Amerikaanse diplomatie valt in duigen

Volgens een door de Iraakse premier Adel Abdel Mahdi in het parlement afgelegde verklaring had de Iraanse generaal Qassem Soeleimani voor de dag na de moordaanslag een officiële ontmoeting met hem gepland.

Diplomatie

De bedoeling was om met Soeleimani te spreken over een recent voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump voor onderhandelingen met Iran. Blijkbaar ging hij van de gelegenheid gebruik maken om ook de begrafenis bij te wonen van de door de VS omgebrachte Iraakse militairen en politiemensen. Hij was op weg van Libanon en Syrië.

Waardoor de VS dus wist dat Soeleimani naar Bagdad ging komen. Als dit klopt verklaart dit nog meer de woede van de Iraakse regering over die aanslag. Vandaag heeft het Iraakse parlement met 170 tegen 0 op 329 parlementsleden een motie aangenomen waarbij ze de regering oproept om het vertrek te eisen van de Amerikaanse troepen. Sommige parlementsleden weigerden aan de stemming deel te nemen.

Parlement - 5 januari 2020

Het Iraakse parlement eist op voorstel van premier Adel Abdel Mahdi het vertrek van de Amerikaanse bezettingsmacht uit het land.

Het akkoord tussen de VS en Irak over de aanwezigheid van Amerikaanse en andere westerse troepen hield in dat men de strijd tegen ISIS verder zette alsmede de opleiding van het Iraakse leger ging verzorgen. In de praktijk was dit dus wel wat anders en sleurden de VS Irak mee in hun oorlog tegen Iran, Libanon en Syrië. Het betekent het einde van de missie van de NAVO en dus ook van Nederland en België in Irak.

Het probleem in Irak is wel dat de regering er ontslagnemend is en daarom de vraag rees of de regering op dit ogenblik juridisch bij machte is om dit ten uitvoer te brengen. Maar dat lijkt geen enkel probleem op te leveren. Er moet nog wel een tijdschema voor dat vertrek afgesproken worden. Zeker is dat de VS nu in Irak vogelvrij verklaard is en dat ook de aanwezigheid van de Amerikaanse bezettingsmacht in Syrië ten einde loopt.

Met andere woorden: Zonder zelfs maar een schot te lossen is de westelijke grens van Iran nu dus veilig. Alleen de zorg over de Afghaanse grens blijft en in mindere mate die met de Pakistaanse provincie Baluchistan. Het is officieel wel verboden maar ik zie die Ayatollahs nu wel vaten champagne drinken zoals men ook in Syrië, Rusland, China er meer dan een glas op zal drinken. De Syrische olievelden worden terug Syrisch!

Woning interieur

Qassem Soeleimani bij hem thuis en zoals gewoonlijk zonder militair uniform. Zijn dood lijkt hem postuum een van zijn grootste overwinningen te bezorgen: Het vertrek van de Amerikaanse bezettingsmacht uit de Levant.

En als men in Brussel, Parijs en Berlijn intelligent is viert men ook in de EU. Die idioten in Washington toch. En ze kunnen het nu niet meer steken op Soeleimani. Deze haalde door zijn dood zijn misschien wel grootste overwinning. Het einde van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Levant.

Ondertussen heeft Iran ook het met de VS, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland gesloten nucleair akkoord opgezegd. Het blijft, zegt de Iraanse regering, wel samenwerken met het Internationaal Atoomenergieagentschap. Wat wel cruciaal is. Het opzeggen is in wezen een logische zaak daar noch de Europese landen en zeker niet de VS zich hielden aan dat akkoord.

Wel heeft de EU de minister van Buitenlandse Zaken van Iran Mohammad Javad Zarif uitgenodigd voor een gesprek. Of dat iets gaat helpen is maar de vraag. Gisteren stelde een woordvoerder van de Duitse regering nog begrip te hebben voor het Amerikaans optreden. Waarna de Iraanse regering de Duitse ambassadeur op het matje riep voor uitleg. De EU toonde zich weeral als een eunuch, machteloos en waardeloos. Wel klaagde Mike Pompeo over het gebrek aan Europese steun.

Verder heeft de Amerikaanse regering besloten alle Iraniërs die het land betreden en die men als verdacht kan beschouwen vast te houden. Wat volgens berichten al gebeurde met een 60-tal mensen die terugkeerden van een popconcert in Canada. Dat krijg je dan met mensen als Mike Pompeo op buitenlandse zaken, Mike Pence als vice-president, Mark Esper als minister van Defensie en Donald Trump.

Willy Van Damme

3 gedachten over “Amerikaanse diplomatie valt in duigen

 1. Sommige parlementsleden stemden niet mee? Volgens uw cijfers zou het de helft zijn.

  Suleimani ging volgens Mahdi ook de ontspanning tussen Iran en Saudi Arabie bespreken. Het is niet dat hij algemeen in het geheim reisde. Ik neem aan dat hij vooral op zijn status rekende als bescherming. Dus waarom de Iraakse premier erbij betrekken? Om het net iets makkelijker te maken?

  Over Iraanse grenzen weet ik het niet maar over de Syrisch/Iraakse grens zou ik mij al zorgen maken. ISIS in de eerste plaats.

  De dingen die Pence en Pompeo intussen kunnen beweren: Iran die achter 9/11 zat, Suleimani die een sterrenrestaurant wilde opblazen in Washington(dat spreekt de NYTimes stillekes tegen). Dat ze in Irak 600 Amerikanen gedood hebben,
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Over de details van die stemming heb ik geen enkele gegevens behalve dat de onthoudingen vooral bij de Koerden en soennieten zou zijn en enkele tot de sjiieten te rekenen partijen. Mogelijks waren er sommigen afwezig om andere reden. Maar de helft van 329 is wel geen 170.

  Verder is dit verhaal over die diplomatie afkomstig van de Iraakse premier en deze namiddag voorgelezen in het parlement. Er zijn voor zover geweten ook nog geen ontkenningen.

  De problemen met ISIS kunnen heel gemakkelijk zonder de VS aangepakt worden. Het probleem aan e Afghaanse grens is wanneer de Taliban terug de macht gaat overnemen in Afghanistan. Wat mogelijks al dit jaar zou kunnen gebeuren.

  Wat betreft Pakistan is het wat gemakkelijker daar de relaties met Pakistan nu normaal lijken te zijn. Mogelijks heeft de invloed van China hier positief gewerkt en zal men de salafistische terreurgroep Jundallah makkelijker onder controle kunnen houden. Saoedi-Arabië heeft nu andere kopzorgen.

  Over die gesprekken via Irak met Saoedi-Arabië weet ik niet veel. Saoedi-Arabië wil zich gewoon veilig stellen nu de relatie met de VS steeds slechter wordt. Ik weet dat er vanuit Saoedi-Arabië contacten met Iran zijn.

  De details zijn mij echter niet bekend. Men noemt dit soort zaken parallelle en geheime diplomatie. Ken je het Amerikaanse gezegde: If you can’t beat them, join them?

  Willy Van Damme

  • “Maar de helft van 329 is wel geen 170.” — Als je niet afrondt niet.
   Bart Van Stappen

   Antwoord:

   170 maal 2 is 340 en de helft van 329 is 164,5. Ter verdere info: De NAVO komt morgen maandag in spoedzitting bij elkaar. Om over vrede te praten? Iemand die er als vlieg aanwezig wil zijn?
   Willy Van Damme

 2. De reactie op de moord op Soleimani lijkt nog mee te vallen, te zien aan deze video van betrouwbare bron

  Verder, waardevol artikel van Magnier over de spanningen in de ‘as van de weerstand’ en de pogingen van Soleimani om eenheid te brengen.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Betrouwbare bron inderdaad. Het toont een moddergevecht heen en weer met slogans. De huidige Rocky Balboa heeft in de VS uiteraard nog vrienden en mensen die op hem verliefd zijn.

  Ik heb de recente stukken van Magnier gelezen. Dat laatste lijkt nogal emotioneel te zijn. Begrijpelijk natuurlijk. Een nieuw stuk is hier bijna klaar. Nog dit uur staat het online.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s