Hong Kong – Nog gevaarlijkere brandbommen

De brandweer van Hong Kong heeft vandaag een waarschuwing gelanceerd over recepten die op het internet verschijnen over hoe je nog gevaarlijker, meer instabielere brandbommen kunt maken. Bommen die ook erg toxische rook kunnen verspreiden. Wie die recepten op het internet zet is voorlopig nog niet geweten maar ook dit is een zoveelste escalatie in dit conflict.

Dat men kinderen tot zelfs 12 en 14 jaar inzet voor dit escalerende geweld is typerend. Deze jongeren weten waarschijnlijk amper wat hier op het spel staat. Laat staan dat ze de achtergronden van dit conflict kennen en de gevolgen op korte en lange termijn voor hun persoonlijk kunnen inschatten. Men steekt het eigen huis gewoon in brand. Waanzin.

Brandommen tegen gebouw - oktober 2019

Hier steken relschoppers gisteren de lift van een metrostation in brand. En plezant dat dit was. Maar zonder openbaar vervoer komt een groot deel van het leven in Hong Kong tot stilstand. Met alle gevolgen van dien. Begrijpelijk dat ze zich verbergen achter een masker. Dan hopen ze geen schadevergoeding te moeten betalen en te boeten voor hun crimineel gedrag.

Opvallend was dat de jongen die eind vorige week een politieman met een metalen stok aanviel en als gevolg daarvan werd neergeschoten zelfs amper 14 jaar was. Hij werd gearresteerd en ligt nu gewond in een hospitaal.

Dat enkele zich democratische noemende parlementsleden en onderwijsverantwoordelijken het voor die relschoppers opnemen doet dan ook vragen rijzen bij hun gedrag. Het toont een gebrek aan verantwoordelijkheidszin, politiek inzicht en het ontbreken van respect voor hun educatieve rol in de samenleving.

Volgens de brandweer van Hong Kong heeft men sinds 9 juli al in 37 gevallen moeten tussenbeide komen bij incidenten met brandbommen. Uiteraard zijn er in die periode al veel meer brandbommen gebruikt tegen de politie, tegenstanders en allerlei eigendommen.

En wie in Hong Kong mandarijn spreekt moet oppassen. Hen bont en blauw slaan richting hospitaal is geen probleem voor deze (sic) democratische activisten. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan gaat trouwens daarom nu extra beveiligingsmaatregelen nemen voor haar personeel.  

Willy Van Damme

2 gedachten over “Hong Kong – Nog gevaarlijkere brandbommen

 1. De beelden van de brand van de ingang tonen duidelijk dat we met geregisseerd nieuws te maken hebben.

  Vanwaar die bedroevende kwaliteit van beide filmpjes, een kwaliteit die we vooral bij nepnieuws zien? Waarom staat er niets in brand anders dan wat kartonnen dozen die zó voor de ingang zijn geplaatst dat het net lijkt alsof de ingang in brand staat? Echter, alleen de filmrequisieten staan in brand.

  Dit is gecontroleerde oppositie, zoals we dat ook bij de Gele Hesjes hebben gezien: geregisseerd door de macht.
  Nils

  Antwoord:
  Wie een brandje wil stichten weet als gewezen jeugdleider dat men eerst wat papier, karton en sprokkelhout bij elkaar raapt en dat dan in brand steekt om het vuur zo vlot te kunnen doen verspreiden. Vandaar kartonnen dozen en brandbommen.

  Er zijn over die rellen in Hong Kong vele tientallen zo niet honderden filmpjes waarin men brandstichters bezig ziet. Bovendien zijn hier niet alleen enkele kartonnen dozen aan het branden maar ook het gebouw zelf. De schade aan de MTR metro is enorm hoor.
  Willy Van Damme

 2. Beste Willy, zolang het woord “Vlaams” niet in je blog verschijnt of N-VA of VB dan ben ik het roerend met je eens. Wat Hong Kong betreft ben je er recht op: een nagel op de kop geklopt!
  Je kennis van Z-O Azie en vooral het midden Oosten is verbazingwekkend. Hou je daarbij: het siert je meer dan je binnenlandse Belgische (anti-Vlaamse) gevoelens.
  Vriendschappelijk vanuit Bangkok!
  Jacques Dezeure

  Antwoord:
  In de jaren tachtig en negentig was ik regelmatig in Hong Kong en leerde zo mensen kennen. Ik zou kunnen schreien als ik die beelden zie van dit zinloos geweld, de verniel- en zelfs moordzucht. En dan is er de woede voor diegenen die achter de schermen soms kinderen manipuleren.

  Besef ook dat de gevolgen niet alleen voor Hong Kong zijn maar voor de ganse regio. Het belang van Hong Kong is gezien de groei van China, Indonesië en Vietnam voor de regio niet meer zo groot als in 1990 maar toch zal dit gevolgen hebben, ook voor Bangkok.

  De VS weet heel goed dat ze de regering in Hong Kong nooit kunnen omverwerpen zoals in Oekraïne bijvoorbeeld gebeurde maar hun enig doel is lange termijnschade toebrengen aan Hong Kong, China en ook wel de rest van die regio.

  Men wil een rivaal schade berokkenen. Daarom willen ze China de boel zelf laten opkuisen. liefst met veel doden. Dat is het enige doelwit van Washington en die kinderen, tja collateral damage zoals men dat in de VS noemt.

  Juist zoals men nu de Koerden in Syrië opoffert. Het enige wat in Hong Kong nog ontbreekt zijn sluipschutters. Mar die zitten mogelijks nog eventjes vast in Irak. Geduld dus.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s