Waakhond slaapt verder

In het artikel ‘Nucleaire spion bleef ongemoeid in Leuven’ van De Morgen van 20 maart blijkt dat het Comité I en Uw medewerkers bij deze zaak een belangrijk element over het hoofd hebben gezien.

Zo verklaarde de vroegere Nederlandse premier Ruud Lubbers (CD&A) aan het VPRO programma Argos van 9 augustus 2005 dat de inlichtingendiensten weet hadden van diens activiteiten maar dat de CIA een arrestatie verhinderde. Zie onder meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdul_Qadir_Khan.

De zaak moet men trouwens zien in het kader van de geostrategie van dat ogenblik waarbij China nauw samenwerkte met de VS en dat ook Saoedi-Arabië dan Pakistan gunstig gezind was. Reeds in 1977 beginnen de VS, China, de EU, Saoedi-Arabië en Pakistan via politieke destabilisatie met hun oorlog tegen Afghanistan. Deze breekt definitief uit in 1979. En in dit spel was de cruciale schakel Pakistan.

Dit toont nogmaals aan dat het Comité I, de vermeende waakhond – de feiten speelden zich meer dan 30 jaar geleden af – gewoon verder slaapt en de media in dat zelfde bedje eveneens liggen te slapen. En ondertussen doet men rustig en ongestoord verder.

Willy Van Damme

2 gedachten over “Waakhond slaapt verder

 1. Dat was mij ook opgevallen. De Amerikanen zorgden ervoor dat de Pakistaanse kernfysici hier carte blanche kregen en nu schrijven ze dat ze van niks wisten. Wel, er waren er zeker bij die van niks wisten.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:
  Dat verhaal kan je alleen maar begrijpen als je periode van de jaren zeventig bekijkt. Ondertussen weten ingewijden wat er toen gebeurde en dat is dat men onder president Jimmy Carter weerwraak wou nemen op de Sovjetunie wegens de nederlaag in Vietnam, Laos en Cambodja.

  Ook is het als je alles meer in detail bekijkt duidelijk dat het hoofd van de Afghaanse KP een spion was voor de VS en op hun vraag gans het tot dan toe rustige land geheel destabiliseerde. Belangrijk is ook de opium/heroïneproductie die zo van Laos kon verhuizen naar Afghanistan. Twee vliegen in een klap.

  Zonder die kennis weet je niet was er hier aan de hand was. Het is ook opvallend dat de Pakistaanse dictator Zia ul-Haq op 17 augustus 1988 bij een vliegtuigaanslag samen met de Amerikaanse ambassadeur in Pakistan om het leven werd gebracht. Van een onderzoek hiernaar is nooit sprake geweest.

  Wat leven wij toch in een wondere wereld.

  Willy Van Damme

  • Voor de duidelijkheid, ik denk helemaal niet dat er in Leuven of Mol mensen Pakistan trachtten te helpen met een atoombom. Gewoon dat ze wisten/vermoedden dat de Pakistanen hier waren met een geheime agenda en dat ze die tegen hun zin hielpen met de officiele agenda. Hier wordt communicatie vermeldt daarover ( http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/51/1234/51K1234001.pdf ) van Rene Constant in 1987.
   Ik heb nog een leerkracht gehad die uit ethische overwegingen vertrokken is uit Mol in de jaren 70. Nooit de details geweten.
   Tuyzentfloot

   Antwoord:
   Dat vermoed ik ook. Als men het hen niet vertelt zal men het ook normaal niet vermoeden. Een kenner van het dossier vertelde mij ooit dat China en Saoedi Arabië hierin een belangrijke rol speelden. Of dat waar is weet ik echter niet.

   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s