Syrië–als een pletwals

De opmars van het Syrische leger in het door al Qaeda & Co georganiseerde kalifaat in de provincies Idlib en ook Aleppo  lijkt niet te stoppen. Turkse bedreigingen of geen het legeroffensief verloopt zo te zien zelfs steeds sneller. Zo werd op nog geen twee dagen gans het gebied ten  noorden van het stadscentrum van Aleppo onder controle van het leger gebracht.

Aleppo - Citadel - 1993

De miljoenenstad Aleppo en het industriële hart van het land kan nu eindelijk herademen al zorgen de financiële strafmaatregelen vanuit de VS en de EU voor veel verder lijden. Ook de financiële crisis in buurland Libanon zorgt voor zeer veel kopzorgen voor de doorsnee Syriër. In het midden van de foto de meer dan vijfduizend jaar oude citadel van Aleppo.

En daar horen dichtbevolkte gebieden als Layramoun, al Jazira, al Zahraa, Narita, Anadan en Kafr Hama bij. Steden waar in het verleden zeer hard werd voor gevochten. Met massa’s doden tot gevolg.

Eerder waren deze week en de dagen ervoor ook al de steden ten westen en ten zuidwesten van de provinciehoofdstad in handen van het leger gevallen. Met steden die jarenlang gezien werden als een onneembaar fort zoals Khan al Asal, Khan Touman, Rashidin 3, 4 en 5 en Az Zerbah welke nu zonder soms amper een schot te lossen bevrijd werden.

De techniek daarbij is steeds om die plek te omsingelen maar wel een smalle uitweg te voorzien die men dan vanuit de hoogte indien nodig onder vuur kan nemen. De moraal bij groepen als Ahrar al Sham, Nour al Din al Zinki, de Turkestan Islamic Party en Hayat Tahrir al Sham moet dan ook uiterst laag liggen.

Zo voerden eenheden van die groepen om de druk op hun kameraden elders te verlichten herhaaldelijk tegenaanvallen uit bij de stad Nayrab maar met als enig resultaat een serie vernielde pantservoertuigen en tanks en veel dode jihadisten. Zonder een echt militair ingrijpen van Turkije heeft het door al Qaeda gerunde kalifaat van Idlib hooguit nog enkele maanden te leven.

Aleppo - Noord - Militaire situatie - 16-02-2020

Het gebied ten noorden van de stad Aleppo. De paarse delen werden gisteren veroverd. De rest vandaag. Deze namiddag was het gebied vrij van jihadisten. Het samen met de verovering van de M5 de tweede en definitieve bevrijding van de stad Aleppo.

De Syrische militaire strategie lijkt nu te zijn om wat rest van dit kalifaat in twee te hakken en vanuit de steden Kafr Habl, Rif al Muhandesin, Jamiat Amin en de vroegere militaire basis van Regiment 46 op te rukken naar de stad Atarib en vandaar naar Sarmada en dan is men op een vijf kilometer van de grensovergang met Turkije bij Bab al Hawa. Een cruciaal punt via welke die jihadisten bevoorraad worden. Hun levenslijn.

Eens die grenspost bereikt zal men zich normaal richten op de stad Idlib waar volgens officiële statistieken voor de oorlog een 100.000 mensen woonden. Een slag die uiteraard erg bloedig kan worden want hier een uitweg voor de jihadisten geven om te ontsnappen is er niet meer bij. Het is het einde van de rit voor velen waaronder de buitenlandse vrienden van al Qaeda zoals die Chinese Oeigoeren en Tsjetsjenen uit Rusland.

Wat dan nog rest zijn stukken door Turkije bezette gebieden al de regio Afrin en de grensstad Jarablus. Naast dan natuurlijk de VS die delen van het Oosten blijft bezetten naast dan het gebied rond de grensovergang van Al Tanf vlakbij Jordanië.

Ondertussen zegt de Turkse president Erdogan dat hij het Syrische leger uit Idlib gaat verjagen. Maar langsheen de autoweg M5 tussen Damascus en Aleppo patrouilleren nu Russische soldaten. Gaat hij die verjagen en een oorlog met Rusland provoceren? Zie het vorige week geplaatste stuk ‘Turks brullen voor beginners’.

Idlib-Aleppo-Turkije - Offensief Februari 2020

De vermoedelijke mogelijke verdere aanvalsroute voor het Syrisch leger. Men isoleert zo de provinciehoofdstad van Turkije. De afstand van de frontlijn tot Atarib is ongeveer 3 km en tot de grens in Bab al Hawa een 25. Er zijn nog wel sluiproutes maar die zijn niet zo vlot toegankelijk voor zwaar verkeer.

Wat ook opviel is dat de PKK/YPG/SDF in het noorden van de provinciehoofdstad Aleppo mee ten strijde trok met het leger. Daar ligt een gebied rond de stad tal Rifaat waar die groepen een bestand hebben met die Syrische militairen en feitelijk zo bescherming genieten van het nabij gelegen Turkse leger en hun bondgenoten bij die jihadisten. Een samenwerking die Erdogan zeker moet verontrusten.

Verder nemen ditmaal twee Syrische legergroepen deel aan de strijd voor Idlib. Zo vertrok vanuit het noorden en de stad Aleppo via de M5 richting Saraqib een groep onder leiding van de Republikeinse Wacht terwijl vanuit het zuiden langsheen de M5 en Maarrat al Numan de vroegere Tijgers, nu de 25ste Divisie oprukten naar Aleppo.

Dit aangevuld met de Lokale Verdedigingskrachten, de Palestijnse Liwa al Quds, de Libanese Hezbollah en Iraanse eenheden. Waardoor die jihadisten hun krachten in twee moesten delen. Iets waartoe zij, blijkens een interview van zaterdag van Sam Heller met Aboe Mohammed al Jolani de chef van al Qaeda in Syrië, niet in staat waren.

Willy Van Damme

3 gedachten over “Syrië–als een pletwals

 1. Dankzij het Syrische leger kunnen inwoners van Aleppo stad na 8 jaar weer fijn slapen met tranen van blijdschap!
  Kinda Rajab

  Antwoord:
  Toen ik het nieuws gisteren late namiddag op het internet zag verschijnen ben ik onmiddellijk beginnen schrijven. Ik dacht aan Jullie en wist immers dat dit voor Jullie erg goed nieuws was.

  Eindelijk kunnen de mensen daar zonder schrik voor een zoveelste beschieting hun kinderen naar school sturen, kan men wandelen in het park, boodschappen doen of een uitstapje organiseren in de stad of erbuiten. Men kan zelfs met de auto naar Damascus.

  Voor je vrienden en familie ginds moet dat meer dan heugelijk nieuws zijn. En Uw laatste woorden zijn ook de mijne. Laat ons hopen dat Uw land snel terug de vrede kan vinden die het al straks 10 jaar mist.

  Wat Jullie land al die jaren meemaakte is van een gruwelijkheid die bijna onvoorstelbaar is. Ik heb op de bevrijding van gisteren een whisky op gedronken. En ik zag ook dat het in Aleppo feest was. En gelijk hebben ze.

  Willy Van Damme

 2. Iedereen met de juiste dosis empathisch vermogen zal, samen met Kinda tranen voelen opkomen. En dat kan je dan doortrekken naar de vele slachtoffers van oorlog en andere ellende wereldwijd. Hoop is gesteld dat er overal keerpunten gaan komen en maskers gaan vallen, o.a. door de volhardendheid van dapperen die de waarheid verkondigen.
  Zelf ben ik zoekende en probeer in het kluwen het juiste te vinden.
  Als ik dan zocht naar wat Willy hier duidde (verademing in Aleppo maar financiële strafmaatregelen door de VS en EU) vond ik op consilium.europe.eu een droge persmededeling “Syrië : EU verlengt sancties tegen regime met een jaar” 17 mei 2019 – omwille van de voortdurende onderdrukking van de burgerbevolking …
  Dit valt dan moeilijk of niet te rijmen met de korte spontane zucht van Kinda, waarbij ik ervan uit ga dat deze staat voor de grote groep van de bevolking.

  Willy, de mainstream media brengen al langer een beeld van de monsterlijke Assad. Wil u uw beeld van Bashar al-Assad schetsen ?
  Zeg ik het juist dat dit conflict in Syrië “gewoon” past in de oorlogslogica van de VS (en trawanten) in de ontwrichting / vernietiging van diverse landen in die regio zoals opgezet in de War on Terror na de zogenaamde terroristische aanslagen in New York 2001 ? (Ref. Verklaring gen. Wesley Clark ; uitgebreide ref. 11september.eu, deanderekrant.nl, lcfor911.org, ae911truth, ….)
  Luc

  Antwoord:

  Het gezin van Kinda verblijft in België en behoord tot wat ik de intellectuele klasse van Aleppo kan noemen mensen die noch religieus noch politiek actief geweest zijn. Gewoon inwoners van Aleppo die geen zin hadden om in een kalifaat te’ leven.

  Dat er in Aleppo de voorbije dagen massaal gefeest werd en massa’s naar hun geplunderd huis terugkeerden zal je niet lezen. Assad is een monster voor de media om de simpele reden dat hij in de weg van Israël en de VS loopt. Ach de EU, geld en wapens geven aan al Qaeda en ISIS is voor hen geen probleem.

  Willy Van Damme

 3. Pingback: Nieuwsbrief Pater Daniël, Qara, Syrië – FREESURIYAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s