Hongkong in Humo

Lezer T.E. steunt de activiteiten van Joshua Wong en die betogers in Hongkong maar vergeet veel. Zo worden mensen die men op straat betrapt op het spreken van Mandarijn en geen Kantonnees (de lokale taal) gemolesteerd en het hospitaal ingeslagen. Hetzelfde voor wie tegen hen protesteert. Die werden desnoods zelfs in brand gestoken (Lee Chi-cheung op 11 november) of vermoord (Luo Chongqing op 14 november).

En zakenlui die tegen hun acties protesteren zoals Annie Wu zag haar keten van eet-en drankgelegenheden systematisch kort en klein geslagen. Wie zich democraat of sociaal voelend noemt kan dat alleen maar streng veroordelen. Wat er in China ook mogen gebeuren.

En die uitleveringswet is er gekomen na een moord door iemand van Hongkong op zijn Taiwanese verloofde. De man was nadien naar Hongkong gevlucht zodat men hem niet kon uitleveren. En hier waren ook uitermate strenge controles op.

Maar Ja, Joshua Wong en zijn vrienden worden feestelijk in de VS onthaald en krijgen er alle steun, incluis geld. De VS voert nu eenmaal oorlog tegen China en daar gaat het om. De rest is theater.

En Joshua Wong heeft nooit enig medelijden getoond voor de honderden die men al in elkaar sloeg. Hij eist integendeel zelfs het stopzetten van de vervolging. Een schande dat men er een held van maakt.

Willy Van Damme

Lezersbrief gericht naar Humo naar aanleiding van het interview met Joshua Wong, het speeltje van de VS in Hong Kong in Humo van 31 december 2019 en de reactie daarop van T.E in Humo van 7 januari. De brief raakte niet in Humo.

Het zal de lezer dan ook niet verwonderen dat de schrijnende verhalen over Lee Chi-cheung en Luo Chongqing niet in Humo ter sprake kwamen. Het lijden van die families is niet iets voor Humo. Dat zij die dit lijden veroorzaakten in dit weekblad als helden worden gepresenteerd is dan geen probleem.

3 gedachten over “Hongkong in Humo

 1. Heel lang geleden was HUMO het nogal avant-gardistische weekblad dat de moderne en min of meer maatschappelijk kritische geest moest lezen.
  HUMO was IN en verkocht als kleine broodjes.
  Zoiets merken de kapitaalkrachtige media natuurlijk heel vlug.
  Sluipend werden de Humo-werkers met zachte handen in de kapitaalkrachtige schoot geborgen – of voorzichtig buiten gekierd.
  (Wiens brood men eet diens woord men spreekt) /Zie ook DE MORGEN/
  De journalistiek staat dus – met af en toe een klein maatschappelijk-kritisch
  geluid om de schone schijn te redden, succesvol ten dienste van wie?
  Vooral van de slaafse creaturen maar ook van degenen die zich modern en kritisch willen voordoen.
  Ik heb dat theatertje al heel lang door.
  Laten we ons toch niet laten leiden door de uitgekiende sentimentele, eenzijdige voorstellingen van een werkelijkheid die wij precies door de macht van de kapitaalkrachtige media haast niet meer kunnen doorzien.
  Wat wil je? We sukkelen braaf en bovenal angstig te verliezen wat we nog hebben, geruisloos verder de dieperik in.
  Het wijze gezegde ‘des volkes’ is nu méér en méér : “We kunnen er toch niets aan doen.”
  Hilaire Bodein

  Antwoord:

  Men blijft over bijvoorbeeld Syrië maar liegen . Vandaag nog een stuk gelezen over wat bombardementen heen en weer rond de stad Aleppo. Men had het alleen over die van het Syrische leger en de luchtmacht van Syrië en Rusland. De anderen schieten dus niet??

  Bovendien had men het in het bericht van het Franse staatspersbureau AFP op de Libanese website Naharnet over “Most of Idlib and parts of Aleppo province are still controlled by factions opposed to Assad”.

  Ja de NAVO schoot het nog dichtbevolkte door ISIS bezette miljoenenstad Mosoel tot puin maar de Russen en de Syriër schieten Syriërs dood. En dat moet van die heren en dames in Brussel nu stoppen. Was dat Nederland niet die recent verhulde dat ze bij een bombardement in Irak tientallen burgers hadden gedood?

  Geen woord meer dus over al Qaeda & co, het zijn nu fracties die in Idlib strijden. Men gomde de naam al Qaeda gewoon weg. Zo gaat dat mert ons journaille. Gelijktijdig las ik dat de VS en de EU nieuwe sancties tegen Syrië plannen.

  Koppel het een aan het ander. Waarschijnlijk gaat de VS dan geen invoerrechten invoeren op Renault, BMW en Volkswagen. Herinner U hoe de VS de EU recent dwong om mogelijks sancties in te voeren tegen Iran over het nucleair akkoord. Wat een wereld? Al Capone was een koorknaap.

  Willy Van Damme

 2. Gisteren naar De Afspraak gekeken. Ging ook daar weer flink tekeer over China. Ene Astrid Peperman ( China expert ) wist alles te vertellen over de Oeigoeren. Leuk incidentje was dat Jan Baljuw ( Rusland correspondent ) zei _ Goh ik ben in 2016 in Xinjiang geweest en heb niets bijzonders gezien kon gewoon Moskeeën bezoeken. Het lijkt er op dat ergens de anti-Chinese propaganda wordt aangestuurd. Lijkt op de Koude Oorlog, waarvan nu naar buiten gekomen is dat de BBC in samenwerking met Reuters berichten van de MI6 de wereld instuurde.
  Ko Ruijter

  Antwoord:

  De naam Astrid Peperman zegt mij maar vaag iets. Ach over Oeigoeren wordt ook de meest grote onzin verkocht die je maar kan inbeelden. Het doet mij teveel denken aan die dossiers over martelingen die men over Syrië maakte.

  Ze kwamen allemaal via Qatar van de Zwitserse door Qatar gefinancierde al Karama zo bij Amnesty International en Human Rights Watch. Die stuurden ze dan als vette brokken leesvoer naar onze media die ze zonder enig nadenken en controle op hun voorpagina’s kwakten.

  Een van de medewerkers van die al Karama was een zekere Jihad John, een beruchte topmoordenaar van ISIS. Voor de rest bestond die al Karama uit in ballingschap levende Algerijnse leden van het Front du Salut. Salafisten dus. Het zegt alles over de strijd tegen de terreur.

  Willy Van Damme

 3. In dit relaas van 2014 beschrijft Sean Kenji Starrs hoe de studentenleiding de nadruk legt op democratische hervormingen terwijl in de straten de nadruk ligt op de economische problemen en de miljardairs. Ik vermoed dat de agenda van het buitenland en van Apple Daily wat meer is gaan domineren sindsdien https://therealnews.com/stories/sstarrs1013occupycentral
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Het valt bij die rellen van het voorbije half jaar natuurlijk op dat die vandalen geen enkele interesse toont voor de nochtans torenhoge woonproblemen en de grote schrijnende armoede in Hongkong.

  De man die vermoord was werkte als straatveger en was zeventig. Het zegt allemaal veel. Jimmy Lai, een van de grote financiers en een stevige racist is ook geen voorstander van een sociaal beleid maar is de man die achter een wild kapitalisme staat genre Friedrich Hayek.

  Zelfs de volbloed grondspeculanten en multimiljardairs zoals die van groepen als Henderson Land en Sun Hung Kai zijn op het gebied van macro-economisch beleid een pak socialer dan Jimmy Lai. Ik hoorde ook ergens dat trotskisten mee doen met die vandalenstreken in Hongkong. Kop verloren?

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s