Liegen en bedriegen bij Carolien Roelants en de NRC

De hoeveelheid onzin en leugens die onze kranten al over Syrië hebben geschreven is bijna onvoorstelbaar. Het is er zoeken naar een serieus verslag en een degelijke analyse. Modder gooien en propaganda verkopen zijn echter de essentie. Zo ook bij Carolien Roelants, Midden-Oostenexpert en columniste bij de Nederlandse krant NRC. De dame waarvan de krant stelt dat ze elke week de ‘feiten van de hypes’ weet te scheiden. Liegen en bedriegen is echter de regel.

Assad is altijd schuldig

Zo schreef ze op 2 december in de NRC onder de hoofding ‘Hee CDA, die ‘aardige’ Assad wil onze IS’ers wel berechten’. Het is een reactie op de discussie in de Nederlandse Tweede Kamer, de kamer van Volksvertegenwoordigers, over het berechten van die ISIS’ers  Moet dat ginds of in Nederland gebeuren is hierbij de vraag. Voor haar is het simpel. “Beter halen we die IS’ers terug”, stelt ze in dat stuk.

Daarbij schrijft ze ook:

“In 20011 liet hij (president Bashar al Assad, nvdr) duizenden extremisten vrij die met hun jihad de reguliere oppositie in diskrediet brachten. Missie geslaagd: Onder de jihadistische omstandigheden durfde het Westen het niet aan Assad ten val te brengen.”

Straf. Toen de opstand in de zomer van 2011 steeds gewelddadiger werd was zowat de voornaamste eis van de opstandelingen en het Westen, en daar was ook de NRC bij evenals de rest van die westerse massamedia, dat de Syrische regering alle politieke gevangenen moest vrijlaten. Hopend zo de gemoederen tot bedaren te brengen en het Westen te plezieren deed Syrië dat. Achteraf gezien een flater.

IMG_6103

Het hoofdkwartier van de NRC, spreekbuis van de Amerikaanse neoconservatieven. Voor onzin, prietpraat, propaganda en leugens slechts een adres: De NRC.

Merkwaardig is ook dat ze het nu heeft over ‘extremisten’ die gevangen zaten. Toen in 2011 klonk het dat het hier vrijheidsstrijders en volbloed democraten betroffen die door dictator Assad gevangen gehouden werden, gefolterd en zelfs gedood. Toch als we de krantenverhalen van toen moesten geloven. Maar van folteringen hebben we na hun vrijlating nooit een betrouwbaar spoor gezien.

Bovendien weten we uit massa’s getuigenissen en zelfs een officieel Amerikaans document van de DIA, de militaire veiligheidsdienst van de VS, dat het al Qaeda in Irak (later omgevormd tot ISIS) en de Moslimbroeders waren die de opstand begonnen. En dit met steun en zelfs op aanstoken van het Westen. Israël en de VS met de NAVO wilden Syrië vernielen en in stukken hakken. Een vijand minder voor de zionistische staat.

Geheugenverlies

Maar neen, dat soort verhalen zoals Carolien Roelants hier neerpende is typerend voor bepaalde westerse media die alle schuld welke ook voor de toestand in Syrië op Assad, Rusland en nu ook Erdogan steken.

Het Westen is hier volgens figuren als Roelants een kracht van het goede die machteloos moet toekijken hoe zij het hier van de krachten van het kwaad verliezen. En dus is Assad en de Syrische regering verantwoordelijk voor het feit dat die opstandelingen uiteindelijk zijn uitgegroeid tot een zootje jihadisten. Zelfs ISIS is bij mensen als Roelants een creatie van Assad, de demon.

Dat haar Nederlandse regering die jihadisten met militair materiaal steunde, dat het Westen hen wapens en geld gaf is ze vergeten. Dat de media hen nu nog steeds steunen weet ze blijkbaar niet.

Geheugenverlies juist zoals de Nederlandse premier Mark Rutte zich niet herinnerde ooit iets gehoord te hebben over die slachtpartij die Nederlandse F16’s in Irak hebben aangericht. In feite leiden beiden aan zo’n zwaar geheugenverlies dat ze ongeschikt zijn voor de job die ze uitoefenen.

Aboe Sakkaar met hoofd in de provincie Idlib - April 2015

Aboe Bakr, hier fier op het internet als koppensneller. Toen hij nog heerste over zijn deel van de stad Homs was hij voor de NRC en de rest van de westerse massamedia een toffe kerel, een modeldemocraat. Nadien bleek hij een koppensneller en zelfs kannibaal. Ook hij was dus door Assad op Syrië losgelaten. Toch volgens fantaste Carolien Roelants.

In wezen zijn mensen als Carolien Roelants dan ook geen journalisten maar propagandisten die gewoon herhalen wat de neoconservatieve oorlogsstokers in de VS genre de nu overleden Amerikaans senator Joh McCain beweren. Papegaaien dus. Haar expertise ligt in het overschrijven van wat figuren als John McCain beweerden.

Met de marechaussee

En dat ze die leugens en bedrog via de NRC kan verspreiden wekt niet de minste verbazing. Toen men in Londen klokkenluider Julien Assange, de man van Wikileaks, arresteerde schreef de NRC op 5 april 2018 dat de man een ‘stokebrand’ was. En dus opgeruimd staat netjes, de wereld kan herademen.

Meer moet je niet weten om te beseffen dat de NRC geen journalistiek project is maar een stuk propaganda in dienst van de VS. Ze zullen in Washington het woord stokebrand met veel genoegen gelezen hebben. Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, kon die dag vrij zeker breed glimlachen.

Juist zoals ze met veel plezier deze leugens van Carolien Roelants zullen gelezen hebben. Met als vraag wat een kwaliteitskrant is? En dat blijkt een die over moeilijke onderwerpen grove prietpraat weet te verkopen.

En trouwens, hoe gaat ze die jihadisten naar hier halen? Enkele marechaussees sturen met eventueel Carolien Roelants of die andere leugenaar, gewezen Nederlands diplomaat en vermeend Syriëkenner Nikolaos van Dam erbij?

Wordt dat lachen. En hoe gaan ze Syrië binnenkomen? Tip: In Brussel is er een Syrische ambassade. En van het internationaal recht heeft ze ook al geen Hollandse kaas gegeten. Gerechtigheid voor de Syriërs? Ze kakt er op.

Willy Van Damme

3 gedachten over “Liegen en bedriegen bij Carolien Roelants en de NRC

 1. Westerse media kun je alleen begrijpen mét geheugenverlies. Deze hersenaandoening is de meest significante eigenschap als het gaat om neokoloniale en neoliberale ‘journalistiek’: alleen door het weglaten (of het onophoudelijk herschrijven) van de geschiedenis is het mogelijk te verhullen hoe onsamenhangend, onlogisch, ongeloofwaardig en daarmee compleet onhoudbaar de gepubliceerde fabels zijn geworden. Dus: we have always been at war with Eastasia.
  Pecteuw

  Antwoord:

  Het begrijpen helpt een beetje als je een grote verstandelijke achterstand hebt. Soms is het verhaal zelfs extreem zot. Ik raad je aan het verhaal ‘Koude oorlog vanuit de Franse Alpen’ in De Standaard van vandaag te lezen. Fantasie om elke schrijver van spionageverhalen jaloers te doen maken.

  Volgens een zekere Jolien De Bouw die het overnam van Le Monde is/was er een spionagegroep genaamd 29155 die vanuit bergdorpjes in de Franse Alpen onder meer de zaak Skripal zou georkestreerd hebben en Spanje/Catalonië, Montenegro en Moldavië gedestabiliseerd. Bovendien hielpen ze ook bij de annexatie van de Krim.

  De auteur van Harry Potter moet jaloers zijn van een dergelijk scenario. Maar wie weet waren Marc Dutroux en zijn kompanen wel Russische eveneens spionnen. Maar die van de pot gerukte verhalen raken wel in een krant die stelt kwaliteitsvol te zijn. Geef mij dan maar Urbanus.

  Willy Van Damme

 2. Haha wat een verhaal! Erg bedroevend dat er zoveel flauwekul wordt gepubliceerd. Met een beetje toegevoegde realiteit wordt het trouwens écht leuk, ik kom inmiddels niet meer bij van het lachen 😀 https://www.moonofalabama.org/2019/10/top-secret-russian-unit-that-destabilizes-europe-is-a-well-known-small-arms-training-base.html
  Pecteuw

  Antwoord:

  Bedankt voor die link. Hier is de link naar het originele verhaal: https://www.nytimes.com/2019/10/08/world/europe/unit-29155-russia-gru.html?searchResultPosition=1. Voor het adres van een ultrageheime spionageafdeling zoek dus in de Gele Gids van Moskou. Prachtig toch.

  Ik zit nu veertig jaar in de journalistiek en dacht al veel onzin gelezen te hebben maar nog steeds blijf ik verbaasd staren naar weeral een idioot verhaal van een niveau welke je niet voor mogelijk acht. Maar die dagbladen zijn dan ook alle drie ‘kwaliteitskranten’.

  De vraag die ik mij stel is of dat soort journalisten geld krijgt om verhalen van dat genre in hun krant te plaatsen. Geweten uit getuigenissen is dat dit wel gebeurd. De naam van die man Michael Schwirtz is dan ook om goed te onthouden.

  Zie je die naam dan denk je best: Wat wil de CIA ons nu weer verkopen? Bij Le Monde kreeg het twee pagina’s met een aanduiding van de plaatsen waar die stoute Russen zaten of gezeten hadden. Ik denk dat men Emanuel Macron en zijn huidig buitenlands beleid in moeilijkheden wou brengen.

  Dat de NYT in het verleden applaudisseerde voor alle oorlogen die de VS voerde is bij kenners geweten. Ook dat ze voor 100% achter het zionisme en hun heilstaat Israël staat is eveneens gekend. En dus moet men niet verrast zijn met dit verhaal dat ongetwijfeld snel een zachte dood zal sterven.

  Elke journalist met één gram verstand weet dat men verhalen komende van de veiligheidsdiensten niet kunt vertrouwen. Ze liegen nog meer dan alle politici samen. Maar geen probleem voor Schwirtz, Le Monde en De Standaard Leuk is natuurlijk te lezen wat de realiteit is. Goed dat er Moon of Alabama is.

  Willy Van Damme

  • Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse zaken heeft een keer grappend gezegd: “Wij Russen voelen ons gevleid dat wij de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben gewonnen.”
   Faraday

   Antwoord:

   Als we sommige figuren die zich journalist wanen moeten geloven dan heeft Trump de verkiezingen gewonnen dankzij die duistere Russische krachten. Men plaatst in onze massamedia over Rusland en ook China de grootste onzin en leugens ook. Alles kan.

   Maar dat de VS in Oekraïne die staatgrepen van 2006 en 2014 financierden en achter de schermen leiden daarover geen enkel woord in onze kranten. Hetzelfde voor wat zich nu al enkele jaren afspeelt in Hong Kong.

   Daar is dan geen enkele vorm van inmenging. Toch als we die figuren die zich journalisten noemen moeten geloven. Wie wil weten wat er zich in de wereld werkelijk afspeelt kan zeker niet terecht in de massamedia maar moet elders in de chaos van het internet zoeken.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s