Oeigoeren in Syrië

Over de Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang is al tonnen papier volgeschreven en gigabytes aan ‘info’ op het internet geplaatst. Liefst vol onzin en de platst mogelijke propaganda. Veel wijzer zal je er niet van worden. Behalve dan over de capaciteiten van bepaalde media om leugens te vertellen.

Hierbij een foto uit Syrië van Oeigoerse kinderen en kleuters die door hun ouders vanuit China en met Turkse of Westerse hulp zijn meegesleurd om in Syrië te gaan vechten. Hun groep noemt de Turkestan Islamic Party (TIP) en werkt nauw samen met de lokale afdeling van al Qaeda. Voor sommigen is die TIP trouwens gewoon een afdeling van al Qaeda.

Recent gaf de Chinese overheid beelden vrij van aanslagen van Oeigoerse terreurgroepen in China waaronder die op het Tienanmenplein in Beijing met een auto die als een wilde zoveel mogelijk mensen poogde omver te rijden. Een strategie die salafistische terreurgroepen ook in Europa toepasten.

Oeigoerse kinderen in Syrië

Dat de waanzin en de gruwel in Syrië onmeetbaar is wordt elke dag al sinds 2011 bewezen. Hier een ‘familiefoto’ die de opvoeding toont van kinderen, kleuters en zo te zien zelfs baby’s bij de Turkestan Islamic Party, een creatie van vooral de VS en Turkije. Zijn deze toch onschuldige slachtoffers nog te redden van die gruwel? Het is een foto die onze kranten met zekerheid nooit zal halen. Daar zwijgt men in alle talen, ook de Turkse versies, over deze zaak.  Zelfs het ogenschijnlijk nog piepkleine meisje vooraan links op de foto draagt al een zwarte hoofddoek. Een nieuwe trend bij deze extremisten. De rest zijn zo te zien allen jongens die men klaar stoomt voor de (sic) heilige oorlog. Turkije heeft althans officieel de zaak van de salafisten in Xinjiang laten vallen. Alleen bij de landen van de NAVO doet men nog dapper voort. Mensenrechtenpolitiek heet dat. (1)

De TIP is vooral actief in het westen van de provincie Idlib met als centrum de stad Jisr Al Shughur, voor de oorlog de derde grootste van de provincie met voor 2011 een geschatte 45.000 inwoners. Ze ligt aan de M5, de verbinding van de stad Idlib met de havens aan de Middellandse Zee.

De hoofdbanden die deze kinderen dragen zijn die van al Qaeda. En alhoewel sommige nog kleuters en zelfs baby’s zijn weten ze toch al te wijzen met hun vingertje, een typisch kenmerk van salafistische terreurgroepen. Met als grote vraag wat men na de oorlog met deze kleine kinderen moet aanvangen. Zijn ze nu al grotendeels verloren of is er nog hoop voor sommigen? Een drama.

Willy Van Damme

 1. Deze foto werd eerder al  op 6 augustus 2018 geplaatst door Whitney Webb op de website van Mint Press en is volgens Whitney Webb, die een goede reputatie heeft, door de TIP zelf eerst online geplaatst. Zie: China May Join Government of Syria in Idlib Offensive Against US-backed Rebels, https://www.mintpressnews.com/china-may-join-gov-of-syria-in-idlib-offensive-against-us-backed-rebels/247098/. Wel is de tekst op de zwarte spandoek achteraan nu goed leesbaar en is de slogan die al Qaeda in Syrië steeds gebruikt nu wel goed zichtbaar. De TIP heeft trouwens de gewoonte meerdere van dergelijke foto’s online te plaatsen. Ze zijn blijkbaar fier op het misbruiken van kinderen.

15 gedachten over “Oeigoeren in Syrië

 1. Dag Willy,

  Zo’n kleine kinderen weten niet wat er zich afspeelt. Als de fotograaf zegt: “Steek nu allemaal jullie vingertje eens op”, dan doen ze dat. Jonge kinderen zijn erg flexibel. Zelfs als ze getraumatiseerd zijn, kunnen ze, indien goed opgevangen, nog helemaal tot normale volwassenen uitgroeien, eens ze weg zijn uit die omgeving.

  Mvg,
  Edith

  Antwoord:
  Ik ben geen expert maar maak mij toch grote zorgen over de mentale gezondheid van deze kinderen. Maar ik laat dat over aan specialisten want bij het laten opgroeien van mijn drie kinderen heb ik geen enkele ervaring. Maar vermoedelijk zal je wel gelijk hebben. Dat is toch wat men o.a. bij Child Focus zegt.
  Willy Van Damme

 2. De foto is een compilatie en dus nep. Het is terecht dat deze foto de kranten niet haalt en hij zou dit blog ook niet mogen halen.

  Niet overtuigd? Waar komt het licht vandaan? Kijk naar het jongetje meest links boven en dan naar het jongerje rechts onder. Bij de een komt het licht van voren, bij de ander meer van rechts. Ook de schaduwsterkten zijn op de jongetjes heel verschillend van diep zwart naar zacht. Kijk ook naar de diepte rond de jongetjes en je ziet dat ze naast elkaar geplakt zijn.

  Willy, ook gij propagandist? Foei!
  Nils De Graaf

  Antwoord:

  Gezien de stelligheid waarmee U dit schrijft heb ik die foto laten bestuderen door iemand uit de beeldindustrie en die heeft je reactie gelezen en die foto in groot formaat bekeken.

  Hij heeft hierbij geen manipulaties opgemerkt. Maar als er mensen zijn die ook opmerkingen hebben bij die foto dan kunnen zij dat hier verder bespreken. Laat duizend bloemen bloeien en duizend meningen discussiëren.

  Verder zal een dergelijke foto nooit in onze kranten raken. De reden is simpel. De Oeigoerse salafisten behoren zoals de Oekraïense neonazi’s en de Hongkongse betogers tot de goeden, de mensen die nooit iets kwaads doen en steeds het slachtoffer zijn van DE misdadigers, de smeerlappen. Zij krijgen immers geld van de VS.

  Ook is zo’n foto niet echt uitzonderlijk. Het aantal kinderen wel. Jihadisten hebben vrouwen voor seks en vooral om nieuwe jihadisten te baren. Zij stoefen dan met hun kinderen die ze dan dezelfde ‘goede’ manieren leren. Zo plaatste ik ooit een foto van een klein kind waarbij een oudere man het leerde te onthoofden.

  Ook toonde ik via deze foto de realiteit van bepaalde Oeigoerse fanatici die ongetwijfeld andere Oeigoeren in China terroristen, juist zoals bepaalde moslimextremisten hier hun medemoslims het leven lastig maken.

  De foto is op Twitter geplaatst door Fares Shabi, onafhankelijk parlementslid voor Aleppo en voorzitter van de Syrische Bond van Industriëlen. Dus niet een of ander anoniem figuur maar iemand die men zo kan vinden. Ook dat maakt het geloofwaardig. ik ontdekte de foto bij de Chinees Carl Zha. Een man die weet waarover hij schrijft.

  Willy Van Damme

  • Ik kan Nils de Graaf melden dat er in 2001 trainingskampen van Oeigoeren in Afghanistan zijn ontdekt, naast die van Al-Qaida natuurlijk.

   Chaos scheppen in diverse regio’s vergt een lange voorbereidingstijd wat niet altijd tot succes leidt. overigens.

   @Willy,

   Prettige Kerstdagen gewenst.
   They Knew

   Antwoord:

   Ik ontdekte het probleem van de Oeigoeren pas in detail door de oorlog in Syrië. Dat ze al in 2001 in Afghanistan actief waren wist ik niet maar wekt hoegenaamd geen verbazing.

   Dat de Chinese regering het verspreiden van het salafisme daar heeft laten ontsporen is duidelijk. En nu moeten ze dan keihard optreden. Ik vraag mij af wie in China voor dit wanbeleid de sigaar heeft gekregen.

   Willy Van Damme

  • Kijk naar het jochie eerste rij voor, derde van links. Zijn hoofd is veel te groot tov zijn lichaam. Het jochie helemaal linksvoor, er duidelijk ingeplakt.

   Ik heb al tientallen van dit soort foto’s gezien van Nigeria, Boko Haram, tot de Filippijnen, Isis ed. Telkens gaat het om dezelfde kwaliteit groepsfoto’s met jungelachtige achtergrond. Telkens zijn de foto’s niet scherp, compilaties van meerdere foto’s en dus nep.

   Uw politieke bron maakt op mij geen indruk. Wie goed kijkt naar de hedendaagse politiek en nieuws ziet dat de oppositie veelal gecontroleerde oppositie is. Dit komt allemaal uit dezelfde bron: onze onveiligheidsdiensten.
   Nils De Graaf

   Antwoord:

   Ik sluit zeker niet uit dat dit een getrukeerde foto is maar de man die ik raadpleegde is praktisch even formeel als U dat deze foto niet gemanipuleerd is.
   Uit nagekomen info blijkt dat de foto al gebruikt werd door Whitney Webb op de website Mint Press die stelde dat hi door de TIP zelf online is geplaatst. Zie: https://www.mintpressnews.com/china-may-join-gov-of-syria-in-idlib-offensive-against-us-backed-rebels/247098/

   De TIP heeft in het verleden meerdere dergelijke foto’s geplaatst met kinderen in gevechtstenue en in een trainingskamp.

   Willy Van Damme

  • De foto lijkt mij niet bewerkt, of het zouden die 2 meisjes of hun hoofddoeken moeten zijn.
   Benesha

   Antwoord:
   Bedankt voor de moeite.
   Willy Van Damme

   • Het onderwerp verraad nog meer. Baby’s leren schieten is ongeveer net zo zinvol als honden leren praten. Dit is propaganda die alleen voor ons onderbewustzijn is bedoeld.

    Niemand in de wereld laat een groep kleine kinderen met geweren fotograferen want dat is zeer slecht voor je imago. Zoals ook niemand onthoofdingen in oranje overalls gaat filmen want dan krijg je iedereen tegen je. Dit is verdeel-en-heerspropaganda en komt van onze onze onveiligheidsdiensten, net als de onthoofdingsfilmpjes. Hollywood.
    Nils de Graaf

    Antwoord:

    Je vergeet dat jouw denkwereld totaal anders is dan die van al Qaeda, ISIS en aanverwanten. Wat jij ziet als dom en vies zien zij juist totaal anders. Er zijn van die foto’s met kleine kinderen en wapens massa’s op het internet te vinden. Ik en U vinden dat walgelijk, zij zijn er fier op en stoefen ermee.

    En dat er contacten zijn tussen ISIS en al Qaeda en westerse inlichtingendiensten is goed gekend. Alleen schrijven de kranten dat niet omdat ze niet mogen/durven. Het viel mij en anderen in het verleden trouwens op dat ISIS de enige was met kwaliteitsfilmpjes en foto’s. Merkwaardig.

    Willy Van Damme

 3. Hoi Willy. Bedankt voor de prachtige artikelen.

  U schreef recent nog over Carolien Roelants en haar onzin in de NRC. Je zou denken dat het niet erger kan maar in de ”links” activistische site ‘Joop’ wagen ze dit te publiceren:

  https://joop.bnnvara.nl/opinies/waarom-baudet-assad-best-een-geschikte-peer-vindt

  Ik weet dat het bol staat van de onzin zoals dat hij de recente inval in Idlib een invasie (door Assad) noemt. Dat werkt aardig op de lachspieren . Toch heb ik een aantal vragen mbt tot dit artikel:

  Wat is de rol van Amnasty international geweest in de Syrische oorlog? Han vd Horst haalt deze NGO er namelijk bij als vermelder van allerlij hande misdaden door Assad begaan.

  Ook schijnt Soros de opinisite Joop.nl te steunen. Soros heeft als ik me niet vergis Islamisten gesteund in Syrie? In hoeverre denkt u dat zo een site als Joop naar de mond van haar sponsor praat? Als dat zo is dan is het toch extra kwalijk dat links activistisch Nederland hier haar podium krijgt of leest.

  Hoe zou u de Arabische lente (de context ervan) omschrijven in Syrie?

  En dan dat gekoppel van een Assad of Poetin aan een Trump of Baudet om je politieke tegenstander te besmeuren.

  Over de islamisten geen woord.

  Je hoeft geen liefhebber te zijn van Trump of Baudet om te begrijpen dat dit aardig perverse politiek/framing betreft.

  Ik ben geen fan van Baudet maar qua geopolitiek gaat hij net een stapje hoger dan de rest. Wee zijn gebeente. Dat komt hem duur te staan.

  Mvg!
  Jan

  Antwoord:

  De oorlog is Syrië is jaren vooraf gepland en vormt een onderdeel van het streven van Israël naar een Eretz Israël, een zo groot mogelijk Israël. Er zijn kaarten bekend waarbij zionisten hun staat zien als een tussen de rivieren de Nijl en de Tigris.

  Om dat te bereiken moet men de staten in de regio militair en politiek uitschakelen en zoals in 1919 de grenzen van dat gebied herschrijven met een groot stuk voor de bevriende Koerdische ultra’s. Men moet ze toch iets voorspiegelen en hun hebzucht is zo groot dat ze toehappen.

  Amnesty International is klein en goed begonnen maar de Britse veiligheidsdiensten hadden snel door dat men dit kon gebruiken en hebben het gewoon via infiltratie en geld overgenomen. Voor de schijn hebben ze dan af en toe wat kritiek op de NAVO-lidstaten maar dat is nep.

  Hun informatie over de vermeende gruweldaden van de Syrische regering kwam trouwens van de Zwitserse NGO al Karama Foundation die werkt met geld van Qatar en die als bestuurders leden heeft van de Algerijnse salafistische terreurgroep Front Islamique du Salut. AI verontschuldigde zich nadien toen het uitlekte evenals Human Rights Watch. Pure hypocrisie.

  Voor AI kan je ook mijn artikel over Hong Kong lezen. Ze werken in opdracht van MI6. Kijk maar hoe hun voorzitters nadien beloond worden met vetbetaalde jobs.

  En in de VS organiseerde men zelfs een lezing met Madeleine Albright die sans gêne ooit toegaf tevreden te zijn met de moord op 500.000 Iraakse kinderen. Dat is AI ten volle. De bazin van AI in de VS kwam van Buitenlandse Zaken onder Hillary Clinton die al Qaeda in Syrië heeft helpen oprichten.

  Verder is Baudet voor geen enkel haar te vertrouwen zo’n figuren koopt men met centen en leuke jobs. Evenmin als je Groen zeker in deze zaak kan vertrouwen.

  Duits Europarlementslid voor de Grüne Reinhard Butikofer zat tijdens een recent debat in Brussel over Hongkong die relschoppers en zelfs moordenaars van Hongkong te verdedigen. Dat er sprake is van een kleurenrevolutie is een leugen opperde hij tot verbazing van velen in het publiek.

  En Frans Timmermans van de PVDA was toch de kerel die alms minister militair materieel leverde aan die Syrische terroristen. Ze praten in de Tweede Kamer in Den Haag bijna allen de NAVO naar de mond. George Soros kun je vooral vinden bij de websites van allerlei organisaties die de oorlog tegen Syrië steunen.

  Willy Van Damme

 4. Ik herinner me nog gelezen hebben over een conflict tussen China en Turkije omdat Turkije onder valse voorwendsels Oeigoeren importeerde (gebruik maken van valse officiele documenten dus). China weet dus heel goed dat Turkije die Oeigoeren vervolgens prompt naar Syrie stuurde.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Ik had over die kwestie ooit een privaat gesprek met een topadviseur voor het Chinees buitenlandse beleid, Hij stelde dat Turkije hiervoor wel de rekening zal krijgen. Sinds de zomer is officieel de Turkse steun voor de TIP & co gestopt, althans officieel.

 5. Pingback: Oeigoerenkwestie is dé geopolitiek mistwolk van 2019 – Uitgeverij De Blauwe Tijger

 6. Ik heb het al meer gezegd maar de mainstream verwijten dat ze liegen werkt niet. Ook al is er cynisme genoeg, ze zijn in de eerste plaats te typeren door wie ze vertrouwen en wie ze wantrouwen, en daar zit het grootste probleem. De zaak kan degenereren tot flagrant liegen, en dan meestal nog omdat ze vertrouwen hebben in een groter kader. Het wordt nog erger met de evoluerende bedrijfscultuur. Maar dat komt allemaal bovenop de ‘fond’.
  In Syrie vertrouwen ze het dominante ‘Arabische Lente’ narratief en degenen die het verkondigen. Polarisatie maakt het nog erger. Degenen die extern ingrijpen zien hebben de neiging het Arabische Lente narratief compleet te ontkennen.
  Om zo een narratief omver te gooien is heel wat nodig. Ik zie het bij het OPCW schandaal. Al wat de mainstream nu nog doet is wachten op degene die het narratief – en de reputatie van de mainstream – gaat redden. Het gaat alleen nog om reputatie. Ik zou inzetten op ‘de Russen beschadigen de reputatie van binnenuit met infiltranten’.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  De toon van onze kranten tegenover Syrië, Rusland, Iran en China zal pas veranderen als de toon van de regering in die kwesties ook wijzigt. De massamedia zijn gewoon papegaaien die napraten wat de bazen zeggen dat ze moeten schrijven.

  Wel is het beeld dat zij scheppen over bijvoorbeeld Syrië amper nog houdbaar en is het ongenoegen bij de bevolking over hun berichtgeving steeds groter geworden.

  De lezersbrieven in de media zowel in de VS als in Europa tonen dat. Maar of dat nu resultaat heeft of niet, mijn taak als journalist is als naar best vermogen zo correct mogelijk te berichten. De rest is voor anderen.

  Deze ochtend had men het op Radio 1 over de Arabische Lente maar het woord Libië en de Moslimbroeders viel niet. Ook geen woord over de rol van de VS, de National Endowment for Democracy en George Soros. Het is als spreken over de Tweede Wereldoorlog zonder de Sovjetunie te vermelden.

  Wat betreft de OVCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens van de VN, wordt het inderdaad steeds benarder voor die bedriegers. Ben eens benieuwd of men in Idlib opnieuw een ‘aanval met chemische wapens’ zal organiseren.

  Gaat men bij de NAVO dat spel nog blijven verder spelen? Nog gisteren verscheen er bij Wikileaks een nieuw stuk met onthullingen over het grootschalig bedrog van de OVCW in de zaak Douma.

  Willy Van Damme

  • Ze halen hun meningen niet bij hun bazen maar bij serieuze kranten als de NYTimes. Net zoals ‘ze liegen’ misleidend is, is ‘het zijn papegaaien’ misleidend. Het is groepsdenken. De deelnemers daarin kunnen heel verstandig zijn en ze volgen het oordeel van anderen die ook verstandig zijn. Groepsdenken ziet er alleen ongelooflijk stom uit buiten de groep.
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Er is natuurlijk zoiets als groepsdenken maar het zonder nadenken overschrijven van de New York Times is wat men doorgaans soms ook noemt papegaaienwerk.

   Journalist Yves Desmet, ooit hoofdredacteur van De Morgen, stelde ooit dat de NYT de beste krant ter wereld is. De krant die alle oorlogen die de VS al voerde steunde en steeds met een berg aan leugens.

   Verder is uit mijn onderzoek over Syrië gebleken dat een aantal sleutelfiguren in het debat in Nederland en België werkten/werken voor de overheden of door overheden financieel gesteunde organisaties. Dat is geen groepsdenken maar geldgewin op de kap van de slachtoffers van die oorlog.

   Willy Van Damme

   • Groepsdenken wordt algemeen veel te eng geinterpreteerd.
    Yves Desmet is een verstandige mens en de NYTimes heeft veel kwaliteiten. Desmet zal dus bij de NYTimes afchecken of zijn mening wel van gezond verstand getuigt, en hij zal in het beste geval serieus zijn huiswerk doen voor hij afwijkt want iedereen die hij verder nog serieus neemt vindt de NYTimes ook heel wat. Hij wil zelf ook serieus genomen worden waardoor het conformisme nog veel groter is, net zoals kwaliteitskranten heel bezorgd zijn om hun reputatie en altijd het dominante narratief volgen. Niets zo krachtig om kwaliteitsjournalisten te laten wegkijken als waarschuwen “pas op, samenzweringstheorie!”.
    Het resultaat is dat ge vanzelf een cluster krijgt van mensen die synchroon denken, of het nu terecht of onterecht is. Die cluster heeft zijn eigen inertie. Domheid of slechte wil van de betrokkenen is daarvoor niet essentieel.

    Propaganda werkt op groepen, niet op individuen. Het bestaat uit het bijsturen van de hele groep van mensen die elkaar serieus nemen. De influencers die trekken zijn niet noodzakelijk slimmer dan de rest. Ze gaan gewoon enthousiast de goeie kant uit. Overtuiging en belangen vinden elkaar. De hoeveelheid oneerlijkheid wordt zwaar overschat en bovendien zijn verwijten van leugens en domheid een goede reden om genegeerd te worden want ze weten toch zelf dat ze het menen en dat ze verstandig zijn.

    Als ge kijkt naar de neoconservatieven bv, die passeerden indertijd allemaal langs Lockheed dus achteraf kan men zeggen dat ze alleen maar Lockheed belangen dienden. Maar ze kwamen bij Lockheed terecht omdat ze ‘de juiste ideeen’ hadden en zelfs de mensen bij Lockheed waren dikwijls overtuigde koude oorlog strijders. Overtuiging en belangen vinden elkaar. Richard Cummings vertelt heel boeiend over hoe verstandig en overtuigd Bruce Jackson bij Lockheed wel was.
    Tuyzentfloot

    Antwoord:

    Ik denk dat je de corruptie in het journalistiek milieu niet moogt onderschatten. Opiniestukken in bepaalde kwaliteitskranten worden ook geschreven tegen betaling en bovendien werken veel journalisten ook voor allerlei veiligheidsdiensten en overheden.

    Er is het verhaal van Nederlandse journalisten die in 2008 de Chinese Olympische spelen gingen verslagen en acht gingen in op het voorstel van de Nederlandse spionagedienst om er voor hen verslag uit te brengen.

    En dan is er het verhaal van Kate Adie, de bekende reporter van de BBC, die gevraagd werd om voor de micro de tekst in te spreken voor de eerste tentoonstelling in het vernieuwde Flanders Field Museum in Ieper die over oorlogspropaganda en 14-18 ging.

    Ze weigerde omdat ook haar land er niet goed uitkwam. Ze is tegenwoordig dan ook een CBE, een Commander in the British Empire. Een titel die haar het best past.

    En dan is er het verbazingwekkende stuk van Carl Bernstein over de CIA en de Amerikaanse journalistiek waaruit bleek dat de Amerikaanse pers, van de top tot beneden, actief werkte voor de CIA, o.a. zelfs bij het rekruteren van lokale spionnen. http://www.carlbernstein.com/magazine_cia_and_media.php.

    Ook heb je Nazanin Zaghari-Ratcliffe van de Thomson Reuters Foundation die in Iran een netwerk van spionnen aan het opzetten was – officieel was ze op familiebezoek – voor een zoveelste kleurenrevolutie. Journalisten zijn intelligente mensen die perfect weten wat er aan de hand is.

    Willy Van Damme

 7. The World Uygur Congress kwam 7 t/m 9 december bijeen in Brussel onder leiding van een hooggeplaatste EU-Fransman en een Turk. Iets van gehoord? Nee, want onze fantastische pers schenkt er geen aandacht aan, ook niet terwijl ze moord en brand schreeuwen over werkkampen waar een miljoen onderdrukte Oeigoeren worden “omgeschoold” tot modelchinezen. Eigenaardig, nietwaar?

  Even terug naar het begin. China heeft twee kolossale gebieden aan haar westelijke grenzen die van oorsprong niet door Han-Chinezen worden bevolkt: Tibet, het land waar tot 1950 een Boeddhistische theocratie heerste onder leiding van de Dalai Lama’s en Xinjiang, het land van de Oeigoerse moslims. Beide landen zijn en waren altijd onherbergzaam en afgelegen, maar met name Xin-Jiang wordt een deel van de Nieuwe Zijderoute en daarom van strategisch belang. Het Kanaat Xinjiang werd in de zevende eeuw toegevoegd aan China, Tibet in de negende eeuw.

  Even terug naar het World Uygur Congress. Waarom zit dat in Munchen, Duitsland gevestigd en niet in de Oeigoerse hoofdstad Ürümqi? Dat is omdat de WUC een door de CIA gefinancierde terreurorganisatie is, die in de afgelopen decennia in China talloze aanslagen pleegde waarbij velen om het leven kwamen.

  Actueler wordt het, als u weet dat er momenteel 18.000 door de WUC aangestuurde Oeigoeren actief zijn in de Syrische provincie Idlib, waar ze worden gesteund door Duitsland en Frankrijk. Idlib wordt nu heroverd door het Syrische regeringsleger, wat de jihadisten op de vlucht drijft en de Oeigoeren naar huis, tenzij, daar komt het, ze kunnen rekenen op westerse steun, asiel, verblijfsstatus onder het mom van “vervolgd in China”.

  Dat in China anti-religieuze repressie bestaat is geen geheim. Dat het westen daar een forse rol in heeft is minder bekend. Wist u, dat tientallen jaren de Dalai Lama en zijn broers werkten voor (op de loonlijst stonden van) de CIA? En dat de Amerikanen tienduizenden Tibetanen hebben opgeleid om religieus gemotiveerde aanslagen te plegen op Chinees grondgebied? Het ging om drie operaties waarvan we nu de namen kennen: Operatie Circus – training van Tibetaanse guerilla’s op het eiland Saipan en in Colorado, Operatie Barnum – droppings van Amerikaanse commando’s en wapens boven Tibet en Operatie Bailey – propagandacampagnes tegen de Chinese regering in Tibet. Weet u gelijk waarom u zo boos was op China na het zien van “Seven years in Tibet”. Want die film (vol halve waarheden) was uitmuntende propaganda.

  Misschien mogen we binnenkort een Hollywood-drama verwachten over “Zeven jaar in het Oeigoers heropvoedingskamp” of zoiets, maar voorlopig moeten we het doen met de gegevens die we hebben. De geruchten over heropvoedingskampen komen uit één bron: de afspraken die hierover zijn gemaakt tijdens een driedaags seminar van wat je gerust Oeigoerse jihadisten mag noemen, van 7 tot en met 9 december in Brussel onder leiding van de Franse Europese vertegenwoordiger Raphaël Glucksmann en Dolkun Isa, voorzitter van het World Uygur Congress. Dat klinkt Turks, nietwaar? Inderdaad. Oeigoeren zijn cultureel en taalkundig sterk verbonden met de Turken en het was de Turkse president Erdogan die donderdag bekendmaakte, militair te willen ingrijpen in Libië. Wellicht duiken daar die 18.000 Oeigoeren op die dan later weer ergens tot nut kunnen worden gemaakt met een aanslag hier of daar, of in Italië aan land kunnen worden gezet met dezelfde veerdiensten die al tienduizenden “vluchtelingen” de EU binnen hielpen.

  De doelstellingen zijn duidelijk: begrip kweken onder westers publiek voor maatregelen ten gunste van de jihadisten en ten nadele van de Volksrepubliek China.

  Het resultaat van al deze CIA-acties die gebruik maken van diepgelovige mensen om een ander land op de knieën te dwingen, is onderdrukking van diepgelovige mensen. Het ganse verhaal.
  G C133

  Antwoord:

  Rare naam. De essentie van je betoog klopt volgens mij. Wel heb ik een aantal opmerkingen betreffende wat volgens mij fouten zijn.

  Vooreerst kwam Tibet pas onder controle van China tijdens de Mongoolse verovering van China en Tibet rond 1240 en bleef die in soms heel zwakke vorm voortduren tot onder Mao Tibet onder directe controle van China kwam.

  Pogingen van bepaalde historici om Tibet in die periode als onafhankelijk voor te stellen kloppen volgens mij bekende informatie niet. De Britten bijvoorbeeld hebben de grenzen tussen hun Indië en Tibet steeds afgebakend met Chinese onderhandelaars. De Britten hebben trouwens in 1904 Tibet pogen te bezetten en het faalde miserabel. Het was de operatie van kapitein Francis Younghusband.

  Daarbij dient men ook rekening te houden met het feit dat de Dalai Lama alleen in naam later religieus ook baas werd over Mongolië dat tot het boeddhisme overging.

  Het is een erg complexe geschiedenis waarbij in de vroege middeleeuwen een Tibetaans leger in 763 ooit zelfs de Chinese hoofdstad Chang’ an (Xian) veroverde en plunderde. China hield onder de Yuan, Ming en Qing dynastieën controle via allerlei functionarissen maar liet de lokale zaken over aan de plaatselijke administratie.

  China’s vertegenwoordigers noemden Ambans die o.a. beslisten over de conclusie van de oorlogen in de negentiende eeuw tussen de Sikh heersers en Tibet voor de controle over de regio rond Ladakh.

  Bovendien rijst hier ook de vraag wat men wil bedoelen met Tibet. Voor sommige Tibetaanse ultra’s zijn dat de gebieden waar een of andere vorm van Tibetaanse boeddhisme wordt beleden – de sektes van de Rode en de Gele hoeden van de Dalai en Panchen lama’s, en de Bon religie, de godsdienst voor de komst van het boeddhisme.

  Bovendien is er ook de vraag wie nu de baas is bij de Gele Hoeden sekte, de Dalai of de Panchen Lama. Zo moet de keuze voor de nieuwe Dalai Lama bevestigd worden door de Panchen Lama.

  Men kan zeggen dat de Panchen Lama (Shigatse) de man van Beijing is en de Dalai meer een bepaalde lokale elite vertegenwoordigde. Veel van de tradities zijn zoals bij vele godsdiensten een soort kwakzalverij vermengd met legendes die dienen om bepaalde machtsstructuren in leven te houden.

  Veel had ook te maken heeft met de rivaliteit tussen de stad Shigatse en Lhasa en de vele kloosters onderling. Want ze mochten dan wel allen boeddhist zijn, met elkaar vechten en moorden was nooit een probleem in Tibet. Zoals het folteren van tegenstanders evenmin een punt van discussie was?

  Het klopt dat de Dalai Lama een instrument was van de CIA. Het waren agenten van de CIA die de Dalai Lama uit Chinese handen wisten te krijgen en naar Indië smokkelden.

  Daar was in 1958 toen als gevolg van de collectivisering van de landbouw onder de CCP en Mao in de provincie Amdo – die officieel buiten Tibet lag – een opstand was ontstaan. De huidige veertiende Dalai Lama is afkomstig uit deze regio.

  De VS heeft al massa’s geld gestoken in Tibet om dat los te weken van China. Er was ook een vanuit Nepal georganiseerde opstand. Dat was een enorme flop toen die opstandelingen verhongereden en zelfs hun schoenen moesten opeten.

  De financiering van de VS van die opstand eindigde toen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Henry Kissinger en president Richard Nixon een bondgenootschap sloten met het China van Mao tegen de toenmalige Sovjetunie. De zogenaamde pingpongdiplomatie.

  Wat betreft Xinjiang en de Oeigoeren is de toestand nog veel ingewikkelder. Zo ingewikkeld dat er naar mijn smaak niemand wijs uit kan raken. Vooral wegens het ontbreken van voldoende bronnenmateriaal.

  De controle over de regio wijzigde ook doordat nieuwe rijken ontstonden en ook weer verdwenen en door de komst van nieuwe volkeren uit de grote Noord-Aziatische steppe en het arriveren van nieuwe religies. Ook hing veel af van de sterkte van China in die meer dan vierduizend jaar oude geschiedenis.

  Een echt Oeigoerse staat heeft nooit in realiteit bestaan en Rusland, Perzië en China speelden hier een grote rol. Men kan zeggen dat ook hier zoals bij Tibet de Mongoolse verovering met de Yuan dynastie (1240-1354) een sleutelrol speelde.

  Men kan dan betwisten of China dan een deel was van Mongolië of omgekeerd maar algemeen aanvaard iedere historicus met naam dat de Yuan een Chinese dynastie was.

  Wat betreft de relatie van het in Duitsland (München) gevestigde World Uighur Congress met bijvoorbeeld de Turkestan Islamic Party blijf ik een beetje onzeker. Ik herinner mij echter geen verklaring van het WUC tegen die salafistische terreur. Het is voor mij een en hetzelfde alleen met een andere naam.

  Ook de Dalai Lama weigerde bepaalde gruweldaden van Tibetaanse opstandelingen echt te veroordelen. Zoals het zich in brand steken – een doodzonde voor de boeddhistische leer – door Monniken of het bij nacht in brand steken van woningen in Lhasa waarin kinderen verbleven.

  Wat betreft de gruwel komende van Oeigoerse separatisten en salafisten zijn er recent door de Chinese overheden beelden vrijgegeven over hun serie aanslagen in Xinjiang en elders in China. De daden waren wel vaag gekend maar er waren geen beelden.

  Die zijn bekend geraakt en kunnen op twitter bij Carl Zha en bij Hu Xijin, hoofdredacteur van de Chinese krant Global Times, bekeken worden. De beelden staan vandaag 29 december op hun twitterpagina.

  Volgens die Hu Xijin zijn er na de grote terreuraanslag in Hotan, een grote stad in Xinjiang, van 28 december 2016 door hen geen aanslagen meer gepleegd. En dat veel Oeigoeren het slachtoffer waren van die aanslagen is iets waarover onze pers natuurlijk heel zedig zwijgt. Het past nu eenmaal niet in dit plaatje.

  Op de website van The Grayzone kan je een stuk vinden waarin het verhaal over die 1 miljoen Oeigoeren die in kampen opgesloten zitten wordt geanalyseerd als pure propaganda en natvingerwerk. Zie: https://thegrayzone.com/2019/12/21/china-detaining-millions-uyghurs-problems-claims-us-ngo-researcher/

  Recent kwam men daar nog wat extra saus aan toevoegen en beweerde men zelfs dat de Chinese overheid in die kampen op grote schaal een handel in organen heeft opgezet. Bewijzen behoudens beweringen zijn er natuurlijk niet. Maar binnenkort zit de TIP inderdaad waarschijnlijk wel in Libië.

  Wat het Westen, met o.m. Duitsland, hier wil bereiken behoudens het bij voorbaat mislukte pogen tot destabiliseren van China wil bereiken is dom. Het grootste slachtoffer zijn in wezen de Oeigoeren die last hebben van die salafisten en die salafisten die als kanonnenvlees het slachtveld worden ingestuurd.

  Maar het is geweten dat jihadisten na hun dolle avonturen in Syrië en de wijde regio een nieuw onderkomen vonden in o.m. het Verenigd Koninkrijk en ook Duitsland. Zie de twitter van journaliste Jenan Moussa, de partner van de Nederlander Harald Doornbos

  China is de grootste handelspartner van Duitsland. Wil men problemen veroorzaken voor het Duitse bedrijfsleven en zich verder de wet laten dicteren door Washington? Zo te zien wel. Idioot is hier het gepaste woord. Maar misschien moet Beijing doen zoals Washington en in Europa allerlei herrieschoppers zoals UKIP en Vox steunen.

  Ik heb indertijd het boek ‘Seven Years Tibet’ van Heinrich Harrer gelezen en dat was wel leerzaam maar nergens bleek uit het boek dat dit nu het Shanri la was, het paradijs waarover men vroeger al films maakte en boeken schreef. De film zelf is platte propaganda zoals Hollywood er met de dozijnen maakt.

  Raphael Glucksmann de zoon van André Glucksmann en is een dubieus figuur, een journalist en politicus en die mee aan boord zat bij door George Soros en de VS in Oost-Europa georganiseerde staatsgrepen en plunder.

  Hij is nu Europarlementslid voor een lijst met o.m. de PS en is gehuwd met Eka Zguladze die van 2006 tot 2012 adjunct-minister van Binnenlandse Zaken was in Georgië en nadien van 2014 tot 2016 eerste-adjunct-minister van Binnenlandse Zaken in Oekraïne. Ze was dus aanvaardbaar voor Washington.

  Zij werkte ook voor het Amerikaanse Agentschap voor Ontwikkelingshulp (US AID) gekend om zijn grootschalige steun aan onder meer al Qaeda in Syrië naast dan de ganse serie van optanden en staatsgrepen elders in de wereld. Haar man zat dus op zijn plaats. Een mens moet met iets zijn (gouden) boterham verdienen.

  Dat er in beide landen onder haar bewind geen enkele sprake was van wat maar op het begin van een rechtstaat leek was voor haar man uiteraard geen probleem. Integendeel, hij zal er financieel wel de vruchten van hebben geplukt. Een minister krijgt nu eenmaal een hogere wedde dan een straatveger of een journalist. En in Georgië lag dat geld voor het grijpen.

  Wat hij dus nu bij de Oeigoeren zat te doen is mij onduidelijk. Beter boterhammenbeleg versieren? Het is mij altijd een raadsel wat de media in dat soort figuren anders ziet dan profiteurs op de kap van de kleine man. Veel zal het lot van de Oeigoeren hem echter waarschijnlijk niet interesseren.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s