Sarajevo in Bagdad?

Toen de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand van Oostenrijk op 28 juni 1914 door enkele Servische ultranationalisten werd doodgeschoten dan leek dit wel erg belangrijk nieuws maar meer niet. Tot enkele weken nadien de Duitse troepen België binnentrokken. De dood van de Oostenrijkse kroonprins had een kettingreactie op gang gebracht die in Europa en het Midden-Oosten leidde tot de eerste wereldoorlog en miljoenen doden. De wonden daarvan zie we dagelijks nog steeds in het Midden-Oosten.

Sleutelfiguur in strijd salafisme

Nu deze ochtend heeft het Amerikaanse leger niet met een revolverschot zoals in 1914 maar met een precisieraketaanval vlakbij de luchthaven van Bagdad een vermoedelijk 8 militairen vermoord waaronder de Iraanse brigade-generaal Qassem Soeleimani, de verantwoordelijke voor de buitenlandse operaties van het Iraanse leger. En dat betreft in essentie de strijd in Lebanon, Syrië en Irak tegen de salafistische terreurgroepen, Israël en de VS.

Qassem Soeleimani - 10

Qassem Soeleimani in het midden aan het front tegen al Qaeda en consoorten in Syrië. Natuurlijk had hij zo indirect, bloed aan zijn handen maar dan bij het bevechten van al Qaeda, de groep die door mensen als Jens Franssen ooit werd omschreven als een stel vrijheidsstrijders.

Ook de gelijktijdige moord op Abu Mahdi al Muhandis, de nummer twee van de Hashd al Shaabi, het Iraaks Volksmobilisatiefront, is hier erg belangrijk. Dit front was opgericht op vraag van de opperste geestelijke leider van Irak Ali al Sistani toen ISIS moeiteloos niet alleen de stad Mosoel veroverde maar ook zonder veel tegenstand oprukte naar Bagdad. Het was een plan uitgedokterd door de VS, Israël en de EU.

Sistani heeft in tegenstelling tot zijn Iraanse collega’s Ali Khamenei alleen een adviserende rol in het Iraakse politieke leven maar hij bezit bij velen wel een groot moreel gezag die een essentiële invloed heeft op het land. Verder dient men ook te beseffen dat voor mensen als Soeleimani en Muhandis dit de heldendood is waarvoor men ook geen schrik heeft. Heldendom is iets waar vele van hun geloofsgenoten naar streven.

De aanval van ISIS

Het waren Sistani, Iran, met Soeleimani, het Libanese Hezbollah en Rusland die Irak in juni 2014 nog bijna dezelfde dag ter hulp kwamen. Zo had Irak, ondanks Amerikaanse beloften en betalingen, nog steeds niet de beloofde F16 gekregen en zat het dus zonder luchtmacht. Iran heeft toen met hulp van Rusland de vliegtuigen teruggestuurd die in 2003 bij de Amerikaanse invasie Irak hadden ontvlucht.

Autowrak - 3 jnuari 2019 - 1

Het wrak van een van de twee vernielde auto’s waarbij brigade-generaal Qassem Soeleimani bij die Amerikaanse aanslag omkwam.

Verder zorgde Hezbollah voor de opleiding van die tienduizenden Irakezen die de oproep voor vrijwilligers van Ali al Sistani hadden opgevolgd. Het Israëlisch plan mislukte zeker doordat ISIS toen ook Erbil, de hoofdstad van het Iraaks Koerdistan van de clan Barzani aanviel. Wat tegen de afspraken was want Barzani zat mee in het complot dat hem een eigen staat moest opleveren Waar hij dan nog meer dan voorheen naar believen kon plunderen.

Waarna in augustus als gevolg van de aanval op Erbil de VS plots toch op het toneel verscheen om de ‘redder in nood’ te spelen. De aanval op Erbil en de mislukte raid op Bagdad zorgde ervoor dat de VS toen troepen stuurde die er nu nog steeds zijn en in essentie dienen om de greep van de VS/Israël op de regio zoveel mogelijk te behouden.

Tegen die aanwezigheid was in Irak veel verzet maar ze bleven omdat de Irakezen liefst niet teveel afhankelijk zouden worden van Iran. Ook hebben vele Iraakse toppolitici zoals de premier en de president een dubbele westerse nationaliteit. Zo is president Barham Salih een Brit en een afgestudeerde van de universiteiten van Cardiff en Liverpool. Een agent van MI6?

Esmael Ghaani - Quds Force

Brigade-generaal Esmael Ghaani, de adjunct van Qassem Soeleimani, wordt de nieuwe baas van het Jeruzalem Leger (Quds Force) van de Iraanse Revolutionaire Wacht.

De man is geboren in de stad Soeleiman in Iraaks Koerdistan en lid van de Patriottische Unie van Koerdistan en dat is de partij van Jalal Talabani, de andere clanleider in Iraaks Koerdistan en aartsrivaal van de clan Barzani uit Erbil. Traditioneel is de clan van Talabani gelieerd aan Iran terwijl Barzani al decennia de steun geniet van Israël. Het toont allemaal de complexiteit van het Iraakse schaakbord (1)

Sta-in-de-weg

Hoe de toestand nu verder gaat evolueren is natuurlijk op dit ogenblik onduidelijk. Wie welke stappen gaat zetten en in welke richting is af te wachten tot de mist in Bagdad wat opklaart. Wel heeft premier Abdel Mahdi het parlement in spoedzitting bijeengeroepen en wil men daar het vertrek van de Amerikaanse troepen gaan eisen. Wat vermoedelijk geen probleem gaat geven.

Vraag is hoe de VS hierop dan gaat reageren. Bij sommigen roept dat wat nu gebeurt natuurlijk herinneringen op aan de film uit 1998 Wag the Dog van Barry Levinson waarin fictief een Amerikaanse president een oorlog uitlokt om zo de presidentsverkiezingen te winnen. Is dat wat er aan de hand is? Een president Donald Trump die de verkiezingen van dit najaar wil winnen?

Zeker is echter dat de VS en Israël woedend zijn op Iran dat de sta-in-de-weg is voor de Israëlische plannen om de grenzen van het Midden-Oosten geheel te hertekenen en de regio om te vormen tot een serie ministaatjes gebaseerd op zogenaamd religieuze en etnische groepen. Met daarbij massa’s slachtpartijen en volksverhuizingen en nadien elkaar tot in de eeuwigheid bevechtende dwergrijkjes. Met Israël die zorgt voor wapens?

DIA - Rapport 12 augustus 2012 - Syrië, Irak, al Qaeda - pag 3 - Deel C & D

Het document van de Amerikaanse Militaire Geheime Dienst (DIA) uit augustus 2012 waarin men stelt dat de VS en haar bondgenoten, dus ook Nederland en België, willen dat ISIS ook Irak binnenvalt en zo Irak als staat vernielt. De echtheid van dit document werd bevestigd door de toenmalige chef van de DIA en de woordvoerder van die dienst toen het uitlekte? Hier ontkende Buitenlandse Zaken het bestaan ervan. Zoals onze voltallige pers hierover nog steeds doet alsof hun neus bloedt. Het raakte publiek tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2017 tussen Trump en Clinton en diende om Clinton te beschadigen.

Toen in 1979 in Irak de CIA-agent Saddam Hoessein via een staatsgreep aan de macht kwam en datzelfde jaar via een coup de Sjah van Iran Reza Pahlavi verdreven werd door de volgelingen van Ayatollah Ruhollah Khomeini werd in wezen het startschot gegeven voor de bijna tien jaar durende Iraaks-Iraanse oorlog. Wat een erg vernielden conflict was en het begin van de ondergang van Irak. Zeker na het handelsembargo.

Wraak

Maar Iran overleefde het en bouwde zijn economie en leger tot voordien ongekende hoogten weer op. Dat is de grote frustratie en woede van Israël en Washington die in Teheran een obstakel zien – terecht – voor hun verdere machtsgreep in de regio.

Daarom de heel zware sancties tegen Iran. Men wil dat land voor men het aanvalt alsnog kapot. Maar ondanks de massale destabiliseringspogingen zoals de Groene Revolutie van 2009 lukt dit niet.

Zeker na de zware nederlaag in Syrië en Libanon zint men duidelijk op verdere wraak. Het is geen toeval dat de Israëlische aanvallen op Syrië begonnen in 2017 toen na de bevrijding van Aleppo en enkele andere bolwerken van die salafistische terreurgroepen. De  vermoedelijk meer dan 200 miljard dollar kostende oorlog tegen Syrië bleek een grote  misluking.

Het is duidelijk dat het de bedoeling van vooral Israël en de VS is om in de regio een algehele oorlog uit te lokken om zo alsnog een soort van overwinning te bekomen. Of dat gaat lukken is maar de vraag. De politieke en militaire leiders in Iran, Moskou, China, Irak, Syrië en Libanon hebben dat echter goed door en trapten tot heden niet in die val. Vandaar dat noch Hezbollah, noch Syrië of Rusland behoudens wat harde woorden echt reageren.

Maar zoals Christopher Clark in zijn basiswerk over W.O.I ‘The sleepwalkers’ (2) schreef kan deze moorden evolueren naar een grootschalige oorlog bijna geruisloos kunnen gebeuren. Waarbij de ene kleine stap gevolgd wordt door een nieuwe kleine stap, enzovoort. En nu al roepen sommige aanhangers van Trump op tot oorlog met Iran. Het wordt bang afwachten.

Amerikaanse ambassade - Bestorming 31 december 2019 - 1

De bestorming van de Amerikaanse ambassade van 31 december na de aanval op troepen van het Iraakse leger op 29 december waarbij een 25 soldaten en militieleden omkwamen. En zoals nu vroeg men aan geen enkele Irakees om toestemming voor beide aanvallen. Wie heeft er bloed aan zijn handen?

Intussen blijkt ook de VRT weeral uit te blinken tot wat moeilijk anders kan omschreven worden dan als een woordvoerder van het Witte Huis in Washington. Zo had Jens Franssen het over Qassem Soeleimani als “een man met bloed aan zijn handen” en “de ijzeren vuist van het regime’” met verder omschrijvingen als ‘controversieel’ en ‘gevreesd’. Het leek wel Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, aan het woord.

Ook toonde men een filmpje dat Mike Pompeo op Twitter had gezet stellende dat het Irakezen waren die de moord op Soeleimani al dansend vierden. Een dertigtal zo te zien. Volgens anderen op Twitter was het echter juist het omgekeerde. Ook zijn er beelden op Twitter uit de Iraakse stad Karbala waar tijdens het vrijdaggebed massa’s gelovigen ‘dood aan de VS” schreeuwden. Maar dat toonde de VRT niet.

Intussen heeft de VS, en ook Nederland, aan hun burgers opgeroepen om het land zo snel mogelijk te verlaten.  Opvallend is ook de stilte in Europa over deze aanslag. Voor zover geweten is er hier nog geen reactie te rapen. Alleen Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, riep op tot een de-escalatie. Braver kon moeilijk.

Willy Van Damme

1) Global Research, Dirk Adriaensens, 25 december 2019, ‘Iraq: The October Revolution of 2019 and the Iran-US Conflict’. https://www.globalresearch.ca/iraq-october-revolution-2019/5698521

Dirk Adriaensens woont in de streek van Geraardsbergen en kent de recente geschiedenis van Irak beter dan wie ook in België. Hij toont in zijn verhaal hoe men in 2003 na de Amerikaanse bezetting een staat creëerde die niet anders dan disfunctioneel kon zijn.

2) The Sleepwalkers, Christopher Clark, Penguin, 2012, 797 pagina’s.

18 gedachten over “Sarajevo in Bagdad?

 1. Het aanslag op de Iraakse Abu Mahdi al Muhandis betekent nu ook dat de VS een vijandige bezettingsmacht is in Irak. Er is geen sprake meer van dat ze ‘te gast zijn’.

  De vergelijking met Sarajevo is terecht. De stelling van Pompeo dat ‘The US is committed to de-escalation’ beschrijft de karikatuur. Er is geen beheersing van het conflict.
  Ze escaleren en gedragen zich als de gewelddadige psychopaat en de anderen horen het conflict te dempen, maar het kan evengoed escaleren tot een oorlog in het middenoosten en tot een wereldoorlog.
  Een kleine nucleaire oorlog (wat groter dan de 200 klassieke fissiebommen in India/Pakistan)is genoeg om het einde van de menselijke beschaving in te luiden. De nucleaire winter die daar op volgt overleeft misschien een paar miljoen mensen. Niemand lijkt er een probleem mee te hebben dat Trump die mag lanceren naar eigen goeddunken , en dat duizenden anderen dat ook kunnen( https://fpif.org/thousands-people-launch-nuclear-war/ ). Met de verregaande automatisering van de aanvalsprocedures kan een willekeurige event al genoeg zijn. Ten tijde van MAD wisten ze tenminste nog dat de situatie gevaarlijk was. Dat bewustzijn is nu afwezig. Nu is hubris de norm.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:
  Toen Trump die basissen bij de stad Qaim liet bombarderen met daarbij eenheden van het leger, de politie en die militie dan belde hij een half uur voordien eerst naar de premier om te zeggen dat men ging aanvallen en dat men daarover niet ging discussiëren.

  En nu dit. De VS hebben een traditie van cowboy maar dit is helemaal te gek voor woorden. Wat gaan ze nog doen: Het parlement beschieten omdat het eist dat de VS zich uit Irak moet terugtrekken? Het parlement komt zaterdag bij elkaar.

  Willy Van Damme

 2. De Amerikanen hebben de poorten van de Hel geopend en ze zullen meer verbranden dan alleen maar hun vingers. Iran kan de plaats en de tijd van vergelding kiezen. Die zal er zeker komen. Wraak is zoet.
  Ik moet trouwens zowat kotsen hoe de Westerse media de moord vergoeilijken en klakkeloos het Amerikaanse standpunt herhalen. Je zou bijna smeken om aanslagen in Europa. Wie z’n schouders ophaalt voor (politieke) moord of die zelfs goedkeurt, is immers mede verantwoordelijk voor dergelijke wandaden. De Duitsers kwamen ook niet weg met ‘Wir haben das nicht gewusst.”. Je moet in die zin sommige lezerscommentaren in Het Laatste Nieuws eens zien. Er ontbreken enkel nog cheerleaders die met ponpons staan juichen bij die moordaanslag. Mijn maag keert er van om.
  De ‘Big elephant in the room’ is trouwens Israel. Ik acht het waarschijnlijk dat de Mossad de whereabouts van Soleimani leverde en dat de Amerikanen enkel de trekker over haalden. Sinds Trump president is bepaalt Netanyahu eenvoudigweg de Amerikaanes buitenlandse politiek. Trump zal gezegd hebben; “Bibi, laat ons het doen. Ons durven ze toch niks.”
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Het Laatste Nieuws schreef vandaag in heel grote letters over Qassem Soeleimani: “De Darth Vader van het Midden-Oosten” en verder in een tussentittel citeerde men een Amerikaanse ex-bevelhebber in Irak die stelde dat de Qassem Soeleimani “een duivels mens” is.

  Verder weten we dat Qassem Soeleimani een centraal figuur is geweest in de strijd tegen al Qaeda en Isis en als we ons herinneren dat deze krant bij monde van hun medewerker Guy Van Vlierden opriep om Damascus te laten besturen door de ‘gematigde rebellen’, zijnde die welke vermoedelijk alleen op vrijdag onthoofden.

  Ook weten we dat diezelfde Van Vlierden een medewerker is/was van de Amerikaanse Jamestown Foundation, een propaganda-instelling die het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten steunt, dan wekt dat allemaal geen enkele verbazing.

  Welke rol de Mossad hier bij die moordaanslag speelde is mij niet duidelijk. Wel is zeker dat de VS elke stap van Soeleimani op de voet volgden. Hij was immers pas op de luchthaven toegekomen en op weg naar de begrafenis van die tientallen Iraakse militairen die door de VS waren vermoord.

  Willy Van Damme

  • Ik zou inzake de waanzinnige beslissing van Trump het 200 jaar oude gezegde willen aanhalen:
   “Fools rush in where Angels fear to tread”
   We weten dat wraak een schotel is die beter smaakt als hij koud wordt opgediend. Iranezen zijn Perzen, geen Arabieren, dus slimme jongens. Er zou wel eens een vernietigende wraak kunnen komen kort voor de Amerikaanse verkiezingen om Trump een voetje te lichten. Het zal een militair doel zijn, geen burgerdoel zoals indertijd de Pan Am boven Lockerbie waar de Libiers de schuld van kregen ipv Iran. Khomeini had toen de opdracht ertoe gegeven wegens het neerschieten in 1988 boven de Perzische Golf van Iran Air vlucht 655 door de Amerikanen. Oog om oog nietwaar? Burgerslachtoffers tegenover burgerslachtoffers, Daarom , dezelfde logica volgend, waarschijnlijk nu een militair doel. Vrij gemakkleijk. De Israëliers meldden al dat er 35 Amerikaanse doelen in het bereik van de Iraniërs zijn. De Amerikanen kunnen onmogelijk maanden lang al hun milifaire basissen in de regio on full alert houden. De Iraniërs kiezen simpelweg het doel en het moment. De Amerikaanse vliegdekschepen in de Perzische Golf zijn wel sitting ducks maar ik denk dat Iran het net niet aandurft om er eentje tot zinken te brengen, Het zou totale oorlog betekenen en ik denk dat China en Rusland dan hun handen van Iran zouden weg trekken. Ik zie trouwens de volgende maanden de Chinese en Russische wapenleveringen aan Iran met een sprong omhoog gaan. Misschien kan Khamenei eens een telefoontje plegen met Kim Jong-Un of die niet een kernbommejte in de aanbieding heeft? ‘T zijn solden, nietwaar? Effe serieus…ik zie de iraniërs in staat om hun kernwapenprogramma alweer in een hogere versnelling te schakelen. Ik kan ze geen ongelijk geven. De Europeanen volgen slaafs de economische boycot maatregelen van de VS en in deze materie zullen zelfs de Chinezen en de Russen hen niet kunnen tegen houden.
   Luc De Vincke

   Antwoord:

   U gelooft toch niet dat Perzen per definitie slim en Arabieren dom zijn. Dat is van het niveau van de domme Belgen en de gierige Hollanders.

   Wat betreft Lockerbie zijn er twee grote visies: Een is een ruzie binnen de CIA, drugs en de toestand intern bij de CIA in Libanon. Het tweede is dat die het werk was van een Palestijnse splintergroep. Wie weet komen we het ooit te weten maar Iran had er volgens mij niets mee te maken. Maar ik kan hier fout zitten.

   De scheepskommandant die dat Iraans burgervliegtuig neerhaalde met zijn massa’s doden tot gevolg heeft nadien bij zijn terugkeer in de VS een medaille gekregen. De rechtstaat, mensenrechten, democratie, vrijheid en nog 1000 van die zaken meer. Noem maar op.

   Wat betreft deze moordaanslagen gaat Iran zeker niet zomaar terugslaan. Trump heeft hen in wezen zelfs geholpen. Iran noch een van haar bondgenoten willen oorlog en zullen dat zoveel mogelijk vermijden. Iemand moet er zijn verstand bijhouden.

   Willy Van Damme

   • Willy, denk wat minder ideologisch. Perzen zijn een hoog ontwikkeld en trots volk en vormen een maatschappij met een hoge cultuur die eeuwen oud is. Zo produceert het land ondanks de boycot heel wat gesofisticeerd wapentuig zelf; z’n eigen computers, z’n eigen celphones etc. om nog te zwijgen over de dagelijkse behoeften Het zijn geen Bedoeinen uit de woestijn die hun oliedollars uitgeven aan Ferrari’s, Bentleys etc. om er in Londen de straten mee onveilig te maken, of aan tot luxe hotels omgebouwde Boeings 747. De vroegere president Ahmadinijad reed rond met een oud Peugeotje à la inspecteur Columbo en sliep ’s avond nog op z’n tapijtje. Toen hij president af was heeft hij eenvoudigweg zijn job als universitetsprofessor weer opgenomen. Zo handelen is voor mij een uiting van morele intelligentie van het individu Denk je dat zo iemand met die morele ingesteldheid aan de macht zou kunnen komen in België; de VS, laat staan Saoedie Arabië? Enkel een maatschappij met een hoogstaande morele intelligentie kan zo iemand voortbrengen en vooral hem toestaan het pad naar de macht te betreden.
    Waarom denk je dat Soleimani werd vermoord? Hij was een gevaar door ziin intelligentie. Vergeet niet dat hij de man was die toen de regeringstroepen in Syrie dreigden overrompeld te worden naar Moskou is getrokken met het voorstel om tezamen met allerlei sjiitische milities Assads troepen te steunen. Zijn militair plan was helder maar hij stelde Russische luchtsteun als voorwaarde. Zijn strategie leek doenbaar voor de Russen die niet geneigd waren in een tweede Afghanistan avontuur te stappen; Door Solemani is de as Iran/Syrie/Rusland ontstaan Door zijn strategisch denken keerden de krijgskansen. DAT hebben de Amerikanen en de Israeliers hem nooit vergeven.. Hij wist bovendien door de militaire training die de Iraanse elitetroepen hebben gegeven de Sjiitische milities tot een geduchte krijgsmacht te kneden die sommige analisten zelfs bekwamer achten dan de regeringstroepen van Assad zelf. Het zijn dan ook die milities die in Irak IS hebben verslagen en niet de bombardementen van de NATO..
    Kortom, Iran gaat alle voor- en nadelen afwegen van de acties die het kan ondernemen. Wraak zal er komen, maar niet in die mate dat het de toekomst van het land zal hypotheceren. Enkel in een puur kapitalistische maatschappiij. zoals wij die kennen wordt aan gewin op korte termijn gedacht. Daarom zei ik ook ivm de Iraniërs; “Wraak is een schotel die zoeter smaakt als hij koud wordt opgediend.”
    Luc De Vincke

    Antwoord::

    Grotendeels met U akkoord. Iran is geen ontwikkelingsland maar een met een hoge beschaving en ook een grote geletterdheid. Poëzie is er overal aanwezig. En niet alle Arabieren zitten aan de petrol in de woestijn. Ook de Arabische wereld heeft zijn grote figuren. En wat je zegt over Ahmadinejad klopt.

    Maar er was ook zijn grote rivaal Ayatollah Rafsanjani, een miljardair en toen hij nog leefde een der rijkste mensen in Azië. Hij verloor de presidentsverkiezingen tegen Ahmadinejad en organiseerde met Amerikaanse en Israëlische hulp de mislukte Groene Revolutie.

    Niet alles is rozengeur en maneschijn in dat land. Rafsanjani was de corrupte nummer twee in het land en stuurde toen o.m. Mousavi in het veld om president te worden. Hij zelf was te aangebrand bij de bevolking. Hij duwde ook Ali Khamenei door bij de verkiezing tot Opperste Leider na Khomeini.

    Willy Van Damme

 3. Een vergelijking die opgaat. Maar onze biljartbalachtige kameleon Michel die nu, ten dienste van het Internationale Kapitaal ( U.S.A), in naam van Europa, zeemzoet mag waarschuwen dat het gedaan moet zijn met, niets anders, dan die laffe aanvallen in IRAK, weet alweer hoe hij de,als humanistisch voorgestelde, pluim van de laffe ontwijking sluipend kan voorstellen.
  Een slim ventje, die Michel. Hij heeft het ver gebracht in zijn leven!
  Hilaire Bodein

  Antwoord:

  Men riep dus wel de VS op om te stoppen met provoceren en moorden. Wel met niet zoveel woorden natuurlijk. Maar dat was wel de essentie. Maar wie dit niet veroordeeld maakt van de wereld een schietkraam waar een stel cowboys doen wat ze willen.

  Maar in wezen is de wereld al zo. Voor de cowboys in Washington bestaat de wereld uit hen, de cowboys en dus de verdedigers van de ‘vrijheid’, en is de rest slechts een verzameling Indianen die men naar plezier kan neerleggen. En dan heb je de intriganten uit Israël die stiekem hun plannen ten uitvoer pogen te brengen met het geld van de VS.

  Willy Van Damme

 4. De bestorming van de ambassade lijkt op uw foto wel een massale aangelegenheid. De meeste foto- en filmbeelden laten telkens slechts een klein clubje zien.

  Wie goed kijkt ziet dat de foto een vervalsing is. Er zijn vele mensen bijgeplakt. Let op de lengte van de schaduw bij de mensen linksvoor en rechtsachter en je ziet de manipulatie.

  De overige foto’s zijn ook weer verdacht slecht.

  Is het een idee om telkens de fotograaf te noemen? Of hoeft dat in België niet onder het citaatrecht?
  Nils De Graaf

  Antwoord:

  Elke foto is een vervalsing van de waarheid want ze brengt maar een beeld van een bepaalde constant wijzigende situatie zoals hier. Je kan foto’s namen vanuit de hoogte of vanop de grond.

  Voor die laatste pose heb je maar vijf betogers nodig om te kunnen stellen dat er een massaal protest was. Wat we nu meer en meer krijgen zijn foto’s genomen door drones. Elders zag ik vandaag in een krant een foto van de betoging waarop alleen vlaggen van die milities te zien waren.

  Verder is het onmogelijk om foto’s van auteurs die gekend zijn te nemen. Dit omwille van het auteursrecht. Soms neem ik foto’s die ikzelf nam. Maar dat zijn bijna steeds beelden van lokale zaken.

  Willy Van Damme

 5. https://www.moonofalabama.org/2020/01/us-will-come-to-regret-its-assassination-of-qassim-soleimani.html?fbclid=IwAR0qjGFXOkjIXYjEJkFqoo4RZk9DNrulIVEeutxbhWbcwdJwuXB5w70zR1A
  G C133

  Antwoord:

  In onze media was er bijna steeds de vraag hoe Iran ging terugslaan. Ze hoeven dat niet te doen en zullen dat nu ook niet doen. Door die Amerikaanse aanvallen en hun vorig gedrag is de haat in Irak voor de VS nog sterk toegenomen.

  De kan is reëel dat het parlement hen uit het land zet. Zeker is dat die Iraakse milities hen nu echt gaan lastig vallen en dat de gewapende incidenten zich gaan opstapelen. De enorme aanwezigheid van Irakezen op de plechtigheid rond Soeleimani in Bagdad vandaag toont het gevaar voor de VS.

  Zoals steeds hoeft Iran om zijn invloed uit te breiden geen vinger te verleggen. Zonder de Amerikaanse invasie en bezetting van Irak zou de invloed van Iran in Irak klein zijn. De VS zorgde dus voor de uitbreiding van de Iraanse invloed.

  Hetzelfde in Syrië. Doordat de VS tienduizenden salafistische terroristen naar Syrië stuurde om het land te vernielen kreeg Iran er nog veel meer invloed dan het al had.

  Ook zo in Libanon waar Hezbollah door haar centrale rol in de strijd tegen het salafisme massa’s Libanezen achter zich kreeg zodanig dat Hezbollah met haar bondgenoten nu een meerderheid van de parlementszetels bezit. Zij bepalen nu de samenstelling van de regering.

  En op wereldschaal heeft de VS door een economische oorlog te voeren tegen China, Rusland en Iran die drie landen in elkaars armen gedreven en ervoor gezorgd dat de isolatie van Iran beperkt is. De economie groeit weer en zelfs meer dan die van de EU.

  De grote bondgenoot van Iran is altijd al de VS geweest. Maar ze beseffen dat in Washington niet eens. Zo idioot zijn ze daar. En dat is met de moordaanslagen op die Iraakse legermilities en Soeleimani niet anders. Ook nu heeft de VS Iran weer geholpen.

  Ik krijg de indruk dat een Iraanse legergeneraal of minister meer verstand van het Midden-Oosten heeft dan al dat zootje in Washington DC tezamen. Ze zitten in een luchtbel niet anders te doen dan tegen elkaar prietpraat verkopen. Lees hun media.

  Willy Van Damme

 6. Souleimani had een grote invloed en hij schopte al enige tijd tegen gevoelige schenen, ook in Iran. Vooral hij en zijn adjudanten waren tegenstanders van onderhandelingen met de US, hij onderdrukte de protesten in Iran gewelddadig, zat waarschijnlijk achter de aanslagen op de olie installaties in SA en de drone attack op de Japanse olietanker dit terwijl de Japanse minister in Teheran bemiddelde voor gesprekken met de US, hij boycot de hangende regeling met de Houthis, … het zou mij niet verwonderen dat met stilzwijgende internationale instemming, de leiders van de militia op de dodenlijst staan en de eliminaties zullen voortduren.
  In die context was het geheel een dubbelspel waarbij ze niet de US erin luisden maar Souleimani’s milities.
  Geert

  Antwoord:

  Ik denk dat je teveel die westerse massamedia gelooft. Over de werkelijke positie van Soeleimani was amper of iets gekend. Hij bleef liever op de achtergrond, sober gekleed en er zijn naar mijn weten amper verklaringen van de man gekend. Welke posities hij hier in die zaken innam is niet geweten.

  Willy Van Damme

  • Verder moet mijn geen groot psycholoog of mensenkenner zijn om te weten dat zo’n succesvol soldaat en strateeg een hardvochtig man moet zijn. Bovendien sommige acties bewijzen dat hij een koelbloedige moordenaar is. Over waarom, is een ander paar mouwen en zijn executie praat ik hiermee niet goed.
   Wie dat niet ziet moet blind in geloof zijn.
   Geert

   Antwoord:

   Niet alle generaals zijn zoals die uit de Eerste Wereldoorlog toen men zonder verpinken honderdduizenden het slagveld instuurde wetend dat er massa’s van gingen sneuvelen. En in oorlog heb je ook militaire helden zoals Rommel, Zjoekov, Wellington, Eisenhower, Foch, Petain en Soeleimani.

   Er is wel wat geweten over Qassem Soeleimani maar in wezen bitter weinig voor toch zo’n belangrijk man. Typerend zijn voor mij drie dingen: Hij leefde zeer sober in een huisje dat ware hij in de VS woonde zou toebehoren aan dat van een gewoon soldaat. Geen schatrijke Ayatollah zoals Rafsanjani dus.

   Verder zijn er amper teksten van de man bekend. In wezen is er voor zover ik weet alleen een interview van jaren terug bekend en verder is er een mede door hem ondertekende brief over de studentenopstand van 1999 waarbij hij de president opriep om die te onderdrukken.

   Wat zeker bij hem ook opvalt is zijn sobere kledij zonder enige versiering of fantasie. Terwijl alle generaals in elk leger hun uniform dragen en fier allerlei medailles dragen zijn er amper of geen foto’s van de man beschikbaar waarbij hij aan het front in militair uniform verscheen. Dit terwijl hij voor zijn dood luitenant-generaal was.

   Hij is volgens officiële cijfers geboren in 1957 in een klein dorp in de zuidoostelijke provincie Kerman en ging op twaalfjarige leeftijd werken om de schulden van zijn vader af te betalen.

   Toen Ayatollah Khomeini in 1979 de macht overnam werd hij lid van de Iraanse Revolutionaire Wacht en vocht in oorlog tegen Irak en is daar gebleven om dan naar de top op te klimmen tot dus Luitenant-generaal. Bij zijn dood kreeg hij postuum de titel van majoor-generaal.

   Politiek leek hij al sinds het allerprilste begin van zijn publieke carrière nauw aan te leunen bij de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei. Volgens een artikel in The Financial Times van dit weekend ‘Commander who opposed US at every turn’ van Najmeh Bozorgmehr hield hij zoals Khamenei een middenpositie in tussen de zogenaamd gematigden en de meer radicale stromingen in Iran.

   Wel is hij vermoedelijk een diepgelovig man. Zijn dochter noemde hij Zeinab naar de oudste dochter van de profeet Mohammed. Zijn militaire strategie bestond er blijkbaar in groepen vrijwilligers te vormen die ideologisch sterk aan elkaar hingen en die hij door zijn karakter kon motiveren.

   Hij wordt gezien als de strateeg die zorgde voor de bevrijding van het Syrisch-Libanese grensgebied rond de stad Quasar, de Syrische stad Aleppo en in Irak o.m. de steden Tikrit en Mosoel. Sleutelmomenten in de strijd tegen het Westen en de salafistische terreurgroepen.

   Dat er bij die militaire operaties Amerikanen sneuvelden zal zeker wel het geval zijn. In Libanon was hij actief tijdens de Amerikaans-Israëlische bezetting en nadien in Irak na de Amerikaanse inval van 2003. Wel werkten ze samen in 2001 bij de Amerikaanse verovering van Afghanistan. De Taliban waren vijanden.

   Het klopt dat er in Irak veel problemen zijn met die strategie. Sommige van die milities die officieel een onderdeel van het leger vormen gehoorzamen in de praktijk aan niemand behalve hun krijgsheren. Waarbij zij hun controleposten soms gebruiken als afpersingsmiddel.

   Wat zorgt voor grove misbruiken met negatieve gevolgen voor de invloed van Iran en ook de VS. Maar dat is typerend voor elke oorlogssituatie waarbij er geen sterk gedisciplineerde legers aanwezig zijn. En zelfs dan nog gebeurt bij klassieke legers dit soort uitwassen soms. Het geweer geeft macht.

   Zowel in Libanon, Syrië en Irak waren de legers erg zwak of onbetrouwbaar. Het Libanese was erg zwak met een grote invloed van de VS, Saoedi-Arabië en Israël. In Irak was er geen leger meer terwijl dat van Syrië erg verzwakt was door deserties naar in essentie het buitenland of als gevolg van overlijdens.

   Ook in Syrië zijn er dergelijke problemen geweest met vooral de Woestijnvalken (Desert Hawks) die wel erg succesvol waren in hun strijd tegen ISIS en al Qaeda maar die door hun praktijken ook voor veel ongenoegen zorgden onder de bevolking.

   Eens de regio rond Der Ezzor onder overheidscontrole werd deze eenheid dan ook ontbonden en de bevelhebber in ballingschap naar het buitenland (Oekraïne) gestuurd.

   Wat je schreef is wel tot op zekere hoogte dat wat westerse kranten schreven. Al is de FT dit weekend wat positiever bij het zetten van de toon over Qassem Soeleimani. Een beetje raar.

   Willy Van Damme

 7. Wat een begin van het nieuwe jaar.

  Ik heb niets met het regime in Teheran, maar inderdaad hebben ze een ongelofelijk grote rol gespeeld in de strijd tegen IS en Al Qaeda.

  Dat zal wel de reden zijn dat ze ongelofelijk dwars zat, en dat ze min of meer Irak moesten verlaten. Ik had nog even gedacht (zinloos eigenlijk) dat hij ze verstand gebruikte toen hij Bolton de laan uit stuurde.

  Het stomme wat ze met deze actie bereikt hebben is dat de eenheid in Iran terug is bij het volk.
  En ze hebben een goed leger, dat hebben ze wel bewezen in de Iran-Irak oorlog.
  Blijf dat een prestatie vinden dat een leger die eigenlijk van zijn top beroofd is toch snel in staat was om dat te vervangen. Waar mannen als Qassem Soeleimani boven kwamen drijven.

  Ik hoop dat het niet zo ver komt met een oorlog.

  Henk

  Antwoord:

  Ja Trump heeft het jaar met een knal op een hem bijna typische wijze gestart. Dat moet je hem toegeven. Verder kun je het Iraanse leger van 1980 niet vergelijken met het huidige. Iran heeft sindsdien ook een grote metamorfose ondergaan.

  Iran is geen ontwikkelingsland meer maar een industriële natie waar niet-olieproducten bijna de helft van de uitvoer bedragen. Vergelijk dat eens met Irak, Saoedi-Arabië, de VSA, Venezuela, Qatar en Bahrein.

  Willy Van Damme

 8. In 2009 schreef het Saban Center for Middle East Policy at The Brookings Institution het volgende rapport: Which Path to Persia?options for a New american strategy toward iran, welke door Toni Cartalucci in een artikel prachtig werd ontleed op zijn blog Land Destroyer.

  Israel & US: Partners in International Crime

  US think-tank admits Iran is not a threat to either US or Israeli security, devises narrative to sell unnecessary war to public.

  http://landdestroyer.blogspot.com/2012/03/israel-us-partners-in-international.html
  They Knew

  Antwoord:

  Iran is alleen een bedreiging voor de plannen van Israel. Dat is de essentie van wat er in het Midden-Oosten aan de hand is. En ze steunt daarbij de drie bedreigde landen; Libanon, Syrië en Irak.

  De rest is het uitvindstel van leugenaars als onder meer Brookings, Carnegie, Clingendael, The Financial Times, New York Times, NRC, en De Standaard. die worden betaald om te liegen en bedriegen. Bedankt ook voor je info.

  Willy Van Damme

 9. Willy, was steeds een lezer van Afshin Ellian in Elseviers Weekblad. Mijn aandacht werd nu getrokken op https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2020/01/de-dood-van-soleimani-is-een-gevoelige-klap-voor-het-iraanse-staatsterrorisme-729753/?utm_source=fb&utm_medium=social&utm_campaign=share_facebook. Hij staat lijnrecht tegenover je eigen mening terzake en heeft toch recht van spreken ? Wie moet ik nu geloven ?
  Sarah Toestra

  Antwoord:

  De man is een fantast. En ik vraag mij af voor wiens rekening hij dat soort onzin bij elkaar schrijft. Al Qaeda gefinancierd door Iran! En dan stelt hij dat Iran de eerste was met Islamitisch staatsterrorisme tegen de VS. Hij vergeet de aanslagen tegen de VS en Saoedi-Arabië voor 9/11 door al Qaeda.

  En dat Hezbollah en Iran Amerikaanse doelwitten uitkozen in onder meer Libanon was heel logisch. Heeft deze man al eens bekeken hoeveel Libanezen Israël en de VS ombrachten in die periode en hoe Hezbollah is ontstaan.

  Hij kan anders in Zuid-Libanon eens de kerkers gaan bezoeken van Israël en het Zuid-Libanese Leger. Het bloed hangt er vermoedelijk nog aan de muren en de foltertuigen zullen er ook nog wel liggen. En de VS? Moeten we daar nog een boekje over open doen? Dat wordt dan wel een enorme bibliotheek.

  Zonder die Israëlische bezetting en terreur was er nooit een Hezbollah geweest. En dat zit aan de Universiteit in Leiden. Wow. De beste is natuurlijk de Waffen SS en Soeleimani? Wat nog meer. En dat drukt men dan nog af ook.

  Willy Van Damme

 10. Een paar followup opmerkingen
  – Patrick Cockburn schat in dat het conflict in een proxy oorlog ontaardt in Irak zonder te speculeren op verdere escalatie.
  – Suleimani was de laatste tijd aan het knoeien in Irak.
  – De rol van Trump kan genuanceerd worden. Zelf is hij niet gretig om oorlogen te beginnen (toch geen die geen garantie geven op een gemakkelijke buit)maar hij omringt graag zich met bloeddorstig volk omdat hij wel graag onderhandelt vanuit een positie van brutaliteit, intimidatie en terreur. Dat die assistenten hem voorliegen om het conflict verder te laten escaleren , daar maakt hij zich precies niet genoeg zorgen om, net zoals hij zich geen zorgen maakt over zijn gebrek aan kennis. De kans is groot dat zijn entourage, Pompeo voorop, hem voorgelogen heeft. Pompeo maakt zich al evenmin zorgen om zijn gebrek aan kennis van zaken.
  Tuyzentfloot:

  Antwoord:

  Patrick Cockburn kan zeker gelijk hebben. Ik weet het ook niet zeker en hoop op een zo vreedzame goede oplossing. Wat betreft Trump is het ook gissen. Deze namiddag las ik dat hij direct en via Qatar met Iran onderhandelingen wou beginnen over alles. Het zou nog goed kunnen waar zijn.

  De kans is dat hij een afleiding zocht voor zijn juridische problemen want die zijn er. Er lopen immers een serie procedures en die kunnen eventueel dodelijk zijn. Hij is alleszins een onbeschofte hatelijke boef die geen enkel respect toont voor de medemens. Maar Washington DC loop er vol van.

  Ik heb soms het gevoel dat je om daar actief te mogen zijn eerst een belofte moet ondertekenen een psychopaat te zijn. Het besturen van een land als de VS is ook een kwestie van het navigeren tussen al die geldwolven die met grijpgrage ogen kijken naar andermans bezit, in de VS of elders.

  Willy Van Damme

 11. 2020 is nog maar pas begonnen en Trump wil oorlogje spelen. De Amerikanen en hun bondgenoten hebben het Midden Oosten genoeg gedestabiliseerd en geplunderd. Wanneer gaan ze eindelijk begrijpen dat globale politie agent spelen gewoon niet werkt en dat niet iedereen wil leven zoals hun. Obama krijgt nog steeds veel kritiek dat hij te toegeefljjk was tegenover Iran en Trump schrapte de nucleaire deal met Iran. Hij provoceert graag en wil nu door oorlog te spelen zijn impeachment omzeilen.

  Dimitry Coppens

  Antwoord:

  We weten op dit ogenblik nog heel weinig over hoe de beslissing tot stand kwam maar uit wat we nu weten gebeurde dat in een piepklein groepje en werden een aantal mensen die men normaal zou raadplegen er geheel buiten gehouden. Ze wisten van niets en dat zegt heel veel. De match is wel Iran 2, de VS 1.
  Willy Van Damme

 12. Pingback: Een verslag uit Syrië, zonder poco bril | Golfbrekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s