De BRICS-landen – Geen interesse

Dat de pers in onze maatschappij een zeer grote en zelfs cruciale rol speelt is zonneklaar want zij zet de inhoud van de debatten in de huiskamer, op het voetbalveld, het werk en aan de toog. En wat de pers verzwijgt en de burger dus niet weet kan nu eenmaal moeilijk een onderwerp van gesprek zijn. Vandaar dat overheden een uitzonderlijk belang hechten aan wat de pers schrijft… of niet schrijft.

De wijze waarop de media bijvoorbeeld de oorlog in Syrië of de toestand in het ganse Midden-Oosten verslagen toont dat. Westerse wapens voor Al Qaeda en ISIS? Je zal het in de westerse kranten, radio of televisie behalve bij een rare uitzondering niet vinden. Over de oorlog tegen ISIS en al Qaeda integendeel tonnen verhalen.

BRICS doodgezwegen

En de controle hierop is duidelijk sterk. Het moet immers het idee versterken dat het Westen een kracht voor het goede is met zoiets als westerse (of Europese d.i. zonder dan de VS) waarden. Het moet het Europese superioriteitsgevoel voeden.

Een goed voorbeeld hiervan is hoe onze media de nu voorbije elfde topbijeenkomst van de BRICS-landen versloegen of liever verzwegen. BRICS staat voor een groep landen van wat men vroeger de Derde Wereld en nu de Groeilanden noemt.

Het omvat Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika en ontstond als groep nu twintig jaar terug. De naam BRICS komt feitelijk van een analist van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Financiers berucht wegens hun grote macht.

Deze BRICS komen om de twee jaar samen, afwisselend in een ander land van de groep en dit jaar was dat de beurt aan Brazilië waar president Jair Bolsonaro de honneurs mocht waarnemen. Met als gasten Xi Jinping, Vladimir Poetin, Narendra Modi uit Indië en de Zuid-Afrikaan Cyril Ramaphosa. De bijeenkomst had ditmaal plaats op 13 en 14 november in Brasilia, de Braziliaanse hoofdstad.

Cúpula do BRICS. Chegada dos líderes do BRICS ao Palácio Itamaraty. foto: Arthur Max/MRE

De presidenten van de BRICS-landen. Van links naar rechts: Xi Jinping, Vladimir Poetin, Jair Bolsonaro, Narendra Modi en Cyril Ramaphosa. Zoals bij de G7 blijft ook hier wat beslist werd grotendeels verborgen achter de schermen. Men keurde in wezen goed wat hun topambtenaren voordien achter goed gesloten deuren overeen kwamen. Ze hadden het officieel onder meer over het klimaat en de cybercriminaliteit.

En wat blijkt: In de Nederlandse en Vlaamse pers geen woord hierover. In de Franstalige Belgische pers alleen een stuk in La Libre Belgique en in de internationale westerse pers slechts korte stukken bij Reuters, Deutsche Welle, The New York Times, France 24 en een foto in The Financial Times. Maar een echte serieuze beschouwing over deze bijeenkomst kon je in de westerse media nergens vinden.

Een economische reus

En nochtans is deze bijeenkomst qua economische betekenis belangrijker dan die van de G7 met Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Duitsland. Naar gelang de gebruikte berekeningswijze – En volgens het door het IMF als beste voorgestelde systeem is het dat van de koopkrachtpariteit – komt de G7 uit op 29,72% van de wereldeconomie en de BRICS op 33,72%. (1)

Bovendien zijn de BRICS goed voor 42% van de wereldbevolking en 18% van de wereldhandel. Met andere woorden: De BRICS vertegenwoordigen een zeer grote economische macht en vormen met hun vijf exact 33,72% van de wereldeconomie. En die kloof met de G7 is almaar groeiend.

Verder bleek uit een recente studie van Reuters dat het de economische ontwikkelingen van Indië en China zijn die de groei van de wereldeconomie bepalen. Veel minder de VS. En van Europese groei kan men tegenwoordig maar best zwijgen. Zeker nu de Duitse motor echt hapert.

Reden ten over dus voor onze media om volop aandacht te besteden aan de betekenis van deze bijeenkomst. Vergeet het echter. Zakenbladen als The Wall Street Journal, The Economist, Forbes, The Financial Times en het persbureau Bloomberg hebben – behoudens dan die foto bij The Financial Times – er geen woord over geschreven. Van nieuwsmanipulatie gesproken.

Ook bij de Belgische en Nederlandse zakenpers als De Tijd, Les Echo’s of Het Financieele Dagblad was het een grote stilte. Hetzelfde voor de weekbladen. Alsof dat voor hun lezerspubliek niet belangrijk is.

Het is nochtans een groep van 5 landen die gezien hun greep op de wereldhandel cruciaal is voor de wereldeconomie. Maar dat moet de zakenwereld wel weten om te beseffen wat er in de wereld aan de hand is en waar zich nieuwe markten ontwikkelen. Of hoe ook die dom gehouden worden.

En als Reuters of The New York Times het bespraken dan was dat vooral in de relatie van Brazilië met de VS en Venezuela. Niet onbelangrijk maar dat gaat vooral weer over het Westen. Want Brazilië en haar verhouding met de VS en Venezuela is vooral iets wat Washington aanbelangt. Dat zoekt immers al een decennium om in Venezuela de macht over te nemen.

Maar over wat daar bij de BRICS-landen voor en vooral achter de schermen werd gezegd geen woord. Ook niet over hun almaar groeiend economisch en zo politiek gewicht. Geen woord ook over de discussies rond de New Development Bank – Voor de BRICS het alternatief voor het IMF – of een vermelding van de BRICS Business Council.

New Development Bank

Deze New Development Bank investeerde op die amper vijf jaar sinds haar ontstaan al 5,7 miljard dollar o.a. in een modernisering van het Russische gerechtelijke apparaat. Over gezamenlijke economische projecten zoals met Brazilië en haar mogelijke coöperatie rond de Chinese nieuwe zijderoute las je in de westerse massamedia eveneens niets.

Even was er de vrees dat de BRICS als organisatie in de problemen zou komen door het begin dit jaar aan de macht komen van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Deze had zich tijdens zijn kiescampagne zeer negatief uitgelaten over China die hij zelfs beschuldigde Brazilië te plunderen.

{58D1E040-2CEC-4F87-9A96-B54BF368B1CE}9555d81e321948939454669fd31148b7[1]

De Chinese metropool Shenzhen, gelegen pal tegen Hongkong. In 1980 een dorp van landbouwers en vissers met 30.000 inwoners en nu een gigant met 20 miljoen mensen en een economie die in de periode van 1979 tot 2019 groeide met jaarlijks gemiddeld 23%! Ze beschikt over een der ‘s werelds grootste containerhavens, een internationale luchthaven en een aandelenbeurs. En alle bussen voor openbaar vervoer rijden er elektrisch. In België geen enkele.

Bovendien steunde hij zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Waarbij Bolsonaro het voortouw leek te nemen in de recente mislukte poging tot staatsgreep in Venezuela. Met als vraag of de VS via Bolsonaro de BRICS – De aartsrivaal van Washington – wou kapot maken.

Maar dat gebeurde duidelijk niet en dat is heel begrijpelijk. China is immers de voornaamste handelspartner van Brazilië met in 2018 een wederzijdse handel die goed is voor 98,7 miljard dollar. En die handel verniel je niet. Gezien het toekomstige groeipotentieel ga je die zelfs ondersteunen. De VS of geen VS, het is handel welke telt. Waarbij vooral de relatie met China en niet de VS de toekomst van Brazilië zal bepalen.

De grote vraag bij de New Development Bank, geleid door de Indiër K. V. Karnath en met zetel in Shanghai, is hoe zij zich verder moet ontwikkelen. Zij moet allerlei investeringen financieren en het is ook de bedoeling om andere landen als lid toe te laten.

Een timing wanneer wie lid kan worden is echter niet bekend gemaakt. Het is nu eenmaal een delicate zaak want elk land binnen de BRICS heeft haar vrienden, minder goede vrienden en vijanden.

Natuurlijk gebeurt zoals bij de G7 het echte werk achter de schermen en wordt de agenda vooraf voorbereid door enkele topambtenaren. In essentie is deze top een show of dient het om eventueel enkele laatste knopen te ontwarren. Het is vooral de symboliek die telt.

Wie resultaten van deze top wil zien moet goed opletten wie de komende maanden of zelfs jaren publiek wat zegt of doet. Zeker is dat de BRICS gezien hun groeiende economische sterkte als geostrategisch fenomeen zal blijven en met een toenemend belang. Of onze pers daar nu aandacht aan zal besteden of niet.

Willy Van Damme

1) Economische sterke volgens koopkrachtpariteit. De cijfers komen van het IMF.

Groep van 7: Frankrijk 2,16 %, Verenigde Staten 15,11%, Duitsland 3,13%, Verenigd Koninkrijk 2,21%, Italië 1,34%, Canada 1,34% en Japan 4,05%.

BRICS: Brazilië 2,44%, Rusland 3,07%, China 19,66% (Incluis Macao en Hongkong), Zuid-Afrika 0,57% en Indië 7,98%.

Bij beide groepen is er met de Verenigde Staten en China telkens een land dat er qua economische sterkte uitspringt. Wel is de Indische economie snel groeiend en is er daardoor qua machtsverhoudingen meer evenwicht bij de BRICS dan bij de Groep van 7. Dat laatste is eerder een reus met zes dwergen (knechten).

4 gedachten over “De BRICS-landen – Geen interesse

 1. Niet alle verzwijgen is van het type “ze mogen het niet weten”. Het meeste is “wat gaat er gelezen worden” Een onderwerp of een narratief waarmee de lezers niet vertrouwd zijn vraagt heel wat introductie. Alles moet veel meer uitgelegd worden. Interesse moet opgebouwd worden. Het zit in de aard van de media om op cliches voort te bouwen. Zoals het in haar aard zit op conflict te bouwen.
  Begin maar eens over de Europese Unie te schrijven, t’is boeken toe voor de gazet.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Geweten is dat kranten bijna continu onderzoeken welke soort artikels gelezen worden en welk minder. Dit om zo commerciëler te zijn en veel van wat verschijnt is gewoon bladvulling met vette titels omdat die veel gelezen worden. Dat is begrijpelijk want een krant of weekblad is zoals een bak bier een commercieel product.

  Maar dat helemaal niet brengen is wat anders. Dat bijvoorbeeld Het Nieuwsblad liever een verhaal over de liefdesperikelen van een of andere BV brengt dan iets over de BRICS kan je verwachten. Maar dat de zogenaamd betere media dat niet doen is niet logisch en is pure manipulatie.

  Ik begrijp dat journalisten ook maar mensen zijn met vooroordelen over de oppermachtigheid en goedheid van het Westen maar dat ze het helemaal negeren klopt gewoon niet. En zelfs als dat zo is dan is het nog steeds journalistiek een zware fout.

  Het is zoals met die betogingen, de ene krijgen massaal aandacht, de andere amper of helemaal niet. En dan moet je gaan kijken en pogen te analyseren waar die voorkeuren vandaan komen.

  Trouwens over de Europese Unie verschijnen bijna dagelijks allerhande al of niet diepgaande analyses in bladen als The Guardian, NRC en De Standaard of Le Monde. Het is door het zien van die foto bij de FT en wat graven dat ik dit ontdekte. Ik was zeer verbaasd.

  Willy Van Damme

 2. Nederland heeft een zeer goed functionerend instituut voor mediacontrole. Deze heet Sociëteit Nieuwspoort. Zelf zegt ze daarover:

  “De sociëteit van Nieuwspoort is de informele en exclusieve ontmoetingsplek voor journalisten, politici, voorlichters en lobbyisten. In het hart van de politieke macht komen alle spelers van het politieke spel samen.
  Er is nog steeds duidelijk behoefte elkaar informeel te kunnen ontmoeten, vrijuit te kunnen praten, zonder op de gevoelige plaat te worden gezet. Om die reden heeft Nieuwspoort een besloten sociëteit waar de Nieuwspoortcode geldt en waar alleen Poorters toegang hebben.
  In hun eigen ‘huiskamer’ drinken de leden van Nieuwspoort een biertje aan de bar, dineren of lunchen voor of na een Kamerdebat en ontmoeten er hun gasten. Hier worden vertrouwelijk en informeel nieuwtjes uitgewisseld volgens de Nieuwspoortcode: wat besproken wordt kan worden gebruikt in krant of voor radio en televisie maar de bron blijft onbekend, net als de plaats waar het nieuws vandaan kwam. Het spreekt voor zich dat de ambiance stijlvol, de sfeer gemoedelijk en het eten goed is.”

  Met de (besloten) Sociëteit Nieuwspoort heeft de Nederlandse overheid geen perscensuur meer nodig.
  Peter van Swieten

  Antwoord:
  Wel al gehoord van nieuwspoort maar van dat besloten clubje niet. Hun uitleg zegt heel veel. Ons kent ons en we regelen dat wel onder elkaar. En wie braaf is krijgt veel snoep (wetjes) en wou stout is de roede (de deur)

  Weet je, met die veelal georkestreerde lekken stel ik mij heel veel vragen over de deontologie. Topman A geeft geheime info over topman en rivaal B om zo B uit te schakelen. Wat via een perscampagne lukt.

  En dan is de vraag: Wat is het echte belangrijke nieuws: B met een soms niet veel omhanden hebbend verhaal of A die er zo in slaagde om zijn rivaal uit te schakelen.

  Want wat heeft dan echt nieuwswaarde: A die B zo via journalist X B uitschakelde, of het soms weinig betekende verhaal over B?

  Maar journalist X zal zogenaamd om deontologische reden zwijgen over de rol in dit verhaal van A, rivaal van B. Waardoor de essentie van die zaak dankzij X verborgen blijft. En wat als X er ook nog geld voor kreeg? En dat zal zeker niet de eerste keer zijn. Deontologie? Zoek het in de beerput.

  Willy Van Damme

 3. Ik vind die Bolsonaro maar een vreemd persoon. Zit bij de BRICS landen gezellig te doen terwijl hij gelijk aan de touwtjes hangt van de VS om zijn land (ook) in de NAVO onder te brengen….daar klopt m.i. niet echt veel van.
  Ik volg niet veel over zijn land maar dat die kerel niet deugd is mij wel duidelijk.

  Harold Mulder
  Nijmegen
  Nederland

  Antwoord:

  Jair Bolsonaro kan natuurlijk achter Trump en de VS lopen maar de zakelijke belangen primeren normaal steeds. Ik herinner mij dat hij ook Jeruzalem wou erkennen als hoofdstad van Israël maar dat hij omwille van de Braziliaanse zakelijke belangen in het Midden-Oosten dat dan toch niet deed.

  Uiteindelijk zijn veel van de toplui van die grote Braziliaanse bedrijven soms persoonlijk bevriend met Bolsonaro of sponsors van zijn partij en kiescampagnes. En dan is het logisch dat hij hun klant kiest en niet die van de VS/Trump. Maar het is natuurlijk belangrijk om die man blijven te volgen.

  Verder hielden de zeemachten van Zuid-Afrika, China en Rusland vrijdag en zaterdag oefeningen voor de kust van Zuid-Afrika. Ook werd maandag de gaspijplijn van Rusland naar China plechtig in gebruik genomen. Het is de langste pijplijn ter wereld en het toont nogmaals de kracht van de BRICS.

  Maar hier blijft men de kop in het zand te steken en doet men verder alsof er niets aan de hand is en men nog steeds bevelen moet uitdelen aan andere landen.

  En in het rapport van PISA over de kwaliteit van het onderwijs voor 15-jarigen bleken een set Chinese scholen uit o.m. Beijing en Shanghai te eindigen als nummer één. Slaap rustig verder Europese Unie en vergeet niet naar anderen met het vingertje te wijzen. Het staat je ‘mooi’.

  Willy Van Damme

 4. Willy,
  (ter beschouwing)

  Afgelopen weekend had ik een reactie ingediend die zoals de enkele andere reacties ging over het feit dat men in mainstream media helemaal niet of niet helemaal de echte nieuwsfeiten brengt.
  In mijn betoog ging de hoofdzaak over de gebeurtenissen van 11 september 2001 en over de manier waarop dit niet in het nieuws gebracht werd en wordt.
  Dat 9-11 een ongelofelijke invloed heeft gehad en nog heeft op vele conflicten in de wereld hoeft geen betoog.
  Gisteren volgde ik nog een aflevering van café Weltschmerz van Kees Van der Pijl en Karel Van Wolferen (nepnieuws van de overheid en de slapende journalistiek) waar Karel Van Wolferen de gebeurtenissen 9-11 nogmaals zonder twijfelen als een False Flag operatie noemt (en ook Charlie Hebdo, en Londen 7-7 ; en wellicht past “onze” 9-11 in Zaventem ook in dit rijtje ?)
  Als ik zie hoe deze materie toch wel fel gevolgd wordt in Nederland, dan denk ik zo soms “arm Vlaanderen”, omdat de echte feiten hier niet aan bod mogen komen en diegenen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn, dit nieuws niet krijgen.
  (m.i. Spijtig dat een tijd geleden 26-9 – Peter Vereecke op Gert Late Night in een korte passage meldde dat het fysiek onmogelijk is dat de intacte massa staal van de WTCtorens op zulke korte tijd vernietigd is geraakt enkel door brand, schade en de zwaartekracht, dan onmiddellijk gevolgd door een bewering dat de aarde plat is. Wie dit zag en nu over 9-11 worden aangesproken zullen zich wellicht helemaal distantiëren)
  (In een kort gesprek, schrok mijn voormalig directeur-generaal zelfs van het simpele feit dat er die dag 3 torens zijn ingezakt … om maar te zeggen dat ook personen op die posities amper of niet op de hoogte zijn).

  Vandaar dat ik meen dat mijn beschouwingen volledig pasten in de onderliggende boodschap van uw bericht en het een manier is om hieraan de nodige ruchtbaarheid te geven en elementen om lezers tot eigen onderzoek aan te zetten)

  Even volgende vragen
  – is mijn reactie in goede orde toegekomen ?
  – wordt deze beoordeeld en kan de publicatie gebeuren
  – of zijn er elementen die maken dat ze niet kan gepubliceerd worden en zou u toelichting kunnen geven
  – u mag mij hierbij terecht wijzen, corrigeren, eventueel ook “coachen” zoals u kan opmaken kan ik nog veel leren
  – meent u dat het onderwerp te controversieel is in Vlaanderen

  Vriendelijke groet
  Luc

  Antwoord:

  Behoudens beledigende reacties of die waarbij personen beschuldigd worden van lasterlijke en eerrovende feiten (zonder bewijs) raakt alles geplaatst. Men mag mij hier gewoon de huid volschelden en in het verleden gebeurde dat al eens. Ze krijgen wel een wederwoord.

  Betreffende die aanslagen van 9/11 ga ik mij niet uitlaten over de technische kant van de zaak. Dat is specialistenwerk en zoiets vergt heel veel tijd om het te doorgronden. Ik moet dan al de rest laten vallen en dat doe ik niet.

  Wel is er de simpele constatering dat de VS en de EU nog steeds samenwerken met al Qaeda en hen zelfs wapens leveren. Vandaar is er gewoon de simpele conclusie dat dit praktisch zeker een zogenaamde false flag geweest is, een nepaanval. Er vielen wel duizenden doden.

  Maar dat onze media dit nooit serieus onderzochten wekt geen enkele verbazing. In die zin is het in vergelijking met de al barslechte Nederlandse pers hier nog slechter gesteld, Uitpers en De Wereld Morgen en daarna is er voor zover ik weet een grote leegte.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s