Donald Trump – VS trekt zich terug uit Syrië

Voor wie de Amerikaanse buitenlandse politiek volgt is er een vaste traditie. Washington maakt bondgenoten, geeft hen geld, wapens en politieke steun om hen nadien enkele jaren later als een baksteen te laten vallen. Niets nieuws onder de zon dus toen de VS zich dit weekend begonnen terug te trekken van de grens van Syrië met Turkije en weg van hun ‘vrienden’ van de PKK/YPG.

Wapens voor de PKK

De Koerdische nationalisten van de PKK/YPG gaan er zo te horen dus alleen voor staan tegen de macht van Turkije, Iran, Rusland en Syrië. De keuze zal in dat geval rap gemaakt zijn. Als Trump zich natuurlijk ditmaal aan zijn beloftes weet te houden. Voorheen al kondigde die een Amerikaanse terugtrekking uit Syrië aan. Tot John Bolton en zijn vrienden tussenbeide kwamen. Maar die is nu weg.

Turkije, en dat is echt niet alleen president Recep Erdogan en zijn AKP maar het ganse politieke establishment, is woest over de Amerikaanse wapenleveringen aan de PKK. Behoudens dan de Democratische Volkspartij, de Turks-Koerdische nationalisten, die hier een ambigue houding aanneemt.

Amerikaanse troepen en YPG - 2

Een foto uit de periode van de nauwe militaire alliantie van de VS met de YPG/PKK. Merk op dat de soldaat vooraan een Amerikaanse vlaggetje draagt terwijl die achteraan er op zijn schouder een van de YPG heeft. En de Amerikaanse soldaat beheert het grote geschut. Dat is nu voorbij. Bye, bye.

Moest de VS zich militair verzetten tegen een Turkse invasie dan hadden vanaf de Turkse luchtmachtbasis in Inçirlik niet alleen Turkse bombardementsvliegtuigen opgestegen richting Syrië maar mogelijks ook Amerikaanse. Er is hier immers eveneens een grote Amerikaanse basis waar zelfs atoombommen zouden liggen. Het zou toch wel heel bizar zijn: Inçirlik versus Inçirlik

Voor de PKK/YPG zal dit het einde beteken van een nationalistische droom zoals ook de Koerden van de clan van Massoed Barzani en zijn Koerdische Democratische Partij in Irak dat eerder meemaakten. Dromen zijn bedrog, ook al komen die uit Israël en de VS. Er lijkt zich trouwens in de regio een nieuwe politieke structuur te vormen.

Saoedi-Arabië en Iran

Zo zijn er steeds luidere geruchten dat Saoedi-Arabië af wil van de voor haar desastreuze oorlog in Jemen – ze stelden positief te staan tegenover vredesvoorstellen van de Jemenitische Ansar Allah – en tot een vorm van verstandhouding te willen komen met Iran. Begrijpelijk na de zware vernederingen van de voorbije weken.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten herstelden volgens berichten nu hun contacten met Iran. Waarbij recent de Syrische grens met Irak in Al Bukamal aan de Eufraat na veel jaren eveneens werd heropend. Wat de VS en Israël jarenlang poogden te verhinderen. En dat is voor de regio en Syrië belangrijk. Syrië is immers steeds een transitland geweest van de Middellandse Zee naar de rest van de Arabische wereld, ook Qatar en Saoedi Arabië.

Donald Trump - 6

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde nogmaals de Amerikaanse militaire terugtrekking uit Syrië aan. Wordt het ditmaal werkelijkheid? Mogelijks, want er zijn ook andere signalen die in deze richting wijzen. En Mr Oorlog John Bolton is weg op het Witte Huis. Trump stelde vandaag dat hij beschikte over een ‘grote en ongeëvenaarde wijsheid’. Wie gaat dat durven betwijfelen.

En ook zou er een akkoord zijn om het grote vluchtelingenkamp van al Rukban vlakbij de Amerikaanse basis van al Tanf bij Jordanië te sluiten en de mensen naar hun woningen te laten terugkeren. Al Tanf ligt op de voornaamste grensovergang van Syrië naar Irak op de autoweg van Damascus naar Bagdad. Officieel was de VS er om ISIS te bestrijden. De enige reden was echter om zo het herstel van Syrië te saboteren.

Het is natuurlijk nog vroeg dag maar er zijn duidelijk tekenen dat het dossier naar een oplossing aan het gaan is. Zo zou er nu na jaren eindelijk een Syrisch grondwettelijk comité zijn gevormd waar ook Saoedi-Arabië akkoord mee lijkt te gaan. Alleen de groepen rond al Qaeda en de Syrische Moslimbroeders verzetten zich maar die lijken meer en meer geïsoleerd te raken. Ook Turkije lijkt hier immers mee in te stemmen.

De verwachte Turkse inval in het noordoosten waar de PKK/YPG baas is zal, zoals zij op de kaarten te zien is, blijkbaar – en dat is opvallend – de grenspost Qamishli vermijden. Hier verblijven immers nog steeds Syrische legereenheden en ambtenaren.

Erdogan stelde dat die invasie past in het herstellen van de Syrische eenheid. Wachten maar. Het is echter vooral kijken of het Witte Huis zich ditmaal aan haar beloften zal houden. Syrië zal die vrede immers zeer goed kunnen gebruiken. Maar nu is er in Washington bij zijn Republikeinen en de Democraten al groot verzet tegen die terugtrekking. Het theatergezelschap van Washington DC in actie?

Amerikaanse basis Tal Abyad verlaten - 7 oktober 2019

De Amerikaanse militaire basis van Tal Abyad vlakbij de Turkse grens die de Turken moest tegenhouden. Ze is sinds vandaag leeg.

Natuurlijk is er nog de heel belangrijke kwestie van de krijgsgevangenkampen zoals al Hol waar leden van ISIS worden vastgehouden. De landen van de NAVO zijn in feite de ultieme verantwoordelijken voor hun lot. Zij steunden immers de Amerikaanse bezetting van dit deel van Syrië. Gezien de situatie lijkt de enige legale en beste oplossing dat men die kampen overdraagt aan de wettige Syrische regering.

Wat zij er dan mee doet is uiteindelijk alleen een zaak van Syrië. Zelfs al zijn dat voor die leden van ISIS bijna zeker slechte vooruitzichten. Maar toen zij er arriveerden gaven zij de mensen daar nog veel slechtere vooruitzichten. Poets wederom poets.

Maar landen als België zullen er hun handen van aftrekken en behoudens wat luide verklaringen niets doen. Wel kan men in Damascus dan om genade vragen voor de kleine kinderen en het overbrengen ervan naar Europa regelen. Maar dan moet men wel met Syrië praten. En dat zijn, integendeel tot wat onze media al jaren vertellen, geen onmensen genre al Qaeda en ISIS.

Willy Van Damme

De start lijkt gegeven

Volgens berichten op Twitter zou het Turks leger met haar actie tegen de PKK/YPG al gestart zijn met eerst zoals normaal verwacht bombardementen van vliegtuigen en artillerie.

8 gedachten over “Donald Trump – VS trekt zich terug uit Syrië

 1. Dat gaat snel. Heeft Turkije een overeenkomst met Syrie , want dat is daar wel een invasie die Turkije tegenover Syrie plaatst.
  De Koerden gaan heel snel de zaak moeten overdragen aan het Syrische leger.
  Ondertussen: https://twitter.com/HillaryClinton/status/1181191825459159040 . OK.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Je had dat dus goed gezien. En het zou mij niet verbazen moest er tussen het trio Iran, Rusland en Turkije met dan Syrië erbij vooraf dit scenario zijn afgesproken. Jij zet de PKK/YPG het mes op de keel en wij komen hen dan ‘redden’.

  Ondertussen blijkt er volgens sommige berichten zelfs een merkwaardige samenwerking te zijn ontstaan tussen de terugtrekkende Amerikaanse troepen in de steden Kobani en Manbij. Kwestie van die overdracht ordentelijk te laten gebeuren.

  Verder nam het leger ook de stad Tabqa met haar dam in bezit en steeds meer terrein in de provincie Hasaka. Die dam is erg belangrijk voor de waterbevoorrading van het noorden van Syrië.

  Opvallend is zeker ook dat er tot heden voor zover geweten geen officiële Turkse reactie is op het gisteren zondag gesloten officieel akkoord van de PKK/YPG met het Syrische leger.

  Zo nam het Syrisch leger bezit van het stadje Tal Tamr dat niet ver ligt van de stad Ras al Ain dat nu door het Turkse leger wordt bezet. Het leger zou volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat de oppositie steunt, tot op zes kilometer zijn genaderd, dus binnen de zone die Turkije wil bezetten.

  Willy Van Damme

 2. Eerst zien en dan geloven. Er is verzet in de VS tegen deze terugtrekking. Uiteraard van de Zionistische lobby, waarbij invloedrijke Republikeinen Lindsey Graham en Nikki Haley al luid hun afkeur hebben laten blijken. Hier vinden Democraten en Republikeinse haviken elkaar wonderwel Het standpunt van het Pentagon (en de CIA…) is eveneens duidelijk. Met moet maar eens surfen naar de invloedrijke militaire internetsites aanleunend bij het Pentagon om te weten van waar de wind waait.
  Kijk, president Trump is aangeschoten wild. Er dreigt een afzettingsprocedure tegen hem. Men kan schouderophalend zeggen dat die toch geen kans maakt omdat in de Senaat de Republikeinen de meerderheid hebben. Trump is echter geen Republikein, hij in feite een onafhankelijke kandidaat die onder de Republikeinse vlag de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Hij behoort niet tot het ‘establishment” en wordt voornamelijk om die reden nog altijd gehaat en tegengewerkt. Men vergeet hierbij snel dat om die reden er Republikeinen zijn die net zo goed Trump haten als de Democraten zelf. Het is heel waarschijnlijk, want de geboden kans is te mooi om te laten glippen, dat de haviken binnen de partij hun steun aan Trump bij een eventuele afzettingsprocedure afhankelijk zullen maken van een lijstje van door hen opgestelde eisen. De president wordt op die wijze een “lame duck” en een pion van de “Deep State”, (om een populaire uitdrukking te gebruiken). Gans het Oekraïne verhaal werd trouwens door de CIA naar buiten gebracht , en misschien wel georkestreerd, om een onwillige president in het gareel te dwingen.
  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Je was dus te pessimistisch wat betreft die terugtrekking. Die is nog niet geheel maar evolueert in die richting. En in tegenstelling tot die eerdere aangekondigde terugtrekking eind vorig jaar nam er ditmaal niemand bij Trump ontslag.

  Je zag het te zeer vanuit een Amerikaans perspectief maar er is het bredere verhaal in het Midden-Oosten. Zo lopen er onderhandelingen via Pakistan tussen Saoedi-Arabië en Iran en lopen er gesprekken tussen Ansar Allah en de Saoedi’s over Jemen. En vandaag zit Poetin in Riyadh aan tafel met kroonprins Mohammed bin Salman.

  Ik vermoed dat die heel recente aanval op die Iraanse tanker in de Rode Zee wel eens een wanhoopspoging was van Israël om die onderhandelingen te saboteren. Ze had echter geen enkel effect. Merkwaardig toch dat dit geen harde verklaringen opleverde.

  Uiteraard is er de VS en het politieke theater daar. Donald Trump lijkt de meest corrupte en ook incompetentste president te zijn die ik ooit gekend heb. En dat zegt toch heel veel.

  Zijn te gekke verklaringen rond Syrië moeten ook de meest fervente Republikeinen aan het denken hebben gezet. Een afzetting sluit ik echt niet meer uit. Het wordt immers echt te gênant voor zowat iedereen in Washington.

  Wat betreft Oekraïne en de CIA deel ik uw mening. De klokkenluider krijgt van zijn bazen van de CIA niet zomaar het groene licht zoals nu. Klokkenluiders riskeren in normale omstandigheden nu eenmaal hun vel en deze lijkt geen problemen te hebben.

  Willy Van Damme

 3. Trump zegt wel dat de VS zich terugtrekt uit Syrie maar wat betekent het concreet. Trekken de grondtroepen zich helemaal terug of maar een stuk? Geven ze de steun voor de YPG helemaal op of maar een stuk? Krijgt het Syrische leger nu meer controle over luchtruim?
  Vertrekken de Amerikanen uit Syrie of verwachten we dat dit een aanloop is tot hun uiteindelijk vertrek?

  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Sorry voor de laattijdige plaatsing. Lees zeker ook mijn antwoord op de eerdere vraag van een lezer rond de Koerden. Ik heb er dagen op zitten zwoegen. En schokkende ontdekkingen gedaan. Vooral Turkije in de periode 1919-1923 is een schandelijk verhaal. De Britten op hun walgelijkst. Het zijn dan ook ‘gentlemen’.

  De akkoorden tussen de VS, Syrië, de PKK/YPG, Turkije en Rusland zijn nog in hun beginfase en dienen nog verder uitgewerkt. Zo moeten de instellingen in het door de PKK/JPG tot voor kort gecontroleerde gebied zoals het belastingsysteem, politie, gerecht, onderwijs en de grenscontrole nog aangepast worden aan de nieuwe situatie.

  Maar voor zover kan gezien worden loopt dat in het gebied in het noorden zoals het hoort. Erdogan heeft nog maar eens zitten brullen en dat gebrul leek niet van een leeuw te komen maar van een muis.

  Dus geen volksverhuizingen of Turkse controleposten zoals waarmee hij dreigde. Het gebied wordt en blijft Syrisch. Wel zien wat er gebeurt in de regio van de stad Jarablus en Afrin waar Turkije met hun vrienden van het Vrij Syrisch leger al meer dan een jaar heersen. Onduidelijk is of het Syrisch leger hier gaat patrouilleren.

  Meer zicht komt er op de olievelden rond Omran dat je blijkbaar hebt gewonden. Het ligt ten zuiden van de monding van de Khaboer in de Eufraat. Bronnen die goed zouden zijn voor 75% van de vooroorlogse olieproductie. De VS lijkt hier nog te blijven. Wel geen zekerheid.

  Ook op de grenspost van Al Tanf blijft de VS voorlopig zo te zien zitten. Woestijngebieden waar ze in feiten niks kunnen doen behalve Syrië pesten. Maar Syrië heeft nu al grensovergangen met Libanon, Jordanië en minstens twee met Irak en dus vormt de grensovergang van al Tanf maar een kleine hindernis. Het is enkele maanden wachten tot ze ook hier weg zijn. En van Iran krijgt Syrië gratis alle nodige olie.

  De komende maanden mag men zich natuurlijk verwachten aan de strijd om de provincie Idlib. Rusland heeft al tientallen extra tanks en ander zwaar materiaal gestuurd plus ook verse Russische soldaten. De doodsklokken luiden voor die salafistische terreurgroepen daar.

  Opvallend is ook dat er na die farce in de stad Douma geen aanvallen met chemische wapens meer gemeld zijn en dat Israël al weken wegblijft uit het Syrische en Libanese luchtruim. Optimistisch blijven maar wel het hart blijven vasthouden. Je weet maar nooit.

  Willy Van Damme

  • Ik merk dat de Amerikanen moeite hebben de olievelden los te laten. Ik speculeer dat ze uiteindelijk wel gaan moeten. Trump zijn bewoording:“USA soldiers are not in combat or ceasefire zones. We have secured the Oil. Bringing soldiers home!” Ok ze zijn niet meer aan de grens met Turkije waar het het gevaarlijkste is. Maar zelfs als de Amerikanen expliciet oliegebied bezetten , hoe lang kunnen ze dat dan nog? De Koerden zijn zelf bezetter in het gebied van de Eufraat(rechteroever). Als zij hun kas keren zitten de Amerikanen daar alleen. Hoe lang denken ze dat vol te houden? Waar zitten de Amerikanen trouwens overal. Ze hadden veel basissen aan de Turkse grens maar die moeten sluiten.
   Tuyzentfloot

   Antwoord;:

   De VS gaat dus voorlopig blijven om die olievelden te bezetten en in de grenspost van al Tanf om zo de handel tussen Irak en Syrië te bemoeilijken. Het heeft uiteraard niets met ISIS te maken maar heeft als bedoeling de heropbouw van Syrië te bemoeilijken.

   Wel is het vluchtelingenkamp van Rukban aan het leeglopen en de terreurgroep die daar van de VS het bewind mag voeren leeft van de smokkel en de verkoop van goederen aan die vluchtelingen. De inkomsten voor die groep dalen dus snel.

   Het lijkt dat de VS daar in de woestijn gaat zitten met de duimen draaien en uiteindelijk niet veel meer kan doen dan Syrië verlaten. En ik vermoed dat dit relatief snel zal gebeuren. In de VS lacht men er trouwens steeds meer mee.

   Willy Van Damme

  • In Idlib verwacht ik dat ze de uitgang naar Turkije openlaten en ondertussen de druk opvoeren, in de hoop dat de rechtstreekse confrontatie kleiner is.
   In verband met chemische wapens weet ik niet wat er gaande is maar er is een factor die de zaak bemoeilijkt. Het wordt OPCW heet onder de voeten en ze kunnen nu moeilijk teveel aandacht trekken. Er is een tweede OPCW klokkenluider. Bustani heeft zich bij de critici aangesloten, met nog een aantal anderen (https://www.couragefound.org/2019/10/opcw-panel-statement). De Working Group on Syria, Propaganda and Media is heel goed bezig.
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Hoe dat gaat aflopen met Idlib is mij nog onduidelijk. Ik vermoed dat dit zal eindigen zoals met ISIS in de vallei van de Eufraat. Met de rug tegen de muur en de heldendood sterven of gevangen worden genomen. Hopen maar dat het snel voorbij zal zijn met zo weinig mogelijke burgerdoden.

   Wat betreft die chemische aanvallen is het duidelijk dat je het dossier volgt. Die Working Group doet inderdaad prachtig werk en haar acties zijn meer dan aan te bevelen. Het valt mij trouwens op dat er sinds die nepaanval in meer dan een jaar geleden Douma geen praatjes over chemische wapens meer te horen zijn.

   Waarom weet ik niet. Misschien komt het wel doordat het OVCW in Den Haag geheel in diskrediet is geraakt. In wezen is het OVCW niets meer dan een spreekbuis van al Qaeda en die andere salafistische terreurgroepen.

   Al Qaeda & co doet allerlei beweringen en die worden zonder feitelijk enige serieuze verificatie door het OVCW overgenomen. Hun werkmethode is een zelden gezien aanfluiting van wat forensisch onderzoek moet zijn.

   Een schande en dat men o.m. bij de VRT zoals Rudi Vranckx en hun ombudsman deze onbetrouwbaarheid van het OVCW niet ziet is typerend voor een uiterst laag niveau van de journalistiek.

   Maar de VRT met Jens Franssen en Rudi Vranckx hebben bewezen hier vooral nepnieuws te produceren. Hun beschuldigingen aan het adres van de Palestijns-Syrische kloosterzuster Agnes Maryam van medeplichtigheid aan een poging tot massamoord was zowat het allerlaagste dat de Belgische media hier over presenteerden.

   En dat wil veel zeggen. Goed is wel dat ze na mijn verhaal over Jorn De Cock die uit de VRT-studio’s hebben geweerd. Ach weet je, de meesten die in de media rond Syria aan het woord komen en erover schrijven werken of werkten toen voor buitenlandse mogendheden en geheime diensten. Berichtgeving.

   Willy Van Damme

   • Ik denk als ze het OPCW nu nog een onderzoek laten vervalsen zouden er wel eens 20 klokkeluiders kunnen zijn.
    Tuyzentfloot

    Antwoord
    Ja zo grof hebben ze het met hun rapport over Douma nog nooit gemaakt. Mensen zoals de onderzoekers als Ake Sellström en Scott Ritter hebben hen al frontaal aangevallen.

    En dat zijn mensen die op dit vlak toch wel faam genieten. Maar je weet nooit met dit zootje van politici, ngo’s en pers. Ze zijn nu eenmaal tot werkelijk alles instaat.

    Willy Van Damme

 4. Syrische leger gaat Kobani overnemen. Er is een overeenkomst met de Koerden Ik weet nog niet over welk gebied maar ik gok ‘overal in de grensstrook waar de Turken niet zitten’. https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2019/10/13/Syrian-army-to-enter-SDF-held-Kobani-Manbij-Monitor.html ‘Turken’ betekent in dit geval de gematigde rebellen . Gematigde rebellen betekent een groot deel van het spectrum van jihadis. Ik meen dat ze 60km van Kobani zitten (Tell Atyab). Syrie zegt dat de VS zich niet gaat moeien.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  De kans dat de Syrische regering met Russische hulp tot een akkoord komt neemt als het ware met het uur toe. De steden Kobani, Qamishli, Manbij, Rakka en Hasaka lijken overnamerijp te zijn. Ondertussen blijken de PKK/YPG militair amper iets voor te stellen.

  Ook de olievelden aan de oostelijke oever van de Eufraat en vlakbij de provinciehoofdstad Der Er Zor zijn belangrijk. De voornaamste olievelden liggen hier. Zien wat de gesprekken in Qamishli opleveren. De vandaag plots aangekondigde verdere terugtrekking van het Amerikaanse leger is ook belangrijk.

  De droom van de PKK/YPG lijkt snel aan het vervliegen. Ze mogen blij zijn als ze na dit verraad aan Damascus nog iets van enige autonomie overhouden. Zelden zo’n dwaasheid gezien. En vanuit Syrië Turkije aanvallen kunnen ze ook vergeten. De repressie zal dan keihard zijn.

  Willy Van Damme

 5. Natuurlijk was dit alles afgesproken. Turkije , Iran, Irak en Syrie willen alle hun eigen Koerden onder controle houden. Turkije jaagt de Koerden op, die hulp zoeken bij Assad. Voor Erdogan, de ideale oplossing. De Turken zullen zich terug trekken als de troepen van Assad opnieuw een stevige greep hebben op de Syrische Koerden. Meteen ook het ideale moment om al die Salafisten op te ruimen. Ontsnapt uit de kampen? Prima, schiet ze af als konijnen als je er een paar along the road tegen komt. Ze zijn toch iedereen te last geworden. Het Westen kan tevreden zijn.
  De grote bemiddelaar? Rusland. Ook Trump was bij de zaak betrokken. Een inval zoals de Turken nu uitvoeren kost weken zoniet maanden aan voorbereiding. De aanval werd echter opgestart zowat de dag nadat de Amerikaanse terugtrekking begon. En de Amerkanen moeten geweten hebben van de Turkse troepenconcentraties, want het krioelt van militaire satellieten boven het Midden Oosten. Een duidelijk teken dat Trump combatief blijft tegenover de havikken, de CIA en een deel van het Pentagon en zijn eigen buitenlandse politiek wil door drijven. Krijgt de VS iets in ruil? Dat zal later blijken of misschien nooit. Misschien wordt een toegeving gedaan aan de andere kant van de wereld zodat de gewone burger nooit zal beseffen dat een klein gebeuren ergens deel uitmaakte van een grotere overeenkomst.
  De grote verliezer in dit alles? Voornameijk Israel, de sponsor van de Koerden via wie ze altijd onrust trachten te stoken in Iran, Irak en Syrië. Israel dacht even om vrijwilligers te sturen om aan de zijde van de Koerden te vechten tegen de Turken. Hopelijk ook al die salafistische groepjes die volgen in het zog van de Turkse troepen. En verder nog al het vreemd gespuis dat nu uit de kampen ontsnapt is; .Zet eenvoudig elke strijder die niet een Syrische variant van het Arabisch spreekt tegen de muur en zeker Oygoeren en Tsjetsjenen.
  En Saoedie-Arabië zal zich koest houden want Poetin is er op bezoek om er Opec+ te bespreken
  A suivre !. (Maar zeker niet via de lachwekkende “analyses” van HLN , VRT en consoorten)
  Luc Devincke

  Antwoord:

  Of dit allemaal tussen die landen is afgesproken is niet zeker maar zeer goed mogelijk. Velen die dit dossier volgen vermoeden dat. Wel is het natuurlijk zo dat het Turks leger reeds een tijd klaar stond en dus niet nog moest klaar gezet worden toen Trump het groene licht gaf.

  De grote verliezers zijn de Koerdische ultranationalisten, vooral dan de PKK, en Israël. Ook de NAVO met de VS en de EU zijn verliezers. Israël zit nu meer dan ooit in de regio geïsoleerd en het is afwachten welke kaart ze nu gaan gebruiken. En hun vijanden hebben ook goede wapens.

  En de EU? Was dat lachen. Men is boos omdat men de uitkomst niet kan bepalen. Wat toch de essentie is van de praatjes die we nu lezen bij een Holslag en anderen. En dus moeten we extra bewapenen want de VS wil de EU niet meer helpen bij haar imperialistische dromen. Gewoon normaal doen is er niet bij.

  Typerend en hilarisch was het Duitse voorstel, gelanceerd nadat Poetin en Erdogan in Sochi een akkoord hadden bereikt, voor een door de Duitsers en de EU bewaakte veilige zone. Heeft Berlijn nu helemaal het verstand verloren? Blijkbaar wel.

  Wie de hoorzitting in ons parlement met de chef van de militaire veiligheid hoorde weet nu dat we moeten praten met de regering in Damascus. Toen men het hoorde en in de kranten weergaf leek het alsof dit voor ons land, de vrijheid, democratie en de mensenrechten een enorme ramp was.

  Wapens leveren aan al Qaeda in, Jemen, die van Charlie Hebdo, is dan voor onze politici, media, zakenlui en militairen geen enkel probleem. Evenmin als het vriendje zijn met Qatar, enzovoort. Maar ho Assad…. dat is een mix van de Stasi en de Gestapo aldus vandaag De Morgen.

  Maar wat kun je verwachten van media die al Qaeda in Syrië jarenlang vrijheidsstrijders noemden. Maar geduld, nog een beetje geduld en zij spreken van de Syrische regering en president Assad waarmee het interessant is om handel mee te drijven. Wie wordt onze nieuwe ambassadeur in Damascus?

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s