Nikolaos van Dam een hypocriet

Na een tijdlang bijna uit de media verdwenen te zijn is de Nederlandse oud-diplomaat Nikolaos van Dam de voorbije week terug volop in de media. De Turkse inval in Syrië is de reden. In de massamedia, ook de internationale, wordt hij ten hemel geprezen om zijn zogenaamde grote kennis van Syrië, een land waarop hij stelde verliefd te zijn geworden.

Eerder dit jaar kwam hij echter in de media als de man die jarenlang voor de Nederlandse regering de levering van massa’s militair materiaal regelde aan al die salafistische terreurgroepen in de Syrische provincie Idlib. Hij poogde er toen het verhaal uitlekte tijdens een interview op de televisie handig rond te fietsen.

Verergerd

Alhoewel hij toen al gepensioneerd was zorgde hij op vraag van Frans Timmermans, op dat ogenblik de sociaal-democratische minister van Buitenlandse Zaken en nu Europees commissaris, voor de levering van allerlei militair materiaal zoals wagens en laptops aan groepen waarvan toen al vaststond dat het in wezen huurlingen en roversbendes waren. Welke groepen materiaal kregen weigerde men toen te onthullen. Wat uiteraard het ergste doet vermoeden.

Nikolaos van Dam - 1

De Nederlandse oud-diplomaat Nikolaos van Dam heeft volgens eigen zeggen zo’n grote liefde voor de Syriërs dat hij aan die salafistische bendes in dat land militair materiaal leverde. Een dodelijke liefde dus. Verontschuldigingen???

De man die dus stelde van het land te houden leverde materiaal aan wat men nu zelfs in Amerikaanse regeringskringen in het openbaar omschrijft als ‘gangsters’ die het land alleen maar hielpen vernielen. Een wel heel rare liefde natuurlijk.

In een gesprek met Erik Ziarczyk in de krant De Tijd (1) van dit weekend maakt hij nu een bocht van 180°. Zo staat er:

Volgens de Nederlandse oud-diplomaat Nikolaos van Dam – roepnaam Koos – hebben de buitenlandse bemoeienissen de oorlog in Syrië alleen maar verergerd. “Acht jaar hebben een heleboel landen voor miljarden dollars aan wapens naar Syrië verscheept. Door die interventies is het conflict alleen maar blijven aanslepen.”

Zijn geliefd Syrisch volk

Over die via hem gelopen leveringen door Nederland van militair materiaal aan al Qaeda & Co zwijgt men in het gesprek zoals feitelijk te verwachten geheel. Het bewijst de toon van dit gesprek. Wel heeft hij het over zijn contacten bij die ‘gangsters’.

“Mijn persoonlijke insteek was dat ik niet meeging in alle ‘whisful thinking’. Ik zag het als mijn taak de Syrische oppositiegroepen te confronteren met de realiteit in plaats van hen naar de mond te praten. Dat werd zeer op prijs gesteld. Ze hadden liever iemand die hen de waarheid vertelde dan hen naar de mond te praten.”

Complete onzin natuurlijk. Het enige dat die gangsters interesseerde was en is: ‘Hoe werkt al dat materiaal en helpt dat bij het neerknallen van mijn vijanden?’ Alsof Ahrar al Sham en al Qaeda enige interesse hadden in lessen over de Syrische politiek, ethische kwesties of gelul over democratie van een gepensioneerd Nederlandse diplomaat. Wat een grap.

En het verhaal over die levering van oorlogsmateriaal was de voorbije week in Nederland trouwens terug in het nieuws. Probleem dat deze week in de Nederlandse politiek op tafel kwam was namelijk dat dit via Nikolaos van Dam geleverd militair materiaal door die gangsters nu gebruikt wordt tegen de in Nederlandse regeringsogen ‘dappere en lieve’ Koerden van de PKK/YPG.

Tegen de Turken vaardigde Den Haag nu wel een wapenembargo uit met een sterke veroordeling over hun militaire interventie. Over die van de Nederlandse, en Belgische luchtmacht, zwijgt men  uiteraard. Wat dacht je? Maar gelukkig hebben die ooit tot idealisten verheven vechtersbazen nog voldoende Nederlandse pick-ups en ander tuig in voorraad.

Maar ook hierover zweeg men zedig in het gesprek met onze Syriëkenner met grote liefde voor het land. Als gepensioneerde diplomaat had hij tegen Frans Timmermans en de Nederlandse regering een ferm njet kunnen zeggen toen men hem voor die taak aanwierf.

Neen, hij nam de taak aan, zwijgt tegen de belastingbetaler die het geld ophoestte over de namen van de bestemmelingen van dat oorlogstuig en telt verder zijn hier goed verdiende centen. Op kap van zijn geliefd Syrisch volk. Hypocriet.

Willy Van Damme

PS: In De Tijd riep hun senior writer Jean Vanempten ooit op voor meer Amerikaanse interventie in Syrië want toenmalig president Barack Obama bleef volgens zoals hij toen stelde afzijdig. Er moest dus nog meer worden vernield. Ter verdediging van de mensenrechten uiteraard.

4 gedachten over “Nikolaos van Dam een hypocriet

 1. Een felle aanval op van Dam door van Damme die vaak ontwikkelingen in Syrië becommentarieerd in een voor Assad niet zonder meer ongunstige optiek.

  D.T.S. Volker

  Antwoord:

  Je hebt in Syrië in de realiteit drie opties: Het voorduren van de oorlog, een overwinning van al Qaeda en haar vrienden of een overwinning van de regering. Met daarna een nieuwe grondwet en verkiezingen.

  Het lijkt mij nogal duidelijk dat alleen de derde optie aanvaardbaar is. Zelfs al is er op veel vlakken terechte kritiek te geven op de regering van Bashar al Assad. Behoudens de fans van die jihadisten lijken de meeste waarnemers in het Westen nu toe te geven dat ik hier gelijk heb, al 8 jaar.

  Verder ben ik heel streng voor mensen die heel bewust leugens verspreiden om de tegenstanders te bekladden. Ik zal dan altijd de verdediging opnemen van diegenen die onrecht wordt aangedaan, wie ze ook mogen wezen.

  Recent nog de wijze waarop de Vlaams-nationalistische website Doorbraak meende Tom Meeuws, nu Antwerpse schepen van SPA, en het vorige Gents gemeentebestuur van Daniel Termont besmeurde. Ik walg ervan. Het is beweren kritisch te zijn terwijl men juist het tegenovergestelde doet en laster verkoopt.

  Een ander voorbeeld is Nikolaos van Dam die zich uitgeeft voor een degelijk waarnemer maar in wezen een zoveelste leverancier blijkt van oorlogsmaterieel aan met al Qaeda verwante groepen. Juridisch kan dit gezien worden als oorlogsmisdaden en steun aan het internationaal terrorisme. Aan hem om dit te betwisten en te reageren.

  Willy Van Damme

 2. Hallo Willy,

  Hartelijk dank voor je bijdrage. In de Nederlandse pers horen we over die leveringen helemaal niets meer.
  En nu de oorlog in Syrië deel 2 bezig is verdwijnt dit natuurlijk weer naar de achtergrond.
  Maar welke partijen in Nederland zijn verantwoordelijk voor de levering van deze goederen?
  Men heeft het over jeeps en (humanitaire) middelen, maar zijn er ook wapens geleverd?

  Het zal wel te maken hebben met Buitenlandse zaken, maar wie zijn de Nederlandse hoofdrolspelers in het syrische drama.

  Met vriendelijke groet,

  Henk Koelewijn

  Antwoord:

  Voor zover geweten leverde de Nederlandse regering geen wapens en alleen o.m. Toyota’s waarop men nadien dan eventueel zwaar geschut kan monteren. En verder ook nog laptops. Maar met een Toyota kan je natuurlijk ook vijanden overrijden. En er zijn voorbeelden van dat soort praktijken.

  Verder lijken de hoofdrolspelers premier Mark Rutte, toen m!inister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en Nikolaos van Dam. Verder gaf Nederland natuurlijk ook veel geld aan de Witte helmen die een onderdeel vormen van deze terreurgroepen.

  Ook waren er de illegale bombardementen van de Nederlandse en Belgische F16’s op het oosten van Syrië. De zo veroorzaakte schade zullen zij wel nooit vergoeden. Zie Irak. Dit kan natuurlijk maar een klein stukje zijn van de werkelijke Nederlandse steun. Ze gaan dit echter zeker niet aan onze neus hangen.

  Willy Van Damme

 3. Ik dacht dat Rutte voor die Toyota’s had gezorgd of is die Van Dam enkel uitvoerder in opdracht van Rutte?

  Rutte en ‘zijn’ Toyota ‘s
  Matt

  Antwoord:

  Nikolaos van Dam is een gewezen Nederlandse diplomaat en al enkele jaren op rust. Op vraag van de Nederlandse regering werd hij echter benoemd tot wat heet ‘special gezant’.

  In wezen betekende dat echter dat hij vanuit praktisch oogpunt de leiding had over een programma voor de levering van oorlogsmateriaal aan die terreurgroepen.

  Een man met een ethisch gevoel had die job geweigerd en dat zelfs aan de grote klok gehangen. Hij had dan zorgeloos kunnen genieten van zijn oude dag. Dat deed hij echter niet en dat gunde hij ook de ouderen in Syrië niet.

  Willy Van Damme

 4. Hallo Willy,

  Nederland blijkt dus gewoon terroristenclubjes gesteund te hebben. Maar we horen er niets meer over op het nieuws of in de kranten.

  Afgezien van Timmermans, Koenders, Buitenlandse zaken. Welke politici en departementen hebben nog meer boter op hun hoofd. Het is te gek voor woorden dat het allemaal onder de pet gehouden wordt.

  En nu recentelijk in het nieuws dat Nederlandse F-16 een wijk gebombardeerd hebben.
  Ook daar niets dan vaagheid. Ik vind het maar een naïeve club daar in Den Haag.
  Alsof je bommen kan gooien op alleen de slechteriken, In een oorlog vallen helaas veel onschuldige slachtoffers, en dat ze het willen verkopen aan het publiek. Is des te meer stuitend.

  Henk Koelewijn

  Antwoord:

  Mark Rutte, Frans Timmermans en Nikolaos van Dam zullen dat vermoedelijk gezien hebben als een goede zaak. Rutte had het recent nog over Bashar Assad als een monster die zijn eigen mensen dood. Nou zijn Nederland schiet alleen op Irakezen, Libiërs en Syriërs.

  Maar in België beweerde de toenmalige minister van Defensie Steven Vandeput dat de Belgische F16’s alleen leden van ISIS hebben geraakt en geen enkele burger.

  Als een Belgische bom op haar weg een burger ontdekte dan maakte die bom gewoon een omweg. Die Belgische bommen toch hé. Dat hebben ze in Nederland nog niet. De man is nu burgemeester van Hasselt. Hij kan er verder onzin verkopen.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s