Tentoonstelling–Wie waren les Etoiles Bleues?

Nu zondag 12 mei organiseert de Baasroodse Heemkring Baceroth een tentoonstelling rond de teloorgegane Baasroodse rock- en popgroep Les Etoiles Bleues, de allereerste gitarenrockband in de regio Dendermonde.

Ze bestond uit vijf tieners, zonen van simpele arbeidersgezinnen, van amper 16 jaar oud met een zelfs maar 14 lentes en gesticht in 1962. Ze wisten als het ware amper hoe een gitaar eruit zag en improviseerden er daarom maar op los. Het was zoeken wat die notenbalken betekenden want in een muziekacademie konden deze jonge rockers zeker niet terecht. Hier eerste nu eenmaal Bach en Mozart en de rest was gewoon barbaars.

Durf en wilskracht

Maar het lukte met veel vallen en opstaan en met steun van de ouders en in Baasrode een schare fans. Tot in het Antwerpse Sportpaleis raakten ze. Daarna ging het met Les Etoiles Bleues geleidelijk aan bergaf en trokken de leden ieder op zoek naar nieuwe muzikale oorden. Enkele leden namen met zanger en gitarist Rudy Richard een singel op maar verder raakte men niet.

Les Etoiles Bleues

Les Etoiles Bleues net van de kapper en met een mooi ogend confectiepak. Zo hoorde dat anno 1964. Basgitarist Emiel Van Damme ontbrak want hij had juist zijn arm gebroken en mocht dus niet op de foto. Het waren andere tijden.

Maar voor hen was het een nooit te vergeten ervaring en het bewijs voor anderen dat men met de nodige wilskracht en durf wel muziek kon maken zoals The Shadows, The Beatles en Elvis Presley dat deden. Zij het op een ander niveau. Het is zoals gitarist Fons Vermorgen het krachtig uitdrukte: “Het trok op niet veel maar we hebben ons goed geamuseerd.” Het was als het ware het stenentijdperk van de Belgische rock.

Dat verleden uit de jaren 1962 tot 1969, de Baasroodse versie van de Golden Sixties, wordt nu zondag 12 mei in beeld gebracht tijdens een tentoonstelling in zaal Ontmoeting, de lokale parochiezaal, aan de Sint-Ursmarusstraat 125 te Baasrode.

Zo zullen de affiches voor hun optredens uit die periode te zien zijn alsmede het tweede drumstel van Jos Verhulst. Ook toont Fons Vermorgen enkele van de door hem later gemaakte elektrische gitaren.

Met daarnaast de persartikels uit die periode, foto’s en een serie documenten zoals contracten en stukken uit wat men toen een boekhouding noemde. Ook zullen de nog levende leden van de groep aanwezig zijn. Met verder nog een verrassing.

De tentoonstelling opent om 14 uur met korte toespraken van de Dendermondse schepen voor Cultuur Els Verwaeren (N-VA), journalist Willy Van Damme en muzikant Jozef De Koning. Deze muzikant had rond diezelfde periode met The Lonely Batchelors een eigen band maar dan ook met blazers. Hij zal vertellen over hoe het toen was om moderne muziek te maken.

Nu zondag 12 mei, 14 tot 17 uur, Zaal Ontmoeting, Sint-Ursmarusstraat 125 te Baasrode. De zaal is gelegen op de parking achter café De Kring. Gratis toegang.

Meer info op: https://willyvandamme.wordpress.com/2018/12/29/les-etoiles-bleues-de-pioniers/

Willy Van Damme

2 gedachten over “Tentoonstelling–Wie waren les Etoiles Bleues?

 1. Willy, Baasrode bij Dendermonde is mij nog bekend van in mijn schooljaren op de broederschool in Beveren. Ben zelf er nog nooit van mijn leven geweest, wel in Dendermonde… .Na de beeldenstorm door de protestanten was er een slag om Baasrode waarbij de geus Willem van Oranje ternauwernood ontsnapte aan de Spanjaarden. Tot zover mijn schooljaren.

  Ben nu 72 jaar en heb de jaren met volle teugen genoten van de jaren zestig, de opkomst van de popmuziek en in die tijd reden we met onzen brommer naar optredens vooral in Axel en Terneuzen daar traden ook de Cats op:

  Holland stond op het gebied van popmuziek verder dan Vlaanderen, we reden zelf op een weekeind helemaal naar Groningen met den brommer om de Blue Diamonds te gaan bewonderen. Dat kreeg nog een staartje want de vriend waarmee ik op pad was had een neef in Groningen en we konden daar logeren. Het was toen tijdens de oorlog in Vietnam en die neef , een langharige beatnik had ons na het optreden meegenomen… , op sommige gevels van openbare gebouwen schilderde hij “Johnson moordenaar” tot op een bepaald moment de politie eraan kwam, ikzelf heb gene borstel in mijn handen gehad maar mijn vader kreeg een week later wel een serieuze rekening.

  In Vlaanderen waren er niet zoveel bekende groepen ja de Pebbles uit Antwerpen en natuurlijk Ferre Grignard die speelde indertijd in de muze nabij de Antwerpse eierenmarkt . Dat was meer een café voor nozems en andere mannen met lang haar, zelf nooit mijn haar laten groeien . Ik weet nog in die tijd was er een betoging tegen de “raketten” en in Brussel zag je niks anders dan gasten met lang haar, er vroeg er zo ne gast aan mij of ik kwam tegenbetogen… .
  Ze mogen zeggen wat ze willen maar dat was een schonen tijd, je kreeg je pré uitbetaald elke week, nu moet ge gelijk nen onozelaar voor uw geld naar den automaat, toen kon je ook meer met je budget doen.

  Ik weet het nog niet maar misschien zien we mekaar in Baasrode want ik moet de vrijdag om mijn driemaandelijkse spuit en als ik die heb gekregen ben ik altijd voor een week of langer zeer vermoeid, kunt ge nagaan wat voor bazaar ze in uw lichaam spuiten.

  Een beetje hoogstaande kleinkunst uit Holland:

  Gilbert Van Bogaert

  Antwoord:

  Dat verhaal over Baasrode en Willem van Oranje zal je wel niet in Beveren op de school daar geleerd hebben. Het is bekend geraakt dankzij het werk van historicus Bart De Bondt die het o.m. hier heeft verteld. Een straf en vergeten verhaal.

  Genoten ook van je link op You Tube. We hebben hier thuis die cd van Tom Manders, alias Dorus, en zijn twee motten. Het roept wel herinneringen op aan de Nederlandse groep de Ramblers.

  In Antwerpen, Brussel en Gent leefde er qua pop en rock toen wel meer natuurlijk maar de Pebbles en Ferre Grignard komen wel na iets als Les Etoiles Bleues. Dan had je voordien Rocco Granata, André Brasseur, The Cousins en Will Tura.

  Wel was Sylvain Van Holmen, de latere muziekproducer en man van o.m. The Wallace Collection, toen al actief. Hij speelde dat jaar 1965 toen ook al mee met die wedstrijd van de Gouden Micro. Ik dacht dat zijn groep met de finale in Antwerpen derde eindigde.

  Willy Van Damme

 2. Succes met de tentoonstelling !
  WILLY VAN DAMME’S ONDERZOEKSJOURNALISTIEK

  Zij het over Syrië en de geopolitiek
  De Dendermondse stadhistoriek
  Of de Baasroodse rock-‘n-roll-romantiek


  Gerard Eggermont

  Antwoord:

  Bedankt voor al die bloemen. En ik hou sterk van bloemen hoor. Verder lijkt er volgens de tamtam nogal wat belangstelling te zijn voor die tentoonstelling. We kijken ernaar uit.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s