Dendermonde – 3.500 klimaatbetogers

Dendermonde zag vrijdag zijn voor zover geweten grootste betoging ooit. Volgens de politie waren er 3.500 betogers terwijl de organisatoren het over 4.000 hadden. Moeilijk te controleren natuurlijk. Duidelijk echter was dat het er voor Dendermondse normen heel veel waren.

DSC_0843

Ludiek is dat men het nieuwe logo van het Ros Beiaard voor de ommegang van 2020 veranderde in een zeepaardje. Merk ook rechts een van de stewards die alles ordentelijk moesten houden.

Grootste ooit

Uiteindelijk heeft de stad maar een 45.000 inwoners alhoewel er natuurlijk met het Oscar Romerocollege en het Gemeenschapsonderwijs twee grote scholencomplexen zijn. Maar het aantal Dendermondse betogers was groter dan volgens de media er die dag waren in Gent. Toch opvallend. Het is duidelijk dat ook in Dendermonde de jeugd van de overheid een krachtdadiger milieubeleid wil.

Dendermonde overtrof met deze manifestatie van vrijdag daarmee eerdere betogingen in de stad van enkele decennia geleden zoals die over de kwestie van Leuven Vlaams en die rond de legerhervormingen van wijlen minister Paul Vanden Boeynants eind de jaren zestig en begin zeventig van de vorige eeuw.

Opvallend was dat de betoging niet alleen bestond uit scholieren van de middelbare scholen maar ook ouderen die een geschatte 10% à 15% uitmaakten van de manifestanten. Verder waren er ook een kleine groep kinderen uit de lagere scholen, zelfs uit de deelgemeenten, die zich soms duidelijk lieten horen.

DSC_0853

Op de Grote Markt hield men een korte pauze; Kwestie dat het stadsbestuur de boodschap zou begrepen hebben?

Eveneens opmerkelijk was dat alles goed georganiseerd was met een eigen ordedienst die alles netjes onder controle hielden. Geen altijd gemakkelijke zaak met wat uiteindelijk een paar duizend pubers zijn. Het soms in de media geuite idee dat jongeren geen idealen meer hebben en er niet voor uitkomen werd in Dendermonde netjes begraven.

Gemeentebestuur afwezig

De spontaneïteit van de betoging bleek ook uit de vele duidelijk snel gemaakte kartonnen borden waarom men dan met stiften of verf lukraak wat slogans had geschreven. Waarbij – het zijn pubers – het woord fuck hier veelvuldig werd opgemerkt. De kennis van het Engels lijkt bij deze jeugd amper een probleem te zijn.

De betoging vertrok op de parking van de gedempte Dender en ging na een kort intermezzo op de Grote Markt naar het stadspark aan de Leopold II laan waar men enkele toespraken hield. Nadien vertrokken enkelen nog met de trein naar Brussel voor de grote nationale klimaatbetoging. DSC_0862

Niet alleen scholieren maar ook wat ouderen wilden vrijdag hun mening laten horen en zien.

Zeker ook opvallend was de voor zover geweten totale afwezigheid van het stadsbestuur en raadsleden van N-VA en CD&V in de betoging. Zelfs de schepen voor Milieu bleek afwezig. Hetzelfde voor Open VLD en Vlaams Belang die eveneens hun kat stuurden. Willen zij dan alleen maar met woorden een stevig klimaatbeleid? Ze geven alleszins zo de indruk. Qua imago maakten die partijen echter zeker geen goede beurt. Dom dus.

Alle mensen en mandatarissen van Groen en SPA en de vakbeweging waren incognito aanwezig evenals de paar leden van wat men veelal klein links noemt. Waarbij de PVDA zo nodig met eigen vlaggen moest meelopen in wat een betoging los van politieke partijen hoorde te zijn. De organisatoren hadden vooraf met alle lokale politieke partijen contact opgenomen.

Willy Van Damme

6 gedachten over “Dendermonde – 3.500 klimaatbetogers

 1. Los van politiek partijen? Come on Willy, nu niet simpel doen he!
  Jacques Dezeure

  Antwoord:

  Waarom zou dat niet kunnen? Ik ben niet naïef maar ook niet vooringenomen. Dendermonde is een klein stadje en zoiets geheim houden zou hier niet zo gemakkelijk lukken hoor. Een van de betrokkenen is gewoon een wat men noemt microbrouwer. Ze hadden ook alle partijen aangesproken.

  Maar die truc heeft men ook pogen te doen met de bosbrossers die men dat ook in de schoenen poogde te stoppen. Het bleek allemaal pure laster te zijn van trouwens een laag allooi om hen zo zwart te maken en de zaak te doden. Want een stevig klimaatbeleid eisen is voor sommigen duidelijk teveel.

  Willy Van Damme

 2. (‘Uiteindelijk heeft de stad maar een 45.000 inwoners alhoewel er natuurlijk met het Oscar Romerocollege en het Gemeenschapsonderwijs twee grote scholencomplexen zijn.’)

  Als de leerlingen van een aantal grote scholen en -gemeenschappen worden opgevorderd en verplicht opdraven voor een politieke manifestatie, ben ik niet meer zo onder de indruk van het beweerde aantal deelnemers, maar krijg ik een vieze smaak in de mond.

  Jamaar, de #eindtermen schrijven tegenwoordig ook politiek-maatschappelijke vorming voor! Interessant. Zouden de leerlingen dan, om maar actueel te blijven, kritische beschouwingen bij de #klimaatzwendelhysterie aangereikt hebben gekregen? Dan kan zelfs als vakoverschrijdend project, waarbij, al ware dat sommigen misschien een ramp en zeer ongewenst, met feiten onderbouwd de hele zwendel wordt gefileerd.
  Bart Van Stappen

  Antwoord:

  De scholieren mochten van de scholen maar betogen mist ze toestemming hadden van de ouders. Van enige verplichting is dan ook geen sprake geweest. Ook vanwege de scholen niet. Hadden de scholen hen verplicht dan was er een veelvoud aan betogers geweest.

  Verder stelt zowat elke politieke partij dat er dringend meer moet gedaan worden voor het stoppen/vertragen van de klimaatopwarming. De betogers hebben in essentie maar een eis en dat is er meer wordt gedaan om de klimaatopwarming te bestrijden.

  Ik begrijp dan ook niet waarom men hier tegen kan zijn. De klimaatopwarming en de rol van de menselijke activiteit hierbij is geen zwendelpraatje maar voldoende wetenschappelijk bewezen.

  Willy Van Damme

  • Aarde blijkt alarmistenmodellen (helaas) niet te willen volgen.

   https://doorbraak.be/aarde-weigert-halstarrig-gevaarlijk-op-te-warmen/

   Bart Van Stappen

   Antwoord:

   Ik ben geen specialist inb deze materie maar ik zie dat zowat alle wetenschappers achter die kwestie staan. En ik ben niet van plan mij tot specialist in deze materie om te toveren. Wel juich ik elke kritische noot in een debat toe maar men moet wel het bestaan van de zon niet ontkennen.

   En uiteraard zijn er altijd dissidenten en mensen die vanuit een bepaald bedrijfsleven (petrochemie en brandstoffen) pogen weerstand te bieden. En een artikel uit Doorbraak gaat mijn mening niet veranderen. Zeker Doorbraak niet.

   Willy Van Damme

  • Het publiek komt daar stilaan tegenop want de spijbelaars-klucht heeft nu lang genoeg geduurd. Waar het oorspronkelijk (?) een edele bedoeling was is het totaal ontaard in een politeke show en wie daar niet wil aan meedoen is weinig minder dan een fascist of extreem rechts schoelie, zoals de mannen van de N-VA en van het VB. We weten wie achter de schermen die hele zaak opruit en politiseert. Kom me aub niet vertellen dat die klimaatmarsen niet politiek getint zijn! Die werden gekaapt door groen en rood en daar twijfelt niemand nog aan, beste Willy. Er zijn trouwens gevallen gekend van scholieren die gestraft werden omdat ze aan de klimaatmars niet hadden deelgenomen! Je weet toch wie Anuna’s moeder is? Hoeft het nog verder betoog?

   Jacques Dezeure

   Antwoord:

   De kwestie van de klimaatopwarming heeft niets met partijpolitiek te maken maar met overleven. Ik zie echt niet wat dat met rood of groen te maken heeft. Het is een zaak die alle partijen blijft beroeren. Behalve dan wat ik noem enkele klimaatnegationisten.

   Men moet tegenover alles kritisch staan en vragen blijven stellen. Dat is essentieel. Maar de aarde is niet plat hoor en de zon draait niet rond de aarde. Die discussie is voorbij. Ook deze rond klimaatopwarming.

   Wat betreft Anuna en haar moeder heb ik hier eerder een tekst geplaatst. Die verhalen over hen zijn gewoon schoftige leugens, laster. De moeder is een consulente die voor alle partijen, behoudens denk ik het Vlaams Belang en PVDA, al werkte en ook voor bedrijven en administraties. Het door lasteraars geciteerde werk voor een kabinet in Antwerpen van roen dateert van jaren terug.

   Willy Van Damme

 3. Wat betreft potentiële manieren om tot een beter leefmilieu te komen is het nuttig om hennep de aandacht te geven die het verdient. Het spul is, helaas nog steeds, in een verdomhoekje geduwd maar heeft enorme waarde voor mens en milieu: super voedsel, biologisch afbreekbaar plastiek, textiel, papier. Er kan zelfs schone biodiesel van gemaakt worden. Eén vierkante meter hennep zou meer zuurstof produceren dan 25 m² bos. En men hoeft er geen landbouwgrond of bos voor te offeren, het groeit ook in arme grond.

  https://www.zamnesia.nl/blog-top-10-toepassingen-voor-hennep-een-revolutionaire-plant-deel-1-n246
  https://www.zamnesia.nl/blog-top-10-toepassingen-voor-hennep-een-revolutionaire-plant-deel-2-n256
  Heel erg de moeite waard om dit eens door te lezen.
  Kristof Stevens

  Antwoord:
  Hennep heef als het gevolg dat ze de basis is voor marijuana een zeer slechte reputatie. Zeker begrijpelijk. Bedankt voor de info.
  Willy Van Damme

 4. Meneer, er wordt hier gesproken over ‘manipulatie’ van de bosbrossers. Ik zou graag uw aandacht trekken op een zéér goede artikelreeks (6 delig, en uiterst goed onderbouwd) over hoe het in feite het kapitalisme is dat deze klimaatbetogingen dmv allerlei ogenschijnlijk ‘groene’ NGO’s dirigeert, teneinde het kapitalisme in stand te houden. De serie heet ‘The manufacturing of Greta Thunberg – for consent”. Deel 1 hier: http://www.wrongkindofgreen.org/2019/01/17/the-manufacturing-of-greta-thunberg-for-consent-the-political-economy-of-the-non-profit-industrial-complex/

  Toen Greta Thunberg in Davos op het WEF haar zegje mocht gaan doen, rinkelde in mijn achterhoofd een klein belletje. Aanvankelijk dacht ik ‘hier klopt iets niet’. Na het lezen van deze reeks is het mij duidelijk. Thunberg was misschien aanvankelijk een vijand van ‘het systeem’, maar thans is zij geneutraliseerd en het systeem heeft haar opgeslokt, gebruikt haar en heeft haar nodig voor zijn eigen propaganda. Daarom dat zij op het WEF toegelaten werd. Als Thunberg het systeem nog steeds vijandig gezind zou zijn, zou zij in Davos net als de eerste de beste betoger of Gilet Jaune met de matrak weggeklopt worden.
  Benieuwd wat u hiervan vindt.
  Groet, Albert Verheyden (schuilnaam)

  Antwoord:

  Uiteraard moet een waarnemer van dit gebeuren er steeds kritisch op reageren er zich continu vragen bij stellen. Het is essentieel. Ik heb nu geen tijd om dat pak info te bekijken en dus pas ik. Ik heb ook maar 24 uur per dag en zeven dagen in de week. Met daarnaast een huis met tuin, een vrouw en drie kinderen.

  Maar ik denk dat dit ook gewoon recuperatie door het WEF kan zijn. Het staat ook mooi om dat kind te ontvangen. Het is bovendien een feit dat gans dit discours gaat over het klimaat en niet over het sociale, economische en politieke bestel waarin wij leven. Bij het bedrijfsleven is er daarom een heel sterke tendens om dit te steunen.

  Daarom ook dat de reactie van sommigen hier zo bizar is. Je reageert niet met wat buigevoel op een doordacht wetenschappelijk discours. Een zaak die bovendien voor vele bedrijven erg nadelig zal uitvallen.

  Geweten is dat dit soort bedrijven zoals een Exxon, BP en Ineos van Jimmy Ratcliffe fortuinen uitgeven aan allerlei klimaatnegationisten met als bedoeling zo de publieke opinie in hun voordeel te bewerken.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s