Een rammelend beveiligingssysteem

Toch merkwaardig die Britse veiligheidsdiensten. Dankzij Edward Snowden weten wij dat de Britse veiligheidsdiensten, vooral dan GCHQ, in samenwerking en zelfs eerder op vraag van het Amerikaanse National Security Agency wereldwijd iedere computer, ordinaire telefoonlijn en smartphone afluisteren als ze dat willen en dat ook op gigantische schaal doen.

Huawei

Zoals toen bleek dat de Britten ingebroken hadden in het telefoonsysteem van ons aller Proximus. Zonder twijfel een criminele daad die echter, zo hoort het in dat milieu, ongestraft blijft. Herinner de slogan van Ian Fleming/James Bond: ‘License to kill’

En dan komt vandaag in De Morgen in het stuk ‘Rusland wel in zee met Huawei’ een zekere Ian Levy van het Cyber Security Centre, een Britse regeringsinstelling, zo te zien zonder gêne of opmerking vanwege die krant ons vertellen dat de beveiliging van de apparaten van Huawei, de Chinese producent van telecomapparatuur, rammelt.

Bewijzen daarvoor levert hij natuurlijk niet. En mede daarom zijn diens beweringen waardeloos. Een Belgisch topspecialist van de veiligheidsdiensten stelde mij ooit dat je hen niet kan vertrouwen. “Ze vertellen je een verhaal en als je ontdekt dat dit gelogen is komen ze af met een nieuw verhaal, enzovoort. De echte waarheid kom je nooit van hen te weten”, aldus de expert.

En de geschiedenis leert dat ook. Waarom hebben regeringen anders steeds meerdere inlichtingendiensten ter beschikking. Simpel. Ze kunnen zo de andere(n) immers beter in de gaten houden. Een geheime dienst mag nooit te machtig zijn. De VS heeft er naar schatting een 27 verschillende. Ook België bezit trouwens meerdere officiële diensten die inlichtingen verzamelen. De private sherlocks niet te vergeten.

De ganse heisa rond Huawei heeft niets te maken met spionage maar gewoon met het feit dat de VS geleidelijk aan de controle over de telecom en de digitale wereld aan het verliezen is aan Chinese bedrijven als Huawei. Zeker met de nieuwe technologieën die eraan komen. En dit wil de VS met bruut geweld – het bedreigen van regeringen als ze die Chinese technologie kopen kan je moeilijk anders omschrijven – voorkomen.

Uiteraard spioneert China in het buitenland. Dat is de logica waaraan iedereen voldoet. Bedrijf A dat met bedrijf B zaken wil doen zal toch ook eerst eens informeren of B wel betrouwbaar is. En wat is spioneren anders dan het verzamelen van informatie over vriend en vijand.

Huawei-Logo

Als we de Amerikaanse regering en hun Europese vrienden moeten geloven is Huawei het nieuwe Gele Gevaar.

In die zin zijn diplomaten eveneens spionnen want via hun contacten in het gastland verzamelen zij inlichtingen. Het is zelfs hun voornaamste taak. Hetzelfde voor journalisten die dag in dag uit niets anders doen. Lees het stuk over de Witte Helmen. Ook ik ben dus een ‘spion’. Ik beken.

Recent bleek nog dat de Brits-Israëlisch NSO Group, tegenwoordig onderdeel van het Britse Novalpina Capital, technologie verkoopt waarmee men alle berichten die iemand via WhatsApp  verstuurt, eigendom het Amerikaanse Facebook, kan meelezen. In die zin is het verhaal van Ian Levy over Huawei en haar ‘rammelende’ technologie voor de Britten, Israëli’s en Amerikanen een goede zaak.

Ze kunnen, als die bewering van Ian Levy natuurlijk klopt, erg gemakkelijk meekijken en luisteren. Maar of dat waar is is natuurlijk verre van zeker. Want wie gelooft die spionagediensten? Vele journalisten hebben er zo te zien geen probleem mee. Regeringen, wat de geschiedenis ons leert, blijken er wel meer argwaan over te hebben.

Het Verenigd Koninkrijk

Zie ook het Verenigd Koninkrijk waar politici en hun spionnen openlijk ruziën over Huawei en de vermeende spionage van China. Met de veiligheidsdiensten  die grosso modo zeggen: Oppassen. Een visie die gezien de al decennia oude intense samenwerking met de Amerikaanse collega’s van CIA en NSA logisch te noemen is.

En waarbij in de Britse regering de minister van Defensie waarschuwt voor Huawei en de minister voor Buitenlandse Handel stelt dat er niets aan de hand is. De ene minister die overal in de wereld aan zoveel mogelijk landen, en zeker een economische grootmacht als China, op grote schaal Britse producten wil verkopen.

En diens collega op Defensie die nog steeds denkt dat men alleen samen met de VS baasje over de wereld kan spelen. Een nu totaal versleten idee ontstaan in 1940. Met andere woorden: Deze discussie heeft niets met veiligheid te maken maar met buitenlandse politiek. De vraag is: Hoe slaafs wil men zijn ten overstaande van de VS?

Gezien de openlijk vijandige houding van Washington tegenover de EU lijkt een samenwerking met China, en Rusland, niet alleen gewenst maar zelfs essentieel. We hebben nu eenmaal een gezamenlijke vijand. Zo simpel is dat. In de jaren dertig van vorige eeuw voerden de Britten zoals nu een vijandige politiek tegenover de Sovjetunie. Tot men in 1941, te laat, besefte dat beiden een gezamenlijke vijand hadden: Hitler.

Willy Van Damme

6 gedachten over “Een rammelend beveiligingssysteem

 1. V.S. gebruiken al lang PROMIS spionage programma ,zie boek van Michael C. Ruppert “Crossing the rubicon”
  Janu

  Antwoord:

  Een spionagedienst die niet afluistert is een hobbyclub.
  Willy Van Damme

 2. Beste Willy,
  mag ik je vragen de laatste alinea van je artikel verder uit te werken en vooral steeds opnieuw te wijzen op het belang van wat je daarin zegt.
  De les is dus steeds te herhalen tot de gemanipuleerde burger het misschien toch nog zal begrijpen en willen aanvaarden: Europa wordt verder verkocht aan Amerika en het internationale kapitaal. Een wereldoorlog, waarschijnlijk vooral in Europa (buur van Rusland) zal wellicht nodig zijn om ons goede (sociale???) leven te kunnen verderzetten.
  Maar ook de Europeanen zijn schier geïndoctrineerd-geamerikaniseerd. Zoals bijna de hele wereld verdwaasd-gelukkig verslaafd aan de steeds aangroeiende hoop speeltjes waardoor WIJ ALLEN gelukkig kunnen (moeten!) zijn!
  Indien men niet meer meespeelt, wordt men door het volk al vlug beschouwd als associaal. Hoe een Amerikaans dollardubbeltje rollen kan!
  Godzijdank roert Duitsland zich een beetje. Natuurlijk NIET uit menslievendheid (nadat Merkel omwille van de nodige en daarenboven goedkope arbeidskrachten bijna een miljoen vluchtelingen uitnodigde) maar wegens de bedreiging voor de voorbeeldige Duitse economie door Trump – de superintelligente hofnar van het Grote Kapitaal ! – die de hele wereld naar zijn stinkende pijpen wil doen dansen.
  Europa is een laffe deeltjesstaat waar geen enkel zwaargewicht zich waagde – en waagt – om ter verdediging van zijn burgers, in de ring van geld en macht te springen.
  Het ziet er slecht uit voor Europa … en voor de hele wereld.
  Het veelkoppige Europa verliest nu ook nog een uiterst belangrijke economische partner in Great Britain dat gretig een liefdevol paartje wil vormen met de U.S.A.
  Amerika, handje in handje met de moedige vroegere heldenstaat U.K.
  Het ‘Pump and Circonstances-land nog altijd van kop tot teen bedwelmd door de nevel van de vergane macht van zijn uitbuitende kolonialisme!
  Weldra wordt waarschijnlijk de belachelijke Boris Johnson er de premier.
  De Tommies zien dat graag: een rijke stinkerd die met een rugzakje op de rug
  met de fiets naar het parlement rijdt. Dát is pas een echte: één van ons!
  De Gaulle had het voorspeld: met de Engelsen kan men niets beginnen als het niet volledig in hun voordeel is.
  Europa zal waarschijnlijk moeten fluiten naar zijn 40 miljoen die Engeland
  contractueel (?) moet betalen bij de echtscheiding.
  Het spreekt toch vanzelf dat Europa, wil het niet verdrinken in het moeras van de economische, politieke en militaire crisis, zich moet verdedigen. Dus blokvormen tegen hen die ons de strop om de hals willen hangen!
  Een doordachte frontvorming moet dringend gebeuren voor ons welzijn … en overleven!
  Dat kan slechts gebeuren in samenwerking met machtige staten zoals China en,
  weliswaar in mindere mate, Rusland.
  Laat ons Rusland niet onderschatten. Zó slecht zijn ze er daar ook niet aan toe.
  En ze hebben gas, een niet onbeduidende nucleaire, militaire macht en vooral veel moed. Dat laatste hebben de helden van Stalingrad bewezen. Daar werd immers de overwinning op het nazisme afgedwongen. De invasie met nadien al haar show kwam 2 jaar te laat.
  Maar Poetin (de dictator natuurlijk!) mocht er niet bij. De Teutoonse Merkel werd wel uitgenodigd.
  Het kleine België en het (machtige!!!) Vlaanderen zijn sluwe, nogal laffe profiteurs.
  Maar misschien is onze vriendelijke klaploperij nodig om, zoals de grote,
  (beschermende?) wapenbroeders, verder goed te kunnen leven. Onze troeven zijn gekend: hoofdkwartier van de NAVO, SHAPE en het warrige Brussel als hoofdstad van het wankele Europa.
  Belangrijk: ik raad ieder aan ‘ONZE VIERKANTE WERELDBOL’ te lezen
  van Louis Baek, hoogleraar emeritus van de K.U. Leuven, specialist in de
  wereldeconomie. Die verwittigde reeds in 2003 dat we bezig waren Europa met geest en lichaam te verkopen aan Amerika.
  Maar niemand blijkt deze moedige professor te kennen. Ik geloof dat zelfs Eyskens hem niet (goed) gelezen heeft. Professorale concurrentie? Andere standpunten van een staatsminister die zich misschien al te onkritisch inzet voor het Atlantisch pact?
  Misschien hebben we toch nog ergens een zeldzame academicus of andere uitzonderlijke figuur die het waagde te spreken. Werden en worden dergelijke rustverstoorders op een ‘voie de garage’ gezet, of gewoon doodgezwegen?
  Hilaire Bodein 09.06.2019

  Antwoord:

  Mark Eyskens kent zeker en vast Louis Baeck. De man is niet onbekend hoor, integendeel.

  De huidige spanning in de wereld is simpelweg het gevolg van wijzigingen in de wereldeconomie waarbij de VS haar bijna alleenheerschappij aan het verliezen is en tegen iedereen met bruut niet-militair geweld – alhoewel ze dat in sommige gevallen wel doet – haar macht poogt te behouden.

  De Europese steun voor de staatsgreep van 2014 in Oekraïne is een van de grootste politieke Europese blunders van na de tweede wereldoorlog. In plaats van te streven naar stabiliteit – en dat was dacht ik toch het idee achter de Europese eenwording – heeft men hier de instabiliteit verhoogt.

  Van Rompuy, Verhofstadt en anderen zouden ervoor minsten ontslagen moeten zijn. Maar neen, da joenk zit nog altijd en even arrogant als voorheen lulkoek te verkopen. De perenkwekers zouden misschien hun onverkochte peren naar beider hoofden moeten gooien. Wat een knoeiers.

  Willy Van Damme

  • Dat het ingrijpen en ondersteunen van de opstand in Oekraïne een Europese blunder was, is zacht uitgedrukt. Het ging in feite om, alweer, niets anders dan economie – en dus macht en invloed.
   Oekraïne wou om heel aannemelijke redenen (o.a. aardgas en Russisch- sprekende inwoners) ook zakendoen met Rusland. Dat hinderde de Europese kapitalisten die een groot deel van hun mogelijkheden van handel en investeringen zouden verliezen aan Rusland.
   Dat kortzichtig profijt-denken is niet alleen een blunder maar een misdaad.
   Zie de gevolgen voor het land en zijn bewoners.
   Men was blijkbaar vergeten dat Rusland ook economische maatregelen kon nemen. Of toch niet? Zijn de Europese leiders dan zó dom? Dat geloof ik niet.
   Ze dansten, om puur persoonlijke voordelen, alweer naar de pijpen van de U.S.A. die Rusland verder intenser wil omsingelen om het land zoveel mogelijk economisch te wurgen of in een Europese oorlog te vernietigen.
   “Wie is die clown? “, vroegen de Nederlanders zich af toen Verhofstadt, zich als een bezeten idealist van de gerechtigheid alweer wilde showen als de meest intelligente en gedreven politicus op deze aardbol.
   Dat gebeurde onder de hoede van de republikeinse senator John McCain, de na zijn dood door Trump hooggeprezen oorlogsheld. McCain was zó democratisch dat hij de moedige opstandelingen direct wapens wou leveren om de Vrije Wereld te verdedigen. Verhofstadt had onder meer ook nog het moedige gezelschap van de Europarlementariër Hans Van Balen van de VVD (rechtse, liberale partij).
   En natuurlijk ook van andere idealisten zoals de vertegenwoordigster van de Amerikaanse ambassade. Klaarblijkelijk werd de lieve dame op tijd ingelicht hoe ze, door broodjes uit te delen, kon aantonen dat Amerika, ten allen tijde, de strijd voor de democratie ondersteunt. Gedurende deze strijd voor de vrijheid was er Obama: de meester-redenaar met de allure van de haast heilige, zwarte aartsvader. Pas president kreeg hij, zonder noemenswaardig commentaar, onmiddellijk de Nobelprijs voor de Vrede toegesmeten. Ja, de beleidsmakers waren zich bewust dat ze een prima diplomaat in huis kregen die, onder de dekmantel van de democratie, zonder scrupules op hun wensen zou ingaan.
   Er zijn overwegend betrouwbare bronnen dat het uit de hand lopen van de Maidan-opstand het gevolg was van opstandige(?) inwoners die als sluipschutters geëngageerd werden.
   Ik word ziek als ik, via You Tube, de in de wintermantel gehulde Verhofstadt met de tekst in de hand ongeveer het volgende hoor prediken op het Maidanplein “I am happy to tell you that I was very emotional to be here: you, the most great and courageous people of the world. We don’t deserve your gratitude but we have to thank you because you are defending the European values and democracy.”
   Maar daarna dreigt Verhofstadt als een kleine Trump:
   “We will start to take sanctions against the present regime with freezing all the financial assets of the present dictatorship’. En nog meer van die zever!
   A propos Guy: het is nog niet zo geleden dat je als master of the quiz, verkondigde dat de Brexit, in een week tijd, tot een goed einde zou gebracht zijn. Hoe stelt uw vriend Farage het? Die lacht zich zeker een bult?
   Wat Van Rompuy betreft: de voorstelling van Nigel Farage van onze Herman als een soort slappe pop die men in alle richtingen kan buigen, vertolkte misschien een zekere waarheid. Maar de manier waarop het gebeurde was een schandvlek voor het Europese parlement. De angsthaas Van Rompuy reageerde ook wijs als God de Vader: “Ik voel hierbij slechts plaatsvervangende schaamte”. Daar was hij opnieuw een groot christelijk mens, en werd de Engelsman gedegradeerd tot beneden onze beschaving.
   Herman Van Rompuy is een zeer intelligente diplomaat die, met veel geduld en christelijke goedheid een beetje overal de puzzeldelen opnieuw, min of meer, in een aannemelijke volgorde kan schikken. Maar een duidelijke en vooral efficiënte richting geven, kan of wil hij niet. Waagt hij zijn tere huid niet? Of weet hij misschien al te goed dat het allemaal maar een noodlottig spel is dat zich sedert mensenheugenis herhaalt? Dan liefst hoffelijk en vriendelijk!
   Egon Tusk is toch véél meer. Hij durft te spreken, duidelijk en op de man (vrouw) af.
   Tenslotte: wat kan Verhofstadt nu nog uitbrullen tegen zijn tegenstrijder Nigel Forage? Bij die Engelse grootmuil met paardentanden is het opletten geblazen. Hij kon zelfs onze dappere Guy af en toe in de koorden duwen. Onder andere door Verhofstadt in het Oekraïne-bad onder te dompelen.
   Farage trad er, in het Europese parlement dan nog, niet voor terug om erop te wijzen dat de toenmalige, wettelijk verkozen president van Oekraïne, op gevaar van zijn leven moest vluchten. Nigel Farage, die nu gewetenloos hunkert naar persoonlijke ondersteuning van Trump, schreeuwde het uit: “Was that democracy?”
   * Ik zie vandaag in het nieuws dat de Amerikanen in Polen 1000 militairen mogen stationeren. Is de Europeaan zich bewust van het gevaar als de militaire agressor Amerika, rechtover onze buur Rusland, in het aarts-christelijke Polen troepen stationeert.? Ook met de welwillende toestemming van het vredelievende(?) Vaticaan?
   Is onze verwoesting niet meer tegen te gaan?
   Mag Polen zomaar van het Europese parlement, vreemde troepen laten stationeren die een dodelijk gevaar vormen voor ons allen?
   Mogen zich binnenkort ook nog andere vreemde troepen in Europa vestigen om de Vrede te verzekeren?
   Waarvoor staat Europa? Voor zijn burgers of voor het geld en de vernietiging?
   Beseft de gemanipuleerde Europeaan wat bijvoorbeeld een ‘preemptive (preventieve) nuclear war in Europe’ betekent? Is Europa zijn ongeveer 200 miljoen doden van de Twee Wereldoorlogen vergeten?
   * Wat industriële spionage betreft: zie onze – nu! – belangrijke Westerse bondgenoot Japan!

   Hilaire Bodein 13.06.2019

   Antwoord:

   De verovering van Oekraïne door het Westen – Want alleen zo kan men het correct beschrijven – is crimineel en je reinste dwaasheid. Men moeide zich in de interne zaken van een ander land en organiseerde er met fascistisch – o.m. van Svoboda en Pravy Sektor – geweld een staatsgreep waarbij vele doden vielen en nog meer nadien. Het land is qua bevolking en economie sindsdien nog meer een leeglopende ruïne geworden.

   Het was de periode toen men dacht dat een supergrote EU het antwoord was op de uitdagingen die men voor zich dacht. Waarbij de slaafsheid ten overstaande van de VS ook mede voorop stond.

   Men moest ‘vijand’ Rusland zo klein mogelijk maken om bij een eventueel komend militair conflict niet zoals Napoleon en Hitler vast te rijden in de immense Russische vlakte. Nu zat men vlakbij Koersk, de Volga en niet ver meer van Moskou. Het heet strategie.

   Dat men zo in Europa een grote instabiliteit organiseerde wist men maar het kon hen niet eens schelen. In de VS vond men dat natuurlijk erg leuk maar in de EU zagen die ‘dwazen’ dat blijkbaar niet eens.

   Nu 5 jaar later ziet men het puin, de doden en de oorlog en ziet men ook de steeds slechter wordende relatie met de VS. Maar wat nadenken en een zelfs maar beperkte kennis van de regio en de wereld had hen dat toen al moeten leren.

   De doden staan dan ook op conto van typetjes als een Verhofstadt, van Balen en Van Rompuy. En dat zijn geen idioten maar mensen met een jarenlange ervaring en kennis van de internationale politiek.

   En de Pool Donald Tusk is eveneens een intelligent man die ongetwijfeld een diepe kennis heeft van de altijd al barslechte relaties tussen Polen en de Oekraïense ultra’s die nu in samenwerking met de VS en ook Israël het land mogen besturen. Bankier Ihor Kolomoyskyi, de sterke man in het land, woont in Israël.

   Stephan Bandera was een terrorist die de dood zaaiend opereerde in het toen Poolse Galicië en die nadien de Duitse invasie steunde en medeverantwoordelijk was voor ontelbare Poolse en Oekraïense – waaronder massa’s joden – doden. De man prijkt nu op postzegels in Oekraïne en heeft vele straten en pleinen naar hem genoemd.

   En wie op hem en zijn fascistische OUB kritiek heeft moet oppassen voor zijn vel. Hoe denk je dat men daar in Warschau op reageert? Gezien de massa’s Oekraïense gastarbeiders in Polen zwijgt men naar buiten toe wel. Maar men voerde zoals in Oekraïne wel hierrond al wetten in.

   Nu zijn er in de EU pogingen om, gezien de Amerikaanse agressie tegen de EU, terug goede maatjes te worden met Moskou maar dat gaat moeilijk en deze episode zal men in Moskou nooit vergeten.

   De stichting van Rusland gebeurde eind negende eeuw in Kiev met nadien als satellietstaat de regio rond Moskou. Dit is samen met Sebastopol, dat men ook wou veroveren, op de Krim het hart van Rusland. Als symbool is wat hier gebeurde voor de doorsnee Rus dan ook een oorlogsverklaring. Het was een dolk recht in het hart van de Rus.

   Nu poogt de EU met Rusland en ook China op goede voet te komen, maar in de EU zit men te dralen, legt men zeer dubbelzinnige verklaringen af en doet men in de realiteit weinig of niets. Zie maar hoe onze media China in zeer veel gevallen als het nieuwe (in wezen nog maar eens) gele gevaar behandelen.

   Die sluipschutters toen in Kiev kwamen er niet zomaar maar is klassiek. Je zag ze in onder meer Joegoslavië, Tunesië, Egypte en Syrië. Het zijn dus geen brave maar zeer boos zijnde buurtbewoners maar vermoedelijk ingehuurde moordenaars. Dit om zo chaos te zaaien en de spanning op te drijven.

   De Amerikaanse ambassadrice in Kiev was toen Victoria Nuland, de echtgenote van Robert Kagan. En dat wordt in de VS en elders gezien als het intellectuele hart van het Amerikaanse neoconservatisme. Haar benoeming toen was een zeer duidelijke waarschuwing en men wist dus wat dreigde te gebeuren.

   En wat betreft het plunderen. Het verhaal van de zoon van Joe Biden, gewezen vice-president en nu terug presidentskandidaat, Hunter is typerend. Deze werd na de verovering bestuurde van Burisma, een private Oekraïense gasmaatschappij.

   Toen het Oekraïense gerecht begon te kijken naar Burisma en Hunter Biden dan dreigde Joe Biden ermee om een lening van 1 miljard dollar voor het land te blokkeren. Waarna de openbare aanklager werd ontslagen en daarna het geld kwam.

   Zie: https://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2019/may/07/viral-image/fact-checking-joe-biden-hunter-biden-and-ukraine/. Een echte democraat, corruptiebestrijder en een man die staat voor de vrijheid (om te stelen) dus.

   Hunter Biden moest Burisma onder meer (sic) transparanter maken. Eenzelfde verhaal ook met de olie in Iraaks Koerdistan samen dan met de nu overleden van Joegoslavië gekende diplomaat Richard Holbrooke. Al Capone zou schrik hebben van deze lieden.

   Kagan, Van Rompuy en Verhofstadt, een advocaat, zijn schaamteloze lui die tot heel veel instaat zijn. Zie voor Van Rompuy mijn verhaal over zijn lobbywerk voor de in oorsprong Iraanse terreurgroep en sekte Mujahedeen al Khalq. Maar Nigel Farage is geen haar beter en vermoedelijk gevaarlijker.

   Wat betreft het stationeren van NAVO-troepen is dit volgens een overeenkomst met Rusland verboden in o.m. de Baltische staten en Polen. En dus is er een continue rotatie van troepen. Ze lossen elkaar gewoon af. Toch simpel hoe je een akkoord aan je laars lapt.

   Willy Van Damme

   • Beste Willy,
    dank voor al die interessante details.
    Waar kan ik je artikel lezen over de sfinx Van Rompuy betreft zijn lobbywerk voor de in oorsprong Iraanse terreurgroep en sekte Mujahedeen al Khalq.
    Hilaire Bodein

    Antwoord:

    Je kan dat vinden op deze link: https://willyvandamme.wordpress.com/2019/03/16/de-mujahedien-e-khalq-het-spaanse-vox-en-cdv/. Het is een groepje binnen CD&V uit de oostkant van Brussel (Leuven, Sint-Genesius-Rode en Rotselaar) die ieder om beurt voor Lobbyist voor deze sekte spelen. Een merkwaardig toeval!

    Ook het nu gewezen Europarlementslid van N-VA Mark Demesmaeker, uit ongeveer diezelfde regio, blonk al uit in het ophemelen van dit gezelschap. Een filmpje van de man waarin hij de MEK als de oplossing voor Iran voorstelt en hen ten hemel prijst kan je vinden op deze link: https://www.facebook.com/watch/?v=1060239927457274.

    Hij maakt zich hier ronduit belachelijk en ook verdacht. Ik vermoed dat het filmpje opgenomen is in Parijs op een van de congressen van die sekte. De man gaat nu zetelen in onze Senaat.

    Hij kan er dan zijn collega’s de geneugten van een Iraanse regering van de MEK aanprijzen. Het verhaal toont nogmaals aan hoe diep sommige van onze zogenaamde toppolitici durven gaan. En dat is HEEL diep.

    Willy Van Damm

 3. Och als de Chinezen spioneren in de telecom gaat het historisch wel om meer dan willen weten wat de concurrenten doen. Eerder, we stelen gewoon hun technologie en maken ze zelf na. Industriele spionage dus, op grote schaal. Als Huawei uit die traditie komt hebben ze serieus gespioneerd.
  Tegenwoordig kunnen ze wel al beginnen zeggen dat ze zelf ook kunnen ontwikkelen.

  ‘Spionage’ blijkt een heel flexibel begrip. Zo blijkt dat wat we vroeger journalisten noemden eigenlijk spionnen te zijn.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Toen China in 1978 zijn economie begon te openen was er zelfs geen enkele containerhaven en amper moderne technologie. Bedrijfsleiders zoals die van Picanol en anderen wisten perfect dat als ze ginds een machine verkochten de Chinezen die uit elkaar haalden en poogden te kopiëren. Wat soms lukte.

  Nu 40 jaar later heeft China op veel vlakken betere technologie dan de VS, Japan en de Europese landen. En wat zien we? China begint plots te spreken over de bescherming van intellectuele eigendommen.

  Dat is logisch. Kijk naar Gentenaar Lieven Bauwens, een dief van Britse technologie die nadien in Gent hiervoor een standbeeld kreeg. Begrijpelijk en vanuit Gents standpunt te verantwoorden.

  Zoals we nu zien dat de VS plots tegen vrijhandel is en China de vrijhandel zit te verdedigen. Het heeft allemaal te maken met economische ontwikkeling en macht.

  Willy Van Damme

 4. Nog een roepende in de woestijn?

  Jacques Du fossé

  Antwoord:

  Een tijd geleden liet de Amerikaanse geostrateeg Henry Kissinger verstaan dat hij de huidige Amerikaanse regering het advies had gegeven om Rusland tot vriend te maken om China zo beter te isoleren. Men weigerde dat en pakt nu in wezen de ganse wereld gelijktijdig aan.

  Dit kan echter alleen maar falen daar de VS minder dan 15% van de wereldeconomie bezit. Rusland heeft toen Georgië in 2008 Rusland aanviel tot zijn schande ontdekt dat haar leger veel te zwak was. Het heeft dit sindsdien uitgebouwd tot voor zover geweten een serieuze afschrikkingsmacht.

  Dit gesprek geeft goed het denken in Rusland weer. Ze willen geen oorlog en zullen er ook geen starten. Maar ze bereiden zich voor op een verdere economische oorlogvoering door de VS. Ze kunnen niets anders.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s