De Vlaamse democratie anno 2019

Vanavond organiseren de politieke partijen N-VA, CD&V en Open VLD hun bijeenkomst waarbij alle leden mogen stemmen of ze akkoord gaan met het wekenlang onderhandelde Vlaamse regeerakkoord. Een akkoord dat ongeveer 300 pagina’s dik zou zijn.

Het probleem is echter dat de leden dit pas een paar uur voor die conferenties kunnen inzien. Hetzelfde voor de media die ook braaf mochten wachten. In China kunnen de parlementsleden ook over allerlei nieuwe voorstellen ‘stemmen’ maar het zou mij verbazen moesten die parlementsleden vooraf niet goed ingelicht zijn over wat ze moeten goedkeuren.

Jan Jambon - Twitter

Jan Jambon maakt met zijn regering een veelbelovende start. Doe de veiligheidsgordel al maar aan.

Het toont het democratisch gehalte van het Belgisch staatsbestel. Eerst lekken de heren en dames in de media wat ‘goed’ nieuws om dan dagen nadien met de in die ongeveer 300 pagina’ verborgen miserie te komen. En wie weet zijn er geen geheime akkoorden.

Het beste was misschien wel deze ochtend op Radio 1 Bart Tommelein – sinds dit jaar de liberale burgemeester van Oostende – die moest antwoorden op de vraag of hij akkoord ging met de grote door de regering geplande stevige belastingverhoging voor nieuwe huiseigenaren. Dit was volgens hij stelde alleen maar een vermindering van een belastingkorting.

Het was in zijn ogen daarom geen belastingverhoging. Aldus de man die er mee voor zorgde dat de elektriciteitsrekening van Jan Modaal een grote belastingbrief is. De start van Jambon I is alleszins veelbelovend. Een ding is zeker: De discussie over de kleur van de burgmeestersjerp is nu wel (voorlopig) voorbij. Oef! Zou bijna minister-president Jan Jambon (N-VA) om de inauguratie te vieren zijn dansende moslims meebrengen?

Willy Van Damme

2 gedachten over “De Vlaamse democratie anno 2019

 1. Beste Willy Van Damme,

  België word alsmaar complexer, een paar voorbeelden:
  Vlaanderen gaat opkomstplicht voor gemeente en provinciale verkiezingen afschaffen.
  Als de doorsnee Vlaming denkt dat de opkomstplicht is afgeschaft en hij gaat voor de federale en Europese verkiezingen niet gaan stemmen, gaat hij daar dan voor beboet worden ?
  Hoe is het mogelijk om niet in overleg met andere regio’s een eenduidige wetgeving te maken.
  Op nationale wegen mag men maximum 70 km rijden in Vlaanderen, in Wallonië is het 90 km.
  Kindergeld is in elke regio verschillend, dit wil dus zeggen dat in België alle kinderen niet gelijkwaardig zijn.
  Jobkorting in Vlaanderen, alleen voor Vlamingen, een Waal die in Vlaanderen werkt krijgt deze niet.
  Zorgverzekering bestaat in Vlaanderen niet in Wallonië. Vind de bijdrage onrechtvaardig, of men nu weinig inkomen heeft of groot inkomen, iedereen betaald 52 euro.
  En er zullen nog vele andere voorbeelden zijn.
  In zo een klein land zoveel verschillende wetten/ regels noem ik geen goed bestuur.

  Dan verbaast staan dat de kiezers op extreme partijen stemt.

  Met vriendelijke groeten,
  Hans Janssens.

  Antwoord:

  Het wordt steeds chaotischer en idioot. Eerst zegt men dat nieuwkomers tot 360 euro gaan moeten betalen om binnen te mogen. Eerst is er de vraag hoe men dat gaat afdwingen? De grenzen zijn een gigantische gatenkaas.

  Tweedes men komt binnen en woont in Brussel en na wat jaren verhuist men naar Gent of Dendermonde. Wie gaat dat verhinderen? Jan Jambon met zijn speelgoed, sorry smartphone?

  En dan komt Jambon af met te zeggen dat men dit geld kan recupereren bij het OCMW, dus de lokale besturen die dan moeten betalen aan het gewest. Prachtig toch.

  Maar veel beslissingen zeker langs Vlaamse kant worden genomen vanuit een strak ideologisch kader om dan te botsen met de realiteit. Ik herinner mij dat het vorige schepencollege in Boom (N-VA-Open VLD) op zeker ogenblik verbood om in de gemeenteraad een hoofddoek te dragen.

  Had men twee seconden nagedacht dan wist men dat dit inging tegen onze grondwet en ook racistisch van aard was. Maar wie dus strak ideologisch denkt zit gewoon met zijn denkpatroon roestvast. En dan krijg je dat soort pesterijen die de tegenstellingen alleen maar vergroten. Wil men een burgeroorlog?

  Neem het versturen van kiezersbrieven in de faciliteitengemeenten rond Brussel. Vroeger Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Leo Peeters (SPA) interpreteerde de wet zodanig dat Franstaligen alleen een Franstalige brief kregen als ze er speciaal bij de gemeente om vroegen.

  Wie nadacht had gezien dat dit puur pesten was en wat men kan omschrijven als een poging tot etnische (taal)zuivering door die man. Uiteindelijk heeft de Raad van State dit verworpen en gesteld dat men pas om de vijf jaar zo’n brief aan het gemeentebestuur moet vragen.

  De vorige minister Liesbeth Homans (N-VA) moest dan met hangende pootjes die burgemeesters daar toch benoemen. Wat wil je, als je met zulke extremisten te maken hebt dat er dan met de andere gewesten/gemeenschappen kan afgesproken worden? Je praat toch niet met ‘de vijand’.

  De fout ligt van bij de start. Herinner U de uitspraak van Vlaams minister-president Gaston Geens (CD&V) die bij het aantreden van de eerste Vlaamse regering stelde dat “Wat wij Vlamingen doen beter doen”. Waarna hij superfraudeur Maurice De Prins in Leuven vervoegde om diens bioscoopcomplex Super Club One te openen.

  En met dat soort verhalen kunnen we een bibliotheek vullen. Met dank aan Wilfred Martens (CD&V).

  Willy Van Damme

 2. Wat gedacht van deze stelling :
  “hoe meer ‘verlicht’ een maatschappij is, hoe minder regeltjes nodig”

  mijn inziens zelf mondiaal van toepassing, arme arme homo sapiens
  Maarten

  Antwoord:

  De verlichting gaat terug tot de 18de eeuw en nu leven we in de 21ste eeuw. Voor sommigen is die verlichting een na te streven ideaal. Het was de periode van ‘Gelijkheid, Broederlijkheid en Vrijheid’ en de Franse revolutie met zijn ‘humaan’ wapen de guillotine.

  En wat later in 1830 viel dat vrijheidlievende Frankrijk Algerije aan en werd een zeer groot deel van de bevolking vermoord. Zonder guillotine’. Het betekende ook het creëren van een ‘wetenschappelijke’ basis voor het racisme. Gelukkig leven we nu in 2019.

  Maar de homo sapiens is wat hij is met al zijn vele gebreken. Ik maak mij geen illusies.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s