Wat met de leden van ISIS?

De Amerikaanse ambassadeurs in o.m. Nederland en België voerden recent de druk op om al de in Koerdische gevangenis zittende leden van ISIS terug te nemen. Ook vanuit bepaalde vrouwen van ISIS is er via advocaten en de rechtbanken druk om minstens hen en hun kleine kinderen terug te nemen. Een discussie die in wezen ontdaan is van elke realisme en best hallucinant kan genoemd worden. Waar is men in ‘s hemelsnaam mee bezig?

Inmenging

Dat Irak die weigert op te nemen is niet meer dan begrijpelijk. Zij zou dan de enorme kosten en gevaren moeten dragen door het opnemen van tienduizenden terroristen en hun familie. Dit op een ogenblik van grote politieke instabiliteit. Natuurlijk hebben sommigen van hen misdaden begaan in Irak maar ze zitten vast in Syrië, niet in Irak.

Dat de Amerikaanse ambassadeurs ons over deze zaak menen de les te moeten komen spelen is een grove inmenging in de binnenlandse politiek van Nederland en België. De taak van de VS is te zorgen voor hun eigen zaken en elders geen lessen uit te delen. Hoe zou de pers reageren moest Poetin of de Russische ambassadeur iets gelijks doen. De kranten zouden woedend reageren.

ISIS - parade met vlaggen en jeeps

Wat met de leden van ISIS en andere terreurgroepen in Syrië en Irak? Aangezien ze hun misdaden daar begingen is het vanuit een juridisch standpunt alleen maar logisch dat ze ginder voor een rechtbank zullen moeten verschijnen. De vraag is zelfs of wegens medeplichtigheid aan die gruwel bepaalde regeringen en veiligheidsdiensten daar niet mee voor die rechtbank moeten verschijnen.

Bovendien is er de kwestie van de onschendbaarheid van de grenzen van andere staten. Het is alsof België en Nederland zomaar het recht zouden hebben om troepen naar Syrië te sturen om daar mensen te ontvoeren. Het is alsof een Boliviaan die hier mensen ombracht plots door Boliviaanse troepen zou worden meegenomen zonder onze regering daarin te kennen. Geen kat die eraan denkt om dat te doen of toe te laten.

Maar dat is wel wat die ambassadeurs ons komen vertellen wat we moeten doen. Een onvoorstelbare arrogantie. Maar ja de VS denkt dat de hele wereld van hen is, een soort speeltuin voor de Pax Americana. Bovendien weigert de VS zelf om haar landgenoten die lid zijn van ISIS terug te nemen.

Waar haalt men dan die lef vandaan? En dat Jan Balliauw van de VRT deze elementen niet opwierp in zijn gesprek met de Amerikaanse ambassadeur in België hoeft natuurlijk niet te verbazen. Lakei spelen heet dat. Maar ik zie al Belgische en of Nederlandse soldaten zonder Amerikaanse steun naar ginds op geheime missie trekken. Dat wordt lachen.

Kinderen

Over die kinderen die er gevangen zitten moet men gewoon zo snel mogelijk onderhandelingen opstarten met de regering in Damascus. Want dat aspect van dit verhaal is gewoon schandelijk.

Maar verbazen doet die houding niet want in wezen heeft onze regering in het dossier van Irak en Syrië al 8 jaar alleen maar misprijzen getoond voor het lot van zowel de Irakezen, de Syriërs als die kinderen. Veel Syriëstrijders zijn met medeweten van onze veiligheidsdiensten trouwens ongehinderd kunnen vertrekken. Ouders die kwamen waarschuwen werden gewoon weggestuurd. Men had ginds kanonnenvlees nodig.

Bovendien waren die vluchtelingen tot voor een paar weken in door de VS en haar bondgenoten bezet gebied. De PKK/YPG waren gewoon hun huurlingenleger betaald door de VS en door die andere ‘vrienden van Syrië’. En dus was de verantwoordelijkheid voor het welzijn en de veiligheid in die regio de taak van de VS en de NAVO. Zij moesten tot dan instaan voor het lot van die krijgsgevangenen en die kleine kinderen.

Uiteraard is er ook de verantwoordelijkheid van die moeders die zich als legkippen lieten gebruiken voor het produceren van zoveel mogelijk toekomstige koppensnellers. Onschuldig zijn die zeker niet. Sommige filmpjes op het internet van die ‘dames’ tonen trouwens hun zelden geziene domheid en fanatisme. De waanzin is hier al lang voorbij.

Amerikaanse troepen in Manbije - Oktober 2017

Amerikaanse soldaten controleerden jarenlang met hulp van de PKK/YPG het oosten van Syrië en waren zo verantwoordelijk voor de wantoestanden in de krijgsgevangenkampen daar. Bezetters hebben de plicht te zorgen voor de burgers en krijgsgevangen in de gebieden die ze controleren. Ze keken er ook amper naar en lieten het verrotten. En zelf hun landgenoten meenemen was er ook niet bij.

Ze deden het niet en dat lag ook in de lijn van de verwachtingen. Het is een traditie bij Uncle Sam. Als gevolg van de nieuwe situatie in die regio en het akkoord tussen de Syrische regering en de Syrian Democratic Forces, de naam van de PKK/YPG daar, wordt de controle over het gebied overgenomen door de Syrische regering.

Dat overnemen vergt natuurlijk wat tijd maar de verantwoordelijkheid is vanaf nu die van de regering in Damascus. Zij het dat de toestand door nieuwe Amerikaanse maatregelen erg onduidelijk is. Washington weet niet wat het wil.

Praten met het ‘monster’

Wil onze regering wat doen aan het droevige lot van de kleine kinderen daar dan moet men nu onmiddellijk gaan praten met Damascus. De huidige gesprekken met de Iraakse regering of die discussies over een internationaal tribunaal – een zoveelste farce die men wil creëren – hebben gewoon een hallucinant karakter. Het is complete waanzin.

Maar ja, praten met dat ‘monster’ in Damascus is natuurlijk toegeven dat er met zijn regering een deftig akkoord kan gemaakt worden. En dat is gezichtsverlies voor onze media, ngo’s en politiek. Want volgens hun propaganda was dat ‘s werelds grootste monster ooit. En wat Syrië verder doet met die salafistische terroristen is alleen een zaak van Damascus.

Bashar al Assad - 2 - Instagram

De chef van de Belgische militaire veiligheid (AIVD) liet ons parlement weten dat we wel met president Bashar al Assad – dat ‘monster’ – zullen moeten onderhandelen. Duidelijk is dat hij – Zij het persoonlijk met grote tegenzin – maar om ‘s lands belang te dienen hen met alle egards zal ontvangen. In het verleden heeft de AIVD trouwens al geheime contacten gehad met hun Syrische collega’s.

We kunnen eventueel vanop de banken toekijken en een briefje schrijven maar meer niet. Na WO II moest toch ook niemand ons komen zeggen wat we met de beulen van Breendonk moest doen. Ze kregen terecht de doodstraf. Het waren ook uitzonderlijke misdaden.

Juist zo uitzonderlijk als die bendes plunderaars, verkrachters en onthoofders die, gebruik makend van een nepreligie, nu nog de Syrische provincie Idlib onveilig maken. Een achtergelaten erfenis van o.m. Nederland en België.

Willy Van Damme

4 gedachten over “Wat met de leden van ISIS?

 1. Het antwoord is inderdaad simpel. De regering in Damascus is de enige wettige regering van Syrië en wordt aldus ook erkend door de UNO. Deze Jihadisten , al dan niet Westers, want er zit van alles tussen, van Marokkanen over Oygoeren tot Tjetsjenen, hebben op Syrisch grondgebied oorlogsmisdaden begaan tegenover Syrische burgers en regeringstroepen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat ze onder Syrisch recht ter plaatse worden berecht. Bestaat daar de doodstraf? Pech voor hen. Wij hebben na WO II ook onze collaborateurs hard aangepakt en Duitsers terecht gesteld die bij ons oorlogsmisdaden hadden begaan. In feite zou Assad kunnen zeggen dat al die vreemde strijders “huurlingen” zijn. De Conventie van Genève verklaart daarover dat huurlingen niet als legitieme strijders kunnen worden erkend en daarom niet dezelfde juridische bescherming als gevangen soldaten van een regulier leger hebben. Met andere woorden; ze kunnen bij gevangenname eenvoudig zonder proces worden terecht gesteld. Ik zal er niet om malen. Duitsers deden het trouwens ook met Sovjet partizanen aan het Oostfront en het Sovjetleger executeerde ook leden van de Volkssturm bij hun nadering van Berlijn. Niet omdat het huurlingen waren maar omdat ze aanzien werden als “burgers” die de wapens hadden opgenomen.
  Wat de vrouwen en kinderen betreft. Het is de keuze van de ouders geweest. Als men voor vrouwenemancipatie is, moeten vrouwen net zogoed de gevolgen dragen voor hun daden als hun mannen en daarbij niet een kind als excuus gebruiken. Ik zie ook niet in waarom België zich verantwoordelijk zou moeten voelen voor kinderen die ginder zijn geboren. Hebben ze trouwens een trouw- en geboorteakte? De ouders hebben bovendien meestal de dubbele nationaliteit. Neem de Belgische nationaliteit van de ouders af en er is geen enkele band meer met ons land; Denemarken heeft het trouwens al gedaan. In dat opzicht is er dus al een precedent.
  Ben ik hard? Ja! IS heeft ons de oorlog verklaard en er is dus geen plaats voor sentimenteel gezwam. We zijn in staat van oorlog en moeten dus zeker niet de vijand (opnieuw) binnen onze muren halen. .
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Het is inderdaad erg simpel. En ik begrijp helemaal niet waarom men op dat vlak die eindeloos lijkende discussies moet voeren. Ze kozen voor Syrië en Irak en voor de salafistische terreur en dus moeten ze, man en vrouw, de gevolgen dragen en niet komen schreien.

  Ze moeten de gevolgen van hun daden aanvaarden. Er is nu eenmaal zoiets als schuld en boete. Potje breken, potje betalen. Alleen voor die kleine kinderen zijn uitzonderingen mogelijk. Niet voor de moeders die zo aan een mogelijke doodstraf of zelfs vrijspraak wegens gebrek aan bewijzen pogen te ontkomen.

  De nationaliteit afnemen is een andere zaak. Als ze die kregen door geboorte dan kan dat volgens mij niet. Anders wel. Je brengt daar ook de kwestie van de huurlingen ter sprake. Inderdaad, dat is juridisch een andere categorie en ze zijn zonder twijfel huurlingen. Maar dat laat ik aan Irak en Syrië over.

  Ik zal geen enkele van die Syriëstrijders missen. En wat de vrouwen bettreffen: Op de twitter feed van Agathocle deSyracuse daterend van 31 oktober en komend van het North Press Agency kun je enkele dames bezig horen als ze de dood vernemen van hun held Baghdadi.

  Wie na dit kort filmpje nog enige twijfel heeft over de krankzinnige natuur van ISIS zal dat daarna wel opgeven. Het is een van de meest schokkende filmpjes die ik tot heden zag. Zelfs de Hitlerjugend of de opgehitste jongeren van de Culturele Revolutie waren niet zo extreem. Die laat je toch nooit vrij.

  Willy Van Damme

 2. Dat de Amerikanen nu België en Nederland onder druk zouden zetten om hun leden van ISIS terug te nemen is niets meer dan een stukje theater door de media voor de publieke gallerij. Sinds decennia verspreiden ze dezelfde Orwelliaanse nieuwsspraak, over 9/11, over Osama Bin Laden, over al-Qaïda, over Moslimterrorisme, over ISIS, over Abu Bakr al-Baghdadi …. en het zijn niet alleen de media (mainstream en alternatieve) maar ook bijvoorbeeld identieke teksten van een Johan Leman, voorzitter van de ‘Foyer’ in Molenbeek, zoals zijn recente blogartikelen van 27/10/2019 ‘Abu Bakr al-Baghdadi gedood in Idlib (Syrië)’
  http://www.foyer.be/?page=sommaire&reloa d=article&id_article=14134&lang=de,
  van 28/10/2019 ‘Reacties van enkele experten op de dood van Baghdadi’
  http://www.foyer.be/?page=sommaire&reload=rubArticle&id_rubrique=32&lang=de,
  en van 28/10/2019 ‘Hajji Abdullah al-Afari, alias: Qardash’
  http://www.foyer.be/?page=sommaire&reload=rubArticle&id_rubrique=32&lang=de

  In juni 2017 publiceerde Johan Leman een uitgebreid essay: ‘De sociale problematiek in Molenbeek en het gewelddadig jihadisme’ https://lirias.kuleuven.be/bitstream/123456789/574548/1/04_Tekst_Leman.pdf met ondermeer dit:

  ….. men mag niet vergeten dat er in dergelijke wijken (laag Molenbeek) vaak alternatieve lezingen worden gehouden over de feiten vernoemd in de media en waarover de overheden berichten.
  Men spreekt van complot-theorieën. Dit heeft tot gevolg dat de inwoners absoluut niet overtuigd zijn dat de officiële versie over een misdrijf de juiste is.
  Luc Demeyer

  Antwoord:

  De Amerikaanse houding in de kwestie van het eventueel terugnemen van die terroristen is natuurlijk mekwaardig Zo is er het verhaal van Hoda Muthana die vanuit Alabama vertrok naar Syrië en daar nu een kind heeft van 2 à 3 jaar oud.

  Zij zit in een van die Syrische kampen gevangen en wil met haar kind naar de VS terugkeren. Maar de regering Trump weigert haar terugkeer stellende dat zij geen Amerikaanse burger is maar geboren als dochter van een Jemenitische diplomaat. Hij was echter voordien ontslagen als diplomaat.

  Volgens mijn beschikbare informatie is dit de enige Amerikaanse burger bij ISIS. Wat toch raar is. Zeker als je ziet hoeveel landen van soms heel ver die jihadisten leverden.

  Wat betreft Johan Leman zie ik dat hij in die zeer korte teksten van hooguit enkele zinnen niet meer doet dan het overnemen van wat de klassieke media schrijven.

  Enige kritische zin ontbreekt. Maar dat is spijtig genoeg normaal in deze tijden waar het graven naar de essentie van de zaak niet meer wordt gedaan. Het is papegaaienwerk.

  Wat betreft dat essay van Johan Leman moet ik hem deels gelijk geven alhoewel hij de geostrategische achtergrond niet ziet. Wat uiteraard een zware fout is. De sociale achterstand, drugscultuur en kleine criminaliteit zijn een vast gegeven in Molenbeek. Dat kan men niet betwijfelen.

  Geweten is dat ISIS, Al Qaeda en company in essentie rekruteerden in dat milieu is het ook logisch daarheen te kijken voor de oorzaak. Met religie heeft dat immers amper te maken. Men gooide er om het wat geloofwaardig te maken een religieus sausje overheen. Niet meer.

  In wezen zijn ISIS en de rest nu eenmaal criminele bendes. De finesse is echter de infiltratie in dat milieu te zien van allerlei geheime diensten als MI6, AIVD, Mossad, CIA en DGSE die zoals gebleken is zo via allerlei rekruteerders kanonnenvoer naar ginds stuurden. En dat doen wegens een gebrek aan info en inzicht mensen als Johan Leman niet.

  Zie hiervoor een eerder hier verschenen verhaal over de rol van o.m. MI6 bij de oprichting van Sharia4UK en Sharia4Belgium. Dat is echter zeer goed verborgen – wat logisch is – en om dat te zien moet je dieper graven. Dat hebben mensen als John Leman dus nooit gedaan. Vandaar.

  Maar het bestrijden van de uitsluiting, drugscultuur en criminaliteit is erg belangrijk om zo de voedingsbodem voor het ronselen van nieuw uitschot voor waar dan ook onmogelijk te maken.

  Het spijtige is echter dat men steeds mensen zover kan krijgen dat ze transformeren in haatdragende, vernielzuchtige en moorddadige bendes. Zie nu naar Hong Kong. Er vielen hier gelukkig nog juist geen doden. Voor hoelang?

  Willy Van Damme

 3. “Ze moeten de gevolgen van hun daden aanvaarden. Er is nu eenmaal zoiets als schuld en boete. Potje breken, potje betalen.”
  Maar dat doen ze dus niet en de politiek maakt het mogelijk, u kunt van dit soort lieden niet verwachten dat deze enig moreel besef bezitten want dat bezitten ze nu eenmaal niet, daarom zullen ze de gevolgen nooit aanvaarden. Het zijn zeer onvolwassen lieden die altijd de “schuld” zullen verleggen naar een ander, zoals een puber dat doet. Religie blokkeert je bewustzijn, blokkeert je denken en doet je vervreemden van de realiteit.
  Willem

  Antwoord:

  Ik weet niet of je de VRT serie ‘kinderen van de collaboratie’ gezien hebt maar daar kwamen allerlei kinderen van ouders aan het woord. Mensen die met Nazi-Duitsland collaboreerden en die soms zeer zware misdaden begingen.

  Een aantal bleven ook nu nog hun haat verder kwistig rondstrooien alsof hun ouders ‘het slachtoffer’ waren geweest van een wraakzuchtig België. Dit terwijl zij allen, op een paar uitzonderingen na, er met zeer lichte straffen van af kwamen en voor vele Belgen er geen gerechtigheid was.

  Anderen waren dan weer zeer kritisch over hun ouders en het feit dat zij nog decennia na de tweede wereldoorlog bleven vasthouden aan hun Duits-nationalisme en fascisme.

  Daarom dat schrijven zoals jij doet dat alle leden van ISIS, Al Qaeda en de rest nooit tot een serieus inzicht kunnen komen fout is. Het zijn soms nog pubers. Sommigen zullen om allerlei reden blijven vasthouden aan hun walgelijke dwaze ideologie en wandaden goed praten.

  Anderen zullen dat echter wel doen en tot inzicht komen. Het hangt van persoon tot persoon af. Religie is een geloof en dat blokkeert inderdaad het denken. Geloven is het idee dat een bepaald feit niet in twijfel kan worden getrokken. Het is denken in dogma’s en dat blokkeert inderdaad het denken.

  Willy Van Damme

 4. Een prachtig artikel nu even doorpakken en de schuldigen aanwijzen bij naam en toenaam in Nederland en Belgie ! De bassen van de geheimen diensten en de daarmee colaborerende moskeen die het kanonenvoer hebben geleverd, de ministers die onze F16 ‘s naar Iraq en syrie gestuurd hebben en de legerleidingen die dit mogelijk gemaakt hebben , niet te vergeten alle parlementariers die in commissie stiekem op de hoogte varen en die hun mond hebben gehouden.
  Allemaal oorlogs misdadigers van de ergste soort .
  De Nazies hadden nog veel kunnen leren van lachebek Rutte en zijn travante!
  Pietka

  Antwoord:

  De klassieke moskeeën speelden maar een erg beperkte rol in het aanwerven van dat kanonnenvlees voor het Midden-Oosten. Als ik de levenswandel van de kopstukken van die jihadisten in West-Europa bekijk dan zie ik daar weinig islam maar wel veel criminaliteit.

  Ik kreeg ooit via deze blog van zo’n terroristenvriend enkele doodsbedreigingen en het bleek gewoon een pedofiel te zijn. Hij had twee gsm’s met een die foto’s van naakte kinderen bevatte. Islam? Velen van hen weten amper wat islam is.

  Verder zou het inderdaad gepast zijn om de leiders van de NAVO-landen in deze zaak voor de rechter te slepen wegens hun sleutelrol bij deze massamoord. Ze zullen bij het lezen van deze visie wel steigeren maar potje breken is potje betalen. Zij steunen ook zelfs nu nog die vernieling in Syrië.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s