Een cynische brief aan De Standaard

Het doet mij een groot genoegen deze ochtend, de dag na Kerstmis, te zien dat Jullie krant ondanks de tienduizenden door al Qaeda en aanverwante salafistische terreurgroepen gepleegde moorden De Standaard, hier bij monde van Koen Vidal (Hallo aarde, hier de kinderen van Idlib. De Russen moorden ons uit), al Qaeda & Co voluit blijft steunen.

Het is dan ook logisch dat hij verzwijgt dat de door hem beschreven provincie Idlib geheel in handen is van al Qaeda & Co en er hun salafistische terreur opdringen. Het is inderdaad best de versluierende term rebellen te gebruiken voor de mannen van al Qaeda & Co. Kwestie dat de buitenwereld niet te weten zou komen dat zij daar actief zijn. Wat Jullie trouwens al jaren doen en waarvoor onze dank. Men moest het eens te weten komen dat deze krant al Qaeda & Co steunt.

Jihadisten tesamen met vlaggen

Oef, gelukkig schrijft Koen Vidal in De Standaard niets over onze aanwezigheid in Idlib. Ziet dat de lezers tot het besef komen dat we steun krijgen van de landen van de NAVO en dat onze broeders in Jemen schieten met Belgische minimi’s van FN Herstal. (De foto boven toont de officiële vlaggen van Ahrar al Sham, het Vrije Syrische Leger en al Qaeda)

En inderdaad, er zijn in dat gebied ‘bijna geen journalisten actief’. Logisch want diegenen die er kwamen werden door de vrienden van De Standaard en Koen Vidal of ontvoerd of gedood. Er is nu alleen een fotograaf van het Franse staatspersbureau AFP actief die bij de gratie van al Qaeda foto’s vanuit Idlib mag blijven doorsturen.

En waarom zou al Qaeda na hun bezoek aan Charlie Hebdo niet eens op bezoek komen bij Jullie redactie. Ze zullen zeker zorgen voor een knalfeest en daarna voor veel nieuws op de voorpagina’s van de kranten wereldwijd. En waarom ook geen campagne beginnen onder de slogan ‘Idlib moet van al Qaeda blijven’?  Na de Warmste Week moet dat zeker kunnen.

Nog een geluk dat er zoiets bestaat als kwaliteitsjournalistiek made by De Standaard.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Standaard betreffende het stuk van Koen Vidal ‘Hallo aarde, hier de kinderen van Idlib. De Russen moorden ons uit’ in de krant van vandaag 26 december. Een klassiek staaltje van propaganda.

13 gedachten over “Een cynische brief aan De Standaard

 1. Ik denk serieus dat u beter dit soort onscherpe foto’s kunt vermijden. Ook deze lijkt weer trucage. Wat is tegenwoordig nog het excuus omdat soort vage foto’s te maken? Het licht is slecht en er staan vreemde obstakels voor en achter de groep. Zelfs met een goedkope telefoon maak je al gemakkelijk betere foto’s.

  Mijn inschatting: ook weer Photoshop.
  Nils de Graaf

  Antwoord:
  Er zijn heel veel van dat soort foto’s door die salafisten geplaatst. Deze mensen leven ook in een totaal andere denkwereld en wat wij aanvaardbaar en goed vinden vinden zij van niet. En omgekeerd.

  Bovendien zijn dit verkrachters, plunderaars en moordenaars en geen beroepsfotografen die voor Getty werken. Deze foto gebruikte ik al enkele malen niet omwille van zijn kwaliteit die zoals jij schrijft inderdaad slecht is.

  Ik gebruikte hem om aan te tonen dat zoiets als gematigde of extremistische ‘rebellen’ in Syrië niet bestaat. Deze door hen genomen foto en geplaatste toont dat aan. De klassieke media heeft jarenlang geschreven dat al Qaeda in Syrië niet aanwezig was en dat dit een leugen is van Assad en zijn regering.

  En toen die leugen niet meer kon standhouden dan klonk het dat Assad zelf al Qaeda en ISIS in Syrië had gecreëerd. Ja, want hij had dat bewust gedaan door leden van al Qaeda uit de gevangenissen vrij te laten.

  Alleen zat Aboe Bakr al Baghdadi in een Amerikaanse cel. Waarbij ditzelfde journaille in 2011 zelf vroeg om hun vrijlating uit Syrische gevangenissen. Daarom die bewust door De Standaard verspreidde leugens en die foto bij deze brief.

  Willy Van Damme

 2. Deze dubieuze reactie toont maar weer eens de waarde van de vrijheid van meningsuiting aan.
  Daar hoef je in het Rusland van Putin of in het Syrië van oorlogsmisdadiger Assad niet mee aan te komen.
  M.R. Bouwman

  Antwoord:
  Ik ben niet zeker dat ik je eerst zin goed begrijp. Je antwoord wel niet op de zaak. Verder hebt U misschien al gehoord van de Russische krant Novaya Gazetta die vanuit het Westen wordt gefinancierd en al jaren in Rusland verschijnt en al de grootst mogelijke onzin over Rusland en Poetin heeft geschreven. Onzin die NRC en De Standaard dan gretig overnemen. Ze verschijnt nog steeds.

  Maar misschien moet de Syrische regering zich overgeven aan al Qaeda en dan is alles in Syrië opgelost en is er vrede… op het kerkhof. U gelooft te gemakkelijk wat de klassieke media schrijven.

  Ik raad U aan op zoek te gaan naar andere bronnen dan alleen die massamedia. U moet zeker ook mij niet geloven en ga op zoek en tussen de leugens van de massamedia en de onzin van allerlei fantasten kun U op het internet ook mensen ontmoeten voor wie de feiten wel tellen en die wel respect tonen voor hun medemens.

  Maar die zijn uit de massamedia gebannen want hun feitenrelaas toont de leugens van die massamedia. Met andere woorden: De waarheid is voor NRC en De Standaard de leugen.

  Willy Van Damme

 3. de versie van Sarkozy over aanslag “Charlie Hebdo” is niet overtuigend,zie Kevin J. Barrett “We are not Charlie Hebdo’ en Michel Collon “je suis ou je ne suis pas Charlie?
  Janu

  Antwoord:
  Sarkozy zou als verkoper deur-aan-deur van tapijten een barslechte beurt maken. Hoe idioot moet men zijn om die man te geloven? Hij is een synoniem voor leugenaar.

  Als we weten dat al Qaeda van het Arabisch Schiereiland, die de moordende razzia op Charlie Hebdo pleegden, nog steeds uit Europa wapens krijgt – onder andere Belgische van FN Herstal – dan hoef ik niet meer te weten om te beseffen dat gans dat verhaal van de Franse regering en onze media een grote leugen is.

  De voor mij centrale vraag is: Waarom al die terreuraanslagen van die door het Westen gefinancierde en bewapende groepen? De meest plausibele verklaring lijkt mij om zo een onveiligheidsgevoel bij de bevolking te creëren en de controle op de bevolking aanvaardbaarder te maken. 1984 is hier!

  Willy Van Damme

 4. fuite des terroristen de Charlie hebdo:un trajet impossible.
  het is niet zeker dat al Qaeda de ‘moordende razia op Charlie hebdo” pleegden,
  http://www.panamza.com/180115-charlie-trajet/
  Janu

  Antwoord:
  Ik ga me niet in detail buigen over die zaak. Het is in wezen ook maar een detail in gans die affaire. Naast het waarom van dit bloedbad is er het waarom men juist dit blad uitkoos. Ik heb er geen idee over.

  Het was uiteindelijk een heel marginaal bladje dat intellectueel niets voorstelde en grossierde in soms grappige soms niet grappige onzin. Vroeger toen hij nog in Holland zat bij Hitweek/Aloha vond ik Willem soms grappig. En dit blad had ook een onbeduidende oplage. En dus blijf ik met mijn vraag.

  Willy Van Damme

 5. Beste Willy,
  Dit soort cynisme en dwaze gedachtes als een aanslag op de redactie van De Standaard zorgen ervoor dat je jouw geloofwaardigheid helemaal te grabbel gooit. In alle oorlogen zijn onschuldige kinderen het slachtoffer van de massamoordenaars aan beide kanten. Of ze nu koning, keizer, of kardinaal heten.
  Johan Baert

  Antwoord:

  Ik denk dat de brief duidelijk was en alleen de reputatie van Koen Vidal en de Standaard te grabbel gooide. Koen Vidal is ook de man die toen hij nog hoofdredacteur buitenland van De Morgen was het verdacht vond dat Venezuela onder Hugo Chavez zoveel Russische wapens kocht.

  Dit nadat de VS in 2002 tegen de toch democratisch verkozen Chavez een staatsgreep had georganiseerd. Om van de vele door de VS geplande destabiliseringspogingen maar te zwijgen. Ik heb hem dan daar persoonlijk op aangesproken en hij vond het goed dat er zo’n brieven geschreven worden. “Ik moest dat meer doen”, stelde hij. Hij heeft er nu een nieuwe.

  En dat er in oorlogen veel onschuldigen sterven is nogal duidelijk. Maar welk alternatief is er voor Syrië? Moet men al Qaeda daar dan laten zitten misschien? Toen de VS met Belgische en Nederlandse steun de Iraakse door ISIS bezette miljoenenstad Mosoel bombardeerde was er bij de Standaard geen geklaag te horen.

  Deze oorlog is Syrië opgedrongen en er is geen alternatief. Of ken jij er misschien een? En ik schrijf dit niet omdat ik de Syrische regering zie als perfect of goed maar omdat er alleen de keuze is tussen totale destructie en een regering. Kijk nu toch verdomd eens naar wat er al jaren aan de hand is met Libië.

  Toen België in 1914 werd aangevallen stierven er door Belgische bommen zeker ook Belgen maar moet men dan het Belgische leger uitschelden, zoals jij doet met het Syrische, voor moordenaars? Moest België zich dan niet verzet hebben? Kom nou.

  Er is in het Syrische leger soms sprake van corruptie, wat ik al schreef, maar ER IS GEEN ALTERNATIEF. Maar dankzij de verovering van het door al Qaeda bezette stadsdeel kan er nu in Aleppo terug Kerstmis worden gevierd en is het salafisme er verdreven. Moet Kerstmis terug verboden worden misschien?

  Willy Van Damme

  • Willy,
   Jouw antwoord is nu eens volslagen naast de kwestie. Ik had het over jouw cynische toon en instelling. Niet over de inhoud. Daar heb je me lang geleden doen inzien dat ik met een genuanceerde blik naar de berichtgeving uit het midden-oosten moet kijken. Jouw verdienste. Maar dat geldt ook voor jouw voortdurende knip- en plakwerken.
   Je schrijft als een doorsnee politieker of diplomaat die zich als het ware rechtstreeks in het conflict bevind maar in de praktijk zit je in een veilige stoel achter je PC een flinke expert ver van de oorlog en na de feiten te wezen.
   Raap je moed samen trek naar ginder en vertel me hoe de kinderen van Syrië van alle partijen dit moeten verwerken en beleven als ze het al overleven.
   Kinderen hebben recht om in vrede en harmonie op te groeien, ja toch. Dat lijkt me een beter uitgangspunt om journalistiek iets mee te doen ginder dan al je energie in een persoonlijke afrekening te stoppen met het journaille hier. Niets van wat je al jaren op papier zet over dit conflict heeft één kind ginder een beter leven gebracht. Zelfs over het lot van de kinderen daar doe je nu eigenlijk ook al cynisch, als “des accident de parcours”. Ik vind dat heel erg. Geen enkele van die onschuldigen heeft ooit een oorlog gewild of ontketend. Dat waren hun leiders en fanatici die ik allen massamoordenaars noem en dat is enkel een taalkundige omschrijving die voor de rest onpartijdig is. Dan wil ik nog wel eens een boompje opzetten over de democratisch legitimiteit van leiders die door een meerderheid van het volk zijn verkozen en nadien ontaarden in crapuul en waar ‘het volk’ een vorm van medeverantwoordelijkheid draagt of leiders wiens macht eerder uit de lucht is komen vallen of door erfrecht of machtsmisbruik is ontstaan. De rede is ver zoek als er voor een ordinaire oorlogsmisdadiger geen alternatief meer te vinden is door redelijke mensen. Als 2 wolven vechten zal een 3de wolf niet de scheidsrechter zijn maar de uitgeputte overwinnaar snel zelf uitschakelen. “Homo homini lupus est” weet je. Het enige wat we niet mogen doen is ons daarbij zonder slag of stoot neerleggen of cynisch worden.
   Kerstmis in Aleppo onder de dictatuur van Assad of geen Kerstmis onder de dictatuur van al Quaeda is en blijft de pest of de cholera in een verwoest land met rouwende burgers, altijd iemands vader altijd iemands kind.

   Zorg dat je voldoening krijgt in je eigen leven, zodat je niet zo op de fouten van een ander hoeft te letten maar in staat bent om je eigen fouten te maken en ervan te leren.
   En anders lees je maar eens een goed filosofisch boek, neem eentje van Spinoza bijvoorbeeld. Leert je iets over ons eigen Godendom en zijn extreme trekjes (ik schreef bijna salafistische trekjes maar laat me nu zelf ook niet cynisch worden). Heb er met deze de buik van vol.
   Groeten
   Johan Baert

   Antwoord:

   Wie mij kent weet dat de woede die ik soms uit voortvloeit uit het menselijk leed dat deze Westerse militaire interventie al veroorzaakt heeft. Woede ook omdat het journaille perfect weet dat ze liegt en bedreigt, woede ook omdat ook onze regeringen zo werken.

   Het is gemakkelijk verkiezingen te organiseren als de pers er voor zorgt dat de kiezers de waarheid wordt onthouden. En welk nut heeft het dat ik ginds aan het front zou zitten? Dat is mij toch wel een heel groot raadsel. Ik heb alleen de pretentie te schrijven. Maar kan ik niet doen.

   En met als keuze al Qaeda en aanverwanten of een democratisch verkozen regering – Want dat is afgesproken eens de oorlog voorbij is. Wat men in onze pers ook verzwijgt – lijkt mij elke discussie gewoon overbodig.

   Willy Van Damme

  • Je schrijft: “Ik denk dat de brief duidelijk was en alleen de reputatie van Koen Vidal en de Standaard te grabbel gooide.”

   Mij komt het voor dat jouw brief daar geen enkele verdienste aan heeft. Hun reputatie te grabbel gooien, daar hadden die Koen Vidal en De Standaard al lang en met onverdroten ijver zelf voor gezorgd. Jouw brief stelt dat eenvoudig nog eens vast, als in: trapt een open deur in.

   (“Maar welk alternatief is er voor Syrië?”) — Ah, postgedafilibiïsering natuurlijk! Dat heeft ook in Libië uitstekende resultaten opgeleverd. Om welke volkomen onbegrijpelijke reden ook blijken de Syriërs daar niet op zitten te wachten noch ernaar te talen. Erger nog: ze durfden en durven er zich zelfs tegen te blijven verzetten die opgedrongen te krijgen!
   Bart Van Stappen

   Antwoord:

   Je hebt hier feitelijk gelijk. Zij gooiden hun ruiten zelf in en toonden zich leugenaars en bedriegers in dienst van de NAVO en de VS. Dat bewees Koen Vidal met zijn door mij hier eerder vermelde onzin over Venezuela reeds.

   Ja, Assad is een moordenaar die zijn eigen volk uitroeit want hij biedt verzet zich tegen dat uitschot, sorry Rik Coolsaet, de idealisten. Om ons Greta met haar staartjes te parafraseren: ‘Hoe durf je?” Die Syriërs zijn toch zo’n ondankbaar volk dat ze dit genereus offer van de NAVO en Israël niet aanvaarden.

   Willy Van Damme

  • @Johan Baert,

   Hoe staat U tegenover de 500.000 Iraakse kinderen die als gevolg van Amerikaanse sancties de dood vonden, Madeleine Albright vond het “worth it”, U ook?

  • @Johan Baert,

   “Je schrijft als een doorsnee politieker of diplomaat die zich als het ware rechtstreeks in het conflict bevind maar in de praktijk zit je in een veilige stoel achter je PC een flinke expert ver van de oorlog en na de feiten te wezen.”

   U bent waarschijnlijk een toevallige passant die niet weet dat Willy in Syrië is geweest om de toestand daar persoonlijk in ogenschouw te nemen en de bezoekers van dit blog daarover te informeren. Heeft U al een ticket naar Damascus geboekt of bekijkt U het allemaal vanaf Uw beeldschermpje?

   Over cynisme gesproken, het doet mij genoegen te constateren dat U door Uw klassieke media in de armen van de vermeende daders van 9/11 bent gedreven. Nog cynischer is het te constateren dat er in Uw hoofdstad Brussel een nieuw NAVO hoofdkwartier is gebouwd in de de vorm van SS-symbolen. Heeft De Standaard daar weleens over bericht of bent U gewoon de zoveelste struisvogel?

   • Wanneer was Willy voor het laatst in Syrië en de hoeveelste maal was dat? Eventjes eerlijk zijn.
    Ik ga wel eens naar Egypte, om te duiken, maar sinds ik daar in de Sinaï woestijn 1 kogel heb horen vliegen rond mijn kop zien ze me daar niet meer.
    Dat je aan SS symbolen denkt bij het NAVO gebouw vind ik zeer interessant. Dat zegt iets over jou, ben je daar zelf opgekomen of heb je dat uit goede bron?
    Kan je ook geruststellen. Word meestal in de armen van een vrouw gedreven. Hoewel gedreven, ben eerder een zwemmer.
    De struisvogel is een boeiende vogel, die jammergenoeg het vliegen verleerd is. Daar heb ik wel iets mee. Droomde als kind al dat ik kon vliegen. Maar als het er op aankomt krijg je beter een schop onder je kont dan een kogel in je kop. Akkoord?
    Johan
    Pacifist- atheïst

    PS: als Madeleine die verdwaalde kogel had gekregen zou dat een koekje van eigen deeg zijn geweest. Elk kind is er één teveel.
    En 500.000 is een hele toekomst.

    Antwoord:

    Ik was van 28 augustus tot 1 september 2015 in Syrië. Een bezoek aan dat land is niet echt essentieel om het probleem te begrijpen maar het helpt wel om de zaak beter te begrijpen.

    Enkele gesprekken buiten het officiële bleken erg boeiend. Maar over de rol achter de schermen van Israël – de essentie- hoef je niet te reizen. logisch denken is dan stukken belangrijker. Plus wat goede achtergrondinformatie en die zit op het internet in voldoende mate.

    Willy Van Damme

 6. Bij de VRT nieuwsredactie blijft men tegen beter weten in eveneens nog steeds over rebellen spreken in plaats van jihadistische extremisten. Tim Pauwels de VRT ombudsman bleef dit alle bewijzen ten spijt hardnekkig verdedigen tijdens correspondentie ik had met deze man. Het is waarempel een echokamer bij de VRT nieuwsredactie. Met kopieert en volonté van de internationale pers.
  Benzopal

  Antwoord:

  Ach een ombudsman, de Standaard had er ook zo een. Een mooi excuus om te zeggen dat ze alles kritisch bekijken. Het is als die factcheck, een nieuw modewoord om het eigen gelijk te staven en elke kritiek af te doen als fake.

  Zie maar wat AFP in Hongkong deed met die man die de vrienden van AFP in brand staken. Het was nep zegde AFP want ze hadden dat HEEL grondig onderzocht. Dat echter bleek een fabeltje. Ze hadden niets onderzocht en gewoon leugens zitten verspreiden om de vrienden ter steunen.

  Ach Tim Pauwels. Ik had met hem ook een discussie naar aanleiding van een artikel over de nepaanval met chloor in de Syrische stad Douma vorig jaar. Rudi Vranckx had het over 43 doden. Een cijfer dat een complete fantasie is.

  Maar de Organisatie voor et Verbod op Chemische Wapens had dat geschreven en dus dat was als het woord van god. Toen ik Tim Pauwels wees op een brief van Ake Sellström, de eerste onderzoeker in dit onderzoek uit 2013, waarin die brandhout maakte van de werking van de OVCW stelde die als antwoord zelf dat Sellström akkoord ging met de bevindingen van dat OVCW.

  Dit terwijl Sellström het gewoon alleen over de werkmethodes van dat OCVW had. De man zat tegen mij dus gewoon te liegen dat hij zwart zag. Je moet maar durven. Ik heb hem wel het laatste rapport opgestuurd waarin nog maar eens bewezen werd dat de OVCW gewoon vervalsers zijn in dienst van Washington. Maar de man heeft geen interesse in de feiten.

  En als die heren en dames hier aanslagen plegen dan zijn het steevast terroristen. Doen ze dat in Syrië dan zijn diezelfde plots rebellen. Hen vrijheidsstrijders of zelfs idealisten noemen durft men nu natuurlijk niet meer. Maar het gebruik van die term rebellen is welzeker een bewuste keuze van de media.

  Willy Van Damme

  • @Willy Van Damme – (‘En als die heren en dames hier aanslagen plegen dan zijn het steevast terroristen.’) — Nu moet je ook weer niet overdrijven of van die schokkende woorden gebruiken die maar zouden kunnen verontrusten. Als echt niet meer kan blijven worden ontkend dat er zich een #incident heeft voorgedaan, heet het dat vooral geen voorbarige conclusies mogen worden getrokken en dat de bevoegde diensten een heus onderzoek zou hebben ingesteld, waarna als het echt niet anders kan dan toch schoorvoetend moet toegegeven worden dat het (weer maar eens) een staaltje van #verwardemansyndroom betrof. Maar terrorisme, nee. Hoe durf je zulks te verzinnen!

   Ondertussen patrouilleren al vijf jaar opzichtig in gevechtskledij met kogelwerende vesten militairen met oorlogswapens door onze straten en ziet men her en der in de stad militaire pantservoertuigen opzichtig gestald. Voor een veilig gevoel! Eertijds zag men daar op televisie nog inlegkruisjes voor aanbevolen. Maar terroristische aanslagen, hier bij ons? Hoe dúrf je zulks te verzinnen! How dare you !
   Bart Van Stappen

   Antwoord:

   Ik weet het en op de toon van het begin verder gaande: Diegenen die hier eens een bommetje laten ontploffen zijn idealisten die slechts protesteren tegen de discriminatie die hen hier overkomt.

   Willy Van Damme

 7. In deze passage uit de bijeenkomst “Voeren de media ons ten oorlog ?” uit 2017 poneert Karel Van Wolferen dat het (thans nog) officiële verhaal 9/11 langs geen kanten klopt. Hij zal, denk ik, zulke beweringen niet lichtzinnig stellen. Hij zal de analyses van vele anderen die hierover diepgaand onderzoek hebben gevoerd goed geanalyseerd hebben (ref. David Ray Griffin, LCFOR911.org, 11september.eu, ae911truth.org …)
  Over een andere waarheid van “de moeder van alle aanslagen” ben ik ondertussen ook toe gekomen samen met het besef dat we “waarheid” over zaken die ertoe doen niet in de klassieke media zullen vinden.
  En passant noemt hij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in een moeite een valse vlag operatie (en verwijst even naar Zaventem, Londen …) maar zonder verdere toelichting. Het is ergens een aanzet om zelf op onderzoek te gaan. In een lezing over terreur duidde Elias Davidsson patronen die in alle Europese “9/11 light-s” te vinden zijn..

  Willy, moest u, of iemand van uw volgers betrouwbare, onafhankelijke referenties willen duiden (links van alternatieve media, boeken), die nuttig zijn voor eigen onderzoek ….
  Dan kan ik in 2020 verder. Zo zal ik i.v.m. Charlie Hebdo dan de referenties van Janu bekijken (Sarkozy ; Kevin Barrett …).

  Hopelijk dragen de initiatieven van het Lawyers Committee for 9/11 inquiry in 2020 bij tot een rechtvaardigere wereld dan die we nu kennen.
  You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.
  Luc

  Antwoord:

  Veel kan je hier vonden, ook bij de reacties die bijwijlen boeiende extra informatie geven.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s