Jan Jambon verkoopt nog maar eens leugens

Toen Jan Jambon een aantal jaren terug zijn politieke entree maakte raakte bekend dat hij kort voordien aanwezig geweest was op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds, een clubje die met heimwee terugkijkt naar de periode toen de Duitse fascisten Vlaanderen en gans België hun dwingelandij opdrongen, mensen ombrachten wegens ‘foute’ opinies, boeken verbranden en de holocaust organiseerden.

En dit met de bereidwillige hulp van vermeende Vlaams nationalisten die tegen betaling meehielpen hun zogenaamd geliefd Vlaanderen te verknechten en bestelen. Van liefde gesproken.

De dansende moslims

Enkele jaren terug tijdens de vorige regering beweerde hij als minister van Binnenlandse Zaken dat de moslims hier zaten te dansen omwille van die terreuraanslagen in Zaventem en Maalbeek. Uiteindelijk gaf hij schoorvoetend toe dat hij daar feitelijk geen weet van had. Maar eerst moest de verontwaardiging hoge toppen scheren.

En tijdens dezelfde periode moest hij hoogstnodig een van zijn politiemensen en verbindingsofficier in Turkije op de tribune van het parlement de huid vol uitschelden alsof de man een soort misdadiger was. In beide gevallen grove leugens die totaal onschuldige mensen zwaar hebben gekwetst. Dat de man nu dan ‘schittert’ als Vlaams minister-president is feitelijk schokkend. Dat moet dan alle Vlamingen vertegenwoordigen!

DSC_0775

Jan Jambon, goed voor racistische praatjes over asielzoekers en moslims. Om als Vlaming fier op te zijn. Krijgen we later een regering Van Grieken-Jambon met Dries Van Langenhove als minister van Binnenlandse Zaken?

Nu dit weekend schitterde hij weer toen bleek dat hij tijdens twee bijeenkomsten had gesteld dat hij weet had van asielzoekers die zich met hun achterstallig kindergeld hier een woonst konden aanschaffen. Het doet denken aan een oud verhaal van het toen nog Vlaams Blok over Turken en Arabieren die hier rijk werden dankzij hun kindergeld. Een verhaal dat toen al verwezen werd naar het land der fabels en de grove laster.

Maar Jambon doet rustig verder met zijn praatjes en feitelijk zou men die man wegens zijn leugens en onbeschoft gedrag – Da gade gij niet bepalen – best verwijderen uit dat halfrond. Hij maakt het parlementair halfrond, zijn regering en Vlaanderen tot schande.

Het toont bovendien aan dat de N-VA gewoon een Vlaams Belang light is. Bart De Wever wil na 2024 desnoods zelfs met het Vlaams Belang regeren en dus Tom Van Grieken eventueel minister-president maken. Met Dries Van Langenhove dan als minister van Binnenlandse Zaken? Ik ruik al het leder van de botten.

Het toont nog maar eens aan dat de N-VA niet in een federale regering wil stappen behalve als men haar maximalistisch programma uitvoert. Iets wat ze perfect weet dat niet kan. Vraag is ook wat die politici bij N-VA met allochtone afkomst hier van vinden, de excuustruzen genre Zuhal Demir die nadat ze het armoedeprobleem aanpakte nu het klimaat gaat ‘redden’. Maar geen zorg, voor het postje zullen ze al die fratsen wel aanvaarden.

Willy Van Damme

11 gedachten over “Jan Jambon verkoopt nog maar eens leugens

 1. Ik heb er vanzelf geen moeite mee dat je welke mening dan ook aankleeft en wie dan ook niet mag. Maar als je het feitenvrij schelden en brallen voorbij wil, zorg je er maar beter voor dat je zelf je notenapparaat op orde hebt. Althans als je erom maalt je geloofwaardigheid niet te grabbel te gooien.
  Het Sint-Maartensfonds was als ik het goed heb een club van oud-Oostfronters, die, ondertussen een mensenleven geleden, ten strijde waren getrokken tegen het regime van de GOeLAG en de Holodomor en van dat fraais meer; het regime waarover je onder meer ook bij Solzjenitsyn meer kunt lezen. Solzjenitsyn, wat tegenwoordig moet heten ervaringsdeskundige, durfde het zelfs aan in zijn beroemde De Goelag-archipel een lans te breken voor generaal Vlasov c.s., Russische patriotten die en daarom datzelfde regime bestreden.
  Tenzij je om welke ook je moverende redenen stalinistisch jargon gebruikt, moet je fascisten zoeken in het Italië van en geschaard rond de (oud-) communist Benito Mussolini, alias de Duce.
  Bij communisten veel het openen van het Oostfront natuurlijk slecht. Waar ook hier te lande de PCB/KPB, overigens via de PCF gestuurd vanuit Moskou, om het hardst heulde met de NSDAP, werden ze plotsklaps om het hardst verzetslieden.
  De titel ‘le premier des inciviques’ slaat niet op een Vlaams-nationalist en ‘le beau Léon’ was dat evenmin.
  Het onderwerp blijkt ook driekwart eeuw later de gemoederen nog hevig te kunnen beroeren en de feiten, vooral de in de eigen kraam onwelgevallige, doen er steeds minder toe. Tja.

  Dansende Moslims

  In De Tijd van zaterdag lazen we onder het tussenkopje “Diplomaat of bruut”:

  | “ Was zijn functie op dat terrein niet dankbaarder? ‘Je bedoelt dat ik geluk heb gehad dat er zo’n terreurcrisis was?’, zegt Jambon glimlachend. ‘Zo cynisch is het wel een beetje. Omdat je zo’n crisis hebt, kan je tonen dat je zoiets aankan als bestuurder. Maar laat ons wel wezen, net als het hele land wil ik zoiets nooit meer meemaken. Dat heeft er echt ingehakt. Ik word ’s nachts soms nog wakker met de vraag of we alles wel goed hebben aangepakt.’
  | “ Al was zijn parcours niet helemaal vlekkeloos. De uitspraak dat na de aanslagen dansende moslims op straat kwamen, werd hem niet in dank afgenomen. Zou hij zoiets nu herhalen? ‘Ja’, zegt hij gedecideerd. ‘Ik was gedekt door mijn veiligheidsdiensten, die feestvierende mensen in de straten van Brussel hadden gezien. Of ze nu dansten of joelden, daar gaat het niet om.’
  | “ Maar was zo’n brute formulering nodig? ‘Bon, ik had misschien wat meer zinnen moeten gebruiken om duidelijk te maken dat het niet om alle moslims gaat.’ ”
  — uit: Henk Dheedene, “‘Jambon is ideale figuur om als premier het licht van het federale België uit te doen'”, in: De Tijd, 28 december 2019.

  Dat klinkt toch iets anders dan zoals hierboven gratuit gesteld: “Uiteindelijk gaf hij schoorvoetend toe dat hij daar feitelijk geen weet van had.”

  Land der fabels en grove laster

  Hierboven lezen we ook:

  “Nu dit weekend schitterde hij weer toen bleek dat hij tijdens twee bijeenkomsten had gesteld dat hij weet had van asielzoekers die zich met hun achterstallig kindergeld hier een woonst konden aanschaffen. Het doet denken aan een oud verhaal van het toen nog Vlaams Blok over Turken en Arabieren die hier rijk werden dankzij hun kindergeld. Een verhaal dat toen al verwezen werd naar het land der fabels en de grove laster.”

  Dat zal vast kunnen gebeurd zijn, door de een of andere zogenaamde Fact Checker™. Maar wie ‘checkt’ de Fact Checker™? Gwendolyn Rutten, die ook weer een keer de kans verspeelde haar mond te houden? Ik citeer van hoger: “Maar eerst moest de verontwaardiging hoge toppen scheren.” Ook Rzoska en Calvo kwetterden (uiteraard) om het hardst mee.

  In De Tijd vandaag maandag, het artikel is op de webstek beschikbaar vanaf 29 december 2019 12:47, lezen we onder meer:

  | “De uitspraak (van Jan Jambon) kan in zeer uitzonderlijke situaties theoretisch kloppen, maar het zal dan slechts gaan over een kleine minderheid ”
  — Yves Coemans, Studiedienst Gezinsbond

  en nog in het er kadertje onder: “Huis kopen met kindergeld?”:

  | “ Specialisten vluchtelingenrecht, die De Tijd contacteerde, zeggen niet op de hoogte te zijn dat er een maximum van vijf jaar terugvorderbare kinderbijslag zou bestaan binnen het systeem, een scenario dat de Gezinsbond had geschetst. Evenmin lijkt het zo te zijn dat vluchtelingen eerst vier jaar moeten hebben gewerkt voor ze vijf jaar kinderbijslag kunnen opvorderen. Dat zou ook een beetje wringen met het nieuwe model, dat net de gedachte van het verzekeringsprincipe loslaat. Elk kind krijgt evenveel geld, los van de status van zijn ouders.

  | “ Het kan dat afgelopen jaar vluchtelingen een beroep deden op de retroactieve kinderbijslag. Dit jaar tot en met november ontvingen ruim 6.000 mensen vluchtelingenstatus. In de officiele cijfers is geen opsplitsing naar gezinnen met kinderen. Een indicatie is dat ongeveer de helft van de mensen in het opvangsysteem vorig jaar families waren. Puur theoretisch kan het dat een gezin met vijf of meer kinderen erkend is na een asielprocedure van acht jaar, en via de kinderbijslag een grote som geld kan recupereren. ”

  — Wim De Preter en Henk Dheedene, “Rutten scherp voor asielverhaal Jan Jambon”
  https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/rutten-scherp-voor-asielverhaal-jan-jambon/10194797.html

  De lezer kan en mag zelf oordelen uit welke hoek in dezen de praatjesmakerij komt.

  Of hoe wie schuimbekkend het hoofd verliest, lichter het gevaar loopt in de eigen voet te schieten.
  Bart Van Stappen

  Antwoord:

  Het is muggenzifterij te zeggen dat het Duitsland van de NSDAP niet fascistisch was en dat dit alleen van toepassing was op het Italië van Benito Mussolini. Fascisme komt uit het Italiaans. Hitler keek trouwens met bewondering naar wat men in Italië had verwezenlijkt.

  Verder stelde Jambon als verweer toen inderdaad dat hij dat van veiligheidsdiensten had vernomen en niet zelf had gezien. Maar welke veiligheidsdienst of incident zegde hij er nooit bij en in wezen trok hij zijn beweringen terug. Het verhaaltje nadien was simpel een zo doorzichtige ontsnappingsroute voor de man.

  Groepen als VNV en De Vlag waren niet alleen actief in de Sovjetunie maar ook hier. En wat Duitsland toen wilde was joden en slaven uitroeien. Beiden systemen waren deels ook elkaars gelijken. En wat die Oostfrontstrijders ginds deden was moorden en plunderen. En bij het Sint-Maartensfonds koestert men die heimwee naar toen.

  Het verzet van de zogenaamde Witte Brigades begon al voor juni 1941 en de operatie Barbarossa met de inval in de Sovjetunie. Het is een fabeltje te stellen dat de KPB zat te wachten tot juni 1941.

  Het is verder ondertussen ook overduidelijk dat dit verhaal over kindergeld en een woonst kopen pure fantasie en zelfs laster is op kap van asielzoekers. ‘We hebben het niet uitgevlooid’ is als verdediging gewoon lachwekkend en beneden niveau.

  Ze hebben het nu over een soort theoretisch model dat ooit ter sprake kwam bij de discussies over de regeringsvorming. En dat is wat anders dan wat Jambon voor zijn toehoorders stelde.

  Ik noem het met leugens op zoek gaan naar stemmen en het verhogen van’s lands instabiliteit. Het maximumbedrag dat Coemans noemde was iets meer dan 87.000 euro. En dit was, zoals hij stelde, puur theoretisch en niet realistisch. Het moest voldoen aan een ganse serie voorwaarden die in de praktijk niet haalbaar waren.

  De vroeger betrokken overheidsdienst kende alleszins geen geval. Zoals ook Jambon geen geval kende maar gewoon met leugens en laster wat stemmen zat te ronselen. En wat koop je met 87.000 euro op de woonmarkt? Een boomhut? Mijn dochter betaalde wel veel meer voor haar geheel te renoveren oude en kleine woning.

  Willy Van Damme

 2. Beste Willy, ik lees regelmatig uw opinie omwille van de vaak interessante, soms aparte benadering van de onderwerpen waar u zich in verdiept. Vooraf dit, ik ben geen NVA- of Vlaams Belang-stemmer. Politici zijn me allen te hypocriet, leugenachtig en bedriegers! En in de laatste zin van uw opinie lees ik drie belangrijke woordjes …voor het postje …
  Echter, bezondig u niet aan de wet van Godwin en verlaag u niet tot het Onkelinx-niveau.
  Ik wil uw opinie blijven lezen, maar niet zo’n tendentieus, te partijdig standpunt. Dat leest misschien leuk maar het komt niet altijd overeen met de werkelijke situatie.
  Overigens, mijn beste wensen.
  Roland

  Antwoord:

  Een politicus van enige standing zou zich niet mogen verlagen tot leugens en laster tegen derden. En dat is wat hij in het verleden en ook nu deed. Een politicus zou zich ook moeten onthouden van het ophitsen van de bevolking met praatjes die niet kloppen maar die wel inwerken op het begrijpelijk ongenoegen bij de bevolking.

  Het is het zoeken naar stemmen bij mensen met leugens en prietpraat en hen ophitsen. Een politicus moet integendeel dat gedachtengoed bestrijden. Ook bij het Vlaams Belang geeft men aan de top toe dat al die mensen met een allochtone achtergrond hier gaan blijven en opgroeien. Maar ze doen verder met hun ophitsen.

  Het ergste en meest schadelijke dat men voor de maatschappij kan doen is het verkopen van laster over die mensen. We moeten hen integendeel de plaats gunnen die hen als mensen toekomt. Dat soort prietpraat en grove leugens zorgt alleen maar voor tweedracht, haat en zo maatschappelijke instabiliteit.

  Van een Jan Jambon zou men verwachten dat hij zorgt voor meer stabiliteit in de maatschappij. Nu met Kerstmis – Met zijn vrede op aarde – zou men van hem en zijn collega’s het tegendeel mogen hopen. Maar de man stookt met die laster de haat verder op en verhoogt dus de instabiliteit.

  Bovendien zien we dat zijn spitsbroeder Theo Francken die laster nog eens herhaalde. Wat hij toen al zeker moest geweten hebben dat het niet klopte. Beiden brachten ook trouwens de stabiliteit van deze regering in gevaar. Daarom dat ik de N-VA zie als een gevaarlijke partij die haat zaait.

  Bovendien is er nog Joy Donné die nu voor de N-VA in het federaal parlement zit. Hij kwam voor het eerst in beeld toen, als taximan voor Bart De Wever, hij met zijn Porsche voor het oog van de camera’s een parkeerboete op straat gooide en rondreed met vooraan een vals autoplak zodat die boetes al eens bij een onschuldige kwamen.

  De man werd nadien de kabinetschef van Jambon op Binnenlandse Zaken die dus moest toezien op de werking van alle politiediensten van het land. De man en Jambon gaven dus meteen aan wat zij vinden van de wetten van dit land. En hetzelfde voor de N-VA. En dat wordt zomaar aanvaard! Kom nou.

  Wily Van Damme

 3. Jean Bricmont beschreef ‘het Westen’ eens met de ideologische scheidingslijn over 9/11: aan de ene kant zij die erdoor getraumatiseerd zijn. Aan de andere kant zij die (veelal stilletjes want te gevaarlijk om dat publiek te doen) denken dat ze in de VS nu ook eindelijk eens weten hoe het voelt om aangevallen te worden. Ik denk dat de westerse kant niet moet neuten als iemand dat net iets te publiek laat blijken, maar als ge voor de lokale veiligheid moet zorgen kan ik mij voorstellen dat ge het wilt weten.
  Er zijn natuurlijk wel gevallen van zeer enthousiaste reacties op 911 , ter plaatse op dat moment. Het FBI verslag heeft de namen: de Israelis Sivan Kurzberg, Paul Kurzberg, Oded Ellner, Yaron Shimuel en Omar Marmari . De neocons waren ook zeer enthousiast. Waarmee ik niets zo eendimensionaal wil suggereren als ‘dus die zitten erachter’.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Het veiligheidsapparaat is er om de maatschappij tot in de kleinste details in de gaten te houden om zo de veiligheid van de burgers te verzekeren. Probleem is dat ze soms zelf het probleem zijn.

  Verder is het geweten dat de plannen voor de invasie van Irak en het Midden-Oosten de tekentafel al voorbij waren toen de aanval op het World Trade Center plaats had. En voor Afghanistan blijft ik bij mijn stelling dat het hier in essentie om de productie van heroïne ging.

  Maar het is een dossier waarin ik mij nooit echt verdiepte en dat voor mij ook te complex is om te bestuderen. Maar met sommige details heb ik al meer dan genoeg om te beseffen wat er aan de hand was.

  En dat sommige Israëli toen feesten zal wel. Ze hadden er reden toe. Geweten is dat de Mossad in de maanden voor die aanval op de VS indirect contact had met de top van al Qaeda via de Marokkaanse Belg Abdelkader Belliraj. Was ik toen maar een vlieg met een bandrecorder geweest.

  Willy Van Damme

  • Ik denk dat als het veiligheidsapparaat de maatschappij tot in de kleinste details in de gaten wil houden, dat ge dan al lang een probleem hebt. Er moet een terughoudendheid zijn en dus een drempel vooraleer ze nieuwsgierig mogen worden.
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Je weet dat ik erg achterdochtig ben ten overstaande van welke veiligheidsdienst ook. Ze zijn nodig maar het probleem is dat je ze voor geen haar kan vertrouwen. En met in detail bedoel ik bepaalde individuen en kleine groepjes. De NSA/Mossad/MI6 zijn al zo diepgaand bezig om bang van te worden.

   Willy Van Damme

   • Ik maak graag gebruik van principes van machtsevenwicht. Een instelling mag gewoon niet te veel macht naar zich toetrekken en daarmee uit. Dat is nog vooraleer ze iets verdacht gaan doen. Een instelling die te weinig macht krijgt is ook verdacht. Dat kan dienen om bepaalde groepen meer armslag te geven.
    De veiligheidsdiensten die ge daar noemt zijn al gevallen waar het de spuigaten uitloopt. Ik vraag me af hoe het in Belgie zit.
    De staatsveiligheid ziet er in elk geval niet overdreven machtig uit. Kwam recent af met publieke waarschuwingen over de Russen. Hadden ze niks nuttig te doen of zo? Maar ja , de Amerikanen niet voor de voeten lopen.

    De Engelsen niet voor de voeten lopen. De Israelis niet storen. Iets met terroristen dan maar.
    Tuyzentfloot

    Antwoord:

    Veiligheidsdiensten mogen nooit te machtig worden. Het is geen toeval dat zowat elke staat meerdere diensten hebben die geheime informatie vergaren. De ene moet immers de andere in de gaten houden. Vooral in de VS is dat het geval.

    Verder grossiert onze Staatsveiligheid in het rondstrooien van propaganda over het Gele en het Russische gevaar. Dat de VS zowat iedereen in dit land desnoods kan afluisteren en dat in heel veel gevallen ook doet zal je van hen nooit horen.

    Evenmin dat je hoort dat de Mossad het luchtverkeer op Zaventem controleert. En toen honderden salafisten vanuit België naar Syrië trokken hoorde je evenmin iets. Teveel met het Gele en Rode gevaar bezig vermoedelijk.

    Willy Van Damme

 4. Beste,
  Dank voor uw uitvoerig geargumenteerde en gedocumenteerde opiniestuk over de laatste fratsen van onze Vlaamse ministerpresident. De fans kunnen het natuurlijk niet laten om met die eeuwige Godwin te schermen. Het verbaast mij toch telkens weer hoe weinig mensen uit de geschiedenis willen leren. Ziende blind? Zoals u terecht aanhaalt, mensen die met plezier op de koffie gaan bij het sintmaartensfonds, ja dan weet u het wel zeker in welke hoek men die moet situeren… NVA is er blijkbaar in geslaagd zich salonfähig te maken, maar krijgt het steeds moeilijker om zijn ware aard te verbergen. Tegengestelde opinies of kritiek ook dikwijls op een platvoerse manier te kijk gezet. Alsof er maar één soort “goede Vlaming” zou bestaan. Spijtige is dat stilzwijgende meerderheid dit ook pikt en zelfs mee instemt? Als je dan verwijst naar de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw wordt je al snel afgeschilderd als linkse rakker enz…. In ieder geval blij dat mensen zoals u het waakvlammetje brandend houden.
  Jan De Keukeleire

  Antwoord:

  Het verbaasde mij dat dit verhaal over Joy Donné amper de kranten haalde. Zeker toen hij kalgemeen kabinetschef werd. En ooit iets gehoord over een vervolging voor dat vals plak? Het ging dan ook niet over een sos.
  Willy Van Damme

 5. NVA Verlagen tot leugens? Dan ben jij zelf aan het liegen. 91% van de migranten krijgt OCMW steun en 65% van deze bezet sociale woningen( dit komt uit de mond van de OCMW schepen en is geheim).Dit alles in de (slechtste) goede burgemeester stad van het land. Verder mag ik er jou attent op maken dat dankzij de uitbetaling met terugwerkende kracht van kindergeld deze direct een woning kunnen kopen en het geld gebruiken als eerste aanbetaling. Onze kinderen kunnen hier enkel van dromen of moeten beroep doen op de ouders als die het al kunnen. Verder schreef de stad Mechelen alle KMO’s aan met de mededeling de stad betaald de de lonen van de migranten in KMO’s a rato van 1500 euro per hoofd als je deze in dienst neemt. Mijn zoon is gehandicapt en heeft recht op een budget. Alle papieren zijn ingevuld wat blijkt? 2 maal in het jaar komt de comissie samen om te bepalen in welke graad je valt 1,2 of 3 en dit al na een ellenlange voorafgaande procedure. 1 krijgt direct hulp en per jaar mag maar een beperkt aantal 2 toegekend worden de rest valt automatisch in 3. Nu komt het als je dossier goedgekeurd wordt moet je ZESTIEN jaar wachten. Migranten krijgen de hulp DIRECT zonder procedure. Ok een huis betalen kunnen ze niet direct maar een startkapitaal maar tot 120 000 euro verwerven kunnen ze WEL. Wat zegt een migrant na 6 maand werken in de KMO? Ikke komen werken voor 300 euro. Ikke niet werken krijgen 1200 euro. Ben ik een racist? Nee maar de behandeling van deze mensen kent een groot verschil met de behandeling van eigen mensen. Dit is niet uit mijn duim gezogen en zijn reële feiten. Ondertussen is onze stad op de vingers getikt door de EU. Iets van gezien in de media? Alleen een lofzang voor iemand die zijn bewoners opzadeld met een berg schulden voor zijn eigen EGO.
  Ron Van Beneden

  Antwoord:
  Geen enkel probleem dat je reageert natuurlijk en die plaats ik ook. Maar ik raad je aan eerst het verhaal grondig te lezen voor je reageert. Het ging hier over de bewering dat men met dat kindergeld je een woning kan aanschaffen. U spreekt nu over huren en voorafbetaling. Ook bij Jambon geeft men toe dat dit niet klopt. U blijft volharden.

  Verder ga ik niet in op de beweringen daar ze over zaken gaan die ik niet ken. Maar het getal van 91% is onzin. U raaskalt en doet beweringen die U niet kan staven met onderbouwde gegevens. Het zijn mensen zoals U die met leugens en halve waarheden door bepaalde politici op zoek naar Uw stem worden opgejut. Als U denkt daar Uw geluk te moeten zoeken dan dwaal je.

  Willy Van Damme

  • Dit meneer komt van de schepen zelf en mag niet gepubliceerd worden en ik doe het toch. Dit is jammer genoeg de waarheid en die brief naar de KMO’s heb ik gelezen.
   Ron

 6. Zou toch liever zien dat Dries Van Langenhove Minister van Onderwijs wordt, kwestie van UGent te plezieren.
  Sarah Toestra
  Antwoord:

  Ook een goed idee natuurlijk. Wedden dat ons onderwijs dan beter wordt dan het Chinese en de top haalt? En dit op alle vlakken incluis het inbreken, het verspreiden van vulgaire vieze teksten, video’s en foto’s en het intimideren en het met geweld uiteenjagen van vreedzame bijeenkomsten. Moet kunnen, zegt men in Gent op zijn Gents.
  Willy Van Damme

  • Sorry dat ik even niet mee ben, maar zou u even kunnen toelichten hoe die twee wel/niet met elkaar moeten gelinkt worden?
   Jan De Keukeleire

   Antwoord:

   Ik vermoed dat het komt omdat Dries Van Langenhove in mijn stuk voorkomt. Maar daar kan Sarah Toestra dan op reageren.
   Willy Van Damme

 7. HLN Commentaar Bij mijn weten kan ik voor dat kindergeld een aanbetaling doen en een lening aangaan voor een dikke villa. Mijn kinderen hebben in ieder geval dit startkapitaal niet en moeten er dus voor werken in plaats van het te krijgen.
  Beke geeft cijfers retroactieve kinderbijslag vrij: één keer 91.000 euro uitgekeerd
  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in het parlement cijfers gegeven over de retroactieve kinderbijslag. Hij deed dat na interpellaties van sp.a, Groen en Vlaams Belang over de uitspraak van minister-president Jan Jambon (N-VA) dat asielzoekers een huis zouden kunnen kopen met het kindergeld dat ze met terugwerkende kracht hebben gekregen. “Ik besef dat ik als regeringsleider moet verbinden. De ploeg, maar ook ruimer dan de ploeg”, zei Jambon daarover. “Ik heb misschien verkeerd ingeschat dat dit tot zoveel commotie zou leiden.”
  Wouter Beke gaf in het parlement cijfers voor de periode van 2014 tot en met 2019. Er waren toen, volgens een eerste manuele controle, 2.524 aanvragen voor kinderbijslag met terugwerkende kracht voor meer dan 10.000 euro. “Dat kan omwille van velerlei redenen zijn”, aldus Beke. “Het gaat in hoofdzaak niet om asielzoekers.”
  Retroactieve kinderbijslag kan onder meer worden aangevraagd door mensen die uit het buitenland zijn overgekomen, of door mensen met een kind met een handicap, en die eerste een procedure moeten doorlopen voor hun dossier wordt goedgekeurd.
  Bij 2.038 aanvragen is er sprake van een uitbetaling tussen 10.000 en 20.000 euro. In 369 aanvragen gaat het om uitbetalingen tussen 20.000 en 30.000 euro, in 76 aanvragen om uitbetalingen tussen 30.000 en 40.000 euro, in 29 aanvragen om uitbetalingen tussen 40.000 en 50.000 euro, in 7 aanvragen om uitbetalingen tussen 50.000 en 60.000 euro. In 1 aanvraag was er een uitbetaling tussen 60.000 en 70.000 euro, in 3 aanvragen een uitbetaling tussen 70.000 en 80.000 euro en in 1 aanvraag was er een uitbetaling tussen 80.000 en 90.000 euro.
  Desalniettemin is er de afgelopen vijf jaar minstens één keer retroactieve kinderbijslag uitbetaald voor een periode waarin een gezin met meer dan drie kinderen, waaronder iemand met een handicap, gedeeltelijk illegaal in het land was. De ouders hadden eerst geen recht op kinderbijslag door hun professioneel statuut, maar de kinderen door de uitzonderingspositie, onder andere door de handicap, wel. “Er is 91.309 euro uitbetaald, ook voor de periodes waarin het gezin illegaal in het land verbleef”, aldus Beke. “Maar het ging niet om erkende vluchtelingen”, benadrukte Beke.
  Intussen is dat niet meer mogelijk. Sinds de invoering van de nieuwe kinderbijslag, het groeipakket, moet een gezin een verblijfskaart hebben om in aanmerking te komen voor kinderbijslag. De nieuwe Vlaamse regering wil nu snel een besluit nemen om niet langer kinderbijslag uit te keren voor de periode van de asielprocedure, omdat asielzoekers dan al recht hebben op materiële ondersteuning.
  “Ik heb hier uit geleerd”
  “Als regeringsleider moet je kunnen verbinden, ik heb hier dus uit geleerd”, reageerde Jambon. “Maar niet wat de essentie van het systeem betreft. Ik ben benieuwd of er consensus is in dit parlement dat we een punt achter het systeem moeten zetten.”
  “Ik ben zeer tevreden met het antwoord van minister Beke”, zei Björn Rzoska van Groen. “De cijfers tonen aan dat Jambon een broodjeaapverhaal heeft verteld. Het is me nog altijd niet duidelijk wat u daar eigenlijk mee wilde bereiken.”
  Volgens Hannelore Goeman van sp.a ging Jambon te licht over de commotie. “U heeft nooit toegegeven dat u in uw functie als minister-president hebt gelogen. Dat is een typische polarisatiestrategie van extreemrechts.”
  Chris Janssens van Vlaams Belang focuste op het voorbeeld van Beke. “Een gezin dat illegaal in het land heeft verbleven, heeft 90.000 euro belastinggeld in ontvangst genomen. U moet zich eens inbeelden hoe bitter dat klinkt in de oren van Vlamingen die de afgelopen kerstperiode in armoede hebben doorgebracht.”
  Willem-Frederik Schiltz van Open Vld riep Jambon tot slot nogmaals op om het nieuwe jaar aan te grijpen om een doorstart te maken met de regering.
  Ron

  Antwoord:

  Zonder het met zoveel woorden te zeggen gaf Jambon vandaag in het parlement toe dat hij (nog maar eens) gelogen heeft. En ook Theo Francken die nadien hoogstnodig zijn partijgenoot moest komen ondersteunen. Maar dat Jambon gelogen heeft wisten wij al.

  Verder is de essentie van de zaak dat wij geen haat moeten zaaien tegen andere bevolkingsgroepen die hier rechtmatig wonen. Een politicus de naam waardig zal zeker de misbruiken en het crimineel gedrag bestrijden maar eerst en vooral de harmonie onder de bevolking nastreven.

  Wie het tegenovergestelde doet – zoals hij deed – ondermijnt onze samenleving en brengt die in gevaar. En die samenleving dat zijn wij allen, ook U. Daarover gaat en niet over 10 of 50.000 euro. Trouwens de N-VA heeft die maatregel zelf ingevoerd en schreeuwde nu moord en brand.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s