Sergeï Skripal–Een toevallige vondst

Toen op 4 maart 2018 op een bank in de Britse stad Salisbury de bewusteloze lichamen van Sergeï Skripal en zijn dochter Julia werden gevonden gebeurde dat door een zekere Abigail McCourt. Deze, volgens het verhaal in de lokale Britse pers, wandelde die dag met haar moeder in Salisbury en zag vader en dochter Skripal op die bank en was ongerust. Zij riep er haar moeder en verpleegster Alison McCourt bij om hulp.

Maar wat blijkt nu? Deze Alison McCourt is … een kolonel in het Britse leger en hoofdverpleegster van dat leger. Een maand voor die vondst werd ze trouwens benoemd tot kolonel. Een toeval? Het geheim gehouden verhaal lekte in januari dit jaar uit toen moeder Alison haar dochter Abigail voordroeg voor een prijs wegens heldenmoed in die zaak en gegeven door Spire FM, een lokaal radiostation. Pech dus.

Maar dat gaat verder. Zo blijkt volgens de website Moon of Alabama een zekere Pablo Miller de man te zijn die mee het dossier rond Sergeï en Julia Skripal beheerde. En dat is een gewezen Britse diplomaat die als agent van de Britse veiligheidsdienst MI6 voordien Sergeï Skripal voor zijn dienst rekruteerde.

Hij werkt nu via Orbis Group samen met Christopher Steele die andere gewezen agent van MI6, de man die op vraag van Hillary Clinton het alleen op roddel gebaseerde plasseksrapport over Donald Trump maakte. Toeval?

De Britse regering vaardigde onmiddellijk toen de zaak bekkend raakte trouwens een nota uit die het de Britse pers verbood om in deze zaak de naam van de gewezen geheim agent Pablo Miller te vermelden.  

Sergey en Julia Skripal

Julia en Sergeï Skripal in een Brits restaurant. Russisch spion Sergeï Skripal liet zich ooit omkopen door de Britten en dit is het resultaat…

Bovendien is Pablo Miller betrokken bij het Britse project Integrity Initiative, een zaak van de Britse regering, een aantal journalisten en de geheime diensten om Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labour partij, te bekladden en ook de russofobie aan te wakkeren. Een internationaal project met vertakkingen naar onze VUB. Iets wat vraagtekens plaatst bij deze wetenschappelijke instelling. Allemaal toevallig dus. Die Britten toch.

Oh Ja, alhoewel de zestienjarige Abigail volgens het verhaal de eerste was om vader en dochter Skripal te helpen hield zij geen verwondingen of ziektes over aan dit contact. Dit terwijl de Britten beweren dat hier sprake was van novichok, volgens de Britten toen het meest dodelijke gif ooit gemaakt. Het Brits verhaal van de Skripals doet dan ook meer en meer denken aan een of andere roman over geheime diensten en dodelijke giffen.

Alleen lijkt het leven van Sergeï en Julia Skripal door deze zaak verwoest. Julia wou terug naar Rusland maar dat is zo te zien onmogelijk. Of hoe men mensenlevens verwoest om een politiek doel te bereiken.

Willy Van Damme

10 gedachten over “Sergeï Skripal–Een toevallige vondst

 1. Beiden zijn al lang onder de groene zoden gestopt. Als overbodig geworden een nekschot gekregen.

  Luc Devincke

  Antwoord:
  Het blijft een zeer intrigerend verhaal waarbij ik mij nog steeds vele vraagtekens stel. Zo is er dat telefoongesprek van dochter Julie Skripal met haar nicht in Moskou dat dan nog op band stond en op televisie ginds te horen was.

  En dan is er dat bizar verhaal van dat tweede koppel dat zogenaamd een spuitbus met ‘novichok’ opraapt en waarvan de dame dan dagen nadien sterft. En novichok is zogenaamd het meest dodelijke gif ooit gemaakt. Wat een grap.

  Maar ze kunnen inderdaad al omgebracht zijn met een nekschot of… met een echte portie novichok. Zeker is dat het Britse verhaal totaal ongeloofwaardig is. Ik vermoed dat Londen dit dossier een zachte dood gaat laten sterven.

  Het probleem is dat we de waarheid hierachter vermoedelijk de komende decennia niet te weten zullen komen. Men zal het klasseren onder Topgeheim. Zeker weten.

  Willy Van Damme

 2. Willy met alle respect maar u brengt een zaak onder onze aandacht waarvan ik vanaf het begin duidelijk wist dat het een vuil spel was van de CIA en de Engelse geheime dienst.
  Lang geleden verscheen op het internet een reportage, met filmbeelden waarop werd bewezen dat de twee Russische daders, die hier in de media werden genoemd als de daders, daar nooit in de buurt waren geweest.

  De zionistische bankiers houden bijna gans de wereld in hun greep, er zijn nog maar een paar landen waar ze weinig vat op hebben, waaronder Rusland, van binnenuit ook fel belaagd met alle mogelijke intriges. Gelukkig hebben ze daar nog geen “gay parades” en zijn de zebra paden nog steeds in het wit geschilderd.

  Rusland heeft ook nog fatsoenlijk eten voor zijn volk, hier bij ons is al wat ge in uwe mond steekt genetisch gemanipuleerd en peperduur. De kwaliteit van onze voeding is zeker met 50 procent gedaald sedert mijn jeugd. De Joden van Monsanto, Cargill, Nestlé, Archer Daniels en vele anderen mogen hier wel den boel verzieken maar Putin houd de deur gesloten.
  DAT is hun colère.

  Ik was zestien jaar toen president Kennedy werd vermoord en zag de beelden op TV, op het einde van de volgende film word zijn toespraak die tot de moord leidde herhaald, ik krijg nog altijd de tranen in mijn ogen als ik deze hoor.
  De wereld is naar de kloten.

  Dmitry Hvorostovsky en Anna Netrebko, ( voorvechtster van de Palestijnse bevolking) samen in een ontroerend lied:

  Het wereld beroemde Russisch militair orkest is “omgekomen” in 2016 toen ze vertrokken voor een optreden voor de troepen in Syrië, hun toestel stortte in zee. Ge moet niet vragen wie daarachter zat:

  Een groot volk met een prachtige cultuur.
  Gilbert Van Bogaert

  Antwoord:

  U verkoopt onzin zoals je het bijna niet voor mogelijk acht. De armoede in Rusland is enorm en in vergelijking met de rijkdom van de Russische miljardairs is de kloof vermoedelijk zelfs groter dan die in de VS. Het is een van de grote problemen in het land.

  Verder heeft Rusland ondanks de steun aan Syrië normale relaties met Israël. Zij het dat vele aspecten ervan zeer onduidelijk zijn. Verder is Uw jodenhaat walgelijk en compleet zot. Op de rest ga ik geen commentaar geven. Ik heb betere dingen te doen.

  Willy Van Damme

 3. Willy, surry maar “ze” zijn mij weer aan het koeioneren, de zeikerds van you tune bedoel ik want ik geef de volgende link mee op het laatst van mijn betoog en ze geven iets anders door naar u???
  Het Russische militair koor:

 4. Het zou mij niet verwonderen mochten Julia en Sergei al diep onder het zand van de Nevada woestijn liggen.
  GV

  Antwoord:

  Er is in het Verenigd Koninkrijk ook wel voldoende plaats hoor. Het Monster van Loch Ness?
  Willy Van Damme

 5. Geheim gehouden en wel opgegeven voor een radio prijs. Wat een onzin.

  Het is helemaal niet geheim gehouden, anders had de schrijver van bovenstaande helemaal van niks geweten. Iedereen weet dat een hospik als 2e ter plaatse was omdat deze hospik zo trots op haar dochter was dat ze een dozijn interviews deed.

  Myconius

  Antwoord:

  Als U mij een verhaal over de rol van kolonel Alison McCourt in deze zaak kunt tonen dat verscheen voor januari 2019 dan trakteer ik je op een dikke pint. En dat kan zeker toeval zijn.

  Het is zoals je Dyson stofzuiger in panne valt en juist op dat ogenblik Mr. Dyson aan je deur klopt om een inlichting te vragen. Dat kan ook natuurlijk. Maar hoe naïef kan je zijn?

  Willy Van Damme

  • Het feit dat McCourt een hoge militair met grondige kennis heeft van behandeling tegen chemische wapens en dat ze daar toevallig ter plekke is om Skripals leven te redden voelt zeker onwaarschijnlijk aan. Maar ten eerste is daar de bayesian fallacy ( https://en.wikipedia.org/wiki/Prosecutor%27s_fallacy ), het is niet omdat het heel onwaarschijnlijk is dat een specifieke persoon het groot lot wint dat die daarom de boel oplicht. Ik bedoel maar, alle lottowinnaars verdacht 🙂
   Ten tweede, het lijkt inderdaad niet op voorbedachten rade als ge daar met uw familie op stap gaat en dan nog eens uw dochter helpt er een prijs voorhelpt te halen. Het is ook niet abnormaal dat er over bepaalde personen discreet wordt gedaan.
   Dus kunt ge vragen, hoe cruciaal was de aanwezigheid van die legerhoofdverpleger? Heeft ze dingen gedaan die niet kon gebeuren bij andere medische tussenkomsten? Het is niet dat ze met een medicijnkit op stap was.

   Dit typeert wel meer feiten over het Skripal incident: veel verdachte elementen maar alle bewijzen zitten op slot het verhaal zit muurvast. Ik heb wel uitgesproken meningen over de gehele context, maar niet over de details van het incident. De macroscopische context is al 10 jaar er een waarbij het westen permanent de spanning tracht op te drijven en de Russen detente willen -al hebben ze daar steeds minder hoop op. Maar dat is iets macroscopisch dat zich moeilijk op de grond vertaalt van moment tot moment. Het kan dus dat Russische officiele instanties achter de aanslag op de Skripals zaten maar het is meer waarschijnlijk dat de russische maffia of de engelsen er achter zaten. Het staat helemaal niet vast wie van de Engelse instanties weet wat er gebeurd is . ‘need to know’: Als MI6 er zelf achter zit of weet dat de russische maffia het gedaan heeft (en die laatsten werken niet voor Putin) betekent niet dat ze dat doorvertellen.
   Het staat voor mij vast dat los van de feiten de engelsen er alles aan doen om dit tegen Rusland te gebruiken, iets wat zelfs als de Russen echt schuldig zouden zijn helemaal geen vanzelfsprekendheid is. Dat horen spionnen onder elkaar te regelen. En in dat kader zijn alle banden tussen Integrity Initiative, Steele dossier en Skripal heel interessant.
   Ik denk ook niet dat MI6 braaf de CIA volgt. De NYTimes bracht per ongeluk uit ( https://www.nytimes.com/2019/04/16/us/politics/gina-haspel-trump.html ) dat Trump fotos gekregen had van dode novichok eendjes in Engeland. Wist de CIA dat dat fake was of vertrouwden ze MI6?
   Tuyzentfloot

   Antwoord:

   Dat die wandeling van moeder en dochter McCourt toch toevallig was kun je nooit uitsluiten. Uiteindelijk kon door ook de Britse koningin of Theresa May op wandel zijn geweest. De kan is echter zo miniem als dat ik of jij morgen het grote lot gaan winnen. Een op zoveel miljoen dus.

   Maar het feit dat pas nu de naam van McCourt openbaar kwam is verdacht. Waarom die geheim houden als er niets aan de hand is? Het opdrijven van de spanning met Rusland door Londen en Washington kwam er nadat Vladimir Poetin in 2000 verkozen werd tot president.

   Hij had daarvoor de steun gekregen van de toenmalige Russische mediamagnaat Boris Berezovsky die via zijn media mensen kon kraken of ophemelen. Gebleken is dat Berezovsky, volgens de Britse pers, een agent was van MI6.

   En bijna onmiddellijk na die verkiezing van Poetin, vluchtte Berezovsky naar Londen voor bescherming. Het bekwam hem echter slecht. De Britse politie heeft hem in zijn woning opgehangen gevonden. Zelfmoord was de conclusie zonder dat er verder onderzoek naar werd gedaan.

   Ik denk dat je laatste vermoeden wel eens juist zal zijn en dat je moet zoeken bij Integrity Initiative. De Russische maffia kun je wat mij betreft best links laten liggen. In zaken als dit moet je zoeken naar wie baat heeft bij dit soort zaken.

   Men kan zeggen dat Moskou wraak wou nemen, maar de voorbije decennia zijn er geen dergelijke verhalen mij bekend. En gezien de houding van Londen in deze zaak denk ik eerder aan iets als Integrity Initiative. Dat lijkt het meest plausibel. Maar waarom dan Sergeï Skripal? Het blijft een mysterie.

   Wat betreft het verhaal van Abigail en Allison McCourt is het wel zo dat we alleen het verhaal zoals door moeder en dochter verteld op de lokale radio. Is dat het echte verhaal? We weten het niet, alleen werd haar verhaal noch officieel noch officieus nergens tegengesproken.

   En uiteraard is er soms hevige ruzie tussen CIA en MI6 zoals er ook in de VS tussen al die naar verluidt 27 geheime diensten soms grote onenigheid is. Dat is de logica zelve.

   Willy Van Damme

   • Kit Klarenberg heeft uitgeschreven hoe Steele/Skripal/II verbonden zouden kunnen zijn. Het kan, maar da’s voor mij te haastig. Met de toevalligheden (toxic dagger/porton down/McCourt) kan ik niets aanvangen. Waarom zou een MI6 gast dat nodig vinden om dat in een scenario in te bouwen, met alle heksentoeren die daarvoor nodig zijn? Een ingewikkeld scenario om die twee russen daarin te betrekken, dat zou nog kunnen. Er is 1 stevige poot om op te steunen: de gretigheid om te escaleren. Dat is dan ook het stuk waar ik radikaal tegen ben.

    Tuyzentfloot

    Antwoord:

    Wat we tot heden over de zaak weten zijn een aantal feiten maar dit is hoogstens een tipje van het verhaal dat voorlopig nog verborgen blijft. We kunnen alleen maar hopen dat nieuwe elementen komen bovendrijven en we door die muur van Britse geheimhouding kunnen breken.

    Wat we zeker weten is dat het verhaal van de Britse regering een grote manipulatie is. Maar ik geef je uiteraard volledig gelijk dat we moeten voorzichtig zijn en niet zomaar conclusies trekken. We hebben hier te maken met geheime diensten en dat zijn meesters in manipulatie.

    Wist de regering wat er juist gebeurde? Wist Defensie het? Wist Porton Down het? Wist MI6 het? Het zijn onbeantwoorde vragen. Een bijkomend interessant verhaal is: https://medium.com/@gordondimmack/sergei-skripal-mi6-spies-d-notices-and-a-dodgy-dossier-1442a67074d6.

    Het dateert wel van 2018 toen onze kolonel Allison McCourt nog niet op het toneel verschenen was. Wel blijkt aan die oefening een grote medische component geweest te zijn en was het dus logisch dat zij in de buurt was. Het was blijkbaar in haar genre de grootste Britse oefening ooit.

    Willy Van Damme

 6. Beste Willy,

  het absurde is dat een andere ”first responder”, een agent, doodziek zou zijn geworden en dat het gif zo gevaarlijk werd geacht bij het minste mogelijke contact dat men er letterlijk huizen voor afgebroken heeft…maar dat dappere meisje heeft blijkbaar zomaar straffeloos eerste zorgen kunnen toedienen…
  En in feite waren de klinische afwijkingen bij Skripal en zijn nichtje, voor zover men ze beschreven vindt, helemaal niet typisch voor Novochek type vergiftiging. Hadden de artsen in het VK geen spreekverbod gekregen, ze zouden daar zo zeker als wat over gesproken en geschreven hebben. Het hele verhaal lekt langs alle kanten. Een mogelijkheid is dat Skripal nog eens wou overlopen, terug naar Rusland, en dat de Britten hier een stokje voor gestoken hebben. In dat geval zou ik nu niet graag in zijn schoenen staan, als hij nog leeft tenminste…maar voor dat nichtje is het helemaal gruwelijk. En de hypokrisie van de Britse politici is adembenemend…

  Anton

  Antwoord:

  Dat het verhaal ‘lekt’ is een understatement. Wat de reden voor dit verhaal is hangt nauw samen met de campagne van de Brits-Amerikaanse inlichtingendiensten om Rusland zwart te maken.

  Maar waarom ze Sergeï Skripal en zijn dochter uitkozen is mij een raadsel. Eens vragen aan MI6? Hier zijn in de alternatieve media al veel speculatieve oorzaken gegeven.

  Terug overlopen naar het vaderland van weleer? Het verhaal over de Moskouse plasseks van Donald Trump? Tot heden echter lijkt er voor mij echter geen plausibele verklaring waarom ze de Skripals uitkozen. En dan met wat exact?

  Willy Van Damme

 7. Ik zou ook eens ‘Toxic Dagger’ opzoeken.

  Eddy Bernays

  Antwoord:
  Bedankt voor de tip. Het betreft hier dus het feit dat enkele weken voor het incident met vader en dochter Skripal het Britse leger een grote oefening hield rond ABC-wapens, zijnde atoom, biologisch of chemisch.

  Of beiden iets met elkaar te maken hebben is echter verre van duidelijk. Ales kan natuurlijk. Wel vermoed ik dat kolonel en hoofdverpleegster Alison McCourt weet had van deze oefening.

  Willy Van Damme

  • Nogmaals een enorm toeval? 3 weken durende oefening vanaf 20 februari.
   Skripal incident: 4 maart.
   En waar? Jawel Salsbury.
   Voorzichtigheid is nuttig in de journalistiek maar niet tot in het absurde. ‘Omstandigheden van tijd en plaats’ is niet voor niets een term uit het Belgisch Wetboek.
   Eddy Bernays

   Antwoord:

   Ik heb tussen het vele werk eventjes rondgekeken en niet gevonden dat websites zoals Moon of Alabama, The Saker of Global Research dit al hadden ontdekt. Blijkbaar niet.

   Maar dit is wel erg belangrijk. Deze oefeningen met hun in chemische wapens gespecialiseerde lab van Poron Down, vlakbij Salisbury, hielden dus hun grootste oefening ooit rond ABC wapens vlakbij Salisbury waar men de Skripals vond.

   En die oefening duurde volgens het Britse leger 3 weken en begonnen vlakbij Salisbury op 20 februari 2018. Wat betekende dat deze oefening duurde tot 13 maart en de Skripals werden door kolonel Allison McCourt op een bank en bewusteloos ontdekt op 4 maart. Dus tijdens die oefening.

   En gezien haar topfunctie als hoofdverpleegster van het Britse leger moet zij normaal geweten hebben van die oefening en er zelfs bij betrokken geweest zijn. Verzorging van gewonde soldaten is immers een normaal onderdeel van dat soort zaken.

   Dit geeft een mogelijke verklaring voor het feit waarom Allison McCourt daar op dat ogenblik in Salisbury was. Maar het geeft wel ook een andere serie mogelijkheden voor wat de Skripals overkwam. Een fout van de betrokken commando’s, het gevolg van een bewuste daad om zo te experimenteren?

   De beste Britse specialisten waren dan ook snel aanwezig. Maar de vragen blijven. Wat, hoe en waarom? En in ’s hemelsnaam waar zijn vader en dochter Skripal?

   Alleszins erg bedankt voor deze tip die ons misschien niet veel wjzer maakt maar wel een tipje extra van die sluier oplicht. Wel uiteraard voorzichtig zijn en niet te snel roepen: We weten het nu.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s