Hong Kong – Nog gevaarlijkere brandbommen

De brandweer van Hong Kong heeft vandaag een waarschuwing gelanceerd over recepten die op het internet verschijnen over hoe je nog gevaarlijker, meer instabielere brandbommen kunt maken. Bommen die ook erg toxische rook kunnen verspreiden. Wie die recepten op het internet zet is voorlopig nog niet geweten maar ook dit is een zoveelste escalatie in dit conflict.

Dat men kinderen tot zelfs 12 en 14 jaar inzet voor dit escalerende geweld is typerend. Deze jongeren weten waarschijnlijk amper wat hier op het spel staat. Laat staan dat ze de achtergronden van dit conflict kennen en de gevolgen op korte en lange termijn voor hun persoonlijk kunnen inschatten. Men steekt het eigen huis gewoon in brand. Waanzin.

Brandommen tegen gebouw - oktober 2019

Hier steken relschoppers gisteren de lift van een metrostation in brand. En plezant dat dit was. Maar zonder openbaar vervoer komt een groot deel van het leven in Hong Kong tot stilstand. Met alle gevolgen van dien. Begrijpelijk dat ze zich verbergen achter een masker. Dan hopen ze geen schadevergoeding te moeten betalen en te boeten voor hun crimineel gedrag.

Opvallend was dat de jongen die eind vorige week een politieman met een metalen stok aanviel en als gevolg daarvan werd neergeschoten zelfs amper 14 jaar was. Hij werd gearresteerd en ligt nu gewond in een hospitaal.

Dat enkele zich democratische noemende parlementsleden en onderwijsverantwoordelijken het voor die relschoppers opnemen doet dan ook vragen rijzen bij hun gedrag. Het toont een gebrek aan verantwoordelijkheidszin, politiek inzicht en het ontbreken van respect voor hun educatieve rol in de samenleving.

Volgens de brandweer van Hong Kong heeft men sinds 9 juli al in 37 gevallen moeten tussenbeide komen bij incidenten met brandbommen. Uiteraard zijn er in die periode al veel meer brandbommen gebruikt tegen de politie, tegenstanders en allerlei eigendommen.

En wie in Hong Kong mandarijn spreekt moet oppassen. Hen bont en blauw slaan richting hospitaal is geen probleem voor deze (sic) democratische activisten. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan gaat trouwens daarom nu extra beveiligingsmaatregelen nemen voor haar personeel.  

Willy Van Damme

5 gedachten over “Hong Kong – Nog gevaarlijkere brandbommen

 1. De beelden van de brand van de ingang tonen duidelijk dat we met geregisseerd nieuws te maken hebben.

  Vanwaar die bedroevende kwaliteit van beide filmpjes, een kwaliteit die we vooral bij nepnieuws zien? Waarom staat er niets in brand anders dan wat kartonnen dozen die zó voor de ingang zijn geplaatst dat het net lijkt alsof de ingang in brand staat? Echter, alleen de filmrequisieten staan in brand.

  Dit is gecontroleerde oppositie, zoals we dat ook bij de Gele Hesjes hebben gezien: geregisseerd door de macht.
  Nils

  Antwoord:
  Wie een brandje wil stichten weet als gewezen jeugdleider dat men eerst wat papier, karton en sprokkelhout bij elkaar raapt en dat dan in brand steekt om het vuur zo vlot te kunnen doen verspreiden. Vandaar kartonnen dozen en brandbommen.

  Er zijn over die rellen in Hong Kong vele tientallen zo niet honderden filmpjes waarin men brandstichters bezig ziet. Bovendien zijn hier niet alleen enkele kartonnen dozen aan het branden maar ook het gebouw zelf. De schade aan de MTR metro is enorm hoor.
  Willy Van Damme

 2. Beste Willy, zolang het woord “Vlaams” niet in je blog verschijnt of N-VA of VB dan ben ik het roerend met je eens. Wat Hong Kong betreft ben je er recht op: een nagel op de kop geklopt!
  Je kennis van Z-O Azie en vooral het midden Oosten is verbazingwekkend. Hou je daarbij: het siert je meer dan je binnenlandse Belgische (anti-Vlaamse) gevoelens.
  Vriendschappelijk vanuit Bangkok!
  Jacques Dezeure

  Antwoord:
  In de jaren tachtig en negentig was ik regelmatig in Hong Kong en leerde zo mensen kennen. Ik zou kunnen schreien als ik die beelden zie van dit zinloos geweld, de verniel- en zelfs moordzucht. En dan is er de woede voor diegenen die achter de schermen soms kinderen manipuleren.

  Besef ook dat de gevolgen niet alleen voor Hong Kong zijn maar voor de ganse regio. Het belang van Hong Kong is gezien de groei van China, Indonesië en Vietnam voor de regio niet meer zo groot als in 1990 maar toch zal dit gevolgen hebben, ook voor Bangkok.

  De VS weet heel goed dat ze de regering in Hong Kong nooit kunnen omverwerpen zoals in Oekraïne bijvoorbeeld gebeurde maar hun enig doel is lange termijnschade toebrengen aan Hong Kong, China en ook wel de rest van die regio.

  Men wil een rivaal schade berokkenen. Daarom willen ze China de boel zelf laten opkuisen. liefst met veel doden. Dat is het enige doelwit van Washington en die kinderen, tja collateral damage zoals men dat in de VS noemt.

  Juist zoals men nu de Koerden in Syrië opoffert. Het enige wat in Hong Kong nog ontbreekt zijn sluipschutters. Mar die zitten mogelijks nog eventjes vast in Irak. Geduld dus.

  Willy Van Damme

 3. Hier is de nogal eufemistisch bescrhijving van de strategie van de demonstranten.

  ‘aggressive nonviolence’ of ‘Marginal Violence Theory’ is nogal rekbaar,
  het is niet te tellen hoeveel schade ze al aangericht hebben en hoeveel mensen ze al verwond hebben. Maar ze gebruiken geen vuurwapens en
  ik weet niet of ze al doden gemaakt hebben. Dan hebt ge in tamelijk wat landen ook geen grondige redenen om ze dood te schieten. Tenzij dat ge Amerikaan of Israeli zijt natuurlijk
  Verminkingen door vuur, geweld of zuur zijn al wat discutabeler

  Een ander geval waar iemand in het been geschoten wordt door politie.

  Die agent kan duidelijk tegen een stootje. Hij is daar op zijn eentje, ze steken hem twee keer in brand met een molotov cocktail, ze vernielen zijn auto, ze zijn bijna met zijn pistool weg en hij schiet alleen in iemand’s been als ze boven op hem springen.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  De redeneringen van die betogers om geweld te rechtvaardigen zijn van een zelden geziene rekbaarheid. Ondertussen blijkt dat het hier in heel veel gevallen ook gaat om middelbare scholieren.

  Gisteren heeft men met zo’n cuttersmes de keel pogen over te snijden van een politieman. De wonde was gelukkig voor hem niet diep genoeg om hem in levensgevaar te brengen. Ook blijven betogers tegenstanders van hun praktijken individuen aan te vallen.

  Wel lijkt het geweld stilaan af te zwakken. De dagen rond 1 oktober en de Chinese nationale feestdag waren nog een hoogtepunt maar de massa’s van weleer blijven toen al weg. Die betogers raken dan ook meer en meer geïsoleerd. En sommigen beginnen dat zelfs te beseffen.

  Willy Van Damme

 4. Een paar observaties over waar de macht zit

  – maar 20% van Hong Kong is woongrond. Map (diameter van HK op het zicht 50km): https://i2.wp.com/lsecities.net/wp-content/uploads/2011/11/2011_chw_3070_high-density-areas-in-hong-kong.gif?ssl=1
  – de helft van de inwoners is eigenaar – een deel daarvan zal nog aan het afbetalen zijn. Eigenaars zullen geen vragende partij zijn om de woningprijzen te laten zakken.Het is niet alleen een kwestie van de financiele elite.
  – De banden van China met die financiele elite zijn mij niet duidelijk. Ik dacht dat de Chinezen tamelijk laissez-faire beleid voerden in HK, maar geld is geld.
  – de protesten richten zich niet op de elite, wel veel ‘schoppen naar onderen’ naar de Chinese immigranten, en naar alles wat mainland is.
  – Met Apple Daily is de pers een drijvende kracht achter de rellen. Die krant zat in 2012 ook achter de affiches waarin Chinezen als een invasie van sprinkhanenzwermen werden voorgesteld(locusts).
  – Een uitleveringsverdrag verantwoorden met een enkel individu, hoe weerzinwekkend ook is wat discutabel.
  – Het is wel interessant dat er tussen die financiele elite wel een paar schijnen te zitten die in China wat op hun kerfstok hebben . Die willen echt geen uitleveringsverdrag
  – De Hongkongers lijken nogal neoliberale ideeen te hebben over vrijheid, als ge eerdere observaties van Joshua Wong leest : https://newleftreview.org/issues/II92/articles/joshua-wong-scholarism-on-the-march . Dat lijkt mij een een westers aandoende situatie van financialisering en uitbesteding van arbeid geen verstandige visie
  – de amerikaanse/britse invloed is er zeker en ze is langdurig maar ik weet niet hoezeer ze het intern conflict drijft. Ze zorgt wel voor controle van de westerse perceptie. https://thegrayzone.com/2019/08/17/hong-kong-protest-washington-nativism-violence/#more-13591

  War gebeurt er ondertussen in Taiwan
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Natuurlijk is die eer dan 150 jarige Britse aanwezigheid niet zomaar verdwenen. Wel is er sprake van een logische en heel intense symbiose tussen grote kapitaalgroepen als Sun Hung Kai en Henderson Land en China. Vooreerst hebben die groepen veel geld gestopt in projecten in China zelf.

  Verder zijn er veel ondernemningen van China zelf, waaronder de overheid, die grootschalig in Hong Kong investeerden en in die groepen via aandelen en kredieten grote belangen hebben.

  Wat betreft Apple Daily heb ik begrepen dat de CIA daar bij betrokken is. Het blad staat ook fanatiek achter die betogingen. En wat betreft die uitleveringen is er stevig vooraf gediscussieerd tussen de elite in Hong Kong onderling en werd die wet ook aangepast om misbruiken vanuit China te verhinderen.

  De moord in Taiwan was echt wel gruwelijk en veroorzaakte zware emoties. En die uitleveringswet was daarom logisch want nu ontsnapte die moordenaar aan welke straf ook. Het zou ook hier voor veel krantenkoppen en protesten zorgen moest men zo’n man niet aan bijvoorbeeld Frankrijk kunnen uitleveren.

  In Taiwan dreigde de KMT de komende verkiezingen te winnen en de KMT, de vroegere partij van generaal Chiang Kai-Shek, tegenwoordig sterk voor samenwerking met China.

  Dit in tegenstelling tot de Democratische Volkspartij (DPP) die voor Taiwanese onafhankelijkheid is maar die om logische reden dat niet kan of wil uitroepen.

  De KMT staat sinds begin augustus – geen toeval – in de peilingen achter op de huidige meerderheid van de DPP, de Democratic Peoples Party, de partij die voorkomt uit de lokale Taiwanese bevolking.

  De KMT is origineel de partij van het Chinese vasteland afkomstige van mensen die China na de komst van de CCP en Mao ontvluchten. Voorheen leek de KMT de verkiezingen te zullen winnen. Dus is de VS tevreden. De verkiezingen voor president en parlement grijpen plaats op 11 januari 2020.

  Willy Van Damme

  • Ik had die Taiwanese invalshoek helemaal uit het oog verloren. In welke mate houdt China in hun aanpak rekening met het feit dat Taiwan meekijkt. Joshua Wong was verleden maand in Taiwan trouwens, om de blijde boodschap te verkondigen.
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Dat was voor de VS even belangrijk als wat er in Hong Kong zelf gebeurde. De Guomindang/Kuomintang dreigde er probleemloos de presidentsverkiezingen te winnen tot de herrie in Hong Kong roet in het eten van de Guomindang gooide en ze vanaf augustus in de opiniepeilingen terrein begon te verliezen.

   Ze lijkt nu wel kansloos bij de voor januari geplande verkiezingen. De regerende DPP speelde zelfs een in wezen vuil spel door te weigeren om die moordenaar Chan Tong-Kai in ontvangst te nemen.

   Deze zou zich in Taiwan/Republiek China aan het gerecht willen uitleveren – hij vermoordde er zijn vriendin – maar Taiwan wou hem alleen in Hong Kong in ontvangst nemen. Maar dat aanvaarden zou betekenen dat Hong Kong Taiwan officieel zou erkennen. En de regerende DPP in Taiwan weet dat natuurlijk.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s