Montasser AlDe’emeh in Humo

Het is met verbazing dat ik een interview van Montasser AlDe’emeh las in Humo van deze week (zie gesprek met Imam Nordine Taouil, Humo 18 juni). De man heeft zelf al zeker twee jaar privé en in het publiek toegegeven dat hij werkt voor onze Staatsveiligheid. Dat is zijn goed recht maar dat men die man nog als journalist artikels in Humo laat publiceren is iets dat mijn petje te boven gaat. Bovendien veroordeelde men de man wegens valsheid in geschrifte om een jihadist aan een vals alibi te helpen.

Het is deontologisch zo ver over de schreef dat men die man als journalist zou moeten buitengooien. Verder deed Montasser, informant van de staatsveiligheid zijnde, aan private hulpverlening door consulent te spelen voor gezinnen getroffen door het jihadisme. Ook dit is deontologisch en vooral ethisch alleen maar te zien als schandalig.

Zeker als we weten dat hij jarenlang in zijn teksten al Qaeda en andere terreurgroepen in Syrië ten hemel prees en hij ons hiervoor nu plots komt waarschuwen. Ik had beter verwacht van de redactie. Maar ethiek en deontologie lijken bij Humo wel overboord gegooid.

Willy Van Damme

7 gedachten over “Montasser AlDe’emeh in Humo

 1. Ik heb Humo gelezen sinds ik klein was en heb na een lange tijd van ergernis Humo overboord gegooid toen ze fier Con Coughlin van de Telegraph brachten over Saddam. Dat was in 2002. Dan lang De Morgen gelezen tot het op den duur enkel nog een studieobject was om te zien hoe slecht het wel gesteld was met de journalistiek.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Dat verhaal over Saddam zal wel boeiend geweest zijn, vermoedelijk geschreven door een of ander Brits/Amerikaans pr-bureau.

  Montasser wordt veelal omschreven als een islamkenner. Toen hij in Dendermonde kwam spreken voor het Davidsfonds beweerde de man dat de islam voorkomt uit het christendom en het judaïsme.

  Nou de streek van Medina en Mecca was een der weinige regio’s in het Midden-Oosten waar er toen praktisch geen christenen aanwezig waren. Dit in tegenstelling tot Egypte, Ethiopië, Iran, Irak, Syrië, Jordanië, Libië en Palestina. Toen ik er hem daarna over aanspraak gaf hij onmiddellijk zijn fout toe.

  Ik heb hem toen enkele documenten bezorgt die officieel de Westerse steun voor ISIS (incluis dus ook België) aantoonden. Desondanks bleef hij steeds maar dezelfde onzin en leugens verspreiden.

  De man ging hier in Dendermonde naar school, eerst in het nu Oscar Romerocollege en na allerlei problemen naar het Koninklijk Atheneum waar hij mijn jongste zoon ontmoette. Hij heeft hem toen een rozenkrans gegeven die nog steeds in zijn kamer hangt.

  ik vermoed dat hij voor onze Staatsveiligheid gaan werken is na zijn eerste zogenaamde studiereis naar Syrië waar hij in onze media de loftrompet zong van deze (sic) fiere krijgers. Als je hem moest geloven dan ging Damascus elke dag vallen en gingen zijn vrienden nadien Israël ‘bevrijden’.

  Dit terwijl hij perfect wist van de samenwerking tussen zijn vrienden en Israël. Deze Palestijn is dan ook een zoveelste verrader van de Palestijnse zaak. Hij was gewoon zoals die andere experten over de zaak een man die bewust loog.

  Wat we zien is dat mensen als Guy Van Vlierden, Koert Debeuf, Jorn De Cock en Montasser direct of indirect allen voor buitenlandse instellingen, veiligheidsdiensten en regeringen werkten.

  Zij waren met hun artikels, interviews en columns de mensen die in het Belgische debat de toon zetten. We weten nu dat ze allen logen en ongetwijfeld bewust. Lang was er twijfel of wat de media schreven een kwestie was van onkunde, copieerzucht uit luiheid of door een gebrek aan tijd of simpelweg conformisme. We weten nu beter.

  Willy Van Damme

 2. Beste Willy,

  Vond op je blog helaas geen contact email adres en plaats mijn bericht dan maar hier.

  In Pallieterke van deze week staat een artikel dat aansluit op je mening dat we door psychopaten geregeerd worden.

  https://pallieterke.net/2019/06/god-en-politiek/

  Citaten:
  We zijn een samenleving van mensen die zichzelf opofferen terwijl ze bestuurd worden door psychopaten

  Sterker nog, de politiek lijkt vaak uitsluitend te bestaan uit woede, intriges en vijandschap.

  Kaaiman begint ook te twijfelen aan Bart De Wever.

  Met vriendelijke groet

  Sarah Toestra

  Antwoord:

  Ik denk dat er over de aard van de Westerse toppolitici moeilijk kan getwijfeld worden. Wat ze de voorbij 9 jaar in het Midden-Oosten al aangericht hebben tart elke verbeelding. Dat ze daarna nog het woord ‘mensenrechten’ durven uitspreken is te schandelijk voor woorden.

  Verder is het merkwaardig dat Bart De Wever met de N-VA een enorme nederlaag geleden heeft en hij toch geen krimp geeft. In Bilzen gingen ze van 10 naar drie zetels!! En hun regeringsbeleid van de voorbij vijf jaar is een puinhoop. Kijk naar het onderwijs, de mobiliteit, het milieu, sociale relaties, enzovoort…..

  Vandaag nog gehoord dat instellingen als het legermuseum met daken zitten die een zeef zijn. Nog een verkiezing en de N-VA zit waar nu de andere partijen zitten. Ik kon het artikel van ‘Pallieterke’ niet lezen en zie dat blad en Kaaiman niet bepaald als interessante lectuur. Wat niet wil zeggen dat ze ook hier fout waren.

  Willy Van Damme

 3. En dit is ook niet fris: https://www.demorgen.be/nieuws/genocide-expert-belicht-ontstaan-van-burgeroorlogen-nu-syrie-straks-misschien-wij~be033db5/?utm_source=demorgen&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=ochtend&utm_userid&ctm_ctid=54dfa288a7aec0ec9b7f5d6b1c519435&fbclid=IwAR0Z8Z2SQV0NWPle5c6CBZpRUKC0LCjCDt73N52JzbKH2IPlWCt8t5txHKM. Gr.
  Jan

  Antwoord:
  Ik had het artikel gezien maar geen interesse om het te lezen. Al teveel onzin bij De Mogen gelezen om mij nog eens boos te maken. Er zijn interessantere stukken.

  Het wekt geen enkele verbazing dat de man in zijn toch groot requisitoir het op geen enkel ogenblik over de aanwezigheid van aan al Qaeda gelieerde groepen heeft.

  Verder zegt hij; “Zoals nu in Idlib waar Russische vliegtuigen ziekenhuizen en scholen bombarderen. Assad geeft de coördinaten door, met de mededeling: daar zitten terroristen, pak ze”.

  Waar echter zijn de bewijzen voor die bewering? Heeft hij soms de geheime communicatie tussen Rusland en de Syrische regering kunnen bemachtigen. Kom nou. Deze man kletst gewoon uit zijn nek. En dit aan de hand van wat hij zegt enkele tientallen getuigen, veelal of allemaal vluchtelingen.

  Geweten is ook dat die terroristische groepen niet zelden gebruik maken van moskeeën, scholen en ziekenhuizen om er hun hoofdkwartieren te vestigen. De voorbeelden hiervoor zijn legio.

  Helemaal gek is wat hij beweert over de bomaanslag op de legertop in Damascus van 18 juli 2012. Hij stelt dat dit een bijeenkomst was van een gematigde groep die een ander beleid wou voeren en daarom door de regering vermoord werd. Je kan nooit iets uitsluiten maar dit is waanzin.

  De aanslag werd nadien door die jihadisten wel opgeëist en bij de slachtoffers waren naaste familieleden van Assad. Zo kwam zijn schoonbroer Assef Shawkat om het leven en raakte zijn neef Hafez Makhlouf gewond.

  Bovendien kwam die aanslag voor de Syrische regering op zowat het meest ongelegen ogenblik mogelijk. Die stond er toen militair barslecht voor. Het was het dieptepunt. Dan een groot deel van je legertop vermoorden is complete waanzin. Zelfs Hitler zou dit niet gedaan hebben. En dat was op dit vlak een knoeier van jewelste.

  Dit verhaal over die aanslag dat door de regering zou gepland zijn komt in wezen van een artikel van 7 december 2016 uit The Daily Beast, gekend voor zijn nepverhalen over Syrië, waar ze de vroegere brigadegeneraal en overloper Mohamed Khalouf citeren. Mijn vermoeden is dat hij dat daar las of sprak met die overloper.

  Maar een man die beweert wetenschapper te zijn gaat zorgvuldig tekeer en controleert verklaringen op hun geloofwaardigheid. Wat hij hier nooit lijkt te doen. Op geen enkel ogenblik stelt hij zo te zien zich vragen en neemt alles gewoon over.

  De man is daarom een bedrieger en die journaliste simpelweg onbekwaam. Ze had hem gewoon naar bewijzen moeten vragen voor al zijn beweringen. Maar dan viel hij door de mand en was er geen bruikbaar interview meer

  Willy Van Damme

 4. Het is een beetje off-topic maar wel belangrijk. https://www.demorgen.be/nieuws/genocide-expert-belicht-ontstaan-van-burgeroorlogen-nu-syrie-straks-misschien-wij~be033db5/?utm_source=demorgen&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=ochtend&utm_userid&ctm_ctid=54dfa288a7aec0ec9b7f5d6b1c519435&fbclid=IwAR0Z8Z2SQV0NWPle5c6CBZpRUKC0LCjCDt73N52JzbKH2IPlWCt8t5txHKM

  Hoi Willy ik plaats toch nog maar eens de link naar dit artikel omdat ik zelden een meer leugenachtig en propagandistisch geklets heb gezien in de media. De betreffende geintervieuwde: ‘Uğur Üngör’ die werkt aan het Syrian Oral History Project voor het NIOD, oftewel Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam, rept hier over hoe een erge hekel de Syriers aan de Russen hebben gekregen en spreekt van genocide op de bevolking van Syrie door Assad. Dat Assad aanstuurde op een escalatie en dat een meer gematigde groep binnen de regering in 2012 door de regering zelf met een bom werd uitgeschakeld. Hij zegt dat Assad de bevolkingssamenstelling wilde veranderen naar minder Soennieten om aan de macht te kunnen blijven omdat ze zelf een minderheidsregime zijn. 80% van de doden zou op conto van Assad zijn en ga zo maar door. Die Uğur Üngö, wat is hij voor een man? Hij is Turks, doceert op meerdere plekken (?) en vanalles en nog wat. Is hij bij u bekend?

  Mvg Jan.

  Antwoord:

  Zie mijn antwoord op de vorige reactie.
  Willy Van Damme

 5. Bedankt. Er ging ook wat mis met het posten van mijn link zie ik maar goed. De man heeft het ook over dat 80% van de doden in die oorlog door Assad en de Russen komt. Voor wat duidelijkheid; de meeste doden vielen toch onder Syriers die meevochten met het leger die betreft religieuze samenstelling een aardige weerspiegeling van de hele bevolking vormen? Het is toch waar dat vele Soennietische moslims zelf een hekel hebben aan die jihadisten? Ik zal u niet teveel vervelen met vragen want ik heb er soms wel honderd maar ik moet wel weten waarover ik praat tijdens discussies. Kijk voor informatie ook elders maar het is toch fijn dat dit weblog er is omdat ik u vertrouw. Steuntje in de rug.
  Jan

  Antwoord:

  Er kan over zijn onzin een gans boek vullen. Ik heb uiteraard beperkt. De vrouw van Assad heeft een soennitische achtergrond maar dat heeft geen enkel belang. Het is in essentie het Westen die daarover begint ter zeuren en dat uitvergroot om zo het land te destabiliseren.

  Er zijn in het land altijd groepen geweest die vanuit hun religieuze visie de macht wilden grijpen om dan de anderen tot knecht te maken. Geen probleem ook met je vraag hoor.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s