Irak–Bestorming Amerikaanse ambassade

Er is op dit ogenblik een bestorming aan de gang van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, de Iraakse hoofdstad. Met betogers die in een onthaalgebouw raakten dat blijkbaar deels in brand staat. Deze ambassade wordt gezien als de grootste ter wereld en was zogenaamd onneembaar.

Opmerkelijk is dat een topminister van de huidige regering toezag op de betogingen en de politie amper of niet aanwezig leek. Veel van de betogers droegen trouwens kleding van de serie bij het leger aangesloten milities.

Dit komt na de Amerikaanse aanval eergisteren op een basis van een van de Iraakse milities Kataeb Hezbollah, een onderdeel van het leger en niet direct gelieerd aan de Libanese Hezbollah.

Amerikaanse ambassade - Bestorming 31c december 2019

De bestorming van de ambassade en vooral de woede op het Amerikaanse optreden in Irak dreigt een nieuw keerpunt te worden in de relatie tussen Irak en de VS. De al moeilijk houdbare positie van de VS i in de region Irak dreigt er nog verder door bemoeilijkt. De vraag is nu hoelang de Amerikaanse troepen nog in Irak gaan blijven.

Ze vormt wel een onderdeel van wat men dan de As van het Verzet noemt, die welke ageert tegen Israël, de VS en de serie salafistische terreurgroepen. Bij die aanval vlakbij de stad Qaim, de Eufraat en de Syrische grens kwamen daarbij 25 leden van die militie om het leven.

Dit volgt op een eerdere beschieting van een Amerikaanse basis door onbekenden waarbij een onderaannemer van het Amerikaanse leger om het leven kwam. Eerder waren er al meerdere aanvallen op Amerikaanse doelwitten in Irak. Zonder zekerheid over wie de daders waren.

Irak poogde de voorbije jaren diplomatiek tussen Iran en de VS te laveren maar dat is een onmogelijke zaak. Het door de VS en Israël – die viel recent ook al een Iraakse legerbasis aan – opdrijven van de politieke en militaire spanning moest nu eenmaal onvermijdelijk tot dit leiden.

Het uitzetten uit het land van de officieel ongeveer 5.000 Amerikaanse militairen lijkt dan ook onvermijdelijk. Zowat iedere politieke leider in het land, behoudens de Koerden van Barzani natuurlijk, veroordeelden die aanval op Kataeb Hezbollah. Daarbij riep de regering drie dagen van rouw uit.

Wie die aanval op die Amerikaanse basis op zijn geweten heeft is niet geweten. Was het gestuurd vanuit Teheran? Om zo te VS te provoceren? Was het geleid door een van de vele bij het leger aangesloten milities? Niets is zeker. Ook niet een provocatie van Israël. Er zin nu eenmaal veel geweren in het land evenals veel bewapende groepen. Kandidaten zat dus.

Kataeb Hezbollah - Basis Qaim - 29 December 2019

De door de VS aangevallen militaire basis van Kataeb Hezbollah nabij de stad Qaim. Een belangrijk centrum niet alleen voor het goederenvervoer tussen Irak en Syrië maar ook om zo de regio in de gaten houden waar in de woestijn nog cellen van ISIS actief zijn. Kataeb Hezbollah is een van de serie milities die opgericht werden na de door de VS georkestreerde inval van ISIS in Irak in juni 2014. Ze speelde een sleutelrol bij het verdedigen van het land.

De dagen van de VS in Irak lijkt dus bijna zeker geteld. En dat heeft ook grote implicaties voor Syrië want die Amerikaanse eenheden in dit land zijn voor hun bevoorrading geheel afhankelijk van de collega’s in Irak. De kans is dus niet uitgesloten dat die laatste Amerikaanse soldaten wel eens sneller dan verwacht Syrië zullen verlaten. En koppel hieraan Libanon waar de pro-westerse politici nu verdwenen zijn uit het machtscentrum.

Willy Van Damme

3 gedachten over “Irak–Bestorming Amerikaanse ambassade

 1. Mijn beste wensen voor nieuwe jaar!
  Eén van mijn voornemens is meer in mogelijkheden/waarschijnlijkheden te redeneren waarbij de directe aanleidingen een grotere rol spelen dan allerlei nevenargumenten. Iets dat ik al lang doe in mijn beroep maar moeilijk uitbreidt naar andere zaken (kennis speelt een rol).
  Als ik de recente gebeurtenis in Irak even ontdoe van alles wat er niet direct mee te maken heeft, waaronder mijn eigen vooroordelen die mij duwen in de richting van de US is het kwaad van alles, geef ik hier een andere waarschijnlijkheid meer kans.
  De protesten in Irak waren in belangrijke mate gericht tegen de invloed van Iran, de militia die ze steunt en de zittende regering. M.i. is de US er door Iran en Rusland gewoon ingeluisd om het ongenoegen van de Iraakse bevolking te herkanaliseren.
  De beelden van de bestorming van de ambassade overtuigen mij ook niet. De Iraakse bevolking in de brede zin van het woord, neemt hier niet aan deel.
  De Iraakse bevolking haat de Amerikaan die zijn land verwoestte, maar acht de Iraakse regering terecht directer aansprakelijk voor de wantoestanden.
  Geert

  Antwoord:

  De grootste fout die men bij het bekijken van toestanden zoals die in Irak is met vooringenomenheid naar die zaken te kijken. Een open geest houden en zelfs al denk je te weten wat er aan de hand is nog steeds blijven twijfelen of wat je denkt wel klopt.

  Je moet ook het ganse plaatje zoveel als mogelijk kennen. En dat is niet simpel want veel gebeurt immers in het duister of zelfs het pikkedonker en dan het zoeken niet simpel.

  Wat betreft Irak kun je gelijk hebben maar besef dat de Amerikaanse en Israëlische manipulaties zoals met de Koerden al decennia oud zijn. En wie weet dat Saddam Hoessein toen hij president werd werkte voor de CIA?

  En wie weet dat Ayatollah Khomeini in Iran de door de Britten en de Amerikanen geregisseerde opstand van 1953 tegen premier Mohammad Mossadegh steunde? En het jaar na beiden aan de macht kwamen brak die erg vernietigende oorlog tegen beide landen plots los.

  Willy Van Damme

  • Dus samenvattend zowel de Iraakse als Iraanse regeringen zijn waarschijnlijk vazallen van het Wes0ten. Kijk, nu komen we ergens.
   Dus die oorlog tussen beide landen was niets anders dan een oorlog van de macht, één macht, tegen beide volken. Daarmee hebben we in het Westen een machtsprobleem van jewelste.

   Laten we nog even naar de eerste foto kijken. Wederom een onscherpe en zeer slechte foto. Had je nu geen betere foto kunnen kiezen? Ik heb voor je gezocht en ik vrees dat er niet één foto is die niet problematisch is. Dus alle foto’s lijken gemanipuleerd.

   Mogen we niet gewoon de conclusie trekken dat deze hele ambassadeopstand weer verzonnen is door onze eigen onveiligheidsdiensten? We zitten weer naar geregisseerd nepnieuws te kijken.
   Nils De Graaf

   Antwoord:

   Waar U vandaan haalt dat de Iraakse en Iraanse regeringen ‘waarschijnlijk vazallen zijn van het Westen’ is mij geheel onduidelijk. En het is niet omdat een foto onduidelijk is en onscherp dat hij gemanipuleerd is. Evenmin gaat dat op voor haarscherpe foto’s. Ook daar kan er sprake zijn van manipulatie.

   Saddam Hoessein zag dat hij door de VS bedrogen was en keerde zich tegen de VS. Heel simpel. Hetzelfde voor Khomeini. En als ik U moet geloven dan zijn die televisiebeelden van betogende Irakezen die deze ambassade bestormden beelden van toneelspelers. U zoekt het wel heel ver.

   Willy Van Damme

 2. Pingback: Een verslag uit Syrië, zonder poco bril | Golfbrekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s