ieder geval. Ik heb de strijd vanaf dag 1 tot nu, elke dag gevolgd. Heb zelfs gedemonstreerd bij de NRC en haast overal elders in Nederland. Incl. tientallen ingezonden brieven.

  Hij schrijft Syrische organisaties met ruim 10,000 medewerkers en zijn gelegerd in Gaziantep. Dat is door Turkije bezet gebied van Syrie. En vooralsnog ook 100% afgesloten. Wel vreemd, want je zou verwachten dat Turkije burgers en hulpverleners zou doorlaten. De frustratie van deze mensen is dat ze aan de verkeerde kant staan. Want dat staan ze. Ze staan aan de kant van de landverraders of staan aan de kant van de medeplichtigen van deze oorlog. Laat uw reporter dat dan zeggen!

  Zoals jullie weten probeert Turkije met grote hoeveelheden tanks de strijd te beïnvloeden, maar Syrie wenst – en zeker nu de moslim-extremisten bijna verslagen zijn – elke vierkante cm van Syrie te kunnen bevrijden. Dat is de plicht en het recht van een democratisch gekozen regeringsleider.

  Met vriendelijke groeten
  Rik Min

  Antwoord:
  Gaziantep is een Turkse stad. Heel recent publiceerde een van die VN-commissies een rapport waarin men Rusland en Syrië er van beschuldigde o.a. hospitalen in die provincie Idlib te bombarderen. Men gaf er de adressen van.

  Vandaag heeft Rusland aan de hand van de gegeven coördinaten van die ‘vernielde’ hospitalen in door het Syrisch leger bevrijde gebieden deze klinieken geïdentificeerd.

  Ze publiceerde er enkele foto’s van. Dat komt er natuurlijk van als men de beweringen van al Qaeda & Co voor waar aanneemt. Maar dat is niet verassend. Ik heb het dan ook al lang opgegeven dit soort rapporten van de VN te geloven.

  Erdogan gebruikt gewoon de door hem voorheen veroorzaakte vluchtelingenstroom om de EU af te persen. Het toont wat die man in realiteit is. Het toont ook wat een oorlogszuchtige idioten de leiders van de EU zijn. Ze zitten nu met de gebakken peren. En de vluchtelingen…… Die lopen in de weg.

  Willy Van Damme

 4. Hoi Willie , Ik wil niet reageren op dit artikel. Maar ik wil U beleefd vragen of U Uw mening over de carnavalsoptocht in Aalst ( Belgie) wilt geven ?
  Math

  Antwoord:

  Much ad about nothing zou ik zeggen. Aalst carnaval is Aalst ten voeten uit. Wie er wil over praten moet de stad kennen en al die critici van Israël tot Nederland en de VS kenner niets van.

  Alle volkeren, gemeenschappen hebben de nood om eens stoom af te blazen en het zich verkleden hoort er daar veelal bij. Wereldwijd. Dit ging over een groep die bijna zonder geld zat en daar iets wou rond maken. Meer niet.

  De meeste wagens en groepen zijn van dat soort laag niveau. Sommige zijn best grappig en tonen spiritualiteit. Dit was mislukt en moesten de klassiekers onder de zionisten er geen herrie rond hebben gemaakt dan was er niets gebeurd.

  Dit heeft niets met racisme te maken maar met een flauwe geheel mislukte grap. Maar ja, als men de Aalstenaars zo in hun hart raakt dan is de reactie te verwachten. Ze hebben zich naar mijn gevoel nog ingehouden.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s