De dappere Afghanen of….

Ooit maakte Hollywood in 1943 de film ‘Road to Moscow’ gemaakt aan de hand van het gelijknamige boek van Joseph E. Davies, de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Moskou. De voormalige Sovjetunie werd er ten hemel geprezen en de processen van 1936 waarbij men een ganse serie bekende sovjetpolitici wegens o.m. spionage ter dood veroordeelde was volgens Hollywood een voorbeeld van degelijke rechtspraak.

Rambo III - Versie 1

Zo eindigde Rambo III met een ode aan wat men toen de Moedjahedien noemde. De lieden die het land in afspraak met de CIA omtoverden tot een groot drugsparadijs en ‘s werelds bijna enige producent van opium en heroïne. Een paradijs ook voor terroristen.

Het was echter ten tijde van de tweede wereldoorlog en dus was president Jozef Stalin volgens Hollywood een held. Dat de VS tot 1941 aan het Duitsland van Hitler de benzine leverde voor de operatie Barbarossa, de invasie van de Sovjetunie, werd gemakshalve vergeten. Juist zoals men enkele jaren nadien de inhoud van die film vergat. Het kan in de internationale politiek soms verrassend snel gaan. Zie maar naar Syrië.

Zo ook met Afghanistan waar Hollywood ook al eens een verrassende zij het gênante bocht maakt. Officieel was Bin Laden, de Taliban en al die andere islamitische terreurbendes dappere helden. Een paar jaar later is dat dan weer… oeps. Snel wat aanpassen. Want officieel althans was Bin Laden & co nadien een der ‘s werelds grootste misdadigers ooit. En dus….

Rambo III - Versie 2

En dat werd het nadat men al Qaeda omtoverde tot vijand nummer 1. Nooit de soepelheid van Hollywood en de VS onderschatten. Galant, dat zeker.

Rambo III gaat over held John Rambo die in 1988 ten strijde trekt om een vriend uit de klauwen van de wreedaardige ‘Ruskies’ te halen. Het is een verhaal geschreven door Sheldon Lettich en Sylvester ‘Rambo’ Stallone zelf. Maar dat was 1988 en nadien kwam er dan al Qaeda, vrienden van de CIA die vijanden werden. Juist zoals gebeurde met Jozef Stalin. En dus werd er wat herschreven.

Willy Van Damme

2 gedachten over “De dappere Afghanen of….

 1. Ik herinner me nog fotos van amerikaanse congresleden met posters van de Mujahedeen tegen de muur. Er is nog een fameus artikel van Robert Fisk in 93 dat de NYTimes haalde: https://www.independent.co.uk/news/world/anti-soviet-warrior-puts-his-army-on-the-road-to-peace-the-saudi-businessman-who-recruited-mujahedin-1465715.html

  Ik dacht eigenlijk dat Standard Oil wel een geschiedenis hadden van samenwerking met de Duitsers, maar toch op eigen initiatief en zonder goedkeuring van de regering. Roosevelt had helemaal geen affiniteit met de Nazis en zag dat anderen onder elkaar de wereld aan het verdelen waren. Hij wilde oorlog, maar het publiek wilde het niet. En de olie industrie en nog wat andere industrielen wilden dat ook niet. Dus ‘de Amerikanen bezorgden de Duitsers hun olie’ is wat misleidend.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Toen Japan teveel van Azië voor zichzelf wou nemen was er snel een Amerikaans olie-embargo tegen dat land. De VS heeft tot Hitler hen de oorlog verklaarde met beide blokken een lucratieve handel gevoerd.

  Men kan zeggen dat dit de VS niet was maar enkele private bedrijven, maar Roosevelt – goed wetende wat er gebeurde – kneep zijn ogen dicht. En dat is in wezen hetzelfde.

  En dat interview van Robert Fisk met Bin Laden is zeker memorabel. Het was de held Bin Laden. Het toont dat Robert Fisk niet zelden niet begrijpt of niet wil begrijpen wat er aan de hand is. Wie Afghanistan toen volgde wist wat voor uitschot Bin Laden & co was. Hij niet. Waarom?

  Willy Van Damme

  • Ik ga daar toch een paar contraire puntjes toevoegen in de kantlijn.
   De rol van de amerikaanse industrie is ambigu. Het valt niet helemaal in een vakje te krijgen. Ge kunt de steun aan Duitsland zien als iets slechts maar er is ook een andere factor. Er is een weerstand tegen oorlog die ge terug vindt in de zakenwereld , en die ge ook ziet bij de libertijnen en bij Trump. Zakendoen is goed(ongeacht hoe destructief het is), oorlog is slecht. In bepaalde opzichten heeft Roosevelt die weerstand van een elite tegen oorlog doorbroken. Tenminste, de weerstand om zelf in een oorlog betrokken te worden.
   De aanval op Pearl Harbor was cruciaal in het overwinnen van die weerstand – al neem ik aan dat ze de effectiviteit van de aanval onderschat hebben. Het memo van McCollum is een revelatie op dat vlak, niet zozeer omdat de link met Roosevelt bewezen is, maar omdat de redenering stevig op zijn poten staat en Roosevelt evengoed tot die conclusies moest komen en dat wordt bevestigd door zijn acties .

   Dan, Fisk. Ok, hij staat met een been in de mainstream maar Fisk zag Bin Laden als een vrijheidsstrijder en hij respecteerde hem op dat vlak. Ik denk niet dat dat na 9/11 veranderd is.
   Tuyzenfloot:

   De Amerikaanse industrie wil een ding winst maken en dus zoveel mogelijk verkopen. Aan wie dan ook. Maar dev regering is daar om dat te sturen. En het embargo tegen Japan na de bezetting van Frans Indochina toont dat men daar ook niet voor terugschrikte.

   Wat betreft Pearl Harbour is er nog steeds enige twijfel of Roosevelt en de regering wist wat komen zou, maar het bewijsmateriaal voor de stelling dat ze wisten wat er gung komen is groot.

   Het door U geciteerde Memorandum McCollum kende ik niet maar het toont eens te meer aan dat men die valstrik voor Japan al vroeg plande en de geheime codes van de Japanners in bezit had. De houding van admiraal Nimitz is natuurlijk typerend. Washington offerde hier dus veel mensen op.

   Het kwam president Roosevelt echter goed uit om tussenbeide te komen. Voor Roosevelt de gelegenheid om de Amerikaanse hegemonie over de wereld te vestigen. Hij zag vermoedelijk dat Duitsland de oorlog tegen Rusland niet kon winnen en dat Londen op de knieën zat. Dus….

   Toen Robert Fisk dat interview met Osama Bin Laden plaatste waren er al vele verhalen bekend over de gruwelijke praktijken van die Afghaanse terreurbendes.

   Dat dit soortfeiten slechts in weinig kranten geraakten is een feit maar Fisk als journalist zou dat moeten geweten hebben. Maar dat is het verleden. Goed om weten maar ik kijk naar het heden.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s